Mladá zelená pšenice – účinky, rizika a profil
V podrobném profilu superpotraviny mladá zelená pšenice zjistíte:
- jak přesně vám mladá pšenice může zlepšit zdravotní stav a kondici
- jaký je vliv mladé pšenice na hubnutí, krásu a vitalitu
- jaký je kompletní výživový profil mladé zelené pšenice
- zda si mladou pšenici umíte vypěstovat i sami doma
Mladá pšenice je výživná travina, která bude živit klasy
Šťáva z mladé pšenice je sice vzhledem i chutí podobná tomu, co byste dostali, kdybyste do mixéru hodili čerstvě posekanou, obyčejnou trávu ze zahrádky. Její zastánci však tvrdí, že posiluje imunitní systém, zbaví tělo škodlivin, pomůže při zácpě nebo například zmírní revma. Jak je to se superpotravinou mladá pšenice doopravdy?
Zelená pšenice je nezralá tráva pšenice Triticum aestivum, která roste v mírných pásmech Evropy i Ameriky. Je bohatým zdrojem aminokyselin, vitamínů a antioxidantů (zejména A, E, C, K a B6) a minerálních látek (vápník, selen, hořčík, železo). Podobně jako další zelené rostliny, i zelená pšenice obsahuje spoustu chlorofylu.
Mladá pšenice se konzumuje čerstvá, v pilulkách i tabletkách
Zelenou pšenici můžete pít čerstvou, vzít si jako pilulku, kapalnou suspenzi, v práškové formě přidat do smoothie, jídla nebo džusu. Mnoho lidí si ji pro její široké využití pěstuje také doma.
Používala se už ve starověkém Egyptě. Moderní medicína mladou pšenici objevila až ve 30. letech minulého století díky zemědělskému chemikovi jménem Charles F. Schnabell. Mnoho zastánců mladé pšenice tvrdí, že očistí tělo od toxinů, zlepší zdraví a dokonce vyléčí mnoho nemocí. Kvalitní studie a vědecké důkazy však stále chybí.
Mladá pšenice jsou vlastně čerstvé, několikadenní výhonky běžné pšenice, ze které se peče třeba chleba
Věděli jste, že …
- Šťáva z pšenice je někdy nazývána nektarem omlazení, plazmou mládí nebo krví života, zelenou krví či denní transfúzí slunečního záření.
- Podle Illinois State University se zařazení mladé pšenice do jídelníčku může vyrovnat pěti až devíti porcím ovoce a zeleniny denně. Tvrdí se také, že živiny v 1 sklenici čerstvě namíchané pšenice = 1 kg jiné zeleniny. Ve skutečnosti však zelená pšenice (podle British National Health Service) obsahuje stejné živiny jako například špenát nebo brokolice. Pokud budete spoléhat jen na zelenou pšenici a vyřadíte z jídelníčku veškerou jinou zeleninu a ovoce, zahráváte si s vážnými výživovými nedostatky.
- Pšeničnou trávu si můžete vypěstovat i doma. Ujistěte se však, že podmínky pro její růst jsou co nejčistší. Nařezanou ji pak můžete 7 až 10 dní skladovat v čistém plastovém pytlíku v lednici.
- Pozor na plíseň. Pokud má šťáva pižmovou nebo hořkou chuť, pšenice je možná plesnivá a neměli byste ji pít.
- Syrová pšeničná tráva může i ve smoothie chutí stále připomínat “něco ze sekačky”. Zkuste chuť vyvážit třeba přidáním ananasu nebo citrusů. Dostat do sebe svou denní dávku “trávy” mohou usnadnit také tablety, prášek nebo kapsle.
- Lepek se nachází pouze v zrnech pšenice, nikoli v její trávě.
- Známá také jako: zelená pšenice, pšeničná tráva, Tritictum aestivum, young wheat, wheatgrass, couch grass
- Krajina původu: nejčastěji USA, Kanada, Německo nebo Nový Zéland
- Prodává se ve formě: čerstvá, prášek, kapalná suspenze, tablety, kapsle
- Dostupnost v ČR a SR – ano
Mladá zelená pšenice se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech
Zelená pšenice může být přínosná především pro ty, kdo mají realistické očekávání
V tradiční medicíně se i přes nedostatek vědeckých důkazů mladou pšenicí zlepšuje stav řady onemocnění. Příznivci zelené pšenice věří, že pomáhá při běžných zdravotních obtížích, jako je například nachlazení, kašel, zánět úst a krku, horečku, kožní nebo trávicí potíže.
Prevencí a léčbou podle nich může být také u závažnějších chorob od různých infekcí a bronchitidy, až po rakovinu nebo AIDS. Tyto tvrzení však v současné době nepodporují žádné vědecké důkazy.
- Nejsilnější složkou mladé pšenice je podle jejích zastánců chlorofyl, stejně jako u dalších zelených potravin (například špenát, petržel nebo rukola). Chlorofyl v těle působí jako hemoglobin, neboli protein v červených krvinkách přenášející kyslík, a zvyšuje tedy celkovou hladinu kyslíku organismu. Může snižovat karcinogeny (například tabákový kouř), napomáhat prevenci rakoviny tlustého střeva a pomáhat s její léčbou. Tento účinek však neověřuje dostatek lékařských studií a literatury.
Barva podobná šperku je znamením bohatého množství chlorofylu obsaženém v mladé pšenici – pigmentu který vytváří zelenou barvu rostllin, a pomáhá jí přeměňovat sluneční světlo a vodu na energii. Chlorofyl zlepšuje špatný dech a trávicí pachy, má antioxidační vlastnosti, neutralizuje volné radikály opotřebovávající buňky. Studie naznačují, že chlorofyl může pomáhat proti karcinogenům nazývaným aflatoxiny, které bývají spojovány s rakovinou jater.říká doktorka Lisa Davisová z Lékařské rady Pressed Juicery (red. přeloženo a zkráceno)
- Někteří podstupují také takzvanou “pšeničnou dietu”, která může údajně oslabit bujení rakoviny. Žádný klinický výzkum ji však nepodpořil.
- Poradkyně v oblasti výživy Debra Harrigan v rozhovoru Brain Research Institute UCLA uvedla, že mladá pšenice může léčit úzkost, depresi, syndrom dráždivého tračníku, akné a migrény. Tvrdí také, že mladá pšenice chrání každou buňku v těle před volnými radikály a infekcemi, zlepšuje kognitivní funkci a produkci serotoninu (serotonin je často obsažen v lécích proti depresi).
- Pšeničná tráva může pomoci zvýšit počet červených krvinek, léčit krevní poruchy i zánět střev. Vše však prokázaly pouze drobné studie a je nutný další výzkum.
Výzkumů mladé pšenice nebylo provedeno mnoho. Možná právě proto navzdory četným tvrzením nenajdeme téměř žádné důkazy o tom, že by mladá pšenice skutečně přispívala k detoxikaci nebo prevenci a léčbě chorob.
Také například Americká společnost pro boj s rakovinou konstatuje, že klinických studií účinků mladé pšenice na člověka není dost.
Pšenici vypěstujete i doma na okně, bohužel výtěžnost je z takového množství velice malá
Většina výzkumů se zabývala účinky mladé pšenice na trávicí systém. Co některé studie skutečně potvrdily?
- Jedna malá studie z Izraele roku 2002 poukazující na možné přínosy pšeničné trávy: Šťáva z mladé pšenice snižuje závažnost příznaků ulcerózní kolitidy, neboli zánětu tlustého střeva (včetně bolesti, průjmu a rektálního krvácení). Vědci dospěli k názoru, že mladá pšenice může mít protizánětlivý účinek, v jiných částech těla však protizánětlivé účinky nebyly potvrzeny. Na podporu myšlenky, zda šťáva z mladé pšenice může léčit nebo předcházet nemocem (včetně ulcerźní kolitidy), dostatek vědeckých důkazů neexistuje.
- Podle UCLA Brain Research Institute může být mladá pšenice používaná jako léčba syndromu dráždivého tračníku, refluxní choroby, zlepšuje funkci trávicího systému a jako prevence zácpy.
- Mladá pšenice by mohla potencionálně pomáhat při léčbě rakoviny. Vědecké důkazy o zmenšování nádorů nebo naopak zvyšování šancí na přežití u pacientů rakoviny, nejsou. Existují však zprávy o některých případech smrštění nádorů u pacientů s rakovinou.
Předběžná studie 60 žen s rakovinou prsu potvrdila, že mladá pšenice redukuje některé škodlivé účinky chemoterapie bez negativního vlivu na léčbu. Ve srovnání s kontrolní skupinou potřebovalo mnoho pacientek konzumujících zelenou pšenici menší dávky chemoterapie a léčbu předčasně ukončily. Vedlejším účinkem mladé pšenice bylo však zvýšení nevolnosti.
- Zelená pšenice může obsahovat protikarcinogenní sloučeniny. Účinky však nebyly stanoveny na lidech s rakovinou, ale na myších s nádorem prostaty a později na buňkách lidské rakoviny prsu ve zkumavkách.
- Kvůli obsahu vitamínů A,C,E působí jako antioxidant. Studie roku 2006 publikovaná v Phytotherapy Research potvrdila, že mladá pšenice vyrůstající v půdě bohaté na živiny má antioxidační účinky. Výzkum prováděli na krysích játrech, kde mladá pšenice redukovala oxidaci buněk.
- Studie z roku 2014 zjistila, že zelená pšenice může zvýšit hladinu inzulínu a přispět tak ke snížení hladiny glukózy v krvi. Byla však zatím provedena pouze na potkanech.
- Obsah živin zelené pšenice zvyšuje imunitu, zabíjí škodlivé bakterie v trávicím traktu a zbavuje tělo odpadu. Lze ji použít k úlevě bolesti žaludku a zlepšení dalších zažívacích problémů.
Zelená pšenice a hubnutí
Zelená pšenice se používá nejčastěji k podpoře příjmu živin. Sice vám nepomůže přímo zhubnout, ale nebude vaše snahy ani sabotovat. Někteří zastánci dokonce tvrdí, že pomáhá potlačit chuť k jídlu, což však vědecké výzkumy nepotvrzují.
Potravina nebo doplněk, díky kterému zhubnete bez snížení příjmu kalorií neexistuje. Mladá pšenice však může fungovat jako spolehlivý, koncentrovaný zdroj živin, když se příjem kalorií snažíte omezit.
Antioxidační vlastnosti pšeničné trávy
Zelená pšenice může pomoct s obnovou buněk poškozených volnými radikály a snižováním rizika chronických onemocnění (například srdeční onemocnění a rakovina).
Pomoc zelené pšenice s trávením
Zelená pšenice může snížit bolest žaludku nebo například průjem. Tyto přínosy pšenice jsou dány nejspíše vysokým obsahem vlákniny.
Alternativa k běžným lékům
Pšeničná tráva se stává alternativou tradičních léků pro lidi, kteří při jejich používání nevidí zlepšení.
Pšeničná tráva obsahuje bohaté množství živin. Najdeme v ní vysokou koncentraci vitamínů A, C, E (což jsou všechny účinné antioxidanty), K a všech 8 vitamínů B. Najdeme v ní i důležité minerály jako je železo, hořčík, vápník, jód, mangan a selen. Je také zdrojem aminokyselin a chlorofylu.
Dávka čerstvé pšeničné šťávy 0,05 l obsahuje:
|
Vitamíny:
|
Minerály:
|
Šťáva z mladé pšenice je lépe stravitelná než samotné listy plné vlákniny. Mladé lístky se proto odšťavňují, často i suší a vyrábí se z nich tablety nebo kapsle. Běžně se jako doplněk stravy užívá v džusu, smoothies a čajích.
Mladá pšenice smíchaná s vodou bývá používána i jako klystýr čistící trávicí systém.
Většina fanoušků mladé pšenice ji konzumuje syrovou, protože věří, že upravování (zejména vaření) by zničilo její přirozené enzymy. Předpokládá se, že zdraví nejprospěšnější je pšeničná šťáva užívaná na lačno.
Doporučené dávkování zatím stanoveno nebylo, v běžně užívaných dávkách (například 0,05 l pšeničné šťávy jednou za čas) však pravděpodobně pro dospělé neexistuje žádné nebezpečí.
Dávkování závisí například na věku a zdravotním stavu, vždy proto pozorně čtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékařem.
Ústy podávaná by se může užívat až 18 měsíců, při aplikaci na kůži jako krém 6 týdnů. Bezpečnost dlouhodobého užívání zatím není potvrzeno.
Mladá pšenice se obecně považuje za bezpečnou. Zejména ve vyšších dávkách však může způsobit nežádoucí účinky. Některým lidem vyvolala bolest hlavy a nevolnost. Způsobit může i závažnější alergické reakce, například kopřivku nebo otoky krku. Neexistuje ale žádný důkaz, že by zelená pšenice představovala zdravotní riziko, pokud na ni osoba není vyloženě alergická.
Za bolest hlavy a nevolnost může být na vině detoxikace nebo nesnášenlivost vašeho těla k pšeničné trávě. Zvažte omezení její konzumace nebo maskování chuti jinými šťávami. Pokud nevolnost a bolest přetrvávají, konzultujte s lékařem a přestaňte šťávu ze zelené pšenice pít zcela.
Kvůli obsahu chlorofylu může pšeničná tráva způsobovat průjem, zbarvení jazyka, moči nebo stolice do zelena. Vysoký obsah vlákniny může způsobit zácpu.
Intenzivní, travnatá chuť čerstvé šťávy z mladé pšenice bývá u těch, kdo na ni nejsou zvyklí, největším problémem. U některých lidí může dokonce vyvolat nevolnost nebo zvracení. V těchto případech jsou vhodnější tablety nebo kapsle, pšeničnou šťávu můžete také smíchat s džusem nebo zkusit více naředit.
Lepek se v pšeničné trávě přirozeně nenachází. Pokud máte celiakii nebo nesnášenlivost na lepek, poraďte se však před začátkem užívání pšeničné šťávy s lékařem. V těchto případech nedoporučujeme kvůli křížové kontaminaci konzumovat zelenou pšenici pěstovanou doma, a u tablet a prášků dbát zvýšené opatrnosti na bezlepkovou certifikaci.
Opatrní by měli být také lidé alergičtí na jiné trávy a rostliny, a konzultovat konzumaci zelené pšenice vždy nejdříve s lékařem.
Pokud se u vás objeví alergická reakce například ve formě kopřivky nebo otoku krku, vyhledejte lékařskou pomoc okamžitě.
Syrová pšenice s sebou nese také nízké riziko kontaminace bakteriemi, kvasinkami, houbami nebo jinými půdními organismy při sklizni a následné žaludeční onemocnění.
Mladá pšenice není zázračná medicína a nikdo by ji neměl užívat jako náhradu běžné lékařské péče a zdravé stravy, která by měla obsahovat spoustu čerstvého ovoce a zeleniny. Při rozumném a přiměřeném používání může však pšeničná tráva přidat zajímavé benefity vašemu jídelníčku.podotýká lékař Brent A. Bauer (red. přeloženo a zkráceno)
Mladá pšenice se sklízí už několik dní po vyklíčení ze semínka. Klíčení trvá obvykle 7 až 10 dní, během kterých může dojít k mikrobiální kontaminaci. Výrobky z mladé pšenice nakupujte vždy z důvěryhodného zdroje. Prověřte si, jaké kroky podniká, aby bylo kontaminaci zabráněno.
Kvůli nedostatečným důkazů nelze s jistotou tvrdit, že by zelená pšenice mohla léčit nebo zabránit jakémukoli specifickému zdravotnímu stavu. Výzkum prozatím není jednoznačný a nikdo by mladou pšenici neměl užívat jako náhradu za lékařskou péči.
Těhotné, kojící ženy a zelená pšenice
Neexistuje žádné vědecké potvrzení, že by malé množství pšeničné trávy mohlo způsobit jakýkoli zdravotní problém. Děti, těhotné nebo kojící ženy a lidé s narušenou imunitou by se zelené pšenici však kvůli potenciálu bakterií měli raději vyvarovat.
Pacienti s cukrovkou a pšeničná tráva:
U lidí s diabetem může pšeničná tráva snižovat hladinu cukru v krvi a způsobit hypoglykémii.
Užívání zelené pšenice před a po operacích:
Mladá pšenice může narušit hladinu cukru v krvi také během a po operacích. Je doporučováno zelenou pšenici před plánovanou operací alespoň na 2 týdny vysadit.
Konzumace zelené pšenice
Praktické informace
Pěstování
Alergie
Další profily superpotravin:[table “8” not found /]
- Acai
- Acerola
- Amla
- Avokádo
- Camu camu
- Chia semínka
- Chlorella
- Česnek
- Čočka
- Dýně
- Hericium erinaceus
- Hlíva ústřičná
- Kiwi
- Konopné semínko
- Kratom
- Kurkuma
- Kustovnice čínská
- Kysané zelí
- Lněné semínko
- Lucuma
- Maca
- Máta peprná
- Melasa
- Mladá zelená pšenice
- Mladý zelený ječmen
- Msm
- Nepražené kakaové boby
- Quinoa
- Reishi
- Spirulina
- Yacon
- Yerba maté
- Zázvor
- 2018. Brent A. Bauer, M.D. – Doctors and Medical Staff – Mayo Clinic. [ONLINE] Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/biographies/bauer-brent-a-m-d/bio-20053095. [citováno 14. srpna 2018].
- Andi's Way. 2018. Frequently Asked Questions about Wheatgrass- Andi's Way . [ONLINE] Dostupné z: https://andisway.com/pages/faqs. [citováno 3. září 2018].
- Beyond Celiac. 2018. Is Wheatgrass Gluten-Free? | BeyondCeliac.org . [ONLINE] Dostupné z: https://www.beyondceliac.org/gluten-free-diet/is-it-gluten-free/wheatgrass/. [citováno 12. července 2018].
- Blendea : 5 zelených superpotravin v jedné BIO směsi. 2018. Mladá pšenice – mocný zdroj zdravého chlorofylu | Blendea.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.blendea.cz/mlada-psenice/. [citováno 12. července 2018].
- Blendea : 5 zelených superpotravin v jedné BIO směsi. 2018. Mladá pšenice a nežádoucí účinky. Bát se? | Blendea.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.blendea.cz/mlada-psenice-nezadouci-ucinky/. [citováno 12. července 2018].
- Blendea : 5 zelených superpotravin v jedné BIO směsi. 2018. Mladá pšenice, účinky a 33 zdravotních benefitů | Blendea.cz. [ONLINE] Dostupné z: https://www.blendea.cz/mlada-psenice-ucinky/. [citováno 12. července 2018].
- Dallen, M., 2010. ZELENÉ POTRAVINY : Když jídlo je naším lékem-mladá pšenice, mladý ječmen, Alfalfa, Spirulina, Chlorela, Mořské řasy, Zelenina. 1. vyd. Praha: Ratio Bona. ISBN 978-80.254-4590-7
- Dégraff, L., 2010. The Complete Guide to Growing and Using Wheatgrass: Everything You Need to Know Explained Simply. 1. vyd. Florida: Atlantic Publishing Company.
- Dr. Lisa M. Davis. 2018. linkedin. [ONLINE] Dostupné z: https://www.linkedin.com/in/dr-lisa-m-davis-0708a814/. [citováno 14. srpna 2018].
- Fowlkes, K., 2010. Wheatgrass, Sprouts, Microgreens, and the Living Food Diet: By Living Whole Foods, Inc. 1. vyd.: LM Publications.
- Fürstler, A., 2018. Výhonky a mikrozelenina: 70 prvotřídních superpotravin z vlastní kuchyňské zahrádky. 1. vyd. Praha: Grada Publishing a.s.
- Jill Corleone, RDN, LD. 2018. Wheatgrass & Weight Loss | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/295075-wheatgrass-weight-loss/. [citováno 12. července 2018].
- Joseph Ng. 2018. Is Wheat Grass Good for You? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/329384-is-wheat-grass-good-for-you/. [citováno 12. července 2018].
- Karen Curinga. 2018. Benefits of Wheatgrass Powder | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/89506-benefits-wheatgrass-powder/. [citováno 12. července 2018].
- Karen McCarthy. 2018. What Does Wheatgrass Do in Your System? | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/408377-what-does-wheat-grass-do-in-your-system/. [citováno 12. července 2018].
- Lexa W. Lee. 2018. Cons of Wheatgrass | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/475539-cons-of-wheatgrass/. [citováno 12. července 2018].
- Maranik, E., 2018. Smoothies na zahřátí: Pro každé roční období. 1. vyd. Praha: Grada Publishing a.s.
- Marie Dannie. 2018. Precautions With Wheatgrass Juice | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/499760-precautions-of-wheatgrass-juice/. [citováno 12. července 2018].
- Marie Dannie. 2018. Side Effects of Wheatgrass Juice | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/113490-side-effects-wheatgrass-juice/. [citováno 12. července 2018].
- Medical News Today. 2018. Wheatgrass benefits: Nutrition, side effects, and warnings. [ONLINE] Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320210.php. [citováno 12. července 2018].
- Meredith Wood. 2018. Myths About Wheatgrass | LIVESTRONG.COM. [ONLINE] Dostupné z: https://www.livestrong.com/article/428955-myths-about-wheatgrass/. [citováno 12. července 2018].
- Meyerowitz, S., 2006. Wheatgrass, Natures Finest Medicine. 1. vyd.: Book Publishing Company.
- naturalways. 2018. Wheatgrass Nature's Finest Medicine. [ONLINE] Dostupné z: http://www.naturalways.com/Wheat-Grass-Natures-Finest-Medicine.htm. [citováno 12. července 2018].
- Singh, D., 2015. The Miracle of Wheatgrass To keep you healthy And Fit. 1. vyd.: Mendon Cottage Books.
- Smith, L., 2007. Wheatgrass: Superfood for a New Millenium. 1. vyd.: Square One Publishers.
- WebMD. 2018. What Is Wheatgrass?. [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/food-recipes/wheatgrass#1. [citováno 12. července 2018].
Wheatgrass: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. 2018. Wheatgrass: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. [ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1073/wheatgrass. [citováno 13. července 2018]. - Wheatgrass FAQ | How to Consume Wheatgrass? | Easy-Wheatgrass. 2018. Wheatgrass FAQ | How to Consume Wheatgrass? | Easy-Wheatgrass. [ONLINE] Dostupné z: http://www.easy-wheatgrass.com/wheatgrass/wheatgrass-faq/. [citováno 3. září 2018].
- Wheatgrassgreenhouse.com. 2018. Wheatgrassgreenhouse.com – Wheatgrass Facts, Wheatgrass Benefits, Growing Wheatgrass. [ONLINE] Dostupné z: http://www.wheatgrassgreenhouse.com/faq.html.[citováno 3. září 2018].
- Wheatgrass Info – Wheatgrass Juice Benefits | Perfect Foods. 2018. Wheatgrass Info – Wheatgrass Juice Benefits | Perfect Foods. [ONLINE] Dostupné z: https://www.800wheatgrass.com/wheatgrass-info.html. [citováno 3. září 2018].
- Wigmore, A., 1985. The Wheatgrass Book. 1. vyd. USA: Avery.