Přírodní zdroje chlorofylu pro vysněnou kondici

Chlorofyl jako přírodní látka prospěšná pro naše zdraví zažil již před několika lety svůj vzestup na poli zdravé výživy i léčitelství. Všichni víme, že se jedná o zelené rostlinné barvivo. Je základovým kamenem celé přírody, protože umožňuje fotosyntézu.Přeměňuje sluneční energii na chemickou, která je pak využívána k tvorbě sacharidů a kyslíku - látek nezbytných pro život na Zemi. S čím nám může tato přírodní látka pomoct a odkud jí získáme nejvíce se dozvíte v článku.

Chlorofyl jako přírodní látka prospěšná pro naše zdraví zažil již před několika lety svůj vzestup na poli zdravé výživy i léčitelství. Všichni víme, že se jedná o zelené rostlinné barvivo. Je základovým kamenem celé přírody, protože umožňuje fotosyntézu.

Přeměňuje sluneční energii na chemickou, která je pak využívána k tvorbě sacharidů a kyslíku – látek nezbytných pro život na Zemi. S čím nám může tato přírodní látka pomoct a odkud jí získáme nejvíce se dozvíte v článku.

Vyzkoušený pomocník pro doplnění chlorofylu

Vysokým obsahem chlorofylu se pyšní zelené superpotraviny. Získejte z nich co nejvíce pohodlně užíváním jedinečné supersměsi Blendea SUPERGREENS.

ukaž složení Blendea

Chlorofyl a jeho bratr hemoglobin

Pozoruhodným zjištěním již krátce po objevení chlorofylu na počátku minulého století bylo, že jeho chemická struktura je téměř shodná se strukturou hemoglobinu – červeného krevního barviva, které je odpovědné za přenos kyslíku v těle. Jediným rozdílem je centrální atom, jenž tvoří u chlorofylu hořčík a u hemoglobinu železo.

Chlorofyl tak zvyšuje schopnost těla produkovat hemoglobin a tím zlepšuje krevní obraz. To je pro nás prospěšné především v případě, že trpíme chudokrevností, tedy poruchou tvorby červených krvinek a jejich nedostatkem.

Chudokrevnost se vyznačuje nejčastěji únavou, bledostí, dušností a sníženou výkonností. Projevy jsou ale rozmanité podle konkrétního typu onemocnění.

Býváte často unavení a zadýcháte se i při malém výkonu? Přečtěte si náš článek o chudokrevnosti, kde se dozvíte další užitečné informace.

Všestranné účinky chlorofylu

Zlepšení krvetvorby není jediným pozitivem, které může chlorofyl nabídnout. Je bohatý na spoustu potřebných látek. Obsahuje vitamíny K, C a kyselinu listovou, z minerálů pak železo, vápník a hořčík.

Zároveň je chlorofyl považován za silný antioxidant, jenž zpomaluje stárnutí organismu. Neutralizuje totiž volné radikály, které způsobují chátrání buněk.

O významu a účincích antioxidantů čtěte v článku Antioxidanty a bohaté potraviny.

Mimo to má chlorofyl protizánětlivé a hojivé účinky, velmi pozitivně působí na kůži. Již v roce 1940 přinesl odborný časopis Journal of Surgery zprávu o 1200 nemocných, kterým chlorofyl urychlil hojení ran.

Výživoví poradci doporučují chlorofyl také jako zásadotvornou složku, která pomáhá při překyselení organismu způsobeného nesprávnou stravou. Právě překyselení může být příčinou mnohých zdravotních problémů.

Týká se vás překyselení? Zjistěte to v článku Překyselení organismu jako riziko moderní stravy.

Chlorofyl působí skvěle při špatném zažívání. Harmonizuje trávicí trakt a podporuje správnou funkci peristaltiky střev. Pohlcuje také pachy, pomáhá neutralizovat zapáchající dech a je přidává se i do deodorantů.

Zdravé tělo díky chlorofylu

Shrnutí účinků chlorofylu

  • podporuje krvetvorbu
  • působí antioxidačně a zpomaluje stárnutí
  • bojuje proti infekcím a zánětům, zlepšuje hojení
  • zlepšuje pleť
  • pomáhá proti překyselení organismu
  • upravuje trávení
  • pohlcuje pachy

Jak chlorofyl užívat?

Samotný chlorofyl můžeme užívat jako tekutý koncentrát, který je výtažkem ze zelených rostlin. Takovýto tekutý chlorofyl pak přidáváme po kapkách do vody.

Lepší než užívat samotný chlorofyl je však zaměřit se na potraviny, jenž ho obsahují vysoké množství. Tělu tak dodáme více důležitých látek a komplexně posílíme naše zdraví.

Které potraviny mají chlorofylu nejvíce?

Poznávacím znamením pro chlorofyl je zelená barva. Protože jde o rostlinné barvivo, najdeme ho v ovoci, zelenině, bylinkách či dalších rostlinách. Tady vám přinášíme výčet těch nejbohatších.

Chlorella a spirulina

Možná je někteří z vás ještě neznají. Chlorella je sladkovodní řada s největší koncentrací chlorofylu vůbec, spirulina je sladkovodní sinice rovněž obsahující vysoké množství chlorofylu. Obě tyto rostliny se sobě v mnohém podobají a mají na náš organismus podobné účinky.

KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Chlorella

Mimo chlorofyl (kterého však chlorella obsahuje Chlorella obsahuje nejvíce chlorofylu vůbecvýznamně více) v nich najdeme také vlákninu, jenž napomáhá k lepšímu trávení, také vitamíny A, C, E či K, u spiruliny navíc vitamíny skupiny B.

Některé zdroje uvádějí, že je dokonce jediným rostlinným zdrojem vitamínu B12, jehož nedostatkem trpí především lidé orientující se pouze na rostlinnou stravu (vegani). Z minerálů mají významné zastoupení draslík, hořčík, vápník, fosfor či železo.

Chlorella a spirulina působí detoxikačně, pomáhají snižovat cholesterol a optimalizovat krevní tlak, urychlují metabolismus, zmírňují překyselení organismu a mnoho dalšího. Užívají se ve formě tablet či prášku.

KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Spirulina

Zelený ječmen a mladá pšenice

Ječmen a pšenice jsou dvě plodiny známé již dlouhá staletí, jako léčivé prostředky přinášející tělu životně důležité látky jsou však využívány až v posledních letech. Pokud mluvíme o zeleném ječmeni a mladé pšenici, máme na mysli jejich mladé výhonky, které jsou přímo napěchované vitamíny, minerály a stopovými prvky, z nichž tato rostlinka roste. Tyto látky jsou z nich získávány lisováním či sušením. Užívají se tedy nejčastěji formou prášku rozmíchaného ve vodě.

KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Zelený ječmen

Kromě množství chlorofylu v nich najdeme vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K, z minerálů draslík, vápník, měď, železo, fosfor či hořčík a další. Zelený ječmen a mladá pšenice nás chrání před civilizačními chorobami, zlepšují naši imunitu, mají výborné účinky na naši pleť, optimalizují trávení, čistí cévní stěny a udržují tak srdce v kondici a mnoho dalšího.

KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Mladá pšenice

Zelený ječmen a mladá pšenice bohaté na chlorofyl

Pokud nechcete sahat po doplňcích stravy, můžete chlorofyl svému tělu dopřát formou listové zeleniny, ovoce a bylinek. Podívejte se, které ho obsahují nejvíce.

Listová zelenina

Mezi listovou zeleninou vede špenát, dalšími významnými zdroji chlorofylu jsou však také kapusta nebo mangold. Prakticky ale stačí jíst vše, co je zelené a chlorofyl vám chybět nebude.

Hrášek, chřest či brokolice

Hrášek je velmi vhodný pro zařazení do jídelníčku nejen kvůli hodnotným vitamínům a minerálům, ale také kvůli vysokému obsahu bílkovin. Chřest je bohatý na antioxidanty, které mimo jiné zpomalují stárnutí organismu. S brokolicí zase dodáte tělu velmi důležitý hořčík.

Čerstvé bylinky

Nejen že jsou výborným zdrojem chlorofylu, ale také jsou velmi chutné a obohatí každé jídlo.

A dále…

Chlorofyl poznáme v přírodě velmi snadno. Čím zelenější rostlina je, tím více chlorofylu má. Najdeme ho tak třeba i v zelených fazolkách, zelené paprice, avokádu, roznovém víně, okurkách a stovkách dalších potravin.

Pozor na znehodnocování chlorofylu

Stejně jako u dalších látek se hodnota chlorofylu tepelnou úpravou výrazně snižuje. Nejvíce ho tedy získáme z potravin v syrovém stavu. Pokud nezvládáte denně sníst několik kusů ovoce či zeleniny, abyste si zajistili jeho dostatečný přísun, máme pro vás tip!

smoothie s chlorofylem

Jenom stěží dokážete ráno tělu dodat něco výživnějšího, než právě zeleninové smoothie. Energie jako řemen!

Připravte si chutné smoothie, kterým dodáte tělu spoustu živin a ještě si pochutnáte. Máme pro vás hned několik receptů na zelená smoothie napěchovaná chlorofylem:

KLIKNĚTE také na kategorii Smoothie receptů, kde neustále přidáváme nové zdravé inspirace. 

autor

    Veronika Maleňáková

    O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek

    “Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

    29.01.2020

    Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

    22.01.2020

    Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Zelené potraviny a zvířata – mohou je užívat a proč?

    15.01.2020

    Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu? Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak. Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Veganský protein – zdroje v potravinách, účinky na vaše zdraví a rady, jak dobře nakoupit

    18.12.2019

    Není to zas tak dlouho, co byl protein spojován se zvedáním těžkých vah a budování svalové hmoty. V současné době si protein v prášku jako doplněk stravy pořizují obyčejní lidé, kteří nedokáží pokrýt dostatečné množství kvalitních bílkovin v normální stravě stravě.  Ne nutně se přitom musí jednat o náruživé sportovce, jejichž tělo požaduje zvýšený příjem […]

    Číst celej článek

    Prebiotika – výživa lidské střevní mikroflóry a nejcennější přírodní zdroje

    04.12.2019

    V souvislosti se zdravými střevy a jejich mikroflórou, funkčním trávicím systémem i celkovým zdravím často slýcháme, jak je důležité užívání probiotik a prebiotik. Jelikož si lidé tyto dva pojmy pletou a nerozumí jim, uchylují se raději k různým preparátům z lékáren. To je škoda, protože jak probiotika, tak i prebiotika lze snadno získat z běžně […]

    Číst celej článek

    Probiotika na střeva a 14 významných přírodních zdrojů

    27.11.2019

    Nejčastěji se nutnost užívání prospěšných bakterií známých jako probiotika řeší v souvislosti s užíváním antibiotik. Na základě lékařského doporučení si lze probiotika zakoupit v lékárně v podobě tablet. Proč však “zbytečně” užívat tablety, když existují zdravá přírodní probiotika?  Mnohem lepší je probiotika přijímat pravidelně každý den v běžné potravě, což střevům a celkovému zdraví prospívá […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    9 okamžitých tipů, jak se letos bránit nachlazení a chřipce

    06.11.2019

    Ač je letošní podzim relativně teplý a slunečný, teploty pomalu a jistě klesají a rána jsou stále studenější a sychravější. S příchodem chladnějšího počasí, jak všichni dobře víme, se blíží i období plné nachlazení a chřipek. Nechcete-li rozšířit řady nemocných, přečtěte si rady, jak nachlazení a chřipce předejít za pomoci účinných preventivních opatření.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS