Mladá pšenice – mocný zdroj zdravého chlorofylu

Pšenice tu vždy byla a vždy bude. Odpradávna z ní vyrábíme chléb, avšak ten nás dnes zajímat nebude. Věnovat se budeme mladé pšenici, a tedy výhonkům, z nichž později vyrostou zlatavé klasy.Jelikož výhonky mladé pšenice později vyživují celou rostlinu až do její sklizně, obsahují obrovské množství výživných látek na čele s prospěšným chlorofylem. Konzumace mladé pšenice se stala trendem na poli zdravé výživy a řešení zdravotních obtíží, nedostatku energie a prevence před zákeřnými nástrahami dnešní civilizace. Pěstovat, sušit nebo kupovat ve zdravé výživě? Odpovídáme v článku.

Pšenice tu vždy byla a vždy bude. Odpradávna z ní vyrábíme chléb, avšak ten nás dnes zajímat nebude. Věnovat se budeme mladé pšenici, a tedy výhonkům, z nichž později vyrostou zlatavé klasy.

Jelikož výhonky mladé pšenice později vyživují celou rostlinu až do její sklizně, obsahují obrovské množství výživných látek na čele s prospěšným chlorofylem.

Konzumace mladé pšenice se stala trendem na poli zdravé výživy a řešení zdravotních obtíží, nedostatku energie a prevence před zákeřnými nástrahami dnešní civilizace. Pěstovat, sušit nebo kupovat ve zdravé výživě? Odpovídáme v článku.

Mladá pšenice – chutná, svěží a výživná

Ve srovnání s další výbornou superpotravinou – mladým zeleným ječmenem, má jednu výhodu. Chuťově je příjemnější, svěžejší a nemá tak výrazné hliněno-rostlinné aroma.

Oproti ječmeni více urychluje metabolismus, díky čemuž přijaté živiny vstřebá a zpracuje rychleji, čímž dodá v rychlém čase více energie. Říká se, že jeden panáček čerstvé šťávy nabudí organismus více, než šálek kávy.

mlada psenice uzivani
Takhle by mohla vypadat ideální párty příznivců zdravé výživy

Používá se jako užitečná součást dietních plánů nebo jako povzbuzující doplněk při chronické únavě. I tehdy je dobré užít 1 panáček nebo lžíci sušené pšenice denně.

Enzymy v mladé pšenici působí proti překyselení organismu, stimuluje ozdravné procesy v těle.

Jak se projevuje překyselení organismu?

  • Rapidní únava po každém jídle
  • Bolesti a tuhnutí svalů
  • Pobolívání kloubů
  • Podrážděnost, stavy mírné deprese a úzkosti z nepohodlí organismu
  • Výkyvy váhy – ztráta svaloviny nebo naopak neopodstatněné přibírání
  • Oslabená imunita a náchylnost k nachlazení i mimo chřipkovou sezónu
  • Slabá koncentrace, útržkovitá paměť
  • Problémy s nehty, vlasy a pletí

Při dlouhodobém působení těchto příznaků může překyselení vést k závažnějším onemocněním, nejčastěji revma, chudokrevnost, slábnutí zubů a kostí, špatná cirkulace krve a další.

VÍTE, ŽE jedna dávka (sklenička šťávy nebo polévková lžíce sušeného pudru) obsahuje přibližně tolik výživných látek, jako 1,5 kila tmavé listové zeleniny (např. listová kapusta, špenát a podobně)? To ale, samozřejmě, neznamená, že byste jinou zeleninu a ovoce měli vyřadit z jídelníčku. Právě naopak – vyvážená, čerstvá strava je nezbytná pro správné fungování celého těla.

Pomáhá mladá pšenice při hubnutí?

Tato otázka zajímá asi každou ženu a odpověď je ano, i když nepřímo. Pšenice dokáže prokazatelně tlumit pocity hladu, takže díky ní sníme o něco méně. A to se přece na váze odrazí!

Stejně tak vysoký obsah enzymů – včetně těch, které podporují trávení – způsobuje, že tělo rychleji zpracuje přijaté kalorie a neuloží jich tolik, jako bez pšenice.

Tyto principy se však odehrávají pouze v částečné, omezené míře, takže nečekejte, že po 1 dávce pšenice denně poletí kila dolů jako při hladomoru. Pro tělo není přirozený žádný extrém.

Mladá pšenice a krvetvorba 

Obrovské procento složení pšeničné šťávy tvoří chlorofyl. Velmi dobře ovlivňuje tvorbu a kvalitu krve.

Molekuly chlorofylu se velmi podobají molekulám hemu – červený krevní pigment. Ten spojováním s bílkovinami vytváří hemoglobin, který odpovídá za vazbu kyslíku v krvi. Dobře okysličená krev je prvořadá při důsledném okysličování celého těla, a tedy udržování orgánů a tkání ve vitální kondici.

VĚDĚLI JSTE, ŽE mladá pšenice je jedním z největších zdrojů chlorofylu v rostlinné říši? Chlorofyl se sice nachází v každé zelené rostlině, avšak právě mladá pšenice je jedna z nejzelenějších.

Chlorofyl je zároveň prvotním produktem rostliny při styku se slunečním světlem. Díky tomu chlorofyl kumuluje více sluneční energie, než jakákoli jiná složka potravy. Vědci dosud nezaznamenali žádnou toxicitu ani jiné negativa pro lidi nebo zvířata.

ZAJÍMAVÉ: Šťáva z mladé pšenice působí preventivně proti kazivosti zubů a ustupování dásní. Pokud máte čerstvou šťávu nebo roztok ze sušené pšenice, denně 5 minut kloktejte nebo pouze držte malé množství v ústech. Vyplivnout ji nemusíte, v těle je stejně prospěšná. Stejně tak můžete žvýkat několik stébel jen tak.

Chlorofyl chrání imunitu a hubí škodlivé bakterie

Mnohé studie prokázaly, že chlorofyl má tendenci zabránit růstu a šíření nepřátelských bakterií. Samostatný chlorofyl nebo přípravky z něj se používají na vnější (kožní problémy, rány a popáleniny) i vnitřní použití (záněty, plísně, virózy).

Nejvhodnější doba pro užití pšenice je ráno nalačno, kdy tělo absorbuje živiny nejrychleji.

Antioxidační účinky chrání buňky před volnými radikály. To není jen otřelá fráze, ale naopak účinná metoda před zrychleným stárnutím buněk a jejich množením se v poškozeném stavu.

MĚJTE PŘEHLED: Prohlédněte si přesné nutriční hodnoty mladé pšenice

Další prospěšné způsoby použití mladé pšenice

  • Při intimních ženských problémech přidávejte skleničku čerstvé šťávy nebo lžíci sušené pšenice přímo do koupele.
  • Stejně tak je dobré pšenici zařadit do péče o vlasy. Uklidní a vyživí pokožku, čímž zabrání vzniku lupů a šedivění vlasů. Malé množství šťávy nebo rozmíchaného pudru vmasírujte do pokožky a nechte působit 15 minut.
  • Stejně postupujte v případě akné i jiných problémů s pokožkou. Vždy důkladně opláchněte vodou. V letních měsících obklady výborně pomohou na spáleniny od slunce.

VIDEONÁVOD: Naučte se připravit výživnou pšenično-medovou masku na pleť

  • Při bolestech kloubů přikládejte na postižené místo obklady z pšenice.
  • Díky vysokému obsahu hořčíku užívejte pšenici při brnění svalů a nepříjemných pocitech tuhnutí v těle. Hořčík způsobuje uvolnění.
  • Mladá pšenice neobsahuje žádný lepek, což je dobrá zpráva pro mnohé intolerantní celiaky.

Způsoby zpracování mladé pšenice

Každý se pravděpodobně zamyslel, jak se k mladé pšenici dostat, pokud v bytě nemá dostatečnou plochu na její pěstování.

mlada psenice pestovani

Z tohoto množství čerstvé pšenice je, bohužel, možné vylisovat cca 4 – 6 jednorázových dávek. Její vypěstování by navíc trvalo cca 12 až 14 dní.

Pro zjednodušení užívání se proto rozmohly jiné šetrné metody zpracování, které zdravotními benefity nijak nezaostávají za čerstvou šťávou, která jinak po vylisování podléhá rychlé zkáze.

VIDEO: Jak se šťáva z mladé pšenice suší a zpracovává?

Na výběr je z pilulek, kapslí s práškem nebo ze sypkých směsí. Právě směsi považujeme za nejefektivnější volbu, navíc se v nich často spojuje mladá pšenice s dalšími prospěšnými zelenými superpotravinami.

S práškovou formou se snadno dodržuje dávkování a protože se dá prášek s malým množstvím vody rozmíchat na pastu, způsobů použití je rázem mnohem více.

VIDEOTIP: Jak si vypěstovat pšenici doma?

Sušená verze mladé pšenice není o nic méně prospěšná, než čerstvá šťáva. Při sušení se dokonce nepřekračuje teplota 31 °C, což znamená, že prášek splňuje i kritérium RAW potraviny (potraviny, při jejichž výrobě nebyla překročena teplota 46 °C).

Díky tomu nehrozí riziko ztráty cenných látek, o které při užívání pšenice vlastně jde.

VIDEO: Jak se pěstuje pšenice bez hlíny?

 Pěstovat, užívat a cítit se dobře

 Je výborné, že všechny benefity užívání mladé pšenice dokážeme dosáhnout v poměrně krátkém čase.

Na závěr si ale neodpustíme klasické zobecnění zdravého životního stylu a stravování. Proti stravování ve fastfoodu a stovkám hodin prosezených u televize je i pšenice slabá.

Vždy se snažte eliminovat co nejvíce neduhů a až potom zkoušejte experimentovat se superpotravinami. Jinak totiž můžete jejich efekt úplně zmařit a snažit se zbytečně. Držíme palce!

 

autor

    Lukáš Chládek

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

    04.03.2020

    Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek

    “Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

    29.01.2020

    Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

    22.01.2020

    Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Zelené potraviny a zvířata – mohou je užívat a proč?

    15.01.2020

    Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu? Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak. Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS