Chlorella z Japonska, Taiwanu nebo z Třeboně?

O unikátní zelené řase, chlorelle, již slyšel jistě téměř každý z nás. Většina lidí si chlorellu spojuje s detoxikací a také ví o jejich rozsáhlých zdravotních benefitech. Mnoho z nás si chlorellu vybaví také v souvislosti s blahodárným složením. Zpravidla máme představu, co od chlorelly očekávat, ale méně často již víme o tom, co přesně vlastně chlorella je a odkud pochází. V tomto článku se to dozvíte. Mj. se podíváme do Asie, kde má chlorella svoji domovinu, kde započala její popularita a kde se dnes také nejčastěji pěstuje. Na druhé straně se však pěstování chlorelly věnují i v jihočeské Třeboni. Zdejší farma je světovým unikátem, proto vás v článku zavedeme i do míst, kde se vyrábí tzv. česká chlorella.

O unikátní zelené řase, chlorelle, již slyšel jistě téměř každý z nás. Většina lidí si chlorellu spojuje s detoxikací a také ví o jejich rozsáhlých zdravotních benefitech. Mnoho z nás si chlorellu vybaví také v souvislosti s blahodárným složením. Zpravidla máme představu, co od chlorelly očekávat, ale méně často již víme o tom, co přesně vlastně chlorella je a odkud pochází. V tomto článku se to dozvíte.

Mj. se podíváme do Asie, kde má chlorella svoji domovinu, kde započala její popularita a kde se dnes také nejčastěji pěstuje. Na druhé straně se však pěstování chlorelly věnují i v jihočeské Třeboni. Zdejší farma je světovým unikátem, proto vás v článku zavedeme i do míst, kde se vyrábí tzv. česká chlorella.

Co to je chlorella?

Chlorella, detailMnohé napoví samotný název, který pochází z řeckých slov „chloros“ (zelený) a „ella“ (malý). Chlorella je tedy malým, jednobuněčným zeleným organismem. Má kulovitý tvar a velikost srovnatelnou s velikostí červené krvinky (2 – 8 mikronů v průměru).

Zelenou barvu ji dává obsažený chlorofyl, a že ho není zrovna málo. Chlorella je jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu vůbec. Obsah chlorofylu ve chlorelle se dle American Canser Society pohybuje mezi 3 – 5 procenty (dle některých zdrojů je ještě vyšší), zatímco třeba listová zelenina obsahuje do 1 % chlorofylu.

Ve složení chlorelly však najdeme i další prospěšné látky, jde o enzymy, antioxidanty, vitamíny a minerály. Až 60 % obsahu chlorelly tvoří cenné proteiny. Mezi obsaženými kyselinami najdeme i tryptofan, který se v lidském těle mění na hormon serotonin. Ten mj. ovlivňuje pocity štěstí a spokojenosti.

Z hlediska složení stojí za pozornost také tzv. chlorella růstový faktor. Jedná se o komplex nukleových kyselin, aminokyselin, peptidů, polysacharidů, betaglukanů, vitamínů, minerálů a dalších, dosud neidentifikovaných látek, které povzbuzují růst, regeneraci buněk a samouzdravovací procesy.

 

VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky. 

 

Doplněk stravy nebo něco víc?

V současnosti je chlorella (Chlorella japan, Chlorella taiwan či česká chlorela Třeboň) známá zejména jako doplněk stravy, který může být buď jako prášek, nebo jde o tablety, příp. tekuté výtažky.
Složení chlorelly je však tak komplexní, že doplněk stravy není přesným pojmem. Chlorella je především potravinou nabízející rozsáhlou paletu významných nutrientů. Proto bývá označována jako superpotravina.

Chlorella - prášek

O praktickém využití chlorelly se dozvíte v našich dalších článcích:

Chlorellu řadíme také mezi zelené potraviny, vedle spiruliny, mladého ječmene apod.

Jako doplněk stravy a potravina se uplatňuje nejvíce Chlorella vulgaris (Chlorella japan), Chlorella pyrenoidosa (Chlorella sorokiniana) a Parachlorella kessleri (Chlorella kessleri).

 

Co chlorella a vědecké výzkumy?

Z biologického pohledu je chlorella rodem sladkovodních jednobuněčných zelených řas. Jako jednobuněčný mikroorganismus zahrnuje chlorella v jediné buňce vše, co potřebuje pro život, pro vývoj, růst i rozmnožování. Energii čerpá především ze slunečního záření prostřednictvím procesů fotosyntézy. Dá se tak říct, že konzumace chlorelly je způsobem, jak využít energii slunečního záření.

Energie

Jaké jsou druhy chlorelly?

Chlorella (někdy také označovaná počeštěně jako chlorela) se vyskytuje v množství druhů a podruhů. Existuje ve více než desítce samostatných rodů.

Mezi ty nejvýznamnější patří:

  • Chlorella vulgaris (známá také jako Chlorella japan),
  • Chlorella pyrenoidosa (biologicky přesněji Chlorella sorokiniana),
  • Parachlorella (nebo jen Chlorella) kessleri,
  • Chlorella lobophora,
  • Chromochloris zofingiensis (Chlorella zofingiensis),
  • Chlorella protothecoides (Auxenochlorella),
  • Mychonastes homosphaera (Chlorella homosphaera),
  • Heterochlorella luteoviridis,
  • Chloroidium ellipsoideum (Chlorella ellipsoidea),
  • Chlorella (Chlorela) SP, tzv. česká, resp. třeboňská chlorella

Původ chlorelly

Chlorella a její příbuzní osídlují planetu Zemi již od prekambria. Tyto mikroskopické řasy se postaraly o kyslíkatou atmosféru, a byly tak základem života mnohobuněčných organismů.

Chlorella je tedy stará dvě až tři miliardy let. Přesto trvalo velmi dlouho, než byla chlorella objevena a dostala svůj název. Bylo to až v roce 1890, kdy ji popsal nizozemský vědec Martinus Wilhelm Beijerinck.

Až ve 20. století se pak přišlo na to, jak chlorellu využít pro lidské zdraví. Cenný obsah má totiž chlorella uložený až za buněčnou stěnou z celulózy. Ta je pro lidský organismus nestravitelná. Lidský zažívací systém neumí celulózu narušit tak, aby využil prospěšné nutrienty skrývající se uvnitř buňky chlorelly. Řešením je dezintegrace buněčné stěny chlorelly.

Výroba, pěstování, kultivace chlorelly

Biotechnologické využití řas odstartovalo někdy v padesátých letech minulého století. Chlorella se začala pěstovat a uplatňovat zejména v Japonsku, kde se hledal prostředek proti ozáření. Dodnes je Japonsko, spolu s Taiwanem a Čínou největším producentem chlorelly. Klimatické podmínky jihovýchodní a východní Asie jsou pro kultivaci chlorelly optimální.

Kultivace chlorelly však probíhá také v USA, Izraeli nebo Itálii. Od roku 1960 se chlorella, pod záštitou Akademie věd ČR, množí také v kaskádovém systému v Třeboni.

Kde najít nejkvalitnější chlorellu?

Chlorella potřebuje pro svůj život především dostatek slunečního záření. Japonsko, Taiwan či Čína tak mohou využít ideálních klimatických podmínek pro pěstování chlorelly. Na druhé straně se někdy zpochybňuje čistota ovzduší a vody, ze které Chlorella Japan, Chlorella Taiwan či Chlorella China pochází.

Výroba, pěstování, kultivace chlorelly

Česká kotlina se pochopitelně v množství slunečního svitu nemůže Japonsku či jiným asijským zemím rovnat. Kaskádový systém v Třeboni pro rychlou kultivaci chlorelly však vyniká vysokou čistotou, tím i zaručenou kvalitou chlorelly. Kmen chlorelly Třeboň byl vybrán tak, aby obstál i v našem klimatickém pásu. Moderní kultivační zařízení, kterému dal vznik tým vědců Akademie věd ČR, je dokonce předlohou pro mnohé systémy v zahraničí.

Benefity chlorelly dle místa původu

Chlorella Japan, Taiwan, China

  • hojné sluneční záření
  • vysoký podíl chlorofylu
  • tradiční postupy kultivace

Chlorella Třeboň

  • čistá voda a ovzduší
  • kmen řasy odpovídající českým podmínkám
  • progresivní vědecké metody

Jak se chlorella vyrábí?

Chlorella je přírodním produktem, který se pěstuje buď přirozeně ve sladké vodě, nebo v umělých nádobách. Ke kultivaci chlorelly stačí několik dnů. Chlorella se pěstuje zpravidla asi 10 dnů, aby se následně sklidila, odstředila a zahustila. Kvůli vyšší stravitelnosti pro lidský organismus probíhá po sklizení dezintegrace chlorelly, kdy dochází k narušení pevných buněčných struktur. Zároveň není žádoucí úplné odstranění buněčné stěny, protože s ní by chlorella přišla také o velkou část cenného obsahu.

Po dezintegraci se za mírné teploty chlorella sušší. Tak se rodí smaragdově zelený prášek, který se balí buď přímo v této podobě, nebo se lisuje do tablet. Tablety kvalitní chlorelly vznikají bez jakýchkoliv pojiv, chemických příměsí, barviv, dochucovadel či konzervantů. S kvalitou produktu a výrobou samozřejmě souvisí také cena, která pochopitelně odráží výrobní náklady.

Jak se chlorella pěstuje v Třeboni? Českou chlorellu a její pěstování ve speciálním kaskádovém systému v Třeboni názorně zobrazuje toto video:

Máte s chlorellou vlastní zkušenosti?

Doposud znáte chlorellu jenom z doslechu? Není na čase vyzkoušet na vlastní kůži, co všechno tento zelený mikroorganismus dokáže? Kterou chlorellu si vyberete? Bude to Chlorella Japan, Chlorella Taiwan, ta čínská nebo česká chlorela?

DÁLE ČTĚTE: Souboj spirulina vs. chlorella. Kdo je vítěz? 

 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

“Největším nebezpečím jsme my sami,” říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikol Nosková

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

23.06.2021

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk. Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

Číst celý článek

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

08.06.2021

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také. Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí […]

Číst celý článek

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

02.06.2021

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Číst celý článek

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

14.05.2021

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže. Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené […]

Číst celý článek

Háňa s Vérou z blogu Peaches: Za nejzásadnější považujeme znalost fungování ženského těla a cykličnosti

07.05.2021

Nesoustředěnost, náladovost, zhoršení akné, paranoia, únava, nespavost, úzkost, plačtivost, bolest svalů a zad. I to všechno mohou být příznaky PMS neboli premenstruačního syndromu, který se u žen objevuje přibližně v posledním týdnu před menstruací. Studie odhadují, že nějakou formu PMS zažívá až 20 – 40 % všech žen. O svůj pohled na tuto problematiku, zkušenosti […]

Číst celý článek

NOVINKA: Hormony v rovnováze díky směsi Blendea SUPERBALANCE 💜

29.04.2021

Představuji vám nový přírůstek do Blendea rodinky. Seznamte se s novou směsí Blendea SUPERBALANCE 🎉 Jeho účinky mají intenzivní vliv na hormonální rovnováhu, psychické zdraví a reprodukční systém. Ingredience, které jsme použili, jsou vysoce kvalitní a tělu navíc dodají dostatek antioxidantů a vitamínů.

Číst celý článek

5 alternativních pre-workout drinků, které vám nerozbuší srdce 💪🏋

23.04.2021

Každý sportovec pravděpodobně má svůj vlastní předtréninkový rituál. Zajisté k nim patří i pre-workout drinky. Ovšem chemické nakopávače nebo třeba synephrine v tabletkách nejsou vždy to, po čem chceme sáhnout. Pojďme se společně podívat 5 přírodních alternativ, které na vaše tělo budou mít podobný vliv. Odlišnost poznáte tedy hlavně v tom, že vám nevystřelí tepová […]

Číst celý článek