Vitamíny a minerály. Proč ty syntetické nefungují?

Zdraví je odrazem toho, jak zacházíme se svým tělem, jak se k němu chováme a co mu dáváme. Tělo nám to vrací v podobě zdraví. Klíčovou cestou, jak podpořit své zdraví a dopřát svému tělu vše potřebné, je zdravá strava. Měla by obsahovat nejenom makroživiny (bílkoviny, cukry a tuky), ale také mikroživiny, tedy vitamíny a minerály. Právě tyto prvky mohou výrazně podpořit zdraví člověka. V případě nedostatku naopak zdraví ohrožují. Pozor však na příliš jednoduchá řešení. Není důležité pouze množství, ale také podoba přijímaných živin a také jejich vzájemný poměr.

Zdraví je odrazem toho, jak zacházíme se svým tělem, jak se k němu chováme a co mu dáváme. Tělo nám to vrací v podobě zdraví. Klíčovou cestou, jak podpořit své zdraví a dopřát svému tělu vše potřebné, je zdravá strava. Měla by obsahovat nejenom makroživiny (bílkoviny, cukry a tuky), ale také mikroživiny, tedy vitamíny a minerály. Právě tyto prvky mohou výrazně podpořit zdraví člověka. V případě nedostatku naopak zdraví ohrožují. Pozor však na příliš jednoduchá řešení. Není důležité pouze množství, ale také podoba přijímaných živin a také jejich vzájemný poměr.

Úloha vitamínů a minerálů v lidském těle

vitamíny a minerályCelkem známe zhruba čtyřicítku vitamínů a minerálních látek, které jsou nezbytné pro správné fungování lidského těla.

  • V organismu jsou zastoupeny jen ve velmi malém množství, přesto mají velký vliv na klíčové funkce a mnoho důležitých pochodů v organismu.
  • Podílejí se na biochemických procesech, které probíhají uvnitř každé živé buňky.
  • Jsou předpokladem fyziologické rovnováhy, která je jedním z faktorů zdravého organismu.

Kdo z nás by netoužil po zdravém těle, které funguje na plné obrátky? Kdo z nás se nechce cítit ve svém těle dobře? Předpokladem je dostatek vitamínů a minerálů. Jenomže kde se vlastně berou?

Vitamíny

Již samotný termín v sobě nese „život“ (vita), druhá část výrazu odkazuje na biologický původ vitamínů. Dle mnohých vědeckých studií fungují vitamíny nejenom jako prevence, ale také jako prostředek pro léčbu celé řady onemocnění. Vitamíny se účastní metabolismu bílkovin, cukrů i tuků. Posilují biochemické, imunitní i intelektuální reakce organismu. Jde o organické sloučeniny. Dělíme je dle rozpustnosti.

Vedle vitamínů existují i látky označované jako „vitamínům podobné“, i ty jsou nezbytné pro zdraví. Jde o některé aminokyseliny, enzymy a hormony.

 

Minerální látky

Minerální látky tvoří asi 5 % z tělesné hmotnosti člověka. Na rozdíl od vitamínů mají minerální látky anorganický původ. Stejně jako vitamíny však plní celou škálu důležitých funkcí. Představují stavební materiál kostí nebo zubů. Podílejí se také na látkové výměně nebo hospodaření s vodou. Účastní se také činnosti nervové soustavy a svalů.

Prospěšné minerální látky lze rozdělit do tří skupin:

  • Sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, chlór, síra – látky, které v těle dospělého člověka zaujímají 25 – 1000 g. Dospělý člověk by měl denně přijmout několik set miligramů těchto látek, proto se někdy nazývají i makroprvky.
  • Železo, měď, zinek, mangan, křemík, lithium – v těle se vyskytují ve stopovém množství, proto jim říkáme stopové prvky (mikroprvky). Dospělý člověk potřebuje pro zdraví několik miligramů těchto prvků denně.
  • Kobalt, selen, molybden, chróm, jód, fluor, nikl, vanad – dospělý lidský organismus potřebuje denně méně než 1 mg těchto látek. Nazývají se také ultrastopové prvky.

Vedle toho jsou definovány i tzv. abiogenní prvky, které se sice do lidského organismu dostávají, ale působí tam škody. Jde o látky toxické i v malých množstvích – olovo, rtuť, kadmium, arsen, hliník, baryum, beryllium, bismut, telur nebo thalium. Najdeme mezi nimi i nebezpečné těžké kovy.

Většina minerálů ani vitamínů v lidském těle nevzniká. Pokud ano, pouze v omezené míře, která nebývá dostatečná. Lidský organismus tedy tyto látky, nezbytné pro své fungování, musí získat zvenčí, a to především ze zdravé stravy a kvalitních potravin.

Zdroje vitamínů a minerálů

Zdravá strava, vitamíny a minerályZdravá strava je pestrá, obsahuje kvalitní potraviny. Ty nejhodnotnější potraviny z hlediska cenného složení, bohatého na minerály, vitamíny a další bioaktivní látky, označujeme jako superpotraviny.

Mezi superpotravinami najdeme i tzv. zelené potraviny, které oproti jiným navíc ještě nabízejí vysoký podíl cenného chlorofylu. K těm nejoceňovanějším zeleným potravinám patří BIO chlorella, BIO spirulina, BIO zelený ječmen nebo BIO mladá pšenice.

 

Náš tip – hned čtyři zelené potraviny v jedné směsi

BIO chlorella, BIO spirulina, BIO zelený ječmen a BIO mladá pšenice – to jsou základní složky prvotřídní zelené směsi Blendea SUPERGREENS. Všechny obsažené zelené potraviny mají přírodní původ, značka BIO zaručuje kvalitu pěstování i zpracování.

Zelené potraviny

Příroda – zdroj zdraví a moudrosti

Žijeme v moderní době a máme dnes k dispozici i umělé náhražky přírodních darů. Syntetické vitamíny a minerály však podle mnoha studií nepřinášejí žádoucí efekt, dokonce mohou působit i negativně.

Jedním z důvodů je také to, že syntetické vitamíny a minerály působí jednostranně. Nemohou nabídnout optimální poměr mikroelementů. Nemohou nabídnout prvky, které účinné složky doplňují a podporují. Proto je tak důležitá zdravá strava bohatá na vitamíny a minerály. Proto je tak důležité vybírat si kvalitní potraviny.

Na význam zdravé stravy a přírodní původ vitamínů a minerálů upozorňuje ve svém videu i vyhlášená výživová poradkyně Margit Slimáková:

Přírodní vitamíny a minerály, které se vyskytují v přírodních zdrojích, zvláště v superpotravinách, jsou komplexní. Nevyskytují se osamoceně. Vitamíny a minerály provází další biologicky aktivní látky, mohou jich být až stovky.

Jednotlivé prvky se vzájemně pozitivně ovlivňují, dokonce mají synergický efekt.

Vitamíny a minerály z přírodních zdrojů, zejména obsažené v rostlinných pletivech, jsou navíc snadno vstřebatelné. Lidský organismus je díky komplexnímu složení snadno a ochotně přijímá.

Náš tip – superpotraviny v praktickém balení

Zdravá strava stojí za to. Vyplatí se zajímat o svůj jídelníček a jeho složení. Vhod přijdou také kvalitní superpotraviny, které mohou jídelníček zpestřit. Směs Blendea SUPERGREENS je doplňkem stravy, ale obsahuje superpotraviny přírodního původu. Navíc se dá využít i jako potravina – nejenom k přípravě nápoje, ale při přípravě nejrůznějších pokrmů.

Inspiraci a recepty najdete na našem blogu, například v článcích:

Dáte zelenou svému zdraví? Směs čtyř zelených superpotravin Blendea můžete objednávat přímo tady.

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek