• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Přídatné látky v potravinách (aditiva): Vliv na zdraví a proč jim říct sbohem?

Přídatné látky v potravinách (aditiva): Vliv na zdraví a proč jim říct sbohem?

Aditiva jsou obvykle umělé látky, které se přidávají do potravin kvůli zlepšení chuti, zvýraznění barvy, prodloužení životnosti nebo vylepšení konzistence. Toho lze docílit i za pomoci látek přírodního původu. Je to zdravější, ale také náročnější na výrobu a dražší. Cena tak zůstává hlavním důvodem, proč se riziková aditiva používají i za cenu negativního vlivu na zdraví.

Nic však není černobílé a svět aditiv nepředstavuje výjimku. Ne všechna škodí zdraví, jsou-li použitá v přiměřeném množství. Používání aditiv usměrňují přísné regule definující povolené a zakázané přídatné látky včetně stanoveného maximálního množství, ve kterém mohou být přidány do potravin. To se týká zejména rizikových aditiv. Od kritizovaných syntetických aditiv je třeba oddělit nezávadná přírodní aditiva

aditiva v potravinách

Přehled nejčastěji používaných aditiv

Chránit zdraví pomáhá znalost nejčastěji používaných přídatných látek a jejich negativních účinků na zdraví. Nízkou kvalitu potraviny a použití většího množství aditiv naznačuje nízká cena, nepřirozeně výrazná barva či chuť a podezřele dlouhá trvanlivost.

Syntetickým aditivům se v současně době nelze zcela vyhnout. Jejich konzumaci je možné eliminovat. Čtěte složení nejen běžných potravin, ale i doplňků stravy. 

Upřednostňujte bezpečné a čisté produkty, které uvádí přesné složení, používají kvalitní přírodní suroviny a sází na přirozenou chuť a barvu bez použití umělých aditiv.

Potravinářská barviva 

Nejvíce problematickou skupinou z pohledu vlivu na zdraví představují syntetická barviva, která potravinám dodávají barvu. Bývají dráždivá, karcinogenní a mohou vyvolávat alergické reakce. Spousta syntetických barviv je považována za potenciálně riziková, jejich použití není doporučováno a některá jsou dokonce v některých zemích zakázána. 

Mezi zdraví škodlivá barviva patří například:

  • potravinářská žluť SY (E110) – vyvolává alergické a astmatické reakce, hyperaktivitu u dětí a nevolnost,
  • amaranth (E123) – alergenní a karcinogenní účinky, 
  • indigotin (E132) – nevolnost, zvracení, kožní vyrážky, zvýšený krevní tlak a další,
  • brilantní modř (E133) – hyperaktivita u dětí, údajně zvyšuje riziko vzniku rakoviny,

Naštěstí se stále častěji používají nezávadná přírodní barviva (např. žlutý curcumin, hnědý karamel, červený karmín). Také existují potraviny, které je zakázáno dobarvovat. Jedná se například o dětskou výživu, ovocné šťávy, nektary a med.

TIP NA ZDRAVÝ DOPLNĚK STRAVY BEZ ADITIV:

Naštěstí se objevují zodpovědní výrobci potravin a doplňků stravy, kteří se bez syntetických aditiv hravě obejdou. Nahradí je totiž přírodními surovinami. Naší Blendee SUPERGREENS svěží chuť dodává aromatická mátaazelenou barvu nic jiného, než sušené zelené superpotraviny.

blendea supergreens bez potravinářských barviv
Blendea.cz si zakládá na pověsti zdravé značky, která používá zásadně kvalitní suroviny a sází na přirozenou chuť přírodních surovin.

Konzervanty, antioxidanty a stabilizátory

Konzervanty brání působení mikroorganismů a růstu patogenů a prodlužují tak trvanlivost potravin. Antioxidanty brání žluknutí tuků a barevným změnám označovaným jako enzymatické hnědnutí. Stabilizátory udržují fyzikálně chemický stav potravin, stabilizují, udržují nebo zintenzivňují barvu potravin, zvyšují pojivost určité potraviny apod. 

Diskutovaná aditiva:

  • kyselina benzoová (E210) – může vyvolat kopřivku a výjimečně i anafylaktický šok,
  • dusitan sodný (E250) – způsobuje kožní problémy, bolesti hlavy, může mít karcinogenní účinky,
  • butylhydroxyanisol (E320) a butylhydroxytoluen (E321) – vyvolávají kopřivku a dle některých studií podporují vznik rakoviny.

ŽÁDNÉ KONZERVANTY, SLADIDLA, ANI BARVIVA. Usínací směs Blendea SUPERCHILL obsahuje pečlivě vybranou směs bylinek a skvělou chuť ji dodává kakao, banán a špetka vanilky.

blendea superchill bez konzervantů
Čistá směs bylin, kakaa a banánů podporuje duševní zdraví a hluboký spánek.

Umělá sladidla

Náhradní sladidla dodávají sladší chuť bez použití řepného cukru a jsou tak využitelná i pro osoby, které si z různých důvodů hlídají obsah cukru. V posledních letech se používají dobře hodnocená sladidla typu stévie, sukralóza či erythritol. 

Ve složení doplňků stravy a léků jsou však ještě vidět zastaralá a méně pozitivně hodnocená sladidla typu sacharin, cyklamáty, aspartam nebo acesulfam K

  • cyklamáty (E952) – mohou zvyšovat účinek karcinogenních látek a násobit šanci na onemocnění rakovinou močového měchýře. V USA jsou zakázané, v ČR a EU stále povolené.
  • aspartam (E951) – u citlivých osob způsobuje závratě, bolesti hlavy, kožní vyrážky, u dětí až poruchy chování. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy. Je povolen pouze v omezeném množství.

Látky zvýrazňující chuť a vůni

Používají si pro zintenzivnění vůně nebo chuti. Do této skupiny patří kyselina glutamová, kyselina guanylová, kyselina inosinová včetně jejich solí. Do žvýkaček se přidává také acesulfam K, aspartam, neohesperidin a thaumatin. 

  • L-glutaman (E621)nadměrná konzumace způsobuje bolesti hlavy, nevolnosti, kožní vyrážky, astmatické potíže a výjimečně i halucinace.

TIP NA ZDRAVÝ A CHUTNÝ KÁVOVÝ NÁPOJ: 

I přes původně hořkou chuť použitých hub má Blendea SUPERCOFFEE lahodnou chuť. Důvodem naštěstí nejsou škodlivá aditiva, ale špetka vynikající cejlonské skořice.

Blendea SUPERCOFFEE je speciální kávová směs s jednoduchým, ale účinným složením. Směs kávových zrn obohacují funkční houby reishi, chaga a hercium, kořen čekanky a špetka skořice.

Emulgátory

Látky umožňující smíchání dvou či více nemísitelných surovin (např. olej a voda) a vytvořit tak homogenní směs. Používají se při výrobě jemného pečiva, cukrářských výrobků, zmrzlin, dezertů, čokoládových výrobků, žvýkaček, mléka a smetany v prášku, emulgovaných tuků a omáček, tepelně opracovaných masných výrobků i doplňků stravy.

Nadměrná konzumace potravin obsahujících emulgátory vede k narušení střevní mikroflóry, která může vést až ke vzniku chronického zánětů střev.

Mezi nejčastěji používané emulgátory patří:

  • lecitin, 
  • estery mono- a diglyceridů mastných kyselin, 
  • polysorbáty, 
  • cukroestery, 
  • stearoyl laktáty,
  • sorbitanmonostearáty. 

Tavicí soli 

Tavící soli, převážně fosforečnany, se používají při výrobě tavených sýrů. Jejich negativní vliv tkví v tom, že zvyšují příjem fosforu, jehož nadměrné množství v těle může vést až k odvápnění kostí a jejich oslabení. Už tak je příjem fosforu v populaci všeobecně vysoký.

Další aditiva běžně přidávaná do potravin a doplňků stravy:

  • Kyseliny a regulátory kyselosti přidávají kyselou nebo zvyšují kyselost, řídí nebo mění kyselost potravin.
  • Protispékavé látky brání lepení částic potravin k sobě, přidává se do rýže, jedlé soli, plátkových či strouhaných sýry, koření, potravin v prášku, doplňcích stravy apod. 
  • Plnidla zvyšují objem potravin.
  • Zpevňovače ovoce a zeleniny je dělají pevnými nebo křehkými. 
  • Želírující látky (např. kyselina alginová a její soli, agar, karagenan, karubin, guma guar, arabská guma, pektiny, celulózy a různě upravovaný škrob) vytváří nebo ztužují gel.
  • Leštící látky vytváří ochranný či lesklý povrch. Upravují povrch ovoce, aby vypadalo lákavěji nebo se používá ke glazování potravin (cukrovinek, snacků, ořechů, zrnkové kávy). 
  • Zvlhčující látky brání vysychání nebo podporují rozpouštění práškových potravin v tekutinách.
  • Balicí plyny se zavádí do obalu za účelem prodloužení trvanlivosti. Jejich obsah označuje popisek „Baleno v ochranné atmosféře“.
  • Zahušťovadla umělé zvyšují hustotu (viskozitu) potravin.

VÍTE, CO JE TO CLEAN LABEL? Clean Label používají výrobci potravin a doplňků stravy, mezi něž patří také Blendea, kteří své zákazníky chtějí obeznámit s čistotou svých produktů.

Žádné otázky nejsou třeba, vše vyčtete z etikety, která vedle podrobného složení obsahuje způsob dávkování i doporučené skladování a upozorňuje na absenci zdraví škodlivých aditiv a jiných nežádoucích “zlepšováků”.

blendea superboost bez aditiv
Imunitní směs Blendea SUPERBOOST pro silný imunitní systém obsahuje směs osmi pečlivě vybraných superpotravin, žádná sladidla, ani jiné přídatné látky. Pikantní chuť ji dodává zázvor a kurkuma.

Dejte sbohem aditivům a jezte zdravěji 🙂

Přístup ke zdravému stravování se za poslední roky hodně změnil. Opouští se od striktního omezování tuků a sacharidů a doporučuje se pestrost a vyváženost stravy. Mnohem více pozornosti se také věnuje složení a původu potravin. 

Trendem, což je pozitivní, jsou zdravější a kvalitnější potraviny. Lidi zajímá, co opravdu jedí, a leckdy neúmyslně vyvíjí tlak na výrobce. Ti pečlivěji zvažují, co do svých výrobků přidají. Nabídka potravin a doplňků stravy bez aditiv se tak neustále rozšiřuje 🙂

POKUD HLEDÁTE ČISTÉ PRODUKTY, DÁLE ČTĚTE:

Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

Směsi superpotravin Blendea spolu

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

2 komentáře: “Přídatné látky v potravinách (aditiva): Vliv na zdraví a proč jim říct sbohem?”

Napsat komentář: Detoxikace – co to vlastně je? Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek