Chlorella z Japonska, Taiwanu nebo z Třeboně?

O unikátní zelené řase, chlorelle, již slyšel jistě téměř každý z nás. Většina lidí si chlorellu spojuje s detoxikací a také ví o jejich rozsáhlých zdravotních benefitech. Mnoho z nás si chlorellu vybaví také v souvislosti s blahodárným složením. Zpravidla máme představu, co od chlorelly očekávat, ale méně často již víme o tom, co přesně vlastně chlorella je a odkud pochází. V tomto článku se to dozvíte.Mj. se podíváme do Asie, kde má chlorella svoji domovinu, kde započala její popularita a kde se dnes také nejčastěji pěstuje. Na druhé straně se však pěstování chlorelly věnují i v jihočeské Třeboni. Zdejší farma je světovým unikátem, proto vás v článku zavedeme i do míst, kde se vyrábí tzv. česká chlorella.

O unikátní zelené řase, chlorelle, již slyšel jistě téměř každý z nás. Většina lidí si chlorellu spojuje s detoxikací a také ví o jejich rozsáhlých zdravotních benefitech. Mnoho z nás si chlorellu vybaví také v souvislosti s blahodárným složením. Zpravidla máme představu, co od chlorelly očekávat, ale méně často již víme o tom, co přesně vlastně chlorella je a odkud pochází. V tomto článku se to dozvíte.

Mj. se podíváme do Asie, kde má chlorella svoji domovinu, kde započala její popularita a kde se dnes také nejčastěji pěstuje. Na druhé straně se však pěstování chlorelly věnují i v jihočeské Třeboni. Zdejší farma je světovým unikátem, proto vás v článku zavedeme i do míst, kde se vyrábí tzv. česká chlorella.

Co to je chlorella?

Chlorella, detailMnohé napoví samotný název, který pochází z řeckých slov „chloros“ (zelený) a „ella“ (malý). Chlorella je tedy malým, jednobuněčným zeleným organismem. Má kulovitý tvar a velikost srovnatelnou s velikostí červené krvinky (2 – 8 mikronů v průměru).

Zelenou barvu ji dává obsažený chlorofyl, a že ho není zrovna málo. Chlorella je jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu vůbec. Obsah chlorofylu ve chlorelle se dle American Canser Society pohybuje mezi 3 – 5 procenty (dle některých zdrojů je ještě vyšší), zatímco třeba listová zelenina obsahuje do 1 % chlorofylu.

Ve složení chlorelly však najdeme i další prospěšné látky, jde o enzymy, antioxidanty, vitamíny a minerály. Až 60 % obsahu chlorelly tvoří cenné proteiny. Mezi obsaženými kyselinami najdeme i tryptofan, který se v lidském těle mění na hormon serotonin. Ten mj. ovlivňuje pocity štěstí a spokojenosti.

Z hlediska složení stojí za pozornost také tzv. chlorella růstový faktor. Jedná se o komplex nukleových kyselin, aminokyselin, peptidů, polysacharidů, betaglukanů, vitamínů, minerálů a dalších, dosud neidentifikovaných látek, které povzbuzují růst, regeneraci buněk a samouzdravovací procesy.

 

VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky. 

 

Doplněk stravy nebo něco víc?

V současnosti je chlorella (Chlorella japan, Chlorella taiwan či česká chlorela Třeboň) známá zejména jako doplněk stravy, který může být buď jako prášek, nebo jde o tablety, příp. tekuté výtažky.
Složení chlorelly je však tak komplexní, že doplněk stravy není přesným pojmem. Chlorella je především potravinou nabízející rozsáhlou paletu významných nutrientů. Proto bývá označována jako superpotravina.

Chlorella - prášek

O praktickém využití chlorelly se dozvíte v našich dalších článcích:

Chlorellu řadíme také mezi zelené potraviny, vedle spiruliny, mladého ječmene apod.

Jako doplněk stravy a potravina se uplatňuje nejvíce Chlorella vulgaris (Chlorella japan), Chlorella pyrenoidosa (Chlorella sorokiniana) a Parachlorella kessleri (Chlorella kessleri).

 

Co chlorella a vědecké výzkumy?

Z biologického pohledu je chlorella rodem sladkovodních jednobuněčných zelených řas. Jako jednobuněčný mikroorganismus zahrnuje chlorella v jediné buňce vše, co potřebuje pro život, pro vývoj, růst i rozmnožování. Energii čerpá především ze slunečního záření prostřednictvím procesů fotosyntézy. Dá se tak říct, že konzumace chlorelly je způsobem, jak využít energii slunečního záření.

Energie

Jaké jsou druhy chlorelly?

Chlorella (někdy také označovaná počeštěně jako chlorela) se vyskytuje v množství druhů a podruhů. Existuje ve více než desítce samostatných rodů.

Mezi ty nejvýznamnější patří:

  • Chlorella vulgaris (známá také jako Chlorella japan),
  • Chlorella pyrenoidosa (biologicky přesněji Chlorella sorokiniana),
  • Parachlorella (nebo jen Chlorella) kessleri,
  • Chlorella lobophora,
  • Chromochloris zofingiensis (Chlorella zofingiensis),
  • Chlorella protothecoides (Auxenochlorella),
  • Mychonastes homosphaera (Chlorella homosphaera),
  • Heterochlorella luteoviridis,
  • Chloroidium ellipsoideum (Chlorella ellipsoidea),
  • Chlorella (Chlorela) SP, tzv. česká, resp. třeboňská chlorella

Původ chlorelly

Chlorella a její příbuzní osídlují planetu Zemi již od prekambria. Tyto mikroskopické řasy se postaraly o kyslíkatou atmosféru, a byly tak základem života mnohobuněčných organismů.

Chlorella je tedy stará dvě až tři miliardy let. Přesto trvalo velmi dlouho, než byla chlorella objevena a dostala svůj název. Bylo to až v roce 1890, kdy ji popsal nizozemský vědec Martinus Wilhelm Beijerinck.

Až ve 20. století se pak přišlo na to, jak chlorellu využít pro lidské zdraví. Cenný obsah má totiž chlorella uložený až za buněčnou stěnou z celulózy. Ta je pro lidský organismus nestravitelná. Lidský zažívací systém neumí celulózu narušit tak, aby využil prospěšné nutrienty skrývající se uvnitř buňky chlorelly. Řešením je dezintegrace buněčné stěny chlorelly.

Výroba, pěstování, kultivace chlorelly

Biotechnologické využití řas odstartovalo někdy v padesátých letech minulého století. Chlorella se začala pěstovat a uplatňovat zejména v Japonsku, kde se hledal prostředek proti ozáření. Dodnes je Japonsko, spolu s Taiwanem a Čínou největším producentem chlorelly. Klimatické podmínky jihovýchodní a východní Asie jsou pro kultivaci chlorelly optimální.

Kultivace chlorelly však probíhá také v USA, Izraeli nebo Itálii. Od roku 1960 se chlorella, pod záštitou Akademie věd ČR, množí také v kaskádovém systému v Třeboni.

Kde najít nejkvalitnější chlorellu?

Chlorella potřebuje pro svůj život především dostatek slunečního záření. Japonsko, Taiwan či Čína tak mohou využít ideálních klimatických podmínek pro pěstování chlorelly. Na druhé straně se někdy zpochybňuje čistota ovzduší a vody, ze které Chlorella Japan, Chlorella Taiwan či Chlorella China pochází.

Výroba, pěstování, kultivace chlorelly

Česká kotlina se pochopitelně v množství slunečního svitu nemůže Japonsku či jiným asijským zemím rovnat. Kaskádový systém v Třeboni pro rychlou kultivaci chlorelly však vyniká vysokou čistotou, tím i zaručenou kvalitou chlorelly. Kmen chlorelly Třeboň byl vybrán tak, aby obstál i v našem klimatickém pásu. Moderní kultivační zařízení, kterému dal vznik tým vědců Akademie věd ČR, je dokonce předlohou pro mnohé systémy v zahraničí.

Benefity chlorelly dle místa původu

Chlorella Japan, Taiwan, China

  • hojné sluneční záření
  • vysoký podíl chlorofylu
  • tradiční postupy kultivace

Chlorella Třeboň

  • čistá voda a ovzduší
  • kmen řasy odpovídající českým podmínkám
  • progresivní vědecké metody

Jak se chlorella vyrábí?

Chlorella je přírodním produktem, který se pěstuje buď přirozeně ve sladké vodě, nebo v umělých nádobách. Ke kultivaci chlorelly stačí několik dnů. Chlorella se pěstuje zpravidla asi 10 dnů, aby se následně sklidila, odstředila a zahustila. Kvůli vyšší stravitelnosti pro lidský organismus probíhá po sklizení dezintegrace chlorelly, kdy dochází k narušení pevných buněčných struktur. Zároveň není žádoucí úplné odstranění buněčné stěny, protože s ní by chlorella přišla také o velkou část cenného obsahu.

Po dezintegraci se za mírné teploty chlorella sušší. Tak se rodí smaragdově zelený prášek, který se balí buď přímo v této podobě, nebo se lisuje do tablet. Tablety kvalitní chlorelly vznikají bez jakýchkoliv pojiv, chemických příměsí, barviv, dochucovadel či konzervantů. S kvalitou produktu a výrobou samozřejmě souvisí také cena, která pochopitelně odráží výrobní náklady.

Jak se chlorella pěstuje v Třeboni? Českou chlorellu a její pěstování ve speciálním kaskádovém systému v Třeboni názorně zobrazuje toto video:

Máte s chlorellou vlastní zkušenosti?

Doposud znáte chlorellu jenom z doslechu? Není na čase vyzkoušet na vlastní kůži, co všechno tento zelený mikroorganismus dokáže? Kterou chlorellu si vyberete? Bude to Chlorella Japan, Chlorella Taiwan, ta čínská nebo česká chlorela?

DÁLE ČTĚTE: Souboj spirulina vs. chlorella. Kdo je vítěz? 

 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    PCOS (Syndrom polycystických ovarií) vám ubere na kráse a může způsobit i neplodnost

    08.04.2021

    Syndrom polycystických ovarií je vážné gynekologické onemocnění, které postihuje ženy. Nemoc známá také pod zkratkou PCOS způsobuje nežádoucí nadměrnou tvorbu mužských hormonů, zejména testosteronu, což se projevuje růstem chloupků na místech typických pro muže, nepravidelnou menstruací, ztrátou ovulace a neplodností. U žen trpících PCOS se zvyšuje riziko vzniku zhoubného nádoru dělohy. Aby se tak nestalo, […]

    Číst celý článek

    10 dostupných superpotravin, které podpoří zdravé, šťastné a bezpečné těhotenství 👶

    24.03.2021

    Pro zdravý vývoj plodu je důležité, aby budoucí maminka těhotenství prožívala v klidu a zdraví jak po duševní, tak i fyzické stránce. Zásadní roli vedle pohodového prostředí hraje vyvážený jídelníček obsahující všechny nezbytné živiny, vitamíny a minerály pro matku i dítě. Ve snaze dodat miminku nezbytné živiny a neublížit mu těhotné ženy podléhají různým mýtům […]

    Číst celý článek

    Jak oživit zimou zničené konečky vlasů? 🌨💁‍♀️

    05.03.2021

    Jaro už je téměř za dveřmi, ale mrazivé večery vám stále připomínají polámané konečky vlasů? Předtím, než se rozhodnete sáhnout po nůžkách, zkuste několik tipů, které dokáží vlasy oživit a vrátit jim tu původní vitalitu.

    Číst celý článek

    “Dech s naším rozpoložením dělá velké zázraky,” upozorňuje jogínka Petra Kozejová

    24.02.2021

    Petra Kozejová je jogínka, sportovkyně a ambassadorka Blendea produktů. V dnešním rozhovoru jsme ji trošku vyzpovídali. Dozvěděli jsme se, jaké byly její začátky s jógou, jaké jsou její zdravé návyky a kde čerpá inspiraci. Pohodlně se usaďte, jdeme na to 🙂

    Číst celý článek

    Meduňka lékařská vás rychle uspí, prohloubí spánek a zažene zlé sny

    17.02.2021

    Meduňka lékařská (Melissa officinalis) patří mezi oblíbené, skoro by se dalo napsat lidové bylinky. Známá je především díky příznivému působení na lidskou psychiku. Je schopná navodit duševní pohodu a podpořit tak intenzivní relaxaci. Prospěšných účinků má však voňavá bylinka mnohem více. Na prvním místě nás budou zajímat vědecky potvrzené účinky meduňky na lidské zdraví. Vycházet […]

    Číst celý článek

    “Pokud chceme mít hezké vztahy, nejdůležitější je rozvíjet vztah k sobě,” motivuje koučka Dagmar Kožinová

    10.02.2021

    Každý z nás si jistě prošel vztahem, který nebyl úplně stoprocentní a nepovedl se tak, jak jsme si představovali. Rozchody a jiná zklamání mohou zanechat hluboké šrámy a ovlivnit nás více, než bychom chtěli nebo vůbec čekali. Usoudili jsme proto, že k tomuto tématu by bylo nejlepší přizvat si odborníka. Oslovili jsme lektorku a životní […]

    Číst celý článek

    Horké koupele a jejich učinek na tělo i mysl 🛁

    03.02.2021

    Možná mají mnozí z nás zafixované večerní koupele jen jako rutinu a očistu, abychom nechodili spát zašpinění. Pravdou však je, že objetí teplé vody má na organismus mnohem více pozitivních účinků. Jaké to jsou se dozvíte v tomto článku 😊

    Číst celý článek

    Kozlík lékařský pro klidné nervy, hluboký spánek i zdravé trávení

    20.01.2021

    Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je krásná vytrvalá bylinka, jejíž účinky jsou od dávných dob spojovány s celkovým zklidněním organismu a léčbou nespavosti. Velké oblibě se těší i u koček. Proč, se dočtete v článku 🙂 Nejvíce nás budou zajímat příznivé účinky kozlíku lékařského na zdraví potvrzené potravinářskou inspekcí SZPI a dalšími vědeckými studiemi, které se […]

    Číst celý článek

    Intuitivní stravování: Krátkodobý trend nebo konečně ta správná cesta ke zdraví?

    13.01.2021

    Stravování je nekonečné téma plné trendů a odříkání potravin, které máme rádi, jen kvůli neustálé snaze zhubnout a nespokojeností s vlastní postavou. Existuje nespočet diet, po kterých je výsledek sice hezký, ale rozhodně ne udržitelný a ještě za cenu toho, že si nemůžeme dát svou oblíbenou čokoládu. Zdá se, že řešením je právě intuitivní stravování.

    Číst celý článek

    Novoroční výzva s Blendeou aneb vstupte s námi do roku 2021 zdravější a silnější 💪

    04.01.2021

    S novým rokem přichází i nové začátky. Všichni teď jistě doufáme, že tento rok bude lepší, než byl 2020. Co si budeme povídat, k tomuto ďábelskému číslu se asi nebude nikdo rád vracet. Pojďme tedy společně vykročit a začít trochu lépe. Zdravěji. Připravili jsme si pro vás novoroční výzvu. Každodenní dávka inspirace na cvičení, zdravé […]

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]