Bezlepkový mrkvový chlebíček s ořechy a citronovou polevou

Byla doba, kdy když někdo slyšel, že jde o moučník z mrkve, "preventivně" ani neochutnal. V poslední době je ale mrkváč ve všech různých podobách skoro v každé vitríně kavárny nebo bistra. Dnešní recept je na bezlepkový mrkvový chlebíček s citronovou polevou

Byla doba, kdy když někdo slyšel, že jde o moučník z mrkve, “preventivně” ani neochutnal. V poslední době je ale mrkváč ve všech různých podobách skoro v každé vitríně kavárny nebo bistra. Dnešní recept je na bezlepkový mrkvový chlebíček s citronovou polevou

Gábi v kuchyni instagram

Bezlepkový mrkvový chlebíček s ořechy

  • Doba přípravy: 15 minut příprava + 50 minut pečení
  • Náročnost: střední
  • Množství pro 5 osob

Ingredience na korpus:

  • 3 mrkve
  • 3 vejce
  • 250 ml vanilkového mléka
  • 150 g jáhlové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • pětina odměrky Blendea SUPERPOROTEINu

Postup přípravy korpusu: 

V jedné misce vyšleháme bílky do tuha. Do druhé misky nastouháme mrkev. Přidáme žloutky, ořechy a spojíme. Přilijeme mléko a přisypeme třtinový cukr.

Poté přidáme mouku smíchanou se skořicí, proteinem a macou. Vše společně smícháme a na závěr opatrně vmícháme vyšlehané bílky. Přendáme do formy na chlebíček. Pečeme při 180 stupních cca 50 minut. Na povrchu se nám udělá zlatavý povrch. Necháme vystydnout,

mrkvový chléb těsto

Ingredience na citronovou polevu:

  • 125 g tvarohu
  • 1/2 citronové šťávy a kůry
  • 5 lžic vody
  • 2 lžíce moučkového třtinového cukru

Postup přípravy:

Vše spolu v misce spojíme. Pokud by byla poleva příliš tuhá, přidáme ještě vodu. Vychladlý chlebíček polijeme polevou, ozdobíme ořechy a necháme ztuhnout.

mrkvový chléb poleva

Zdravotní benefity použitých surovin:

  • Mrkev se v lidové medicíně používá při nervozitě, astmatu, kožním onemocnění, při jaterních chorobách, žloutenkách a střevních zánětech.
  • Vlašské ořechy jsou řazeny mezi nejlepší antioxidanty. Obsahují vitamin B, meď, zinek. Jejich pravidelná konzumace v menším množství snižuje rizika infarktu a hladinu cholesterolu v krvi.
  • Blendea SUPERPROTEIN – přírodní rostlinný protein, který obsahuje rostlinné proteiny a superpotraviny. Regeneruje svaly, dodává energii, posiluje vlasy, nehty i pokožku.
Rostlinný protein se superpotravinami Blendea
autor

    Gábi Pospíšilová

    Řádím v Blendea kuchyni :) Do zdravých receptů přidávám SUPERGREENS nebo SUPERPROTIN, aby bylo každé jídlo ještě prospěšnější. Račte se inspirovat.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Nízkokalorický banánový chlebíček ze špaldové mouky s borůvkami

    19.01.2021

    Že se nedá mlsat bez výčitek? Nesmysl! Mám pro vás jednoduchý recept na banánový chlebíček s borůvkami s pouhými 164 kcal na porci. Navíc obsahuje suroviny, které jsou pro tělo velice prospěšné. Chuť banánového chlebíčku je naprosto dokonalá. Díky přidanému tvarohu docílíte té nejvláčnější textury a borůvky uvnitř dodají lehkost na jazyku.

    Číst celý článek

    Extra výživné, kapustovo-ovocné smoothie s Blendea SUPERGREENS 🥬

    02.12.2020

    Ano, uznáváme, kadeřavá kapusta v Česku není příliš preferovanou zeleninou, ale to je věčná škoda. Proč? Protože je to jedna z nejvýživnějších, a tedy i nejzdravějších listových zelenin. A pokud jste si ji dodnes neoblíbili, krásně jí zamaskujete ovocem, semínky a arašídy. Pojďme na to.

    Číst celý článek

    Ovesné palačinky s mraženým ovocem – zdravější verze ověřené klasiky 👍

    20.11.2020

    Jistě máte oblíbený recept na palačinky, ale dnes se naučíte zdravé palačinky z rozmixovaných vloček. Hlavní výhodou je vysoký obsah vlákniny, která vás zasytí na delší dobu. Palačinky tak nahradí i oběd nebo večeři, a díky proteinové směsi Blendea SUPERPROTEIN prospějete i kloubům, svalům, vlasům a nehtům.

    Číst celý článek

    Pomazánka z pečené dýně s cuketou, cizrnou a rozmarýnem (hebká jako obláček 🎃☁️ )

    18.11.2020

    Dýně sem, dýně tam.. Právě teď jsou prostě všude, takže je potřebujeme rychle, a hlavně různorodě zpracovat. Pomazánka z pečené dýně je jemná, zdravá a díky dalším surovinám dokonale výživná. V lednici vydrží přes 3 dny, takže máte o zdravé a chutné sváče postaráno. Jak na to?

    Číst celý článek

    Dýňový cheesecake z BeBe sušenek (navodí pravou podzimní atmosféru 🥧 )

    11.11.2020

    Podzim s sebou přináší sezonní suroviny, které v ostatních ročních obdobích v kuchyni moc nepoužíváme. Byla by ale škoda neužít si gastronomicky tuto část roku na plné obrátky. Pojďme si udělat dýňový “čískejk”. Jeho chuť mile překvapí vás i každého, kdo ho ochutná. Věřte mi, já ho doma málem nestihla ani nafotit, jak rychle zmizel […]

    Číst celý článek

    Mini dortíky s řeckým jogurtem (pro malé i velké princezny 👸 )

    28.10.2020

    Jogurtové mini dortíky s ovocem potěší vaši štíhlou linii a při jejich zdobení se vyřádí i vaše malá princezna 🙂 Udělejte si hezké odpoledne a připravte si tuto nenáročnou, lehkou pochoutku.

    Číst celý článek

    Batátový krém s červenou čočkou a kokosovým mlékem (hřejivá podzimní exotika 🍠 )

    22.10.2020

    Batát je taková sladší, výživnější brambora. Skvěle se hodí do krémových polévek, které promění na hřejivou podzimní pochoutku. Červená čočka doplní vlákninu a minerály a chilli vás krásně prohřeje, až vám bude chladno. Jednoduše, polévka je grunt a tato poctivá batátovka zachutná celé rodince 🙂

    Číst celý článek

    Skořicové overnight oats s ovocem a SUPERGREENS (napumpujte se vitamíny 💚 )

    09.10.2020

    Večer naplníte zavařovačku samými dobrými surovinami a necháte přes noc uležet. Ráno na vás bude v lednici čekat sytá a sladká snídaně plná vitamínů do sychravého dne. Přesně tak jednoduchý je recept na overnight oats s ovocem, skořicí a Blendeou SUPERGREENS.

    Číst celý článek

    Švestkové knedlíky s tofu a pudingem z Blendea SUPERBEAUTY (přivítejte podzim 🍁)

    21.09.2020

    Švestkové knedlíky mohou být gastronomickým vrcholem švestkové sezony, která vrcholí právě koncem září. Abychom klasický recept našich babiček zmodernizovali a připravili jeho novou, zajímavější verzi, tvaroh vyměníme za tofu a knedlíky ozvláštníme pudinkovou omáčku se směsí Blendea SUPERBEAUTY.

    Číst celý článek

    Podzimní hummus z červené čočky jako sytá, zdravá imunitní svačinka do upršených dnů (zahřeje na srdíčku 💛 )

    02.09.2020

    Hummus z červené čočky je nutričně stejně bohatý, jako jeho cizrnový bráška. Do půl hodinky máte hotovo. Jásat bude návštěva, děti a vy také. Hummus je sytý, zdravý a velice chutný. Navíc díky směsi Blendea SUPERBOOST přirozeně podpoří imunitu na nadcházející podzim.

    Číst celý článek