• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Rozhovor s Maruškou VEG: “Jak zhubnout? Začněte přemýšlet o tom, co jíte”

Rozhovor s Maruškou VEG: “Jak zhubnout? Začněte přemýšlet o tom, co jíte”

Hubnutí. Koho by nezajímalo? Kdo z nás o hubnutí alespoň někdy nepřemýšlel? Kolik z nás hubnutí plánovalo a kolik z nás skutečně zhublo? Jednou z těch, kterým se skutečně podařilo zhubnout, je blogerka a vlogerka Maruška VEG.Maruška zhubla neuvěřitelných 60 kilo! A to není vše. Maruška nejenže zhubla a kompletně překopala svůj jídelníček, stala se také vegankou a veganskou kuchařkou. Aktuálně je Maruška také nastávající maminkou. |O to víc nás těší, že si našla chvilku na to, aby se s námi podělila o své životní zkušenosti a názory.

Hubnutí. Koho by nezajímalo? Kdo z nás o hubnutí alespoň někdy nepřemýšlel? Kolik z nás hubnutí plánovalo a kolik z nás skutečně zhublo? Jednou z těch, kterým se skutečně podařilo zhubnout, je blogerka a vlogerka Maruška VEG.

Maruška zhubla neuvěřitelných 60 kilo! A to není vše. Maruška nejenže zhubla a kompletně překopala svůj jídelníček, stala se také vegankou a veganskou kuchařkou. Aktuálně je Maruška také nastávající maminkou. |O to víc nás těší, že si našla chvilku na to, aby se s námi podělila o své životní zkušenosti a názory.

Rozhovor s Maruškou VEG

Maruško, hned na úvod se zeptám, máte nějaký universální recept na to jak zhubnout?

Co mi zafungovalo vždycky, a proto fungují i všechny ty „zázračné“ diety, je začít přemýšlet o tom, co jím. Většinou s tím přijde i nějaký pohyb. A pár kilo je dole! Jenže pokud člověk nejí dost a hladoví, nevydrží dlouho. A kila se bohužel zase vrátí.

Takže to chce širší pohled. Chce to alespoň základní informace o tom, co opravdu jím. Člověk by měl vědět, co jaká potravina obsahuje, co mu přináší. Důležité je naučit se jíst tak, aby tělu nic nechybělo, nebrat hubnutí jen jako dietu, ale jako změnu životního stylu.

Na začátku možná o jídle nic nevíte, informace se ale dají snadno dohledat, třeba v různých knížkách. Chce to také číst obaly, zajímat se o složení potravin. Osvědčily se mi i internetové stránky a aplikace, kam si píšete, co jíte – automaticky vám to vypočítá přijatou energii a příjem jednotlivých živin. To se hodí znát.

“Pokud člověk nejí dost a hladoví, nevydrží dlouho. A kila se bohužel zase vrátí.”

 

Maruška VEG instagram

https://www.instagram.com/maruskaveg/

 

Při hubnutí je asi nejdůležitější motivace. Jaká byla ta největší motivace pro Vás?

Moje maximální váha byla přes 130 kg. V tu chvíli jsem nemohla sehnat nic na sebe. Funěla jsem kvůli pár schodům, dokonce jsem si těžko zavazovala i tkaničky na botách. Styděla jsem se za svoji postavu. A pochopitelně jsem z toho všeho byla totálně nešťastná.

Chtěla jsem být spokojená, chtěla jsem lásku a jednodušší život. Motivace rostla s tím, jak jsem postupně hubla. Trvalo to pár týdnů. Když jsem viděla, že se mi váha posouvá směrem dolů, byla jsem přesvědčená, že mé hubnutí funguje, že to dělám správně. A hlavně – neuvěřitelně se mi zlepšila psychika.

VIDEO: Jak Maruška zhubla neuvěřitelných 60 kilo? 

https://www.youtube.com/watch?v=uj-IKQOSGy8

 

Maruško, mohla byste říct, co zásadního Vám hubnutí, nový jídelníček a vůbec nový životní styl přinesl? Třeba se to stane motivací a inspirací ostatním…

Jak už jsem zmínila, úplně ze všeho nejlepší bylo to, že jsem od té doby začala být doopravdy šťastná. Samozřejmě není každý den růžový a život občas hází klacky pod nohy, ale teď už se nenechám tak lehce rozhodit.

Na začátku hubnutí jsem poznala i svého současného přítele (aktuálně snoubence a tatínka naší nenarozené holčičky), kterého si neuvěřitelně vážím. Vážím si ho proto, že mě měl rád, i když jsem byla ještě hodně silná. A také proto, že mě vždycky ve všem podpořil a pomohl mi. Může to znít jako klišé, ale opravdu platí to, že když se člověk cítí dobře, začne to dobré přitahovat do svého života.

“Úplně ze všeho nejlepší bylo to, že jsem od té doby začala být doopravdy šťastná.”

 

Maruška Veg: “Veganství pro mě byla jediná možnost.”

 

Během své proměny jste se stala nejenom hubenější ženou, ale také vegankou. Bylo pro Vás obtížné své veganství obhájit? Setkala jste se například s názory, že Vám bude něco chybět, že na veganské stravě nemůžete být dlouhodobě zdravá?

Byl to celkem jednoduchý krok. Zvířata jsem vždycky měla ráda. K veganství mě přivedlo hledání informací o tom, co jíst a co ne, a také zkoušení a ověřování, jaké jídlo mi dělá dobře. Byla to pro mě jediná možnost.

Už předtím jsem jedla jinak než ostatní. Nosila jsem si do práce krabičky s jídlem, nejedla klasické saláty a párky… Nikoho pak zvlášť nepřekvapilo, že je v těch krabičkách najednou více zeleniny a živočišné produkty se ztratily.

Co se týče mého okolí, pár lidí to nepochopilo. Naše cesty se rozešli, ztratili jsme zájem se vídat. Ale moji nejbližší to přijali dobře. Ze začátku se pochopitelně projevoval přirozený strach, který pociťuje asi každý, když se setká s něčím novým.

Když pak viděli, jak mi to svědčí, řada z nich se také vegany nebo vegetariány stala. Dokonce i moji rodiče a prarodiče omezují maso. Neustále zkouší některé z mých receptů, hledají alternativy. Nakonec myslím, že je mé stravování přínosné i pro mé okolí.

 

Co byste vzkázala těm, kteří o veganství uvažují, teprve se rozhodují, zda se stát či nestát veganem?

Určitě hledat informace, zkoušet recepty a nenechat se odradit okolím. Pokusit se v okolí najít nějaký spolek nebo skupinu veganů, kteří se osobně potkávají. Je důležité najít si někoho, s kým budete moci sdílet své zkušenosti. Podělíte se o novinky, vyměníte si recepty, někdo vám prostě bude rozumět.

Po rostlinných jídlech se člověk cítí najedený, a přitom lehký. Zlepší se trávení. Ti, co si tím prošli, také potvrdí, že se vám uleví i psychicky.

Maruška VEG instagram

https://www.instagram.com/maruskaveg/

 

Mohla byste vyzdvihnout jeden či několik svých oblíbených receptů, které boří mýty o tom, že veganské jídlo je jednotvárné a nudné?

V dnešní době si přijde na své opravdu každý. Existuje i řešení pro ty, kterým maso a sýry chutnají, ale jíst je nechtějí. Chuťově se dá napodobit téměř vše.

Moje nejoblíbenější jídlo je asi cizrna na paprice, což je mezi vegany velmi populární pokrm. Nepotřebujete přitom nic speciálního. Stačí cizrna, cibule, mletá červená paprika a smetana (sójová, rýžová, kokosová…), k tomu například těstoviny. Chuťově i výživově je to výborné, hodně syté.

Všeobecně se z luštěnin dá vyrobit celá škála pokrmů, navíc za pár korun. Tím chci vyvrátit mýtus, že veganství je drahé. Základem stravy by měla být zelenina, ovoce, luštěniny, obilniny, ořechy a semínka.

V porovnání s konvenční stravou (pokud nechcete jíst jen rohlíky a gothaj) to rozhodně není dražší. Například litr rostlinného mléka si můžete koupit za 80 korun – anebo za 5 korun vyrobit. A tak to je se spoustou potravin. Pokud vás zajímají konkrétní recepty, zvu vás na své sociální sítě. Najdete tam mnoho jídel, sladkých i slaných, od jednoduchých až po náročnější.

 

VIDEO: Jak Maruška VEG nakupuje? 

 

Nakonec, v jednom Vašem videu (výše) jsem registrovala, že užíváte chlorellu, a to i v těhotenství. Můžete doplnit, jaké účinky od této zelené potraviny očekáváte a jaké skutečně registrujete? Obecně, v čem je podle Vás největší přínos zelených potravin?

Jsem pro cokoli, co nám může zlepšit zdraví. Celkově, za posledních pár let jsem nebyla nemocná. Od doby, kdy jsem změnila své stravování, jsem zažila maximálně pár dnů rýmu, nic víc. Jsem přesvědčená, že k tomu přispívá i chlorella. Dříve jsem k ní užívala i zelený ječmen. Možná je to trochu placebo, ale i u placeba je známo, že člověku pomáhá.:-)

Jenom chci upozornit, že chlorellou nedoporučuji začít během těhotenství. Pokud je na ni organismus zvyklý, není problém. Pokud na ní organismus zvyklý není, nikdy předtím ji žena neužívala a je těhotná, je tam riziko. Chlorella má vysoké detoxikační účinky, které by pro tělo těhotné ženy mohly znamenat zbytečný šok.

Pro všechny ostatní je chlorella prospěšná. I lidé z mého okolí, co jedí maso a užívají chlorellu, si pochvalují, že dlouho nebyli nemocní. I proto věřím, že na imunitu má chlorella opravdu dobrý vliv.

Děkuji za rozhovor, Maruško, a přeji, ať se daří!

TIP: Vyzkoušejte BIO chlorellu v kombinaci se spirulinou, mladým ječmenem a zelenou pšenicí ve směsi Blendea SUPERGREENS. Dodá vám energii, očistí organismus a posílí imunitu.

objednat blendeu

 

Maruška VEG blogMaruška VEG je oblíbenou blogerkou a vlogerkou. Chce svými videi, fotkami a články dle svých vlastních slov ukázat, že každý má šanci zhubnout, být fit a jíst jednoduše dobře. Maruška si klade za cíl také předvést ostatním, že rostlinná kuchyně může být pestrá, dokládá to i recepty na svém blogu. Protože se jí podařilo zhubnout 60 kilogramů, může svými zkušenostmi s hubnutím pomoct i ostatním.

Aktuálně se však vedle zdravé výživy nebo hubnutí věnuje i novému tématu, kterým je těhotenství. Maruška VEG bude co nevidět i veganskou maminkou.

ČTĚTE TAKÉ: Další rozhovory se zákazníky i s členy Blendea týmu. 

Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti?

Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail kveta@blendea.cz. Budeme se těšit!

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

    28.07.2020

    Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

    Číst celý článek

    Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

    28.07.2020

    Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

    Číst celý článek

    Všechny produkty Blendea mají Clean Label. Jaká je výhoda pro vás, naše zákazníky?

    23.07.2020

    Clean Label je označení pro “čistou, srozumitelnou a upřímnou” etiketu jakýchkoliv výrobků. Nejde ale o prázdnou etiketu, která zákazníkovi nic neřekne a najdete na ní maximálně hezký obrázek či líbivý dizajn. Právě naopak. Co přesně je Clean Label a v čem vám jako zákazníkovi pomůže?

    Číst celý článek

    Protizánětlivé potraviny uleví organismu od zánětu a poslouží jako prevence před jeho vznikem

    22.07.2020

    Článek přečtete za 6 minut. Vysvětlí vám, jak a proč záněty v těle vznikají a které protizánětlivé potraviny je vhodné jíst pro jeho rychlé a přirozené zmírnění.

    Číst celý článek

    Arónie černá (Temnoplodec, Černý jeřáb) – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví

    08.07.2020

    Arónie (Temnoplodnec, Černý jeřáb) je keř nebo malý strom s bobulovitými plody, které lze konzumovat. V článku se budu věnovat potvrzeným zdravotním účinkům a metodám zpracování. Zjistíte, jak přesně Arónie a její výživné látky působí na organismus, a také jak a v jakých formách jí můžete konzumovat nejchutněji. Pozor, plody Arónie jsou velice trpké, takže […]

    Číst celý článek

    Baobab – významné benefity plodů a prášku z nich na lidské zdraví podepřené vědeckými studiemi

    10.06.2020

    Baobab je robustní strom dosahující rekordních rozměrů. Ohromná síla a velkolepost stromu se odzrcadluje i v pozitivních účincích jeho plodů, šťávy a oleje na lidské zdraví. Baobab se zpracovává, konzumuje a užívá tisíce let a je to tradiční zdroj jídla i materiálu pro lidi. Článek přečtete za 6 minut. Přesně vám vysvětlí všechny prospěšné účinky […]

    Číst celý článek

    Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

    27.05.2020

    Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

    Číst celý článek

    Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

    20.05.2020

    Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

    Číst celý článek

    “Zadýchal jsem se i u vázání tkaniček,” rozhovor se zakladatelem značky Blendea Petrem Chodelkou, MSc.

    13.05.2020

    My v týmu Blendea nechceme působit pouze jako anonymní prodejci doplňků výživy. O zdravé stravě píšeme a mluvíme pořád, a proto jsme se rozhodli naše stravovací návyky, které ale nejsou vždy úplně ukázkové, sepsat veřejně v sérii rozhovorů s námi. Ve 2. díle odpovídá zakladatel značky Blendea Peter Chodelka, MSc., který razí cestu zdravé stravy, ale […]

    Číst celý článek

    Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

    29.04.2020

    Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]