15 zdrojů rostlinných bílkovin, které můžete točit dokola

soja

Baví mě sepisovat poznatky do užitečných článků a rozhovorů, které mají přidanou hodnotu. S mým tělem budu až do konce života, a tak mi rozhodně není lhostejné, čím ho vyživuji. Základ informací jsem načerpala z kurzu pro výživové poradce zakončený certifikační zkouškou MŠMT. Mám ráda inspiraci, která je všude kolem v podobě zajímavých životních příběhů a ráda tyto zkušenosti sepisuji a předávám lidem v podobě inspirativních rozhovorů.

Lidské tělo si bílkoviny neukládá, a proto je důležité je přijmout z každodenní skladby potravin. Známe dva základní druhy bílkovin: živočišné a rostlinné. Právě živočišná bílkovina je nejvíce podobná té, ze které se skládá naše tělo, tedy maso, ryby, drůbež, vejce a mléčné výrobky. Znamená to, že je ta živočišná nejvhodnější druh proteinu pro naše tělo? Můžeme ji směle vyřadit nebo nám bude scházet? Čtěte dál.

 

Každá bílkovina se rozkládá na potřebné aminokyseliny

Po zkonzumování jídla je bílkovina (ať už živočišná, nebo rostlinná) rozkládaná na tzv. aminokyselinyAminokyselina je základní stavební jednotkou bílkovin. Esenciální aminokyseliny musíme přijímat pravidelně v potravě, protože si je tělo neumí samo vyrobit. Jedná se o:

 

INFOGRAFIKA: Jak se v těle projeví nedostatek bílkovin?

nedostatek bílkovin

 

Potraviny, které obsahují všechny tyto esenciální aminokyseliny v odpovídajícím množství a poměrech se nazývají kompletní bílkoviny. Potraviny bez jedné nebo více těchto esenciálních aminokyselin jsou známé jako neúplné proteiny.

Rostlinné bílkoviny (např. čočka, fazole, ořechy) jsou považovány za neúplné, protože postrádají jednu nebo více esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje. Pro správné fungování těla je tedy nutné klást důraz na pestrost stravy zejména při konzumování rostlinných zdrojů bílkovin.

zdroje bílkovin

Některé z aminokyselin tělo může vyrábět samo o sobě, další, konkrétně 9 z nich, však musíme získat z potravin.

 

Proč bychom měli upřednostnit, nebo minimálně pravidelně zařadit rostlinné bílkoviny do jídelníčku?

Živočišná bílkovina sice spadá do kategorie kompletních bílkovin, nicméně ve velkém množství může zatěžovat lidský organismus a mít negativní vliv. Oproti tomu rostlinné bílkoviny patří mezi neúplné proteiny, nicméně jejich kombinací můžeme dosáhnout optimální skladby, která bude mít ideální složení aminokyselin.

Inspirujte se seznamem 15ti rostlinných zdrojů bílkovin a obohaťte si jídelníček. Zcela jistě zjistíte, že se nejedná jen o zdroj proteinu, ale také o široké spektrum dalších vitamínů a minerálů, které nám příroda nabízí.

benefity rostlinného proteinu

 

15 nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin

# 1. Čočka

Čočka poskytuje významné množství bílkovin v rámci denního příjmu člověka. Jeden šálek obsahuje až 18 g bílkovin. Protein obsažený v čočce je klasifikovaný do skupiny neúplných bílkovin, tak že postrádá některé esenciální aminokyseliny, které potřebujeme.

Je nízkokalorická, obsahuje malé množství cukru a téměř žádný tuk. Čočka obsahuje také spoustu minerálů, vlákniny a vitamínů. Zároveň skvěle zasytí.

Dle studie z roku 2010 jsou luštěniny potenciálním klíčem k ovládání chuti k jídlu a tím pádem je vhodným doplňkem ve fázi hubnutí.

čočka jako zdroj bílkovin

Nemějte strach. Nedostatek aminokyselin lze snadno doplnit pestrou stravou. Každý druh čočky je skvělým doplňkem, protože obsahuje komplexní složení živin a kvalitní bílkoviny.

 

2. Rýže

Rýže není jen zdrojem kvalitních sacharidů, ale také dobrým zdrojem bílkovin obsahující i esenciální aminokyseliny. Bílá i hnědá rýže obsahují přibližně 7 gramů bílkovin na každých 100 g vařené porce.

Obrovskou výhodou této potraviny je její snadná stravitelnost. To je také jedním z důvodů, proč je upřednostňována před jinými druhy bílkovin, jako je syrovátková nebo sójová bílkovina, která může způsobit zažívací potíže. V dnešní moderní době jsou k dostání proteinové přípravky, jejichž základ pochází právě rýže.

Rýžový protein je bezlepkový, takže je výbornou variantou pro osoby s nesnášenlivostí lepku nebo celiakií. V kombinaci s jinými potravinami, jako jsou fazole, ořechy nebo sója, dopřejete tělu veškeré spektrum aminokyselin, které potřebuje. Čím více se rýže rozvaří, tím rychleji se po její konzumaci zvyšuje hladina krevního cukru.

TIP NA ZDRAVÝ NÁKUP: Směs rostlinných bílkovin Blendea SUPERPROTEIN obsahuje hrachový, ale i rýžový protein. Navíc se doporučuje jejich kombinace, aby je tělo využilo co nejlépe.

blendea superprotein

3. Cizrna

Cirzna, nebo-li římský hrách, patří mezi nejdůležitější a nejstarší konzumované plodiny na světě. Luštěninu a nabízí řadu zdravotních přínosů:

Jeden hrníček cizrny obsahuje až 12 gramů bílkovin, 100 g cizrny pak obsahuje 20 g bílkovin.

Protein v cizrně se řadí mezi neúplné. V tomto případě je ideální kombinace  s celozrnnými obilovinami tak, abyste získali celé spektrum aminokyselin. Vhodnou kombinací může být cizrna s kuskusem a zeleninou.

zdroj bílkovin cizrna

Cizrna je bez cholesterolu a obsahuje méně než 1 gram nasycených tuků na šálek.

 

4. Žlutý sušený hrách

Hrách je jedním z nejvíce přehlížených zdrojů rostlinných bílkovin, které poskytují až 8 g bílkovin na 100 g s vysokým podílem aminokyselin. Někteří lidé hrách snáší lépe, než nadýmavé fazole.

Zelený hrách je také jednou z častých základních ingrediencí proteinových doplňků stravy, které jsou snadno stravitelné. Vyváženou stravou bohaté na superpotraviny lze docílit toho, že budete konzumovat dostatek kvalitních bílkovin.

Nicméně během dnů, které jsou plné práce a stresu, lze na skladbu potravin snadno zapomenout. To je důvod, proč je skvělé do stravy zařadit i proteinové doplňky stravy v podobě prášku. Zvýšíte příjem bílkovin s minimálním časem přípravy.

žlutý loupaný hrách

Kromě toho, že je bohatý na bílkoviny, je také výborným zdrojem mnoha vitamínů B, železa, hořčíku, fosforu, zinku a mědi.

 

5. Spirulina

Nenápadná modrozelená řasa toho nabízíhodně. Pouhé dvě polévkové lžíce (30 ml) obsahují 8 gramů kompletních bílkovin, které zároveň pokryjí 22 % denního požadavku na železo.

Kromě bílkovin, spirulina obsahuje pozoruhodné množství hořčíku, manganu, draslíku a ostatních živin, které tělo potřebuje, včetně esenciálních mastných kyselin.

Pro maximalizaci účinků spiruliny je doporučené ji konzumovat na lačno.

VÝBORNÉ VÝŽIVOVÉ HODNOTY: 100 g spiruliny obsahuje 57 g kompletních bílkovin, 11 g sacharidů a 4 g tuků. Musíme vzít však v potaz, že běžně do denního příjmu zařazujeme 1-2 čajové lžíce, což jsou cca 3 – 5 gramů.

spirulina

Spirulinu je možné pořídit ve formě tablet, prášku, nebo jako součást směsi zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS té nejvyšší kvality.

 

6. Quinoa

Quinoa pochází ze semen rostliny Merlík Chilský. Víte proč je Quinova výjimkou mezi všemi rostlinnými zdroji bílkovin? Jako jediná obsahuje všechny aminokyseliny ve skvělém poměru.

100 g obsahuje celkem 15 g bílkovin, 58 g sacharidů a 5 g tuků. Kromě těchto makroživin, quinoa je skvělým zdrojem vlákniny, železa, manganu, fosforu a horčíku

quinoa

Na výběr máme černou, červenou a bílou. Co je skvělá zpráva, nejedná se o geneticky modifikovanou potravinu.

 

7. Sója

Sójové boby jsou druhem luštěnin pocházející z východní Asie. V Asii se konzumují výrobky ze sóje mnohonásobně častěji, než v Evropě. Trh nabízí mnoho sójových produktů, od mouky, přes bílkovinné výrobky, tofu, mléko, omáčky a sójové oleje.

100g vařených sójových bobů obsahuje 11 g bílkoviny, 11 g sacharidů a 6 g tuků. Se sójou se vážně také celosvětově rozšířená problematika, a to její genetická modifikace

Sója nebude naším nepřítelem, pokud ji budeme konzumovat ve zdraví prospěšné, a sice fermentované podobě. Fermentace je proces, př kterém se rozloží pro zdraví nevýhodně (tv. antinutriční) látky a fytáty.Margit Slimáková, odbornice na výživu

Problémem dneška se stalo to, že sója je nejčastěji konzumovaná jako izolovaný sojový protein, který je přidáván jako příměs do mnoha různých polotovarů.

Jak tedy zařadit sóju správně do jídelníčku? Jíst pouze fermentované sůjové produkty.

soja

Mezi “zdravou”, fermentovanou podobu sóji patří Tempeh, kvalitní sójové omáčky a Miso.

 

8. Konopné semínko

Malá, hnědá, nenápadná semínka zažívají obrovský vzestup ve světě zdravého stravování. Stejně jako quinoa obsahují všechny esenciální aminokyseliny v ideálně příznivém zastoupení. Konopné semínko má ted podobný charakter jako hovězí nebo jehněčí maso.

100 g loupaného konopného semínka obsahuje 30 g bílkovin, 2 g sacharidů a 52 g tuků.

Navíc, stravitelnost bílkovin z konopných semínek je mnohem lepší, než z ostatních zrn, ořechů a luštěnin.

Konopné semínko pochází z  technického konopí, které je odrůdou rostliny Cannabis L. Sativa pocházející z Asie. Technické konopí neobsahuje žádné THC (případně v zanedbatelném množství, které nijak neovlivňuje vnímání ani při větší konzumaci). Konopné semínko je v dnešní době běžně k dostání ve specializovaných bioprodejnách.

konopné semínko

Konopná semínka jsou zvláště bohaté na omega 3 mastné kyseliny.

 

9. Chia semínka

Chia semínka pocházejí z Mexika a Guatemaly patřící k rostlině Salvia Hispanica. Nabízejí neuvěřitelně všestranné využití: mají nevýraznou chuť a jsou schopny absorbovat vodu, kterou přeměňují na látku podobnou gelu. Nabobtnají v žaludku a tlumí tak pocit hladu a chutí na sladké. Z Chia semínek se tak stalo snadné obohacení i těch nejobyčejnějších receptů.

Kromě zdroje rostlinné bílkoviny Chia semínka obsahují i různé vitamíny, minerály, antioxidanty a další živiny podporující zdraví.

100g chia semínek obsahuje 11 g bílkovin, 33 g sacharidů a 31 g tuků. Pokud Chia semínka použijete jako obohacení pokrmu, pak jedna lžíce (cca 10 g) obsahuje 1 g bílkoviny, 3 g sacharidů a 3 g tuků.

TIP: Ořechy a semena jsou snadným prostředkem, jak přidat rostlinné bílkoviny, vitamíny a minerály do každodenního jídelníčku. Ideální je jejich konzumace v syrovém stavu bez dalších přísad. 

chia semínka

Chia semínek nikdy nejezte moc najednou. Větší množství může vést ke krátkodobé zácpě. Čajová lžička na 1 porci stačí. 

 

10. Brokolice

Brokolice je nejen úžasný zdroj vlákniny, ale i obsah bílkovin je překvapivý. Stala se velmi oblíbenou zeleninou, kterou si můžete vychutnat jak surovou, tak i vařenou. 100 g čerstvé (neuvařené) brokolice nabízí 3 g bílkovin, 6 g sacharidů a 0,2 g tuků.

Nejlepší možnou variantou je kombinace brokolice s celozrnnými potravinami, jako je hnědá rýže, ječmen a quinoa v kombinaci s praženými vlašskými ořechy nebo slunečnicovými semínky. Těmito kombinacemi získáte kompletní složení bílkovin pro své tělo.

Dalším benefitem pravidelné konzumace brokolice může být zabránění zácpě, udržování zdravého zažívacího traktu a snižování rizika vzniku rakoviny tlustého střeva. Brokolice podporuje pravidelnost těla, která je zásadní pro denní vylučování toxinů žlučí a stolicí.

brokolice

Brokolice je nejenom skvělým doplňkem zdravé stravy, ale také poskytuje antioxidační a protizánětlivé účinky.

 

11. Arašídy

Věděli jste,že arašídové máslo patří do dietní stravy? Má perfektní kombinaci bílkovin. Navíc jedna dávka této dobroty má velký podíl vitamínu B6 a draslíku.

Arašídové máslo si můžete jednoduše vyrobit i doma, stačí vám k tomu balíček koupených arašídů bez přidaného cukru a soli. Použijte výkonný mixér a arašídy rozmixujte. Pokud máte rádi jemnější variantu, stačí mixovat o něco déle.

100 g arašídového másla obsahuje 25 g bílkoviny, 19 g sacharidů a 51 g tuků. Přiměřenou denní porcí může tak být 1 až 2 lžičky.

Bílkovina v arašídech obsahuje mnoho aminokyselin, které však postrádají esenciální aminokyselinu L-methionin. Tu však získáváte kombinací s jinými potravinami.

I přes to, že arašídy mají vysoký obsah bílkovin, obsahují také vysoký obsah tuku a kalorií. Denní porcí arašídů by tak měla být jedna dávka o velikosti lidské dlaně.

arašídy

Arašídy patří mezi luštěniny a někteří lidé na ni mohou být vysoce alergičtí.

 

12. Špenát

Špenát může být sklizen i v době, kdy je ještě mladý – tzv. baby špenát. Přidáním špenátu do pokrmů se rychle zvýší výživový obsah bez významného zvýšení počtu kalorií. Listový špenát není tím nejzákladnějším zdrojem pro doplnění bílkovin, nicméně i ty obsahuje.

100 g listového špenátu obsahuje 2 g bílkoviny, 0,6 g sacharidů a 0,3 g tuků. Vhodné je tedy doplnit pokrm o další rostlinné zdroje bohaté na bílkoviny, např. quinoa. Oproti tomu skvěle tělo obohatí o železo, vápník a vitamín A.

špenát

Špenátové listy jezte syrové v salátech, tepelně zpracované jako přílohu nebo jako ingredience pro omáčky a polévky.

 

13. Fazole

Existuje mnoho druhů fazolí, ale jednu věc mají společné, a to je vysoký obsah bílkovin. Fazole patří do skupiny luštěnin, kam také patří například arašídy, hrách a čočka.

100 g černých fazolí obsahuje přibližně 22 g bílkovin, 39 g sacharidů a 3 g tuku. Zde se vybízí uvést nutriční srovnání s vařeným kuřecím mase, které obsahuje 28 g bílkoviny na 100 g masa, což není tak velký rozdíl. Jaká je výhoda fazolí (a dalších rostlinných proteinů) oproti živočišné bílkovině? Rozhodně lepší stravitelnost pro tělo.

 

blendea facebook

 

Kromě velkého podílu bílkovin obsahují i několik dalších klíčových vitamínů a minerálních látek, o kterých je známo, že mají obrovský prospěch pro lidské zdraví. Udržení nízkého příjmu sodíku je nezbytné pro udržení krevního tlaku na normální úrovni.

Černé fazole mají přirozeně nízký obsah sodíku, ale zároveň obsahují i draslík, vápník a hořčík, díky čemuž přirozeně snižují krevní tlak.

zelené fazole

Vzhledem k obsahu vlákniny pomáhají fazole předcházet zácpě a podporují pravidelné fungování zažívacího traktu.

 

14. Mandle

Pouze 10 mandlí denně vám pomůže dosáhnout plánů, které se týkají nutričních cílů. Protein obecně zvyšuje sytost a pocity plnosti, což může pomoci ke snížení celkového příjmu kalorií.

1 mandle dodá tělu 0,25 g bílkovin s perfektní vstřebatelností, která usnadňuje tělu zpracovávat obsažené živiny. 10 mandlí denně obsahuje asi 2,5 g proteinu a 6 gramů tuku.

TIP: Víte jak můžete zvýšit obsah živin v mandlích? Jejich namáčením. Jednoduše neloupané oříšky zalijte vodou a nechte přes noc odpočívat. Díky tomuto procesu se zbavíte tzv. blokátorů enzymů, které omezují vstřebatelnost živin.

mandle

Kromě bílkovin jsou mandle fantastickým zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit před oxidačním stresem.  

 

15. Pekanové ořechy

Kromě bílkovin pekanové ořechy obsahují  i sacharidy a velké množství tuků. Ve 100 g pekanových ořechů je obsaženo 9 g bílkoviny, 14 g sacharidů a 71 g tuků.

Navíc obsahují více než polovinu denní potřeby manganu, který je užitečný v mnoha směrech. Mangan je minerál, který podporuje správný vývoj kostí, chrupavky a celkový proces hojení ran.

Základem zdravého stravování je pestrost a střídmost, vnímáte to také tak? Pokud jste milovníky masa a dalších živočišných produktů, zkuste alespoň několikrát do týdne zařadit i tyto rostlinné zdroje. Budete se cítit skvěle, tělu dodáte potřebné živiny a široké spektrum aminokyselin.

pekanové ořechy

Nenechte se poměrem tuků zastrašit. Skrze pekanové oříšky se do těla dostávají zdravé tuky, které jsou důležité i pro udržování hmotnosti.

 

Česká směs rostlinných bílkovin oslazená jakonem – Blendea SUPERPROTEIN doplní důležité proteiny sportovcům, vegetariánům a všem zdravě se stravujícím lidem. 

blendea superprotein

 

15 zdrojů rostlinných bílkovin, které můžete točit dokola
5 (100%) 3 hlas[ů]

Přidejte komentář

XHTML: Můžete použít tyto značky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>