• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • 8 týdnů užívání chlorelly silně podporuje imunitu, zjistila studie

8 týdnů užívání chlorelly silně podporuje imunitu, zjistila studie

Vědci z Jižní Koreji v randomizované klinické studii na lidech zveřejněné v Nutrition Journal potvrdili, že krátkodobé užívání doplňků stravy s chlorellou může zdravým lidem nakopnout imunitu i léčbu zánětů.

Vědci z Jižní Koreji v randomizované klinické studii na lidech zveřejněné v Nutrition Journal potvrdili, že krátkodobé užívání doplňků stravy s chlorellou může zdravým lidem nakopnout imunitu i léčbu zánětů.

Podpořte imunitu chlorellou

8 týdnů užívání chlorelly stačí k tomu, aby se zvýšila aktivita NK (přirozených zabíječů) buněk, která je hlavní zbraní naší vrozené rezistence proti různým patogenům. Dokáže rychle zabít nádorové buňky i buňky infikované virem, bakteriemi a parazitárními infekcemi.

Výzkumníci z univerzity Yonsei a Daesang.Co.Ltd tvrdí: 

Výsledky naší klinické studie na lidech, stejně jako rostoucí množství literatury, podporují tvrzení o prospěšném imunostimulačním účinku chlorelly jako doplňku stravy.

Chlorella je jednou z prvních řas, které se začaly pěstovat jako potravinový doplněk. Průmyslově začali chlorellu vyrábět po druhé světové válce v Japonsku.

Korejští výzkumníci uvádí, že tato řasa je velmi bohatá na: “aminokyseliny, proteiny, minerály, vitamíny, vlákninu a širokou škálu antioxidantů, bioaktivních látek, chlorofyl atd.”

Lepší obranyschopnost i rychlejší boj se záněty díky chlorelle

Navíc testované skupině posilněné chlorellou významně vzrostly hladiny interferonu-gamma (IFN-gamma) a interleukinu-1 beta (IL-1 beta). IFN-gamma je životně důležitá pro vrozenou a adaptivní imunitu proti virovým infekcím, zatímco IL-1 beta hraje důležitou roli při zánětlivých reakcích.

Korejští vědci shrnují svoji studii:

Osmi týdenní užívání chlorelly u zdravých Korejců zvýšilo NK buněčnou aktivitu, produkci IFN-gamma IL-1 beta. Změny aktivity NK buněk mají navíc pozitivní vliv na aktivity v cytokinech po zákrocích.

Chlorella, detail

Chlorella – jednobuněčná sladkovodní řasa, která vám pomůže hned s několika zdravotními problémy

TIP: Hledáte bezpečný a kvalitní doplněk stravy s chlorellou?

100% BIO česká směs 5 zelených potravin Blendea SUPERGREENS je neobyčejným spojením chlorelly, spiruliny, zeleného ječmene a mladé pšenice.

  • Chlorellu pro vás pěstujeme v těch nejčistších horských vodách Taiwanu.
  • Běžně je chlorella stravitelná z 40 – 50 %. My při jejím zpracovávání používáme nízkotlaké rozpínání, buněčná stěna se rozbije během 3 sekund a díky tomu je chlorella v SUPERGREENS stravitelná dvojnásobně – až z 80 %. Její účinky využijete v té největší možné míře.

Účinky Blendey SUPERGREENS na lidské tělo

Podrobnosti studie chlorelly

Vědci vybrali 51 zdravých Korejců. Výzkum byl skutečně objektivní – randomizovaný, dvojitě zaslepený a kontrolovaný placebem.

Účastníci byli náhodně rozdělení do dvou skupin. Jedni denně po dobu 8 týdnů dostávali 5 gramů chlorelly v tabletách, druzí placebo (neúčinnou látku ve formě tabletek, které chutnaly a vypadaly jako ty chlorellové – ale žádnou aktivní látku neobsahovaly).

Výsledky výzkumu ukázaly, že aktivita NK buněk u skupiny, která dostávala chlorellu, vzrostla přibližně o 10 %. U skupiny s placebem došlo k mírnému (statisticky nevýznamnému) poklesu.

Přestože výsledky naznačují příznivý imunostimulační účinek doplňku stravy chlorella, vědci varují před unáhlenými závěry. Uvedli, že se studie zaměřovala pouze na normální zdravé Korejce – výsledky nemohou být zevšeobecňovány na nemocné nebo lidi jiných etnik.

Studie: Příznivý imunostimulační účinek krátkodobého užívání doplňku stravy chlorella: zvýšení NK aktivity buněk a včasné reakce na zánět (randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie)

Autoři studie: J.H. Kwak, S.H. Baek, Y. Woo, J.K. Han, B.G. Kim, O.Y. Kim, J.H. Lee

Studie v PDF: na tomto odkaze

Zdroj: Nutra

autor

    Marta Svačinová

    Psaní a přírodu jsem milovala vždy, k zájmu o aktivní zdravý styl života mě přivedlo až podlomené zdraví. Zjistila jsem, jaké zázraky se začnou dít, když tělu a duši namísto rozkazování začneme naslouchat. Nyní se snažím tyto 3 koníčky skloubit dohromady a zkušenosti s hledáním harmonie a spokojenosti sama se sebou předávat i mým čtenářům.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

    28.07.2020

    Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

    Číst celý článek

    Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

    28.07.2020

    Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

    Číst celý článek

    Všechny produkty Blendea mají Clean Label. Jaká je výhoda pro vás, naše zákazníky?

    23.07.2020

    Clean Label je označení pro “čistou, srozumitelnou a upřímnou” etiketu jakýchkoliv výrobků. Nejde ale o prázdnou etiketu, která zákazníkovi nic neřekne a najdete na ní maximálně hezký obrázek či líbivý dizajn. Právě naopak. Co přesně je Clean Label a v čem vám jako zákazníkovi pomůže?

    Číst celý článek

    Protizánětlivé potraviny uleví organismu od zánětu a poslouží jako prevence před jeho vznikem

    22.07.2020

    Článek přečtete za 6 minut. Vysvětlí vám, jak a proč záněty v těle vznikají a které protizánětlivé potraviny je vhodné jíst pro jeho rychlé a přirozené zmírnění.

    Číst celý článek

    Arónie černá (Temnoplodec, Černý jeřáb) – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví

    08.07.2020

    Arónie (Temnoplodnec, Černý jeřáb) je keř nebo malý strom s bobulovitými plody, které lze konzumovat. V článku se budu věnovat potvrzeným zdravotním účinkům a metodám zpracování. Zjistíte, jak přesně Arónie a její výživné látky působí na organismus, a také jak a v jakých formách jí můžete konzumovat nejchutněji. Pozor, plody Arónie jsou velice trpké, takže […]

    Číst celý článek

    Baobab – významné benefity plodů a prášku z nich na lidské zdraví podepřené vědeckými studiemi

    10.06.2020

    Baobab je robustní strom dosahující rekordních rozměrů. Ohromná síla a velkolepost stromu se odzrcadluje i v pozitivních účincích jeho plodů, šťávy a oleje na lidské zdraví. Baobab se zpracovává, konzumuje a užívá tisíce let a je to tradiční zdroj jídla i materiálu pro lidi. Článek přečtete za 6 minut. Přesně vám vysvětlí všechny prospěšné účinky […]

    Číst celý článek

    Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

    27.05.2020

    Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

    Číst celý článek

    Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

    20.05.2020

    Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

    Číst celý článek

    Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

    29.04.2020

    Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

    Číst celý článek

    Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    15.04.2020

    Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]