Blog, Strana 45

Éčka v potravinách: Přidaná umělá sladidla

Éčka v potravinách: Přidaná umělá sladidla

Sladká chuť je pro člověka lákavá a návyková. Je to první z chutí, se kterou se setkáváme – prostřednictvím mateřského mléka. Sladkou chuť máme i kvůli této zkušenosti spojenou s něčím vydatným, výživným a bezpečným.

Je to energie, kterou vyhledáváme, když pociťujeme její nedostatek. Problém moderní doby je v nadbytku cukrů. Máme k dispozici mnohem více cukru, než naši předkové a také toho patřičně využíváme. Hojně využíváme i náhradní umělá sladidla, které jsou relativně novým vynálezem. Skvěle zapadla mezi ostatní éčka. Dnes je tak najdeme v mnoha a mnoha potravinách.

 

Umělá sladidla - moderní a všem dostupná droga?

Jakkoli je sladká chuť pro člověka přirozeně lákavá, dokonce krátkodobě vyvolává prostřednictvím vylučování hormonu serotoninu pocity štěstí, v podobě nadměrných dávek cukru nebo náhradních sladidel dlouhodobě neprospívá.

Nadměrná konzumace cukru lidské tělo zatěžuje a může způsobovat řadu zdravotních problémů. A přestože se zpočátku zdálo, že náhradní sladidla uspokojí touhu po sladké chuti bez negativních účinků, objevuje se stále více pochybností o bezpečnosti náhradních sladidel.

COŽ TAKHLE DÁT SI BLENDEU SUPERGREENS? Je absolutně bez náhradních sladidel, lepku i laktózy. Pouze 5 nejsilnějších zelených superpotravin v BIO kvalitě.
.

 

Sladidla a rychlejší hubnutí? Bohužel...

Za náhradní sladidla jsou podle nařízení 1333/2008/ES považovány látky, které dávají potravinám sladkou chuť a které přitom nepatří mezi monosacharidy (např. glukóza, laktóza) nebo disacharidy (např. sacharóza, tagatóza). Za náhradní sladidla nejsou považovány ani potraviny, které tyto látky obsahují (například med a sušené ovoce).

Náhradní sladidlo (náhražka cukru) je potravinářskou přísadou, většinou se sladkostí několikanásobně převyšující klasický cukr. Na rozdíl od cukru má zpravidla jen minimum kalorií, ale hubnutí nijak nepomáhá. Potvrzují to zkušenosti mnohých, kteří náhradní sladidla považovali díky nízké energetické hodnotě za spojence při hubnutí.

Potvrzují to také vědecké studie s tím, že náhradní sladidla podporují přejídání a zpomalují trávení. Objevují se spekulace o jejich škodlivosti. Údajně mohou zvyšovat závislost na sladké chuti a směrovat naše výživové preference k průmyslově zpracovávaným potravinám a pokrmům plným prázdných kalorií./2,3,4/

VIDEO: Náhradním sladidlům a hubnutí se věnuje i dokument BBC.

 

TIP na zdravé smoothie bez přidaných sladidel:

hruškové smoothie Smoothie je zdravé i proto, že neobsahuje žádný dodatečný cukr nebo náhradní sladidla. Chutě na sladké přesto skvěle uspokojí. Sladkou chuť totiž přirozeně dodá ovoce spolu s mnoha cennými živinami. Pokud byste své smoothie rádi osladili, využijte sušené datle, které dodají i vlákninu.
A nezapomeňte na 5 zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS, kde nenajdete žádná éčka, zato velkou dávku cenných živin.
.

 

2 typy náhradních sladidel

V základním rozlišení dělíme náhradní sladidla na přírodní a syntetická - umělá sladidla.

 

Přírodní sladidla (a přírodně identická sladidla)

Sladidlo ze stévie

Mezi přírodními sladidly najdeme nově E 960 steviol-glykosidy, které se získávají z listů rostliny stévie sladká (Stevia Rebaudiana Bertony). Jde o trvalku z čeledi hvězdnicovitých, která pochází z Paraguaji. Sladkou chuť skýtá především steviosid, který je v listech stévie ze sladkých látek zastoupený nejvíce.

Sladidlo ze stévie je asi 200 – 300x sladší než sacharóza. Jde o nekalorické sladidlo vhodné pro diabetiky i osoby trpící fenylketonurií. V lidském těle se steviosid téměř vůbec nevstřebává. Přestože nebyly prokázány žádné škodlivé účinky, je stanoveno maximální denní množství tohoto sladidla na 4 mg na kilogram tělesné hmotnosti.

Steviosid je sice přírodní látka, ale ne každé sladidlo se stévií je přírodní. Nezřídka na trhu narazíme na sladidla založená na stévii, které však prošla průmyslovým zpracováním. O přírodním původu pak nemůže být řeč.

V praxi se také běžně setkáváme se sladidly, která jsou založena na vlastnostech látek přírodního původu, avšak tyto látky se při výrobě potravin získávají ryze synteticky. Vedle zmiňovaných steviosidů jde také o polyalkoholy.

 

Alkoholová sladidla

Přestože se označují jako alkoholová sladidla (také polyalkoholy, polyoly, alkoholické cukry, alkoholové cukry), nemají s alkoholem, který běžně známe, takřka nic společného. Tyto látky se sice nacházejí v přírodě, zejména některých druzích ovoce, v potravinářství se však vyrábějí jako přírodně identické látky.

Tato sladidla se dají poznat již dle názvu, končí totiž příponou –ol. Jde například o sorbitol, xylitol nebo maltitol.

Ve srovnání s klasickými náhradními sladidly mají alkoholová sladidla více kalorií. Při jejich konzumaci nedochází k větším výkyvům glykemie, proto se omezeně hodí i pro diabetiky. Jsou termostabilní, takže se uplatní i při pečení a vaření, na rozdíl od cukru však nekaramelizují.

Jsou považována za relativně bezpečná, ačkoliv ve větších dávkách mohou kvůli nízké vstřebatelnosti vyvolávat průjem a střevní potíže.

Alkoholová sladidla v potravinách nezřídka najdeme v doprovodu umělých sladidel, dokáží totiž maskovat jejich nežádoucí pachuť.

potraviny_s_umelymi_sladidly

Sladkosti a cukrovinky - za příjemně sladkou chutí mohou stát i nebezpečná éčka. Zbavte se jedů a nekupujte tyhle výrobky plné barev a arom vůbec.

 

Umělá sladidla

Mnoho náhradních sladidel má ryze syntetický původ, označují se pak jako umělá sladidla (sacharin, cyklamát, aspartam, sukralóza). Umělá sladidla (i některá přírodní) mohou být až tisíckrát sladší než cukr a přitom nejsou kalorická. Jsou vhodná i pro diabetiky.

Vůbec první umělé sladidlo sacharin vzniklo náhodou. Bylo to v roce 1879 při chemických pokusech s deriváty kamenouhelného dehtu. Až v roce 1937 sacharin doplnily cyklamáty a v roce 1965 aspartam. Stejně jako v případě sacharinu stála za objevem mnoha náhradních sladidel náhoda. Například sukralóza vznikla náhodou při výrobě insekticidů - odpuzovačů hmyzu.

umela_sladidla_infografika_blendea

Ani umělá sladidla nejsou ta nejvhodnější volba. Zpracovaným potravinám se co nejvíce vyhýbejte.

 

Kontroverzní sladidla

Začalo to sacharinem, který byl svého času vůbec nejpoužívanějším náhradním sladidlem a jedním z nejčastěji využívaných sladidel je i dnes. V sedmdesátých letech minulého století se sice objevily výsledky pokusů, kdy se velké dávky sacharinu u laboratorních potkanů projevily karcinogenními účinky. Následovaly však další a další studie, které tyto účinky nepotvrdily. Sacharin se proto v současnosti považuje za bezpečný a jako E954 ho najdeme ve složení mnoha potravin, například v pečivu, marmeládách nebo cukrovinkách.

Podobný příběh jako sacharin má i aspartam E 951. I přes mnoho pochybností je dle posledních studií bezpečný – stejně jako v případě sacharinu však za maximální denní dávky stanovené na 5 mg denně. V malých dávkách aspartam prokazatelně způsobuje potíže pouze lidem s fenylketonurií.

Ještě horší pověst než sacharin nebo aspartam provází E 952 cyklamát. I on je dávaný do spojitosti s karcinogenními vlastnostmi. Pokud ne přímo, má zvyšovat karcinogenní vlastnosti jiných látek. Má také způsobovat záněty v oblasti močopohlavního ústrojí. To jsou důvody, proč je cyklamát zakázaný ve Spojených státech nebo v Norsku.

V EU včetně České republiky patří k povoleným éčkům. Na serveru Férpotravina.cz je zařazen na seznam nebezpečných éček. Přesto se běžně prodává v nealkoholických nápojích, potravinách pro diabetiky nebo nízkoenergetických potravinách. Jeho výhodou je to, že ho neprovází žádná vedlejší pachuť.

umela_barviva_v_cukrovinkach

Zamyslete se, zda dítě cukrovinkou odměňujete, nebo spíše trestáte. Jde v principu o povolené jedy.

 

Náhradní sladidla v potravinách

Náhradní sladidla najdeme v potravinách pod označením E 900 – E 999. Vyjma masných výrobků jsou dnes součástí většiny druhů potravin. Jsou především v cukrovinkách, džemech, marmeládách, kompotech, ale také v pečivu, mléčných výrobcích nebo konzervovaných potravinách ve sladkokyselém nálevu.

Tato éčka původně nahrazovala cukr kvůli nižšímu energetickému obsahu a obezitě, než se ukázalo, že obezitu spíše podporují. Omezují výkyvy glykémie a mají tak být vhodnější pro diabety, ale bohužel i v tomto směru budí značné pochybnosti.

Jisté je, že většina náhradních sladidel není přitažlivá pro bakterie v dutině ústní, a tak snižují riziko zubního kazu.

U stolních sladidel by na obalu nemělo chybět dávkování. Maximální denní množství je však stanoveno pro všechna z více než deseti druhů náhradních sladidel, která jsou v ČR povolena.

Obsah aspartamu musí provázet varování, že „obsahuje fenylalanin (není vhodný pro osoby trpící fenylketonurií)“. Alkoholová sladidla pak provází varování „při nadměrné spotřebě může mít projímavé účinky“. Potraviny s obsahem více než 10 % náhradních sladidel pak nesou značení: „Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky”.

Veganské NEjogurtové smoothie s borůvkami

Veganské NEjogurtové smoothie s borůvkami

Pochutnáváte si rádi na jogurtech? A co takhle vyzkoušet ještě o trochu zdravější a zajímavější variantu? Připravte si borůvkové smoothie, do kterého přidáte NEjogurt.

Že jste o něm ještě neslyšeli? Tak se s námi pojďte podívat na recept, který vás určitě bude bavit! Během chviličky vykouzlíte skvělou snídani.

 

Smoothie s borůvkami a NEjogurtem

boruvkove_smoothie

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 2 porce

 

Ingredience:  

  • 1 NEjogurt
  • hrst borůvek
  • hrst sušených brusinek
  • špetka skořice
  • med
  • lžička Blendea SUPERGREENS
.

  

Postup:

Borůvky omyjte a spolu s brusinkami a NEjogurtem vložte do smoothie mixéru. Přidejte špetku skořice a lžičku medu. Pořádně rozmixujte a máte hotovo! Báječná snídaně je na stole.

Pro ještě zdravější snídani a větší výtěžnost živin můžete přimíchat lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS. Smoothie dozdobte borůvkami a na konec posypejte skořicí.  

TIP: NEjogurt je rostlinný jogurt vyrobený z mandlového mléka. Neobsahuje laktózu, sóju, lepek ani cukr, je ale plný zdraví prospěšných živých jogurtových kultur. 

boruvkove_smoothie_recept

Díky NEjogurtu vytvoříte krásně husté a krémové snídaňové smoothie, které vás zasytí na celé dopoledne

 

Účinky použitých surovin:

  • Borůvky obsahují velké množství vitamínu C, antioxidanty, chrání imunitní systém, a navíc uklidňují nervy.
  • Brusinky mají protizánětlivé a antibiotické účinky. Léčí onemocnění ledvin, záněty žaludku i zubní kaz.
  • NEjogurt obsahuje mandle a datle, krásně zasytí, upravuje krevní tlak a snižuje cholesterol.
  • Zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS taktéž posiluje imunitu a celkově zlepšuje zdraví. Vyzkoušejte ji ideálně hned.
.
Zelené smoothie z kiwi a ledového salátu

Zelené smoothie z kiwi a ledového salátu

Zkusili jste už někdy přidat do svého smoothie ledový salát? Jestli ne, rozhodně to zkuste! Ledový salát je z velké většiny tvořen vodou a smoothie z něj je tedy neuvěřitelně osvěžující.

Mimo to je bohatý na kyselinu listovou, vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamíny C, E a K. Z dalších látek v něm najdeme i sodík, draslík a železo.

 

Zelené smoothie z kiwi a ledového salátu

smoothie_z_kiwi_a_salatu

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

 

Ingredience na 1 porci:

  • 1 zralý banán
  • 1 kiwi
  • kousek ledového salátu
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce chia semínek
  • voda nebo rostlinné mléko dle potřeby
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
.

smoothie_ze_salatu_a_kiwi

Udělejte si ze smoothie každodenní rutinu. S naším blogem vám velmi rádi pomůžeme s inspirací.

 

Postup přípravy:

Do mixéru vložíme všechny ingredience, přidáme rostlinné mléko nebo vodu a mixujeme dohladka.

Určitě přidejte i lžičku superpotravin Blendea SUPERGREENS, která ještě více znásobí zdravotní přínosy smoothie. Má jemnou mátovou chuť a je vhodná i do smoothie bowls a všech receptů zdravé výživy.

Hotové smoothie přelijeme do sklenice, dozdobíme sezamovými semínky a ihned podáváme. Dobrou chuť!

smoothie_z_kiwi_recept   

Nezapomeňte, že prvořadá je vždy čerstvost, pestrost a kvalita surovin, které vaše tělo přijme a využije mnohem hodnotněji

 

Účinky použitých surovin:

  • Kiwi je mimořádně bohaté na vitamin C (jeden kus kiwi pokryje celou doporučenou denní dávku) a obsahuje také meď, která spolu s vitaminem C napomáhá vstřebávání železa ve střevech. Mimo to kiwi obsahuje mnoho vlákniny a látky jako draslík, hořčík a železo, vitamin A, E a vitaminy skupiny B. Kiwi také patří mezi nejlepší ovocné zdroje kyseliny listové.
  • Chia semínka obsahují velké množství vápníku a jsou skvělým zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Mimo to jsou schopna stabilizovat hladinu cukru v krvi a pomáhají snížit hladinu cholesterolu. Jak asi víte, chia semínka také velmi snadno absorbují vodu a bobtnají, čímž dodají pocit sytosti a ušetří nám tak zbytečné chutě na nezdravé potraviny.
  • Sezamová semínka jsou velmi bohatá na kvalitní rostlinné bílkoviny, vitamin E, vitaminy skupiny B, vápník, železo, zinek, draslík a fosfor. Obsahují také látku zvanou sezamol, která se řadí mezi antioxidanty a napomáhají tak budovat naši imunitu. Mimo to působí pozitivně např. na naše trávení a kvalitu vlasů a nehtů.
  • Rostlinná mléka jsou skvělou náhradou za mléko kravské, protože oproti němu jsou vysoce zásadotvorná a pomáhají tak udržovat optimální pH krve. To má obrovský vliv na prevenci mnoha onemocnění jako je rakovina, srdeční onemocnění, infekční choroby apod. Dále obsahují až 4 gramy bílkovin na 100 ml, což je mnohdy více, než obsahuje odstředěné a homogenizované kravské mléko. Navíc je většina z nich obohacena o vápník a má ho tedy stejné množství na 100 ml jako právě zmiňované kravské mléko.
  • Blendea SUPERGREENS se skládá z mladého ječmene, pšenice, chlorelly a spiruliny. Tyto látky spolu v kombinaci tvoří zelenou směs, která vám pomůže s trávením, detoxikací těla a dodá přirozenou energii. Objednejte si Blendeu ještě dnes.
.
Éčka v potravinách - "škůdce" glutaman sodný

Éčka v potravinách - "škůdce" glutaman sodný

Éčka, přídatné látky potravin, jsou v současné době bezesporu strašákem. Pokud bychom z nich měli jmenovat jednoho, bude to glutaman sodný, jinak glutamát. Ten je jistě v posledních letech jedním z těch největších strašáků zdravé stravy.

Přesto jde stále o povolenou přídatnou látku, resp. skupinu látek, kterou dokonce výrobci v potravinách ani nemusejí uvádět.

Jak to tedy je? Co je to vůbec za látku? Kde ji najdeme a jak nám škodí? Je třeba se jí maximálně vyhýbat, anebo to není tak horké? Tyto otázky vám zodpoví náš článek.

 

Co je glutaman sodný?

Glutaman je obchodní název pro glutamát, zejména glutamát sodný. Jako potravinářské aditivum představuje glutaman prášek bez barvy a vůně, zato masové chuti - tzv. umami.

Díky této chuti dokáže glutaman zintenzivnit chuťový vjem. To díky glutamanu chutná slepičí polévka po slepičím mase, i když v něm vůbec není… Je to jedno z nejužívanějších dochucovadel potravin, přestože se již desítky let spekuluje o jeho škodlivosti.

Označuje se jako zvýrazňovač chuti E 621 a říká se mu také glutasol nebo wei-su. V USA se označuje jako Vetsin nebo MSG (Mono Sodium Glutamate).

Kontroverzní, stokrát zatracovaný, přesto u výrobců stále oblíbený glutaman je symbolem instantních pokrmů a průmyslově zpracovávaných potravin. Je spojován s umělými přísadami potravin, přestože může mít přírodní původ. Glutamát se vyskytuje přirozeně i v primárních potravinách. Dokonce je součástí nejenom rostlinných, ale i živočišných organismů, člověka nevyjímaje.

glutaman_sodny_v_polevce

Chutná to jako polévka nebo jako glutamát? Mnozí lidé už tyhle chutě ani nedovedou rozeznat. 

 

Existuje přírodní glutamát?

Glutamát sodný je krystalickou solí kyseliny L-glutamové. Jde o aminokyselinu, která se naprosto přirozeně vyskytuje v živých organismech.

V přírodě ji hojně najdeme v houbách, v menší míře třeba v rajčatech, hrášku, sóje, obilovinách nebo luštěninách. Bohatým zdrojem kyseliny glutamové je také mořská řasa Lamaria japonica, která se tradičně využívá v japonské a čínské kuchyni. Asijská kuchyně dokonce právě kvůli glutamátu rozšířila čtyři základní chutě. Vedle sladké, slané, hořké a kyselé znají v Asii i chuť „umami“. Je to právě masová, živočišní chuť glutamátu.

Kyselina L-glutamová jako jedna z aminokyselin tvoří základní stavební kameny bílkovin. Nachází se proto v mase, které jíme. A pochopitelně je přirozenou součástí bílkovin lidského těla, které syntetizuje asi 50 g glutamátu denně.

V lidském těle se kyselina glutamová podílí například na metabolismu tuků nebo detoxikaci amoniaku. Má významný vliv na činnost nervové soustavy. Funguje jako přenašeč nervových vzruchů v mozku.

Spoluúčastní se procesů učení a paměti, ale také přenosu bolestivých podnětů nebo koordinaci pohybů. To vzbuzuje obavy, zda nefyziologická forma této látky v podobě potravinového aditiva, tedy éčka, nemůže v činnosti nervové soustavy způsobovat potíže.

glutaman_v_asijske_kuchyni

Asijská kuchyň je proslavená používáním glutamanu. Mezi zdravé jídla ale tyhle recepty nepatří. Sáhněte po čerstvých jídlech bez zahušťovaných omáček. 

 

Glutamany jako éčka

V současnosti je v celé EU povoleno přidat až 10 g glutamanu na kilogram vyrobené potraviny. U koření není horní hranice stanovena vůbec.

I to je důvod, proč se vyhýbat polotovarům a zpracovaným potravinám. Zaměřte se na čerstvé potraviny a BIO kvalitu.

VÍTE, že směs Blendea SUPERGREENS je vyrobena pouze z 5 zelených superpotravin v ryzí BIO kvalitě? To znamená žádná éčka, žádné přidané barvy či aroma. Pouze čistá síla přírodní detoxikace díky čistým superpotravinám se šetrným zpracováním. 
.

 

Glutamany, nejenom kyselina glutamová a glutaman sodný, ale také glutamát draselný, vápenatý, amonný nebo hořečnatý, se přidávají zejména do dochucovadel. Velké dávky nabízejí také kořenící směsi, sušené polotovary, instantní pokrmy apod.

 

Glutamany v potravinářství:

  • E 620 Kyselina glutamová
  • E 621 Glutamát sodný
  • E 622 Glutamát draselný
  • E 623 Glutamát vápenatý
  • E 624 Glutamát amonný
  • E 625 Glutamát hořečnatý

Výrobci glutamát do potravin přidávají i jako hydrolyzát zdroje bohatého na kyselinu glutamovou. Ten se pak nemusí označovat jako éčko. Ve složení dané potraviny stačí uvést jen konkrétní hydrolyzát, např. výtažek z droždí.

"Názvů, které se snaží zneprůhlednit fakt, že je v potravině glutamát, je asi deset," popisuje předseda Sdružení Zdravá potravina Rudolf Náprstek.

 

Přísady potravin s obsahem glutamátu:

  • bílkovinný hydrolyzát
  • výtažek z droždí
  • kvasnicový výtažek
  • kvasnicový extrakt
  • extrakt z pekařského droždí
  • rostlinný bílkovinný hydrolyzát
  • sojový bílkovinný hydrolyzát
  • hydrolyzovaná rostlinná bílkovina
  • sojový hydrolyzát
  • sójový extrakt apod.

Glutamát najdeme asi ve 3,3 % potravin, které se prodávají na Evropském trhu. V červenci 2017 přitom Evropský úřad pro bezpečnost potravin - EFSA přehodnotil bezpečnost glutamátů a doporučil omezit jejich příjem. Za zdraví bezpečnou se považuje denní příjem 30 mg glutamátů na kilogram tělesné hmotnosti.

EFSA současně doporučil přezkoumat maximální limity pro kyselinu glutamovou a glutamáty přidávané do potravin, především pro jemné pečivo, polévky a bujóny, omáčky, maso a masné výrobky, koření a doplňky stravy.

glutaman_sondy_v_bujonu

Bujony a masoxy - v české kuchyni tradiční surovina, od které se již ale naštěstí upouští 

 

Nežádoucí účinky glutamanů

Dle posledního stanoviska EFSA se za prokázané nežádoucí účinky na člověka při příjmu vyšších dávek glutamanů považují bolesti hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu.

Již v roce 1968 dal do souvislosti Robert Ho Man Kwok zdravotní problémy jako bolesti hlavy, pocení, závratě, pálení žáhy, bušení srdce nebo dokonce zvracení s častou konzumací asijských pokrmů s vysokým obsahem glutamanů. Dal tak vzniknout pojmu Kwokova nemoc nebo tzv. syndrom čínské restaurace.

Později se však objevili studie, které syndrom čínské restaurace zpochybnily. To nic nemění na tom, že velké dávky glutamátů mohou u některých citlivějších jedinců vyvolat potíže.

Někteří lidé mohou na kyselinu glutamovou a glutamany reagovat jako na alergeny. Dle serveru Férpotravina.cz jsou nevhodné pro děti a spadají do té nejrizikovější kategorie. I proto se řadí na seznam nebezpečných éček.

I v seznamu časopisu dTest se kyselina glutamová a glutamany označují jako nebezpečné přísady, dokonce se zde zmiňuje syndrom čínských restaurací, ovšem s tím, že negativní vliv na lidské zdraví nebyl dostatečně prokázán.

 

Glutaman přispívá k nadváze

Na negativní účinky glutamanu dlouhodobě upozorňuje Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., autorka knihy Doba jedová. Ta o škodlivosti glutamanu hovoří i na kameru v pořadu A DOST! Mj. uvádí, že příjem glutamanu snižuje pocity sytosti a tedy může vést k tloustnutí. Celé video na portálu Stream.cz.

Ve zmíněném videu se mj. dozvíte i to, jak zmírnit negativní působení glutamanů v lidském těle. Profesorka Strunecká doporučuje především kurkumu, plody goji (kustovnice čínskou) a chlorellu.

Ano, chlorella v prvotřídní BIO kvalitě je také součástí směsi zelených potravin Blendea SUPERGREENS. Ta obsahuje pouze 5 čistě přírodních ingrediencí v BIO kvalitě.
Vedle chlorelly jde o spirulinu, zelený ječmen a mladou pšenici. K tomu špetka máty na provonění. Žádné další přísady, žádná aditiva, žádná éčka, žádný uměle přidávaný glutamát. A přesto je chuť svěží a na výbornou!
.

 

Názor na glutaman si můžete udělat i ze slov uznávaného dietologa a výživového odborníka RNDr. Petra Fořta, CSc. Ten na serveru AZrodina.cz upozornil na „návykovost“ potravin s obsahem glutamátu. Je to proto, že jsou příliš slané a chuťově výrazné. Výrobce se glutamátem dle jeho slov snaží uspokojit náročné chuťové pohárky s potravinou původně nepříliš zajímavé chuti.

Zdravé zelené lívance s Blendeou SUPERGREENS 

Zdravé zelené lívance s Blendeou SUPERGREENS 

Pomáháme vám naplnit vaše novoroční předsevzetí stravovat se a žít zdravěji. Máte ráda lívance? Určitě ano, a přesně proto jsem sepsala tenhle recept na zdravé zelené lívance se superpotravinami. Máte chuť?..:)

 

Zdravé zelené lívance s Blendeou SUPERGREENS

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

zdrave_zelene_livance

 

Budeme potřebovat:

  • ½ hrnku kukuřičné hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2/3 zralého banánu (můžete dát celý)
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
  • cca ½ hrnku kravského nebo rostlinného mléka
  • Pár kapek vanilkového extraktu
.

 

Postup přípravy:

V jedné misce smícháme všechny suché ingredience, v druhé tekuté včetně rozmačkaného banánu.

Nezapomeňte na 1 odměrku zelené směsi superpotravin Blendea, aby byly lívanečky co nejzdravější.

Následně vlijeme tekutou směs do suché a důkladně promícháme. Těsto by mělo být tužší, aby byly lívance nadýchané a lépe se obracely. Nakonec lívance opečeme na pánvi, ideálně na kokosovém oleji.

Lívanečky můžete potřít marmeládou či sirupem, pro mlsné jazýčky tu ale mám recept na kokosovou šlehačku → pouze jsem vyšlehala tuhou část kokosového mléka v konzervě a ochutila čokoládovými flavdrops (můžete použít i jiné ochucovadlo nebo ji nechat svoji přirozenou chuť).

TIP: Doporučuji lívance opékat na mírném plamenu pod pokličkou, aby se zatáhly i z druhé strany a otočení byla opravdu hračka.

zdrave_zelene_livance_recept  

Pamatujte, že je vždy možnost mlsat a stravovat se zdravě bez toho, aby vám to překáželo nebo jinak omezovalo vaše návyky

 

Účinky použitých surovin:

  • Kukuřičná mouka se vyrábí z jemně namletých kukuřičných zrn, takže je přirozeně bezlepková.
  • Vanilka obsahuje velkou škálu antioxidantů.
  • Jedna lžička Blendea SUPERGREENS denně zajistí vašemu tělu přísun důležitých látek pro pevné zdraví. Je směsí zeleného ječmene, mladé pšenice, chlorelly a spiruliny. Navíc posílí všechny zdravotní účinky surovin v kokoskách. Objednejte si Blendeu ještě dnes.
.
"Baví ma tvoriť nový produkt a pozorovať, ako sa mu darí," rozhovor s Petrem Chodelkou

"Baví ma tvoriť nový produkt a pozorovať, ako sa mu darí," rozhovor s Petrem Chodelkou

Vytváříme recepty, pečlivě balíme objednávky a každý den s vámi hovoříme přes telefon. Ale jak to vypadá v zákulisí?  To prozradíme v nově vznikajících rozhovorech. Postupně vám představíme každého člena z týmu Blendea.

Rovnou začneme od toho nejpovolanějšího. Petr je tvůrce celého nápadu a hnacím motorem rodinného týmu. Jak vznikl název Blendea a proč Petra nepotkáte v České republice? Přečtěte si ve výstižném rozhovoru:

VIDEO: Petr mluví o své cestě k zeleným superpotravinám a nápadu vytvořit Blendeu SUPERGREENS.

 

Petře, ty jsi přišel s nápadem vytvořit Blendeu. Vše se zrodilo na ostrově Bali v Indonésii, je to tak?

Áno, je to tak. Na Bali, kde som strávil celú zimu, som sa prvý krát dostal k zeleným superpotravinám, konkrétne k zelenému jačmeňu.

V jednej kaviarni predávali malý panák jačmeňa a každé ráno som si jeden dal. Po pár dňoch som cítil viditeľné zmeny v trávení, zlepšila sa mi aj pleť. Vtedy som sa o zelené superpotraviny začal zaujímať viac.

Zistil som, že v zahraničí sú stále viac a viac obľúbené zmesi viacerých zelených superpotravín, pričom v Čechách ani na Slovensku takýto výrobok neexistoval. Spolu s výrobcom sme vymysleli zloženie, ktoré obsahuje 5 prospešných zelených superpotravin v jednom výrobku.

Tak prišla na svet Blendea SUPERGREENS.

.

 

Jak vznikl název “Blendea SUPERGREENS”?

Blendea vznikla zo slova “blend”, čo v angličtine znamená “zmes”. Presne vystihuje Blendeu - ide o zmes 5 zelených superpotravín.

No a samozrejme aj preto, že doména Blendea.com bola k dispozícii, pretože máme s Blendeou veľké plány :)

 

Jakým způsobem ty sám Blendeu užíváš nejraději?

S vodou a citrónom.

 

Jsi certifikovaný poradce pro výživu, zřejmě máš tedy i blízko ke sportu. Co tě ještě baví?

Áno, o zdravú výživu sa zaujímam dlho. Je to môj koníček.

Ďalej ma baví cvičenie s vlastnou váhou, internetové podnikanie a predovšetkým cestovanie a turistika.

peter_chodelka_zakladatel_blendea

Petr je odborníkem na internetový marketing. Zde přednáší na konferenci WordCamp.

 

Věnuješ se ještě něčemu dalšímu, krom superpotravin? Mohou tě zákazníci někde sledovat?

Jasné, píšem blog Chodelka.sk a tiež ma môžu sledovať na Instagrame.

 

Co máš v týmu na starost?

V týme mám na starosti hlavne strategické posúvanie celého e-shopu Blendea.cz dopredu. Spolupráca s ľuďmi, zadávanie úloh, vymýšľanie nových spôsobov, kde a ako oslovíme zákazníkov, a tiež vylepšovanie produktu ako takého.

Snažím sa každý deň posunúť projekt o kúsok dopredu, aby sme postupne zvyšovali počet zákazníkov a tiež ich spokojnosť. Pretože keď spokojný zákazník Blendeu odporučí rodine a kamarátom, je tá najlepšia reklama pre nás :)

 

Máš nějaký svůj osobní návyk, o kterém jsi přesvědčený, že tě neustále posouvá o krok vpřed?

Je ich niekoľko. Čítam minimálne 1 knihu mesačne. Chodím na dlhé prechádzky. Zapisujem si každý rok ciele na ten ďalší, a následne sa ich snažím dosiahnuť. Vyhýbam sa negatívnym ľuďom. Nepozerám správy v televízii ani v novinách.

 

Mohou se s tebou zákazníci potkat v Praze?

Momentálne nie. Ako som spomínal, rád a veľmi často cestujem, pričom si prácu beriem so sebou. Teraz som v Uruguai, v hlavnom meste Montevideo. Na svojom Instagrame mám pár fotiek. Je to krásne mesto.

Celý biznis riadim z coworkingu (zdieľanej kancelárie) z Montevidea v Južnej Amerike.

peter_chodelka_cestovani

Petr tráví zimní měsíce nejraději někde ve slunečných krajinách, kde se ale naplno věnuje práci

 

 

Odkud tedy pracuješ? Máš nějaká oblíbená místa?

Pracujem buď z coworkingu (klasická kancelária, ktorú si prenajmem a kde sedíme viacerí v jednej miestnosti) alebo občas aj z kaviarní. Práce z domu sa snažím vyhýbať :)

peter_chodelka_coworking

Pronajmete si stůl ve sdíleném pracovišti a makáte. Takový je princip "coworkingu".

 

Co tě na práci nejvíce baví?

Baví ma tvoriť nový produkt a následne pozorovať a merať, ako sa mu produktu darí. Je krásne získavať pozitívne ohlasy od zákazníkov. To ma veľmi posúva dopredu.

Tiež ma ale baví vymýšľať nový obsah pre náš blog a plánovať online marketingové kampane.

 

A co tvé cíle pro rok 2018? Prozraď nám nějaké.

Mám cieľ dostať sa na váhu 90 kg, pravidelne cvičiť, naučiť sa po španielsky a nemíňať peniaze na blbosti. No a ten najdôležitejší cieľ na rok 2018 je jasný - nepiť žiaden alkohol :)

 

Jaké je tvé oblíbené  motto?

“Kto chce, hľadá spôsob. Kto nechce, hľadá dôvod,” Jan Werich

peter_chodelka_blendea_1

Užíváte Blendeu SUPERGREENS pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti? Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail sona@blendea.cz. Budeme se těšit!
Dýňová polévka s chilli, zázvorem a kokosovým mlékem (RECEPT)

Dýňová polévka s chilli, zázvorem a kokosovým mlékem (RECEPT)

Také už vás ta vtíravá zima a chladný vítr venku nebaví? Deka a horký čaj na zahřátí zdaleka nestačí?

Vyzkoušejte naši speciální dýňovou polévku s chilli a zázvorem, která vás zaručeně dokonale rozehřeje. Navíc vás díky použitým surovinám dobije energií a posílí vaše zdraví.

 

Dýňová polévka s chilli, zázvorem a kokosovým mlékem

dynova_polevka

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 2 porce

 

Ingredience:  

  • 1 menší dýně Hokaido
  • 3 mrkve
  • 100 ml kokosového mléka
  • 1 chilli paprička
  • kousek zázvoru
  • koriandr nebo petržel
  • hrst dýňových semínek
  • špetka skořice
  • čajová lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup přípravy:

Dýni rozkrojte na polovinu, zbavte semínek, rozkrájejte na malé kousky a dejte vařit nebo péct na 25 minut. Mrkev oškrábejte, nakrájejte na kousky a přidejte do hrnce k dýni. Uvařte vše ve vodě do měkka.

Po uvaření vylijte z hrnce většinu vody, nechte jen cca 2 centimetry po dně a tyčovým mixérem vše rozmixujte. Přilijte kokosové mléko, přidejte na kousky nakrájenou chilli papričku, zázvor, skořici a vše znovu pečlivě rozmixujte dohladka.

Pro ještě zdravější účinky vaší polévky přidejte lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS. Polévku nakonec dozdobte dýňovými semínky, koriandrem nebo petrželkou. Podávejte ještě horkou.

TIP: Dýňová semínka jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol, vysoký tlak i riziko infarktu. Pokud je nasucho opečete na pánvi, v polévce budou příjemně křupat. 

dynova_polevka_recept

Dýně v kombinaci s mrkví a kokosovým mlékem vytvoří lahodnou sladkou kombinaci. Zázvor vás zahřeje a díky chilli se vám zrychlí metabolismus. Dokonalý pokrm :)

 

Účinky použitých surovin:

  • Dýně obsahuje velké množství vitaminu B, beta-karotenu, vápníku a železa. Navíc dokáže dokonale prohřát organismus.
  • Mrkev umí předcházet mnoha onemocněním, jako jsou například kožní potíže, jaterní choroby, žloutenka, astma nebo střevní záněty.
  • Kokosové mléko dodává tělu železo a vlákninu, posiluje imunitu a snižuje vysokou hladinu krevního tlaku.
  • Zázvor působí protizánětlivě, posiluje imunitu, zahřívá organismus a stimuluje krevní oběh.
  • Chilli papričky stimulují krevní oběh a pomáhají s rychlejším trávením. A také zahřívají.
  • Směs 5 zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS posiluje imunitu a nakopává organismus. Vyzkoušejte její účinky i vy a objednejte si ji raději hned.
.
Jak úspěšně naplnit novoroční předsevzetí?

Jak úspěšně naplnit novoroční předsevzetí?

Chystáte životní změnu a chcete udělat krok vpřed? Úderem Nového roku všichni sršíme odhodláním  a těšíme se na nové já.

Ale ruku na srdce, neopakuje se podobná situace každý rok? Téměř všichni máme něco, co potřebujeme změnit. Hubneme, přestáváme kouřit, chceme cestovat a vydělat více peněz. Měli bychom si uvědomit, že každý den je nový začátek.

Velká změna neznamená jeden obrovský krok, ale tisíc malých. Pojďme se tento rok překonat a společně dosáhnout všech cílů, nejen těch novoročních.

jak_dodrzet_novorocni_predsevzeti

Chcete být zdravější, hezčí a úspěšnější? Novoroční předsevzetí máte ve svých rukou.

 

Prvořadá je silná vůle a skutečný zájem o změnu

Tentokrát začněte jinak. Nastartujte rok s konkrétním plánem, změnou v hlavě a pozitivním přístupem. Připravila jsem 5 bodů, které by měli pomoci dosáhnout vašeho cíle. Pojďme je společně promyslet!

 

Stanovte si konkrétní cíl, kterého chcete dosáhnout

A nebuďte obecní. Vezměte to pěkně  zostra. Potřebujete shodit nějaké to kilo tuku? Vezměte si papír,  tužku a napište si to. Kolik kilogramů  chcete  zhubnout? Do kdy? Vše si jasně určete.

Potom se nemůže stát, že na konci ledna zapomenete, s čím jste to vlastně začali. Použijte diář. Pokud věříte v to, že váš cíl je reálný a zvládnutelný, gratuluji! První krok máte za sebou.

Úkol pro vás:
Vezměte si tužku a papír. Napište 3 konkrétní cíle, kterých chcete v roce 2018 dosáhnout. Potom napište ke každému cíli datum, do kdy chcete své plány realizovat. Je to vaše smlouva se sebou samým. Vylepte si to na místě, které máte neustále na očích. Použijte diář, nástěnku nebo  dveře od toalety, ať je to vidět!

jak_naplnit_novorocni_predsevzeti

Vytvořte si motivační diář a zapište do něho vaše myšlenky, plány a cíle

 

Víte, jak sníst slona? Rozkrájíte  ho na malé kousky! 

Pokud máte před sebou velký úkol, rozdělte ho na několik dílčích cílů, které budou snadněji splnitelné. Změnu neuspěchejte. Ani Řím nepostavili za noc.

Není důležité, jak velká změna se povede během ledna, nýbrž to, že pořád jdete kupředu. Stanovte si malé, jednotlivé kroky, kterými začnete.

Přestanete pít slazené nápoje? Zařadíte zeleninu do svého jídelníčku? A co cvičení? Na začátku ledna jsou posilovny téměř plné, k prasknutí. Na konci měsíce je tomu jinak. Můžete začít dvakrát týdně se svižnou procházkou, posilovnu přidáte později.

Soustřeďte se na pokrok, jakého jste dosáhli a radujte se z maličkostí. Buďte pyšní, když si koupíte první pernamentku do fitka nebo zredukujete  krabičku cigaret na polovinu! Začněte pozvolna.

Úkol pro vás:
V předchozím bodě jste vypsali ty nejdůležitější cíle. Je na čase je začít realizovat. Napište si ke každému bodu 3 konkrétní činy, kterými v lednu začnete Ale pozor! Musí to být maličkost.Vraťme se k našemu příkladu hubnutí. Pro inspiraci my si píšeme:
.

 

Vykřičte to do světa

Ať už chcete změnit cokoliv, svěřte se svým blízkým a kamarádům. Získáte podporu a závazek zároveň. Ušijte si na sebe potřebný bič.

Můžete využít  i kouzlo sociálních sítích. Hrdě oznamte svou chystanou změnu. Všichni, kteří se o své plány a cíle podělí, mají větší šanci na dosáhnutí úspěchu. Nebojte se o svých plánech mluvit. Budete tak inspirovat i své okolí.

Uvidíte, že v tom nejste sama. Zcela jistě se vás v brzké době někdo zeptá, jak se vám daří změnu realizovat. Možná to bude trochu stresující, ale už jen kvůli tomu budete chtít vytrvat.

Studie realizovaná v USA vše potvrzuje. Zabývala se pozorováním 33 lidí v procesu hubnutí, kteří pravidelně blogovali nebo zveřejňovali on-line své zkušenosti se ztrátou hmotnosti. Veřejné sdílení úspěchů a překážek pomohlo účastníkům s odhodláním a dosáhnutí stanovených cílů.

Profesorka Sonya Grier ke studii dodává: „Sdílení důvěrných informací a fotografií s cílem snižování hmotnosti ve virtuálním světe je klíčovým faktorem v motivaci chování, které pomáhají lidem dosáhnout jejich cílů“

Úkol pro vás:
Možná tušíte, co teď bude následovat. Pro začátek vyberte ze svého okolí jednu osobu a podělte se s ní. Řekněte jí všechno. Je to pro vás maličkost? V tom případě vyberte osoby tři, ale pozor! Vyberte někoho ze širšího okolí.
A pokud máte dostatečné přesvědčení o stanoveném cíli, připravte si text a oznamte změnu na svém facebookovém profilu. Budete překvapená, kolik pozitivních ohlasů si přečtete.

splnene_novorocni_predevzeti

Vaším úspěchem jehned první krok vpřed.

 

Vaším vnitřním motorem není motivace, ale chtíč

Krátkodobě se můžete inspirovat obrázky vysněného cíle, nebo citáty, které vaši změnu vystihují. Ale změnu byste měli chtít především vy sami. Proč si dávat novoroční předsevzetí, když o něm nejsem tak moc přesvědčený?

Ivo Toman říká "představujte si".  Někdo tomu říká vizualizace. Hubnete? Zavřete oči a každý den si představujte sama sebe po dosáhnutí cíle. Jak vypadáte a jak se cítíte? Určitě skvěle.

Úkol pro vás:
Rozepište si své osobní “proč”. Jaké jsou vaše vnitřní důvody? Co změnou získáte? A čeho dosáhnete? To musíte vědět. Co je psáno, to je dáno.  Pevně věřím tomu, že vaším “proč” není názor partnera nebo jiných lidí :)

 

Buďte jako houba a nasávejte nové informace

Mějte v zásobě informační zdroje, které se stanou studnicí vaší inspirace, znalostí a třeba i motivace. Můžete navštívit knihovnu, různé internetové stránky a magazíny. Velmi dobře fungují komunity lidí, které řeší podobné předsevzetí jako vy. Nejjednodušší cesta k nim je skrze facebook, kde se tvoří skupinky lidí pod různými názvy.

Úkol pro vás:
Vyhledejte si a uložte 5 odkazů, které budete pravidelně pročítat.
Vyhledejte komunity lidí, přidejte se k nim a napište nějaký pěkný příspěvek. Můžete jim oznámit své rozhodnutí a určitě vás podpoří.

predsevzeti_zhubnout_v_novem_roce

Ať už je váš cíl jakýkoliv, s pevnou vůlí a silným vnitřním motorem zvládnete vše

 

Nový rok čeká na vaše nové já

Teď už jen do toho. S vlastním  odhodláním  a jasným plánem není jiná možnost, než-li dosáhnout své vytoužené změny. Pokud se pečlivě připravíte, uspějete.  Udělejte to tento rok jinak, buďte připravená. Nedopusťte, aby se z velkého plánu stala prázdná slova. Držíme palce.

.
Novoroční vyprošťovací smoothie bowl (RECEPT)

Novoroční vyprošťovací smoothie bowl (RECEPT)

Nebudeme si lhát, může se nám to stát... I když si budeme o silvestrovském večeru dávat pozor na to, abychom to s alkoholem nepřehnali nebo zbytečně drinky nepřekombinovali, tak jako tak se nám může během dlouhé noci situace vymknout.

Právě pro tento případ jsem pro vaše "společensky unavené já" připravila recept na skvělou vyprošťovací smoothie bowl. Je složená ze samých správných ingrediencí, které pomohou srovnat překyselený žaludek a odbourat zbytkový alkohol.

 

Vyprošťovací smootie bowl s banánem, avokádem a zázvorem

vyprostovaci_smoothie_bowl

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

 

Ingredience:  

  • 1/2 avokáda
  • 1 banán
  • hrst ovesných vloček 
  • snítka máty
  • špetka pepře
  • trochu mléka
  • lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup přípravy:

Do smoothie mixéru vložte nakrájený banán a polovinu avokáda. Zázvor oškrábejte a přidejte do mixéru. Dále přidejte vločky, pár lístků máty, špetku pepře a dolijte mlékem. Na doslazení smoothie můžete přidat i lžičku medu.

Účinky smoothie posílíte lžičkou zelené směsi Blendea SUPERGREENS. Vše pořádně promixujte dohladka.

Hotové smoothie nalijte do misky a začněte zdobit. Použít můžete kuličky pepře, mátu, vločky nebo sušené maliny.

TIP: Zázvor snižuje agresivitu žaludeční kyseliny a zvyšuje tvorbu trávicích šťáv, takže je skvělým přírodním prostředkem na zklidnění žaludku a mírní nevolnost.  vyprostovaci_smoothie_recept

Veškeré použité suroviny jsou skvělými pomocníky pro zklidnění žaludku, pomohou vám tak zmírnit následky prohýřené noci.

 

Účinky použitých surovin:

  • Banán dodává tělu vitamín B a draslík, který mu po alkoholovém opojení chybí, čím zmírňuje kocovinu.
  • Avokádo je také dobrým zdrojem draslíku a sodíku, navíc vám dodá potřebnou hydrataci.
  • Ovesné vločky podporují trávicí trakt a pomáhají při střízlivění a nevolnosti.
  • Mléko neutralizuje překyselení v žaludku.
  • Máta zklidňuje žaludek a zažívání, proto ji určitě nezapomeňte do smoothie přidat.
  • Směs superpotravin Blendea SUPERGREENS zmírňuje pocit únavy a nakopává organismus, proto by vám mohla pomoct i při střízlivění a nevolnosti.  Objednejte si ji raději hned a nedejte kocovině šanci. 
.
Silvestrovské smoothie à la PiñaColada (RECEPT)

Silvestrovské smoothie à la PiñaColada (RECEPT)

Máte chuť popíjet letos o Silvestru něco dobrého, ale zároveň zdravého? To nebude žádný problém. Připravila jsem pro vás recept na výborné smoothie à la Piña Colada, na kterém si jistě pochutnáte a díky kterému se vám vyhne novoroční bolehlav obloukem ;)

 

Silvestrovské smoothie à la Piña Colada

pina_colada_smoothie

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 2 porce

 

Ingredience:  

  • 1 malý ananas
  • 1 banán
  • 1 limetka nebo citron
  • kokosové mléko
  • sušený kokos
  • lžička medu
  • špetka soli
  • lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup:

Ananas a banán oloupejte a vložte do smoothie mixéru. Vymačkejte šťávu z limetky či citronu a přilijte ji k ovoci. Přidejte pár kokosových plátků, lžičku medu a kokosové mléko. Vše promixujte a máte hotovo. Na zdraví!

Pokud chcete své silvestrovské smoothie ještě zdravější, přidejte lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS. Smoothie dozdobte kouskem ananasu, kokosem, medem a špetkou soli.

TIP: Přidat i pár kostek ledu. Uděláte mít skvělou Piña Colada tříšť.   pina_colada_smoothie_recept

Vsaďte na osvědčenou klasiku ananas, banán a kokos. Tohle smoothie vydržíte popíjet klidně celý večer. 

 

Účinky použitých surovin:

  • Ananas působí jako afrodiziakum, zároveň odbourává tuky, takže můžete mlsat celou noc.
  • Banán zlepšuje výkon našeho mozku a bojuje proti únavě, tak alespoň vydržíte až do rána :)
  • Citronová šťáva obsahuje spoustu vitaminu C, brání organismus proti nachlazení a zlepšuje náladu. To se vám může na Silvestra hodit.
  • Kokosové mléko je plné minerálů, vápníku a železa, posílí vaše zdraví, takže vkročíte no nového roku zdravou nohou.
  • Zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS nakopne celkově váš organismus a metabolismus. Vyzkoušejte ji a začněte si plnit svá novoroční předsevzetí ještě dnes.
.