Éčka v potravinách – „škůdce“ glutaman sodný

Éčka, přídatné látky potravin, jsou v současné době bezesporu strašákem. Pokud bychom z nich měli jmenovat jednoho, bude to glutaman sodný, jinak glutamát. Ten je jistě v posledních letech jedním z těch největších strašáků zdravé stravy. Přesto jde stále o povolenou přídatnou látku, resp. skupinu látek, kterou dokonce výrobci v potravinách ani nemusejí uvádět. Jak to tedy je? Co je to vůbec za látku? Kde ji najdeme a jak nám škodí? Je třeba se jí maximálně vyhýbat, anebo to není tak horké? Tyto otázky vám zodpoví náš článek.

Éčka, přídatné látky potravin, jsou v současné době bezesporu strašákem. Pokud bychom z nich měli jmenovat jednoho, bude to glutaman sodný, jinak glutamát. Ten je jistě v posledních letech jedním z těch největších strašáků zdravé stravy.

Přesto jde stále o povolenou přídatnou látku, resp. skupinu látek, kterou dokonce výrobci v potravinách ani nemusejí uvádět.

Jak to tedy je? Co je to vůbec za látku? Kde ji najdeme a jak nám škodí? Je třeba se jí maximálně vyhýbat, anebo to není tak horké? Tyto otázky vám zodpoví náš článek.

Co je glutaman sodný?

Glutaman je obchodní název pro glutamát, zejména glutamát sodný. Jako potravinářské aditivum představuje glutaman prášek bez barvy a vůně, zato masové chuti – tzv. umami.

Díky této chuti dokáže glutaman zintenzivnit chuťový vjem. To díky glutamanu chutná slepičí polévka po slepičím mase, i když v něm vůbec není… Je to jedno z nejužívanějších dochucovadel potravin, přestože se již desítky let spekuluje o jeho škodlivosti.

Označuje se jako zvýrazňovač chuti E 621 a říká se mu také glutasol nebo wei-su. V USA se označuje jako Vetsin nebo MSG (Mono Sodium Glutamate).

Kontroverzní, stokrát zatracovaný, přesto u výrobců stále oblíbený glutaman je symbolem instantních pokrmů a průmyslově zpracovávaných potravin. Je spojován s umělými přísadami potravin, přestože může mít přírodní původ. Glutamát se vyskytuje přirozeně i v primárních potravinách. Dokonce je součástí nejenom rostlinných, ale i živočišných organismů, člověka nevyjímaje.

polévka s glutamanem

Chutná to jako polévka nebo jako glutamát? Mnozí lidé už tyhle chutě ani nedovedou rozeznat. 

Existuje přírodní glutamát?

Glutamát sodný je krystalickou solí kyseliny L-glutamové. Jde o aminokyselinu, která se naprosto přirozeně vyskytuje v živých organismech.

V přírodě ji hojně najdeme v houbách, v menší míře třeba v rajčatech, hrášku, sóje, obilovinách nebo luštěninách. Bohatým zdrojem kyseliny glutamové je také mořská řasa Lamaria japonica, která se tradičně využívá v japonské a čínské kuchyni. Asijská kuchyně dokonce právě kvůli glutamátu rozšířila čtyři základní chutě. Vedle sladké, slané, hořké a kyselé znají v Asii i chuť „umami“. Je to právě masová, živočišní chuť glutamátu.

Kyselina L-glutamová jako jedna z aminokyselin tvoří základní stavební kameny bílkovin. Nachází se proto v mase, které jíme. A pochopitelně je přirozenou součástí bílkovin lidského těla, které syntetizuje asi 50 g glutamátu denně.

V lidském těle se kyselina glutamová podílí například na metabolismu tuků nebo detoxikaci amoniaku. Má významný vliv na činnost nervové soustavy. Funguje jako přenašeč nervových vzruchů v mozku.

Spoluúčastní se procesů učení a paměti, ale také přenosu bolestivých podnětů nebo koordinaci pohybů. To vzbuzuje obavy, zda nefyziologická forma této látky v podobě potravinového aditiva, tedy éčka, nemůže v činnosti nervové soustavy způsobovat potíže.

glutaman v asijské kuchyni

Asijská kuchyň je proslavená používáním glutamanu. Mezi zdravé jídla ale tyhle recepty nepatří. Sáhněte po čerstvých jídlech bez zahušťovaných omáček. 

Glutamany jako éčka

V současnosti je v celé EU povoleno přidat až 10 g glutamanu na kilogram vyrobené potraviny. U koření není horní hranice stanovena vůbec.

I to je důvod, proč se vyhýbat polotovarům a zpracovaným potravinám. Zaměřte se na čerstvé potraviny a BIO kvalitu.

VÍTE, že směs Blendea SUPERGREENS je vyrobena pouze z 5 zelených superpotravin v ryzí BIO kvalitě? To znamená žádná éčka, žádné přidané barvy či aroma. Pouze čistá síla přírodní detoxikace díky čistým superpotravinám se šetrným zpracováním. 

Blendea účinky

Blendea – 5 silných superpotravin v BIO kvalitě pro podporu vitality, imunity a detoxikace

Glutamany, nejenom kyselina glutamová a glutaman sodný, ale také glutamát draselný, vápenatý, amonný nebo hořečnatý, se přidávají zejména do dochucovadel. Velké dávky nabízejí také kořenící směsi, sušené polotovary, instantní pokrmy apod.

Glutamany v potravinářství:

  • E 620 Kyselina glutamová
  • E 621 Glutamát sodný
  • E 622 Glutamát draselný
  • E 623 Glutamát vápenatý
  • E 624 Glutamát amonný
  • E 625 Glutamát hořečnatý

Výrobci glutamát do potravin přidávají i jako hydrolyzát zdroje bohatého na kyselinu glutamovou. Ten se pak nemusí označovat jako éčko. Ve složení dané potraviny stačí uvést jen konkrétní hydrolyzát, např. výtažek z droždí.

„Názvů, které se snaží zneprůhlednit fakt, že je v potravině glutamát, je asi deset,“ popisuje předseda Sdružení Zdravá potravina Rudolf Náprstek.

Přísady potravin s obsahem glutamátu:

  • bílkovinný hydrolyzát
  • výtažek z droždí
  • kvasnicový výtažek
  • kvasnicový extrakt
  • extrakt z pekařského droždí
  • rostlinný bílkovinný hydrolyzát
  • sojový bílkovinný hydrolyzát
  • hydrolyzovaná rostlinná bílkovina
  • sojový hydrolyzát
  • sójový extrakt apod.

Glutamát najdeme asi ve 3,3 % potravin, které se prodávají na Evropském trhu. V červenci 2017 přitom Evropský úřad pro bezpečnost potravin – EFSA přehodnotil bezpečnost glutamátů a doporučil omezit jejich příjem. Za zdraví bezpečnou se považuje denní příjem 30 mg glutamátů na kilogram tělesné hmotnosti.

EFSA současně doporučil přezkoumat maximální limity pro kyselinu glutamovou a glutamáty přidávané do potravin, především pro jemné pečivo, polévky a bujóny, omáčky, maso a masné výrobky, koření a doplňky stravy.

glutaman v bujonu

Bujony a masoxy – v české kuchyni tradiční surovina, od které se již ale naštěstí upouští 

Nežádoucí účinky glutamanů

Dle posledního stanoviska EFSA se za prokázané nežádoucí účinky na člověka při příjmu vyšších dávek glutamanů považují bolesti hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu.

Již v roce 1968 dal do souvislosti Robert Ho Man Kwok zdravotní problémy jako bolesti hlavy, pocení, závratě, pálení žáhy, bušení srdce nebo dokonce zvracení s častou konzumací asijských pokrmů s vysokým obsahem glutamanů. Dal tak vzniknout pojmu Kwokova nemoc nebo tzv. syndrom čínské restaurace.

Později se však objevili studie, které syndrom čínské restaurace zpochybnily. To nic nemění na tom, že velké dávky glutamátů mohou u některých citlivějších jedinců vyvolat potíže.

Někteří lidé mohou na kyselinu glutamovou a glutamany reagovat jako na alergeny. Dle serveru Férpotravina.cz jsou nevhodné pro děti a spadají do té nejrizikovější kategorie. I proto se řadí na seznam nebezpečných éček.

I v seznamu časopisu dTest se kyselina glutamová a glutamany označují jako nebezpečné přísady, dokonce se zde zmiňuje syndrom čínských restaurací, ovšem s tím, že negativní vliv na lidské zdraví nebyl dostatečně prokázán.

Glutaman přispívá k nadváze

Na negativní účinky glutamanu dlouhodobě upozorňuje Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., autorka knihy Doba jedová. Ta o škodlivosti glutamanu hovoří i na kameru v pořadu A DOST! Mj. uvádí, že příjem glutamanu snižuje pocity sytosti a tedy může vést k tloustnutí. Celé video na portálu Stream.cz.

Ve zmíněném videu se mj. dozvíte i to, jak zmírnit negativní působení glutamanů v lidském těle. Profesorka Strunecká doporučuje především kurkumu, plody goji (kustovnice čínskou) a chlorellu.

Ano, chlorella v prvotřídní BIO kvalitě je také součástí směsi zelených potravin Blendea SUPERGREENS. Ta obsahuje pouze 5 čistě přírodních ingrediencí v BIO kvalitě.

Vedle chlorelly jde o spirulinu, zelený ječmen a mladou pšenici. K tomu špetka máty na provonění. Žádné další přísady, žádná aditiva, žádná éčka, žádný uměle přidávaný glutamát. A přesto je chuť svěží a na výbornou!

Blendea účinky

Názor na glutaman si můžete udělat i ze slov uznávaného dietologa a výživového odborníka RNDr. Petra Fořta, CSc. Ten na serveru AZrodina.cz upozornil na „návykovost“ potravin s obsahem glutamátu.

Je to proto, že jsou příliš slané a chuťově výrazné. Výrobce se glutamátem dle jeho slov snaží uspokojit náročné chuťové pohárky s potravinou původně nepříliš zajímavé chuti.

POZNEJTE A VYHNĚTE SE I OSTATNÍM NEBEZPEČNÝM ÉČKŮM: 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Artyčok a extrakt z artyčoku: Potvrzené zdravotní účinky na játra, cukr, cholesterol a další

22.03.2023

Artyčok na pizzu patří! Ale to nás dnes zajímat nebude 🙂 Zajímat se budeme o zdravotní účinky artyčoku, a hlavně extraktu v doplňcích stravy, a tedy v tabletách a kapslích. Extrakt z artyčoku totiž přidáváme do nových kapslí Blendea se 400 mg extraktu v jedné. V článku vám vysvětlím, s čím vším vám může artyčok […]

Číst celý článek

Detoxikace jater: Odděluji fakta od mýtů. Co dělat, co nepomáhá a co je nemožné?

02.03.2023

Detoxikace jater je velice populární téma, zvlášť po zimě začátkem jara. Bohužel v této oblasti existuje více mýtů a dezinformací, než vědecky potvrzených, pravdivých a bezpečných informací. Skoro každá stránka se vás bude snažit přesvědčit, že díky detoxikaci jater se stanete téměř nesmrtelní a zbavíte se všech možných i nemožných nemocí. Není to pravda. Játra […]

Číst celý článek

Vypadávání vlasů: Zdravotní příčiny a rady pro podporu růstu

28.02.2023

Vypadávání vlasů běžně trápí ženy i muže. Ženy problém vnímají intenzivněji, protože přicházejí o jeden ze symbolů ženskosti a své přirozené krásy. Muži přemýšlejí stejně a čím méně vlasů mají, o to se cítí starší a méně přitažliví. V článku vám vysvětlím nejčastější zdravotní příčiny padání vlasů a také příčiny, za které si (bohužel) můžeme […]

Číst celý článek

Kelp (Ascophyllum nodosum), štítná žláza, správný vývoj dítěte a další vědecky potvrzené zdravotní účinky

31.01.2023

Kelp je výživná mořská řasa s výrazným vlivem na funkce a kondici štítné žlázy. Má vysoký obsah jódu, který štítná žláza rovněž potřebuje pro správné fungování. Kelp pro vás nově vyrábíme v kapslích Blendea pro každodenní užívání. V článku proto vysvětlím zdravotní účinky kelpu a odkážu na odborné a vědecké zdroje, které tyto účinky potvrzují.

Číst celý článek

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) jako „nejlepší přítel žen“: Vědecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví (menstruační komfort a menopauza)

25.01.2023

Kontryhel obecný extrahujeme a zpracováváme jako tradiční léčivou bylinu do olejových kapek s MCT olejem pod značkou Blendea. Ač je kontryhel prospěšný i pro zdraví muže, v článku představím hlavně vedecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví. Významná je pomoc s bolestivou menstruací, nadměrným krvácením a podpora menopauzálního komfortu. Pokud si kapky objednáte, do 2 […]

Číst celý článek

Holistický detox: Zdravý a účinný postup očisty

06.01.2023

Holistický přístup k životu je čím dál oblíbenější. Stále více a více lidí si uvědomuje, že síla přírody je daleko mocnější než všechny možné léky a praktiky, které nám nabízí klasické zdravotnictví. Možná je právě tato cesta tou vhodnou variantou, jak začít znovu a provést tolik potřebný detox těla i mysli. Očistit se od škodlivých […]

Číst celý článek

Ženšen pravý (Panax ginseng, Všehoj ženšenový): Vědecky podložené pozitivní účinky, vedlejší účinky a dávkování

16.11.2022

Ženšen pravý je vytrvalá rostlina s původem v Asii. Roste i v Rusku a Americe. Za nejučinnější se považuje ženšen s původem v Koreji. Pro lidské zdraví je důležitý ženšenový kořen, který obsahuje cenné ginsenosidy. Prohledal jsem odborné zdroje, abych vám představil všechny vědecky potvrzené zdravotní účinky pravého ženšenu. Kapsle se sušeným kořenem ženšenu vyrábíme […]

Číst celý článek

Nootropika podpoří paměť, soustředění a funkce mozku. Které chytré drogy jsou nejsilnější?

27.10.2022

Nootropika neboli chytré drogy (anglicky smart drugs) jsou psychoaktivní látky příznivě ovlivňující funkce mozku, myšlení, paměť, bdělost, soustředění i motivaci a úroveň stresu. Zpomalují stárnutí mozku a zmírňují neurodegenerativní procesy, kvůli kterým ubývá mozkových buněk (neuronů). Určitě se nelekejte označení chytré drogy. Ty přírodní jsou legální a můžete je bez omezení normálně nakupovat a užívat. […]

Číst celý článek

Jak snížit cholesterol dlouhodobě i rychle? Co jíst a jak změnit životosprávu?

25.10.2022

Jak snížit cholesterol, když jej ve zdravé míře potřebujeme všichni? Již nepatrně zvýšená hladina začne pomalu ucpávat cévy. Jelikož se zvýšený cholesterol prakticky nijak citelně neprojevuje, vysoká hladina zvyšuje riziko infarktů a mrtvic. „Tradiční“ český jídelníček obsahuje velmi tučné a nevhodně upravené potraviny, které cholesterol zvyšují. Je chudý na zdravé rostlinné tuky, které hladinu dovedou […]

Číst celý článek

Jak mi funkční houby doslova změnily život (zkušenost mladé maminky Niky)

11.10.2022

Před pár lety jsem byla na nějakém mém pomyslném životním dně, kde se mi nedařilo a vše se mi hroutilo. Hodinu před státnicemi se se mnou po šesti letech rozešel přes sms bývalý přítel. Nejen že proběhl rozchod, ale ke státnicím jsem v tom stavu nedošla, a tak jsem se “nemohla” a hlavně nechtěla vracet […]

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.