• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

Zdravé tuky patří mezi základní živiny. Ty jsou jsou tři. Žádná z nich není nezdravá nebo dokonce škodlivá. Potřebujeme je všechny, ne dvě a už vůbec ne pouze jednu. Vyvážená konzumace sacharidů, bílkovin a tuků představuje jediný správný princip zdravého stravování. 

Léta trvající démonizace tuků, které byly označeny za hlavní příčinu rostoucí obezity a dalších zdravotních problémů, představovala velký krok zpět. Tato doba naštěstí skončila a tukům byl konečně přiznán jejich pravý význam na zdraví. 

Mnoho na tuky bohatých potravin se rázem zařadilo po bok superpotravin. To neznamená, že je prospěšné ládovat se tučnými potravinami. Je třeba se ještě naučit rozlišovat zdravé tuky od těch méně prospěšných až škodlivých.

jídelníček se zdravými tuky
Ideální strava obsahuje bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. V tomto případě tuky zastupuje avokádová pomazánka, balkánský sýr i olivový olej ze sušených rajčat.

Které tuky jsou skutečně zdravé a proč je potřebujeme všichni?

Časy, kdy byly tuky považované za absolutní zlo a největším trendem byly nízkotučné “light” produkty, skončily. Ukázalo se, že jídelníček bohatý na sacharidy je jedna ohromná výživová lež. Tuky samy o sobě nejsou příčinou obezity ani nemocí a do zdravé rozhodně stravy patří. Samozřejmě máme na mysli zdravé tuky.

Vědecké výzkumy potvrdily, že nízkosacharidové diety nevedou k rychlejšímu úbytku tuků ani snižují vznik kardiovaskulárních onemocnění. Přímo spojitost stravy obsahující zdravé tuky se vznikem kardiovaskulárních chorob nebyla dostatečně prokázána. 

Proč jsou zdravé tuky důležité?

Tuky jsou bohatým zdrojem energie. Jeden gram tuku je počítán jako 9 kcal (u sacharidů i bílkovin jsou to “jen” 4 kcal). Jsou součástí buněčných membrán a lidské orgány se neobejdou bez jeho tepelných a izolačních vlastností. Zároveň jsou nezbytné pro syntézu hormonů. 

Ukazuje se, že jídelníček obsahující zdravé tuky a méně sacharidů podporuje zdravé hubnutí bez k jojo efektu. Vedlejším pozitivním efektem může být snížení hladiny špatného cholesterolu LDL. Zapomínat bychom neměli ani to, že tuk jídlům dodává vůni a chuť.

Jak se tuky dělí a které tuky jsou špatné?

Pro základní rozdělení tuků si uvedeme dvě skupiny – nasycené a nenasycené mastné kyseliny. Většina potravin obsahuje oba typy. Ale takové máslo, maso, sádlo, kokosový a palmový olej převážně tvoří nasycené mastné kyseliny. 

Nenasycené mastné kyseliny: rozhodně ano

Tato skupina je docela složitá. Dělí se na mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, ale také na omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Velmi důležité jsou esenciální omega-3 mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vyrobit samo a přijímá je pouze ze stravy.

MĚJTE PODROBNÝ PŘEHLED: Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

Nasycené mastné kyseliny: ano, ale s mírou

Jsou primárně živočišného původu. Z rostlinných zdrojů je nejznámější palmový olej. Nejsou vyloženě škodlivé, při vyšší konzumaci však zdraví zrovna neprospívají. Do zdravé stravy tedy patří avšak v rozumné míře.

Trans mastné kyseliny neboli špatné tuky: raději vůbec

Jedná se o špatné tuky, které nejsou příliš zastoupeny v přírodních zdrojích. Nachází se především v průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou sladkosti a další pekařské výrobky.

Trans MK obsahuje:

  • smažené jídlo, nešetrně upravené potraviny – např. hranolky, koblihy, fast food,
  • margaríny
  • pekařské výrobky, sladkosti a cukrovinky – sušenky, koláče, sladké i slané pečivo, 
  • zpracované svačiny – krekry, popcorn, brambůrky, křupky.

Vysoký příjem nezdravých trans MK prokazatelně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. 

Jaké množství tuků ve stravě je zdravé?

Co se týče správného poměru živin, existují pouze doporučení, nikoliv nařízení. Každý organismus má individuální potřeby. Dle nejnovějších výživových doporučení WHO je zdravé přijímat 20 % až 35 % denního kalorického výdeje ze zdravých tuků.

Horní hranice je přitom vhodná u fyzicky hodně aktivních a sportujících osob s nadměrným energetickým výdejem. Roli však hraje spousta faktorů, jako je pohlaví, tělesná konstituce, věk, druhy aktivit, intenzita a pravidelnost i zastoupení ostatních živin v jídelníčku. Důležité je dbát na vyrovnaný poměr. 

Doporučený podíl mastných kyselin ve stravě dospělého člověka:

Celkový tuk20 – 35 %44 – 78 g
Nasycené MK10 %22 g
Mononenasycené MK12 – 20 %33 – 44 g
Omega-6 MK2,5 – 9 %5 – 20 g
Omega-3 MK0,5 – 2 %1 – 4 g
Trans MKméně než 1 %méně než 2 G
Zdroj: WHO
máslo a sádlo josu zdravé tuky
Pravda vyšla najevo. Máslo a sádlo jsou v rozumném množství a úpravě zdraví přínosné.

Zdravé rostlinné tuky a jejich nejlepší zdroje

Spoustu skvělých zdrojů zdravých tuků lze najít v potravinách rostlinného původu. Kromě obligátního “oliváče”, je to avokádo, ořechy, semena, luštěniny a stále oblíbenější ořechová krémy a másla.

Extra panenský olivový olej

Pravděpodobně nejznámějším rostlinným zdrojem zdravých tuků je olivový olej lisovaný za studena. Je to v podstatě čistý tuk, protože neobsahuje bílkoviny ani sacharidy. Olivový olej se hodí na přípravu studené kuchyně.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 884 kcal
  • Tuky: 100 g
  • Bílkoviny: 0 g
  • Sacharidy: 0 g

POZOR: Na vaření a smažení používejte vhodnější oleje, například řepkový olej, který začíná hořet až na vyšších teplotách, nebo klasické sádlo z říše živočišných zdravých tuků. Je totiž teplotně stabilnější a při vyšších teplotách nedochází ke vzniku karcinogenních látek.

Olivy

Zmiňujeme-li olivový olej, je třeba zmínit i olivy. I samotné plody jsou totiž bohatým zdrojem zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Obsahují například vápník, železo, draslík a vitamíny A, B a C a také vlákninu.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 163 kcal
  • Tuky: 15 g
  • Bílkoviny: 0,8 g
  • Sacharidy: 4 g

Avokádo

Oproti většině druhů ovoce, které je bohatší spíše na sacharidy, představuje avokádo jeden z nejlepších rostlinných zdrojů zdravých tuků, převážně mononenasycených MK. Dále obsahuje draslík, vitamín B6 a vlákninu. 

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 243 kcal
  • Tuky: 24 g
  • Bílkoviny: 2 g
  • Sacharidy: 6 g

Ořechy

K významným zdrojům zdravých tuků patří různé druhy ořechů. Například mandle obsahují mononenasycené MK, vitamín E, minerály mangan, draslík, selen a hořčík a antioxidanty. Energetickou hodnotu však mají opravdu vysokou a je třeba dávat pozor na konzumované množství.

Nutriční hodnoty na 100 g (mandle):

  • Energie: 645 kcal
  • Tuky: 56 g
  • Bílkoviny: 24,2 g
  • Sacharidy: 5,4 g

Semínka

S ořechy jsou vždy spojovaná i různá semínka. Některé z nich obsahují i tuky. Třeba chia semínka jsou zdrojem polynenasycených MK, konkrétně omega-3 a omega-6 MK a navíc obsahují vzácný vitamín B17 a větší množství vápníku, než je v mléku.

Nutriční hodnoty na 100 g (chia semínka):

  • Energie: 495 kcal
  • Tuky: 31 g
  • Bílkoviny: 21 g
  • Sacharidy: 20 g

Ořechová másla

Na popularitě rostou oříšková másla, zejména pak máslo arašídové. Představují úžasný zdroj mononenasycených masných kyselin, s jejich spotřebou se to však nesmí přehánět. Velmi lehko se totiž může proměnit v nebezpečný kalorický hřích.

Nutriční hodnoty na 100 g (arašídové máslo):

  • Energie: 637 kcal
  • Tuky: 51 g
  • Bílkoviny: 25 g
  • Sacharidy: 19 g

Luštěniny

Ve vyváženém jídelníčku by měly být zastoupeny také luštěniny, které jsou bohatým zdrojem všech tří makroživin. Kromě klasické čočky, fazolí a hrachu stojí za vyzkoušení cizrna, mungo fazole i samozřejmě fermentované sójové produkty.

Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 637 kcal
  • Tuky: 51 g
  • Bílkoviny: 25 g
  • Sacharidy: 19 g

Hořká čokoláda

Ke zdravým potravinám, samozřejmě v omezeném množství, jelikož se jedná o kalorickou bombu, patří hořká čokoláda. Musí obsahovat minimálně 70 % kakaové sušiny. Kromě tuků obsahuje antioxidanty, které prospívají nervovému systému, uklidňují nervy a zmírňují stres.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 565 kcal
  • Tuky: 42 g
  • Bílkoviny: 10 g
  • Sacharidy: 32 g

Zdravé živočišné tuky a nejlepší zdroje v potravinách

Které na tuky bohaté potraviny živočišného původu jsou povolené? Základ tvoří maso, kvalitní uzeniny, ryby, mořské plody, vajíčka, mléčné výrobky i ještě nedávno zavrhované sádlo.

Hovězí maso

Je vynikajícím zdrojem nejen bílkovin, ale také nasycených a mononenasycených mastných kyselin, vitamínu B, zinku a železa

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 183 kcal
  • Tuky: 12 g
  • Bílkoviny: 19 g
  • Sacharidy: 0,15 g

Zvěřina

Kromě tradičního hovězího, vepřového či drůbežího masa se nebojte sáhnout po zvěřině, jejíž nutriční hodnoty jsou díky volnému pasení velmi vysoké. 

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 187 kcal
  • Tuky: 8 g
  • Bílkoviny: 26 g
  • Sacharidy: 0 g

Losos

Ryby všeobecně jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin. Losos jich ze všech ryb obsahuje nejvíce a navíc je bohatý na vitamíny A, B, D a E a minerály jód, selen, železo a zinek. Jeho konzumace je prospěšná pro normální činnost srdce, cév a štítné žlázy.

Omega-3 z ryb lze nahrazovat rostlinnými alternativami, ty ale nejsou natolik vstřebatelné a využitelné, jako právě ty rybí.

TIP: Pokud si na ryby nepotrpíte, užívejte každý den rybí olej. Koupit lze neochucenou i ochucenou tekutou variantu i tobolky.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 208 kcal
  • Tuky: 13 g
  • Bílkoviny: 20,4 g
  • Sacharidy: 0 g
mořské ryby, zdroj zdravých tuků
Na talíř patří ryby a mořské plody alespoň jednou týdně, ideálně dvakrát. Kromě lososa si dopřejte tuňáka, pstruha, makrely, sardinky, sledě, ančovičky a další.

Vejce

Podobně jako hovězí také vajíčko v bio kvalitě obsahuje bílkoviny, tuky, vitamíny skupin B, vitamín D, zinek, železo a antioxidanty chránící zrak.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 151 kcal
  • Tuky: 11 g
  • Bílkoviny: 12 g
  • Sacharidy: 0,94 g
vejce, zdroj zdravých tuků
Vajíčka jsou doslova nabitá zdravými tuky. Připravená na másle a slanině představují dokonale zdravou tučnou snídani 😉

Tvrdé sýry, jogurty a další mléčné výrobky

Sýry jsou jedinečným zdrojem zdravých tuků, bílkovin, vitamínu B12, fosforu a vápníku, dvou minerálů důležitých pro zdravé a pevné kosti a zuby. Stejné doporučení patří i pro jogurty a další mléčné výrobky.

Nenakupujte žádné light produkty se sníženým obsahem tuku nebo zcela bez tuku. Tuk totiž potřebujete a pokud právě nedržíte přísnou restriktivní dietu (omezující), tyto tuky jsou ve stravě důležité.

Nutriční hodnoty na 100 g (typ Gouda 48 % tuků v sušině):

  • Energie: 364 kcal
  • Tuky: 29 g
  • Bílkoviny: 25 g
  • Sacharidy: 2 g

Klasické nebo přepuštěné máslo

V našem seznamu zdravých tuků nesmí chybět máslo, případně indická varianta v podobě přepuštěného másla ghee neboli ghí. Ghí má vyšší kouřový bod a neobsahuje laktózu. Jak běžné máslo, tak zejméno “ghíčko” se hodí ke smažení.

Nutriční hodnoty na 100 g (ghí):

  • Energie: 878 kcal
  • Tuky: 99 g
  • Bílkoviny: 0,1 g
  • Sacharidy: 0,4 g

TIP NA VÝROBU DOMÁCÍHO GHÍ: Vložte máslo do hrnce a vařte na mírném plameni 20 až 30 minut. Důležité je odebírat vznikající pěnu (to je uvolněná bílkovina a příměsi) až do doby, kdy v hrnci nezbude čisté neboli přepuštěné máslo. Nakonec přeceďte přes plátno do čisté sklenice a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici jako běžné máslo.

máslo, zdroj zdravých tuků
Máslo lze použít ve studené i teplé kuchyni.

Zdravé tuky a nejčastěji kladené otázky FAQ

Co jsou zdravé tuky a jak prospívají zdraví

Jako zdravé tuky jsou označované zejména nenasycené tuky, které zahrnují dvě skupiny mononenasycených a polynenasycených tuků. Jejich konzumace posiluje zdraví srdce a cév.

Které potraviny konkrétně obsahují zdravé nenasycené tuky?

Jedná se zejména o potraviny rostlinného původu, jako jsou olivy a z nich vyrobený olivový olej, avokádo a různé druhy ořechů a semen. Ze živočišných potravin jsou nejlepší tučné ryby.

Kolik gramů tuků je zdravé sníst denně?

Dle aktuálních výživových doporučení by měly tuky tvořit 20 až 35 % denního kalorického příjmu, což v přečtu na gramy činí 44 až 77 gramů tuku v případě příjmu 2 000 kcal.

Které zdravé tuky jsou ideální k snídani?

Vajíčka se slaninou, plnotučný bílý jogurt či řecký jogurt, ořechy, ořechová másla, avokádová pomazánka.

Je zdravé jíst vajíčka každý den?

Vědci vyvrátili, že by vajíčka škodila zdraví a zvyšovala hladinu cholesterolu. Denně lze bez obav sníst až 3 celá vejce.

Které potraviny lze zařadit do první pětice TOP zdrojů zdravých tuků?

Tučné ryby, ořechy včetně ořechových másel, olivový olej, avokádo, avokádový olej.

Které zdravé tuky podporují hubnutí?

Do redukčního jídelníčku je rozhodně přínosné zařadit ryby, celá vajíčka včetně žloutků, avokádo, tučné jogurty a sýry, ořecha a semena, přepuštěné máslo (ghí), v omezeném množství také ořechová másla, sádlo či hořkou čokoládu.

Mohou zdravé tuky vést k růstu tělesné hmotnosti?

Ano, pokud je zdravých tuků zastoupeno ve stravě velké množství a výsledkem je vyšší energetický příjem než výdej.

Jaké následky na zdraví má příliš nízký příjem tuku ve stravě?

Nedostatek zdravých tuků se projevuje oslabenou imunitou, nedostatečným vstřebáváním vitamínů, poruchami příjmu potravy, vypadáváním a ztrátou vlasů, kožními problémy apod.

I takto může vypadat zdravá snídaně, samozřejmě ne každý den 😉 Ani se zdravými tuky to nesmíme přehánět.

Tuky do zdravé stravy patří. Je však třeba si vybrat ty zdravé.

Dost bylo neúčinných diet, které omezují jednu ze tří hlavních živin. Zdraví neprospívá nejen nadměrné množství tuků ve stravě, ale také nedostatek zdravých tuků.

Přímou cestu k vysněné postavě  a váze, kterou si snadno udržíte, představuje vyvážený jídelníček. Vyvážený nejen, co se týče pestrosti složení, ale i správném poměru všech živin.  

Stačí si vybrat zdraví prospěšné tuky, které každé dietě dodají tu správnou chuť 😉

DÁLE ČTĚTE: Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

4 komentáře: “Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách”

  1. Dobrý den, píše se, že cukry mám nahradit tuky – co dělat když mi tučnější strava vadí – průjmy a zelenina taky – tam ještě nastupují i alergické reakce a ani tzv. „Bio“ potraviny to neřeší… (Mám po operaci žlučníku a 8 vyšší cholesterol a to i přesto, že nejím ani máslo a sádlo –
    pouze nějaký sýr 30%). Koupila jsem např. jablka – osypala jsem se a nemohla jsem dýchat – po ovoci, které jsem dostala od dědečka – nic. Jenže kde mám kupovat zdravé potraviny, nevlastním pozemek, kde bych mohla pěstovat a na malé město farmáři nejezdí. Auto nemám, že bych si přivezla ani skladovací prostory…
    Jak i při tomto omezení jíst zdravě?
    Děkuji

    • Dobrý den, Martino.
      I zde mohu doporučit POUZE vyšetření u specialistu. Pod jiným článkem jste se ptala na diabetes, nyní přidáváte vysoký cholesterol a pravděpodobně i nějakou alergii dle Vašich příznaků. Evidentně máte značně zhoršený zdravotní stav, takže musím zopakovat, že pro Vás nějaké univerzální články na internetu nemusí být vhodné a ani bezpečné.
      Každý lékař, u kterého jste byla, Vám jistě dal výživová doporučení, takže jemu také nahlaste případné komplikace. Má o Vás podrobný přehled, což nemá ani nemůže mít nikdo v naší redakci.
      Lituji, že jsem nijak neporadil, ale kladete otázky, na které dovede odpovědět pouze specialista, který Vás ošetřuje a sleduje. Naše redakce ani články nenahrazují ani prevenci, ani vyšetření ani léčbu.
      Přeji hezký den a pevné zdraví.
      Lukáš Chládek z blogu Blendea

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Sleepy girl mocktail podpoří spánek, ale neohrozí linii 🍒😴

16.07.2024

Dnes se podíváme na nový tiktokový trend, kterým je sleepy girl mocktail a tedy moktejl ospalé dívky. Přiznám se, že TikTok nesleduji, nicméně jako značka Blendea trendy sledujeme a přizpůsobujeme jim svou nabídku. Jako zdravější alternativu přeslazených mocktailů, které zvlášť v létě neoceníte kvůli snaze udržet si štíhlou postavu do plavek a do svých tiktokových […]

Číst celý článek

Kyselina listová v těhotenství: Nebeská mana pro plod i kojence 👼🍀

05.06.2024

Kyselina listová se doporučuje každé těhotné ženě a také kojícím matkám. Pokud jste těhotná nebo otěhotnět teprve plánujete, váš lékař vám již kyselinu listovou pravděpodobně doporučil. Mimo zelených druhů zeleniny a dalších rostlinných potravin obsahují kyselinu listovou také doplňky stravy, ve kterých lze efektivněji dávkovat optimální denní množství v dobře vstřebatelné formě. V menším množství […]

Číst celý článek

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek