Chlorofyl – nutnost k životu na Zemi

Chlorofyl je přírodní látkou, z přírodních látek dokonce z těch nejvýznamnějších. Představuje zelené rostlinné barvivo, které dává barvu celé přírodě a je základem života na planetě Zemi.

Bez chlorofylu se neobejdou rostliny, avšak chlorofyl dává život také zvířatům a člověku. Jak? Právě chlorofyl umožňuje přeměnu světelné energie do biologicky zpracovatelné podoby.

Tato přeměna světelné energie, nazývaná fotosyntéza, kdy za pomoci vody a oxidu uhličitého vzniká kyslík, sacharidy a jiné organické látky, je základem pro všechny další biochemické a biologické reakce probíhající v živých organismech obývajících Zemi.

Chlorofyl je přírodní látkou, z přírodních látek dokonce z těch nejvýznamnějších. Představuje zelené rostlinné barvivo, které dává barvu celé přírodě a je základem života na planetě Zemi.

Bez chlorofylu se neobejdou rostliny, avšak chlorofyl dává život také zvířatům a člověku. Jak? Právě chlorofyl umožňuje přeměnu světelné energie do biologicky zpracovatelné podoby.

Tato přeměna světelné energie, nazývaná fotosyntéza, kdy za pomoci vody a oxidu uhličitého vzniká kyslík, sacharidy a jiné organické látky, je základem pro všechny další biochemické a biologické reakce probíhající v živých organismech obývajících Zemi.

Chlorofyl – výsledek fotosyntézy 

Naprostá většina živých organismů na Zemi potřebuje pro svůj život chemickou energii, která má prapůvod v energii světelného záření. Takřka všem metabolickým dějům, které jsou podstatou života, přecházely fotosyntetické reakce proměňující světlo na makrochemickou vazbu. Tyto reakce nazýváme fotosyntézou.

VIDEONÁVOD: Vyrobte si chlorofyl doma z kterékoliv zelené rostliny. 

Procesy fotosyntézy přitom probíhají výhradně na fotosyntetických pigmentech zelených rostlin, některých řas a sinic. Zástupci fotosyntetických pigmentů jsou také karotenoidy a fykobiliny. Nejdůležitějšími fotosyntetickými pigmenty jsou však bezesporu chlorofyly, které absorbují energii z jiné části viditelného světelného spektra než karotenoidy a fykobiliny.

Chlorofyly zachycují především modrou a červenou složku světelného spektra, ostatní barvy odráží. V lidských očích se tak chlorofyly jeví jako zelené, příp. modro-zelené. Zelená je také barvou rostlin obsahujících chlorofyly a barvou života na Zemi.

Chlorofyl pod mikroskopem

Chlorofyl funguje jako jakýsi transformátor světelné energie. Právě prostřednictvím chlorofylu vznikají při fotosyntéze sacharidy, základní zdroj energie pro všechny živé organismy. Do vzduchu se přitom uvolňuje také životadárný kyslík. Chlorofyl je tak klíčovou molekulou pro pozemský život.

Co je to chlorofyl?

  • jedna z nejvýznamnějších přírodních molekul
  • zelené rostlinné barvivo
  • fotosyntetický pigment
  • transformátor světelné energie
  • strukturou látka podobná hemoglobinu

 

Chlorofyl a hemoglobin

Chlorofyl (listová zeleň) se u zelených rostlin vyskytuje v tylakoidních membránách chloroplastů. Je základem rostlinného fotosystému. Listům a zeleným plodům dává typickou zelenou barvu. V zelených částech rostlin se vyskytuje v množství 600 – 1500 mg/kg.

Obsah chlorofylu a dalších fotosyntetických barviv se odvíjí od konkrétního druhu rostliny, ale také podmínek růstu (slunná stanoviště versus stín), minerální výživy nebo stáří rostliny.

Při stárnutí a zrání se chlorofyl rozkládá, přeměňuje se na hnědý feoforbin, olivově zelený feofitin nebo světle zelený chlorofylin.

Chlorofyl, zeleň

Chlorofyl se v přírodě vyskytuje v několika formách. Mezi nejznámější chlorofyly patří chlorofyl a, chlorofyl b, ty jsou přítomny v zelených rostlinách.

Nejvýznamnější pro fotosyntézu je chlorofyl a. Známe také chlorofyly c, d, e, f a příbuzné bakteriochlorofyly a, b, c, d, e, g, ty se vyskytují v bakteriích.

Molekulu chlorofylu řadíme z chemického hlediska do skupiny přírodních látek nazývaných porfyriny. Ty se uplatňují v energetických systémech živých organismů, člověka nevyjímaje.

 

Historie chlorofylu

Objev chlorofylu spadá do počátku minulého století. Chemickou strukturu chlorofylu identifikoval německý vědec Dr. Richard Willstatter, nositel Nobelovy ceny. Zjistil, že chlorofyl se skládá z atomů uhlíku, vodíku, dusíku a kyslíku, které obklopují jednoduchý centrální atom hořčíku (Mg).

Zásadní objev však přišel ještě o 15 let později, kdy v roce 1930 Dr. Hans Fisher identifikoval chemickou strukturu hemoglobinu, pigmentu červených krvinek, který je odpovědný za přenos kyslíku v těle.

Chlorofyl přenáší kyslík u rostlin, obdobně jako hemoglobin u živočichů.

K překvapení všech se ukázalo, že chemická struktura chlorofylu a hemoglobinu jsou téměř totožné. Liší se pouze v centrálním atomu. Zatímco u chlorofylu je tímto atomem hořčík, u hemoglobinu je to železo.
Chlorofyl přenáší kyslík u rostlin, obdobně jako hemoglobin u živočichů.

Zjednodušeně by se dalo říct, že chlorofyl se po konzumaci zelených potravin v lidském těle mění na hemoglobin. Organismus z chlorofylu bere hořčík (a další cenné látky), centrální atom hořčíku nahrazuje železem a vzniká tak hemoglobin. Chlorofyl v lidské stravě zefektivňuje přenos kyslíku, podporuje okysličení organismu, tím dodává energii na buněčné úrovni.

Chlorofyl, chemický vzorec
Obr.: Chemický vzorec chlorofylu (s centrálním hořčíkem)

Zdravotní benefity chlorofylu

Prospěšnost chlorofylu potvrzují mnohé vědecké studie. Mj. studie z roku 1936, kdy vědci Liverpoolské univerzity J. H. Hughs a A. L. Latner u laboratorních zvířat při krmení chlorofylem ze zelených rostlin zaznamenaly zvýšení rychlosti obnovy hemoglobinu o celých 50 %.

Chlorofyl se doporučuje při chudokrevnosti, rekonvalescenci nebo metabolických poruchách.

Zvýšené množství červených krvinek, účinnější okysličení tkání, tím i více energie, lepší regenerace nebo podpora metabolických dějů. To jsou jen některé z účinků, které jsou chlorofylu ve vztahu k lidskému zdraví připisovány. Chlorofyl se doporučuje při chudokrevnosti, rekonvalescenci nebo metabolických poruchách. To však zdaleka ještě není vše.

10 zdravotních účinků chlorofylu

  1. podporuje tvorbu červených krvinek
  2. zefektivňuje okysličení tkání
  3. pomáhá při chudokrevnosti
  4. urychluje regeneraci, je prospěšný při rekonvalescenci
  5. je užitečný pro zdravé trávení a metabolismus
  6. má protirakovinové účinky
  7. snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  8. působí antibakteriálně a protizánětlivě
  9. hojí rány, popáleniny nebo hemoroidy
  10. snižuje bolestivost a svědění kůže
Účinky Blendey SUPERGREENS na lidské tělo

 

Praktické využití chlorofylu

Chlorofyl lidé využívají již od pradávna – v podobě zelených rostlin. Rostliny, zelené bylinky nebo zelenolistá zelenina (špenát, zelí, kapusta, brokolice, salát) patří dodnes k významným zdrojům chlorofylu a přeměněné sluneční energie.

V poslední době se však do popředí dostávají mořské řasy, chlorella, spirulina a další zelené potraviny, které chlorofyl ve velkém množství obsahují, spolu s ním i další cenné látky. Tyto látky spolu vytváří vzájemnou harmonii, posilují své účinky a působí synergicky. Proto je přírodní forma chlorofylu účinnější než forma syntetická.

Chlorofyl je v současnosti k dostání v nejrůznějších podobách, například jako chlorofyl v tabletách, chlorofylový nápoj (tekutý chlorofyl), chlorofyl sprej apod. Pro svoji schopnost potlačovat zápach bývá součástí deodoračních přípravků, chlorofyl najdeme v kosmetice, ale i potravinách.

Chlorofyl máme k dispozici v podobě zelených potravin (spirulina, chlorella, mladý ječmen apod.), ty se mohou stát základem zelených chlorofylových nápojů, ale dají se využít i v nejrůznějších kulinářských úpravách.

Žena, zeleň

Chlorofyl se užívá vnitřně pro podporu zdraví a okysličení tkání. Příznivě ovlivňuje krevní obraz, ale celý krevní oběh jako takový, mj. prospívá i střevům a zdravému trávení. Užívá se také pro detoxikaci organismu a povzbuzení regeneračních schopností lidského těla.

Chlorofyl nachází také vnější využití. Již v roce 1940 otiskl prestižní lékařský magazín Journal of Surgery zprávu o tom, že chlorofyl urychluje hojení ran. Důkazem bylo 1200 pacientů, kterým chlorofyl skutečně pomohl. To je však jen zlomek lidí, kterým byl chlorofyl kdy užitečný.

Hojivé a protizánětlivé vlastnosti chlorofylu se dodnes využívají při kožních vředech, zánětech kůže, ale třeba i zánětech nosohltanu, gynekologických zánětech apod. Pokud se chlorofyl přiloží na otevřenou ránu, dezinfikuje ji, zároveň podporuje hojení. Hojí také nejrůznější popáleniny. Uplatňuje se i při léčbě akné.

DÁLE ČTĚTE: Mladá pšenice jako zdroj mocného chlorofylu. 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

3 komentáře: “Chlorofyl – nutnost k životu na Zemi”

    • Dobrý deň,

      podľa dostupných informácií má vplyv pridávať vo forme hnojiva, avšak iba v prípade rastlín pestovaných v skleníkoch, prípadne iných uzavretých priestoroch. Voľne rastúce rastliny nie je nutné obohacovať týmto hnojením. Obsah chlorofylu sa týmto postupom pri skleníkovom pestovaní zvyšuje.

      Pokiaľ ste otázku vžtahoval na zloženie nášho produktu Blendea SUPERGREENS, žiadna zo zložiek nie je pestovaná v skleníkoch, takže ich výživa nemusí byť obohatená.

      Prajem pekný deň.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Léčba akné: Jak docílit krásné pleti pomocí vhodné stravy? 👩🏽

22.09.2021

Akné je velkým otazníkem a zároveň strašákem nejen pro mnoho slečen. Problematická pleť se projevuje hlavně v období dospívání, ale také v případě vysazení hormonální antikoncepce nebo také při nadmíře stresu. Naši pleť ale ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z těch dalších, na které bychom neměli zapomínat, je strava.

Číst celý článek

Matcha čaj a prášek: Zahazujte kávu a zelený čaj, je tady mnohem prospěšnější nápoj pro zdraví (+ RECEPTY)

25.08.2021

Představím vám velice zvláštní odrůdu zeleného čaje, která se pěstuje a používá úplně jinak než klasické zelené čaje. Obsahuje ohromné množství účinných látek, zejména antioxidantů, ovlivňuje lidskou psychiku a údajně podporuje i spalování tuků. Tento práškový čaj se sytě zelenou barvou se nazývá matcha (také mača, mačča). Sytě zelený a velmi jemný prášek matcha je […]

Číst celý článek

Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

17.08.2021

Zdravé tuky patří mezi základní živiny. Ty jsou jsou tři. Žádná z nich není nezdravá nebo dokonce škodlivá. Potřebujeme je všechny, ne dvě a už vůbec ne pouze jednu. Vyvážená konzumace sacharidů, bílkovin a tuků představuje jediný správný princip zdravého stravování.  Léta trvající démonizace tuků, které byly označeny za hlavní příčinu rostoucí obezity a dalších […]

Číst celý článek

„Největším nebezpečím jsme my sami,“ říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikola van Waardenburg

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

23.06.2021

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk. Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

Číst celý článek

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

08.06.2021

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také. Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí […]

Číst celý článek

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

02.06.2021

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Číst celý článek

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

14.05.2021

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže. Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené […]

Číst celý článek