• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Jak lehce a úspěšně zvládnout zkouškové? Máme pro vás 5 tipů, jak na to

Jak lehce a úspěšně zvládnout zkouškové? Máme pro vás 5 tipů, jak na to

Vysoká škola je občas radost, ale sem tam přináší i trápení a nervy. Hlavně v období zkoušek. To pak přichází prokrastinace, stres a kvůli strachu často i selhání sebevědomí. To ale nechceme. Studentské období by přece mělo být plné zábavy a užívání si života. Proto jsem si pro vás připravila tento článek o tom, jak zvládnout zkouškové úspěšně a v klidu, který vychází z vlastních zkušeností. Čtěte dál ?

SUPERCOFFEE dokonale zastoupí nezdravé energy drinky a nezatěžuje žaludek.

Pište si všechny termíny do kalendáře

Není nic horšího, než když přijdete do školy a až tam zjistíte, že vás tento den čeká zkouška, test nebo odevzdání seminární práce. V takovou chvíli už můžete nadávat jen a pouze sobě za to, že jste si to nezapsali a zapomněli na to. Kalendář se může pro tyto příležitosti opravdu osvědčit. Pokud si zvyknete na jeho používání, už nikdy na nic nezapomenete. Ať už to budou narozeniny bráchy nebo právě zkouška ve škole. Každý chytrý telefon naštěstí kalendář, kde si můžete i nastavit, kdy chcete na danou událost upozornit, má. Díky tomu je osvojení této funkce opravdu jednoduché a mnohdy se vyplatí.

Povinné seminární práce neodkládejte na poslední chvíli

„Začnu psát zítra.“ Ano, jistě. Nakonec si uvědomíte, že máte za dva dny práci odevzdat a přitom nemáte ani jedinou větu. To moc dobře znám. V tu chvíli začínáte panikařit a snažíte si namluvit, že dva dny jsou ještě hromada času. Po pravdě? Dva dny jsou na kvalitní práci pekelně málo času. Nehledě na to, že těch pár stran textu v takové situaci většinou vznikne za cenu několika plechovek energy drinků a nedostatku spánku. Takto opravdu ne. Hned, jak se dozvíte zadání všech seminárních prací na daný semestr, rozplánujte si (opět do kalendáře) podle priorit předmětů, kdy budete psát kterou a tyto své termíny dodržujte. Budete díky tomu v klidu a rozhodně se vám nestane, že byste předmět pak nezvládli.

Možná to bude chtít hodně kávy, ale nepodceňte den před zkouškou

Čerstvě naučené informace jsou na zkoušce ty nejcennější. Pokud vás další den čeká zkouška, dejte si opravdu záležet. Vypište si večer všechny důležité body, které byste si mohli vytáhnout nebo ty, o kterých zaručeně chcete mluvit. Ideálně, když využijete i barevné zvýrazňovače a každému tématu dáte vlastní barvu. To vám vryje informace do paměti aniž byste si to uvědomili. Poté si ráno v den zkoušky dejte v klidu kávu a ještě jednou si to, co jste si napsali večer, dobře projděte. Poté už stačí jen zachovat chladnou hlavu a máte předmět úspěšně v kapse.

Rostlinka Brahmi je známá svou schopností podpořit paměť a zvýšit koncentraci

Všechno se vám „vykouřilo“ z hlavy? Hlavně klid!

To se stává opravdu často. Zavolají vaše jméno a vy nervozitou zapomenete vše, co jste se učili. Zkuste se hluboce nadechnout. Uvědomte si, že kantoři tam nejsou primárně kvůli tomu, aby vás hned vyhodili. Pokud vás z přednášek nebo cvičení znají, jistě budou maximálně otevření a alespoň trochu vám pomohou. Klidně jim o své nervozitě řekněte, třeba vám malinko navedou. Pokud to nepomůže nebo se pomoci vůbec nedočkáte, zkuste se důkladně zamyslet. Kde všude jste se s daným tématem setkali? S čím vším si toto téma spojujete? Tak se jistě dopracujete alespoň k nějakým informacím, které vám pomohou předmět úspěšně ukončit.

Nepřehánějte to

Ležet v knihách od rána do noci produktivní opravdu není. Nezapomínejte na sebe. Dejte si pauzu na jídlo, jděte se projít nebo si zacvičit. Choďte spát tak, jak jste zvyklí. Rozhodit si cirkadiánní rytmus kvůli škole se nevyplatí. Pozor ale, aby ve vás toto ustanovení ale neprobudilo prokrastinaci. Učte se, ale všechno s mírou. Žádný extrém není přínosný a tady to platí dvojnásob.

Chcete se dozvědět více o tom, jak funguje lidské tělo?

Přečtěte si článek o cirkadiánním rytmu a naučte se tyto lidské hodiny správně ovládat.
cirkadiánní rytmus

Kamila Bárnetová

Můj život se točí okolo zvířat, přírody, marketingu a zdravého životního stylu. Už pěknou řadu let jsem vegetariánkou, ve volných chvílích sportuji nebo létám po světě. Cestování je totiž má největší vášeň. Poznávání nových míst, kultur, jídla a vystupování z komfortní zóny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek