• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Rozhovor s Maruškou VEG: „Jak zhubnout? Začněte přemýšlet o tom, co jíte“

Rozhovor s Maruškou VEG: „Jak zhubnout? Začněte přemýšlet o tom, co jíte“

Hubnutí. Koho by nezajímalo? Kdo z nás o hubnutí alespoň někdy nepřemýšlel? Kolik z nás hubnutí plánovalo a kolik z nás skutečně zhublo? Jednou z těch, kterým se skutečně podařilo zhubnout, je blogerka a vlogerka Maruška VEG. Maruška zhubla neuvěřitelných 60 kilo! A to není vše. Maruška nejenže zhubla a kompletně překopala svůj jídelníček, stala se také vegankou a veganskou kuchařkou. Aktuálně je Maruška také nastávající maminkou. |O to víc nás těší, že si našla chvilku na to, aby se s námi podělila o své životní zkušenosti a názory.

Hubnutí. Koho by nezajímalo? Kdo z nás o hubnutí alespoň někdy nepřemýšlel? Kolik z nás hubnutí plánovalo a kolik z nás skutečně zhublo? Jednou z těch, kterým se skutečně podařilo zhubnout, je blogerka a vlogerka Maruška VEG.

Maruška zhubla neuvěřitelných 60 kilo! A to není vše. Maruška nejenže zhubla a kompletně překopala svůj jídelníček, stala se také vegankou a veganskou kuchařkou. Aktuálně je Maruška také nastávající maminkou. |O to víc nás těší, že si našla chvilku na to, aby se s námi podělila o své životní zkušenosti a názory.

Rozhovor s Maruškou VEG

Maruško, hned na úvod se zeptám, máte nějaký universální recept na to jak zhubnout?

Co mi zafungovalo vždycky, a proto fungují i všechny ty „zázračné“ diety, je začít přemýšlet o tom, co jím. Většinou s tím přijde i nějaký pohyb. A pár kilo je dole! Jenže pokud člověk nejí dost a hladoví, nevydrží dlouho. A kila se bohužel zase vrátí.

Takže to chce širší pohled. Chce to alespoň základní informace o tom, co opravdu jím. Člověk by měl vědět, co jaká potravina obsahuje, co mu přináší. Důležité je naučit se jíst tak, aby tělu nic nechybělo, nebrat hubnutí jen jako dietu, ale jako změnu životního stylu.

Na začátku možná o jídle nic nevíte, informace se ale dají snadno dohledat, třeba v různých knížkách. Chce to také číst obaly, zajímat se o složení potravin. Osvědčily se mi i internetové stránky a aplikace, kam si píšete, co jíte – automaticky vám to vypočítá přijatou energii a příjem jednotlivých živin. To se hodí znát.

„Pokud člověk nejí dost a hladoví, nevydrží dlouho. A kila se bohužel zase vrátí.“

 

Maruška VEG instagram

https://www.instagram.com/maruskaveg/

 

Při hubnutí je asi nejdůležitější motivace. Jaká byla ta největší motivace pro Vás?

Moje maximální váha byla přes 130 kg. V tu chvíli jsem nemohla sehnat nic na sebe. Funěla jsem kvůli pár schodům, dokonce jsem si těžko zavazovala i tkaničky na botách. Styděla jsem se za svoji postavu. A pochopitelně jsem z toho všeho byla totálně nešťastná.

Chtěla jsem být spokojená, chtěla jsem lásku a jednodušší život. Motivace rostla s tím, jak jsem postupně hubla. Trvalo to pár týdnů. Když jsem viděla, že se mi váha posouvá směrem dolů, byla jsem přesvědčená, že mé hubnutí funguje, že to dělám správně. A hlavně – neuvěřitelně se mi zlepšila psychika.

VIDEO: Jak Maruška zhubla neuvěřitelných 60 kilo? 

https://www.youtube.com/watch?v=uj-IKQOSGy8

 

Maruško, mohla byste říct, co zásadního Vám hubnutí, nový jídelníček a vůbec nový životní styl přinesl? Třeba se to stane motivací a inspirací ostatním…

Jak už jsem zmínila, úplně ze všeho nejlepší bylo to, že jsem od té doby začala být doopravdy šťastná. Samozřejmě není každý den růžový a život občas hází klacky pod nohy, ale teď už se nenechám tak lehce rozhodit.

Na začátku hubnutí jsem poznala i svého současného přítele (aktuálně snoubence a tatínka naší nenarozené holčičky), kterého si neuvěřitelně vážím. Vážím si ho proto, že mě měl rád, i když jsem byla ještě hodně silná. A také proto, že mě vždycky ve všem podpořil a pomohl mi. Může to znít jako klišé, ale opravdu platí to, že když se člověk cítí dobře, začne to dobré přitahovat do svého života.

„Úplně ze všeho nejlepší bylo to, že jsem od té doby začala být doopravdy šťastná.“

 

Maruška Veg: „Veganství pro mě byla jediná možnost.“

 

Během své proměny jste se stala nejenom hubenější ženou, ale také vegankou. Bylo pro Vás obtížné své veganství obhájit? Setkala jste se například s názory, že Vám bude něco chybět, že na veganské stravě nemůžete být dlouhodobě zdravá?

Byl to celkem jednoduchý krok. Zvířata jsem vždycky měla ráda. K veganství mě přivedlo hledání informací o tom, co jíst a co ne, a také zkoušení a ověřování, jaké jídlo mi dělá dobře. Byla to pro mě jediná možnost.

Už předtím jsem jedla jinak než ostatní. Nosila jsem si do práce krabičky s jídlem, nejedla klasické saláty a párky… Nikoho pak zvlášť nepřekvapilo, že je v těch krabičkách najednou více zeleniny a živočišné produkty se ztratily.

Co se týče mého okolí, pár lidí to nepochopilo. Naše cesty se rozešli, ztratili jsme zájem se vídat. Ale moji nejbližší to přijali dobře. Ze začátku se pochopitelně projevoval přirozený strach, který pociťuje asi každý, když se setká s něčím novým.

Když pak viděli, jak mi to svědčí, řada z nich se také vegany nebo vegetariány stala. Dokonce i moji rodiče a prarodiče omezují maso. Neustále zkouší některé z mých receptů, hledají alternativy. Nakonec myslím, že je mé stravování přínosné i pro mé okolí.

 

Co byste vzkázala těm, kteří o veganství uvažují, teprve se rozhodují, zda se stát či nestát veganem?

Určitě hledat informace, zkoušet recepty a nenechat se odradit okolím. Pokusit se v okolí najít nějaký spolek nebo skupinu veganů, kteří se osobně potkávají. Je důležité najít si někoho, s kým budete moci sdílet své zkušenosti. Podělíte se o novinky, vyměníte si recepty, někdo vám prostě bude rozumět.

Po rostlinných jídlech se člověk cítí najedený, a přitom lehký. Zlepší se trávení. Ti, co si tím prošli, také potvrdí, že se vám uleví i psychicky.

Maruška VEG instagram

https://www.instagram.com/maruskaveg/

 

Mohla byste vyzdvihnout jeden či několik svých oblíbených receptů, které boří mýty o tom, že veganské jídlo je jednotvárné a nudné?

V dnešní době si přijde na své opravdu každý. Existuje i řešení pro ty, kterým maso a sýry chutnají, ale jíst je nechtějí. Chuťově se dá napodobit téměř vše.

Moje nejoblíbenější jídlo je asi cizrna na paprice, což je mezi vegany velmi populární pokrm. Nepotřebujete přitom nic speciálního. Stačí cizrna, cibule, mletá červená paprika a smetana (sójová, rýžová, kokosová…), k tomu například těstoviny. Chuťově i výživově je to výborné, hodně syté.

Všeobecně se z luštěnin dá vyrobit celá škála pokrmů, navíc za pár korun. Tím chci vyvrátit mýtus, že veganství je drahé. Základem stravy by měla být zelenina, ovoce, luštěniny, obilniny, ořechy a semínka.

V porovnání s konvenční stravou (pokud nechcete jíst jen rohlíky a gothaj) to rozhodně není dražší. Například litr rostlinného mléka si můžete koupit za 80 korun – anebo za 5 korun vyrobit. A tak to je se spoustou potravin. Pokud vás zajímají konkrétní recepty, zvu vás na své sociální sítě. Najdete tam mnoho jídel, sladkých i slaných, od jednoduchých až po náročnější.

 

VIDEO: Jak Maruška VEG nakupuje? 

 

Nakonec, v jednom Vašem videu (výše) jsem registrovala, že užíváte chlorellu, a to i v těhotenství. Můžete doplnit, jaké účinky od této zelené potraviny očekáváte a jaké skutečně registrujete? Obecně, v čem je podle Vás největší přínos zelených potravin?

Jsem pro cokoli, co nám může zlepšit zdraví. Celkově, za posledních pár let jsem nebyla nemocná. Od doby, kdy jsem změnila své stravování, jsem zažila maximálně pár dnů rýmu, nic víc. Jsem přesvědčená, že k tomu přispívá i chlorella. Dříve jsem k ní užívala i zelený ječmen. Možná je to trochu placebo, ale i u placeba je známo, že člověku pomáhá.:-)

Jenom chci upozornit, že chlorellou nedoporučuji začít během těhotenství. Pokud je na ni organismus zvyklý, není problém. Pokud na ní organismus zvyklý není, nikdy předtím ji žena neužívala a je těhotná, je tam riziko. Chlorella má vysoké detoxikační účinky, které by pro tělo těhotné ženy mohly znamenat zbytečný šok.

Pro všechny ostatní je chlorella prospěšná. I lidé z mého okolí, co jedí maso a užívají chlorellu, si pochvalují, že dlouho nebyli nemocní. I proto věřím, že na imunitu má chlorella opravdu dobrý vliv.

Děkuji za rozhovor, Maruško, a přeji, ať se daří!

TIP: Vyzkoušejte BIO chlorellu v kombinaci se spirulinou, mladým ječmenem a zelenou pšenicí ve směsi Blendea SUPERGREENS. Dodá vám energii, očistí organismus a posílí imunitu.

objednat blendeu

 

Maruška VEG blogMaruška VEG je oblíbenou blogerkou a vlogerkou. Chce svými videi, fotkami a články dle svých vlastních slov ukázat, že každý má šanci zhubnout, být fit a jíst jednoduše dobře. Maruška si klade za cíl také předvést ostatním, že rostlinná kuchyně může být pestrá, dokládá to i recepty na svém blogu. Protože se jí podařilo zhubnout 60 kilogramů, může svými zkušenostmi s hubnutím pomoct i ostatním.

Aktuálně se však vedle zdravé výživy nebo hubnutí věnuje i novému tématu, kterým je těhotenství. Maruška VEG bude co nevidět i veganskou maminkou.

ČTĚTE TAKÉ: Další rozhovory se zákazníky i s členy Blendea týmu. 

Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti?

Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail kveta@blendea.cz. Budeme se těšit!

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Jeden komentář: “Rozhovor s Maruškou VEG: „Jak zhubnout? Začněte přemýšlet o tom, co jíte“”

Napsat komentář: TOP 10 českých YouTube kanálů o jídle Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 🥰

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek