• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • 15 zdrojů rostlinných bílkovin, které můžete točit dokola

15 zdrojů rostlinných bílkovin, které můžete točit dokola

Lidské tělo si bílkoviny neukládá, a proto je důležité je přijmout z každodenní skladby potravin.

Známe dva základní druhy bílkovin: živočišné a rostlinné. Právě živočišná bílkovina je nejvíce podobná té, ze které se skládá naše tělo, tedy maso, ryby, drůbež, vejce a mléčné výrobky.

Znamená to, že je ta živočišná nejvhodnější druh proteinu pro naše tělo? Můžeme ji směle vyřadit nebo nám bude scházet? Čtěte dál.

TIP na zdravý nákup: Rostlinný protein Blendea

  • Česká směs kompletních rostlinných bílkovin ochucená kakaem Blendea SUPERPROTEIN doplní důležité proteiny sportovcům, vegetariánům a všem zdravě se stravujícím lidem.
  • Obsahuje hrachový i rýžový protein. Jejich kombinace se doporučuje, aby je tělo využilo co nejlépe.
  • Pro více energie a odolnější organismus jsme jej vylepšili dalšími superpotravinami – peruánskou macou nebo exotickou lucumou.
  • Objednejte si SUPERPROTEIN Blendea ještě dnes a do 2 dnů ho máte doma – připravený pohodlně a rychle posilnit váš organismus nejen při fyzické zátěži.
Klikněte na obrázek a podívejte se na podrobné zdravotní úćinky.

Každá bílkovina se rozkládá na potřebné aminokyseliny

Po zkonzumování jídla je bílkovina (ať už živočišná, nebo rostlinná) rozkládaná na tzv. aminokyseliny

Aminokyselina je základní stavební jednotkou bílkovin.

Esenciální aminokyseliny musíme přijímat pravidelně v potravě, protože si je tělo neumí samo vyrobit. Jedná se o:

  • isoleucin
  • leucin
  • metheonin
  • lysin
  • threonin
  • valin
  • tryptofan
  • histidin
  • fenylalanin

INFOGRAFIKA: Jak se v těle projeví nedostatek bílkovin?

nedostatek bílkovin

Potraviny, které obsahují všechny tyto esenciální aminokyseliny v odpovídajícím množství a poměrech se nazývají kompletní bílkoviny.

Potraviny bez jedné nebo více těchto esenciálních aminokyselin jsou známé jako neúplné proteiny.

Rostlinné bílkoviny (např. čočka, fazole, ořechy) jsou považovány za neúplné, protože postrádají jednu nebo více esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje.

Pro správné fungování těla je tedy nutné klást důraz na pestrost stravy zejména při konzumování rostlinných zdrojů bílkovin.

zdroje bílkovin
Některé z aminokyselin tělo může vyrábět samo o sobě, další, konkrétně 9 z nich, však musíme získat z potravin.

Význam rostlinných bílkovin v jídelníčku

  • Studie z roku 2010 potvrzuje zásadní výhody vegetariánské stravy, která prokazatelně snižuje riziko mozkové mrtvice, rakoviny a úmrtí na srdeční onemocnění.
  • Vegetariáni mají tendenci k nižší tělesné hmotnosti, stabilnější hladině cholesterolu a nižšímu krevnímu tlaku.
  • Pouhé nahrazení 2 porcí červeného masa luštěninami 3 dny v týdnu zlepší hladinu cukru v krvi a dochází k ustálení cholesterolu.
  • Pravidelné zařazení ořechů do stravy podpoří proces hubnutí.
  • Dle portálu veganka.cz rostlinná strava je celkově snadněji stravitelná díky obsažené vláknině, která je zásadní pro celkové trávicí ústrojí.
  • Studie z roku 2014 se zabývá otázkou vlivu živočišných bílkovin na naše tělo. Škodlivost živočišné stravy může být způsobena látkami, které jsou obsažené v mase. Nemusí se tedy nutně jednat o živočišné bílkoviny.

Živočišná bílkovina sice spadá do kategorie kompletních bílkovin, nicméně ve velkém množství může zatěžovat lidský organismus a mít negativní vliv.

Oproti tomu rostlinné bílkoviny patří mezi neúplné proteiny, nicméně jejich kombinací můžeme dosáhnout optimální skladby, která bude mít ideální složení aminokyselin.

Inspirujte se seznamem 15ti rostlinných zdrojů bílkovin a obohaťte si jídelníček.

Zcela jistě zjistíte, že se nejedná jen o zdroj proteinu, ale také o široké spektrum dalších vitamínů a minerálů, které nám příroda nabízí.

benefity rostlinného proteinu

15 nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin

Čočka

Čočka poskytuje významné množství bílkovin v rámci denního příjmu člověka. Jeden šálek obsahuje až 18 g bílkovin. 

Protein obsažený v čočce je klasifikovaný do skupiny neúplných bílkovin, tak že postrádá některé esenciální aminokyseliny, které potřebujeme.

Je nízkokalorická, obsahuje malé množství cukru a téměř žádný tuk. Čočka obsahuje také spoustu minerálů, vlákniny a vitamínů. Zároveň skvěle zasytí.

Dle studie z roku 2010 jsou luštěniny potenciálním klíčem k ovládání chuti k jídlu a tím pádem je vhodným doplňkem ve fázi hubnutí.

čočka jako zdroj bílkovin
Nemějte strach. Nedostatek aminokyselin lze snadno doplnit pestrou stravou. Každý druh čočky je skvělým doplňkem, protože obsahuje komplexní složení živin a kvalitní bílkoviny.

Rýže

Rýže není jen zdrojem kvalitních sacharidů, ale také dobrým zdrojem bílkovin obsahující i esenciální aminokyseliny.

Bílá i hnědá rýže obsahují přibližně 7 gramů bílkovin na každých 100 g vařené porce.

Obrovskou výhodou této potraviny je její snadná stravitelnost. To je také jedním z důvodů, proč je upřednostňována před jinými druhy bílkovin, jako je syrovátková nebo sójová bílkovina, která může způsobit zažívací potíže.

V dnešní moderní době jsou k dostání proteinové přípravky, jejichž základ pochází právě rýže.

Rýžový protein je bezlepkový, takže je výbornou variantou pro osoby s nesnášenlivostí lepku nebo celiakií.

V kombinaci s jinými potravinami, jako jsou fazole, ořechy nebo sója, dopřejete tělu veškeré spektrum aminokyselin, které potřebuje. 

Čím více se rýže rozvaří, tím rychleji se po její konzumaci zvyšuje hladina krevního cukru.

Cizrna

Cirzna, nebo-li římský hrách, patří mezi nejdůležitější a nejstarší konzumované plodiny na světě.

Luštěninu a nabízí řadu zdravotních přínosů:

  • pomáhá zvyšovat pocit zasycenosti
  • zlepšuje trávení
  • udržuje stabilní hladinu cukru v krvi
  • zvyšuje ochranu těla před nemocemi

Jeden hrníček cizrny obsahuje až 12 gramů bílkovin, 100 g cizrny pak obsahuje 20 g bílkovin.

Protein v cizrně se řadí mezi neúplné. V tomto případě je ideální kombinace  s celozrnnými obilovinami tak, abyste získali celé spektrum aminokyselin.

Vhodnou kombinací může být cizrna s kuskusem a zeleninou.

zdroj bílkovin cizrna

Cizrna je bez cholesterolu a obsahuje méně než 1 gram nasycených tuků na šálek.

Žlutý sušený hrách

Hrách je jedním z nejvíce přehlížených zdrojů rostlinných bílkovin, které poskytují až 8 g bílkovin na 100 g s vysokým podílem aminokyselin.

Někteří lidé hrách snáší lépe, než nadýmavé fazole.

Zelený hrách je také jednou z častých základních ingrediencí proteinových doplňků stravy, které jsou snadno stravitelné.

Vyváženou stravou bohaté na superpotraviny lze docílit toho, že budete konzumovat dostatek kvalitních bílkovin.

Nicméně během dnů, které jsou plné práce a stresu, lze na skladbu potravin snadno zapomenout.

To je důvod, proč je skvělé do stravy zařadit i proteinové doplňky stravy v podobě prášku. Zvýšíte příjem bílkovin s minimálním časem přípravy.

žlutý loupaný hrách
Kromě toho, že je bohatý na bílkoviny, je také výborným zdrojem mnoha vitamínů B, železa, hořčíku, fosforu, zinku a mědi.

Spirulina

Nenápadná modrozelená řasa toho nabízíhodně. Pouhé dvě polévkové lžíce (30 ml) obsahují 8 gramů kompletních bílkovin, které zároveň pokryjí 22 % denního požadavku na železo.

Kromě bílkovin, spirulina obsahuje pozoruhodné množství hořčíku, manganu, draslíku a ostatních živin, které tělo potřebuje, včetně esenciálních mastných kyselin.

Pro maximalizaci účinků spiruliny je doporučené ji konzumovat na lačno.

VÝBORNÉ VÝŽIVOVÉ HODNOTY: 100 g spiruliny obsahuje 57 g kompletních bílkovin, 11 g sacharidů a 4 g tuků.

Musíme vzít však v potaz, že běžně do denního příjmu zařazujeme 1-2 čajové lžíce, což jsou cca 3 – 5 gramů.

spirulina
Spirulinu je možné pořídit ve formě tablet, prášku, nebo jako součást směsi zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS té nejvyšší kvality.

Quinoa

Quinoa pochází ze semen rostliny Merlík Chilský. Víte proč je Quinoa výjimkou mezi všemi rostlinnými zdroji bílkovin?

Jako jediná obsahuje všechny aminokyseliny ve skvělém poměru.

100 g obsahuje celkem 15 g bílkovin, 58 g sacharidů a 5 g tuků.

Kromě těchto makroživin, quinoa je skvělým zdrojem vlákniny, železa, manganu, fosforu a horčíku

quinoa
Na výběr máme černou, červenou a bílou. Co je skvělá zpráva, nejedná se o geneticky modifikovanou potravinu.

Sója

Sójové boby jsou druhem luštěnin pocházející z východní Asie. V Asii se konzumují výrobky ze sóje mnohonásobně častěji, než v Evropě.

Trh nabízí mnoho sójových produktů, od mouky, přes bílkovinné výrobky, tofu, mléko, omáčky a sójové oleje.

100g vařených sójových bobů obsahuje 11 g bílkoviny, 11 g sacharidů a 6 g tuků. 

Se sójou se vážně také celosvětově rozšířená problematika, a to její genetická modifikace

Sója nebude naším nepřítelem, pokud ji budeme konzumovat ve zdraví prospěšné, a sice fermentované podobě.

Fermentace je proces, př kterém se rozloží pro zdraví nevýhodně (tv. antinutriční) látky a fytáty.Margit Slimáková, odbornice na výživu

Problémem dneška se stalo to, že sója je nejčastěji konzumovaná jako izolovaný sojový protein, který je přidáván jako příměs do mnoha různých polotovarů.

Jak tedy zařadit sóju správně do jídelníčku? Jíst pouze fermentované sůjové produkty.

soja
Na výběr máme černou, červenou a bílou. Co je skvělá zpráva, nejedná se o geneticky modifikovanou potravinu.

Konopné semínko

Malá, hnědá, nenápadná semínka zažívají obrovský vzestup ve světě zdravého stravování.

Stejně jako quinoa obsahují všechny esenciální aminokyseliny v ideálně příznivém zastoupení. Konopné semínko má tedy podobný charakter jako hovězí nebo jehněčí maso.

100 g loupaného konopného semínka obsahuje 30 g bílkovin, 2 g sacharidů a 52 g tuků.

Navíc, stravitelnost bílkovin z konopných semínek je mnohem lepší, než z ostatních zrn, ořechů a luštěnin.

Konopné semínko pochází z  technického konopí, které je odrůdou rostliny Cannabis L. Sativa pocházející z Asie.

Technické konopí neobsahuje žádné THC (případně v zanedbatelném množství, které nijak neovlivňuje vnímání ani při větší konzumaci).

Konopné semínko je v dnešní době běžně k dostání ve specializovaných bioprodejnách.

konopné semínko
Konopná semínka jsou zvláště bohaté na omega 3 mastné kyseliny.

Chia semínka

Chia semínka pocházejí z Mexika a Guatemaly patřící k rostlině Salvia Hispanica.

Nabízejí neuvěřitelně všestranné využití: mají nevýraznou chuť a jsou schopny absorbovat vodu, kterou přeměňují na látku podobnou gelu.

Nabobtnají v žaludku a tlumí tak pocit hladu a chutí na sladké. Z Chia semínek se tak stalo snadné obohacení i těch nejobyčejnějších receptů.

Kromě zdroje rostlinné bílkoviny Chia semínka obsahují i různé vitamíny, minerály, antioxidanty a další živiny podporující zdraví.

100g chia semínek obsahuje 11 g bílkovin, 33 g sacharidů a 31 g tuků. Pokud Chia semínka použijete jako obohacení pokrmu, pak jedna lžíce (cca 10 g) obsahuje 1 g bílkoviny, 3 g sacharidů a 3 g tuků.

TIP: Ořechy a semena jsou snadným prostředkem, jak přidat rostlinné bílkoviny, vitamíny a minerály do každodenního jídelníčku. Ideální je jejich konzumace v syrovém stavu bez dalších přísad. 

chia semínka
Chia semínek nikdy nejezte moc najednou. Větší množství může vést ke krátkodobé zácpě. Čajová lžička na 1 porci stačí. 

Brokolice

Brokolice je nejen úžasný zdroj vlákniny, ale i obsah bílkovin je překvapivý. Stala se velmi oblíbenou zeleninou, kterou si můžete vychutnat jak surovou, tak i vařenou. 

100 g čerstvé (neuvařené) brokolice nabízí 3 g bílkovin, 6 g sacharidů a 0,2 g tuků.

Nejlepší možnou variantou je kombinace brokolice s celozrnnými potravinami, jako je hnědá rýže, ječmen a quinoa v kombinaci s praženými vlašskými ořechy nebo slunečnicovými semínky.

Těmito kombinacemi získáte kompletní složení bílkovin pro své tělo.

Dalším benefitem pravidelné konzumace brokolice může být zabránění zácpě, udržování zdravého zažívacího traktu a snižování rizika vzniku rakoviny tlustého střeva.

Brokolice podporuje pravidelnost těla, která je zásadní pro denní vylučování toxinů žlučí a stolicí.

brokolice
Brokolice je nejenom skvělým doplňkem zdravé stravy, ale také poskytuje antioxidační a protizánětlivé účinky.

Arašídy

Věděli jste,že arašídové máslo patří do dietní stravy? Má perfektní kombinaci bílkovin.

Navíc jedna dávka této dobroty má velký podíl vitamínu B6 a draslíku.

Arašídové máslo si můžete jednoduše vyrobit i doma, stačí vám k tomu balíček koupených arašídů bez přidaného cukru a soli.

Použijte výkonný mixér a arašídy rozmixujte. Pokud máte rádi jemnější variantu, stačí mixovat o něco déle.

100 g arašídového másla obsahuje 25 g bílkoviny, 19 g sacharidů a 51 g tuků. Přiměřenou denní porcí může tak být 1 až 2 lžičky.

Bílkovina v arašídech obsahuje mnoho aminokyselin, které však postrádají esenciální aminokyselinu L-methionin. Tu však získáváte kombinací s jinými potravinami.

I přes to, že arašídy mají vysoký obsah bílkovin, obsahují také vysoký obsah tuku a kalorií.

Denní porcí arašídů by tak měla být jedna dávka o velikosti lidské dlaně.

arašídy
Arašídy patří mezi luštěniny a někteří lidé na ni mohou být vysoce alergičtí.

Špenát

Špenát může být sklizen i v době, kdy je ještě mladý – tzv. baby špenát. Přidáním špenátu do pokrmů se rychle zvýší výživový obsah bez významného zvýšení počtu kalorií.

Listový špenát není tím nejzákladnějším zdrojem pro doplnění bílkovin, nicméně i ty obsahuje.

100 g listového špenátu obsahuje 2 g bílkoviny, 0,6 g sacharidů a 0,3 g tuků.

Vhodné je tedy doplnit pokrm o další rostlinné zdroje bohaté na bílkoviny, např. quinoa. Oproti tomu skvěle tělo obohatí o železo, vápník a vitamín A.

špenát
Špenátové listy jezte syrové v salátech, tepelně zpracované jako přílohu nebo jako ingredience pro omáčky a polévky.

Fazole

Existuje mnoho druhů fazolí, ale jednu věc mají společné, a to je vysoký obsah bílkovin.

Fazole patří do skupiny luštěnin, kam také patří například arašídy, hrách a čočka.

100 g černých fazolí obsahuje přibližně 22 g bílkovin, 39 g sacharidů a 3 g tuku. Zde se vybízí uvést nutriční srovnání s vařeným kuřecím mase, které obsahuje 28 g bílkoviny na 100 g masa, což není tak velký rozdíl.

Jaká je výhoda fazolí (a dalších rostlinných proteinů) oproti živočišné bílkovině? Rozhodně lepší stravitelnost pro tělo.

Kromě velkého podílu bílkovin obsahují i několik dalších klíčových vitamínů a minerálních látek, o kterých je známo, že mají obrovský prospěch pro lidské zdraví.

Udržení nízkého příjmu sodíku je nezbytné pro udržení krevního tlaku na normální úrovni.

Černé fazole mají přirozeně nízký obsah sodíku, ale zároveň obsahují i draslík, vápník a hořčík, díky čemuž přirozeně snižují krevní tlak.

fazole v misce
Vzhledem k obsahu vlákniny pomáhají fazole předcházet zácpě a podporují pravidelné fungování zažívacího traktu.

Mandle

Pouze 10 mandlí denně vám pomůže dosáhnout plánů, které se týkají nutričních cílů.

Protein obecně zvyšuje sytost a pocity plnosti, což může pomoci ke snížení celkového příjmu kalorií.

1 mandle dodá tělu 0,25 g bílkovin s perfektní vstřebatelností, která usnadňuje tělu zpracovávat obsažené živiny.

10 mandlí denně obsahuje asi 2,5 g proteinu a 6 gramů tuku.

TIP: Víte jak můžete zvýšit obsah živin v mandlích? Jejich namáčením.

Jednoduše neloupané oříšky zalijte vodou a nechte přes noc odpočívat.

Díky tomuto procesu se zbavíte tzv. blokátorů enzymů, které omezují vstřebatelnost živin.

mandle
Kromě bílkovin jsou mandle fantastickým zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit před oxidačním stresem.  

Pekanové ořechy

Kromě bílkovin pekanové ořechy obsahují  i sacharidy a velké množství tuků.

Ve 100 g pekanových ořechů je obsaženo 9 g bílkoviny, 14 g sacharidů a 71 g tuků.

Navíc obsahují více než polovinu denní potřeby manganu, který je užitečný v mnoha směrech.

Mangan je minerál, který podporuje správný vývoj kostí, chrupavky a celkový proces hojení ran.

Základem zdravého stravování je pestrost a střídmost, vnímáte to také tak? Pokud jste milovníky masa a dalších živočišných produktů, zkuste alespoň několikrát do týdne zařadit i tyto rostlinné zdroje.

Budete se cítit skvěle, tělu dodáte potřebné živiny a široké spektrum aminokyselin.

pekanové ořechy
Nenechte se poměrem tuků zastrašit. Skrze pekanové oříšky se do těla dostávají zdravé tuky, které jsou důležité i pro udržování hmotnosti.

Obsah bílkovin a tuků ve vybraných potravinách

Bílkoviny/100 gTuk/100 g
Maso a masné výrobky
Kuřecí prsa231
Vepřová panenka204
Vepřová krkovice1916
Hovězí zadní205
Hovězí přední1813
Losos2010
Treska171
Libová šunka172
Salám Vysočina1838
Vejce
Vejce1310
Vaječný žloutek1627
Vaječný bílek110
Mléko a mléčné výrobky
Mléko polotučné31,5
Jogurtové mléko32
Jogurt bílý 3%53
Tvaroh10 - 130 - 10
Hermelín2023
Cottage124
Lučina7,526
Eidam 30%2715
Mozzarella1816
Luštěniny
Cizrna195
Čočka241
Fazole212
Hrách202
Sójové boby3420
Tofu166
Tempeh188
autor

Květa Bezuchová

Baví mě sepisovat poznatky do užitečných článků a rozhovorů, které mají přidanou hodnotu. S mým tělem budu až do konce života, a tak mi rozhodně není lhostejné, čím ho vyživuji. Základ informací jsem načerpala z kurzu pro výživové poradce zakončený certifikační zkouškou MŠMT. Mám ráda inspiraci, která je všude kolem v podobě zajímavých životních příběhů a ráda tyto zkušenosti sepisuji a předávám lidem v podobě inspirativních rozhovorů.

8 komentářů: “15 zdrojů rostlinných bílkovin, které můžete točit dokola”

  1. Dobrý den, prosím vás kolik gramů tofu mohu zkonzumovat denně ( bílkoviny) na 80kg váhy.?
    Děkuji

    • Dobrý den, Ello,

      předpokládám, že nejíte pouze tofu. Strava má být pestrá, tím pádem i zdrojů bílkovin je během dne zřejmě více.

      Uvažujme následovně:

      – denní doporučená dávka bílkovin je 0,8 g bílkoviny na kilogram tělesné váhy. Pokud aktivně cvičíte, je to 1-1,2 g bílkoviny na kilo váhy.
      – ve Vašem případě tedy mluvíme o aspoň 64 gramech bílkovin za den v klidu, pokud cvičíte, je to 80 až 96 g bílkovin
      – tofu obsahuje 8g bílkoviny na 100g výrobku.
      – v klidovém stavu bez příjmu jakýchkoliv jiných bílkovin by jste pro doporučenou denní dávku potřebovala sníst minimálně 800g /8 balení po 100g výrobku/ tofu, což si myslím, že je nesplnitelné a rychle by Vám přestalo chutnat

      Tofu tedy jistě nebude jediným zdrojem bílkovin ve Vašem jídelníčku. Bílkoviny jsou v mase, luštěninách, semínkách a jádrech, ale i ovoci a zelenině. Jsou prakticky všude.
      Stravujte se tedy čerstvě, pestře, lokálně… Zcela jistě Vám bílkoviny chybět nebudou.

      Přeji krásný den a pevné zdraví.

  2. Pekanové ořechy a podíl manganu.
    „obsahuje více než polovinu denní dávky manganu“ – kolik je gramů pekan ořechů je třeba sníst?
    Uvítal bych uvedení kombinace potravin z výše uvedeného seznamu, které poskytnou kompletní potřebu aminokyselin.
    Děkuji a přeji pěkný den.

    • Dobrý den. Vše vždy bylo a bude pouze o správné a pestré skladbě čerstvého a pravidelného jídelníčku. Odhadovaná denní potřeba je 2-3 mg, které obsahují cca. 2 hrsti pekanů. Mangan se ale zcela přirozeně vyskytuje i v jiných potravinách (řepa, hrách, celozrnné obilniny, luštěniny, ořechy, listová zelenina), takže pokud sníte některé z nich, dávku manganu zcela jistě dosáhnete a nemusíte ho doplňovat pouze pomocí ořechů.
      Stejné je to s aminokyselinami. Zaměřte se na PESTROST a co nejméně průmyslově zpracované potraviny. Určitě jezte i maso, mléčné výrobky a nepodléhejte žádným aktuálně moderním výživovým trendům. Ty bohužel vedou k nedostatku základních živin.
      Přeji hezký den.

    • Dobrý den, to bohužel netuším, ani se mi nepovedlo tuto informaci nikde dohledat. Domnívám se proto, že daná bílkovina nemá žádný specifický název a jde souhrnně o rostlinnou bílkovinu. Je to pro Vás důležitá informace?

  3. Dobrý den, kolík můžu mít bílkovin rostlinných za den, živočišné nemůžu a když Max dvakrát do týdne… kvůli ledvinám.dekuji za odpověď…A přeji hezký zbytek dne

    • Dobrý den, pokud nesportujete, denně je to cca 0,8 až 1 g rostlinné bílkoviny na kilo váhy. Pokud cvičíte, množství lze zvýšit až na 1,2 až 1,5 g na kilo váhy. Přeji hezký den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Jak snížit kortizol? Kromě redukce stresu jsou nezbytné zdravé návyky (11 tipů)

15.08.2022

Různým druhům stresu čelíme každý den všichni. Stres zvyšuje sekreci hormonu kortizolu, který sice potřebujeme, ale dlouhodobě vysoká hladina je škodlivá. Našim společným cílem je proto snížení hladiny kortizolu.

Číst celý článek

Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji i bez inzulinu? (14 tipů pro zdravé lidi a diabetiky)

05.08.2022

Zvýšený krevní cukr (hyperglykemie) se může objevit krátkodobě, ale také chronicky. Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi je zdraví škodlivá a nebezpečná, i pokud stav zatím nepřerostl až do cukrovky. V článku poradím, jak snížit cukr v krvi a tím i riziko problémů se zrakem, cévami, hybností končetin a samotným diabetem. Zdravým životním stylem a […]

Číst celý článek

Tulsi – prospěšné účinky, možná rizika a dávkování Bazalky posvátné

04.08.2022

Tulsi, česky bazalka posvátná, je vytrvalá rostlina, jejíž zdraví prospěšné účinky využívali již staří Řekové a Římané. Tradiční indická medicína ajurvéda si ji cení, jelikož podporuje mysl, dýchání a srdce. V podrobném profilu tulsi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na pozitivní účinky byliny, na negativní účinky a pro koho tulsi není vhodná, na bezpečné […]

Číst celý článek

9 způsobů přirozené podpory funkce jater včetně potravin, bylinek a životosprávy

19.07.2022

Játra mají jako životně důležitý orgán jasné funkce, které musí fungovat správně a bez přestávek. V článku vysvětlím, co přesně játra dělají a které nemoci je nejčastěji ohrožují. Zmíním i příznaky nesprávné funkce a selhávání. Hlavně ale poradím, jak podpořit přirozenou funkci jater díky správným a zodpovědným životním návykům, stravě a bylinkám a ochránit tak […]

Číst celý článek

Vše o zánětu močového měchýře: Příčiny, projevy, léčba a možnosti prevence

08.06.2022

Potíže v podobě infekce močových cest a zánětu močového měchýře postihují častěji ženy než jejich mužské protějšky. Zdánlivě banální problém může vést až k poškození ledvin, pokud je zanedbána léčba a nedbá se na preventivní opatření. Jak zánět vzniká a lze mu předejít? 

Číst celý článek

Ostropestřec mariánský – zdravotní účinky nenápadného bodláku potvrzené studiemi

06.05.2022

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) znáte spíše jako bodlák s výrazným fialovým květem. V Česku běžně roste. Prakticky celá rostlina je jedlá. Možná jste ostropestřec přehlíželi, což je ale škoda, protože má řadu prospěšných účinků, pro které se užívají drcená semena. Hlavním z nich je podpora zdraví a očista jater. V článku vyjmenuji i další účinky, […]

Číst celý článek

Brahmi – prospěšné účinky, rizika a dávkování Bakopy drobnolisté

02.05.2022

Brahmi (Bakopa drobnolistá) je drobná plazivá rostlina s prospěšným vlivem nejen na kondici mozku a paměť. V podrobném profilu brahmi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na negativní účinky a pro koho brahmi není vhodná, na bezpečné a účinné dávkování.

Číst celý článek

Ashwagandha – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

29.04.2022

Ashwaganha neboli Vitánie snodárná je rostlina s prospěšnými zdravotními účinky. Pro ně se využívá hlavně kořen, ale konzumovat ze i plody a listy. V podrobném profilu superpotraviny ashwagandha zjistíte: jak přesně vám ashwagandha může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv ashwagandhy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je výživový profil ashwagandhy, jaké jsou nežádoucí […]

Číst celý článek

Kurkuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

28.04.2022

Kurkuma patří díky mnoha prospěšným účinkům mezi superpotraviny. V podrobném profilu kurkumy zjistíte: jak přesně vám kurkuma může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv kurkumy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil kurkumy, proč kurkumu užívat spolu s piperinem z černého pepře, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by kurkumu užívat […]

Číst celý článek

Sinice spirulina – účinky, rizika a nutriční profil

27.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny spirulina zjistíte: jaké má spirulina pozitovní účinky na zdravotní stav a kondici, jaký je vliv spiruliny na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil spiruliny, odkud spirulina pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.