Antioxidanty a ty nejbohatší potraviny

Antioxidant je v poslední době poměrně nadužívané slovo, mnozí však nevědí, co přesně znamená. Setkáváme se s ním například u některých potravinových doplňků nebo i u kosmetiky.Antioxidanty vnímáme jako něco pozitivního a zdravého, často si je také spojujeme s omlazením a krásou. Co ale v našem těle způsobují a proč je potřebujeme? Nejde jen o výdobytek moderní doby a součást boomu zdravého životního stylu?

Antioxidant je v poslední době poměrně nadužívané slovo, mnozí však nevědí, co přesně znamená. Setkáváme se s ním například u některých potravinových doplňků nebo i u kosmetiky.

Antioxidanty vnímáme jako něco pozitivního a zdravého, často si je také spojujeme s omlazením a krásou. Co ale v našem těle způsobují a proč je potřebujeme? Nejde jen o výdobytek moderní doby a součást boomu zdravého životního stylu?

Pojem antioxidanty je často užíván také ve spojitosti s volnými radikály, které našemu tělu naopak škodí. Právě antioxidanty je mají neutralizovat. Udělejte si v tom s námi jasno a zjistěte, jak čerpat antioxidanty z přírodních zdrojů.

Směs Blendea SUPERGREENS plná antioxidantů

Dopřejte si řádnou dávku zdraví a antioxidantů přímo z přírody každý den jedinou lžičkou směsi Blendea SUPERGREENS.

ukaž zdravotní účinky Blendea

Co jsou volné radikály?

synteticke_leky

Abychom pochopili účinek antioxidantů, měli bychom nejdříve vědět něco o volných radikálech. Volný radikál je každá molekula, která obsahuje lichý počet elektronů a vykazuje tak velkou nestabilitu a reaktivitu.

Taková molekula se snaží ve svém okolí co nejrychleji udat svůj nadbytečný elektron, aby dosáhla rovnovážného stavu. Tím vzniká oxidativní reakce, jejímž vlivem může dojít až k tzv. oxidačnímu stresu.

Volné radikály vznikají v našem organismu neustále jako vedlejší produkt látkové výměny v buňkách. Můžeme je ale do těla přijímat i z vnějšího prostředí.

Vyskytují se např. v průmyslových látkách jako jsou pesticidy, hnojiva či výfukové plyny. Vznikají také vlivem kouření, nadměrné konzumace alkoholu, špatné stravy a to především konzumace polotovarů a smažených jídel či užíváním silných léčiv.

Negativní účinky volných radikálů

Volné radikály se podílejí na mnoha důležitých chemických reakcích v lidském těle, ale při jejich nadměrném množství dochází k poškození organismu.

Oxidace těla způsobená volnými radikály je hlavní příčinou stárnutí. Volné radikály hrají také roli ve vzniku nebo rozvoji několika desítek onemocnění. Narušují buněčné membrány a ničí DNA (kyselinu rybonukleovou), čímž přispívají ke vzniku nádorů a rakoviny.

Podílejí se také na vzniku Alzheimerovy choroby či řady srdečních a plicních onemocnění. Přemírou volných radikálů dochází k narušení rovnováhy a poškození zdravých buněk našeho těla.

volne_radikaly

Přemíra volných radikálů v těle způsobuje předčasné stárnutí kůže.

Pozitivní účinek antioxidantů

Jak jsme si již řekli, přemíra volných radikálů v našem těle způsobuje kyslíkovou, tedy oxidační reakci. Jak už nám tedy napovídá samotné pojmenování “antioxidanty”, tyto látky dokážou oxidační reakci zabránit, volné radikály neutralizovat a minimalizovat tak jejich škodlivé účinky.

Antioxidanty i volné radikály si tělo v určité míře vytváří samo. Protože v dnešní době jsme ale každodenně vystavováni škodlivým vnějším vlivům, které vznik volných radikálů podporují, naše tělo si nemusí stíhat vytvářet dostatek antioxidantů samo.

Jejich příjem ve stravě je tak pro naše zdraví nezbytný. Ochrání nás před nemocemi vznikajícími v důsledku oxidačního stresu a zpomalí chátrání a stárnutí našich buněk.

Není náhoda, že jsou antioxidanty přidávány také do kosmetiky, která má revitalizovat a omladit pokožku. Tyto jejich účinky jsou věděcky prokázané.

Nejbohatší zdroje antioxidantů

Mezi antioxidanty s největší antioxidační kapacitou patří vitamin E, vitamin C, beta-karoten a selen. V největším množství se vyskytují v rostlinných zdrojích, především v ovoci a zelenině.

Významnými antioxidanty jsou i flavonoidy, což jsou rostlinná barviva. Jejich výskyt v ovoci či zelenině tedy snadno poznáme podle jejich výrazné barvy.

Hojně se nachází například v pomerančích, lesních plodech, červeném víně, červené paprice, rajčatech, špenátu, dýni anebo mrkvi.

Kromě antioxidačních vlastností působí flavonoidy antibakteriálně a podporují produkci hormonů.

Vědecké výzkumy také potvrdily, že zvýšený příjem flavonoidů snižuje riziko onemocnění srdce a cév.

flavonoidy

Pozor! Antioxidanty jsou v mnohem větší míře přítomné v potravinách v syrovém stavu. Po tepelné úpravě jich zbude jen zlomek. Dbejte na denní přísun syrové zeleniny a ovoce!

Měli bychom určitě upřednostňovat přírodní zdroje antioxidantů před těmi syntetickými.

Jednak mají vyšší účinky a příliš vysoké dávky syntetických antioxidantů mohou mít řadu vedlejších účinků, dokonce mohou způsobit opět i oxidační stres.

Přinášíme vám tipy na potraviny s nejvyšším obsahem antioxidantů vůbec.

Zelený ječmen

Tato superpotravina má velmi široké a všestranné účinky na náš organismus. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, který je díky vitamínům A, C a E významným antioxidantem. O jeho blahodárných účincích si můžete přečíst v našem předchozím článku.

Zelený ječmen pak navíc obsahuje beta-karoten a spoustu dalších vitamínů, minerálů a enzymů pomáhajících při léčbě závažných onemocnění srdce a cév, chronických potížích s kůží, ale také s trávením.

Zabraňuje překyselení organismu, které je také příčinou mnoha civilizačních chorob. Působí jako prevence a posiluje imunitu.

zeleny_jecmen

Rakytník řešetlákový

Rakytník je trnitý keř s dlouhými podzemními výhonky. Přestože se nejvíce účinných látek nachází v plodech, zdraví prospěšné látky obsahuje v podstatě celá rostlina. Je jednou z nejstarších bylin, kterou člověk používá k léčení.

Rakytník obsahuje velké množství antioxidantů v podobě vitamínu C, dokonce desetkrát víc než pomeranč! Dále má vysoký obsah vitamínů A, B, F a K a již zmíněných flavonoidů.

Tato oranžová rostlinka podporuje imunitní systém, čistí organismus, pomáhá při revmatismu či kožních onemocněních.

Zelený a černý čaj

Léčebné účinky čajovníku byly známé už v dávné minulosti. Čaj obsahuje přibližně 130 chemických látek. Patří sem třísloviny, flavonoidy, některé vitamíny (A, B, C a P) a minerální látky.

Antioxidačním účinkem jsou významné především flavonoidy, které mohou zabránit oxidaci cholesterolu v krvi, jenž způsobuje vytváření usazenin na stěnách cév. Typ a množství flavonoidů v čaji se mění v závislosti na druhu listu, prostředí, ve kterém čajovník roste, zpracování, výroby a dalších faktorech.

Antioxidační účinky mají i některé druhy hub jako hlíva ústřičná nebo houba šitake, kakao, káva či panenský olivový olej.

detoxikacni_caj

Doporučujeme i výborné detoxikační čaje 

Zařaďte antioxidanty do svého jídelníčku!

Jak jsme již řekli, pro získání maximálního množství antioxidantů ze stravy je důležité ji přijímat v syrovém stavu. Málokdo však zvládá sníst několik kusů ovoce a zeleniny denně.

Výbornou variantou jsou chutné smoothie nápoje připravené z celého ovoce či zeleniny, kromě vitamínů tak vašemu tělu dodají také spoustu vlákniny. Vyzkoušejte některý z našich smoothie receptů:

autor

    Veronika Maleňáková

    O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

    2 komentáře: “Antioxidanty a ty nejbohatší potraviny”

    1. Pravda,4 měsíce do sebe cpu RAW kakaové boby nepražené a každé ráno a na noc panáčka panenského oliv. oleje a krevní testy i jaterní… Pecka!!

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Arónie černá (Temnoplodec, Černý jeřáb) – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví

    08.07.2020

    Arónie (Temnoplodnec, Černý jeřáb) je keř nebo malý strom s bobulovitými plody, které lze konzumovat. V článku se budu věnovat potvrzeným zdravotním účinkům a metodám zpracování. Zjistíte, jak přesně Arónie a její výživné látky působí na organismus, a také jak a v jakých formách jí můžete konzumovat nejchutněji. Pozor, plody Arónie jsou velice trpké, takže […]

    Číst celej článek

    Baobab – významné benefity plodů a prášku z nich na lidské zdraví podepřené vědeckými studiemi

    10.06.2020

    Baobab je robustní strom dosahující rekordních rozměrů. Ohromná síla a velkolepost stromu se odzrcadluje i v pozitivních účincích jeho plodů, šťávy a oleje na lidské zdraví. Baobab se zpracovává, konzumuje a užívá tisíce let a je to tradiční zdroj jídla i materiálu pro lidi. Článek přečtete za 6 minut. Přesně vám vysvětlí všechny prospěšné účinky […]

    Číst celej článek

    Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

    27.05.2020

    Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

    Číst celej článek

    Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

    20.05.2020

    Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

    Číst celej článek

    Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

    29.04.2020

    Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

    Číst celej článek

    Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    15.04.2020

    Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

    Číst celej článek

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

    04.03.2020

    Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    [value^="om-"]
    [value^="om-"]