4 nejtoxičtější těžké kovy v organismu

Moderní doba přináší jistě řadu výhod. Zdaleka ne vše, s čím v současnosti přijdeme do styku, je však užitečné. Rozvoj průmyslových odvětví, farmaceutiky nebo také zemědělství znamená také vyšší zátěž pro životní prostředí. Těžké kovy na jedné straně nacházejí široké využití, na druhé straně jako důsledek tohoto využití také zaznamenáváme jejich zvýšený výskyt všude kolem nás. Přestože jde o toxické látky, nedá se jim vyhnout a denně jsme kvůli nim ohrožováni na zdraví.O jaké těžké kovy jde? Představíme si 4 těžké kovy, které jsou pro zdraví člověka nejvíce nebezpečné. Čekají vás také tipy na detoxikaci od těchto i dalších těžkých kovů.

Moderní doba přináší jistě řadu výhod. Zdaleka ne vše, s čím v současnosti přijdeme do styku, je však užitečné. Rozvoj průmyslových odvětví, farmaceutiky nebo také zemědělství znamená také vyšší zátěž pro životní prostředí. Těžké kovy na jedné straně nacházejí široké využití, na druhé straně jako důsledek tohoto využití také zaznamenáváme jejich zvýšený výskyt všude kolem nás. Přestože jde o toxické látky, nedá se jim vyhnout a denně jsme kvůli nim ohrožováni na zdraví.

O jaké těžké kovy jde? Představíme si 4 těžké kovy, které jsou pro zdraví člověka nejvíce nebezpečné. Čekají vás také tipy na detoxikaci od těchto i dalších těžkých kovů.

Těžké kovy – definice

Toxické kovy, těžké kovyDle Wikipedie se jako těžký kov označuje kov, případně polokov, který je hrozbou pro životní prostředí. Nejdříve šlo o označení toxických kovů jako je olovo, rtuť a kadmium, které mají hustotu vyšší než železo.

Postupně se definice rozšířila i o další kovy, bez ohledu na hustotu, například o arsen. V současnosti mezi těžké kovy řadíme vedle olova, rtuti, kadmia a arsenu také thalium nebo stříbro. Tím však výčet nekončí. Jako těžké kovy se totiž někdy nazývají i kovy jako chrom, kobalt, nikl, měď, zinek nebo selen.

Zatímco některé těžké kovy jsou jednoznačně toxické a neradno s nimi přijít do styku, posledně jmenované kovy jsou toxické jen ve velkých dávkách. Některé z nich navíc lidské tělo potřebuje pro své fungování, v rozumné míře bychom je tak tělu měli dodávat.

V tomto článku vám přinášíme přehled těch nejtoxičtějších a nejnebezpečnějších těžkých kovů. Jde o olovo, rtuť, kadmium a arsen. Tyto čtyři kovy ohrožují zdraví člověka nejvíce, také proto, že s nimi přichází nejvíce do styku.

TIP: Klikněte a poznejte i další benefity zelených superpotravin.

Nejtoxičtější těžké kovy

Olovo

Olovo je nejrozšířenějším z těžkých kovů. V přírodě ho najdeme v sulfidových a karbonátových rudách. Bohužel, v posledních desetiletích jeho výskyt stále narůstá, zejména v podobě nebezpečných sloučenin. Je to zejména kvůli automobilismu, hutnímu průmyslu, výrobě olovnatého skla, výrobě akumulátorů nebo polygrafickému průmyslu.

Do zažívacího traktu člověka se olovo dostává prostřednictvím vodovodního potrubí, ale také glazur a pigmentů kuchyňského nádobí. Olovo můžeme najít i v kosmetice. Kvůli průmyslovým zplodinám a výfukovým plynům olovo také vdechujeme.

Olovo se v lidském těle hromadí v kostech. Jsou mu připisovány karcinogenní účinky. Poškozuje játra a ledviny. Negativně působí na kardiovaskulární systém, centrální nervový systém, imunitní systém a svaly. Jeho toxické účinky nejsou zcela jednoznačné. Jisté je, že se olovo v organismu projevuje mnoha patologickými procesy.

Olovo, těžké kovy

Rtuť

Stejně jako olovo také rtuť je významným průmyslovým kovem. Jako rumělka se užívala k barvení už ve starém Egyptě. V novodobé historii rtuť zapadá do polarografie nebo zemědělství, kde se ještě donedávna její organické sloučeniny využívaly k moření obilí. Výroba teploměrů, barometrů, rentgenových trubic nebo zářivek, také výroba chloru, dezinfekčních prostředků nebo některých barviv – tam všude se dá najít rtuť. Do životního prostředí se dostává z průmyslu a zemědělství, avšak také prostřednictvím vulkanické činnosti.

Nejvýznamnějším zdrojem rtuti v potravě jsou mořské ryby, zejména ty velké. Problémem je také výroba a používání amalgámových plomb jako zubních výplní. Více než polovina amalgámu je totiž tvořena právě rtutí.

Rtuť je neurotoxickým jedem, nebezpečné jsou především její výpary. Chronické působení rtuti se v lidském organismu odráží v poškození centrální nervové soustavy a ledvin. Právě v ledvinách, ale také v mozku, v játrech, ve vlasech a nehtech se rtuť hromadí.

Rtuť se snadno vstřebává také prostřednictvím kůže, dostane se do každé buňky v těle. Může stát za celou řadou zdravotních potíží a chronických onemocnění, je spojována například s diabetem nebo revmatickými chorobami. Může poškodit vyvíjející se plod v těle matky. To ostatně platí o všech toxických látkách.

Více o rtuti z vědeckého pohledu předkládá video:

Kadmium

Kadmium se využívá jako doplňkový kov při zpracování jiných kovů. Najdeme je v automobilovém průmyslu, ale také při výrobě počítačů, elektronických součástek, akumulátorů a galvanických článků.

Kadmium je součástí ovzduší v důsledku spalování pohonných hmot a olejů. Je součástí zemědělských fosfátů a pesticidů, které kontaminují zemědělskou půdu. Hromadí se v půdě a ve vodě a odtud se dostává i do potravinového řetězce. Kuřáci kadmium dobrovolně inhalují prostřednictvím cigaret.

Kadmium v lidském těle negativně poškozuje zejména dýchací ústrojí a játra. Chronické působení kadmia se projevuje také zažívacími potížemi, poruchami ledvin, kardiovaskulárního systému nebo pohlavních orgánů.

Arsen

Průmysl, těžké kovyNa arsen narazíme v přírodě nejčastěji v sulfidových rudách olova, mědi a jiných kovů. Používá se ve v metalurgii, ve sklářství, elektrotechnice, chemickém nebo farmaceutickém průmyslu. Je také součástí veterinárních prostředků proti parazitům, herbicidů a pesticidů, deratizačních prostředků, přípravků pro vyčiňování kůže nebo prostředků pro konzervaci dřeva proti houbám. Jako arzenid galia ho však najdeme také v moderních LED diodách.

Pro vysokou toxicitu a neurotoxické účinky se sloučeniny arsenu využívají jako bojové látky.

Arsen se v nízkých koncentracích vyskytuje přirozeně i v některých potravinách (např. mořští korýši, oves), zpravidla v netoxické podobě. V nízkých dávkách je neškodný, dle některých studií dokonce organismu prospěšný. Vysoce toxické jsou vyšší dávky sloučenin arsenu. Jsou karcinogenní. Vyvolávají potíže kardiovaskulárního a dýchacího systému. Poškozují játra a svalstvo.

V lidském těle se arsen hromadí zejména ve vlasech, nehtech a kůži. Projevuje se proto také dermatologickým poškozením.

Detoxikace od těžkých kovů

Zmiňované účinky a projevy těžkých kovů v lidském organismu jsou jistě hrozivé. Pokud však nejde přímo o otravu, existují způsoby jak těžké kovy z těla dostat ven. Schopnost detoxikace od těžkých kovů je připisována některým potravinám. K těm nejvýraznějším se řadí BIO chlorella. Díky cennému složení s obsahem proteinů, minerálních látek, vitamínů, enzymů nebo chlorofylu může nabídnout i mimořádné detoxikační účinky.

BIO chlorella, také BIO spirulina, BIO zelený ječmen a BIO mladá pšenice – to jsou čtyři zelené potraviny, které najdete ve směsi Blendea SUPERGREENS. Vyzkoušejte BIO chlorellu v kombinaci s dalšími zelenými potravinami. Vaše tělo se dennodenně potýká s toxiny, zaslouží si také něco prospěšného!

TIP: Klikněte a poznejte i další benefity zelených superpotravin.

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

    27.05.2020

    Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

    Číst celej článek

    Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

    20.05.2020

    Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

    Číst celej článek

    Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

    29.04.2020

    Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

    Číst celej článek

    Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    15.04.2020

    Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

    Číst celej článek

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

    04.03.2020

    Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek