98 % Čechů trpí nedostatkem vlákniny. Jak jste na tom vy?

Vláknina, nestravitelná složka potravy, je pro lidské zdraví stejně důležitá jako vstřebatelné živiny.

Stejně jako cukry, tuky, bílkoviny a mikroživiny (vitamíny a minerály) i vláknina plní uvnitř lidského těla řadu důležitých funkcí.

Doporučená denní dávka vlákniny je podle Světové zdravotnické organizace pro dospělého člověka 25 – 30 g.

Až 98 % české populace přitom přijímá vlákniny méně, než 25 g. Množství vlákniny v denním jídelníčku průměrného Čecha je dokonce jenom něco mezi 11 až 15 g.

Tato čísla pochází ze statistik České průmyslové zdravotní pojišťovny a mj. je uvádí i web Ligy proti rakovině. 

Ne každý oligosacharid je však žádoucí prebiotikum, protože způsobuje různé trávicí problémy (např. nadýmání).

Také přirozená prebiotika je dobré si pečlivě vybrat.

JAKO ZDROJ INULINU DOPORUČUJEME:

Blendea SUPERCOFFE s inulinem z kořene čekanky pro podporu zdravého zažívání a vyprazdňování, s medicinálními houbami pro podporu imunity a špetkou cejlonské skořice pro příjemnou chuť.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
Blendeu SUPERCOFFE vám pošleme do 2 dnů. Její zdravotní benefity můžete začít využívat téměř ihned.

Zdravotní rizika nedostatku vlákniny

Někteří autoři příjem vlákniny menší než 30 g za den považují za rizikový faktor pro vznik rakoviny tlustého střeva.

Pochopitelně nejde o jediný faktor. Velkou roli hrají genetické predispozice.

Civilizační choroby obecně souvisejí s nezdravou skladbou stravy, ve které je nedostatek vlákniny, zato nadbytek nasycených tuků, jednoduchých cukrů, chemických aditiv a prázdných kalorií.

Možné zdravotní potíže

  • nádorové onemocnění střev
  • srdečně cévní choroby
  • zácpa, hemoroidy
  • cukrovka
  • žlučové kameny
  • obezita

To vše jsou zdravotní potíže, které jsou odborníky zmiňovány v souvislosti s nedostatkem vlákniny ve střevě.

Samozřejmě neplatí, že by nedostatek vlákniny tyto potíže přímo způsoboval, přesto může mít na jejich vznik nemalý vliv.

talíř plný vlákniny
Vláknina na talíři – vypadá lákavě, nemyslíte?

Vláknina a její přínosy pro lidské zdraví

Přestože je nízký příjem vlákniny pouze jedním z rizikových faktorů vzniku rakoviny, dá se říct, že vláknina funguje jako prevence.

Je prevencí rakoviny tlustého střeva, rakoviny konečníku, ale i dalších závažných zdravotních komplikací.

Lucie Růžičková, výživová specialista Fakultní Thomayerovy nemocnice ke zdravotním přínosům vlákniny pro server Lidovky.cz uvedla:

„Vláknina snižuje riziko nádorových onemocnění střev, představuje prevenci srdečně-cévních onemocnění, pozitivně ovlivňuje vstřebávání cholesterolu a sacharidů. Mezi nejvýznamnější přínosy patří i snížení rizika zácpy či obezity.“ – výživářka Lucie Růžičková

Dle této výživové specialistky vláknina zrychluje pohyb střev a v trávicím ústrojí funguje jako očistný kartáč. Ing. Hanka Bačíková, výživová poradkyně Racio ji doplňuje:

„Vláknina je prospěšná pro zlepšení prostředí uvnitř střev, udržuje optimální hladinu bakterií, podporuje mikroflóru prospěšnou pro fungování střeva.

Chybí-li ve stravě dostatek vlákniny, trávenina prochází tlustým střevem velmi pomalu, vázne, tak vzniká zácpa. Po delším období začíná trávenina ve střevě hnít.“

výživářka Ing. Hanka Bačíková

Aby těch přínosů vlákniny nebylo málo, zmiňuje výživová expertka ještě efektivnější regulaci krevního cukru, udržování optimální hladiny cholesterolu nebo vstřebávání vápníku.

Významnou úlohu vláknina sehrává i při detoxikaci trávicí trubice a detoxikaci organismu vůbec.

potraviny bohaté na vlákninu
Krásně vyvážené obědové menu

Vláknina a hubnutí

Již jsme zmínili, že vláknina působí jako prevence obezity. Napomáhá udržet optimální hmotnost, a je proto užitečná při hubnutí. Zajímá vás jak?

  • Dle výživové poradkyně Ing. Hanky Bačíkové vláknina urychluje pohyb střev. Trávenina prochází střevem rychleji, a tak se eliminuje zvýšené vstřebávání tuků a cukrů.
  • „Vláknina snižuje příjem kalorií,“ vysvětluje nutriční poradkyně Jitka Freibauerová pro server Proženy.cz. Podle ní je vláknina při hubnutí velkým pomocníkem.
  • Jídlo s obsahem vlákniny lépe zasytí, eliminuje pocity hladu, snižuje chuť k jídlu. Podrobnosti dodává výživová odbornice a dietoložka Monika Divišová. Ta pro server iDnes uvedla:

„Strava s vyšším podílem vlákniny zasytí víc, takže i při konzumaci energeticky méně vydatného jídla člověk nepociťuje hlad.

Nárazový hlad a pocity únavy eliminuje vláknina i díky regulaci hladiny krevního cukru.

Zabraňuje nadměrným výkyvům v hladině krevního cukru, protože zpomaluje jeho vstřebávání do krve.“

dietoložka Monika Divišová

Snad nejvýznamnějším potvrzením skutečnosti, že vláknina napomáhá hubnutí, je americká studie profesorky Joanne Slavin.

Ta v Minnesotském Ústavu potravinářské vědy a výživy realizovala jednu z největších vědeckých studií o působení vlákniny na zdraví člověka.

Zabývala se i příjmem vlákniny ve spojitosti s tělesnou hmotností. Studie probíhala neuvěřitelných dvanáct let.

Ty ženy, které v rámci studie zvýšily podíl vlákniny ve stravě (asi o 12 gramů za den), měly v průměru dlouhodobě hmotnost o 5,5 kg nižší než ty ženy, které zůstaly u původního příjmu vlákniny.

cereálie jako zdroj vlákniny
Cereálie – bohatý zdroj vlákniny. Pozor ale na “pseudocereálie” typu BeBe dobré ráno. To totiž nejsou takové cereálie, jaké tělu prospívají

Co můžete ihned udělat pro své zdraví?

Jistěže se těžko hodnotí jediná složka potravy samostatně. Zdraví neovlivňuje pouze vláknina, ale celkové složení potravy, množství tuků, cukrů, bílkovin a mikroživin.

Přesto je nedostatek vlákniny ve stravě alarmující. Jde bohužel ruku v ruce s klesající kvalitou jídelníčku jako takového.

Existuje mnoho studií, které se zabývají složením stravy a skladbou jídelníčku v souvislosti s lidským zdravím.

Jedna z těch novějších se zabývala spojitostí mezi bakteriemi střevní mikroflóry a genetikou.

Již víte, že vláknina ovlivňuje příznivé složení střevní mikroflóry. Podle zmiňované studie působí střevní mikroorganismy nejenom na samotný zažívací trakt, ale komunikují s buňkami v dalších orgánech, dokonce mohou přepisovat genetickou informaci v lidském těle.

Studie srovnávala vliv běžné stravy plné nasycených tuků a cukrů, průmyslově zpracovávaných potravin a červeného masa, oproti rostlinné stravě založené na potravinách přírodního původu, ve které nechybí dostatek vlákniny.

Ta druhá příznivým působením na střevní mikroflóru zlepšuje také komunikaci mezi mikroorganismy střevních sliznic a buňkami lidského těla.

Ta první, jednoduše nezdravá strava s nedostatkem vlákniny, se podle studie negativně odráží až na genové úrovni. 

Vláknina v jídelníčku

Jako vláknina se označuje množství různých látek. Vždy jde o látky rostlinného původu, které se v lidském trávicím traktu nevstřebávají nebo se vstřebávají omezeně.

Jde zejména o polysacharidy. Výjimkou potvrzující pravidlo je oligosacharid inulin.

V základním dělení rozlišujeme rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Více o vláknině a zdrojích vlákniny v jídelníčku se dozvíte od výživového specialisty Ing. Petra Havlíčka a jeho kolegyně PhDr. Karolíny Hlavaté, Ph.D. ve videu.

  • Příjem vlákniny by měl vždy provázet příjem tekutin. Pijte alespoň 2 litry denně, nejlépe čisté pramenité vody.
  • Pitný režim můžete ozvláštnit i nápojem ze zelených potravin. Připravíte ho snadno ze směsi Blendea SUPERGRRENS. S nápojem ze zelených potravin dodáte organismu vlákninu, cenné nutrienty a tekutiny současně.

Pozor! Nic se nemá přehánět, ani s vlákninou ne. 

Vyšší příjem vlákniny není vhodný pro některé citlivé jedince, nedoporučuje se pacientům se zánětlivým onemocněním střevního traktu, v období rekonvalescence po závažných operacích apod.

Nezapomeňte na prospěšný inulin, který obsahuje i naše směs Blendea SUPERCOFFE.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami

Čtěte i naše další poučné články:

DÁLE ČTĚTE: Vše, co potřebujete vědět o vláknině. 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

    04.03.2020

    Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek

    “Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

    29.01.2020

    Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

    22.01.2020

    Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Zelené potraviny a zvířata – mohou je užívat a proč?

    15.01.2020

    Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu? Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak. Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS