Jak se zbavit chutí na sladké pomocí superpotravin?

Po vánočních svátcích je potřeba naše chutě většinou trochu krotit. V prosinci to byla samá vánočka, chlebíček, cukroví a teď nemůžete na sladké přestat myslet? Nebojte, trochu přeháníme, ale princip je myšlen zcela vážně. Cukr je totiž malinko návykový a ruku na srdce, přes svátky je ho všude více než dost. Pokud tedy máte neustále chuť na něco sladkého, čtěte dál. V tomto článku vám sdělíme několik rad a tipů, jak s chutěmi zatočit.

Vzdát se dortíků není vždy jednoduché. Blendea vám ale poradí, jak sladkosti omezit.

Proč si naše tělo neustále říká o sladké?

Indikátorů může být několik. Pravděpodobně bude však problém ve vašem jídelníčku. Pokud nemáte dostatečný, vyvážený a také pravidelný příjem, tělo nemůže být stoprocentně spokojené. Možná nepociťujete klasický hlad, ale váš organismus se s největší pravděpodobností i přes to potýká s určitými deficity, což se může projevovat právě chutí na sladká a nezdravá jídla.

Nedostatek komplexních sacharidů

Nejčastější příčinou chutí na rychlé cukry je nedostatek komplexních sacharidů (celozrnné pečivo, rýže, luštěniny, brambory…). Jelikož jsou sacharidy základním stavebním kamenem naší energie, mozek se při takovém nedostatku začne domáhat těch rychlých cukrů, které v jídelníčku moc nechceme.

Pestrý jídelníček je základ úspěchu.

Absence bílkovin

Bílkoviny mají největší sytící efekt, proto mají na naše chutě také obrovský vliv. Pokud jich do jídelníčku nezařadíte dostatek (v každém jídle byste bílkoviny měli mít obsažené), tělo začne mít brzy hlad. Chuť na sladké či jiné nezdravé věci tak může přijít klidně i v těsné blízkosti po hlavním jídle.

Nekvalitní spánek

Vše se točí okolo energie. V případě, že toho v noci moc nenaspíte a energie vám bude chybět, je naprosto jasné, že se po ní bude tělo dožadovat. Síly na každodenní činnosti totiž potřebuje opravdu mnoho. Spánek navíc poskytuje organismu prostor na potřebnou regeneraci. Kvalitní spánek je tedy základ úspěchu a to nejen při krocení chutí na sladké.

Jaké superpotraviny dokáží pomoct?

Příroda je mocná. Dokonce natolik, že lidský organismus dokáže osvobodit od neustálého přemýšlením nad čokoládovými tyčinkami a dalšími rychlými cukry. Jaké superpotraviny vám s tím pomohou?

Skořice cejlonská

Skořice dokáže snižovat glykemický index jídel a eliminovat tak rychlý vzestup a následný pokles krevního cukru (glykémii). Vyhledávat doporučujeme především skořici cejlonskou, která je také přezdívaná jako pravá. Nenechte se zmást prodávaným standartem pocházejícím z Číny, který obsahuje toxické látky. Srílanská skořice je jemnější, křehčí a její tyčinky mají více vrstev, ne jen jednu spirálovitou.

Skořici cejlonskou obsahuje například směs SUPERCOFFEE, která nejenže eliminuje chuť na sladké, ale i dodává energii.

Kardamom Pravý

To je koření, které dokáže snížit hladinu cukru v krvi a zároveň eliminovat chuť na jeho doplňování. Existují dokonce i studie, ve kterých se prokázal jeho kladný účinek na snižování viscerálního tuku. Kardamom pravý je součástí kari koření. Jeho chutí dokážete obohatit nespočet pokrmů.

Zázvor

Zde chuť na sladké zamezuje vyloženě ta specifická štiplavá chuť. Kořen zázvoru navíc také příznivě ovlivňuje imunitu a obranyschopnost. Najdete ho například ve směsi SUPERBOOST nebo ho můžete samostatně zkombinovat například s již zmíněným kardamomem, který má podobný účinek.

Garcinie Kambodžská

Garcinie je tropické ovoce z jihovýchodní Asie. Má blahodárné účinky, což tamní obyvatelé dobře vědí. Navozuje pocit sytosti a některé studie dokonce tvrdí, že její konzumace je zabraňuje ukládání tuků. Garcinii si můžete zakoupit jako doplněk stravy v běžných lékárnách.

Věříme, že vám naše tipy pomohli a nebojte, každý má občas chuť. Život si přece musíme malinko osladit, tak si nevyčítejte, když si tu a tam dovolíte nějakou tu sladkost.

Chcete se dozvědět více o důležitosti kvalitního spánku?

Přečtěte si článek Cirkadiánní rytmus jsou vaše biologické hodiny, které vše řídí. Jak zajistit, aby tikaly správně? ⏱️
cirkadiánní rytmus

Kamila Bárnetová

Můj život se točí okolo zvířat, přírody, marketingu a zdravého životního stylu. Už pěknou řadu let jsem vegetariánkou, ve volných chvílích sportuji nebo létám po světě. Cestování je totiž má největší vášeň. Poznávání nových míst, kultur, jídla a vystupování z komfortní zóny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek