Chlorella z Japonska, Taiwanu nebo z Třeboně?

O unikátní zelené řase, chlorelle, již slyšel jistě téměř každý z nás. Většina lidí si chlorellu spojuje s detoxikací a také ví o jejich rozsáhlých zdravotních benefitech. Mnoho z nás si chlorellu vybaví také v souvislosti s blahodárným složením. Zpravidla máme představu, co od chlorelly očekávat, ale méně často již víme o tom, co přesně vlastně chlorella je a odkud pochází. V tomto článku se to dozvíte.Mj. se podíváme do Asie, kde má chlorella svoji domovinu, kde započala její popularita a kde se dnes také nejčastěji pěstuje. Na druhé straně se však pěstování chlorelly věnují i v jihočeské Třeboni. Zdejší farma je světovým unikátem, proto vás v článku zavedeme i do míst, kde se vyrábí tzv. česká chlorella.

O unikátní zelené řase, chlorelle, již slyšel jistě téměř každý z nás. Většina lidí si chlorellu spojuje s detoxikací a také ví o jejich rozsáhlých zdravotních benefitech. Mnoho z nás si chlorellu vybaví také v souvislosti s blahodárným složením. Zpravidla máme představu, co od chlorelly očekávat, ale méně často již víme o tom, co přesně vlastně chlorella je a odkud pochází. V tomto článku se to dozvíte.

Mj. se podíváme do Asie, kde má chlorella svoji domovinu, kde započala její popularita a kde se dnes také nejčastěji pěstuje. Na druhé straně se však pěstování chlorelly věnují i v jihočeské Třeboni. Zdejší farma je světovým unikátem, proto vás v článku zavedeme i do míst, kde se vyrábí tzv. česká chlorella.

Co to je chlorella?

Chlorella, detailMnohé napoví samotný název, který pochází z řeckých slov „chloros“ (zelený) a „ella“ (malý). Chlorella je tedy malým, jednobuněčným zeleným organismem. Má kulovitý tvar a velikost srovnatelnou s velikostí červené krvinky (2 – 8 mikronů v průměru).

Zelenou barvu ji dává obsažený chlorofyl, a že ho není zrovna málo. Chlorella je jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu vůbec. Obsah chlorofylu ve chlorelle se dle American Canser Society pohybuje mezi 3 – 5 procenty (dle některých zdrojů je ještě vyšší), zatímco třeba listová zelenina obsahuje do 1 % chlorofylu.

Ve složení chlorelly však najdeme i další prospěšné látky, jde o enzymy, antioxidanty, vitamíny a minerály. Až 60 % obsahu chlorelly tvoří cenné proteiny. Mezi obsaženými kyselinami najdeme i tryptofan, který se v lidském těle mění na hormon serotonin. Ten mj. ovlivňuje pocity štěstí a spokojenosti.

Z hlediska složení stojí za pozornost také tzv. chlorella růstový faktor. Jedná se o komplex nukleových kyselin, aminokyselin, peptidů, polysacharidů, betaglukanů, vitamínů, minerálů a dalších, dosud neidentifikovaných látek, které povzbuzují růst, regeneraci buněk a samouzdravovací procesy.

 

VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky. 

 

Doplněk stravy nebo něco víc?

V současnosti je chlorella (Chlorella japan, Chlorella taiwan či česká chlorela Třeboň) známá zejména jako doplněk stravy, který může být buď jako prášek, nebo jde o tablety, příp. tekuté výtažky.
Složení chlorelly je však tak komplexní, že doplněk stravy není přesným pojmem. Chlorella je především potravinou nabízející rozsáhlou paletu významných nutrientů. Proto bývá označována jako superpotravina.

Chlorella - prášek

O praktickém využití chlorelly se dozvíte v našich dalších článcích:

Chlorellu řadíme také mezi zelené potraviny, vedle spiruliny, mladého ječmene apod.

Jako doplněk stravy a potravina se uplatňuje nejvíce Chlorella vulgaris (Chlorella japan), Chlorella pyrenoidosa (Chlorella sorokiniana) a Parachlorella kessleri (Chlorella kessleri).

 

Co chlorella a vědecké výzkumy?

Z biologického pohledu je chlorella rodem sladkovodních jednobuněčných zelených řas. Jako jednobuněčný mikroorganismus zahrnuje chlorella v jediné buňce vše, co potřebuje pro život, pro vývoj, růst i rozmnožování. Energii čerpá především ze slunečního záření prostřednictvím procesů fotosyntézy. Dá se tak říct, že konzumace chlorelly je způsobem, jak využít energii slunečního záření.

Energie

Jaké jsou druhy chlorelly?

Chlorella (někdy také označovaná počeštěně jako chlorela) se vyskytuje v množství druhů a podruhů. Existuje ve více než desítce samostatných rodů.

Mezi ty nejvýznamnější patří:

  • Chlorella vulgaris (známá také jako Chlorella japan),
  • Chlorella pyrenoidosa (biologicky přesněji Chlorella sorokiniana),
  • Parachlorella (nebo jen Chlorella) kessleri,
  • Chlorella lobophora,
  • Chromochloris zofingiensis (Chlorella zofingiensis),
  • Chlorella protothecoides (Auxenochlorella),
  • Mychonastes homosphaera (Chlorella homosphaera),
  • Heterochlorella luteoviridis,
  • Chloroidium ellipsoideum (Chlorella ellipsoidea),
  • Chlorella (Chlorela) SP, tzv. česká, resp. třeboňská chlorella

Původ chlorelly

Chlorella a její příbuzní osídlují planetu Zemi již od prekambria. Tyto mikroskopické řasy se postaraly o kyslíkatou atmosféru, a byly tak základem života mnohobuněčných organismů.

Chlorella je tedy stará dvě až tři miliardy let. Přesto trvalo velmi dlouho, než byla chlorella objevena a dostala svůj název. Bylo to až v roce 1890, kdy ji popsal nizozemský vědec Martinus Wilhelm Beijerinck.

Až ve 20. století se pak přišlo na to, jak chlorellu využít pro lidské zdraví. Cenný obsah má totiž chlorella uložený až za buněčnou stěnou z celulózy. Ta je pro lidský organismus nestravitelná. Lidský zažívací systém neumí celulózu narušit tak, aby využil prospěšné nutrienty skrývající se uvnitř buňky chlorelly. Řešením je dezintegrace buněčné stěny chlorelly.

Výroba, pěstování, kultivace chlorelly

Biotechnologické využití řas odstartovalo někdy v padesátých letech minulého století. Chlorella se začala pěstovat a uplatňovat zejména v Japonsku, kde se hledal prostředek proti ozáření. Dodnes je Japonsko, spolu s Taiwanem a Čínou největším producentem chlorelly. Klimatické podmínky jihovýchodní a východní Asie jsou pro kultivaci chlorelly optimální.

Kultivace chlorelly však probíhá také v USA, Izraeli nebo Itálii. Od roku 1960 se chlorella, pod záštitou Akademie věd ČR, množí také v kaskádovém systému v Třeboni.

Kde najít nejkvalitnější chlorellu?

Chlorella potřebuje pro svůj život především dostatek slunečního záření. Japonsko, Taiwan či Čína tak mohou využít ideálních klimatických podmínek pro pěstování chlorelly. Na druhé straně se někdy zpochybňuje čistota ovzduší a vody, ze které Chlorella Japan, Chlorella Taiwan či Chlorella China pochází.

Výroba, pěstování, kultivace chlorelly

Česká kotlina se pochopitelně v množství slunečního svitu nemůže Japonsku či jiným asijským zemím rovnat. Kaskádový systém v Třeboni pro rychlou kultivaci chlorelly však vyniká vysokou čistotou, tím i zaručenou kvalitou chlorelly. Kmen chlorelly Třeboň byl vybrán tak, aby obstál i v našem klimatickém pásu. Moderní kultivační zařízení, kterému dal vznik tým vědců Akademie věd ČR, je dokonce předlohou pro mnohé systémy v zahraničí.

Benefity chlorelly dle místa původu

Chlorella Japan, Taiwan, China

  • hojné sluneční záření
  • vysoký podíl chlorofylu
  • tradiční postupy kultivace

Chlorella Třeboň

  • čistá voda a ovzduší
  • kmen řasy odpovídající českým podmínkám
  • progresivní vědecké metody

Jak se chlorella vyrábí?

Chlorella je přírodním produktem, který se pěstuje buď přirozeně ve sladké vodě, nebo v umělých nádobách. Ke kultivaci chlorelly stačí několik dnů. Chlorella se pěstuje zpravidla asi 10 dnů, aby se následně sklidila, odstředila a zahustila. Kvůli vyšší stravitelnosti pro lidský organismus probíhá po sklizení dezintegrace chlorelly, kdy dochází k narušení pevných buněčných struktur. Zároveň není žádoucí úplné odstranění buněčné stěny, protože s ní by chlorella přišla také o velkou část cenného obsahu.

Po dezintegraci se za mírné teploty chlorella sušší. Tak se rodí smaragdově zelený prášek, který se balí buď přímo v této podobě, nebo se lisuje do tablet. Tablety kvalitní chlorelly vznikají bez jakýchkoliv pojiv, chemických příměsí, barviv, dochucovadel či konzervantů. S kvalitou produktu a výrobou samozřejmě souvisí také cena, která pochopitelně odráží výrobní náklady.

Jak se chlorella pěstuje v Třeboni? Českou chlorellu a její pěstování ve speciálním kaskádovém systému v Třeboni názorně zobrazuje toto video:

Máte s chlorellou vlastní zkušenosti?

Doposud znáte chlorellu jenom z doslechu? Není na čase vyzkoušet na vlastní kůži, co všechno tento zelený mikroorganismus dokáže? Kterou chlorellu si vyberete? Bude to Chlorella Japan, Chlorella Taiwan, ta čínská nebo česká chlorela?

DÁLE ČTĚTE: Souboj spirulina vs. chlorella. Kdo je vítěz? 

 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Odlesňování dusí celou planetu. I vy můžete pomoct společně se značkou Blendea.

    19.10.2020

    Deforestace (odlesňování) doma i ve světě je alarmující problém a týká se nás všech, i když si to v Česku zatím ne každý uvědomuje. Stromy a flóra hrají v našich životech a e stavu celé Země důležitou roli. Vyrábí nám kyslík a udržují funkci vodního ekosystému. A i přesto si jich lidstvo neváží tak, jak […]

    Číst celý článek

    Skořicové overnight oats s ovocem a SUPERGREENS (napumpujte se vitamíny 💚 )

    09.10.2020

    Večer naplníte zavařovačku samými dobrými surovinami a necháte přes noc uležet. Ráno na vás bude v lednici čekat sytá a sladká snídaně plná vitamínů do sychravého dne. Přesně tak jednoduchý je recept na overnight oats s ovocem, skořicí a Blendeou SUPERGREENS.

    Číst celý článek

    Zakladatelka Soulmio.com Simona Zábržová: Padlo tabu, že jít k psychologovi rovná se být blázen (rozhovor)

    07.10.2020

    Zakladatelka Soulmio.com Simona Zábržová mluví o tom, zda se české firmy starají o psychickou pohodu svých zaměstnanců, jaké psychické problémy sebou nese dnešní uspěchaná doba zaměřená na výkon a poradí, co dělat doma pro každodenní psychohygienu.

    Číst celý článek

    “22 kilogramů šlo dolů a cítím se dobře,” pochvaluje si změnu životosprávy zákaznice Aneta

    30.09.2020

    Mladá maminka Aneta je naše spokojená zákaznice. Popisuje zdravotní problémy, které ji trápily a změny v životosprávě, díky kterým se komplikací zbavila. Aneta užívá Blendea SUPERGREENS a popisuje, jak přesně jí zelená směs pomohla.

    Číst celý článek

    Maracuja – exotické ovoce pro podporu imunity, snížení zánětů s výbornými nutričními hodnotami

    16.09.2020

    Maracuja je slaďoučké exotické ovoce, které lze v sezoně koupit i u nás. Článek popíše všechny prospěšné benefity plodů marakuje na vaše zdraví. Čtěte dál, abyste zjistili, v čem přesně je maracuja pro tělo prospěšná a jaké má výživové hodnoty.

    Číst celý článek

    Eleuterokok ostnitý (Sibiřský ženšen) – pozitivní účinky na imunitu, výkon a kondici potvrzené vědci

    19.08.2020

    Eleuterok je velice zajímavá, “jedovatě” vypadající rostlina, která má ale znamenité účinky na imunitu kondici a výkon. Článek přečtete za 6 minut. Naučí vás Sibiřský ženšen správně užívat a upozorní na případná negativa. V článku budu používat oficiální název Eleuterokok ostnitý. Sibiřský ženšen je pouze přezdívka a lidové označení.

    Číst celý článek

    5 nejšílenějších superpotravin, které ale má smysl vyzkoušet (pokud vám nepřijde špatně :) )

    05.08.2020

    Superpotraviny jsou potraviny se zvýšeným obsahem živin. Některé dobře znáte a chutnají vám. Třeba lahodné borůvky, tradiční kysané zelí nebo pikantní zázvor. Některé prospěšné superpotraviny ale nevypadají právě jako lahůdky a možná si je ani nebudete chtít “vpustit do baráku” 🙂 Každopádně jejich výživové hodnoty a účinky na lidské zdraví jsou nepopíratelné. Zde je 5 […]

    Číst celý článek

    Silné potraviny pro přirozené posílení imunity. Pochutnáte si a dlouhodobě odoláte nemocem.

    05.08.2020

    Článek přečtete za 6 minut a doporučí vám konkrétní potraviny pro podporu imunity (obranyschopnosti organismu), které je vhodné do jídelníčku zařadit celoročně. Některé máte doma, další teprve poznáte.

    Číst celý článek

    NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

    28.07.2020

    Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

    Číst celý článek

    Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

    28.07.2020

    Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]