• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Začátek veganství: Na co si dát pozor a jak nahrazovat živočišné produkty?

Začátek veganství: Na co si dát pozor a jak nahrazovat živočišné produkty?

Vegetariánství a veganství se pomalu ale jistě rozrůstá. V obchodech přibývají rostlinné produkty a suroviny, v restauracích už na vás nekoukají tak překvapeně, když se snažíte vysvětlit, že to maso pro vás není úplně lákavé.

Jednoduše, začíná to být trochu trend. A my z toho máme obrovskou radost, ale to je přesně ten důvod, proč píšeme tento článek. Při vyřazení masa a produktů živočišného původu je totiž třeba jídelníček i upravit, ne pouze omezit. Na jaké potraviny a doplňky stravy byste se tedy v případě, že jste se rozhodli pro rostlinný život, měli zaměřit a proč? Čtěte dál. ??

Dokonce i veganská strava může být rozmanitá.

Lidé se přiklánějí k rostlinné stravě častěji a častěji. Může je k tomu vést například etická stránka věci v případě, že nesouhlasí s porážkou a využíváním zvířat pro tyto účely. Náboženství často také ovlivňuje konzumaci masa nebo mezi stravováním a masem mohou stát dokonce i zdravotní problémy. Ať už tento článek čtete z jakéhokoli důvodu, pojďme se společně podívat, jaké jsou klady a zápory tohoto životního stylu a na co byste si měli dát pozor.

Kladné stránky rostlinného stravování:

Vysoký obsah vlákniny, což přispívá k lepší funkci zažívání.

Jídelníček, který se skládá primárně z rostlinných zdrojů, je díky zvýšenému příjmu ovoce, zeleniny a luštěnin o mnoho bohatší na vlákninu. Ta pomáhá tělu se správným a rychlým zažíváním, přispívá ke zdraví tlustého střeva, navíc navozuje pocit sytosti a příznivě působí na mnoho metabolických procesů v trávicím systému.

Nižší příjem nasycených tuků a škodlivého cholesterolu.

Přehnaná konzumace živočišných produktů totiž přináší mnoho civilizačních chorob, které jsou spojené právě s nezdravými tuky a cholesterolem. Vyváženou rostlinnou stravou tedy snížíte riziko onemocnění srdce, obezity, diabetu a dokonce i Alzheimerovy choroby.

Mnoho antioxidantů, méně vrásek.

S přechodem na veganskou či vegetariánskou stravu začnete jíst více ovoce, zeleniny a čerstvých nezpracovaných surovin. Díky tomu, narozdíl od všežravců, do těla dostanete znatelně více antioxidantů, které přirozeně bojují proti vráskám a celkovému stárnutí.

Na Blendea blogu máme mnoho lahodných veganských receptů plných vitamínů, které si zamilujete.

Přemýšlíte, jaký veganský pokrm zkusit?

Uvařte si například Humus z červené čočky, který vám pomůže s doplněním bílkovin a zároveň nakopne imunitu díky přidané směsi Blendea SUPERBOOST.

Jaké důležité vitamíny a minerály v rostlinné stravě chybí?

Vitamín D

Vitamín D přispívá k normálnímu stavu kostí i svalů, neboť zapříčiňuje vstřebávání fosforu a vápníku. Najdeme ho především v mořských rybách, mléku a vejcích. Proto se k němu vegani dostanou jen těžko. Je proto dobré, zaměřit se na jeho suplementaci v podobě doplňků stravy.

Vitamín B12

Rostlinná strava je na vitamín B12 obrovsky chudá a jeho nedostatek může mít na starosti mnoho zdravotních problémů. Například poruchy růstu, vadné dělení buněk a mnoho dalších. Ale nelekejte se, jeho suplementace není zdaleka tak složitá. Existují totiž veganské alternativy tohoto vitamínu ve formě tobolek.

Menší obsah bílkovin

V zelenině ani v ovoci moc bílkovin většinou nenajdeme. Tohle je proto jeden z největších důvodů, proč nad vyřazením masa a dalších živočišných výrobků přemýšlet. Pro vegetariány, kteří se nebrání vajíčkům a mléčným výrobkům, je tato problematika trochu jednodušší, ale nezoufejte, jistě si s tím hravě poradíte i jako vegani.

V dnešní době už totiž existuje hromada alternativ, které bílkoviny obsahují. Patří mezi ně, tofu, tempeh nebo třeba veganské „maso“, které najdeme už téměř v každém supermarketu. Nehledě však na to, že samotné luštěniny jsou na rostlinné proteiny velice bohaté (Nezapomínejte na ně!).

Omega 3 mastné kyseliny

Zrak, paměť, myšlení a správná činnost srdce. To si přece chceme udržet všichni. Proto bychom Omega 3 mastné kyseliny neměli zanedbávat ani v případě, že se nám ty ryby skutečně jíst nechce. Naštěstí se Omega 3 dá získat i jinak. Těchto produktů sice není moc, ale existují.

Většinou se omega 3 získává skrz rybí olej, který rozhodně rostlinný není. Blendea se toto rozhodla obejít a vytvořila Vegan – Omega 3 olej, který je vyrobený z mořských řas, kterými se živí právě ty rybky, které by kvůli tomu přišli k úhoně.

Procesy výroby omega 3 oleje.

Tento veganský olej bohatý na omega 3 mastné kyseliny je díky tomuto postupu, který vidíte na obrázku výše, ekologičtější i etičtější než notoricky známý rybí olej.

Nedostatek živin a vitamínů se neukáže hned. Tyto problémy se mohou objevit až po letech veganství a v ne úplně příjemných formách. Proto je opravdu dobré, dávat si na pestré stravování pozor už od začátku.

Určitým problémem, který se ukáže hned, pro vás může být okolí a rodina. Pokud nad veganstvím teprve přemýšlíte a jste si jisti, že budete ve své rodině jediní, může pro vás pak být malinko nepříjemná reakce blízkých. Zaručeně se připravte na různé otázky typu: „A proč ses pro to rozhodl/a?“, „Šunku taky nejíš? Vždyť to skoro není maso!“, „Co vlastně lidé jako ty jedí?“. V prvních chvílích jim to jistě rád/a vysvětlíte, ale po nějakém čase tato problematika začne být poněkud otravná.

Další nepříjemností také může být omezenost restaurací. Hlavně tedy v případě, že nebydlíte v nějakém větším městě, kde je veganství už rozšířeno více. Pak totiž zjistíte, že sice svým stravováním nikoho nepřekvapíte, ale jídlo vám nepřipraví. V začátcích to tedy může být opravdu složité, ale až se z vás stanou profesionální vegani, budete vědět, kam zajít na dobré jídlo, vychytáte recepty a budete inspirovat své blízké.

Co si z tohoto článku odnést?

Veganství se rozhodně nemusíte bát, pokud s tímto životním stylem sympatizujete. Je však důležité, udržovat si určitý přehled a vzdělání ohledně stravování, dbát na rozmanitost jídelníčku a doplňovat případné nedostatky suplementy. Zdravotní problémy se totiž nemusí ukázat hned, naopak na sebe nechávají dost často čekat. Proto se nebojte, říct si o radu již zkušených veganů nebo nutričních terapeutů, kteří se na tento styl zaměřují.

Na e-shopu Blendea.cz navíc najdete mnoho produktů, které vám v tomto směru pomohou k vyvážené stravě a díky našemu blogu budete neustále inspirovaní a mít dostatečnou zásobu receptů bez živočišných složek.

Kamila Bárnetová

Můj život se točí okolo zvířat, přírody, marketingu a zdravého životního stylu. Už pěknou řadu let jsem vegetariánkou, ve volných chvílích sportuji nebo létám po světě. Cestování je totiž má největší vášeň. Poznávání nových míst, kultur, jídla a vystupování z komfortní zóny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Kyselina listová v těhotenství: Nebeská mana pro plod i kojence 👼🍀

05.06.2024

Kyselina listová se doporučuje každé těhotné ženě a také kojícím matkám. Pokud jste těhotná nebo otěhotnět teprve plánujete, váš lékař vám již kyselinu listovou pravděpodobně doporučil. Mimo zelených druhů zeleniny a dalších rostlinných potravin obsahují kyselinu listovou také doplňky stravy, ve kterých lze efektivněji dávkovat optimální denní množství v dobře vstřebatelné formě. V menším množství […]

Číst celý článek

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek