98 % Čechů trpí nedostatkem vlákniny. Jak jste na tom vy?

Vláknina, nestravitelná složka potravy, je pro lidské zdraví stejně důležitá jako vstřebatelné živiny.

Stejně jako cukry, tuky, bílkoviny a mikroživiny (vitamíny a minerály) i vláknina plní uvnitř lidského těla řadu důležitých funkcí.

Doporučená denní dávka vlákniny je podle Světové zdravotnické organizace pro dospělého člověka 25 – 30 g.

Až 98 % české populace přitom přijímá vlákniny méně, než 25 g. Množství vlákniny v denním jídelníčku průměrného Čecha je dokonce jenom něco mezi 11 až 15 g.

Tato čísla pochází ze statistik České průmyslové zdravotní pojišťovny a mj. je uvádí i web Ligy proti rakovině. 

Ne každý oligosacharid je však žádoucí prebiotikum, protože způsobuje různé trávicí problémy (např. nadýmání).

Také přirozená prebiotika je dobré si pečlivě vybrat.

JAKO ZDROJ INULINU DOPORUČUJEME:

Blendea SUPERCOFFE s inulinem z kořene čekanky pro podporu zdravého zažívání a vyprazdňování, s medicinálními houbami pro podporu imunity a špetkou cejlonské skořice pro příjemnou chuť.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
Blendeu SUPERCOFFE vám pošleme do 2 dnů. Její zdravotní benefity můžete začít využívat téměř ihned.

Zdravotní rizika nedostatku vlákniny

Někteří autoři příjem vlákniny menší než 30 g za den považují za rizikový faktor pro vznik rakoviny tlustého střeva.

Pochopitelně nejde o jediný faktor. Velkou roli hrají genetické predispozice.

Civilizační choroby obecně souvisejí s nezdravou skladbou stravy, ve které je nedostatek vlákniny, zato nadbytek nasycených tuků, jednoduchých cukrů, chemických aditiv a prázdných kalorií.

Možné zdravotní potíže

  • nádorové onemocnění střev
  • srdečně cévní choroby
  • zácpa, hemoroidy
  • cukrovka
  • žlučové kameny
  • obezita

To vše jsou zdravotní potíže, které jsou odborníky zmiňovány v souvislosti s nedostatkem vlákniny ve střevě.

Samozřejmě neplatí, že by nedostatek vlákniny tyto potíže přímo způsoboval, přesto může mít na jejich vznik nemalý vliv.

talíř plný vlákniny
Vláknina na talíři – vypadá lákavě, nemyslíte?

Vláknina a její přínosy pro lidské zdraví

Přestože je nízký příjem vlákniny pouze jedním z rizikových faktorů vzniku rakoviny, dá se říct, že vláknina funguje jako prevence.

Je prevencí rakoviny tlustého střeva, rakoviny konečníku, ale i dalších závažných zdravotních komplikací.

Lucie Růžičková, výživová specialista Fakultní Thomayerovy nemocnice ke zdravotním přínosům vlákniny pro server Lidovky.cz uvedla:

„Vláknina snižuje riziko nádorových onemocnění střev, představuje prevenci srdečně-cévních onemocnění, pozitivně ovlivňuje vstřebávání cholesterolu a sacharidů. Mezi nejvýznamnější přínosy patří i snížení rizika zácpy či obezity.“ – výživářka Lucie Růžičková

Dle této výživové specialistky vláknina zrychluje pohyb střev a v trávicím ústrojí funguje jako očistný kartáč. Ing. Hanka Bačíková, výživová poradkyně Racio ji doplňuje:

„Vláknina je prospěšná pro zlepšení prostředí uvnitř střev, udržuje optimální hladinu bakterií, podporuje mikroflóru prospěšnou pro fungování střeva.

Chybí-li ve stravě dostatek vlákniny, trávenina prochází tlustým střevem velmi pomalu, vázne, tak vzniká zácpa. Po delším období začíná trávenina ve střevě hnít.“

výživářka Ing. Hanka Bačíková

Aby těch přínosů vlákniny nebylo málo, zmiňuje výživová expertka ještě efektivnější regulaci krevního cukru, udržování optimální hladiny cholesterolu nebo vstřebávání vápníku.

Významnou úlohu vláknina sehrává i při detoxikaci trávicí trubice a detoxikaci organismu vůbec.

potraviny bohaté na vlákninu
Krásně vyvážené obědové menu

Vláknina a hubnutí

Již jsme zmínili, že vláknina působí jako prevence obezity. Napomáhá udržet optimální hmotnost, a je proto užitečná při hubnutí. Zajímá vás jak?

  • Dle výživové poradkyně Ing. Hanky Bačíkové vláknina urychluje pohyb střev. Trávenina prochází střevem rychleji, a tak se eliminuje zvýšené vstřebávání tuků a cukrů.
  • „Vláknina snižuje příjem kalorií,“ vysvětluje nutriční poradkyně Jitka Freibauerová pro server Proženy.cz. Podle ní je vláknina při hubnutí velkým pomocníkem.
  • Jídlo s obsahem vlákniny lépe zasytí, eliminuje pocity hladu, snižuje chuť k jídlu. Podrobnosti dodává výživová odbornice a dietoložka Monika Divišová. Ta pro server iDnes uvedla:

„Strava s vyšším podílem vlákniny zasytí víc, takže i při konzumaci energeticky méně vydatného jídla člověk nepociťuje hlad.

Nárazový hlad a pocity únavy eliminuje vláknina i díky regulaci hladiny krevního cukru.

Zabraňuje nadměrným výkyvům v hladině krevního cukru, protože zpomaluje jeho vstřebávání do krve.“

dietoložka Monika Divišová

Snad nejvýznamnějším potvrzením skutečnosti, že vláknina napomáhá hubnutí, je americká studie profesorky Joanne Slavin.

Ta v Minnesotském Ústavu potravinářské vědy a výživy realizovala jednu z největších vědeckých studií o působení vlákniny na zdraví člověka.

Zabývala se i příjmem vlákniny ve spojitosti s tělesnou hmotností. Studie probíhala neuvěřitelných dvanáct let.

Ty ženy, které v rámci studie zvýšily podíl vlákniny ve stravě (asi o 12 gramů za den), měly v průměru dlouhodobě hmotnost o 5,5 kg nižší než ty ženy, které zůstaly u původního příjmu vlákniny.

cereálie jako zdroj vlákniny
Cereálie – bohatý zdroj vlákniny. Pozor ale na “pseudocereálie” typu BeBe dobré ráno. To totiž nejsou takové cereálie, jaké tělu prospívají

Co můžete ihned udělat pro své zdraví?

Jistěže se těžko hodnotí jediná složka potravy samostatně. Zdraví neovlivňuje pouze vláknina, ale celkové složení potravy, množství tuků, cukrů, bílkovin a mikroživin.

Přesto je nedostatek vlákniny ve stravě alarmující. Jde bohužel ruku v ruce s klesající kvalitou jídelníčku jako takového.

Existuje mnoho studií, které se zabývají složením stravy a skladbou jídelníčku v souvislosti s lidským zdravím.

Jedna z těch novějších se zabývala spojitostí mezi bakteriemi střevní mikroflóry a genetikou.

Již víte, že vláknina ovlivňuje příznivé složení střevní mikroflóry. Podle zmiňované studie působí střevní mikroorganismy nejenom na samotný zažívací trakt, ale komunikují s buňkami v dalších orgánech, dokonce mohou přepisovat genetickou informaci v lidském těle.

Studie srovnávala vliv běžné stravy plné nasycených tuků a cukrů, průmyslově zpracovávaných potravin a červeného masa, oproti rostlinné stravě založené na potravinách přírodního původu, ve které nechybí dostatek vlákniny.

Ta druhá příznivým působením na střevní mikroflóru zlepšuje také komunikaci mezi mikroorganismy střevních sliznic a buňkami lidského těla.

Ta první, jednoduše nezdravá strava s nedostatkem vlákniny, se podle studie negativně odráží až na genové úrovni. 

Vláknina v jídelníčku

Jako vláknina se označuje množství různých látek. Vždy jde o látky rostlinného původu, které se v lidském trávicím traktu nevstřebávají nebo se vstřebávají omezeně.

Jde zejména o polysacharidy. Výjimkou potvrzující pravidlo je oligosacharid inulin.

V základním dělení rozlišujeme rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Více o vláknině a zdrojích vlákniny v jídelníčku se dozvíte od výživového specialisty Ing. Petra Havlíčka a jeho kolegyně PhDr. Karolíny Hlavaté, Ph.D. ve videu.

  • Příjem vlákniny by měl vždy provázet příjem tekutin. Pijte alespoň 2 litry denně, nejlépe čisté pramenité vody.
  • Pitný režim můžete ozvláštnit i nápojem ze zelených potravin. Připravíte ho snadno ze směsi Blendea SUPERGRRENS. S nápojem ze zelených potravin dodáte organismu vlákninu, cenné nutrienty a tekutiny současně.

Pozor! Nic se nemá přehánět, ani s vlákninou ne. 

Vyšší příjem vlákniny není vhodný pro některé citlivé jedince, nedoporučuje se pacientům se zánětlivým onemocněním střevního traktu, v období rekonvalescence po závažných operacích apod.

Nezapomeňte na prospěšný inulin, který obsahuje i naše směs Blendea SUPERCOFFE.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami

Čtěte i naše další poučné články:

DÁLE ČTĚTE: Vše, co potřebujete vědět o vláknině. 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Háňa s Vérou z blogu Peaches: Za nejzásadnější považujeme znalost fungování ženského těla a cykličnosti

    07.05.2021

    Nesoustředěnost, náladovost, zhoršení akné, paranoia, únava, nespavost, úzkost, plačtivost, bolest svalů a zad. I to všechno mohou být příznaky PMS neboli premenstruačního syndromu, který se u žen objevuje přibližně v posledním týdnu před menstruací. Studie odhadují, že nějakou formu PMS zažívá až 20 – 40 % všech žen. O svůj pohled na tuto problematiku, zkušenosti […]

    Číst celý článek

    NOVINKA: Hormony v rovnováze díky směsi Blendea SUPERBALANCE 💜

    29.04.2021

    Představuji vám nový přírůstek do Blendea rodinky. Seznamte se s novou směsí Blendea SUPERBALANCE 🎉 Jeho účinky mají intenzivní vliv na hormonální rovnováhu, psychické zdraví a reprodukční systém. Ingredience, které jsme použili, jsou vysoce kvalitní a tělu navíc dodají dostatek antioxidantů a vitamínů.

    Číst celý článek

    5 alternativních pre-workout drinků, které vám nerozbuší srdce 💪🏋

    23.04.2021

    Každý sportovec pravděpodobně má svůj vlastní předtréninkový rituál. Zajisté k nim patří i pre-workout drinky. Ovšem chemické nakopávače nebo třeba synephrine v tabletkách nejsou vždy to, po čem chceme sáhnout. Pojďme se společně podívat 5 přírodních alternativ, které na vaše tělo budou mít podobný vliv. Odlišnost poznáte tedy hlavně v tom, že vám nevystřelí tepová […]

    Číst celý článek

    Přídatné látky v potravinách (aditiva): Vliv na zdraví a proč jim říct sbohem?

    16.04.2021

    Aditiva jsou obvykle umělé látky, které se přidávají do potravin kvůli zlepšení chuti, zvýraznění barvy, prodloužení životnosti nebo vylepšení konzistence. Toho lze docílit i za pomoci látek přírodního původu. Je to zdravější, ale také náročnější na výrobu a dražší. Cena tak zůstává hlavním důvodem, proč se riziková aditiva používají i za cenu negativního vlivu na […]

    Číst celý článek

    PCOS (Syndrom polycystických ovarií) vám ubere na kráse a může způsobit i neplodnost

    08.04.2021

    Syndrom polycystických ovarií je vážné gynekologické onemocnění, které postihuje ženy. Nemoc známá také pod zkratkou PCOS způsobuje nežádoucí nadměrnou tvorbu mužských hormonů, zejména testosteronu, což se projevuje růstem chloupků na místech typických pro muže, nepravidelnou menstruací, ztrátou ovulace a neplodností. U žen trpících PCOS se zvyšuje riziko vzniku zhoubného nádoru dělohy. Aby se tak nestalo, […]

    Číst celý článek

    10 dostupných superpotravin, které podpoří zdravé, šťastné a bezpečné těhotenství 👶

    24.03.2021

    Pro zdravý vývoj plodu je důležité, aby budoucí maminka těhotenství prožívala v klidu a zdraví jak po duševní, tak i fyzické stránce. Zásadní roli vedle pohodového prostředí hraje vyvážený jídelníček obsahující všechny nezbytné živiny, vitamíny a minerály pro matku i dítě. Ve snaze dodat miminku nezbytné živiny a neublížit mu těhotné ženy podléhají různým mýtům […]

    Číst celý článek

    Jak oživit zimou zničené konečky vlasů? 🌨💁‍♀️

    05.03.2021

    Jaro už je téměř za dveřmi, ale mrazivé večery vám stále připomínají polámané konečky vlasů? Předtím, než se rozhodnete sáhnout po nůžkách, zkuste několik tipů, které dokáží vlasy oživit a vrátit jim tu původní vitalitu.

    Číst celý článek

    “Dech s naším rozpoložením dělá velké zázraky,” upozorňuje jogínka Petra Kozejová

    24.02.2021

    Petra Kozejová je jogínka, sportovkyně a ambassadorka Blendea produktů. V dnešním rozhovoru jsme ji trošku vyzpovídali. Dozvěděli jsme se, jaké byly její začátky s jógou, jaké jsou její zdravé návyky a kde čerpá inspiraci. Pohodlně se usaďte, jdeme na to 🙂

    Číst celý článek

    Meduňka lékařská vás rychle uspí, prohloubí spánek a zažene zlé sny

    17.02.2021

    Meduňka lékařská (Melissa officinalis) patří mezi oblíbené, skoro by se dalo napsat lidové bylinky. Známá je především díky příznivému působení na lidskou psychiku. Je schopná navodit duševní pohodu a podpořit tak intenzivní relaxaci. Prospěšných účinků má však voňavá bylinka mnohem více. Na prvním místě nás budou zajímat vědecky potvrzené účinky meduňky na lidské zdraví. Vycházet […]

    Číst celý článek

    “Pokud chceme mít hezké vztahy, nejdůležitější je rozvíjet vztah k sobě,” motivuje koučka Dagmar Kožinová

    10.02.2021

    Každý z nás si jistě prošel vztahem, který nebyl úplně stoprocentní a nepovedl se tak, jak jsme si představovali. Rozchody a jiná zklamání mohou zanechat hluboké šrámy a ovlivnit nás více, než bychom chtěli nebo vůbec čekali. Usoudili jsme proto, že k tomuto tématu by bylo nejlepší přizvat si odborníka. Oslovili jsme lektorku a životní […]

    Číst celý článek