Antioxidanty a ty nejbohatší potraviny

Antioxidant je v poslední době poměrně nadužívané slovo, mnozí však nevědí, co přesně znamená. Setkáváme se s ním například u některých potravinových doplňků nebo i u kosmetiky. Antioxidanty vnímáme jako něco pozitivního a zdravého, často si je také spojujeme s omlazením a krásou. Co ale v našem těle způsobují a proč je potřebujeme? Nejde jen o výdobytek moderní doby a součást boomu zdravého životního stylu?

Antioxidant je v poslední době poměrně nadužívané slovo, mnozí však nevědí, co přesně znamená. Setkáváme se s ním například u některých potravinových doplňků nebo i u kosmetiky.

Antioxidanty vnímáme jako něco pozitivního a zdravého, často si je také spojujeme s omlazením a krásou. Co ale v našem těle způsobují a proč je potřebujeme? Nejde jen o výdobytek moderní doby a součást boomu zdravého životního stylu?

Pojem antioxidanty je často užíván také ve spojitosti s volnými radikály, které našemu tělu naopak škodí. Právě antioxidanty je mají neutralizovat. Udělejte si v tom s námi jasno a zjistěte, jak čerpat antioxidanty z přírodních zdrojů.

Směs Blendea SUPERGREENS plná antioxidantů

Dopřejte si řádnou dávku zdraví a antioxidantů přímo z přírody každý den jedinou lžičkou směsi Blendea SUPERGREENS.

ukaž zdravotní účinky Blendea

Co jsou volné radikály?

synteticke_leky

Abychom pochopili účinek antioxidantů, měli bychom nejdříve vědět něco o volných radikálech. Volný radikál je každá molekula, která obsahuje lichý počet elektronů a vykazuje tak velkou nestabilitu a reaktivitu.

Taková molekula se snaží ve svém okolí co nejrychleji udat svůj nadbytečný elektron, aby dosáhla rovnovážného stavu. Tím vzniká oxidativní reakce, jejímž vlivem může dojít až k tzv. oxidačnímu stresu.

Volné radikály vznikají v našem organismu neustále jako vedlejší produkt látkové výměny v buňkách. Můžeme je ale do těla přijímat i z vnějšího prostředí.

Vyskytují se např. v průmyslových látkách jako jsou pesticidy, hnojiva či výfukové plyny. Vznikají také vlivem kouření, nadměrné konzumace alkoholu, špatné stravy a to především konzumace polotovarů a smažených jídel či užíváním silných léčiv.

Negativní účinky volných radikálů

Volné radikály se podílejí na mnoha důležitých chemických reakcích v lidském těle, ale při jejich nadměrném množství dochází k poškození organismu.

Oxidace těla způsobená volnými radikály je hlavní příčinou stárnutí. Volné radikály hrají také roli ve vzniku nebo rozvoji několika desítek onemocnění. Narušují buněčné membrány a ničí DNA (kyselinu rybonukleovou), čímž přispívají ke vzniku nádorů a rakoviny.

Podílejí se také na vzniku Alzheimerovy choroby či řady srdečních a plicních onemocnění. Přemírou volných radikálů dochází k narušení rovnováhy a poškození zdravých buněk našeho těla.

volne_radikaly

Přemíra volných radikálů v těle způsobuje předčasné stárnutí kůže.

Pozitivní účinek antioxidantů

Jak jsme si již řekli, přemíra volných radikálů v našem těle způsobuje kyslíkovou, tedy oxidační reakci. Jak už nám tedy napovídá samotné pojmenování “antioxidanty”, tyto látky dokážou oxidační reakci zabránit, volné radikály neutralizovat a minimalizovat tak jejich škodlivé účinky.

Antioxidanty i volné radikály si tělo v určité míře vytváří samo. Protože v dnešní době jsme ale každodenně vystavováni škodlivým vnějším vlivům, které vznik volných radikálů podporují, naše tělo si nemusí stíhat vytvářet dostatek antioxidantů samo.

Jejich příjem ve stravě je tak pro naše zdraví nezbytný. Ochrání nás před nemocemi vznikajícími v důsledku oxidačního stresu a zpomalí chátrání a stárnutí našich buněk.

Není náhoda, že jsou antioxidanty přidávány také do kosmetiky, která má revitalizovat a omladit pokožku. Tyto jejich účinky jsou věděcky prokázané.

Nejbohatší zdroje antioxidantů

Mezi antioxidanty s největší antioxidační kapacitou patří vitamin E, vitamin C, beta-karoten a selen. V největším množství se vyskytují v rostlinných zdrojích, především v ovoci a zelenině.

Významnými antioxidanty jsou i flavonoidy, což jsou rostlinná barviva. Jejich výskyt v ovoci či zelenině tedy snadno poznáme podle jejich výrazné barvy.

Hojně se nachází například v pomerančích, lesních plodech, červeném víně, červené paprice, rajčatech, špenátu, dýni anebo mrkvi.

Kromě antioxidačních vlastností působí flavonoidy antibakteriálně a podporují produkci hormonů.

Vědecké výzkumy také potvrdily, že zvýšený příjem flavonoidů snižuje riziko onemocnění srdce a cév.

flavonoidy

Pozor! Antioxidanty jsou v mnohem větší míře přítomné v potravinách v syrovém stavu. Po tepelné úpravě jich zbude jen zlomek. Dbejte na denní přísun syrové zeleniny a ovoce!

Měli bychom určitě upřednostňovat přírodní zdroje antioxidantů před těmi syntetickými.

Jednak mají vyšší účinky a příliš vysoké dávky syntetických antioxidantů mohou mít řadu vedlejších účinků, dokonce mohou způsobit opět i oxidační stres.

Přinášíme vám tipy na potraviny s nejvyšším obsahem antioxidantů vůbec.

Zelený ječmen

Tato superpotravina má velmi široké a všestranné účinky na náš organismus. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, který je díky vitamínům A, C a E významným antioxidantem. O jeho blahodárných účincích si můžete přečíst v našem předchozím článku.

Zelený ječmen pak navíc obsahuje beta-karoten a spoustu dalších vitamínů, minerálů a enzymů pomáhajících při léčbě závažných onemocnění srdce a cév, chronických potížích s kůží, ale také s trávením.

Zabraňuje překyselení organismu, které je také příčinou mnoha civilizačních chorob. Působí jako prevence a posiluje imunitu.

zeleny_jecmen

Rakytník řešetlákový

Rakytník je trnitý keř s dlouhými podzemními výhonky. Přestože se nejvíce účinných látek nachází v plodech, zdraví prospěšné látky obsahuje v podstatě celá rostlina. Je jednou z nejstarších bylin, kterou člověk používá k léčení.

Rakytník obsahuje velké množství antioxidantů v podobě vitamínu C, dokonce desetkrát víc než pomeranč! Dále má vysoký obsah vitamínů A, B, F a K a již zmíněných flavonoidů.

Tato oranžová rostlinka podporuje imunitní systém, čistí organismus, pomáhá při revmatismu či kožních onemocněních.

Zelený a černý čaj

Léčebné účinky čajovníku byly známé už v dávné minulosti. Čaj obsahuje přibližně 130 chemických látek. Patří sem třísloviny, flavonoidy, některé vitamíny (A, B, C a P) a minerální látky.

Antioxidačním účinkem jsou významné především flavonoidy, které mohou zabránit oxidaci cholesterolu v krvi, jenž způsobuje vytváření usazenin na stěnách cév. Typ a množství flavonoidů v čaji se mění v závislosti na druhu listu, prostředí, ve kterém čajovník roste, zpracování, výroby a dalších faktorech.

Antioxidační účinky mají i některé druhy hub jako hlíva ústřičná nebo houba šitake, kakao, káva či panenský olivový olej.

detoxikacni_caj

Doporučujeme i výborné detoxikační čaje 

Zařaďte antioxidanty do svého jídelníčku!

Jak jsme již řekli, pro získání maximálního množství antioxidantů ze stravy je důležité ji přijímat v syrovém stavu. Málokdo však zvládá sníst několik kusů ovoce a zeleniny denně.

Výbornou variantou jsou chutné smoothie nápoje připravené z celého ovoce či zeleniny, kromě vitamínů tak vašemu tělu dodají také spoustu vlákniny. Vyzkoušejte některý z našich smoothie receptů:

autor

Veronika Maleňáková

O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

2 komentáře: “Antioxidanty a ty nejbohatší potraviny”

  1. Pravda,4 měsíce do sebe cpu RAW kakaové boby nepražené a každé ráno a na noc panáčka panenského oliv. oleje a krevní testy i jaterní… Pecka!!

    • Děkujeme za inspiraci, Robe, jen tak dál.

      Hezký den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

“Největším nebezpečím jsme my sami,” říká o intoleranci Nikol Nosková

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

23.06.2021

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk. Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

Číst celý článek

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

08.06.2021

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také. Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí […]

Číst celý článek

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

02.06.2021

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Číst celý článek

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

14.05.2021

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže. Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené […]

Číst celý článek

Háňa s Vérou z blogu Peaches: Za nejzásadnější považujeme znalost fungování ženského těla a cykličnosti

07.05.2021

Nesoustředěnost, náladovost, zhoršení akné, paranoia, únava, nespavost, úzkost, plačtivost, bolest svalů a zad. I to všechno mohou být příznaky PMS neboli premenstruačního syndromu, který se u žen objevuje přibližně v posledním týdnu před menstruací. Studie odhadují, že nějakou formu PMS zažívá až 20 – 40 % všech žen. O svůj pohled na tuto problematiku, zkušenosti […]

Číst celý článek

NOVINKA: Hormony v rovnováze díky směsi Blendea SUPERBALANCE 💜

29.04.2021

Představuji vám nový přírůstek do Blendea rodinky. Seznamte se s novou směsí Blendea SUPERBALANCE 🎉 Jeho účinky mají intenzivní vliv na hormonální rovnováhu, psychické zdraví a reprodukční systém. Ingredience, které jsme použili, jsou vysoce kvalitní a tělu navíc dodají dostatek antioxidantů a vitamínů.

Číst celý článek

5 alternativních pre-workout drinků, které vám nerozbuší srdce 💪🏋

23.04.2021

Každý sportovec pravděpodobně má svůj vlastní předtréninkový rituál. Zajisté k nim patří i pre-workout drinky. Ovšem chemické nakopávače nebo třeba synephrine v tabletkách nejsou vždy to, po čem chceme sáhnout. Pojďme se společně podívat 5 přírodních alternativ, které na vaše tělo budou mít podobný vliv. Odlišnost poznáte tedy hlavně v tom, že vám nevystřelí tepová […]

Číst celý článek