• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Začátek veganství: Na co si dát pozor a jak nahrazovat živočišné produkty?

Začátek veganství: Na co si dát pozor a jak nahrazovat živočišné produkty?

Vegetariánství a veganství se pomalu ale jistě rozrůstá. V obchodech přibývají rostlinné produkty a suroviny, v restauracích už na vás nekoukají tak překvapeně, když se snažíte vysvětlit, že to maso pro vás není úplně lákavé.

Jednoduše, začíná to být trochu trend. A my z toho máme obrovskou radost, ale to je přesně ten důvod, proč píšeme tento článek. Při vyřazení masa a produktů živočišného původu je totiž třeba jídelníček i upravit, ne pouze omezit. Na jaké potraviny a doplňky stravy byste se tedy v případě, že jste se rozhodli pro rostlinný život, měli zaměřit a proč? Čtěte dál. ??

Dokonce i veganská strava může být rozmanitá.

Lidé se přiklánějí k rostlinné stravě častěji a častěji. Může je k tomu vést například etická stránka věci v případě, že nesouhlasí s porážkou a využíváním zvířat pro tyto účely. Náboženství často také ovlivňuje konzumaci masa nebo mezi stravováním a masem mohou stát dokonce i zdravotní problémy. Ať už tento článek čtete z jakéhokoli důvodu, pojďme se společně podívat, jaké jsou klady a zápory tohoto životního stylu a na co byste si měli dát pozor.

Kladné stránky rostlinného stravování:

Vysoký obsah vlákniny, což přispívá k lepší funkci zažívání.

Jídelníček, který se skládá primárně z rostlinných zdrojů, je díky zvýšenému příjmu ovoce, zeleniny a luštěnin o mnoho bohatší na vlákninu. Ta pomáhá tělu se správným a rychlým zažíváním, přispívá ke zdraví tlustého střeva, navíc navozuje pocit sytosti a příznivě působí na mnoho metabolických procesů v trávicím systému.

Nižší příjem nasycených tuků a škodlivého cholesterolu.

Přehnaná konzumace živočišných produktů totiž přináší mnoho civilizačních chorob, které jsou spojené právě s nezdravými tuky a cholesterolem. Vyváženou rostlinnou stravou tedy snížíte riziko onemocnění srdce, obezity, diabetu a dokonce i Alzheimerovy choroby.

Mnoho antioxidantů, méně vrásek.

S přechodem na veganskou či vegetariánskou stravu začnete jíst více ovoce, zeleniny a čerstvých nezpracovaných surovin. Díky tomu, narozdíl od všežravců, do těla dostanete znatelně více antioxidantů, které přirozeně bojují proti vráskám a celkovému stárnutí.

Na Blendea blogu máme mnoho lahodných veganských receptů plných vitamínů, které si zamilujete.

Přemýšlíte, jaký veganský pokrm zkusit?

Uvařte si například Humus z červené čočky, který vám pomůže s doplněním bílkovin a zároveň nakopne imunitu díky přidané směsi Blendea SUPERBOOST.

Jaké důležité vitamíny a minerály v rostlinné stravě chybí?

Vitamín D

Vitamín D přispívá k normálnímu stavu kostí i svalů, neboť zapříčiňuje vstřebávání fosforu a vápníku. Najdeme ho především v mořských rybách, mléku a vejcích. Proto se k němu vegani dostanou jen těžko. Je proto dobré, zaměřit se na jeho suplementaci v podobě doplňků stravy.

Vitamín B12

Rostlinná strava je na vitamín B12 obrovsky chudá a jeho nedostatek může mít na starosti mnoho zdravotních problémů. Například poruchy růstu, vadné dělení buněk a mnoho dalších. Ale nelekejte se, jeho suplementace není zdaleka tak složitá. Existují totiž veganské alternativy tohoto vitamínu ve formě tobolek.

Menší obsah bílkovin

V zelenině ani v ovoci moc bílkovin většinou nenajdeme. Tohle je proto jeden z největších důvodů, proč nad vyřazením masa a dalších živočišných výrobků přemýšlet. Pro vegetariány, kteří se nebrání vajíčkům a mléčným výrobkům, je tato problematika trochu jednodušší, ale nezoufejte, jistě si s tím hravě poradíte i jako vegani.

V dnešní době už totiž existuje hromada alternativ, které bílkoviny obsahují. Patří mezi ně, tofu, tempeh nebo třeba veganské „maso“, které najdeme už téměř v každém supermarketu. Nehledě však na to, že samotné luštěniny jsou na rostlinné proteiny velice bohaté (Nezapomínejte na ně!).

Omega 3 mastné kyseliny

Zrak, paměť, myšlení a správná činnost srdce. To si přece chceme udržet všichni. Proto bychom Omega 3 mastné kyseliny neměli zanedbávat ani v případě, že se nám ty ryby skutečně jíst nechce. Naštěstí se Omega 3 dá získat i jinak. Těchto produktů sice není moc, ale existují.

Většinou se omega 3 získává skrz rybí olej, který rozhodně rostlinný není. Blendea se toto rozhodla obejít a vytvořila Vegan – Omega 3 olej, který je vyrobený z mořských řas, kterými se živí právě ty rybky, které by kvůli tomu přišli k úhoně.

Procesy výroby omega 3 oleje.

Tento veganský olej bohatý na omega 3 mastné kyseliny je díky tomuto postupu, který vidíte na obrázku výše, ekologičtější i etičtější než notoricky známý rybí olej.

Nedostatek živin a vitamínů se neukáže hned. Tyto problémy se mohou objevit až po letech veganství a v ne úplně příjemných formách. Proto je opravdu dobré, dávat si na pestré stravování pozor už od začátku.

Určitým problémem, který se ukáže hned, pro vás může být okolí a rodina. Pokud nad veganstvím teprve přemýšlíte a jste si jisti, že budete ve své rodině jediní, může pro vás pak být malinko nepříjemná reakce blízkých. Zaručeně se připravte na různé otázky typu: „A proč ses pro to rozhodl/a?“, „Šunku taky nejíš? Vždyť to skoro není maso!“, „Co vlastně lidé jako ty jedí?“. V prvních chvílích jim to jistě rád/a vysvětlíte, ale po nějakém čase tato problematika začne být poněkud otravná.

Další nepříjemností také může být omezenost restaurací. Hlavně tedy v případě, že nebydlíte v nějakém větším městě, kde je veganství už rozšířeno více. Pak totiž zjistíte, že sice svým stravováním nikoho nepřekvapíte, ale jídlo vám nepřipraví. V začátcích to tedy může být opravdu složité, ale až se z vás stanou profesionální vegani, budete vědět, kam zajít na dobré jídlo, vychytáte recepty a budete inspirovat své blízké.

Co si z tohoto článku odnést?

Veganství se rozhodně nemusíte bát, pokud s tímto životním stylem sympatizujete. Je však důležité, udržovat si určitý přehled a vzdělání ohledně stravování, dbát na rozmanitost jídelníčku a doplňovat případné nedostatky suplementy. Zdravotní problémy se totiž nemusí ukázat hned, naopak na sebe nechávají dost často čekat. Proto se nebojte, říct si o radu již zkušených veganů nebo nutričních terapeutů, kteří se na tento styl zaměřují.

Na e-shopu Blendea.cz navíc najdete mnoho produktů, které vám v tomto směru pomohou k vyvážené stravě a díky našemu blogu budete neustále inspirovaní a mít dostatečnou zásobu receptů bez živočišných složek.

Kamila Bárnetová

Můj život se točí okolo zvířat, přírody, marketingu a zdravého životního stylu. Už pěknou řadu let jsem vegetariánkou, ve volných chvílích sportuji nebo létám po světě. Cestování je totiž má největší vášeň. Poznávání nových míst, kultur, jídla a vystupování z komfortní zóny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek

Atopický ekzém: Najděte konkrétní spouštěč a vyhněte se mu 🚫

07.09.2023

Atopický ekzém (atopická dermatitida) je zdravotní stav způsobující suchou, svědící, olupující se a zanícenou pokožku. Atopický ekzém je velmi častý u novorozenců a dětí, ale trápí a znesnadňuje život i mnoha dospělým. Ekzém je většinou dlouhotrvající, a tedy chronické povahy. Navíc může často měnit intenzitu od téměř nepatrných svědivých flíčků až po velká zanícená a […]

Číst celý článek

Pískavice řecké seno: Cenná rostlinka pro podporu laktace s mnoha dalšími zdravotními benefity

31.08.2023

Pískavice řecké seno si dnes představíme hlavně díky její podpoře laktace, a tedy podpoře produkce mateřského mléka. Zároveň uvedu další zdravotní benefity pískavice a to na ženské i mužské zdraví. Pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru, cholesterolu a zvyšuje hladinu hormonu testosteronu. Některé účinky zatím nejsou potvrzené vědeckými studiemi, proto se zaměřím na ty, které již […]

Číst celý článek