Blog, Strana 52

Zvládněte léto zdravá díky 3 důležitým zásadám

Zvládněte léto zdravá díky 3 důležitým zásadám

Léto je v plném proudu a možná přemýšlíte, jak ta letní parna zvládnout svěží a vitální. Horké sluneční paprsky jsou příjemné, ale také nebezpečné. Vysoké teploty mohou být příčinou mnoha zdravotních těžkostí.

Dlouhodobý pobyt na slunci může vyvolat přehřátí organismu, úžeh nebo úpal. Ohroženi jsou zejména starší lidé, chronicky nemocní pacienti nebo děti, avšak kolaps z tepla hrozí každému z nás. Jak si léto užít a vyhnout se možným krizovým stavům? Jak zvládnout léto ve zdraví? To se dozvíte v tomto článku.

 

3 zásady pro zdravé a spokojené prožití letních pařáků

PITNÝ REŽIM

Až 2/3 lidského těla tvoří voda. Voda má v lidském organismu nespočet důležitých funkcí, mj. jde také o termoregulaci.

Pitný režim patří k těm nejdůležitějším faktorům, které pomáhají zvládnout ve zdraví zátěžové situace. Horké léto takovou zátěžovou situací jistě je.

V létě je voda potřeba ještě více než kdy jindy. I v létě přitom platí, že pocity žízně se dostavují zpravidla až jako projev začínající dehydratace organismu, tedy pozdě.

Nečekejte, až budete mít žízeň, dodržujte pravidelný pitný režim!

Na význam pitného režimu v létě upozornil i dlouholetý záchranář Mgr. Jozef Minár, lektor odborné přípravy Operačního střediska záchranné zdravotní služby SR. Ten popisuje:

„Pokud málo pijeme, máme v těle málo vody. Následkem je zahuštěná krev, dochází mj. k horšímu prokrvení tkání a mozku. To vede až ke kolapsovým stavům.“

pitny_rezim_v_lete_1
Léto ve zdraví? Bez vody to nejde.

 

Dle zdravotníka je nejlepším nápojem čistá pitná voda, zapovězený by měl být naopak alkohol.

Část pitného režimu můžete doplnit minerální vodou. Nahradí tekutiny, ale i minerály, které organismus ztrácí pocením.

Obdobně poslouží různé ředěné ovocné a zeleninové šťávy, které navíc nabízí ve svém složení i vitamíny a enzymy.

Pro cenný obsah si můžete dopřát také nápoj ze zelených potravin. Je mu připisován chladivý efekt, stejně jako vlažnému zelenému čaji.

Do zdravého pitného režimu patří i slabé bylinkové či ovocné čaje, klidně ve studené (nikoli ledové) variantě.

Černý čaj, káva a alkohol odvodňují, proto se do pitného režimu nedají počítat. Naopak, pokud si dáte černý čaj či kávu, vždy byste si měli dát i sklenici vody.

.
letni_jidelnicek
Léto ve zdraví? Myslete na letní jídelníček!
 

LETNÍ JÍDELNÍČEK

Pitný režim v létě doplní i vhodný jídelníček. Letní strava by měla být lehká a dobře stravitelná, základem by měla být zelenina a ovoce, které mají vysoký podíl vody.

Ovoce představuje zdravou letní svačinku, zelenina je zase základem různých zeleninových salátů, ideálního letního pokrmu.

Kvůli obsahu vody v létě přijdou vhod studené polévky ze zeleniny i ovoce, také nejrůznější zeleninové a ovocné šťávy či smoothies ředěné vodou.

Proč ovoce a zelenina?

  • V široké nabídce druhů ovoce a zeleniny si jistě vybere každý. Navíc nabízejí pestré kulinářské využití. Umožňují sladké i slané variace pokrmů i nápojů.
  • V létě jsou snadno dostupné a také levné. K dispozici je množství tuzemských plodů, ale i nejrůznější exotické pochoutky.
  • Kvůli vysokému podílu vody doplňuje ovoce a zelenina pitný režim. Kvůli nízké kalorické hodnotě podporují hubnutí a napomáhají k přitažlivé postavě.
  • Ovoce a zelenina jsou hodnotným zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro správnou činnost střev. Vláknina podporuje očistu střev, tzv. rozpustná vláknina se navíc stará o zdravé složení střevní mikroflóry.
  • Nejde jenom o vlákninu. Ovoce a zelenina ve svém složení skýtají také cenné vitamíny a minerální látky, které doplní ty, které se v létě z těla ztrácí pocením.
  • Ovoce a zelenina představují také hodnotný zdroj antioxidantů, které působí proti volným radikálům. Volné radikály přitom mohou vznikat i ve vrstvách pokožky vystavené slunečnímu záření. Antioxidanty podporují obranyschopnost pokožky, zpomalují stárnutí buněk a pomáhají tak zdravému opálení.
  • Ovoce a zelenina mají chladivé účinky. Zvláště jahody, broskve, kiwi, mango, meloun, okurky, rajčata, ředkvičky, salát, zelí, květák, chřest, cuketa nebo lilek dokáží v létě přirozeně ochladit organismus.

 

Ochlazující potraviny a ty další

Ovoce a zelenina patří mezi chladivé potraviny, stejně tak bylinky jako je máta či meduňka, mořské řasy, mladá pšenice nebo vlažný zelený čaj.

Naopak, existují i zahřívací potraviny, které pochopitelně v létě vhodné nejsou. Zahřívací účinky má třeba pohanka, rýže, plísňové sýry, ostré koření nebo černý čaj.

Zahřívací účinky má například červené maso, naopak maso drůbeží nebo králičí spíše ochlazuje. Zahřívají i těžké pokrmy, tučná masitá jídla a smetanové omáčky, které v létě pochopitelně nedoporučujeme.

Ochlazující potraviny se dají kombinovat i s potravinami neutrálními jako jsou brambory, luštěniny nebo mořské plody.

VIDEO: K létu patří i grilování. Jak grilovat zdravě ve svém videu vysvětluje výživová expertka Margit Slimáková.

 

OCHLAZENÍ ORGANISMU

Teplo může vést až k předkolapsovému či dokonce kolapsovému stavu.

Lékař Jozef Minár radí:

„V případě, že organismus teplo nezvládá, je třeba co nejrychleji vyhledat chládek a doplnit tekutiny.“

Nic se však nemá přehánět, ani s teplem ani s chládkem, dokonce ani s pitným režimem.

Tekutiny je třeba doplňovat průběžně během celého dne. Jednorázové extrémní množství tekutin rozhodně není zdravé, ani dlouhodobý nadměrný příjem tekutin, protože zatěžuje ledviny.

Tak jako v létě přijdou vhod chladivé potraviny, extrém v podobě mražených potravin nebo ledových nápojů naopak vhodný úplně není. Mohou být příčinou nachlazení nebo zánětu v krku.

Na nebezpečí ledových nápojů upozorňuje i vyhlášený výživový expert Martin Škába. Jako zdravé letní osvěžení doporučuje vlažný zelený čaj.

Letní nápoje by měly být vlažné, nikoli ledové. Teplota nápoje by neměla klesnout pod patnáct stupňů Celsia. Pokud je nápoj příliš chladný, způsobuje organismu šok a neosvěží tak, jak by se mohlo zdát.“

ochlazeni_v_lete
Letní ochlazení? Stín je lepší než extrémní klimatizace.

 

Zátěží pro lidský organismus jsou i přespříliš klimatizované prostory. Velký rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou klimatizovaného prostoru lidské tělo nemusí zvládat dobře.

Dle zdravotníka Jozefa Minára by rozdíl neměl být větší než pět nebo šest stupňů Celsia.

Ochlazení ano, ale s rozumem. Místo extrémně klimatizovaného prostoru tak raději vyhledejte stín stromu.

Místo ledového nápoje si dejte raději vlažný zelený čaj. Místo zmrzliny sáhněte raději třeba po zeleném smoothie, které nemusí být úplně ledové, a přesto vás příjemně zchladí.

 

Recepty na smoothies najdete u nás na blogu. Klikněte!

.
Růžové proteinové smoothie po tréninku (RECEPT)

Růžové proteinové smoothie po tréninku (RECEPT)

Pokud hledáte drink, který si dát po tréninku, jste tu správně. Tohle smoothie vám dodá rychlé sacharidy, doplní energii, pyšní se i obsahem zdravých tuků a nemusí se stydět ani za hladinu bílkovin. Navíc, kdo by odolal té roztomilé růžové barvě!?

 

Na 1 porci si připravte:

ruzove_proteinove_smoothie

  • 1 banán
  • 70 g lesního ovoce
  • 30 g ovesných vloček
  • 15 g Blendea Vegan proteinu
  • 40 g kokosového mléka (tuhého)
  • 150 ml vody
.

 

Postup přípravy:

Do mixéru vložíme jeden banán, lesní ovoce, nejlépe jemné nebo rozmixované ovesné vločky, protein dle výběru (buď syrovátkový nebo rostlinný), kokosové mléko z plechovky, které dodá smoothie navíc krémovou chuť a vše zalijeme vodou. Vločky můžeme nechat chvilku nasáknout a poté vše umixujeme do hladka. Nechte si chutnat.

TIP: Smoothie nejlépe vynikne s proteinem s ovocnou příchutí, například jahodovou či banánovou.

proteinove_smoothie_recept

Použijte Blendea Vegan protein, kterého chuť vám časem nezačne lézt krkem..:)

 

Účinky použitých surovin:

    • Banán je známý jako skvělý zdroj energie, pomocník při zažívacích potížích, bojovník vůči stresu a svým obsahem draslíku se řadí mezi ty nejvýživnější potraviny pro naše tělo.
    • Ovesné vločky mají obrovskou škálu využití a jsou především výborným zdrojem energie. Můžete jimi nahradit i klasickou bílou mouku a to jen tak, že vločky nadrtíte v mixéru na mouku.
    • Kokosové mléko je velice univerzální, můžeme ho využít do sladké kuchyně, například místo šlehačky, ale stejně tak i do slané, třeba k vaření různých asijských pokrmů.
.
Kakaovo-banánové smoothie s jogurtem (RECEPT)

Kakaovo-banánové smoothie s jogurtem (RECEPT)

Honí vás mlsná na čokoládu, ale nechete sníst celou tabulku na posezení? Tohle smoothie zaručeně ukojí vaše chutě na sladké a to dokonce bez výčitek. Navíc vás díky obsahu tuků i zasytí a věříme, že s jeho vyzkoušením nebudete litovat.

 

Kakaovo-banánové krémové smoothie s jogurtem a arašídovým máslem

kakaovo_bananove_smoothie

Na 1 porci si připravte:

  • 1 banán
  • 15 ml arašídového másla
  • 1 lžička (ideálně) kakaa
  • 150 ml mléka (dle výběru)
  • 80 g jogurtu - doporučuji bílý český jogurt Hollandia
  • pár kostek ledu

 

Postup přípravy:

Do mixéru vložíme jeden banán, arašídové nebo jiné ořechové máslo, kakao nejlépe v RAW kvalitě, řecký jogurt, pár kostek ledu a vše zalijeme mlékem dle výběru. Nejlépe v něm však bude vynikat rostlinné, například sojové či mandlové. Vše umixujeme do hladké jemné směsi. Popřípadě ještě dolijeme mlékem. Dobrou chuť.

TIP: Pro čokoládovější chuť můžeme do smoothie přidat na drobno nakrájenou vysokoprocentní čokoládu.

kakaovo_bananove_smoothie_recept

Chutě spolu krásně ladí a doplňují se ve skvělou a sytou svačinku

 

Účinky použitých ingrediencí:

  • Arašídové máslo má jak skvělou chuť, tak je velimi výživné. Obsahuje velké množství nenasycených tuků a zároveň vysoký poměr bílkovin. Nejlépe ho však budete znát pro jeho krémovou oříškovou chuť.
  • Proč použít právě raw kakao? Protože pražením jeho obsah ztrácí spoustu tělu prospěšných látek. Obecně obsahuje spoustu železa, hořčíku, vápníku a spoustu dalších minerálů. Je to skvělý antioxidant a není divu, že patří mezi superpotraviny.
5 tekutých životabudičů pro horké letní dny

5 tekutých životabudičů pro horké letní dny

Sluneční paprsky a vysoké teploty oceníte především někde u vody. Nejde však jen odpočívat. Léto není jen dovolená, a tak v mnoha letních dnech musíme být v plné kondici a podávat pracovní výkony.

Někdy v tom brání únava, která negativně ovlivňuje naši fyzickou i psychickou pohodu. Přinášíme jednoduché recepty proti letní únavě. Nastartujte se do horkých dnů. Užijte si léto v plné síle. Nepromeškejte tuto sezónu, vůbec nemusí být okurková!

 

Co nás v létě nabije energií?

Pokud únava nemá konkrétní zdravotní příčinu, nejčastěji je v létě projevem dehydratace organismu. O pitném režimu se dozvíte více v článku: Pitný režim v létě a 3 recepty na domácí limonády

Voda však není jediné, co lidské tělo v létě potřebuje. Potřebné jsou i minerály, které se z těla ztrácejí pocením. Aby léto bylo skutečně pohodové, potřebujeme i vitamíny, antioxidanty. K letní pohodě přispěje také chlorofyl či probiotika.

V tomto článku najdete tipy na přírodní životabudiče, které vás v létě nenásilně nakopnou. A protože jsme zmínili, že únava má nejčastěji původ v nedostatku tekutin, půjde o životabudiče tekuté. Dodají organismu nejenom vodu, ale i cenné vitamíny a minerály. Osvěží, povzbudí a ještě vám budou chutnat. Tady jsou!

Zelený čaj s mátou a citronem

Kofein odvodňuje, takže káva jako životabudič pro letní dny není to pravé. Nehodí se ani černý čaj, který má zahřívací účinky.

Naopak zelenému čaji jsou připisovány účinky chladivé. Zelený čaj vás povzbudí a navíc funguje jako přírodní antioxidant. Únava nemá šanci! Vlažný zelený čaj doporučuje jako ideální letní nápoj i výživový expert Martin Škába.

zeleny_caj_jako_zivotabudic
Zelený čaj - antioxidant, životabudič a skvělý letní drink

RECEPT: Ledový zelený čaj s citronem a mátou

Ingredience: zelený čaj (sypaný nebo porcovaný), citron, máta, třtinový cukr dle chuti

Zelený čaj spaříme horkou vodou a necháme několik minut louhovat. Počkáme, až zchladne. Před podáváním čaj osvěžíme čerstvou citronovou šťávou, přidáme lístky máty a případně dosladíme třtinovým cukrem.

 

Nápoj ze zelených superpotravin

Z hlediska výživových hodnot patří k těm nejcennějším potravinám vůbec. Vynikají mimořádnou koncentrací živin, díky tomu posilují vitalitu a životní energii. Zelené potraviny ve svém složení nabízejí vedle celé řady minerálů, vitamínů či hodnotných bílkovin také vysoký podíl chlorofylu s protizánětlivými, detoxikačními a hojivými vlastnostmi.

Za pozornost stojí především čtyři zelené potraviny – spirulina, chlorella, mladý ječmen a zelená pšenice. Všechny čtyři, v BIO kvalitě, najdete ve směsi Blendea SUPERGREENS. Rozmícháním sypké směsi ve vodě snadno a rychle získáte zelený nápoj, který funguje jako přírodní životabudič.

Blendea SUPERGREENS je provoněná lístky máty, neobsahuje žádná syntetická aromata, dochucovadla ani jiné přísady. Dá se využít i pro přípravu různých povzbuzujících letních drinků, třeba v kombinaci s grepem.

.
zivotabudic_ze_zelenych_superpotravin
Nápoj ze zelených potravin - přírodní životabudič a detox

Recept: Zelený nápoj s grepem

Ingredience: zelené superpotraviny Blendea SUPERGREENS, voda, grep, stévie

V šejkru rozmícháme lžičku směsi zelených potravin s vodou. Do zeleného nápoje přidáme grepovou šťávu a dosladíme stévií.

Grep povzbuzující působení zeleného nápoje ještě povýší, stévie nápoji dodá sladkost.

TIP: Vyzkoušejte také osvěžující Melounovou šťávu s citronem a mátou

 

Super smoothie

Smoothie, již dle svého názvu hedvábně jemný nápoj, chutná a současně dodává množství bioaktivních prvků. Smoothie má mnoho podob, vždy je nabité vitamíny a minerály, antioxidanty či živými enzymy.

Smoothie je energeticky vydatné, proto je více zdravou svačinkou než nápojem. Pokud ho chcete využít jako nápoj, nařeďte ho vodou.

Smoothie má mnoho variací, při přípravě využijete všechny druhy ovoce a zeleniny, dokonce ve společné kombinaci. Na léto se skvěle hodí smoothie z borůvek a malin, českých superpotravin. Smoothie však můžeme obohatit i exotickými plody – získáte super smoothie.

Recept: Super smoothie

Ingredience: po hrnku borůvek, malin a jahod, 2 kiwi, pomeranč

Ovoce omyjeme, případně oloupeme. V mixéru ovoce mixujeme tak dlouho, dokud nezíská příjemně jemnou konzistenci. Pokud chceme získat osvěžující letní drink, naředíme nakonec smoothie vodou, ještě lépe, naředíme ho kokosovou vodou.

zivotabudic_smoothie
Smoothie - vypadá lákavě, nemyslíte? Vyzkoušejte na vlastní kůži.

Jogurtové lassi

Lassi je název pro typický indický nápoj, který se připravuje z jogurtu, vody, ovoce, zeleniny a koření. Je to takové netradiční smoothies s jogurtem, nápoj, který podporuje trávení a osvěžuje organismus.

Do letního jídelníčku zapadne lassi podobně skvěle jako do ajurvédské medicíny. Díky obsahu probiotických kultur z jogurtu tento nápoj podporuje imunitní systém a zdravou střevní mikroflóru.

Typické indické lassi se připravuje z manga – viz video recept. Vedle lákavého exotického ovoce se do Mango Lassi přidává i šafrán nebo aromatický kardamon, ve skleničce se ještě zasype pistáciovými oříšky. 

VIDEO: Lassi připravíte jednoduše a velice chutně i doma.

Česká výživová poradkyně Margit Slimáková doporučuje lassi z jahod. Jeho příprava je jednoduchá. Stačí rozmixovat hrnek jahod. Do jahod se pak přidá velký kelímek tučného jogurtu a vše se rozmíchá spolu s hrnkem vody. Toto lassi lze dochutit medem nebo provonět lístky meduňky.

Lassi však není jen sladkým nápojem, chutná i bez ovoce, se solí a kořením – viz recept

Recept: Osvěžující slané lassi

Ingredience: kelímek jogurtu, 2 hrnky vody, špetka soli (nejlépe himalájské), špetka kmínu, lžička citronové šťávy

Jednoduše smíchejte jogurt s vodou a přidejte sůl, kmín a citronovou šťávu. Ve sklenici můžete nápoj dozdobit lístky čerstvých bylinek nebo jedlými květy (například květy hluchavky nachové, popence břečťanolistého nebo lichořeřišnice).

 

Kombucha

Kombucha je živým nápojem s probiotickými kulturami. Připravuje se z čaje, vzniká prostřednictvím živých kultur – kvasinek a bakterií. Díky obsahu probiotik kombucha posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost organismu vůči infekcím a v neposlední řadě působí jako prevence zažívacích potíží.

Kombucha je zdrojem živých enzymů, minerálů, stopových prvků a vitamínů, především vitamínů skupiny B. Kombucha se dá zakoupit jako hotový nápoj. V prodejnách zdravé výživy jsou dostupné i kombuchové kultury či kvasný roztok (násada kombuchy), v popisu produktů pak najdete i návod na domácí přírpavu kombuchy. 

VIDEO: Návod pro domácí výrobu kombuchy

 

Základem je tekutiny střídat a nevyplavovat minerály

Ať se v létě osvěžujete kombuchou, lassi, smoothie, zeleným nápojem nebo zeleným čajem, jistě vám přijdou vhod i životodárné zelené potraviny. Dejte zelenou svému létu se směsí Blendea SUPERGREENS.

.
Přidejte Blendeu do některého ze smoothies: 
Červené smoothie s kokosovým olejem (RECEPT)

Červené smoothie s kokosovým olejem (RECEPT)

Na tom, jestli nám zůstane po jídle pocit sytosti, mají podíl také tuky. Tím, že jejich zastoupení bude v každém vašem jídle, omezíte chutě na sladké a zbytečné rabování lednice. Dnes si připravíme smoothie plné antioxidantů, navíc se lžičkou kokosového oleje, který nám zde zastoupí již zmiňované tuky.

VÍTE, ŽE tuk je nezbytný pro správné vstřebání vitamínů? Pokud byste tuky z jídelníčku vyřadili úplně, tělo by vitamíny nedokázalo vstřebat. Tak byste si uškodila, i pokud by byla strava jinak zdravá a čerstva. Myslete na zdravé tuky každý den.

 

Červené nektarinkové smoothie s kiwi a limetou

nektarinkove_smoothie

Na 1 porci si připravte:

  • 2 nektarinky
  • 1 kiwi
  • 70 g lesního ovoce
  • ½ limetky
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
  • 200 ml vody
.

 

Postup přípravy:

Nektarinky vypeckujeme a vložíme do mixéru. Poté přidáme jedno celé kiwi, lesní ovoce (čerstvé či mražené), šťávu z půl limety, kokosový olej, jednu lžičku Blendea SUPERGREENS a na závěr dolijeme vodou. Vše mixujeme do hladka. V případě potřeby dosladíme. Dobrou chuť!

TIP: Pro osvěžující smoothie přidejte do mixéru pár kostek ledu.

nektarinkove_smoothie_recept

Lžíce kokosového oleje zlepší vstřebávání vitamínů do těla. Olej přidejte do kteréhokoliv ovocného nebo zeleninového smoothie

 

Účinky použitých surovin

  • Kokosový olej má příznivý účinek na trávení, prevenci v boji proti infekčním onemocněním, povzbuzuje imunitu, napomáhá při redukci váhy, podporuje hojení ran, udržuje cévy vitální a je naprosto univerzální jak v kuchyni, tak jako výživná kosmetika. 
  • Lžička Blendea SUPERGREENS denně podpoří vaše zažívání, dodá vám více energie a podpoří například i kvalitní spánek nebo jas pokožky.
  • Kiwi je exotické ovoce, které se pyšní obsahem spousty antioxidantů, které jsou prospěšné pro naše tělo po všech stránkách. Také patří mezi nejbohatší zdroje kyseliny askorbové, neboli Vitaminu C.
  • Limetka to akorát dovrší opět svým vysokým obsahem Vitaminu C. Věděli jste ale, že se limetková šťáva dříve používala jako lék proti choleře? A to díky svému antibiotickému efektu.
.
Syté cuketové smoothie s Blendeou (RECEPT)

Syté cuketové smoothie s Blendeou (RECEPT)

Určitě jste slyšeli o cuketových buchtách a koláčích, ale co takhle cuketové smoothie? Je skvělá svou neutrálností. Každý pokrm díky ní nabyde na objemu a po chuti jí neucítíte. Dnes si takové jedno smoothie připravíme a zaručuji, že by nikdo neuhodl, že se v něm schovává cuketa.

 

Syté krémové smoothie s Blendeou

smoothie_s_cuketou

Ingredience:

  • 200 g čerstvé cukety
  • ½ banánu
  • 1 kiwi
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
  • 150 ml džusu dle výběru
  • 50 ml vody
.

 

Postup přípravy:

Cuketu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru. K tomu přidáme půl banánu, jedno celé kiwi, lžičku Blendea SUPERGREENS a džus dle výběru s vodou. Džus použijeme nejlépe 100%, nebo čerstvou vymačkanou šťávu z ovoce. Vše rozmixujeme do hladka a nechme si chutnat!

TIP: Pokud byste smoothie chtěli krémovější a sladší, přidejte místo ½ banánu celý.

cuketove_smoothie_recept_2

Každá přísada je zdravá a smoothie lze doporučit při dietě i detoxikaci

 

Účinky použitých surovin:

  • Cuketa obsahuje množství provitaminu A, který proniká hluboko do těla až k jádrům buněk, čímž ovlivňuje vaše celkové zdraví a dodává vám energii.
  • Kiwi je exotické ovoce, které se pyšní obsahem spousty antioxidantů, které jsou prospěšné pro naše tělo po všech stránkách. Také patří mezi nejbohatší zdroje kyseliny askorbové, neboli Vitaminu C.
  • Lžička Blendea SUPERGREENS denně podpoří vaše zažívání, dodá vám více energie a podpoří například i kvalitní spánek.
.
Melounová šťáva s citronem a mátou (RECEPT)

Melounová šťáva s citronem a mátou (RECEPT)

Meloun je asi ta nejsladší zelenina, kterou známe. Přesto je ale jako dělaný na detox kúry a hubnutí. Obsahuje totiž až 90 % vody, cukrů asi jen 3 - 12 %.

Do horkých letních dnů navíc představuje parádní osvěžení. Vyzkoušejte ho v kombinaci s mátou a citronem.

 

Osvěžující melounová šťáva s citronem a mátou

melounova_stava

Na 1 porci si připravte:

- 1/4 vodního melounu

- šťávu z poloviny citronu

- několik lístků čerstvé máty

- několik kostek ledu

1 lžičku Blendea SUPERGREENS

.

 

Postup přípravy:

Meloun rozkrojte na čtvrtiny a lžičkou vydlabejte celý červený vnitřek. Kousky melounu vkládejte do smoothie mixéru. Přímo do mixéru také vymačkejte šťávu z poloviny citronu. Přidejte lístky máty a lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS.

Vše rozmixujte, potom přidejte ještě pár kostek ledu a znovu dobře promixujte. Hotovou šťávu dozdobte snítkou máty a trojúhelníčkem melounu. Báječné osvěžení v podobě ledové tříště je na stole.

TIP: Protože vodní meloun obsahuje až 90 % vody, šťávu z něj uděláte hravě i ve smoothie mixéru, ani nepotřebujete odšťavňovač.

melounova_stava_recept

Meloun je hodně vodový, takže chuť vylepšíte kyselým citronem a zajímavou chutí máty

 

Účinky použitých surovin:

    • Meloun obsahuje zásobu vitamínů, železa, vápníku, hořčíku, zinku a blahodárně působí na naše nervy, funkci mozku, ale i zdraví vlasů či nehtů. Dokonale čistí a hydratuje. 
    • Citron obsahuje velké množství vitaminu C a rovněž pomáhá při hubnutí. 
    • Máta působí blahodárně především na žaludeční potíže, zažívání a trávení. 
    • I Blendea SUPERGREENS přispívá k hubnutí a čištění organismu. Vyzkoušejte ji také a poznejte její účinky.
.
Ananasovo-jahodové smoothie na hubnutí (RECEPT)

Ananasovo-jahodové smoothie na hubnutí (RECEPT)

Ananas spolu s jahodami je skvělá kombinace, která vám pomůže zbavit se pár přebytečných kil, zároveň ale zažene chuť na sladké.

Když do smoothie přidáte ještě šťávu z pomeranče, vykouzlíte svačinku plnou vitamínů, která krásně pročistí tělo. Navíc si opravdu pochutnáte.

 

Ananasovo-jahodové smoothie ochucené rozmarýnem

ananasovo_jahodove_smoothie

Na 1 porci si připravte:

- 1/2 zralého ananasu

- hrst jahod

- šťávu z 1 pomeranče

- 2 snítky rozmarýnu

- vodu na dolití

1 lžičku Blendea SUPERGREENS

.

 

Postup přípravy:

Jahody omyjte, ananas oloupejte a oboje nakrájejte na kousky, které se vejdou do smoothie mixéru. Přímo do mixéru vymačkejte šťávu z celého pomeranče.

Neváhejte přímo do smoothie přidat i rozmarýn, lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS a zalijte vodou. Vše rozmixujte a nakonec dozdobte snítkou rozmarýnu. Dobrota plná vitamínů je na stole!

TIP: Proč rozmarýn? Uklidňuje nervy a celkové nervové vyčerpání. Navíc chutná skvěle a celé smoothie rozzáří. 

ananasovo_jahodove_smoothie_recept

Ananas, jahody a pomeranč je skvělá kombinace na hubnutí a detox

 

Účinky použitých surovin:

    • Jahody pomáhají při léčbě chřipky, zároveň jsou ale skvělým pamlskem při hubnutí - jsou sladké, přestože obsahují jen minimum cukru. Zato ale mají hodně vlákniny.
    • Ananas působí jako afrodiziakum, zároveň odbourává tuky a je vhodný při hubnutí.
    • Pomeranč brání ukládání tuku, takže je vhodné zařadit ho při hubnutí do jídelníčku.
    • Rozmarýn zlepšuje krevní oběh a zrychluje práci metabolismu.
    • I Blendea SUPERGREENS přispívá k detoxikaci a hubnutí. Vyzkoušejte Blendeu také a poznejte její účinky! 
.
Meruňkovo-mangové smoothie + rakytník (RECEPT)

Meruňkovo-mangové smoothie + rakytník (RECEPT)

Hledáte zajímavou exotickou chuť, a zároveň posilnění imunity? Tohle smoothie splňuje oboje! Díky sladkokyselé chuti manga si budete připadat jako na dovolené a rakytník zajistí vašemu tělu spoustu vitaminu C.

 

Meruňkovo-mangové smoothie s rakytníkem

merunkove_smoothie_1

Na 1 porci si připravte:

.

 

Postup přípravy:

Mango si opatrně nožem rozpůlíme a z jedné poloviny oloupeme slupku. Vložíme ho do mixéru a přidáme k němu ostatní suroviny.

Sladkost smoothie záleží na zralosti ovoce, takže si do něj popřípadě přidejte trochu agávového sirupu nebo jiného sladidla. Pokud je až moc sladké, přidejte více citronové šťávy.

TIP: Pro sladší a kremovější konzistenci přidejte půl až celý zralý banán. Tím pádem ale bude smoothie kaloričtější i sytější. 

  Suroviny umixujeme do tekuté konzistence a popřípadě dolijeme potřebným množstvím vody. Smoothie přelijeme do skleničky a můžeme podávat.

merunkove_smoothie_recept_1

V případě alergie na citrusy a exotické plody u nás najdete i zeleninové - zásadité smoothie recepty

 

Účinky použitých surovin:

    • Mluvili jsme sice o blahodárných účincích rakytníku na zdraví, ale mango se mu hravě vyrovná. Posiluje imunitu, čistí tělo a pleť. Zároveň obsahuje spoustu minerálů, jako hořčík, zinek, měď, mangan a draslík.
    • Věděli jste, že rakytník obsahuje 10x více vitaminu C, než pomeranč? Zvyšuje odolnost organismu proti stresu, infekcím a nemocím, čistí organismus od toxických látek a dokonce podporuje i růst vlasů.
    • Superpotraviny obsažené v Blendee detoxikují organismus, zlepšují trávení, posilují imunitu, zabraňují překyselení a omezují pocit únavy.
.
Bezlepková dieta – je prospěšná i podle lékařů?

Bezlepková dieta – je prospěšná i podle lékařů?

Pod pojmem dieta se obecně rozumí nějaké omezení v jídelníčku. V původním slova smyslu mělo toto omezení především zdravotní důvody.

Pokud jde o bezlepkovou dietu, může být opravdu omezením jídelníčku daným konkrétním onemocněním (celiakie, alergie na lepek). Na druhé straně však dnes bezlepkovou dietu drží i lidé, kteří k tomu nemají přímé lékařské doporučení.

Neustále roste počet pacientů s diagnostikovanou celiakií, kteří bezlepkovou dietu mají jako jediný možný způsob léčby. Ještě rychleji však roste počet těch, kterým bezlepkovou dietu nenaordinoval lékař, a přesto se jejími striktními pravidly řídí. Najdeme je i mezi slavnými osobnostmi.

 

Bezlepková Blendea SUPERGREENS pro bezchybné zdraví

Ve směsi Blendea SUPERGREENS najdete hned čtyři zelené superpotraviny - v BIO kvalitě a BEZ LEPKU.

  • Díky prvotřídní kvalitě a cenným živinám zaručuje Blendea mnohonásobné účinky.
  • Regeneruje buňky, pomáhá proti překyselení, podporuje procesy trávení a celkové zdraví.
  • Blendea SUPERGREENS je prémiovou směsí chlorelly, spiruliny, mladého ječmene a zelené pšenice.
  • Lepek obsahují pouze zralé klasy pšenice a ječmene. Blendeu vyrábíme ze svěžích zelených výhonků plných živin, je tedy přirozeně bezlepková.
.

 

Bezlepková dieta jako trend nastolený celebritami?

K největším propagátorům bezlepkové diety patří srbský tenista Novak Djoković. Výhody bezlepkové stravy dané vlastními zkušenostmi popsal v knize s názvem Serve to Win (Servírovat vítězství), a stal se tak inspirací pro další slavné osobnosti ze sportovního světa.

Ti při přechodu na bezlepkovou stravu pozorují znatelné zlepšení fyzické i psychické kondice. Bezlepkovou stravu si však nepochvalují jenom sportovci.

Britská módní ikona Victoria Beckham nebo její bývalá kolegyně, zpěvačka Geri Halliwell, také Lady Gaga, Miley Cyrus, herečky Gwyneth Palthrow, Scarlett Johansson, Goldie Hawn nebo modelka Miranda Kerr

To jsou jen některá slavná jména, která bojují proti lepku, alespoň ve svém jídelníčku. Tyto celebrity dobrovolně drží dietu bez toho, aby k tomu měly lékařské doporučení. Bezlepková dieta však rozhodně není pouze výsadou hvězd. Dle některých údajů má zásady bezlepkové stravy vyznávat až pětina všech Američanů.

psenice_zdroj_lepku

Pšenice - jedna z nejpěstovanějších plodin a také nejbohatší zdroj lepku

Pohled lékařů na bezlepkovou dietu

Dle prof. MUDr. Heleny Tlaskalové – Hogenové, která pracuje v Mikrobiologickém ústavu AV ČR, je bezlepková dieta v současnosti především módou a také dobrým businessem. Další lékařský pohled najdeme i v rozhovoru uznávané výživové expertky Margit Slimákové s  MUDr. Petrem Fojtíkem, PhD., zástupcem primáře Centra péče o zažívací trakt ve Vítkovické nemocnici v Ostravě. Ten mj. uvedl:

  • „Jasná indikace k bezlepkové dietě je pouze celiakie a potravinová alergie na lepek. Tyto nemoci vyžadují přísnou a celoživotní dietu.“ Pro celiakii je bezlepková dieta jedinou možností léčby".
  • Velmi populárním problémem je v současnosti neceliakální intolerance lepku, kdy pacient (bez diagnózy celiakie či potravinová alergie) po vysazení lepku zaznamenává zlepšení určitých potíží. Pro tento problém však neexistuje laboratorní diagnostický test. Efekt je subjektivní. Pacient zpravidla bez problémů přijme menší množství lepku.
TIP! Pokud uvažujete o bezlepkové dietě, protože vás trápí neurčité zažívací potíže, únava a nedostatek vitality, vyzkoušejte zelené potraviny. Díky svému složení obnovují vitalitu. Mohou znovu probudit vaši životní energii, a s tím i zažívání.

 

Celiakie? ANO bezlepkové dietě!

MUDr. Jiří Nevoral z Fakultní nemocnice v Motole k celiakii poznamenává:

„Celiakií dnes trpí jeden člověk ze sta, zatímco dříve to byl jeden člověk až z tří tisíc lidí. Nárůst počtu celiaků je daný také lepšími diagnostickými metodami. Přesto ani v současnosti není diagnostika celiakie jednoduchá. To je také důvodem, že velká část postižených ani neví, že trpí celiakií.“

Blíže objasňuje lékařka MUDr. Jana Dajková:

„Celiakie je autoimunitní chorobou, jejíž vznik je pravděpodobně geneticky daný. V zažívacím traktu dochází k reakci na částečně strávený lepek, který je mylně považovaný za cizorodý prvek, a tak se mu organismus začne bránit. To vede k poškozování sliznice tenkého střeva a následnému poškozování dalších orgánů a tkání v těle.“

Celiakie je novodobým onemocněním, které bylo definováno až na konci 20. století. Ještě donedávna byla považována za dětskou nemoc, protože u dospělých jsou její příznaky velmi proměnlivé.

Primárními příznaky jsou zažívací potíže v podobě průjmu, zácpy, nadýmání, zvracení, bolestí břicha apod. Tyto příznaky jsou však pozorovány jen u poloviny dospělých nemocných.

Při celiakii dochází k poškození střev, a tím i nedostatečnému vstřebávání živin.

  • Nedostatek vitamínu B12 se pak projevuje například neurologickými potížemi, poruchami citlivosti, svalovou slabostí, brněním končetin, záněty jazyku, afty v ústech atd.
  • Nedostatek železa zase vede k chudokrevnosti (anémii).
  • Nedostatek vápníku znamená vyšší riziko zlomenin, odvápnění kostí nebo vyšší kazivost zubů.
  • Nedostatek dalších mikroživin se zase projevuje třeba neplodností, únavou, depresemi apod.

Celiatici bývají méně odolní vůči různým infekcím, ale i psychickým potížím. Celiakii často provází i tzv. lepkový ekzém (Duhringova choroba). Zarudlé, silně svědivé puchýřky se objevují asi u čtvrtiny pacientů. Celiakie jde navíc ruku v ruce s dalšími autoimunitními chorobami, jako je například zánět tlustého střeva, zánět štítné žlázy, biliární cirhóza jater, cukrovka 1. typu. MUDr. Jana Dajková také upozorňuje:

„Neléčená celiakie se může odrazit i v nebezpečných onkologických onemocněních. Lepek u postižených celiakií může být příčinou T buněčného lymfomu tenkého střeva. K vzácnějším komplikacím se řadí i karcinom tenkého střeva, karcinom jícnu, hltanu či dutiny ústní.“

bezlepkova_dieta_2

Lepek škodí, ale ne vždy. Bezlepková dieta je zdravá, ale ne vždy.

 

Intolerance lepku – bezlepková dieta pouze se zvážením lékaře

Odborníci zavedli také pojem neceliakální glutenová senzitivita – intolerance (nesnášenlivost) lepku.

Existuje od roku 2012 a je určený pro ty, kteří nemají celiakili či alergii na lepek, přesto mají pocit, že jim lepek nedělá dobře. Tito lidé z vlastní zkušenosti hlásají, že se díky bezlepkové dietě zbavili nejrůznějších zdravotních obtíží.

MUDr. Iva Hoffmanová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady k tomu dodává:

„Lékaři neumějí vysvětlit, jak je možné, že bezlepková dieta lidem pomáhá. Neexistuje žádná vědecká studie, která by spojovala lepek s konkrétními potížemi.“

A tak odborníci jen hádají, zdali jsou subjektivně vnímané účinky bezlepkové diety dány skutečně eliminací lepku z potravy, změnou jídelníčku, placebo (či nocebo) efektem.

Odborníci se však shodnou v tom, že lepek není pro zdravý lidský organismus nebezpečný, nebo v tom, že bezlepková dieta zdravým lidem obecně neškodí. Podmínkou je, aby si člověk ohlídal příjem všech důležitých živin. Bezlepková dieta obsahuje většinou méně vlákniny a vápníku. Chybět v ní můžou i některé vitamíny skupiny B.

 

VIDEO: Názor na lepek vlogerky Andrey

 

Pokud jste zdravá, lepek není váš nepřítel

Pokud má člověk podezření, že jsou jeho zdravotní potíže způsobené lepkem, měl by nejprve navštívit lékaře a absolvovat testy na celiakii a potravinovou alergii. Ty jsou totiž průkazné pouze v době, kdy člověk lepek jí. Jakmile se lepek ze stravy vyloučí, testy na celiakii a potravinovou alergii už nemohou dát relevantní výsledky.

Při podezření na celiakii či potravinovou alergii je tedy nejrozumnější navštívit lékaře a podezření vyvrátit či potvrdit. Až pak je vhodné uvažovat o bezlepkové dietě. Bezlepkové potraviny jsou pochopitelně vhodné pro každého. Do zdravé stravy je lze zařadit v případě, pokud nabízejí kvalitní složení a výživné hodnoty.

TIP NA BEZLEPKOVOU BIO POTRAVINU? Zelená směs zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS. Neobsahuje laktózu, cukr a žádná chemická aditiva. Pouze čtyři zelené superpotraviny – spirulinu, chlorellu, mladý ječmen, zelenou pšenici a k tomu špetku máty na provonění. To je vše, vše pro vaši vitalitu, ať již vyznáváte bezlepkovou dietu anebo ne. Klikněte a seznamte se se zdravotními benefity Blendey.

.