• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Protizánětlivé potraviny uleví organismu od zánětu a poslouží jako prevence před jeho vznikem

Protizánětlivé potraviny uleví organismu od zánětu a poslouží jako prevence před jeho vznikem

Článek přečtete za 6 minut. Vysvětlí vám, jak a proč záněty v těle vznikají a které protizánětlivé potraviny je vhodné jíst pro jeho rychlé a přirozené zmírnění.

protizánětlivé potraviny
Protizánětlivé účinky má zejména zelenina a ovoce díky antioxidantům. Další vhodné potraviny najdete v článku.

Co přesně je zánět v těle a kdy vzniká?

Zánět je běžný tělesný obranný mechanismus před vlivy, které jej ohrožují a poškozují.

Nejčastěji jde o infekce, bakterie, toxiny a úrazy, kterých se tělo snaží zbavit a vyléčit. Cizorodé škodliviny se snaží pomocí zánětu z těla vyloučit.

Zánět vyvolává imunitní systém (obranyschopnost organismu). Silná imunita je proto pro vznik zánětu prvořadá.

Bez silné imunity by tělo zánět nevyvolalo a škodliviny by jej poškozovaly dál a mnohem hůř.

Organismus během zánětu produkuje protilátky a rapidně poškozené místo prokrvuje. Přesně proto poškozené rány nebo sliznice natékají a vzniká otok a mokvání.

Akutní (nárazový, krátkodobý) zánět imunitní systém eliminuje v řádu několika hodin nebo dnů.

Nebezpečnější je chronický, a tedy dlouhodobý zánět, který tělo poškozuje a oslabuje dlouhodobě, a tedy v mnohem nebezpečnější kadenci.

POZOR: Otoky, mokvání a zahlenění lidé vnímají jako negativum.

Přitom jde naopak o velice žádanou reakci těla a imunity na poškození a ohrožení.

protizánětlivé potraviny, infografika

Vlivy způsobující chronický tělesný zánět

Opět se vracíme k významu zdravé životosprávy. Za některé důvody vzniku zánětů sice nemůžeme, ale špatnou životosprávou silně přispíváme k jejich rozvoji.

  • zranění a získané infekce, za které samozřejmě nemůžeme (obzvlášť nyní v časech COVIDu nezapomeňte dbát na hygienické a bezpečnostní zásady)
  • autoimunitní poruchy, za které také nemůžeme. Vlastní obranyschopnost v tomto případě sama poškozuje i zdravé tkáně.
  • dlouhodobý pobyt a vystavování se škodlivinám, jako jsou znečištěný vzduch, nadbytek škodlivé chemie v potravinách, vodě, půdě, drogérii, kosmetice, ale i nemocní lidé a tak dále. Zde pomůže pouze odstěhovat se někam na vesnici a zřídit si zahrádku. Bohužel mnozí tuto možnost nemáme.
  • existují i neznámé příčiny vzniku zánětů, které mohou být kombinací uvedených, ale i zcela neznámých vlivů.

Dále jsou vlivy, které prokazatelně oslabují imunitu a dlouhodobě mohou podněcovat vznik tělesných zánětů.

Nejčastěji jde o staré známé neduhy:

  • obezita – tělo je slabé, nemocné a scházejí mu živiny nevyhnutné pro fungování imunity
  • s obezitou je spojená i nesprávná strava s nadbytkem cukru (a také fruktózy (pozor na ovoce a přednost dávejte zelenině), bílé pečivo, zpracované, balené, trvanlivé polotovary, přemíra masa a zpracovaných masných výrobků, průmyslové cukrovinky, některé rostlinné oleje, rychlé občerstvení, dále nedostatek pohybu a sedavý způsob života.
  • kouření – trvale do těla vpravuje tisíce škodlivých látek. Ty oslabují funkci orgánů, zanášejí cévy, zvyšují riziko infarktu, předčasné stárnutí, a také devastují imunitní systém.
  • alkohol – poškozuje (nejen) imunitní buňky a tělo je tak mnohem slabější a nedovede si poradit ani se slabou hrozbou
  • stres – i dlouhodobý stres narušuje autoimunitní systém a ten se tak obrací proti nám, jelikož napadá i zdravé tkáně a nerozeznává skutečnou hrozbu

Zde je platná pouze jedna rada – vyřadit ze života všechny škodlivé faktory, o kterých víme, že nemají žádný užitek.

JAK PŘESTAT KOUŘIT JEŠTĚ DNES vám poradí tento článek.

Protizánětlivé potraviny

Cílem je konzumace zdravých, ideálně čerstvých a pestrých potravin s protizánětlivými účinky.

Zaměřte se na ty s vysokým obsahem živin a antioxidantů.

Vyhýbejte se zmíněným zpracovaným potravinám, které přirozené živiny ztrácejí, a naopak jsou nabušené konzervanty, barvivy, aromaty a dalšími nežádoucími látkami. Najdete je hlavně na trzích nebo ve vlastní zahrádce.

Důležitý je i obsah bílkovin, sacharidů a tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny. Lze doporučit i vegetariánskou stravu.

Základní skupiny potravin

  • zelenina a to co nejvíce. Zelenina by měla tvořit větší část vašeho protizánětlivého jídelníčku. Samozřejmě berte ohled na komplexní přísun živin a jezte i maso, mléčné výrobky, obiloviny, semena a ořechy. Vše co nejméně zpracované a ideálně čerstvé.
  • ovoce, hlavně bobuloviny. Ovoce jezte méně než zeleniny kvůli nadbytku fruktózy.
  • zdravé, co nejméně zpracované tuky
  • tučné mořské ryby
  • ořechy
  • koření(pikantní a výrazné – zázvor, kurkuma, kari, skořice, chilli)
  • kvalitní čaje a velice málo alkoholu (maximálně 2 dcl červeného vína za den)
Příklad protizánětlivého jídelníčku

Konkrétní potraviny s nejsilnějším protizánětlivým účinkem

Protizánětlivé účinky se připisují většině zeleniny a ovoce, ale i dalším potravinám. Nejsilnější výsledky dosahují tyto potraviny. Zařaďte je do jídelníčku.

Určitě se ale stravujte čerstvě, pestře, sezonně a co nejméně zpracovaně.

Budete se tak preventivně, a zcela přirozeně chránit před vznikem zánětů.

PROTIZÁNĚTLIVÉ OVOCE: ZELENINA: OSTATNÍ POTRAVINY:
avokádobatáty (sladké brambory)čokoláda hořká a kakao
ananasbrokolicehouby
*baobabkysané zelí koření (*kurkuma, *zázvor, *ženšen sibiřský, česnek)
borůvky (a další bobulovité ovoce)kapustamandle
hroznymangold*moringa (listy)
jahodymrkevolivový olej
*lucumašpenáttuňák (a další tučné ryby)
luštěniny sušenévlašské ořechy
*maracujavývar z kostí
rajčatazelený čaj
*Potraviny označené hvězdičkou jsou součástí složení protizánětlivé směsi superpotravin Blendea SUPERBOOST.

Avokádo

avokádo, protizánětlivá potravina

Avokádo a jeho pěstování dnes má sice kontroverzní pozadí kvůli pěstování, ale nedá se mu odepřít obsah prospěšných sloučenin, které chrání organismus před záněty.

Některé studie dokládají také účinky prevence před rakovinou.

Borůvky a další drobné bobulovité ovoce

borůvky, protizánétlivá potravina

Drobné bobuloviny (borůvky, jahody, maliny, ostružiny) obsahují antioxidanty (antokyany), které snižují zánět, posilují imunitu a snižují riziko onemocnění srdce.

Brokolice a brukvovitá zelenina

brokolice, protizánětlivá potravina

Mezi brukve patří kromě brokolice také květák, kapusta, růžičková kapusta, kedluben, kadeřávek i zelí.

Jsou výbornými zdroji antioxidantů s protizánětlivými účinky.

Houby

Existují tisíce druhů hub a v jisté míře mají téměř všechny protizánětlivý účinek.

Aby se tyto účinky uchovaly, některé houby lze jíst i syrové, nebo se doporučuje pouze krátký var.

Za zmínku stojí tzv. medicinální houby (reishi, hericium, shiitake, chaga), kterých prospěšné účinky jsou ve srovnání s běžnými houbami ze supermarketu ještě silnější.

MĚJTE PŘEHLED: Podrobný seznam medicinálních hub a všech jejich pozitivních účinků nejen na imunitu.

medicinální houby

Tuňák a další tučné mořské ryby

tuňák, protizánětlivá potravina

Mastné ryby (tuňák, losos, sardely, makrela, sleď, ančovičky) obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin s protizánětlivými účinky.

Kvalitní olivový olej

olivový olej, protizánětlivá potravina

Mluví se o něm jako nejzdravějším rostlinném oleji. Nakupujte extra panenský. Je šetrně lisovaný a co nejméně zpracovaný.

Kromě zmírnění zápalů snižuje riziko srdečních nemocí i rakoviny.

Rajčata

rajčata, protizánětlivá potravina

Nutričně velice bohaté ovoce. Protizánětlivě působí hlavně látka lykopen.

Rajčata upravujte na olivovém oleji pro ještě vyšší přísun lykopenu (je rozpustný v tucích).

Zelený čaj

zelený čaj, protizánětlivý nápoj

Kromě silných protizánětlivých a antioxidačních vlastnosti zelený čaj snižuje riziko srdečních nemocí, Alzheimerovy choroby nebo obezity.

Zároveň chrání buňky před poškozováním, díky čemu jsou silné a odolné i vůči zánětům.

Kurkuma

kurkuma, protizánětlivá potravina

Kurkuma je oblíbené koření. Protizánětlivý účinek má látka kurkumin.

Vhodné je kurkumu konzumovat spolu s černým pepřem, který tělu pomáhá vstřebat maximum prospěšného kurkuminu.

Kvalitní hořká čokoláda a kakao

kořká tmavá čokoláda, protizánětlivá potravina

Nakupujte tu s minimálně 70 % kakaa. Čím je procento vyšší, tím silnější protizánětlivé účinky.

Antioxidanty tlumí zápaly a zpomalují stárnutí. Čokoláda zlepšuje kondici a průchodnost cév.

Zázvor

zázvor, protizánětlivá potravina

Čerstvý zázvor konzumujte obden. Vysoké množství může být škodlivé.

Hlavní složkou proti zánětům je gingerol. Kromě jiného tlumí bolest svalů a slouží jako prevence před osteoartrózu (poškození kloubů).

Seznam dalších vhodných potravin najdete výše v tabulce. Opakuji důležitost pestré stravy s dostatkem zeleniny, ovoce a vhodného masa.

Riziko zánětu snížíte na minimum a to dlouhodobě.

Jak se tělesný zánět projevuje?

Jistě dobře znáte projevy zanícených ran a sliznic třeba během nachlazení (bolesti, zarudnutí, otoky, zahlenění a mokvání).

Problematický je zánět uvnitř těla, který na první pohled nevidíme. Záněty uvnitř těla tak často neodhalíme a nosíme si je v sobě dlouhodobě.

Tak se mohou rozvíjet a poškozovat tělo zevnitř. Tato poškození se následně projevují citelněji v podobě nemocí.

Co tedy můžeme během zánětů v těle pozorovat nejčastěji?

  • rapidní únava – tělo vynakládá více energie na produkci protilátek a na boj se záněty
  • horečka – složité imunitní procesy zvyšují tělesnou teplotu. Horečka vzniká zejména za přítomnosti infekce (viry, bakterie)
  • bolestivé bulky v ústech – pokud infekce do těla pronikla ústy
  • vyrážky
  • bolest břicha – infekce se nachází v břiše (bakterie)
  • bolesti na hrudi – infekce a zánět napadá dýchací cesty

U chronických zánětů v těle se tyto příznaky mohou projevovat klidně několik let, než proti nim začneme cíleně bojovat.

Pokud máte podezření na zánět v těle, zcela jistě se nechte vyšetřit.

K odborníkovi vás doporučí váš obvodní lékař a prvotním vyšetřením bude odběr krve pro rozbor.

Proč píšeme právě o potravinách zmírňujících tělesné záněty?

Protože jsme pro vás právě uvedli do prodeje nový produkt Blendea SUPERBOOST.

Mimo další zdravotní benefity pomáhá se zmírněním zánětů v těle a preventivně brání před jejich vznikem.

Klikněte na tlačítko a čtěte o podrobných účincích SUPERBOOST. Pokud si jej objednáte, do 48 hodin je u vás.

Další zásady pro zmírnění zánětů a prevenci před vznikem

Strava samozřejmě neochrání tělo před zánětem, pokud se k sobě budeme chovat nevhodně.

Strava je pouze součástí doživotní snahy žít zdravě. Věřím, že se posnažíte o celkovou změnu svých návyků.

  • Vydatně spěte, často odpočívejte a naučte se relaxovat. Odpočaté tělo je schopno rychleji zachytit škodlivé vlivy a poradit si s nimi.
  • Pravidelně se hýbejte a tělo šetrně namáhejte. Budete silní a silné tělo je logicky lépe chráněno před jakoukoliv zdravotní hrozbou.
  • Jezte zdravě a zařaďte uvedené skupiny potravin.
  • Těšte se ze života, važte si i maličkosti, eliminujte stresové vlivy a více se smějte. Vím, že tato rada je velice obecná, ale věřte, že dobře naladění lidé mají mnohem lepší zdraví, než bručouni a vystresovaní lidé.

Co jsme tedy zjistili?

Lukáš Chládek, blog Blendea
Lukáš Chládek, autor článku
  • správné složení jídelníčku musí obsahovat celé spektrum potravin s protizánětlivými účinky
  • jelikož strava není nikdy vše, je žádoucí zařadit sport a pohyb, vyhýbat se nezdravým potravinám, úplně zrušit všechny zlozvyky, a také se vzdát škodlivých potravin, které záněty naopak živí a podněcují
  • cíleně lze nakupovat doplňky stravy s obsahem protizánětlivých potravin či extraktů z nich (třeba naše Blendea SUPERBOOST, kterou právě uvádíme na trh)
  • chronické záněty kdekoliv v těle snižují kvalitu života a jsou počátečním stadiem pro vznik nejrůznějších nemocí. Nesnižujte si životní komfort a žijte zdravě.

Děkuji, že nás čtete a podporujete. Přeji vám pevné zdraví bez zánětů a pevnou imunitu po celý život, vážení čtenáři 🙂

Další články o posílení imunity a prevenci před chřipkou a nachlazením

Imunitní plán: 9 každodenních kroků pro podporu silné imunity
8 týdnů užívání chlorelly podporuje imunitu, zjistila studie
9 okamžitých tipů, jak se letos bránit nachlazení a chřipce
3 recepty na imunity shot pro přírodní posílení imunity
Řepové imunitní smoothie nasladko
autor

Lukáš Chládek

Ve firmě eMarkest, s.r.o. jsem začal jako prodejce, a právě to mě dovedlo k podrobnému studiu našich výrobků, a hlavně jejich účinků. Jako redaktor blogu Blendea Vám podrobně představím naše produkty. V článcích vysvětlím všechny pozitivní účinky složek produktů Blendea. Podíváme se i na nejčastější zdravotní komplikace, které naše zákazníky trápí, jejich příčiny a projevy. Poradíme, jak se jich nejrychleji zbavit. Kdykoliv mi můžete napsat na chladek.emarkest@gmail.com. Odpovídám během pracovních dnů mezi 09:00 až 18:00. Děkuji, že čtete náš blog a nakupujete u nás. Přeji Vám krásný den a pevné zdraví :)

14 komentářů: “Protizánětlivé potraviny uleví organismu od zánětu a poslouží jako prevence před jeho vznikem”

    • Děkuji za pochvalu, Patriku. Čerpal jsem pouze z ověřených vědeckých a lékařských zdrojů.
      Děkuji, že nás čtete a přeji krásný den 🙂

    • Dobrý den,mám crohnovu chorobu už několik let.v poslední době mě trápi více.chtela bych se dostat do fáze byt bez leku.chci se zeptat.sestavujete i jidelnicky?na tuto chorobu?vypsala jsem si některé protizánětlivé potraviny,zkusím se podle nich více ridit

    • Dobrý den, lituji, ale jídelníčky nesestavujeme. Jsme e-shop s různými zdravými potravinami (nabídka zde – https://www.blendea.cz/obchod/ ). Vhodný jídelníček Vám sestaví nebo poradí lékař, u kterého se s Crohnovou nemocí léčíte. Pouze on má podrobný přehled o závažnosti onemocnění a jídelníčku vhodném přímo pro Vás.
      Přeji hezký den a pevné zdraví.

  1. Dobrý den,četla jsem vás článek o protizánětlivý potravinách.mam crohnovu chorobu. Sestavujete i jídelníčky z těchto potravin?předem děkuji za odpoved

    • Dobrý den, lituji, ale jídelníčky nesestavujeme. Jsme e-shop s různými zdravými potravinami (nabídka zde – https://www.blendea.cz/obchod/ ). Vhodný jídelníček Vám sestaví nebo poradí lékař, u kterého se s Crohnovou nemocí léčíte. Pouze on má podrobný přehled o závažnosti onemocnění a jídelníčku vhodném přímo pro Vás.
      Přeji hezký den a pevné zdraví.

  2. Dobrý den,co by jste mi doporučil na seropozitivni artritidu.já beru ječmen zelený a každé ráno na lačno šťávu, z půl citronu ,a vlažnou vodu.děkuji za radu.diky.M

    • Dobrý den, Miluše.
      Podle dostupných zdrojů by měl ideální jídelníček vypadat následovně:
      – celozrnné výrobky,
      – zelenina a ovoce (měly by tvořit dvě třetiny talíře)
      – nízkotučné bílkoviny z mléčných výrobků a chudého masa (měly tvořit jednu třetinu talíře)
      – menší množství nasycených a trans-tuků
      – snížení příjmu cukru
      – omezený nebo žádný alkohol

      Pozor – nebylo prokázáno, že by nějaké potravinové doplňky pomohly s revmatoidní artritidou. Užívání ječmene proto nemusí být pro Vás účinné.

      Přeji krásný den a pevné zdraví 🙂
      Lukáš z blogu Blendea

  3. Dobrý den mívám zánět stydkého pysků teď zabral vetomgin trochu je vhodné pít mléko?co bych měla jíst teď se toho nemůžu zbavit prosím odpověď na imel

    • Dobrý den.
      Bohužel nepíšete do lékárny a v naší redakci nesedí ani žádný gynekolog, proto mohu doporučit pouze pozorně číst příbalový leták léku a v něm uvedené podmínky užívání. Zároveň se ptejte lékaře, který Vám uvedený lék předepisuje.
      Krásný den a pevné zdraví přeje Lukáš Chládek z blogu Blendea.

  4. Dávno se naopak hovoří o tom, že na autoimunitním onemocnění máme svůj podíl, takže to není tak, že za něj nemůžeme. A dokonce máme v rukou i to, že se jej sami dokážeme zbavit či jej alespoň potlačit.

    • Dobrý den, Veroniko.
      Nás v redakci i ostatní čtenáře zajímá Váš výrok „A dokonce máme v rukou i to, že se jej sami dokážeme zbavit či jej alespoň potlačit„. Určitě nás zajímá, jaké kroky či nástroje jste konkrétně myslela.
      Děkuji za odpověď a přeji hezký den 🙂
      Lukáš Chládek, autor článku

  5. Dobrý den,v roce 2021 sem se nechal ockovat proti Covidu-19 a udál se mě chronický zánět najiupil si kurkumu a plno proti zanetlivejch potravin a zelený čaj a zázvor a postupně se to dalo na ústup jinak chronický zánět se s tím bojuje kolik mesicu než se dá na ústup, přeji hezký den,Ryk.Jinak lékařům nevěřím ujistovali nám všem že vakcíny sou bezpečné nejsou zabijej a poškozují zdraví a nejsou ani schopný se omluvit pozustalim a lidem s podlomeným zdravím po aplikování jedu lidem do těla!!!

    • Dobrý den, Tomáši.
      K tomuto se bohužel nedovedu vyjadřovat, jelikož celý Covid byl zcela nový a zatím nepoznaný virus. Očkování se evidentně jevilo jako nejbezpečnější řešení, jelikož stát nařídil i povinné očování.
      Co se týče jakéhokoliv zánětu, vždy záleží na konkrétním pacientovi. Jinak se zánětu zbaví 20letý sportovec s ideálním jídelníčkem a jinak 60letý člověk, který si za život prošel mnoha nemocemi a některými možná chronicky pořád trpí.
      Pomoc by Vám uměl ideálně imunolog nebo své komplikace sdělte praktickému lékaři, který Vás ke vhodnému specialistovi doporučí.
      Jsme stránka o zdravé stravě a životosprávě, tudíž zde pochopitelně nemohu rozvíjet politické debaty ve smyslu zda bylo nebo nebylo očkování vhodné. Děkuji za pochopení.
      Přeji krásný den a vždy pevné zdraví.
      Lukáš Chládek z blogu Blendea

Napsat komentář: Miluše Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek