• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

Zdravé tuky patří mezi základní živiny. Ty jsou jsou tři. Žádná z nich není nezdravá nebo dokonce škodlivá. Potřebujeme je všechny, ne dvě a už vůbec ne pouze jednu. Vyvážená konzumace sacharidů, bílkovin a tuků představuje jediný správný princip zdravého stravování. 

Léta trvající démonizace tuků, které byly označeny za hlavní příčinu rostoucí obezity a dalších zdravotních problémů, představovala velký krok zpět. Tato doba naštěstí skončila a tukům byl konečně přiznán jejich pravý význam na zdraví. 

Mnoho na tuky bohatých potravin se rázem zařadilo po bok superpotravin. To neznamená, že je prospěšné ládovat se tučnými potravinami. Je třeba se ještě naučit rozlišovat zdravé tuky od těch méně prospěšných až škodlivých.

jídelníček se zdravými tuky
Ideální strava obsahuje bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. V tomto případě tuky zastupuje avokádová pomazánka, balkánský sýr i olivový olej ze sušených rajčat.

Které tuky jsou skutečně zdravé a proč je potřebujeme všichni?

Časy, kdy byly tuky považované za absolutní zlo a největším trendem byly nízkotučné “light” produkty, skončily. Ukázalo se, že jídelníček bohatý na sacharidy je jedna ohromná výživová lež. Tuky samy o sobě nejsou příčinou obezity ani nemocí a do zdravé rozhodně stravy patří. Samozřejmě máme na mysli zdravé tuky.

Vědecké výzkumy potvrdily, že nízkosacharidové diety nevedou k rychlejšímu úbytku tuků ani snižují vznik kardiovaskulárních onemocnění. Přímo spojitost stravy obsahující zdravé tuky se vznikem kardiovaskulárních chorob nebyla dostatečně prokázána. 

Proč jsou zdravé tuky důležité?

Tuky jsou bohatým zdrojem energie. Jeden gram tuku je počítán jako 9 kcal (u sacharidů i bílkovin jsou to “jen” 4 kcal). Jsou součástí buněčných membrán a lidské orgány se neobejdou bez jeho tepelných a izolačních vlastností. Zároveň jsou nezbytné pro syntézu hormonů. 

Ukazuje se, že jídelníček obsahující zdravé tuky a méně sacharidů podporuje zdravé hubnutí bez k jojo efektu. Vedlejším pozitivním efektem může být snížení hladiny špatného cholesterolu LDL. Zapomínat bychom neměli ani to, že tuk jídlům dodává vůni a chuť.

Jak se tuky dělí a které tuky jsou špatné?

Pro základní rozdělení tuků si uvedeme dvě skupiny – nasycené a nenasycené mastné kyseliny. Většina potravin obsahuje oba typy. Ale takové máslo, maso, sádlo, kokosový a palmový olej převážně tvoří nasycené mastné kyseliny. 

Nenasycené mastné kyseliny: rozhodně ano

Tato skupina je docela složitá. Dělí se na mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, ale také na omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Velmi důležité jsou esenciální omega-3 mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vyrobit samo a přijímá je pouze ze stravy.

MĚJTE PODROBNÝ PŘEHLED: Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

omega 3-mastné kyseliny, zdravé tuky
KVALITNÍ ZDROJ OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELIN PRO VÁS SAMOZŘEJMĚ MÁME:
Je ním nový doplněk Vegan Omega 3, 100% rostlinný olej získaný z mikrořas pro podporu mozku, srdce a zdravého zraku, kvůli kterému neuhynula žádná ryba. Získáváme jej z mořských řas pěstovaných v čistých francouzských vodách.

Nasycené mastné kyseliny: ano, ale s mírou

Jsou primárně živočišného původu. Z rostlinných zdrojů je nejznámější palmový olej. Nejsou vyloženě škodlivé, při vyšší konzumaci však zdraví zrovna neprospívají. Do zdravé stravy tedy patří avšak v rozumné míře.

Trans mastné kyseliny neboli špatné tuky: raději vůbec

Jedná se o špatné tuky, které nejsou příliš zastoupeny v přírodních zdrojích. Nachází se především v průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou sladkosti a další pekařské výrobky.

Trans MK obsahuje:

  • smažené jídlo, nešetrně upravené potraviny – např. hranolky, koblihy, fast food,
  • margaríny
  • pekařské výrobky, sladkosti a cukrovinky – sušenky, koláče, sladké i slané pečivo, 
  • zpracované svačiny – krekry, popcorn, brambůrky, křupky.

Vysoký příjem nezdravých trans MK prokazatelně zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. 

Jaké množství tuků ve stravě je zdravé?

Co se týče správného poměru živin, existují pouze doporučení, nikoliv nařízení. Každý organismus má individuální potřeby. Dle nejnovějších výživových doporučení WHO je zdravé přijímat 20 % až 35 % denního kalorického výdeje ze zdravých tuků.

Horní hranice je přitom vhodná u fyzicky hodně aktivních a sportujících osob s nadměrným energetickým výdejem. Roli však hraje spousta faktorů, jako je pohlaví, tělesná konstituce, věk, druhy aktivit, intenzita a pravidelnost i zastoupení ostatních živin v jídelníčku. Důležité je dbát na vyrovnaný poměr. 

Doporučený podíl mastných kyselin ve stravě dospělého člověka:

Celkový tuk20 – 35 %44 – 78 g
Nasycené MK10 %22 g
Mononenasycené MK12 – 20 %33 – 44 g
Omega-6 MK2,5 – 9 %5 – 20 g
Omega-3 MK0,5 – 2 %1 – 4 g
Trans MKméně než 1 %méně než 2 G
Zdroj: WHO
máslo a sádlo josu zdravé tuky
Pravda vyšla najevo. Máslo a sádlo jsou v rozumném množství a úpravě zdraví přínosné.

Zdravé rostlinné tuky a jejich nejlepší zdroje

Spoustu skvělých zdrojů zdravých tuků lze najít v potravinách rostlinného původu. Kromě obligátního “oliváče”, je to avokádo, ořechy, semena, luštěniny a stále oblíbenější ořechová krémy a másla.

RAČTE SI VYBRAT SVŮJ ZDROJ ZDRAVÝCH TUKŮ: Na e-shop právě dorazila ořechová másla dochucená ovocem a plná zdravých rostlinných tuků.

Zákazníci je milují. Vyzkoušejte je i vy 🙂

Klikněte na tlačítko a podívejte se na nabídku. Balíček vám rádi doručíme již do 48 hodin.
blendea supercreams, zdroje zdravých tuků

Extra panenský olivový olej

Pravděpodobně nejznámějším rostlinným zdrojem zdravých tuků je olivový olej lisovaný za studena. Je to v podstatě čistý tuk, protože neobsahuje bílkoviny ani sacharidy. Olivový olej se hodí na přípravu studené kuchyně.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 884 kcal
  • Tuky: 100 g
  • Bílkoviny: 0 g
  • Sacharidy: 0 g

POZOR: Na vaření a smažení používejte vhodnější oleje, například řepkový olej, který začíná hořet až na vyšších teplotách, nebo klasické sádlo z říše živočišných zdravých tuků. Je totiž teplotně stabilnější a při vyšších teplotách nedochází ke vzniku karcinogenních látek.

Olivy

Zmiňujeme-li olivový olej, je třeba zmínit i olivy. I samotné plody jsou totiž bohatým zdrojem zdravých tuků, vitamínů a minerálů. Obsahují například vápník, železo, draslík a vitamíny A, B a C a také vlákninu.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 163 kcal
  • Tuky: 15 g
  • Bílkoviny: 0,8 g
  • Sacharidy: 4 g

Avokádo

Oproti většině druhů ovoce, které je bohatší spíše na sacharidy, představuje avokádo jeden z nejlepších rostlinných zdrojů zdravých tuků, převážně mononenasycených MK. Dále obsahuje draslík, vitamín B6 a vlákninu. 

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 243 kcal
  • Tuky: 24 g
  • Bílkoviny: 2 g
  • Sacharidy: 6 g
avokádo, zdroj zdravých tuků
Ze zralého avokáda lze připravit naprosto luxusní pomazánky a saláty.

Ořechy

K významným zdrojům zdravých tuků patří různé druhy ořechů. Například mandle obsahují mononenasycené MK, vitamín E, minerály mangan, draslík, selen a hořčík a antioxidanty. Energetickou hodnotu však mají opravdu vysokou a je třeba dávat pozor na konzumované množství.

Nutriční hodnoty na 100 g (mandle):

  • Energie: 645 kcal
  • Tuky: 56 g
  • Bílkoviny: 24,2 g
  • Sacharidy: 5,4 g

Semínka

S ořechy jsou vždy spojovaná i různá semínka. Některé z nich obsahují i tuky. Třeba chia semínka jsou zdrojem polynenasycených MK, konkrétně omega-3 a omega-6 MK a navíc obsahují vzácný vitamín B17 a větší množství vápníku, než je v mléku.

Nutriční hodnoty na 100 g (chia semínka):

  • Energie: 495 kcal
  • Tuky: 31 g
  • Bílkoviny: 21 g
  • Sacharidy: 20 g

Ořechová másla

Na popularitě rostou oříšková másla, zejména pak máslo arašídové. Představují úžasný zdroj mononenasycených masných kyselin, s jejich spotřebou se to však nesmí přehánět. Velmi lehko se totiž může proměnit v nebezpečný kalorický hřích.

Nutriční hodnoty na 100 g (arašídové máslo):

  • Energie: 637 kcal
  • Tuky: 51 g
  • Bílkoviny: 25 g
  • Sacharidy: 19 g

NÁŠ TIP PRO VAŠE ZDRAVÍ A SVŮDNÉ KŘIVKY: Vyzkoušejte novinku v podobě oříškového krému. Na výběr jsou hned čtyři báječné chuťové kombinace:

– směs lískových a kešu ořechů CACAO SUPERCREAM dochucená kakaem,
– kombinace  pistácií, kešu a osvěžující matchy PISTACHIO SUPERCREAM,
– letní verze BERRY SUPERCREAM s malinami, jahodami a dračím ovocem,
– neskutečně jemné ořechové máslo COFFEE SUPERCREAM z mandlí, lískových ořechu a dobré kávy.

Lahodný toust s mandlovo-kávovým máslem a ovocem.
Krém z kešu ořechů s banánovo-malinovým krémem potěší i náročné chuťové pohárky 😉

Luštěniny

Ve vyváženém jídelníčku by měly být zastoupeny také luštěniny, které jsou bohatým zdrojem všech tří makroživin. Kromě klasické čočky, fazolí a hrachu stojí za vyzkoušení cizrna, mungo fazole i samozřejmě fermentované sójové produkty.

Přibližné nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 637 kcal
  • Tuky: 51 g
  • Bílkoviny: 25 g
  • Sacharidy: 19 g

Hořká čokoláda

Ke zdravým potravinám, samozřejmě v omezeném množství, jelikož se jedná o kalorickou bombu, patří hořká čokoláda. Musí obsahovat minimálně 70 % kakaové sušiny. Kromě tuků obsahuje antioxidanty, které prospívají nervovému systému, uklidňují nervy a zmírňují stres.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 565 kcal
  • Tuky: 42 g
  • Bílkoviny: 10 g
  • Sacharidy: 32 g

Zdravé živočišné tuky a nejlepší zdroje v potravinách

Které na tuky bohaté potraviny živočišného původu jsou povolené? Základ tvoří maso, kvalitní uzeniny, ryby, mořské plody, vajíčka, mléčné výrobky i ještě nedávno zavrhované sádlo.

Hovězí maso

Je vynikajícím zdrojem nejen bílkovin, ale také nasycených a mononenasycených mastných kyselin, vitamínu B, zinku a železa

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 183 kcal
  • Tuky: 12 g
  • Bílkoviny: 19 g
  • Sacharidy: 0,15 g

Zvěřina

Kromě tradičního hovězího, vepřového či drůbežího masa se nebojte sáhnout po zvěřině, jejíž nutriční hodnoty jsou díky volnému pasení velmi vysoké. 

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 187 kcal
  • Tuky: 8 g
  • Bílkoviny: 26 g
  • Sacharidy: 0 g

Losos

Ryby všeobecně jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin. Losos jich ze všech ryb obsahuje nejvíce a navíc je bohatý na vitamíny A, B, D a E a minerály jód, selen, železo a zinek. Jeho konzumace je prospěšná pro normální činnost srdce, cév a štítné žlázy.

Omega-3 z ryb lze nahrazovat rostlinnými alternativami, ty ale nejsou natolik vstřebatelné a využitelné, jako právě ty rybí.

TIP: Pokud si na ryby nepotrpíte, užívejte každý den rybí olej. Koupit lze neochucenou i ochucenou tekutou variantu i tobolky.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 208 kcal
  • Tuky: 13 g
  • Bílkoviny: 20,4 g
  • Sacharidy: 0 g
mořské ryby, zdroj zdravých tuků
Na talíř patří ryby a mořské plody alespoň jednou týdně, ideálně dvakrát. Kromě lososa si dopřejte tuňáka, pstruha, makrely, sardinky, sledě, ančovičky a další.

Vejce

Podobně jako hovězí také vajíčko v bio kvalitě obsahuje bílkoviny, tuky, vitamíny skupin B, vitamín D, zinek, železo a antioxidanty chránící zrak.

Nutriční hodnoty na 100 g:

  • Energie: 151 kcal
  • Tuky: 11 g
  • Bílkoviny: 12 g
  • Sacharidy: 0,94 g
vejce, zdroj zdravých tuků
Vajíčka jsou doslova nabitá zdravými tuky. Připravená na másle a slanině představují dokonale zdravou tučnou snídani 😉

Tvrdé sýry, jogurty a další mléčné výrobky

Sýry jsou jedinečným zdrojem zdravých tuků, bílkovin, vitamínu B12, fosforu a vápníku, dvou minerálů důležitých pro zdravé a pevné kosti a zuby. Stejné doporučení patří i pro jogurty a další mléčné výrobky.

Nenakupujte žádné light produkty se sníženým obsahem tuku nebo zcela bez tuku. Tuk totiž potřebujete a pokud právě nedržíte přísnou restriktivní dietu (omezující), tyto tuky jsou ve stravě důležité.

Nutriční hodnoty na 100 g (typ Gouda 48 % tuků v sušině):

  • Energie: 364 kcal
  • Tuky: 29 g
  • Bílkoviny: 25 g
  • Sacharidy: 2 g

Klasické nebo přepuštěné máslo

V našem seznamu zdravých tuků nesmí chybět máslo, případně indická varianta v podobě přepuštěného másla ghee neboli ghí. Ghí má vyšší kouřový bod a neobsahuje laktózu. Jak běžné máslo, tak zejméno “ghíčko” se hodí ke smažení.

Nutriční hodnoty na 100 g (ghí):

  • Energie: 878 kcal
  • Tuky: 99 g
  • Bílkoviny: 0,1 g
  • Sacharidy: 0,4 g

TIP NA VÝROBU DOMÁCÍHO GHÍ: Vložte máslo do hrnce a vařte na mírném plameni 20 až 30 minut. Důležité je odebírat vznikající pěnu (to je uvolněná bílkovina a příměsi) až do doby, kdy v hrnci nezbude čisté neboli přepuštěné máslo. Nakonec přeceďte přes plátno do čisté sklenice a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici jako běžné máslo.

máslo, zdroj zdravých tuků
Máslo lze použít ve studené i teplé kuchyni.

Zdravé tuky a nejčastěji kladené otázky FAQ

Co jsou zdravé tuky a jak prospívají zdraví

Jako zdravé tuky jsou označované zejména nenasycené tuky, které zahrnují dvě skupiny mononenasycených a polynenasycených tuků. Jejich konzumace posiluje zdraví srdce a cév.

Které potraviny konkrétně obsahují zdravé nenasycené tuky?

Jedná se zejména o potraviny rostlinného původu, jako jsou olivy a z nich vyrobený olivový olej, avokádo a různé druhy ořechů a semen. Ze živočišných potravin jsou nejlepší tučné ryby.

Kolik gramů tuků je zdravé sníst denně?

Dle aktuálních výživových doporučení by měly tuky tvořit 20 až 35 % denního kalorického příjmu, což v přečtu na gramy činí 44 až 77 gramů tuku v případě příjmu 2 000 kcal.

Které zdravé tuky jsou ideální k snídani?

Vajíčka se slaninou, plnotučný bílý jogurt či řecký jogurt, ořechy, ořechová másla, avokádová pomazánka.

Je zdravé jíst vajíčka každý den?

Vědci vyvrátili, že by vajíčka škodila zdraví a zvyšovala hladinu cholesterolu. Denně lze bez obav sníst až 3 celá vejce.

Které potraviny lze zařadit do první pětice TOP zdrojů zdravých tuků?

Tučné ryby, ořechy včetně ořechových másel, olivový olej, avokádo, avokádový olej.

Které zdravé tuky podporují hubnutí?

Do redukčního jídelníčku je rozhodně přínosné zařadit ryby, celá vajíčka včetně žloutků, avokádo, tučné jogurty a sýry, ořecha a semena, přepuštěné máslo (ghí), v omezeném množství také ořechová másla, sádlo či hořkou čokoládu.

Mohou zdravé tuky vést k růstu tělesné hmotnosti?

Ano, pokud je zdravých tuků zastoupeno ve stravě velké množství a výsledkem je vyšší energetický příjem než výdej.

Jaké následky na zdraví má příliš nízký příjem tuku ve stravě?

Nedostatek zdravých tuků se projevuje oslabenou imunitou, nedostatečným vstřebáváním vitamínů, poruchami příjmu potravy, vypadáváním a ztrátou vlasů, kožními problémy apod.

I takto může vypadat zdravá snídaně, samozřejmě ne každý den 😉 Ani se zdravými tuky to nesmíme přehánět.

Tuky do zdravé stravy patří. Je však třeba si vybrat ty zdravé.

Dost bylo neúčinných diet, které omezují jednu ze tří hlavních živin. Zdraví neprospívá nejen nadměrné množství tuků ve stravě, ale také nedostatek zdravých tuků.

Přímou cestu k vysněné postavě  a váze, kterou si snadno udržíte, představuje vyvážený jídelníček. Vyvážený nejen, co se týče pestrosti složení, ale i správném poměru všech živin.  

Stačí si vybrat zdraví prospěšné tuky, které každé dietě dodají tu správnou chuť 😉

DÁLE ČTĚTE: Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

2 komentáře: “Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Atopický ekzém: Najděte konkrétní spouštěč a vyhněte se mu 🚫

07.09.2023

Atopický ekzém (atopická dermatitida) je zdravotní stav způsobující suchou, svědící, olupující se a zanícenou pokožku. Atopický ekzém je velmi častý u novorozenců a dětí, ale trápí a znesnadňuje život i mnoha dospělým. Ekzém je většinou dlouhotrvající, a tedy chronické povahy. Navíc může často měnit intenzitu od téměř nepatrných svědivých flíčků až po velká zanícená a […]

Číst celý článek

Pískavice řecké seno: Cenná rostlinka pro podporu laktace s mnoha dalšími zdravotními benefity

31.08.2023

Pískavice řecké seno si dnes představíme hlavně díky její podpoře laktace, a tedy podpoře produkce mateřského mléka. Zároveň uvedu další zdravotní benefity pískavice a to na ženské i mužské zdraví. Pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru, cholesterolu a zvyšuje hladinu hormonu testosteronu. Některé účinky zatím nejsou potvrzené vědeckými studiemi, proto se zaměřím na ty, které již […]

Číst celý článek

Artritida: Zánětlivá nemoc kloubů, kvůli které dnes možná ani nevstanete z postele 😔

24.07.2023

Výraz artritida (lidově revma) hledá na českém internetu každý měsíc přes 4400 lidí, takže jde o rozšířený a době známý zdravotní problém pohybového aparátu, konkrétně jde o zánět kloubů. Lidi nejčastěji zajímá, proč artritida vzniká a jak se projevuje, jaké druhy artritidy známe, a samozřejmě jak zle artritidu léčit nebo aspoň zmírnit její bolestivé symptomy. […]

Číst celý článek

Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea): Krásná květinka pro podporu mentální výkonnosti a tělesné kondice 🧠💪

17.06.2023

Každý z času na čas potřebujeme mentální vzpruhu, která by podpořila naši soustředěnost, psychickou výkonnost, paměť, pozornost, a ideálně urychlila schopnost učit se. Obvykle sáhneme po kávě či jiném legálním stimulantu, protože jsou nejdostupnější. Existuje ale několik tradičních a rovněž dostupných bylin, které nám pomohou nakopnout duševní výkonnost aniž bychom si na nich vytvořili závislost. […]

Číst celý článek

Nedostatek hořčíku a negativní příznaky, které již možná pociťujete

15.06.2023

Nedostatek hořčíku má své jasné příznaky. Některých jste si na sobě již možná všimli, ale zatím netušíte, zda reálně trpíte nedostatkem. Proto vás navedu na určité „indice“, které mohou deficit prokazovat. V článku se nevěnuji nepostradatelnému významu hořčíku v těle. O něm se dočtete v lékařských a vědeckých zdrojích, na které v článku odkazuji. Hlavním […]

Číst celý článek

Blendea SUPERCOFFEE je prostě „jiný kafe“. Řeknu vám proč.

31.05.2023

Není žádným tajemstvím, že Blendea SUPERCOFFEE je aktuálně nejprodávanějším produktem, a tedy bestsellerem naší značky. Není se čemu divit, protože nás spokojení zákazníci „bombardují“ pochvalnými zkušenostmi a skvělými recenzemi. Několik jich přikládám níže. Pokud SUPERCOFFEE zatím ještě neznáte, rád bych vás seznámil s hlavními rozdíly mezi klasickou kávou a naší instantní, zdravější alternativou. Vyjmenuji prospěšné […]

Číst celý článek

Jak zlepšit kvalitu spánku? (vaše nová spánková hygiena)

27.04.2023

Spánek je nezbytný pro každou živou bytost. O kvalitním spánku si mnozí bohužel můžeme „nechat jenom zdát“. To, jak a kolik spíme, má přímý vliv na regeneraci organismu, zdravotní kondici, tělesnou i mentální energii a v neposlední řadě i na náš vzhled. Jistě to znáte. Pokud se jednu-dvě noci dobře nevyspíte, jste bledí nebo naopak […]

Číst celý článek

Tribulus terrestris (Kotvičník zemní): Cenná soupiska potvrzených účinků i rizik

26.04.2023

Tribulus terrestris (česky Kotvičník zemní) vyvolává zvýšený zájem mužů, protože pomáhá stimulovat přirozenou tvorbu vlastního testosteronu. Pod značkou Blendea jsme začali prodávat kapsle s extraktem z tribulusu. Zajímavý je 40% obsah saponínů. V článku srozumitelně vysvětlím, jak tribulus pomáhá s hladinou testosteronu, a samozřejmě odkáži na výsledky vědeckých studií, které všechny informace potvrzují. Zmíním i […]

Číst celý článek

Nafouklé břicho a změny stravování, které vás jej zbaví

29.03.2023

Nafouklé břicho dnes řeším, protože zmírnění až odstranění pocitů nafouklého břicha hlásíte jako jeden z nejčastějších prospěšných účinků směsi Blendea SUPERGREENS. Výrobek zároveň doporučuji hned na úvod. Než článek dočtete, směs může být na cestě k vám 🙂 Do té doby ale vysvětlím, kvůli kterým příčinám se vlastně břicho nafukuje a jak se problému zbavit […]

Číst celý článek

Artyčok a extrakt z artyčoku: Potvrzené zdravotní účinky na játra, cukr, cholesterol a další

22.03.2023

Artyčok na pizzu patří! Ale to nás dnes zajímat nebude 🙂 Zajímat se budeme o zdravotní účinky artyčoku, a hlavně extraktu v doplňcích stravy, a tedy v tabletách a kapslích. Extrakt z artyčoku totiž přidáváme do nových kapslí Blendea se 400 mg extraktu v jedné. V článku vám vysvětlím, s čím vším vám může artyčok […]

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.