Sinice spirulina – účinky, rizika a nutriční profil

V podrobném profilu superpotraviny spirulina zjistíte:

  • jaké má spirulina pozitovní účinky na zdravotní stav a kondici,
  • jaký je vliv spiruliny na hubnutí, krásu a vitalitu,
  • jaký je kompletní výživový profil spiruliny,
  • odkud spirulina pochází a jak se pěstuje.
spirulina pod mikroskopem
Detail sinice spiruliny pod mikroskopem

Spirulina je nejčastěji používaným druhem modrozelených sinic

spirulina sinice

Z vodní sinice s vynikající nutriční hodnotou se vyrábí mnoho doplňků stravy. Užívají se pro doplnění výživy o cenné živiny a pro zlepšení příznaků zhoršeného zdravotního stavu.  

Sinice spirulina obsahuje bílkoviny, vitamíny, minerály, dokonce i všechny aminokyseliny.

Spirulina údajně podporuje obranyschopnost, je skvělým zdrojem bílkovin a pomáhá předcházet jaterním problémům. Spirulina se běžně užívá ve formě kapslí a tablet, prášku nebo se přidává do nápojů.

Sinice spirulina je zdraví prospěšná

Sinice jsou jednobuněčné, zdraví prospěšné bakterie stočené do levotočivé šroubovice – nikoli řasy, jak lidé často mylně předpokládají. Vybaví se při slově sinice zkažené letní koupání i vám? 🙂

Spirulina obsahuje velké množství karotenoidů (antioxidanty chránící buňky před poškozením volnými radikály) a mnohé další živiny, jako například vitamíny B, vitamín E, zinek, měď, mangan, železo, selen nebo kyselina linolová. Spirulina je také bohatá na chlorofyl.

Zelenomodrá sinice spirulina je stejně jako chlorella velkým zdrojem bílkovin, působí antibakteriálně, upravuje mikroflóru a chrání před civilizačními chorobami, jako jsou třeba i plísně a kvasinky.říká nutriční gastronomka a zakladatelka Akademie Nutriční Gastronomie Jana Černá (red. upraveno)

spirulina v prášku
Prášek ze spiruliny obsahuje koncentrované množství živin. Modrozelená barva spiruliny značí vysoký obsah chlorofylu.

Fakta o spirulině

Věděli jste, že …

  • Za superpotravinu je spirulina považována především kvůli vysokému obsahu živin
  • Uznávaný britský deník The Guardian v článku roku 2014 napsal, že by spirulina v rozvojových zemích mohla jako vydatný zdroj bílkovin a mikroživin bojovat proti podvýživě.
  • Spirulina má výjimečnou nutriční hodnotu. Pro pevné zdraví je však i po zařazení spiruliny do jídelníčku nezbytné stále dbát na zdravé a vyvážené stravování.
  • Poprvé byla spirulina jako zdroj potravy použita už starými Aztéky.
  • NASA kosmonautům spirulinu přidává do jídel.
  • Divoká spirulina dobře roste ve vodách tropického a subtropického podnebí. Většinou se však kvůli riziku kontaminace pěstuje v laboratořích.
  • Proces sušení trvá zhruba 3 sekundy a jeho výsledkem je tmavě zelený prášek s konzistencí podobnou mouce.
  • Na rozdíl od řasy chlorelly je sinice spirulina snadno stravitelná.
  • V závislosti na podmínkách růstu obsahuje spirulina 65 až 71 % bílkovin.
  • Ve 100 gramech čerstvé spiruliny najdeme pouhých 26 kalorií. Šálek sušené spiruliny (112 gramů) jich obsahuje 325.
  • pouhý půl šálek sušené spiruliny obsahuje 89 % doporučené denní dávky železa

CHCETE TAKÉ UŽÍVAT SPIRULINU? Kvalitní spirulinu z Taiwanu v BIO kvalitě v kapslích pro vás vyrábíme pod značkou Blendea.

Doporučená denní dávka je 3 až 6 kapslí, a tedy 1260 až 2520 miligramů čisté spiruliny. Klikněte na tlačítko a podívejte se na detail produktu.

Důležité informace

  • Známá také jako: Arthrospira, Arthrospira platensis, Arthrospira maxima, spirulina seaweed, spirulina algae
  • Krajina původu: USA, Thajsko, Indie, Čína, Japonsko, Taiwan, alkalické vody Afriky a Mexika
  • Prodává se ve formě: tobolky s práškem, tvrdé tablety, samotný prášek, kapsle, doplňky stravy a potraviny s přidanou spirulinou
  • Dostupnost v ČR a SR? ano ve zpracované formě, čerstvá obvykle ne
spirulina, mapa oblastí pěstování
Spirulina se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

Prospěšné účinky spiruliny

Výsledky vědeckých studií jsou ohromující. Spirulina bývá často užívaná pro snižování hladiny cholesterolu, zvýšení energie, úlevu od příznaků premenstruačního syndromu a depresí.

Dalším potenciálním přínosem spiruliny může být zlepšení funkce plic u pacientů s astmatem, hladiny glukózy u diabetiků, prevence některých druhů rakoviny, posílení imunitního systému či podpora tvorby probiotik.

spirulina účinky

Mimořádný obsah bílkovin

Tato sinice obsahuje až 70 % bílkovin. Krom toho je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, chlorofylu a beta-karotenu. Jde o nutričně téměř nejbohatší rostlinnou superpotravinu na světě.

  • Ve spirulině najdeme všech 8 esenciálních aminokyselin a dalších 10 neesenciálních. Jsou velmi snadno stravitelné. To je důvodem, proč ji mnoho vrcholových sportovců zařazuje do svých jídelníčků.
  • Rostlinný protein nezanechává v těle škodlivé produkty, které vznikají metabolismem živočišných bílkovin.
  • Spirulina je bohatým zdrojem vitamínu A, B komplexu, C, E, beta–karotenu a chlorofylu.
  • Kromě proteinů jsou zde zastoupeny také polysacharidy. Ty nabízejí poměrně rychlou energii, která zároveň vydrží po delší dobu a nezpůsobuje markantní výkyvy inzulínu.

Podpora tvorby krve a optimalizace tlaku

Pro zdravý život je velmi důležitý stav kardiovaskulárního systému a krve. Díky výrazně lepší tvorbě hemoglobinu a celkové lepšímu stavu krevního obrazu se nám bude lépe dýchat. Toho lze úspěšně využít nejen ve sportu, ale také k celkově lepší kondici a pocitům.

Mezi další prospěšné účinky patří:

  • redukce krevního tlaku
  • redukce cholesterolu
  • vysoký obsahu fykocyaninu, železa, kyseliny listové a vitaminu B12
  • podpora zdravé krvetvorby
  • vysoký obsah vitamínu B12 pomáhá čelit anémii
  • stabilizace hladiny krevního cukru

Silnější imunita

Spirulina zvyšuje naši odolnost proti infekcím a virům. Stejně tak je schopná navodit lepší fyzickou a duševní pohodu. Posiluje odolnost organismu 40-krát více než echinacea a 20-krát více než aloe vera.

  • velmi přínosná je pro lidi trpící astmatem a alergiemi
  • zvyšuje celkovou funkci a výkonnost plic
  • u alergiků zmírňuje celkový průběh alergické reakce
  • potlačuje škodlivý vliv cizorodých látek na oslabený organismus
  • tato sinice vzdoruje virům, infekcím a výrazně posiluje lidský imunitní systém

Vysoký obsah kyseliny gama-linolenové

Tato kyselina se nachází téměř výhradně v mateřském mléce. Spirulina je ovšem jedním z mála jejich rostlinných zdrojů. GLA je v podstatě omega-6 mastná kyselina důležitá pro růst a vývoj spolu s dalšími prospěšnými bonusy pro zdraví.

  • tato kyselina pomáhá v boji proti srdečním chorobám, artritidě, diabetu a rakovině
  • udržuje vyrovnané pH v našem těle
  • spirulina vyvažuje kyselé prostředí organismu, které vzniká vlivem škodlivých moderních návyků a zlozvyků

Lepší zrak a podpora funkce očí

Výzkumy ukazují, že spirulina je prospěšná očím. Dříve lidé jedli pro zdravé oči mnoho mrkve, dnes krom karotky mohou sáhnout také po spirulině. Ta má oproti mrkvi až 10x více vitamínu A, což je velmi přínosné při léčbě různých očních onemocnění.

  • léčí a zmírňuje šedý zákal
  • pomáhá diabetikům při vzniku retinopatie (poškození sítnice)
  • významný pomocník proti angioskleróze (nižší stádium retinopatie)

Protinádorové účinky

Velký obsah antioxidantů a dalších prospěšných látek pomáhá lidem s prevencí proti nádorovému bujení. Rovněž je velmi prospěšná, pokud tělo silně reaguje na škodlivé stimuly, jakými jsou patogeny či poškozené buňky.

  • markantní vlastností je především prevence rakoviny
  • již výše zmíněný fykocyanin, což je pigment obsažený v sinici, má výrazné protirakovinné vlastnosti
  • studie opakovaně prokázaly, že spirulina je schopná zastavit průběh nádorového bujení a zabránit tak šíření rakoviny dále do těla
  • posiluje náš imunitní systém
  • mimo jiné tyto vlastnosti zmírňují projevy kolik a Crohnovy choroby

Odolnost vůči vysoké zátěži a stresu

Kyselina listová a vitamín B12 hrají důležitou roli ve správné funkci mozku a nervového systému. Díky vysokému obsahu těchto látek spirulina pomáhá chránit kognitivní funkce a to i v pokročilejším věku.

  • významná role v podpoře dobré nálady výkonnosti
  • podpora produkce energie a krevních destiček
  • vynikající výživa pro mozek

Redukce hmotnosti

Pro ty z nás, kteří bojují s nadbytečnými kily, je spirulina skvělým doplňkem pro zařazení do jídelníčku.

  • vysoký obsah beta–karotenu, chlorofylu, ADC kyselin a dalších živin podporuje zdravé hubnutí
  • díky bohatému obsahu živin lze snadněji přečkat půst
  • obsažené látky podporují očistu organismu, čehož chceme během půstu dosáhnout
  • velký podíl živin také zajistí, abychom neměli během půstu velký hlad

Bojuje proti bradavicím i akné

Každého z nás asi už někdy potkal drobný kosmetický problém v podobě akné nebo bradavic. Právě pro tyto situace je spirulina také řešením. Spirulina pleť vyživuje a chrání.

  • likviduje bakterie způsobující akné na povrchu kůže
  • stejně tak dobře likviduje zárodky nových bradavic
  • snáze se lze zbavit již existujících bradavic

Zdravý vzhled

Pokud nám záleží na zdravém vzhledu a kráse, pak je spirulina výbornou volbou. Vyživuje celé tělo celou řadou vitamínů a minerálů a my pak působíme zdravějším a svěžejším dojmem.

Health Look

Zmírnění příznaků AIDS

Spirulina je také schopna zlepšit symptomy viru HIV, které provázejí chorobu AIDS a její léčbu. Stejně tak byly prokázány její vlivy na deaktivaci viru HIV, který způsobuje právě nemoc AIDS.

  • vysoký obsah proteinů pomáhá nemocným dohánět úbytky tělesné hmoty během nemoci
  • díky podpoře imunity má podobný efekt, jako léčba standardními retroviry
  • zvyšuje počet buněk CD4 T, které se nacházejí v těle a bojují s virem
  • antioxidační vlastnosti sinice zefektivňují proces léčení

Spirulina kromě jiného:

  • obsahuje cenné proteiny, které urychlují regeneraci buněk
  • dodává svěží vzhled pokožky a vlasů
  • zpevňuje nehty a vlasy do 4 týdnů po konzumaci
  • osvěžuje oči a dodává jim zdravý vzhled
  • bojuje proti volným radikálům, díky čemu zpomaluje přirozené procesy stárnutí

Další předpokládané účinky spiruliny

  • Řada studií University of Maryland Medical Center naznačila, že užívání spiruliny zlepšuje imunitní systém.
  • Podle studie provedené roku 2005 J. C. Bose Institute of Life Sciences na Bundelkhand University v Indii spirulina vysokou koncentrací živin příznivě ovlivňuje metabolismus i imunitu. Spirulina podle studie zlepšuje aktivitu bílých krvinek a stimuluje tvorbu protilátek, potlačuje herpes, chřipku i virus HIV, zlepšuje hladinu krevního cukru i cholesterolu a antioxidačními vlastnostmi chrání játra a ledviny.
  • Ochranu jater a pozoruhodné antioxidační vlastnosti potvrzuje také malajská studie publikovaná v prosinci 2008 v International Journal of Integrative Biology. Laboratorním myším s otravou acetaminofenem bylo podáváno v poměru 800 gramů spiruliny na kg tělesné hmotnosti. Výzkumníci po léčbě spirulinou zaznamenali pokles známek stresu, poškození lipidových molekul a známek zánětů i zvýšení jaterních enzymů. Spirulina zároveň obnovila hladinu antioxidantů.
  • Britská studie zveřejněná roku 2008 v Evidence Based Complementary and Alternative Medicine ukázala, že spirulina podporuje imunitní systém a může mít protirakovinné, antivirové a antialergické účinky (působí jako antihistaminikum).
  • Studie publikovaná v Journal of Experimental Neurology zjistila, že spirulina u potkanů snižuje poškození mozku a pomáhá zotavování neuronů po mrtvici. Přínosy spiruliny na lidský mozek však musí být potvrzeny i podobnou studií na lidech.
  • Předběžná studie prokázala možný přínos spiruliny u pacientů s chronickou hepatitidou k ochraně jater proti dalšímu poškození a cirhóze.
  • Spirulina může také pomáhat předcházet parazitickým infekcím, zlepšovat hojení ran, mírnit anémii i otravy.
zelené smoothie se spirulinou
Ze spiruliny snadno připravíte zdravý zelený koktejl nebo smoothie

Nejčastější využití spiruliny

Kompletní nutriční profil obsažený ve spirulině

Spirulina může pomoct zamezit výživovým nedostatkům a podpořit celkové zdraví. Je bohatá na vitamíny B-komplexu, zinek, vitamín E, betakaroten, měď, selen, železo i esenciální mastné kyseliny.

Až 62 % její hmotnosti tvoří proteiny, což z ní dělá funkční potravinu s multivitamínovými vlastnostmi.

Spirulina pro posílení imunity a ochrana proti alergiím

Spirulina může pomoci při tvorbě protilátek (látek bojujících s infekcemi a chronickými onemocněními). University of Maryland Medical Center podotkla, že účinky spiruliny na imunitní systém zatím nebyly potvrzeny, spirulina však podle její studie podporuje růst střevní mikroflóry (probiotik).

Studie zveřejněné roku 2005 časopisem Journal of Medicinal Food potvrdila, že spirulina může být účinná při snižování alergických projevů, jako je například rýma, slzení očí, kopřivka či otoky (obvykle při alergiích na prach, pyl nebo srst).

Spirulina ve veganském a vegetariánském jídelníčku

Spirulina poskytuje všech 8 základních aminokyselin ve správném poměru a ve formě, která je pro lidský organismus stravitelnější než třeba v mase či sóji. Spirulina je proto ideálním zdrojem biologicky kompletních proteinů nejen pro vegany a vegetariány.

Spirulina může růst v extrémních podmínkách nehostinných pro většinu vodních organismů. Bývá pěstována v umělých nebo přirozených jezerech, sklízená a pak sušená mrazem. Spirulina se pyšní 60% obsahem bílkovin, je tedy bohatším zdrojem než většina zeleniny, a je také dobrým zdrojem beta-karotenů, různých minerálů a esenciální mastné kyseliny gama linolenové. Ačkoli spirulina bývá chválena jako zdroj vitamínu B12, neobsahuje ho v takové formě, které by tělo umělo využít.vysvětluje doktorka Linde Celeste Robb-Nicholson (red. přeloženo a zkráceno)

prášek ze spiruliny
Prášek ze spiruliny obsahuje silně koncentrovaný obsah živin

Nutriční hodnoty spiruliny

Nutriční látky:Vitamíny:Minerály:
48 % – proteiny – 54 gVitamín A – 638 IUVápník – 134 mg
22 % – tuky – 25 gVitamín C – 11,3 mgŽelezo – 31,9 mg
30 % – sacharidy – 34 gVitamín E – 5,6 mgHořčík – 218 mg
kalorie 325 (1361 kJ)Vitamín K – 28,6 mcgFosfor – 132 mg
voda – 5,2 gThiamin – 2,7 mgDraslík – 1527 mg
popel – 7 gRiboflavin – 4,1 mgSodík – 1174 mg
Niacin – 14,4 mgZinek – 2,2 mg
Vitamín B6 – 0,4 mgMěď – 6,8 mg
Folát – 105 mcgMangan – 2,1 mg
Kyselina pantothenová – 3,9 mgSelen – 8,1 mg
Cholin – 73,9 mg
Obsah živin v 1 hrnku (cca 112 gramech) sušeného prášku ze spiruliny

Existují negativní účinky spiruliny?

Jaké jsou její nežádoucí či vedlejší účinky a jak jim případně předejít?

Jedná se sice o superpotravinu, avšak její zařazení do jídelníčku mohou občas provázet i nežádoucí účinky.

Není to nic zvláštního, zažívací trakt si na tuto novou potravinu musí zvyknout. Velký vliv na kvalitu a účinky má i původ spiruliny a to, zda splňuje požadavky na BIO potravinu.

Proč je důležitý původ spiruliny?

Tato kyanobakterie je charakteristická mimořádnou schopností přežití, osídluje i velmi zásadité vody, vyskytuje se i tam, kde se jiným organismům nedaří.

Schopnost přežít je u spiruliny dána i vysokou adaptibilitou. Celou buněčnou stavbu a morfologické vlastnosti přizpůsobuje prostředí, ve kterém žije.

Proto také spirulina z různých částí světa nemá zcela totožné složení a účinky na lidské zdraví. Je důležité vědět, odkud spirulina pochází.

Pokud má spirulina nějaké nežádoucí účinky, může to být tím, že pochází z nevhodného zdroje a znečištěné vody.

Nemusí jít pouze o chemikálie, ale také o kontaminaci z přirozeného vnějšího prostředí. Spirulina, užívaná jako doplněk stravy, totiž může pocházet z přírodních jezer, která jsou z hlediska hygieny riziková.

Přestože je na pěstování náročnější než třeba chlorella, pěstuje se spirulina i uměle, v umělých nádržích, ve kterých je možné lépe ohlídat kvalitu vody.

Kvalitní pěstování a bezpečné zpracování spiruliny zaručuje známka BIO

Čistá BIO spirulina z těch nejčistších vod hor Taiwanu je hlavní ingrediencí Spirulina BIO Organic (90 kapslí).

Kapsle Blendea obsahují čistou BIO spirulinu z Taiwanu. Klikněte na tlačítko a prohlédněte si detaily. Případnou objednávku vám doručíme do 2 pracovních dnů.

Potenciálně rizikový vitamín K ve spirulině

Spirulina BIO obsahuje mimo jiné také vysoký podíl vitamínu K, který podporuje srážení krve. Již jeho název pochází ze slova „coagulation“ – „srážení, srážlivost“.

Proces krevního srážení je nutný například při drobných poraněních. Pokud by se krev nesrážela, hrozilo by vykrvácení. Vitamín K se podílí na srážení krve při vnějších i vnitřních poraněních. Přispívá také ke tvorbě zdravých kostí, mj. podporuje využití vápníku v těle.

Jakkoli je vitamín K prospěšný, není prospěšný všem. Jsou tu například pacienti s vysokou hustotou krve a různými chorobami, užívající léky na ředění krve (Warfarin, Heparin aj.).

Pacienti by se měli o užívání spiruliny poradit se svým lékařem. Působení vitamínu K pro ně představuje riziko nežádoucích účinků.

Spirulina nedoporučuje ani pacientům s ischemickou chorobou srdeční, po mozkové příhodě, při zánětech hlubokého žilního systému, zánětlivých onemocněních střev nebo v rekonvalescenci po operacích trávicího traktu.

Jinak prospěšné účinky vitamínu K se v těchto specifických případech stávají nežádoucí.

Nežádoucí účinky může spirulina přinést i dalším pacientům. Jde o pacienty užívající imunosupresiva, léky potlačující činnost imunitního systému. Ta se podávají například po transplantaci orgánů, aby minimalizovala riziko odmítnutí nového orgánu.

Jedním z klíčových účinků BIO spiruliny a zelených potravin je totiž stimulace imunitního systému. Ve většině případů jde naopak o účinek žádoucí a velmi prospěšný.

Nežádoucí detoxikační účinky spiruliny

Mezi prospěšnými účinky spiruliny najdeme detoxikační působení, zejména pokud se užívá v kombinaci s dalšími zelenými potravinami jako je chlorella.

Spirulina pozitivně působí na detoxikační orgány, napomáhá správné činnosti střev a funkci jater, podporuje přirozené vylučování škodlivin ven z těla.

Tato detoxikace organismu může přinášet i nepříjemné projevy jako jsou zažívací potíže, pálení žáhy, žaludeční nevolnosti, nadýmání, průjmy, také bolesti hlavy, zhoršený stav pleti nebo nadměrná únava.

Objevují se zvláště u citlivých jedinců, zdaleka ne u všech. Jde o vedlejší účinky a dočasné projevy, které časem odezní.

Při nepříjemných projevech je možné dávkování spiruliny snížit. V každém případě se vyplatí s užíváním spiruliny začít postupně.

Jako prevence možných nepříjemných vedlejších projevů detoxikace působí dostatečný pitný režim. Každá detoxikace může probíhat jen v případě, že je v organismu dostatek vody.

Navíc je spirulina vhodná pro detoxikaci organismu, může pomoci i při zmírnění astmatických potíží, ovšem akutní astmatický záchvat je potřeba řešit inhalátory (Ventolín, Atrovent, Seretide aj.) medikovanými ošetřujícím lékařem. Spirulina není určena pro řešení akutních stavů.říká MUDr. Dagmar Vránová

Alergie na spirulinu

Při užívání spiruliny se může ojediněle objevit alergická reakce. Jedná se o typ potravinové alergie a patří mezi nežádoucí účinky spiruliny. Objevuje se zřídka, zejména u osob, které trpí alergií na jód. Projevuje se zejména na kůži (svědění, vyrážka, otoky) nebo jako potíže respiračního ústrojí (rýma, dušnost).

Může mít i podobu podrážděných, oteklých očí a zvýšené citlivosti na světlo.

Pokud vás sužují tyto nepříjemné vedlejší účinky a máte podezření na alergii, doporučujeme užívání spiruliny přerušit nevo se poradit se se svým ošetřujícím lékařem.

negativní vedlejší účinky spiruliny

Zpracování spiruliny

Vedlejší účinky spiruliny bývají s největší pravděpodobností způsobené kontaminací plísněmi. Z důvodu rizika kontaminace někteří odborníci doporučují omezit spotřebu spiruliny na maximálně 50 gramů denně.

Kontaminovaná bývá spirulina pěstovaná ve vodách obsahující těžké kovy (olovo, kadmium, arsen nebo rtuť) nebo s jinými sinicemi produkujícími toxické látky anatoxin a microcystin. Vždy si ověřte, že spirulina pochází od kvalitního, důvěryhodného zdroje, který ji pravidelně testuje na kontaminanty a výsledky dokáže doložit.

Kontaminace způsobená těžkými kovy může mít za následek průjem a zvracení, třes, paralýzu nebo křeče. Kontaminace toxickými látkami anatoxin a microcystin může způsobit například zánět pankreatu, poškození srdce, potíže s dýcháním, selhání ledvin, toxicitu jater, poškození nervů nebo záchvaty. Pokud postižený urychleně nevyhledá lékařskou pomoc, vystavuje v ohrožení svůj život.

spirulina nápoj a prášek
Spirulina se nejčastěji konzumuje v nápoji ze zeleného prášku nebo v tobolkách s jeho obsahem

Jak předejít nežádoucím účinkům spiruliny?

  • Vybírejte si spirulinu z ověřených zdrojů a v doložitelné BIO kvalitě (takovou spirulinu v kapslích vám nabízíme i pod značkou Blendea).
  • S užíváním BIO spiruliny začněte postupně a vždy podle doporučení prodejce.
  • Nezapomínejte na dostatečný pitný režim.
  • Obezřetní buďte v případech, že užíváte léky na ředění krve, máte po operaci trávicího traktu nebo po transplantaci některého orgánu. Spirulina se nedoporučuje ani lidem po mozkové příhodě, s ischemickou chorobou srdeční nebo při zánětlivých onemocněních střev.
  • V případě vážných zdravotních potíží se o užívání spiruliny poraďte se svým lékařem a alergologem.

Dávkování spiruliny

Podle zdravotnických odborníků University of Maryland Medical Center je standardní dávka spiruliny pro dospělé 4 až 6 tablet po 500 miligramech (tedy 2 až 3 gramy denně). Množství se však liší podle věku a zdravotních potřeb. Než začnete spirulinu užívat, proberte to s lékařem a dávkujte podle doporučení výrobce.

Spirulina je bezpečná a lze ji užívat bez omezení podle doporučení výrobce. Pokud chcete používat spirulinu k ovlivnění zápachu z úst, je třeba tabletu rozžvýkat, případně vysypat obsah několika tobolek do sklenice vlažné vody, ústa vypláchnout a pak polknout.radí doktorka farmacie Hana Šindelářová (red. upraveno)

Jedna kapsle se spirulinou značky Blendea obsahuje 420 miligramů. Za denní doporučenou dávku jsme stanovili 3 až 6 kapslí, a tedy 1,2 až 2,5 gramů čisté spiruliny.

Kapsle lze užívat naráz nebo si je rozdělit a užít postupně během dne.

Užívání spiruliny

Spirulina je obecně považována za relativně bezpečnou i při užívání ve velkých množstvích. Spirulinové kapsle se vždy zapíjejí dostatečným množstvím vody.

Prášek můžete přidat například do oblíbeného smoothie, džusu nebo jogurtu, čímž zlepšíte mírně nahořklou chuť spiruliny.

Živiny a enzymy ve spirulině může zničit alkohol, káva i sladké sycené nápoje. Spirulinu si proto dejte nejlépe hodinu před tím, než budete pít něco podobného.

dezert ze spiruliny
Ze spiruliny připravíte nejen zdravý nápoj, přidat ji můžete třeba i do dezertů

Kdo by spirulinu užívat neměl?

Těhotné, kojící ženy, děti a spirulina

U dětí, ani kojících a těhotných žen nebyla bezpečnost a účinnost spiruliny zatím prověřena. Zejména kvůli rizikům kontaminace se nastávajícím maminkám a dětem její konzumace nedoporučuje. V těchto případech proto její užívání vždy nejdříve konzultujte s lékařem.

Fenylketonurie, autoimunitní onemocnění a spirulina

Spirulinu by kvůli vysokému obsahu fenylalaninu pacienti s fenylketonurií (PKU) užívat neměli. Fenylketonurie je vzácný stav, který metabolismu aminokyseliny fenylalanin brání.

Podobně by se spirulině měli vyhnout také pacienti s autoimunitními onemocněními (například revmatoidní artritida, roztroušená skleroza nebo lupus), protože by mohla zhoršit jejich stav.

Alergici na mořské plody

Spirulinu by neměli užívat ani lidé alergičtí na plody moře.

Se kterými léky spirulinu nekombinovat?

S léky potlačujícími imunitní systém. Vyhněte se užívání spiruliny spolu s imunosupresivními léky (methotrexát, prednison, adalimumab, azathioprin, etanercept a infliximab). Spirulina může imunitu posilovat a snižovat tedy účinnost těchto léků. Podobně je to s léky na ředění krve.

Názor odborníků a lékařů na spirulinu

OSN: „Nejlepší jídlo pro budoucnost“

Blendea_WHO

Světová zdravotnická organizace (World Health Organization nebo jen WHO) je agenturou Organizace spojených národů. Zdraví je u WHO na prvním místě a na přední místa mezi potravinami vyzdvihuje WHO také spirulinu.

Dle WHO je spirulina velmi užitečnou potravinou, jídlem či doplňkem stravy. WHO oceňuje spirulinu pro vysoký obsah železa a proteinů.

Ubezpečuje, že se hodí pro každého zdravého člověka včetně dětí a nenese žádná významná zdravotní rizika.

Účinky a přínosy spiruliny dle FAO (Organizace pro výživu a zemědělství)

Ve své studii z roku 2008 zabývající se produkcí a využitím spiruliny popisuje FAO některé její přínosy takto:

  • Klinické studie potvrzují, že spirulina poslouží jako doplňková léčba mnoha chorob. Tablety spiruliny efektivně snižují hladinu krevního tuku a naopak zvyšují hladinu bílých krvinek po radioterapii a chemoterapii (Ruan, Long and Guo, 1988; Ruan, Guo and Shu, 1990).
  • Spirulina zlepšuje funkci imunitního systému. Při testech se také ukázalo, že díky obsahu fytokyaninu může spirulina omezit rozvoj buněk leukémie (Liu et al., 2000).
  • Spirulinu lze využít také jako zdravou potravinu nebo doplněk stravy bohatý na kvalitní proteiny, vitamíny, minerály a celou řadu dalších biologicky aktivních látek. Živiny obsažené ve spirulině jsou navíc lidským organismem snadno vstřebatelné (Becker, 1994).
  • Spirulina je zdrojem vzácné kyseliny GLA, která dle studií může příznivě ovlivnit průběh mnoha degenerativních onemocnění (artritida, srdeční choroby aj.) (Henrikson, 1989).
  • Podle výsledků studie Tokijské univerzity spirulina snižuje hladinu cholesterolu. To potvrzují i vědci z Německa, kteří se zabývali také tím, jak spirulina ovlivňuje hubnutí (Henrikson, 1989).
  • Spirulina je bohatým zdrojem železa, ve skvěle vstřebatelné formě. Díky tomu se příznivě odráží na stavu krevního hemoglobinu, pomáhá s chudokrevností. Snižuje také obsah cukrů v krvi (Anuradha and Vidhya, 2001).

Výživový poradci: „Zelené zlato“

Spirulina údajně tvořila významné místo již v jídelníčku starých Aztéků. Dokonce je považována za stravu aztéckých běžců, kterým měla na dlouhých bězích dodávat vitalitu. Od pradávna je známá také v některých lokalitách v Africe. V rozvojových zemích představuje bohatý a snadno dostupný zdroj proteinů. Na druhé straně je také opěvovaným doplňkem stravy ve vyspělých státech.

Spirulinu si oblíbila například známá britská výživová poradkyně Vivienne Talsmat, která se podílí na vytváření zdravého jídelníčku mnoha světových celebrit, politiků a dokonce i členů královských rodin.

Patří k výživovým poradcům britské královské rodiny, jako expertka se také objevuje na kanálech jako BBC1, Channel 4 nebo Discovery Health, mimo to pravidelně publikuje v odborných časopisech. Spirulinu, spolu s chlorellou, mladým ječmenem a pšenicí, jilmem, macou nebo plody acai mj. využila jako součást vlastního detoxikačního mixu.

Také v Česku si již spirulina získala své příznivce, a to i mezi renomovanými výživovými poradci. Ne náhodou ji nazývají „zelené zlato“.

Úspěch spiruliny v Česku roste

Také Martin Škába, renomovaný výživový specialista, kouč a propagátor zdravého životního stylu spirulinu uvádí jako „součást detoxikace a podporu hubnutí“. Připisuje spirulině výrazné detoxikační a energizující působení. Spirulina dle Martina působí až na nejnižší buněčné úrovni.

Martin Škába zmiňuje schopnost spiruliny omladit střevní stěnu. Upozorňuje na obsah cenných mikroživin jako je vitamín B12, hořčík, draslík, vápník, zinek, křemík, selen, chrom, jód nebo mangan. Na druhé straně však vysvětluje, že zelené potraviny nejsou spásou pro ty, kteří holdují bílému pečivu, tučnému masu a uzeninám či rafinovaným sladkostem.

„Sami o sobě toho zelené potraviny mnoho nezmůžou, zdravý jídelníček znamená kombinaci zdravé stravy a superpotravin,“ popisuje Škába.

Ano, jedna superpotravina těžko překoná všechny nástrahy nezdravého životního stylu. Na druhé straně může být skvělou součástí výživného jídelníčku nebo pomocníkem na cestě za zdravím. Spirulina navíc dopomůže i vaší kráse.

Klinický výzkum spiruliny – přehled

  • Působení proti viru HIV, USA 1996
  • Antivirové účinky, Japonsko 1996
  • Působení proti herpes viru, Japonsko 1993
  • Snižování hladiny cholesterolu, Japonsko 1988, 1984, 1990
  • Snižování hladiny cholesterolu, Indie 1983
  • Ochrana a regenerace neurobuněk, USA 2002
  • Ochrana a regenerace neurobuněk, Japonsko 2002
  • Ochrana a regenerace neurobuněk, Brazílie, 1998
  • Působení proti nádorům v dutině ústní, USA 1986, 1988
  • Působení proti nádorům v dutině ústní, Indie 1995
  • Působení proti nádorům na játrech, Japonsko 1982
  • Obnova a stavba kostní dřeně, Čína 1994
  • Posílení imunity, Rusko 1979
  • Posílení imunity, Japonsko 1994
    Posílení imunity, Čína 1991, 1994
  • Posílení imunity, USA 1995, 1996, 1996
  • Léčení otrav ledvin, Japonsko 1988, 1990
  • Vylučování škodlivin z jater, Japonsko 1997
  • Léčba cukrovky, Japonsko 1991
  • Snižování krevního tlaku, Japonsko 1990
  • Podpora střevní mikroflóry, Japonsko 1987
  • Léčba vnějších poranění, Francie 1967
  • Léčba vnějších poranění, Japonsko 1977
  • Protiinfekční účinky (antibiotikum), PuertoRico 1970
  • Protiinfekční účinky (antibiotikum), Indie 1978
  • Zotavování se z podvýživy, Mexiko 1973
  • Odstraňování nedostatku některých nutrientů, Indie 1991, 1993
  • Odstraňování nedostatku některých nutrientů, Rumunsko 1984
  • Odstraňování nedostatku některých nutrientů, Čína 1987, 1994
  • Vstřebávání železa, USA 1986
  • Léčba chudokrevnosti, Japonsko 1982, 1978
  • Řešení nedostatku železa u altetů, Makedonie 1998
  • Řešení nemohoucnosti s GLA, Španělsko 1987
  • Hubnutí, Německo 1986
  • Ochrana před radiací, Čína 1989
  • Snižování radioaktivity, Bělorusko 1993
  • Omezování následků ozáření, Rusko 1994
  • Detoxikace od radioaktivních škodlivin, Bělorusko 1999

NEZAPOMEŇTE, že nejjednodušeji spirulinu užijete a vstřebáte právě v kapslích.

Kapsle s čistou taiwanskou BIO spirulinou vám pošleme na adresu do 2 dnů. Ihned tak můžete těžit ze všech jejích prospěšných účinků.

Spirulina a často kladené dotazy (FAQ)

Jaké má spirulina účinky na tělo?

Je velmi bohatá na živiny, působí proti zánětům, má antioxidační vlastnosti, upravuje hladinu krevního cukru, snižuje špatný LDL cholesterol, zpomaluje rozvoj rakoviny, snižuje krevní tlak, může prospívat alergikům, je účinná proti chudokrevnosti, zlepšuje vytrvalost a zvyšuje svalovou sílu.
Jak dlouho potrvá, než se účinky spiruliny projeví?

Zvýšení energie lze očekávat již po prvním týdnu užívání. Ostatní prospěšné účinky by se měly objevit nejpozději do 3 až 4 týdnů pravidelné konzumace spiruliny.
Mohu spirulinu užívat každý den?

Ano, spirulina je rostlinná potravina, kterou lze užívat denně a dlouhodobě.
Detoxikuje spirulina organismus?

Ano, spirulina z organismu pomáhá vylučovat toxiny, těžké kovy, pesticidy, potravinářské chemikálie a karcinogeny, které se do těla dostaly ze životního prostředí.
Co mám dělat, když mi spirulina nechutná?

Pokud ji přidáváte do nápojů, můžete je zdravě dochutit citronem, medem nebo ovocem. Spirulinu můžete užívat i ve formě kapslí a tablet, které polknete a chuť tak cítit nebudete.
Může být spirulina škodlivá?

Spirulina může být kvůli nesprávnému pěstování kontaminovaná těžkými kovy nebo plísněmi. Tehdy může poškodit játra a způsobit žaludeční nevolnosti. Doporučujeme zeptat se na kvalitu a původ spiruliny prodejce, od kterého spirulinu nakupujete.

Můžu si spirulinu vypěstovat sám doma?

Ano. Potřebovat budete akvárium na slunečném místě a speciální sadu na pěstování spiruliny. Tyto potřeby seženete na internetu.

Jak mám spirulinu skladovat?

Spirulinovou pastu uchovávejte v ledničce. Prášek ze sušené spiruliny v ledničce skladovat nemusíte. Dlouhou dobu vám vydrží na chladném a tmavém místě.

Můžu spirulinu vařit a péct?

Ano, můžete. Delším vystavením teplu však snížíte její nutriční hodnotu s poškodíte některé prospěšné látky. Doporučujeme spirulinu do jídla přidávat až těsně před servírováním nebo ji užívat samostatně.

Můžu se spirulinou předávkovat?

Spirulina je přirozená potravina, předávkovat se s ní proto nejspíš není možné. Stejně jako u jakékoli jiné potraviny však její přebytek může způsobit zdravotní komplikace a vedlejší účinky v podobě bolesti břicha a zvracení. Způsobit by mohla například předávkování vitamínem A.

Je spirulina bezlepková?

Ano, spirulina je přirozeně bezlepková potravina.

Je spirulina vhodná pro vegany?

Ano. Spirulina je pro vegany výborným zdrojem rostlinných proteinů a dalších živin.
Mám užívat spirulinu nlačno?

Spirulinu lze užívat nalačno, před nebo po jídle. Vždy ji dobře zapijte čistou vodou.
Je lepší užívání ráno nebo večer?

Spirulinu užívejte jak je vám to pohodlné.

Je lepší užívat chlorellu nebo spirulinu?

Chlorella může pomáhat s detoxikací těžkých kovů a odstraňováním přebytečné vody z těla. Spirulina může fungovat jako antioxidant, doplňovat bílkoviny a kyselinu gama-linolenovou pro lepší imunitu a prevenci poškození. Ideální je užívat obě naráz jako kompletní spektrum výživných látek, které vaše tělo potřebuje.

Je spirulina kyselinotvorná nebo zásaditá?

Spirulina má pH okolo 9-10 a je zásaditá.

Můžu spirulinu dávat i psům nebo kočkám?

Ano. O dávkách se však jako první poraďte s veterinářem. Pokud by se u zvířat projevily nežádoucí účinky, spirulinu jim dále nedávejte.
 
Další profily superpotravin: 
 

Použité odborné zdroje a studie

autor

Marta Svačinová

Psaní a přírodu jsem milovala vždy, k zájmu o aktivní zdravý styl života mě přivedlo až podlomené zdraví. Zjistila jsem, jaké zázraky se začnou dít, když tělu a duši namísto rozkazování začneme naslouchat. Nyní se snažím tyto 3 koníčky skloubit dohromady a zkušenosti s hledáním harmonie a spokojenosti sama se sebou předávat i mým čtenářům.

4 komentáře: “Sinice spirulina – účinky, rizika a nutriční profil”

  1. Dobrý den, začala sem užívat, spirulin . Z důvodu, že mám problémy ze žaludkem. Cítím se lépe. As tet čtu, že by se neměl užívat při problémech. Mám ho užívat, nebo raci ne. Ale jinak nemam problém. Děkuji Stixova

    • Dobrý den, Růženo.
      Obecně platí, že pokud žádná negativa nepociťujete, užívání spiruliny či jiných rostlinných doplňků je bezpečné.
      Pokud byste nějaká negativa zaznamenala, produkt nám můžete kdykoliv vrátit. Myslím ale, že se nemusíte ničeho obávat 🙂
      Děkuji za nákup a přeji krásný den.
      Lukáš Chládek z blogu Blendea

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek