• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Vitamín A – podrobný profil, zdravotní benefity a rizika předávkování

Vitamín A – podrobný profil, zdravotní benefity a rizika předávkování

Vitamín A je důležitý pro naše oči, pleť a také kosti. Dále funguje jako antioxidant, který pomáhá našemu tělu bojovat proti infekcím. Avšak samotný vitamín A je obsažen pouze v živočišných produktech. A co dalšího umí a kde ho mohou získat vegani se dozvíte, pokud budete číst dál.

Vitamín A je důležitý pro naše oči, pleť a také kosti. Dále funguje jako antioxidant, který pomáhá našemu tělu bojovat proti infekcím.

Avšak samotný vitamín A je obsažen pouze v živočišných produktech.

A co dalšího umí a kde ho mohou získat vegani se dozvíte, pokud budete číst dál.

Co je vitamín A?

Vitamín A je rozpustný v tucích, které naše tělo vstřebává  pouze v určité části v závislosti na tom, jak kvalitní tuky přijímáme. Může se vstřebat 50 % přijatého množství vitamínu A, a nebo také i 90 %.

Vitamín A se objevuje ve dvou formách jako vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretinol).

Beta-karoten, který si většina lidí představí pod vitamínem A, je pouze provitamínem, z kterého si tělo samo vytvoří vitamín A. K tomuto procesu tvorby vitamínu se tělo rozhodně podle aktuální situace. Pokud pociťuje deficit vitamínu A, vytvoří si ho z beta-karotenu.

Zdrvotní benefity vitamínu A

Vitamín A přináší našemu tělu mnoho benefitů a zde vám představím několik z nich.

mrkev, zdroj beta-karotenu

Mrkev obsahuje spoustu beta-karotenu, který je prospěšný pro náš zrak

1/ Vitamín A zlepšuje zrak

Už jako malým nám říkaly babičky, abychom jedli mrkev, protože potom lépe uvidíme. A něco na tom bylo. Mrkev obsahuje totiž spoustu beta-karotenu, ze kterého vznikne vitamín A, který má velký vliv na náš zrak.

Vitamín A pomáhá našim očím, aby byly zdravé. A to vše díky tomu, že vitamín A je důležitou složkou rhodopsinu, který se aktivuje, pokud svítí světlo na sítnici. Dále vysílá signál mozku a my pak můžeme vidět okolní svět.

Beta-karoten je také prevencí proti makulární degeneraci, kterou trpí především starší lidé a při které dochází k poškození sítnice.

2/ Podporuje imunitu

Vitamín A zastává důležitou roli v našem imunitním systému. Může nám pomoci v boji proti infekcím a nemocím. Naopak nedostatkem tohoto vitamínu můžeme imunitu oslabit.

Vitamín A hraje velkou roli pro slizniční bariéry, které se nachází například v očích, plicích či pohlavních orgánech. Tyto bariéry pomáhají zachytit viry a bakterie, aby se nedostaly do těla.

nedostatek vitamínu A

Vitamín A pomáhá organismu bojovat proti infekcím

3/ Pomáhá ke zdravým kostem

Může to znít překvapivě, ale vitamín D není jediným vitamínem, který je prospěšný pro naše kosti. Také vitamín A má velký vliv na zdraví kostí.

Jeho nedostatek i přebytek má totiž negativní vliv na naše kosti. Z toho vyplývá, že udržovat optimální hladinu vitamínu A je velmi důležité pro zdraví kostí.

4/ Pomáhá proti rakovině

I vitamín A nám může pomoci v boji proti rakovině. Ukázalo se totiž, že retinol, neboli vitamín A1, blokuje růst kožních nádorů, prostaty, prsních nádorů i plicích nádorů.

5/ Snižuje cholesterol

Mnoho lidí bojuje s vysokým cholesterolem. A několik studií ukázalo, že těmto lidem může pomoci dostatečný příjem vitamínu A. Zařazení dostatečně vysoké dávky beta-karotenu, ze kterého si naše tělo vytváří vitamín A, do stravy nám může pomoci přirozeně snížit cholesterol, a tím i zlepšit zdraví našeho srdce.

6/ Pomáhá proti zánětům

Vitamín A má pro nás důležitou roli také jako antioxidantJeho protizánětlivé účinky mohou znamenat víc než si myslíme. Mnoho nemocí, jako například rakovina, cukrovka či různá srdeční onemocnění, jsou totiž zapříčiněny zánětem.

Díky snížení rizika zánětu, které zapříčiní vitamín A, se může snížit i riziko onemocnění jako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Vitamín A má také pozitivní vliv na zlepšení příznaků různých zánětlivých nemocí jako je Crohnova choroba či revmatoidní artritida.

7/ Prevence ledvinových kamenů

Při ledvinových kamenech zažívá každý velkou bolest. U většiny případů totiž dochází k přirozenému vyloučení ledvinového kamene z těla ven, které je velmi bolestivé.

Jako prevence této bolestivé skutečnosti může být dostatečný příjem vitamínu A. Ukázalo se, že při nedostatku příjmu vitamínu A se v těle objevuje vyšší hladina krystalů oxalátu vápníků v moči, z čehož vyplývá riziko ledvinových kamenů.

8/ Zlepšuje akné a pleť

Vitamín A je také velmi prospěšný naší pleti a pomáhá nám s boji proti akné. Mnoho žen, které mají nedostatek vitamínu A, má problémy s akné. Proto pokud trpíte akné, zkuste vyhledávat krémy obsahující vitamín A. Tento vitamín pomáhá naší pleti, i když ho pouze naneseme na pleť.

Dokonce bylo zjištěno, že vitamín A pomáhá redukovat jemné vrásky.

pleť bez vrásek

Krémy s vitamínem A pomáhají redukovat jemné vrásky

Vitamín A a těhotenství

Velmi diskutovaným tématem je příjem vitamínu A během těhotenství. Je velmi důležitý pro vývoj plodu během těhotenství a také v jeho útlém věku. Nejvyšší potřeba tohoto vitamínu je hlavně během třetího trimestru.

Při nedostatečném příjmu vitamínu A během těhotenství vzniká velké riziko vzniku noční slepoty u matky dítěte. Existuje i mnoho mýtů o potravinách bohatých na vitamín A a těhotných ženách.

Jeden z těchto mýtů uvádí také PharmDr. Margarit Slimáková, výživová poradkyně:

Těhotné ženy v žádném případě nesmí játra (bývá odůvodňováno rizikem předávkování vitamínem A, což v občasné přiměřené konzumaci nehrozí) a běžně dostupné čerstvé a plísňové sýry (odůvodňuje se rizikem nákazy listeriózou, ale ta hrozí u nepasterizovaných mléčných výrobků, které se v Česku běžně nenabízejí).

Těhotné ženy by si neměly dávat pozor jen na to, aby nepřijímaly málo vitamínu A, ale také na to, aby nepřijímaly příliš mnoho.  Při nadbytku vitamínu A během těhotenství je zvýšené riziko výskytu vrozených vad u dítěte.

Například nadbytek vitamínu A během 4. – 9. týdne těhotenství může způsobit rozštěpy. Někdy se doporučuje, aby těhotné ženy během prvního trimestru nekonzumovali játra právě kvůli vysoce obsaženému vitamínu A.

vitamín A v těhotenství

Příjem vitamínu A je důležité sledovat především během těhotenství

Zdroje vitamínu A

Vitamín A se objevuje pouze v živočišných produktech. V rostlinných potravinách se objevuje jako provitamín A. To znamená, že si z něj naše tělo přirozenou cestou vytváří vitamín A. Nejznámějším provitamínem A je beta-karoten.

Potraviny, které obsahují velké množství vitamínu A jsou:

  • hovězí játra
  • jehněčí játra
  • tuňák
  • losos
  • kozí sýr
  • máslo
  • pstruh

tuňák, zdroj vitamínu A

Tuňák obsahuje kromě vitamínu A také magnesium a omega-3 mastné kyseliny

Zdroje provitamínu A

Vegani vitamín A v “pravé” formě nezískají. Musí přijímat provitamíny A, ze kterých si tělo vitamín A vytváří.

Avšak bylo zjištěno, že 45 % lidí má sníženou schopnost převést provitamín A na vitamín A. Je tedy důležité, především pro vegany, aby dbali na vyšší příjem potravin obsahující provitamín A.

Také je třeba poznamenat, že díky tomuto procesu vytváření vitamínu A z betakarotenu a riziku snížené schopnosti přetváření provitamínu A, jsou údaje o obsahu vitamínu A v rostlinných potravinách trochu zavádějící a nemůžeme je brát závazně. Jelikož tvorba tohoto vitamínu z provitamínu je individuální.

Mezi hlavní zdroje provitamínu A patří:

  • mrkev
  • sladké brambory
  • špenát
  • kapusta
  • římský salát
  • mangold

batáty, zdroj vitamínu A

Sladké brambory obsahují spoustu beta-karotenu

Jak získat doporučenou denní dávku Áčka?

Jako doporučená denní dávka (DDD) vitamínu A se uvádí 800 μg.

Co je třeba sníst, abychom tuto denní dávku získali?

Potravina: Kolik % DDD obsahuje 100 g potraviny
dušené hovězí játra

634 %

dušené jehněčí játra

499 %

tuňák

50 %

mrkev

334 %

sladké brambory

18 %

špenát

188 %

Je nutno brát v úvahu to, že rostlinné potraviny neobsahují vitamín A, ale beta-karoten, jak píši výše v článku. Proto nelze brát proporci doporučené denní dávky jako danou. Schopnost našeho těla přetvářet beta-karoten na vitamín A se totiž u každého liší. Avšak se uvádí, že DDD beta-karotenu by se měla brát v poměru 6:1 vůči vitamínu A.

Vitamín A je rozpustný v tucích. Je tedy důležité, především při cílené konzumaci potravin s vysokým obsahem vitamínu A, dbát na to, aby byly také přijímány potraviny obsahující tuky.

Další potravinou obsahující velké množství beta-karotenu je spirulina.

Ing. Martin Škába, výživový specialista:

Je to potravina s nejvyšším obsahem betakarotenu, kterého obsahuje 10x více než mrkev. Betakaroten příznivě působí na zrak a zajišťuje ochranu před rakovinou. 

TIP: Spirulinu obsahuje i zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS a to rovnou 20% objemu. Dále pak chlorellu, mladou pšenici a zelený ječmen. 1 odměrka denně vás udrží vitální a nabitou energií. 

Blendea koupit

Projevy a rizika nedstatku vitamínu A

Nedostatek vitamínu A nám může způsobit zdravotní problémy, které nám mohou znepříjemnit každodenní život.

1/ Poškození zraku

Při nedostatku vitamínu A patří mezi hlavní příznaky pocit suchých očí a neschopnost tvořit slzy. Avšak při nedostatku vitamínu A hrozí v extrémních případech také k oslepnutí či k tvorbě Bitotových skvrn.

Dále je velké riziko vzniku noční slepoty při deficitu vitamínu A. Vitamín A je totiž hlavní složkou pigmentu rhodopsinu, který tvoří základní molekulární princip pro vidění. Pokud tento příznak již pociťujete, nezoufejte. Pokud zvýšíte příjem vitamínu A, může se tento příznak zlepšit či úplně vymizet.

2/ Suchá pokožka

Vitamín A je důležitý pro tvorbu kožních buněk. Vzhledem k tomu, že vitamín A působí také jako antioxidant, jeho nedostatek může oslabit schopnost těla bojovat proti zánětu. Nedostatek může zapříčinit ekzém a jiné nepříjemné kožní problémy.

3/ Neplodnost

Nedostatek vitamínu A je důležitý pro reprodukci. Pokud se pokoušíte o dítě a stále se vám to nedaří, zamyslete se, zda máte dostatek vitamínu A. Tento poznatek neplatí pouze pro ženy, ale také pro muže. Nedostatek vitamínu A totiž může znemožnit pokusy o potomka.

Navíc, bylo zjištěno, že ženy, u kterých došlo k opakovaným potratům, měly nízkou hladinu vitamínu A.

negatvní těhotenský test

Jedním z důvodů neplodnosti může být nedostatek vitamínu A

4/ Akné

Mnoho studií spojují nedostatek vitamínu A s tvorbou akné. Bylo zjištěno, že lidé s akné mají nižší hladinu tohoto vitamínu o 80 μg.

Projevy nadbytku nebo předávkování vitamínem A

Hypervitaminóza, neboli nadbytek, vitamínu A může být zapříčiněna především dlouhodobým užíváním doplňků stravy nebo potravin, které obsahují tento vitamín. Další zapříčinění nadbytku vitamínu a je snaha o prevenci různých onemocnění cílenou konzumací potravin s vysokým obsahem vitamínu A.

Nadbytek vitamínu A je ukládán v játrech a může být pro nás toxický. Může nám způsobit nepříjemné problémy. Při hypervitaminóze můžeme pociťovat například nevolnost, ospalost, podrážděnost a bolest břicha.

Při chronické hypervitaminóze, ke které dochází při dlouhodobém užívání nadměrného množství vitamínu A, při které překračujete doporučenou denní dávku více než 10x, se může objevit

  • rozmazané vidění
  • nevolnost a zvracení
  • vředy v ústech
  • zažloutlá kůže (žloutenka)
  • bolesti kostí
  • ztráta vlasů

U kojenců a dětí se může vyskytnout změkčení kostní lebky, vypuklé oční bulvy či neschopnost nabrání hmotnosti.

Dále se také může objevit poškození jater, ve kterých se přebytek vitamínu A nachází či osteoporóza.

Zřídkakdy nastává hypervitaminóza vitamínu A u veganů důsledkem příjmu velkého množství vitamínu A z potravin. Je to také i díky tomu, že mnoho lidí spíše konzumuje beta-karoten, který se až dle potřeby našeho těla přetváří na vitamín A.

vitamín A u dětí

Nadbytek vitamínu A může znemožnit kojencům přibírat na váze

Vitamín A je pro nás velmi prospěšný, avšak je zde velké riziko předávkování především u milovníků jater. I těhotné ženy si musí dávat velký pozor na příjem tohoto vitamínu. Je pro ně totiž velmi důležité, aby ho přijímaly ve správném množství. Oba extrémy, nedostatek a hypervitaminóza, mohou totiž poškodit jejich zdraví a také zdraví jejich potomka.

DÁLE ČTĚTE: Podrobný profil hořčíku, jeho nejbohatší zdroje a projevy nedostatku

Anna Bezuchová

Jakožto pracující studentka vím, že je velmi důležité starat se o své tělo a dbát na to, co jím, i když jsem v neustálém pohybu a stresu. Jsem pescopollovegetarián. To znamená, že nejím masa savců, ale nevadí mi jíst ryby a drůbež. K přechodu na zdravou stravu mě přilákala moje sestra Květa, která je také součástí Blendea týmu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek