Blog, Strana 59

Zelený ječmen a účinky. Existují i negativní?

Zelený ječmen a účinky. Existují i negativní?

Zelený ječmen dnes již známe skoro všichni, a to jako superpotravinu, která má na naše tělo pozitivní vliv.

Dokáže nám pomoct při řešení mnoha zdravotních problémů, ale je také užitečným životabudičem.

Jeho historie sahá až do dob antiky a je tak považovaný za snad nejstarší zelenou potravinu.

O tom, jaký je jeho pozitivní vliv na naše tělo, jsme již psali například v článku Zelený ječmen - příznivé účinky potvrzují vědci.

Ne příliš se však píše o nežádoucích účincích, které může vyvolat, a o případných kontraindikacích s různými léčivy.

Zelený ječmen je sice univerzální doplněk stravy vhodný téměř pro každého, existují ale určité skupiny lidí, které by před ním měly být na pozoru a konzultovat jeho užívání s lékařem.

Které to jsou? To se dozvíte v následujícím článku.

Jak působí zelený ječmen v těle?

Zelený ječmen podporuje a vyvolává v našem těle různé procesy. Ty mají v naprosté většině případů na jeho zdraví pozitivní vliv, ale nemusí tomu tak být úplně vždy. Nejdříve si upřesníme, jaké procesy to jsou a co v našem těle způsobují.

zeleny_jecmen

Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum pro prozeny.cz:

"Díky silným antioxidačním účinkům mladý ječmen snižuje riziko vzniku rakoviny, pomáhá regenerovat organismus a zabraňuje stárnutí organismu."

Jednou z těchto změn, kterou na sobě můžeme pozorovat již v počátcích užívání, je detoxikace.

Zelený ječmen podporuje očistu těla od škodlivých látek a ta se může (ale nemusí) zpočátku projevovat zhoršením našeho stavu. Můžeme si připadat unavení, cítit bolest hlavy nebo mít mírné zažívací potíže (průjem, zácpa).

To je způsobeno odplavováním toxinů a jde pouze o přechodný stav, který po několika týdnech odezní. Pak dojde k výraznému zlepšení.

Tyto nežádoucí projevy můžeme jednoduše regulovat postupným dávkováním, aby si naše tělo na novou látku zvyklo.

zeleny_jecmen_ucinky

Směs SUPERGREENS obsahuje 30 % kvalitního BIO ječmene z Německa. Dále pak i BIO mladou pšenici, chlorellu, spirulinu a svěží mátu.

  • Mladý ječmen sušíme tak, aby vnitřní část rosliny nepřesáhla 42 °C a byla tak zachována RAW kvalita.
  • Protože Blendeu SUPERGREENS vyrábíme pouze z mladých zelených výhonků ječmene a pšenice, její zdravoní benefity si můžete bez obav vychutnat, i pokud jste alergičtí na lepek.
  • Stačí si každé ráno dopřát jedinou lžičku Blendey SUPERGREENS smíchanou s čistou vodou s kapkou citrónu, ovocným džusem nebo třeba vaším oblíbeným smoothie.
  • Pokud máte raději důkazy místo slibů, mrkněte se na hodnocení našich zákazníků nebo SUPERGREENS rovnou sami vyzkoušejte.
.

Je možné se zeleným ječmenem předávkovat?

Zelený ječmen je komplexní potravinový extrakt získaný vylisováním mladých listů ječmene. Předávkovat se mladým ječmenem je asi tak pravděpodobné, jako předávkovat se hlávkovým salátem. :-)

Nutriční gastronomka a zakladatelka Akademie Nutriční Gastronomie Jana Černá pro prozeny.cz:

"Mladý ječmen seženete sušený a na prach pomletý celý nebo jen jeho vymačkanou šťávu. Při výběru je určitě důležité zabývat se teplotou sušení, která by měla být maximálně do 40 °C, aby si zachovala co nejvíce ,živých‘ látek."

 

Dalšími z procesů a změn v našem těle, které způsobuje zelený ječmen, jsou:

  • podpora správného zažívání
  • podpora imunity
  • snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi
  • podpora srážlivosti krve
  • optimalizace a udržení zásaditého pH

zeleny_jecmen_stava

Pro koho není zelený ječmen vhodný?

Říkáte si, že to všechno zní přece pozitivně? Máte pravdu, jsou ale určité skupiny lidí, pro které mohou být některé z těchto účinků zeleného ječmene nežádoucí. Koho se to tedy týká?

Těhotné a kojící ženy

Jednou z poměrně sporných otázek ohledně užívání mladého ječmene je jeho vhodnost pro těhotné a kojící ženy.

V tomto období je samozřejmě důležité, aby měla žena dostatek energie a kvalitních živin.

Negativní účinky užívání mladého ječmene v těhotenství a při kojení nebyly prokázané, doporučuje se ale jeho užívání konzultovat s lékařem, protože detoxikace představuje pro tělo zpočátku určitou zátěž.

Co může ve své počáteční fázi detoxikace způsobovat, jsme již popsali výše.

Tyto nepříjemné stavy pak mohou mít určitý krátkodobý vliv samozřejmě také na plod, případně miminko, které matka kojí. Rozhodně však nemůže miminko nijak ohrozit.

Průzkum provedený v Japonsku a USA v roce 1994 dokonce prokázal, že zelený ječmen stimuluje růstové hormony a hormony zodpovědné za laktaci.

Někteří odborníci užívání zeleného ječmene v době těhotenství a kojení dokonce doporučují, úskalí ale může být skryto v tom, že nemůžeme vědět, jak tělo na zelený ječmen zareaguje.

Pokud však užívá žena zelený ječmen dlouhodobě, její tělo je na něj již zvyklé a určitě ho nemusí ze svého jídelníčku vyřazovat.

Naopak jí poskytne spoustu živin potřebných pro vývoj miminka. Stačí se poradit s lékařem, který zdravotní stav nadcházející maminky zhodnotí a doporučí správné řešení.

„Zelené potraviny jsou vhodné i pro děti. Účinek, který od nich u dětí očekáváme, je stejný jako u dospělých,“

uvedl MUDr. Miloslav Lacina v rozhovoru pro Český rozhlas.

Akutní stavy zejména trávicího traktu a některá závažná onemocnění

Akutními stavy trávicího traktu jsou přitom myšleny ty opravdu akutní, jako je pooperační stav některého z trávicích orgánů – zejména žaludku a střev, chronický průjem nebo zvracení.

V tomto období je trávení velmi citlivé a nemělo by se vystavovat žádné zátěži.

Takovou zátěží v tomto případě jsou i vitamíny, minerály a enzymy obsažené v zeleném ječmenu.

Protože zelený ječmen zlepšuje imunitu těla, není vhodný ani po transplantaci orgánů a při autoimunitních onemocněních.

Po transplantaci orgánů je nutné imunitu snížit, aby tělo nový orgán přijalo.

U autoimunitních onemocnění je imunita těla příliš silná, a to se pak zjednodušeně řečeno brání i samo proti sobě a napadá svou vlastní tkáň. U obou těchto stavů je tedy posilování imunity nežádoucí.

Dalšími onemocněními, při kterých se zelený ječmen příliš nedoporučuje, jsou akutní plicní embolie a poruchy srážlivosti krve.

A to kvůli vysokému obsahu vitaminu K, jenž srážlivost krve podporuje a může ovlivňovat působení léčiv obsahujících látku warfarin.

Lidé trpící celiakií

Celiakie je onemocnění projevující se nesnášenlivostí glutenu neboli lepku, což je protein obsažený ve většině druhů obilnin.

Člověk by předpokládal, že lidé trpící celiakií by se tedy měli zelenému ječmeni vyhnout. Není to ale zdaleka pravda!

Bývá zdůrazňováno, že lepek je obsažen pouze v zrnech ječmene, nikoli v trávě, zelený ječmen je tak přirozeně bezlepkový a pro lidi s celiakií tedy bezpečný.

Je však důležité mít jistotu, že zelený ječmen pochází od kvalitního pěstitele, byl sklizen včas a nedošlo tak ke kontaminaci trávy od semen, která lepek obsahují.

Nicméně i tak by byl obsah glutenu jen velmi nízký. Na pozoru by se tedy měli mít jen ti, u nichž má nemoc závažný charakter.

Tip: Zajistit si, že ve Vašem zeleném ječmenu nebude žádný lepek, můžete jednoduše tak, že si ho doma sami vypěstujete! Jak na to, se dozvíte v tomto článku.

A jaký můžeme tedy ohledně nežádoucích účinků zeleného ječmene udělat závěr?

Vedlejší účinky zeleného ječmene nebyly zcela prokázány. Zelený ječmen je považovaný za univerzální doplněk stravy, který pomáhá při mnoha zdravotních obtížích a přispívá k vitalitě našeho těla.

Kdo by měl jeho užívání raději konzultovat nejdříve s lékařem, jsou těhotné a kojící ženy a lidé trpící celiakií.

Kdo by se měl zelenému ječmeni vyhnout, jsou lidé s akutním stavem trávicího traktu, po transplantaci orgánů nebo trpící autoimunitním onemocněním.  

Kontraindikace může zelený ječmen způsobovat pouze v kombinaci s léčivy obsahujícími látku warfarin.

.

9 důvodů, proč právě Blendea

V čem je Blendea tak výjimečná a proč jí dát přednost před jinými proteiny a doplňky stravy ze superpotravin?

Věříme, že následujícím přehledem jejích benefitů se jistě přesvědčíte, že je to ta správná cesta k posílení těla i vašeho zdraví a získání vitality. Pokud jde o zdraví, člověk by přece měl být náročný!

Exkluzivní směs superpotravin pro zdraví a sílu přímo z přírody

Tuto mimořádnou 100% BIO kombinaci 5 zelených superpotravin jen tak něco nepřekoná.

  • Poměr chlorelly, spiruliny, zeleného ječmene a mladé pšenice jsme vymazlili tak, že žádné podobné přípravky navíc rozhodně brát nemusíte.
  • Co je zdravé, nemusí být vždy mlsným jazýčkům odporné. Důkazem je Blendea SUPERGREENS dochucená špetkou máty pro svěží chuť.
  • Nic kromě 5 superpotravin v ní nenajdete. Žádný cukr, lepek, laktóza či chemie (takže ani aromata, syntetická dochucovadla či konzervanty).
ukaž složení Blendea

Blendea jsou prémiové směsi superpotravin

Blendea SUPERGREENS je kombinací čtyř zelených superpotravin, SUPERPROTEIN je výjimečné spojení superpotravin a kompletních zdrojů rostlinných bílkovin.

Poskytují opravdu široké spektrum vitamínů, minerálů, aminokyselin a dalších důležitých živin přímo z přírody, které vašemu tělu skutečně prospějí. Blendea má všestranný účinek, pomáhá harmonizovat organismus a podporuje jej při fyzické zátěži.

Blendea SUPERGREENS maskaSupersměs 5 zelených superpotravin je pro vaše zdraví výhrou zevnitř i navenek

Záleží nám na kvalitě

Blendeu vyrábíme z těch nejkvalitnějších surovin. Ručíme vám za to, že všechny složky Blendey SUPERGREENS jsou v BIO kvalitě - to znamená, že rostou pod přímým slunečním zářením a nejsou hnojeny žádnými chemikáliemi. Spirulina a chlorella pocházejí z Taiwanu, zelený ječmen a mladá pšenice jsou z Německa.

Při výrobě Blendea SUPERPROTEINU pro vás kombinujeme výběrové bezlepkové a bezlaktózové proteiny z hnědé rýže a hrachu z Číny, macu, lucumu a yacon z Peru a MSM z Kanady.

Každá šarže a každá složka je certifikovaná

Certifikát COA (Certificate of Analysis) je ověřený dokument vydaný oddělením pro zajišťování kvality společnosti PlanetBIO d.o.o. Garantuje, že výrobky značky Blendea plní předepsané specifikace na kvalitu produktu. Certifikace se provádí vždy pro každou šarži a pro každou složku zvlášť.

Certifikace COA pro aktuálně prodávanou Blendea SUPERGREENS šarže 0118180-1401 (prášek z mladé pšenice BL 010-14, mladého ječmene BL 012-20, spiruliny 201802007 02, chlorelly 201802007 001 a máty peprné 80) byla provedena dne 6. listopadu 2018, prohlédnout si ji můžete v tomto PDF dokumentu.

Momentálně prodávaný Blendea SUPERPROTEIN šarže 0210180-1401 (prášek z hráškového pretoinu BL 010-14, rýžového proteinu BL 089-11 macy M-0106F01-16-240218, z yaconu Y-0352F09-16-181116, MSM 93403 a lucumy L-0308F16-16-051116) má certifikát COA ze dnů 12. listopadu a 12. prosince 2018, k nahlédnutí je v tomto PDF dokumentu.

Blendea Superprotein Kakao produktBlendea SUPERPROTEIN KAKAO je unikátní směsí rostlinného proteinu s prémiovými superpotravinami

Neobsahuje žádnou chemii

Blendea nepotřebuje "vylepšovat" žádnými chemikáliemi. Pro svěží chuť do SUPERGREENS přidáváme pouze špetku máty a do SUPERPROTEINU kousíšek yaconu pro sladší chuť. Barviva, aromata či syntetická aromata byste v ní hledali marně.

Namísto konzervantů ji pro delší dobu trvanlivosti balíme raději do praktické vzduchotěsné krabičky s uzavíratelným víčkem. Jedná se o přírodní produkt bez jakýchkoliv příměsí.

blendea supergreens produktBalení Blendey je nejen hezké a praktické - vzduchotěsný obal prodlužuje dobu trvanlivosti bez použití škodlivých konzervantů

Neobsahuje cukr

Díky absenci cukru si můžete být jistí, že nepřijímáte žádné kalorie navíc. Blendea má přírodní chuť a můžete ji s klidem užívat i při dietě. Protože cukr, sladidla ani podobná dochucovadla do našich produktů nepřidáváme - vyhovují diabetikům a poporují redukci váhy.

Složky Blendey SUPERGREENS jsou připravené pomoci vám s dosažením vysněné váhy - urychlují metabolismus, zlepšují zažívání, čistí trávicí soustavu a dokonce i tlumí pocity hladu a učí vaše tělo lepšímu hospodaření s živinami. Díky obsahu antioxidantů a prospěšných látek přirozené hubnutí podpuruje i SUPERPROTEIN.

Neobsahuje lepek ani laktózu

Blendea je přirozeně bezlepková, neobsahuje laktózu, ani sóju. Dopřát si ji proto bez obav můžou i alergici a vegani.

 Blendea SUPERPROTEIN je čistě rostlinný, vynikající protein bez lepku, laktózy, sóji a chemie

Má lepší chuť

Zelené superpotraviny jsou známé svou specifikou chutí, která může některým lidem zpočátku způsobovat problémy. Aby vám Blendea SUPERGREENS chutnala, zpříjemňujeme jí špetkou máty.

S Blendeou vyšperkujete každé smoothie i zdravý recept. Inspiraci můžete najít na našem blogu

SUPERPROTEIN je škoda míchat jen s obyčejnou vodou. Jeho výhodou je neutrální chuť, díky které s ním hravě vylepšíte každé jídlo i nápoj, od smoothies, přes koktejly, až po sladké i slané recepty. Protože není 100%rozpustný ve vodě, například smoothie trošku zahustí a dodá mu lahodnou strukturu.

Má praktické balení

Dali jsme si záležet také na návrhu krabičky. Má ochranné víčko, které Vám usnadní skladování a Blendeu s ním určitě nikdy nerozsypete.

Rozdáváme dárky

Aby pro Vás byla její příprava co nejjednodušší, s objednávkou od nás jako dárek k SUPERGREENS i SUPERPROTEINU dostanete praktickou odměrku.

Objednejte si Blendeu ještě dnes a do dvou dnů je u vás doma - vybavená pro co nejpohodlnější užívání.

Vážíme si věrných zákazníků

A proto Vám s každou objednávkou zašleme také kupón na slevu z další objednávky. Nejlepších účinků totiž dosáhnete při dlouhodobém a pravidelném užívání.

Chci Blendeu vyzkoušet

Chlorella - najdou se i nežádoucí účinky?

Chlorella - velmi oblíbená zelená superpotravina, má skvělé vlastnosti a účinky na naše zdraví. 

I přes všechna pozitiva se při konzumaci chlorelly mohou objevit nežádoucí účinky. Jaké a jak se projevují? Je někdo, pro koho chlorella není vhodná?

Chlorella - nesmrtelný zázrak přírody

Chlorella je jednobuněčná řasa, a dokonce jedna z prvních forem života. Celý název je Chlorella pyrenoidosa nebo Chlorella vulgaris.

Je velmi odolná, proto ji nedokázaly zničit ani přírodní katastrofy nebo klimatické změny. Od roku 1890 začíná být tato nesmrtelná rostlina využívána v západní medicíně jako doplněk stravy a lék.

Chlorella má tmavě zelenou barvu díky vysokému obsahu chlorofylu, dokonce nejvyššímu mezi všemi rostlinami.

Nejčistší chlorella s vysokou mírou stravitelnosti

Chcete-li chlorellu začít užívat, vyzkoušejte ji ve směsi Blendea SUPERGREENS, kde je namíchána s dalšími zelenými superpotravinami. Jedná se o směs BIO mladé pšenice, BIO zeleného ječmene, BIO spiruliny a BIO chlorelly.

  • Obsahuje 15 % chlorelly z nedotčené přírody nejčistších horských vod Taiwanu.
  • Její buňěčná stěna je speciálně rozbitá tak, aby z ní vaše tělo mohlo načerpat až 2x více živin a benefitů.
  • Stravitelná je díky tomu až z 80 %.
  • Pro lepší chuť do ní přidáváme ještě malý kousek máty peprné.
  • Rezidua chemických postřiků, těžké kovy, ani chemické přísady (barviva, aromata, syntetická dochucovadla či konzervanty) v ní nenajdete.
blendea supergreens produkt
Klikněte na obrázek a podívejte se na podrobné účinky směsi Blendea SUPERGREENS.

Špatný nákup chlorelly - špatné účinky? 

Chcete-li předejít nežádoucím účinkům, objednejte si chlorellu z kvalitních a ověřených zdrojů.

VÍTE, ŽE pro pěstování chlorelly je nejtypičtější Taiwan, Japonsko, Čína a Korea? 

Z provedeného testu vyplývá, že nejvyšší kontaminaci škodlivinami má chlorella z Číny a z Japonska. Chlorella z Taiwanu je nejčistší a nejkvalitnější.

Pokud chcete předejít nechtěným stavům a nechcete při konzumaci  škodit svému tělu, dávejte si pozor na to, z jakého zdroje vaše chlorella pochází. Právě proto jsme si vybrali taiwanskou chlorellu i my.

TIP: Klikněte a čtěte další naučné články z kategorie Chlorella

chlorela benefity vs vedlejší účinky

Lékaři chlorellu nedoporučují různým skupinám lidí

Jsou mezi námi takoví, kteří by chlorellu neměli užívat vůbec, nebo pro ně v některých obdobích není vhodná. 

U těchto skupin doporučuji konzultovat užívání chlorelly s lékařem.

Děti

Děti do 3 let, které by neměly konzumovat hlavně chlorellu ve formě tablet, protože ještě nemají dobře vyvinutý polykací reflex.

Těhotné ženy

Ohledně těhotných se názory liší. Chlorella jako zdroj živin, by těhotným ženám měla pomoci předejít zdravotním problémům - otokům a chudokrevnosti.

Měla by také chránit plod před toxickými chemikáliemi (dioxiny). Na toto téma nebyl ale dosud proveden dostatek výzkumů, které by přesný vliv prokázaly.

Těhotným ženám se všeobecně nedoporučuje užívat jakékoliv doplňky stravy. 

Kojící ženy

V jejím mateřském mléce se při konzumaci chlorelly objevuje menší počet dioxinů.

Užívání chlorelly může mít dobrý vliv i na rozvoj imunity kojence, díky zvýšení hodnoty IgA v mateřském mléce.

Existují opačné názory, které užívání při kojení nedoporučují, protože vlivem chlorelly jsou špatné látky z těla (detoxikace) vylučovány tělními sekrety, a tedy i mateřským mlékem.

Lidé užívající léky na ředění krve

Vitamín K v chlorelle utlumuje působení léků na ředění krve, což pro pacienty představuje komplikace. 

Lidé po transplantaci

Užívání chlorelly by se měli vyhýbat i lidé po transplantaci jakéhokoliv orgánu. Chlorella posiluje obranyschopnost a následkem může být odmítnutí transplantovaného orgánu tělem.

Lidé citliví na jód

Pokud jste citliví nebo alergičtí na jód, měli byste vědět, že chlorella také může obsahovat jód.

Lidé s autoimunitním onemocněním

Chlorella posiluje imunitní systém, následkem může být vyšší výskyt příznaků autoimunitního onemocnění.

Jaké nechtěné projevy užívání chlorelly lze očekávat?

Chlorella je v podstatě velmi bezpečnou potravinou a její vedlejší účinky nebývají nijak závažné, neohrožují život a většinou rychle odezní.

Doba zvykání si na chlorellu je u každého jiná. Pokud se u vás vyskytne některý z projevů, o kterých si dále přečtete, doporučuji omezit užívání chlorelly, případně snížit dávku. Tělo si většinou zvykne.

Přecitlivělost kůže na sluneční zářenívyužijte opalovací krém

Žaludeční nevolnost a gastrointestinální potíže - průjem, zácpa, zvracení, nadýmání, v prvních týdnech užívání se může stolice zbarvit do zelena

Alergie:

  • zarudnutí kůže, vyrážka, svědění, otok tváře a úst
  • zhoršení dýchání, těžkost v oblasti hrudníku
  • extrémní případ je anafylaktický šok

Začervenání nebo fleky na kůži při užívání chlorelly nemusí vždy znamenat alergickou reakci, ale často znamenají vylučování špatných látek z těla skrze kůži.

Většina z těchto potíží po několika dnech užívání odezní. V případě, že by u vás převažovaly nežádoucí účinky nad dobrými účinky chlorelly, nebo by vedlejší účinky neustávaly, přestaňte chlorellu užívat.

chlorella účinky

Maximální benefity vs. minimální vedlejší účinky

Výše uvedené vedlejší účinky, případně alergické reakce mohou být rizikem a je dobré o nich vědět, než s chlorellou začnete. Vyskytují se ale velmi zřídka a když už se objeví, většinou velmi rychle vymizí. Chlorellu konzumujeme kvůli jejím skvělým vlastnostem. Tyto vlastnosti jistě převáží nad nízkým rizikem vzniku nežádoucích účinků.

Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum pro prozeny.cz

[su_quote]Nejčastěji se používá při detoxikačních kúrách, doporučuje se jako kvalitní zdroj železa pro nemocné anémií. Popisují se její pozitivní účinky a vliv na metabolismus tuků a cukrů, protizánětlivé a hojivé účinky. Vláknina z chlorelly na sebe váže toxický odpad a pomáhá jej odvádět z těla a tím může mít příznivý vliv na snížení hmotnosti.[/su_quote]

Praktický lékař pro dospělé MUDr. Leoš Russitzki

[su_quote]Chlorella je řasa o velikosti červené krvinky, která je velmi bohatým zdrojem chlorofylu a má výraznou schopnost vyvázat různé toxiny z těla. Chlorellová vláknina jakoby mechanicky strhává nahromaděné odpadní látky ve střevě a tím podpoří vyprazdňování i snížení hmotnosti. Tato jednobuněčná řasa oživuje unavené tkáně a má vitalizující vlastnosti. Naši předkové jedli pouze syrovou stravu.Teprve ve 20.století jsme začali produkci potravin kombinovat s chemickou syntézou.[/su_quote]

Benefity chlorelly: 

  • detoxikace organismu, protizánětlivé účinky, prevence rakoviny
  • zlepšení imunity
  • vysoký obsah vitamínů
  • zpomalení stárnutí
  • pomoc při trávení, udržování střevní mikroflóry
  •  bohatý zdroj bílkovin
  • vědecky prokázaná vhodnost pro lidi s hypertenzí
https://www.youtube.com/watch?v=9xSI9hwm6pQ
VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky. 

Slovníček pojmů pro lepší pochopení 

Nerozuměli jste nějakému pojmu? Vybrané najdete zde:

  • Anafylaktický šok je způsoben nepřiměřenou reakcí imunitního systému na alergen a je to život ohrožující stav. Projevuje se svěděním, pálením, otokem, dýchavičností, nevolnostmi, zvracením a může dojít až k bezvědomí.
  • Autoimunitní onemocnění je vážná porucha imuntního systému, u které imunitní systém člověka nereaguje správně a při napadení si tvoří protilátky, které napadají vlastní tkáně.
  • Biopotravina je produktem ekologického zemědělství, kde se využívá šetrný způsob hospodaření, nepoužívají se umělá hnojiva apod.
  • Chlorofyl je zelený pigment v rostlinách a řasách, který zajišťuje fotosyntézu a je velmi důležitý i pro člověka. Při konzumaci poskytuje hlavně vitamíny A,B,C a E. Má velký vliv na regeneraci organismu a zpomalení stárnutí, ale působí také protizánětlivě, omezuje tvorbu otoků a dále.
  • Dioxiny patří do skupiny vysoce toxických chemikálií. Mohou způsobovat reprodukční a vývojové potíže, škodit imunitnímu systému, mít vliv na hormony a způsobovat rakovinu.
  • IgA (imunoglobulin A) je protilátka, která je zodpovědná za slizniční imunitu (brání sliznice před mikroorganismy).

TIP: Klikněte a čtěte další naučné články z kategorie Chlorella

Mladý ječmen jako zelený elixír mládí a krásy

Mladý ječmen jako zelený elixír mládí a krásy

Krása vychází zevnitř. Bezesporu. Je jedno, jakou máte barvu očí, jak dlouhé vlasy nebo jak široký úsměv. Je jedno, co říká ručička na váze. Důležité je, že se ve svém těle cítíte dobře. K tomu může pomoci i mladý ječmen. Zelený nápoj z mladého ječmene dodá všem buňkám vašeho těla energii a probudí tak vaši krásu. Nevěříte?

 

Zelený ječmen – způsob, jak se napít života

mlady_zeleny_jecmen

Zelený ječmen představuje velmi mladé rostlinky tradiční obiloviny. Sklízejí se jen několik dnů po vyklíčení. Do té doby naklíčený ječmen shromažďuje živiny, čerpá z půdy důležité minerální látky, vstřebává energii slunce.

Koncentruje v sobě životní sílu pro další růst do podoby zralé rostliny. Právě v době, kdy se v mladých rostlinkách koncentruje nejvíce cenných živin, se zelený ječmen sklízí. Nabízí tak nesčetné množství živých enzymů, které dokážou rozproudit život také v lidském těle.

Lidské tělo mladý zelený ječmen BIO, resp. šťávu ze zeleného ječmene, ochotně přijímá, s ním i jeho mnohonásobné účinky. V podobě zeleného nápoje lidský organismus všechny prospěšné látky zeleného ječmene bez potíží vstřebává.

Zelený ječmen obsahuje také směs zelených suerpotravin Blendea SUPERGREENS. Doručíme vám ji do 2 dnů.

.

 

Mladý zelený ječmen dodá organismu energii

S nově nabitou energií pak můžou všechny vnitřní pochody probíhat přesně tak, jak mají. Stimuluje obranyschopnost organismu, aby se pak člověk snáze vyrovnal se všemi možnými zdravotními obtížemi. Představuje prevenci civilizačních chorob.

Tyto účinky potvrzují i odborné studie a vědci. Vědeckým studiím zaměřeným na BIO mladý ječmen se věnujeme v samostatném článku: Zelený ječmen – příznivé účinky potvrzují vědci.

zeleny_jecmen_ucinky

 

Zelený ječmen dává zelenou životu

Startuje metabolické pochody, povzbuzuje přirozené biochemické reakce, včetně detoxikačních procesů. Zlepšuje tak činnost vnitřních systémů a orgánů lidského těla. Aktivní metabolismus souvisí také s aktivní regenerací a obnovou poškozených buněk. To se projeví samozřejmě i navenek.

zeleny_jecmen_a_vitalita

Více energie znamená také více energie do každodenních stresových situací. Více energie znamená vyšší výkonnost těla, lepší fyzickou kondici, ale také tu psychickou. Ne náhodou popisují ti, kteří mladý ječmen užívají, mezi účinky i zlepšení nálady.

Abyste energii zeleného ječmene využili opravdu naplno, dejte si mladý ječmen hned po ránu. Stane se startem energií nabitého dne. Metabolické, tedy životní procesy v organismu povzbudí nejlépe tehdy, dopřejete-li si ho nalačno.

 

Zelený antioxidační koktejl pro omlazení

Chcete omládnout? Především zabraňte stárnutí

Na buněčné úrovni způsobuje stárnutí buněk především tzv. oxidativní stres. Ano, může mít prvotní příčinu i v tom klasickém stresu, který nás během dne svírá a v noci nám nedá spát. Oxidativní stres souvisí s nezdravým životním stylem. Původci však mohou mít také podobu nezdravé, chemicky upravované stravy, nadměrného užívání léků, konzumace alkoholu nebo nadbytku škodlivin v okolním prostředí. Tyto faktory ústí v oxidativním stresu, tedy stavu, kde na buňky lidského těla útočí nadměrné volné radikály.

zeleny_jecmen_a_oxidacni_stres

Volné radikály – vysoce agresivní prvky představují většinou velmi reaktivní formy kyslíku nebo dusíku. Tyto vysoce nestálé molekuly se okamžitě vážou na buňky, které tím ničí. Volné radikály poškozují buňky, poškozují dokonce celé tkáně a struktury. V konečném důsledku stojí za rozvojem různých civilizačních chorob. Volné radikály bývají také označovány za původce stárnutí organismu. V určitém množství mají v organismu svoji funkci. Pokud je však volných radikálů příliš, způsobují také předčasné stárnutí buněk.

Jak bojovat proti předčasnému stárnutí? Jak se proti škodlivým volným radikálům bránit? Lidské tělo dokáže volné radikály eliminovat prostřednictvím tzv. antioxidantů. Antioxidanty se navážou na volné radikály, tím je neutralizují. V souvislosti s nezdravým životním stylem však často bohužel v lidském těle převládají volné radikály a antioxidantů je nedostatek. Přitom se antioxidanty dají tělu dodávat zvenčí – třeba prostřednictvím zdravé stravy.

Jako antioxidanty působí některé vitamíny (vitamín C, vitamín E), minerální látky (například mangan) aj. Mezi antioxidanty řadíme celou řadu látek a nejednu z nich najdeme právě v zeleném ječmeni.

Právě díky obsahu antioxidantů si troufáme BIO zelený ječmen označit jako elixír mládí.

 

Složení zeleného ječmene

  • vitamíny – beta karoten (provitamín vitamínu A), vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3 (niacin, vitamín PP), vitamín B5, vitamín B6, vitamín B7 (biotin), vitamín B9 (kyselina listová), vitamín C, vitamín E, vitamín K
  • minerální látky – vápník, draslík, hořčík, železo, křemík, sodík, fosfor, bor, mangan, stříbro, chrom
  • aminokyseliny – threonin, histidin, tyrosin, izoleucin, valin, leucin, lysin, kyselina aspartamová, kyselina glutamová
  • chlorofyl

 

Dodejte svým tkáním energii, dodejte jim kyslík

Živé enzymy, antioxidanty, vitamíny, cenné minerály nebo aminokyseliny. To vše svému tělu dodáte prostřednictvím zeleného ječmene. Je tu však ještě jedna složka, která stojí za pozornost, složka, která dělá ze zeleného ječmene právě zelený ječmen. Řeč je o fotosyntetickém zeleném barvivu, které se označuje jako chlorofyl.

zeleny_jecmen_a_chlorofyl

Fotosyntetická barviva, v čele s chlorofylem, fungují v rostlinných tkáních obdobně jako krev v lidském těle. Chlorofyl má také téměř stejnou molekulární strukturu jako hemoglobin (červené krevní barvivo). V lidském těle podporuje chlorofyl tvorbu červených krvinek, tím se podílí na účinnějším okysličení tkání. Kyslík je pro tkáně a systémy lidského těla zdrojem energie. Jedině s kyslíkem mohou správně fungovat. Díky okysličení tkání se také aktivují metabolické pochody v organismu.

BIO mladý zelený ječmen nabízí ve svém složení mnoho, vše proto, aby rozjasnil vaše tělo a rozzářil vaši krásu zevnitř. Už věříte?

 

Inspirujte se

Pokud stále ještě pochybujete o prospěšnosti zeleného ječmene pro krásu, porozhlédněte se kolem sebe. Zelené potraviny jako součást svého životního stylu prezentují mnohé celebrity, kterým krásu rozhodně odepřít nemůžeme.

Známou průkopnicí ve zdravém životním stylu je například americká herečka Gwyneth Paltrow. Na zelené vlně se však vezou i její kolegyně, neméně slavné celebrity, jako Reese Whiterspoon nebo Eva Longoria.

 

Už máte chuť?

Chcete zelený elixír krásy také vyzkoušet? Máme pro vás tip. Využijte sušený prášek zeleného ječmene pro přípravu zkrášlujícího smoothie. Tady jsou hned dva recepty:

 

Recept: exotické smoothie se zeleným ječmenem a goji

Ingredience

Na 2 porce smoothie budeme potřebovat 2 lžíce mladého ječmene v prášku (BIO), 250 ml kokosové vody, banán, kiwi, hrst sušených kustovnic a kelímek bílého jogurtu.

Postup

Nejprve rozmixujeme banán, kiwi a goji, poté přidáme jogurt, kokosovou vodu a mladý ječmen, abychom smoothie znovu důkladně promíchali. Pokud vyznáváte sladkou chuť, přidejte do smoothie trochu včelího medu.

 

Recept: jahodovo-borůvkové smoothie se zeleným ječmenem

Ingredience

Na 2 porce smoothie budeme potřebovat 2 lžíce mladého ječmene v prášku (BIO), 250 ml jablečné šťávy, 250 g jahod, hrst borůvek a kelímek bílého jogurtu.

Postup

Jahody, borůvky a jogurt společně rozmixujeme, přidáme jablečnou šťávu a mladý ječmen znovu rozmícháme do vláčné smoothie konzistence. Jahodovou chuť skvěle doplní i pár kapek vanilkového extraktu, příp. med. Dobrou chuť!

.
Zelený ječmen – vědci potvrzují příznivé účinky na zdraví

Zelený ječmen – vědci potvrzují příznivé účinky na zdraví

Ječmen je prastarou obilninou, která v současnosti zažívá svůj návrat, především jako „zelený ječmen“.

Zelený ječmen je dnes v hledáčku celé řady lidí, kteří u něho nacházejí podporu zdraví nebo krásy.

Zelený ječmen je pro ně především životabudičem. Pochopitelně je pak tento životabudič také zájmem nemalé skupiny výrobců a prodejců, kteří svým zákazníkům slibují možné i nemožné.

O účincích zeleného ječmene toho můžete slyšet nebo číst mnoho. Jak je to doopravdy? To pomáhají odhalit odborné vědecké studie. Na zelený ječmen se totiž zaměřují také vědci.

 

Zprávy o zeleném  ječmeni z Mendlovy univerzity

Pro názor odborníků na zelený ječmen nemusíme chodit daleko. Ječmenem, konkrétně mladými zelenými rostlinkami ječmene v BIO kvalitě, které jen před pár dny spustily své klíčení, se zabývají vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Na půdě univerzity se také věnují pěstování zeleného ječmene.

Zprávy vědců Mendelovy univerzity potvrzují: BIO zelená šťáva z mladého ječmene je skutečně nesmírně zdravá. Její účinky jsou pozoruhodné.

 

Zelený ječmen v ideální kombinaci se 3 dalšími superpotravinami

Pokud chcete začít zelený ječmen užívat, vyzkoušejte Blendeu SUPERGREENS.

Aby byly pozitivní účinky na zdraví maximální,  kombinuje kromě zeleného ječmene i další 3 zelené superpotraviny v optimálním množství.

Blendea SUPERGREENS obsahuje 30 % zeleného ječmene, 30 % mladé pšenice, 20 % spiruliny a 15 % chlorelly.

  • Blendea SUPERGREENS je bezlepková, přestože je vyrobená z ječmene a pšenice. K její výrobě totiž používáme pouze zelené výhonky plné živin, které opatrně sušíme a meleme na jemný prášek.
  • Suroviny Blendey SUPERGREENS pochází z čisté přírody Taiwanu a Německa a kromě 5 % máty pro dochucení nic dalšího neobsahují.
  • Naplno využívají sílu z přírody a nepotřebují proto "vylepšovat" barvivy, aromaty, syntetickými dochucovadli či konzervanty. 
.

 

Mladý ječmen zvyšuje obranyschopnost organismu

  • může být užitečný jako prevence řady civilizačních chorob
  • funguje proti překyselení
  • reguluje obsah cholesterolu v krvi
  • snižuje hladinu krevního cukru

TIP: Klikněte a čtěte i ostatní naučné články z kategorie Zelený ječmen

Ve složení zeleného ječmene najdeme celé spektrum cenných látek. Nezanedbatelný podíl hmoty zaujímají důležité minerály, které se podílejí na správném fungování celého těla.

Vedoucí výzkumu Jaroslava Ehrenbergová se k zelenému ječmenu vyjádřila přímo na kameru České televize, mj. uvedla:

„Obsahuje spoustu velice důležitých látek: antioxidační vitamíny C a E, spoustu různých enzymů, které jsou cenné pro činnost našeho organismu. Sušina mladé hmoty obsahuje kolem 10 procent minerálů jako například železo, vápník, hořčík, fosfor a další.“

 

Tradiční ječmen má místo i v moderní zdravé výživě

Činnost vědců z Mendlovy univerzity se však nezaměřuje jenom na zkoumání účinků a působení zeleného ječmene na lidský organismus. Jeho blahodárný vliv je již potvrzen stovkami a tisíci let, kdy se ječmen využívá jako součást zdravé výživy.

Vědci v Brně usilují o popularizaci zeleného ječmene. Upozorňují na to, že jde o tradiční domácí plodinu, která se dá jednoduše pěstovat i doma v truhlíku.

Pěstování zeleného ječmene není náročné. Sklizeň vás přitom odmění již za několik dnů od výsadby.

Pokud se vám podaří obstarat vhodná semena a čistou zeminu, můžete se těšit na BIO kvalitní zelený ječmen.

Zajímá vás pěstování zeleného ječmene? Pak se vám bude hodit náš další článek: Zelený ječmen si můžete vypěstovat doma. Víme jak!

zeleny_jecmen_ucinky
 

Zelený ječmen a hubnutí

Zejména ženy bude jistě zajímat, že předmětem výzkumu bylo i hubnutí. 20 z 30 respondentů  na začátku výzkumu uvedlo nadváhu či obezitu. 30 % z respondentů, kteří tříměsíční výzkum ukončili, za tuto dobu svoji hmotnost snížilo. Hubnutí zaznamenalo celých 12 respondentů, u 7 respondentů se hmotnost nezměnila, pouze 1 zaznamenal zvýšení hmotnosti.

K výhodám mladého ječmene patří i vysoká snášenlivost lidským organismem. Ve výzkumu byla registrována snášenlivost 93,3 %.

Závěr této studie a výsledky pozorování doktora Laciny je podkladem pro doporučení mladého zeleného ječmene všem, kterým není lhostejné jejich zdraví.

 

Ječmen má zelenou v Česku i ve světě

Ve vědeckém časopise Diabetes and Metabolism (Cukrovka a metabolismus) byl v roce 2002 zveřejněn zajímavý vědecký výzkum.

Týkal se BIO zeleného ječmene a jeho účinků zaměřených na kardiovaskulární systém.

Výsledky výzkumu přinesly zjištění, že šťáva z BIO zeleného ječmene může podporovat činnost kardiovaskulárního systému.

Vědci z Fu Jen University v Taipei spolu s taiwanskými výzkumníky z Čínské lékařské univerzity ve své klinické studii potvrdili, že zelený ječmen (anglicky barley grass) pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi diabetiků.

Současně také pomáhá v boji proti oxidativním volným radikálům, které způsobují poškození buněk.

 

Zelený ječmen a detoxikace

Za posledních pětadvacet let se zelené potraviny staly objektem zkoumání mnoha vědců z nejrůznějších koutů světa. V

yšlo množství vědeckých studií, které potvrzují antioxidační působení zelených potravin. O příznivých účincích na kardiovaskulární systém již byla řeč.

Mezi pozitivní účinky zelených potravin se na základě vědeckých zjištění řadí i detoxikační efekt.

V současné době totiž nehledáme pouze nutričně bohaté potraviny, které nám pomůžou k dobrému zdraví.

Vzhledem ke vzrůstajícímu množství pesticidů a dalších chemických látek všude kolem nás hledáme také něco, co by dokázalo eliminovat působení škodlivin na lidské tělo. Může to být právě šťáva ze zeleného ječmene.

Dokazuje to například výzkum Dr. Yoshihide Hagiwara z konce osmdesátých let nebo jeho další výzkumy z let devadesátých.

Mj. v nich dokázal, že šťáva z mladého ječmene efektivně rozkládá množství organických pesticidů.

 

Ječmen z laboratoře až domů

Výzkumy mají význam. Také proto, že potvrzují zkušenosti nesčetné řady lidí, kteří do svého jídelníčku zařadili BIO zelený ječmen.

Černé na bílém, původem z laboratoří a prostřednictvím slov vědců deklarují, že zelené potraviny (nejenom zelený ječmen, ale také mladá pšenice, chlorella či spirulina) představují skutečné přírodní životabudiče.

Probouzejí v nás energii, zlepšují trávení, podporují zdraví i krásu.

Víte, jak pomáhají zelené potraviny ke kráse? To se dozvíte v našem dalším článku: Mladý ječmen jako zelený elixír mládí a krásy.

.
Zelený ječmen si můžete vypěstovat doma. Víme jak!

Zelený ječmen si můžete vypěstovat doma. Víme jak!

Ječmen představuje nejstarší pěstovanou obilovinu u nás a dodnes je také jednou ze dvou nejčastěji pěstovaných obilovin. V České republice se tradičně využívá zejména v podobě sladu, jako základní ingredience tolik populárního piva. Obilky ječmene se však dají využít i jinak. Nejde jenom o pekárenství nebo přípravu různých pokrmů, ale také životadárný nápoj ze zeleného ječmene. Tomuto nápoji, mladému ječmenu jako takovému a také jeho pěstování se budeme věnovat podrobně na následujících řádcích.

 

Zdravý zelený ječmen v kombinaci s dalšími 3 silými superpotravinami

Pokud chcete zelený ječmen začít užívat, doporučujeme 100% BIO směs Blendea SUPERGREENS. Kromě 30 % zeleného ječmene a 30 % mladé pšenice z čisté přírody Německa obsahuje také 20 % spiruliny a 15 % chlorelly z nedotčených horských vod Taiwanu.

  • Pro lepší chuť do ní přidáváme ještě malý kousek máty.
  • Těžké kovy, kontaminanty, barviva, aromata, syntetická dochucovadla a konzervanty v ní nenajdete.
  • Stejně jako chemii, neobsahuje také laktózu, cukr, a protože je pouze z mladých zelených výhonků (nikoli zrn), tak ani lepek.
.

 

Co je to zelený ječmen?

mlady_jecmen_rostlina

Nalevo mladý ječmen, měnící se na pozdější stéblo. Napravo již zralý klas se zrnem, nad ním nezralý klas

Ječmen představuje rostlinný rod čeledi lipnicovitých. Jde celkem o 25 druhů planého ječmene a jeden kulturní druh – ječmen setý, lat. Hordeum vulgare. Zatímco některé plané druhy ječmene mohou být i víceleté, ječmen setý je jednoletou jarní nebo ozimou obilninou.

Ječmen setý se řadí mezi nejvýznamnější a také nejstarší hospodářské rostliny. Zmínky o ječmenu nacházíme v antických textech, také mezopotámské, indické nebo čínské mytologii. Jeho historie sahá více než osm tisíc let zpátky. U nás se ječmen pěstuje již přes pět tisíc let, dokládají to místní archeologická naleziště.

Ječmen z českých polí se aktuálně z třetiny využívá jako slad pro výrobu piva. Velká část produkce slouží ke krmným účelům. Zatímco v minulosti se ječmen ve velké míře uplatňoval také ve výživě, později ho vytlačila pšenice. Dnes však ječmen znovu obnovuje svoji slávu, především ve své zelené variantě jako mladý ječmen, často však dovážený ze zahraničí (Nový Zéland aj.).

Mladý zelený ječmen představuje jen několik dnů staré, zelené výhonky ječmene. Naklíčené obilky se nechávají růst asi 10 dnů, aby se následně sklidily a zpracovaly.

Pokud půjde o BIO mladý ječmen, budou zelené výhonky růst v čisté půdě. Při produkci takového ječmene se uplatní přírodní minerály z půdy, naopak se obejde bez chemických hnojiv a pesticidů. BIO mladý ječmen se bude zpracovávat šetrnými metodami, chemické a tepelné úpravy jsou samozřejmě tabu. Tak může nabídnout skutečnou energii, energii půdy, vody, slunce a vzduchu. Tak si ponechá své bioaktivní složení, životadárné látky, ze kterých bude mít užitek i lidský organismus.

BIO zelený ječmen má nejčastěji podobu prášku. Vzniká tak, že se zelené výhonky BIO ječmene šetrně odšťavní a šťáva z nich se pak za nízkých teplot suší. Tento prášek pak nabízí všechny nutriční vlastnosti mladých zelených rostlinek. V praxi se pak opět ředí vodou (nebo jinou tekutinou) a popíjí. Pochopitelně, šťáva z mladého ječmene se dá popíjet i přímo čerstvá. V tom případě je však nutné si mladý ječmen vypěstovat.

zeleny_jecmen_ucinky

 

Jak zelený ječmen pěstovat?

Pěstování mladého ječmene doma není nijak náročné, nevyžaduje více úsilí než pěstování klasických zelených bylinek. Jak na to? To ukazují i vědci z Mendlovy univerzity, kteří se snaží o popularizaci ječmene jako domácí, běžně dostupné plodiny.

Vedoucí výzkumu Jaroslava Ehrenbergerová z Mendlovy univerzity radí, jak si zelený ječmen vypěstovat doma. Podle ní to zvládne opravdu každý. Stačí zasadit semínka do běžného substrátu, truhlík pak nechat na slunci po několik dní a nezapomenout přitom na zálivku. Mladý ječmen se dá sklízet už asi po deseti dnech od výsadby. Bezprostředně po sklízení by se měl i zpracovat, tedy vylisovat do podoby zelené šťávy.

Pěstování zeleného ječmene doma se věnují i videa, která vznikla na půdě Mendlovy univerzity.

 

Návod na pěstování mladého zeleného ječmene doma

Předsazení a výsadba

Nejprve si musíte obstarat výsadbu. Pozor, ne všechny obilky jsou určené ke klíčení. Vždy se ujistěte, že kupujete ječmen vhodný ke klíčení.

Aby rostlinky rostly rychleji, vyplatí se tzv. předsazení. Semena ječmene tedy nejdříve zalijeme vodou (voda by měla mít asi 2 – 3x větší objem než semena ječmene), důkladně promícháme a necháme ve vodě namočená po dobu 8 – 12 hodin. Všechna semena by přitom měla být v kontaktu s vodou.

Následně vodu slijeme, semena propláchneme a necháme okapat při pokojové teplotě. Sluneční světlo v tomto momentě není potřeba. Dle některých zdrojů takto semínka proplachujeme 2 – 3x, dokud se na nich neobjeví náznak kořínku. Jiní pěstitelé však nečekají a semínka vysazují ihned po prvním předsazení.

Ječmen vysazujeme do zeminy (nejlépe organický mix s podílem kompostu), jako nádoba skvěle poslouží klasický truhlík. Zeminu před výsadbou důkladně zalijeme tak, aby byla v celém svém objemu dostatečně vlhká. Semena před výsadbou ještě naposledy propláchneme.

Semena rovnoměrně rozmístíme nahusto po celém povrchu zeminy, kterou jsme předtím důkladně promáčeli.

 

Péče a zálivka

Nádobu s výsadbou semene bychom měli zakrýt tak, aby byla zemina chráněna před světlem a současně se v ní držela vlhkost. Kryt by měl však umožňovat také cirkulaci vzduchu, prostřednictvím různých otvorů nebo štěrbiny.

Výsadbu ponecháme při pokojové teplotě a 1 – 2x denně zaléváme. Zemina by měla být neustále vlhká.

Jakmile výhonky vyrostou na výšku několika centimetrů (cca 3 – 5 den od výsadby), můžeme je odkrýt. Poté rostlinkám zajistíme dostatek slunečního záření. Od té doby se také vyplatí větší zálivka a vlhčení výhonků pomocí rozprašovače.

 

Sklizeň

Zelený ječmen můžeme sklízet nejdříve asi týden po výsadbě. Rostlinky by měly být vysoké cca 15 – 20 cm. Trávu odstřiháváme těsně nad povrchem zeminy a ihned ji zpracováváme. Ke zpracování budeme potřebovat odšťavňovač nebo lis. Získáme tak zelenou šťávu z mladého ječmene, energií nabitý nápoj, který slibuje celé spektrum příznivých účinků.

pestovani_zeleneho_jecmene

 

Jak si připravit nápoj z mladého ječmene?

Pokud máte k dispozici rostlinky mladého ječmene (ano, právě ty, které jste si vypěstovali), jednoduše je ostříhejte a vylisujte. Šťávu pak zřeďte dle chuti vodou či ovocnou šťávou a vypijte.

Pochopitelně, ne každý má prostor pro pěstování zeleného ječmene doma. Alternativou je pak využití prášku ze zeleného ječmene v BIO kvalitě, který představuje vylisovanou, za nízkých teplot usušenou šťávu z mladého ječmene. BIO mladý ječmen pochází z organické produkce, takže v sobě nese maximum cenných látek. Ten nejkvalitnější má původ v zemích s panenskou přírodou jako je Nový Zéland.

Příprava zdravého nápoje je s práškem z BIO mladého ječmene snadnější a šetří čas. Postačí asi lžičku zeleného prášku důkladně rozmíchat ve sklenici vody. Nápoj z mladého ječmene se doporučuje popíjet nejlépe ráno.

 

Proč pít zelený ječmen?

Zelený ječmen si jako energetickou vzpruhu na jaře dopřávali i naši předkové. Historii a tradici využití ječmene, nejenom v českých zemích, se věnujeme v samostatném článku: Nejstarší zelená superpotravina? Mladý ječmen!

V současnosti doporučují mladý ječmen mnozí výživoví specialisté, mj. koučka zdravého životního stylu Ing. Lenka Diblíková, Ph.D. Ta pro server Vitalia vybrala mladý ječmen jako jednu z nejlepších superpotravin dneška.

Přednosti zeleného ječmene vyzdvihuje i zmiňovaná Jaroslava Ehrenbergerová z Mendlovy univerzity. Ta upozorňuje na blahodárný obsah plný důležitých látek, mj. antioxidantů, vitamínů, živých enzymů a minerálních látek. „Sušina mladé hmoty zeleného ječmene obsahuje kolem 10 % minerálů jako je železo, vápník, hořčík, fosfor aj.,“ vyjmenovává Ehrenbergerová. Díky cennému obsahu je zelený ječmen přínosný v boji proti civilizačním chorobám. Mezi jeho klíčové účinky patří také zvyšování obranyschopnosti organismu.

VIDEORECENZE: Opravdu SUPERGREENS funguje?

.
Mladý ječmen - nejstarší zelená superpotravina?

Mladý ječmen - nejstarší zelená superpotravina?

Zelené potraviny jsou dnes v módě. Údajně až polovina současné populace má se zelenými potravinami nějakou zkušenost a užívá jednu nebo více z nich jako zdroj vitality a zdraví.

Mohlo by se zdát, že zelené potraviny jsou moderním výdobytkem, avšak jejich historie čítá tisíce let.

V případě mladého ječmene historie sahá až do dob starého Říma, a dokonce ještě dál.

Mladý ječmen, který je zmiňovaný již v antických textech, je považovaný za nejstarší zelenou potravinu. Dal by se zařadit také mezi nejstarší doplňky stravy.

V tomto článku se o pozoruhodné historii ječmene dozvíte více. Osvětlíme vám také důvody, proč ječmen, především mladý zelený BIO ječmen zařadit do svého jídelníčku.

 

Mladý ječmen - zdravotní účinky

Mladý ječmen představuje několik dnů staré rostlinky ječmene, které jsou vysoké 10 – 20 cm.

Zelené výhonky se sklízí ve velmi raném stádiu, v době, kdy jsou nabité energií a prospěšnými prvky. Mladý zelený ječmen BIO vyniká obsahem antioxidantů.

Je zdrojem životadárného chlorofylu, mnohých vitamínů, minerálů, enzymů a dalších cenných látek.

Tento blahodárný obsah stojí také za zdraví prospěšnými účinky zeleného ječmene.

Tady je výčet těch nejzajímavějších účinků, tak, jak ho popisuje koučka zdravého životního stylu Ing. Lenka Diblíková, Ph.D. pro server Vitalia.

  • Mladý ječmen je zdrojem chlorofylu a mnoha dalších biologicky aktivních látek ve vyváženém poměru a ve snadno vstřebatelné podobě. Funguje jako energetická vzpruha.
  • Má antioxidační účinky, chrání buňky před negativním působením volných radikálů.
  • Buňky chrání také proti bakteriím, působí antibakteriálně a protizánětlivě.
  • Posiluje imunitu, funguje jako prevence závažných civilizačních chorob.
  • Harmonizuje metabolické procesy v lidském organismu. Podporuje detoxikaci. 

 

zeleny_jecmen_ucinky

 

Není mladý ječmen jako mladý ječmen

Nejhodnotnější mladý ječmen pochází z organické (BIO) produkce. Pěstuje se v čisté, na minerály bohaté půdě, pochopitelně bez použití pesticidů nebo chemických hnojiv.

BIO mladý ječmen není tepelně ani chemicky upravovaný. Při jeho zpracování se využívají šetrné přírodní postupy.

Tak si zachovává maximum obsažených fytonutrientů a také svých prospěšných účinků.

TIP: Nejkvalitnější mladý ječmen v BIO kvalitě najdete jako 30 % obsahu směsi zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS. 

.

 

Mladý zelený BIO ječmen má nejčastěji podobu šťávy. Aby bylo možné ji zpracovat, suší se za velmi nízkých teplot.

Jen tak si může zachovat své cenné nutriční vlastnosti. Šťáva se pak opět ředí vodou a pije jako zdravý nápoj.

Pokud jsou dostupné rostlinky mladého ječmene přímo, dá se šťáva připravovat a konzumovat i čerstvá.

 

Gladiátoři i další pojídači ječmene

Nápoj z mladého ječmene si dnes dopřáváme doma, ale můžeme si ho dát i jinde. Již několik let je nedílnou součástí nabídky restaurací zdravé výživy.

Díky svým účinkům, ale i nepřehlédnutelné zářivě zelené barvě stále znovu a znovu poutá pozornost.

Zřejmě tomu tak je po celá tisíciletí. Ječmen hrál významnou úlohu již ve starém Římě, kde nápoj zelený nápoj také popíjeli.

A nejenom to. Ječmen zde s oblibou konzumovali také v jiných podobách.

zeleny_jecmen_a_gladiatori
Jako zdroj síly a vytrvalosti si nápoje a pokrmy z ječmene dopřávali i gladiátoři. Právě od slova ječmen má také pocházet samotné označení gladiátor. Gladiátoři se dají přeložit jako „ti, co pojídají ječmen“.
 

Ječmen však rozhodně římští gladiátoři nepojídali sami, inspirací jim měli být staří Řekové a jejich olympijští závodníci.

Ti zase navázali na odkaz od starých Egypťanů. Ve stravě Egypťanů měl být ječmen (spolu s pšenicí) klíčovou složkou.

V teplém podnebí a bahnité půdě podél řeky Nil se ječmenu výsostně dařilo. Do Egypta se přitom dostal z území tzv. úrodného půlměsíce, již v době neolitu.

Šlo o oblast, která zahrnovala dnešní Irák, Sýrii, Izrael, Palestinu a Libanon. Zde má údajně ječmen svůj domov.

Léčivé účinky ječmene popisoval ve své lékařské encyklopedii slavný perský lékař Avicena, zakladatel moderní medicíny.

Doporučoval ječmen pro zdraví například v polévce, jako vývar. Vyzdvihoval také oblíbený asijský nápoj – pečený čaj z ječmene.

Zmínky o ječmenu najdeme v mezopotámské, také indické nebo čínské mytologii. Jako jedna ze základních potravin se ječmen pojí také s Tibetem.

 

Ječmen v českých zemích

Nejstarší archeologický nález divokého ječmene pochází z doby 8 500 před naším letopočtem.

Na našem území se ječmen pěstuje už nejméně 5 000 let, dokládají to místní archeologická naleziště.

Údajně se k nám dostal prostřednictvím stěhovavých národů z jihovýchodní Asie. Představuje nejstarší pěstovanou obilovinu na českých polích.

zeleny_jecmen_v_cesku 

V našich podmínkách nacházel ječmen uplatnění především v podobě mouky, zejména pro výrobu pečiva.

Nabýval také podoby ječných krup a krupek, které se využívaly při přípravě různých kaší, dušených pokrmů, polévek apod.

I naši předkové však věděli o energií nabitých zelených výhoncích ječmene a jarní ječmen zařazovali do své stravy.

Svou popularitu si po celá staletí udrželo tradiční české pivo, nápoj, ve kterém je ječmen, resp. slad z ječmene, jednou ze základních ingrediencí.

Dnes se pro výrobu sladu využívá až třetina celkové produkce ječmene. Velká část vypěstovaného ječmene se uplatňuje ke krmným účelům.

Ve výživě českých obyvatel ječmen postupem času nahradila pšenice, aby dnes zažíval renezanci, především ve své zelené variantě. 

 

Nápoje ze zeleného ječmene

Pokud je řeč o nápojích z ječmene, nesmíme opomenout ani oblíbený japonský čaj, resp. nečaj.

V Japonsku, také v Korei nebo Číně se totiž z praženého ječmene připravuje speciální čaj označovaný jako mugi-cha, někdy také bori-cha, daimaicha nebo maicha.

Obdobný čaj se popíjí i ve Spojených státech nebo v Evropě, kde se uplatňuje jako náhražka kávy. Neobsahuje kofein, zato se pyšní obsahem antioxidantů a dalších fytonutrientů.

V Itálii si tento ječmenný čaj, resp. kávu můžete dát jako Caffè d'orzo. Připravuje se zde stejným způsobem jako espresso.

Pozor, ječmen však najdeme i v tradiční české kávovinové směsi, která je známá pod názvem melta. Melta obsahuje vedle kořene čekanky a cukrové řepy také drcené obilky žita a konečně i ječmene.

Nápoj z mladého BIO ječmene neprochází žádnou tepelnou úpravou /RAW/, naopak, nese v sobě většinu látek, které se v obilce tvoří při klíčení.

Nese v sobě všechno, co mladá rostlinka potřebuje pro svůj život. Tyto látky pak ochotně přijímá a zužitkovává i lidský organismus.

.

 

Dejte si nápoj pro zdraví!

Prášek, který představuje trvanlivou podobu organické šťávy z mladého zeleného ječmene, se dá jednoduše zakoupit.

Tento sušený prášek pak stačí rozpustit ve sklenici studené vody (cca lžička prášku na 200 ml).

Jak doporučuje výživová koučka, aby došlo k dokonalému promíchání, vyplatí se využít shaker.

Nápoj z mladého ječmene je vhodné popíjet ráno, nalačno, minimálně s hodinovým odstupem od běžně užívaných léků.

stava_ze_zeleneho_jecmene

 

Zelený ječmen - nežádoucí účinky

Nedoporučuje se však pacientům po operacích orgánů trávicího traktu, při akutních zánětech hlubokého žilního systému nebo při akutní plicní embolii.

Obezřetnost se doporučuje pacientům s poruchou krevní srážlivosti, kteří užívají léky na ředění krve.

V těhotenství by se zelený ječmen měl užívat přiměřeně, s ohledem na reakce organismu.

Zatímco některé zdroje užívání zeleného ječmene v těhotenství zcela vylučují nebo oficiálně nedoporučují, další v rozumném užívání nevidí problém.

Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte

Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte

Psal se rok 1890, kdy nizozemský botanik a mikrobiolog profesor Martinus Wilhelm Beijerinck objevil prastarou řasu. Dostala název chlorella. Vykazovala unikátní účinky, ale praktického využití se dočkala až ve 20. století. Svoji popularitu odstartovala chlorella až během 2. světové války, kdy se hledali prostředky proti ozáření. Chlorella měla tlumit následky ozáření a z lidského těla odstraňovat toxické těžké kovy.

Díky svým detoxikačním, ale i dalším prospěšným účinkům zaznamenala chlorella v posledních desetiletích nebývalý zájem. Přesto je v současnosti známá zejména jako tableta nebo doplněk stravy v prášku. Ačkoliv je běžně označována za superpotravinu, jen málokdo na chlorellu jako na potravinu pohlíží. To nic nemění na tom, že chlorella je opravdu super-potravinou s kulinářským využitím. Je součástí zdravé výživy, obohacuje zejména pokrmy vegetariánské a raw kuchyně.

Zajímají vás recepty? Vybrali jsme pro vás pět originálních receptů, na kterých si skutečně pochutnáte. Ještě předtím dovolte malé shrnutí týkající se účinků a mimořádných vlastností chlorelly.

 

Proč zařadit chlorellu do svého jídelníčku?

Chlorella, někdy také jen chlorela, je jednobuněčným organismem. V jedné jediné buňce obsahuje naprosto vše, co potřebuje pro život. Jedna jediná malá buňka v sobě skrývá neuvěřitelné množství životadárné energie. Ta má podobu cenných proteinů, aminokyselin nebo antioxidantů, enzymů, vitamínů a cenných minerálů. Energii na buněčné úrovni předává také díky unikátnímu chlorella růstovému faktoru. Chlorella růstový faktor povzbuzuje obnovu a regeneraci buněk, působí proti únavě a dodává vitalitu. Navíc brání škodlivým procesům poškozujícím zdravé buňky.

Chlorella je také bohatým zdrojem chlorofylu, dokonce patří mezi ty nejbohatší zdroje chlorofylu vůbec. Díky chlorofylu je planeta Země plná života. Díky chlorofylu z chlorelly může být plný života i každý lidský organismus.

Chlorella však dokáže předat také psychickou energii. Obsahuje aminokyselinu tryptofan, která se biochemickými reakcemi v lidském těle mění na serotonin, známý jako hormon štěstí.

VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky:

.

 

Malá řasa s velkým využitím

Název chlorella pochází z řeckých slov chloros a ella. Zatímco řecké chloros s významem zelený odkazuje na barvu tohoto výjimečného mikroorganismu, původně řecké slovo ella s významem malý odkazuje na jeho rozměry. I přesto, že je chlorella malá, nabízí velký prospěch a také praktické využití.

Ať již se jedná o tablety chlorelly nebo chlorellu jako prášek, nejde pouze o doplněk stravy, který má přesně dané dávkování. Dávky chlorelly jsou totiž individuální tak, tak jako je individuální každý lidský organismus. Každý si může najít způsob užívání, který mu nejvíce vyhovuje. Chlorellu může třeba zařadit přímo do svého jídelníčku.

vyuziti_chlorelly

Chlorella je superpotravinou a jako potravina se dá také využít. Může se stát ingrediencí nejrůznějších čerstvých šťáv a smoothies, ale také polévek, pomazánek, dipů či dokonce dezertů. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte některý z našich receptů. Tady jsou!

 

Exotické smoothie s mangem a chlorellou

Smíchejte úchvatné exotické chutě s dávkou zelené chlorelly. Vykouzlíte energií nabité smoothie, které vás ohromí také tím, jak chutná.

Ingredience:

  • lžička chlorelly v prášku
  • banán
  • mango
  • kousek ananasu
  • šťáva z pomeranče
  • šťáva z půlky citronu
  • kokosová voda (cca 200 ml)
  • lžička medu nebo vanilkový extrakt

Příprava:

Banán a mango oloupeme, po kouskách vložíme do mixéru. Přidáme kousky oloupaného ananasu (v množství dle chuti) a šťávu z jednoho pomeranče a půlky citronu. Spolu s chlorellou vše rozmixujeme do hladka. Smoothie zředíme kokosovou vodou.

Pokud ji nemáme, lze využít i čistou vodu. Pokud vyznáváte sladší chuť, přidejte do mixéru před mixováním lžičku medu. Milovníci vanilky můžou do smoothie nakapat pár kapek vanilkového extraktu.

 

Studená okurková polévka s avokádem a chlorellou

Ne každá polévka musí být teplá. Také studené polévky mají něco do sebe. Zpestří zejména letní jídelníček, zasytí, ale nezatíží. Nezahřejí, ale osvěží. To platí i pro okurkovou polévku zjemněnou avokádem, kterou obohatí i zelená petrželová nať a chlorella stejné barvy.

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly v prášku
  • avokádo
  • okurka
  • petrželová nať
  • sůl, nejlépe himalájská
  • voda (cca 0,5 l)
  • příp. zakysaná smetana

Příprava:

Oloupanou okurku a oloupané avokádo rozmixujeme v mixéru dohladka spolu s petrželovou natí, solí a chlorellou.

Polévkovou směs zředíme asi půl litrem vody a důkladně promícháme. Před podáváním necháme min. 2 hodiny odstát v chladničce.

Polévku můžeme před podáváním dozdobit lžičkou zakysané smetany, posypeme nasekanou petrželovou natí.

okurkova_polevka_s_chlorellou

 

Avokádová pomazánka s chlorellou

Hledáte recept na netradiční pomazánku? Tato jemně krémová pomazánka zaujme i svoji zelenou barvou, osvěží každý typ pečiva, oživí váš jídelníček a také poskytne tělu celou řadu užitečných látek. Vyzkoušejte ji také v pikantní obměně s chilli a česnekem, nadchnete jistě všechny fajnšmekry!

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly
  • avokádo
  • 100 g sýru typu žervé
  • lžíce olivového oleje
  • petrželová nať
  • špetka pepře
  • sůl, nejlépe himalájská
  • příp. chilli a stroužek česneku
  • příp. strouhaný parmazán na posypání

Příprava:

Avokádo oloupeme a rozmixujeme spolu s petrželovou natí, olivovým olejem a chlorellou. Po rozmixování vmícháme do zelené směsi žervé a dle chuti dosolíme a popepříme. Milovníci pikantní chuti mohou přidat chilli a prolisovaný česnek.

Podáváme na plátku tmavého chleba. Můžeme posypat strouhaným parmazánem.

 

Čokoládový krém se zelenou chlorellou

Chlorella recept, který uspokojí vaše chuťové pohárky a povzbudí vaše zdraví. Dávka antioxidantů, kterou si můžete dopřát kdykoliv během dne, třeba jako odpolední svačinku, zdravý dezert po obědě nebo třeba jako součást slavnostní večeře.

Ingredience:

  • lžička chlorelly
  • avokádo
  • špetka kakaa (cca půl čajové lžičky)
  • čajová lžička karobu
  • cca 200 ml kokosového mléka
  • lžička medu
  • příp. strouhaný kokos, drcené kakaové boby nebo kousky jahod na ozdobu

Příprava:

Rozmixujte všechny ingredience do podoby jemného vláčného krému. Puding chutná nejlépe chlazený, před podáváním ho proto nechte uležet v ledničce.

Nakonec ho dozdobte strouhaným kokosem a/nebo kakaovými boby. Dezert oživí i kousky čerstvých jahod či jiného ovoce.

cokoladovy_krem_s_chlorellou

 

Oříškovo-medové bonbóny s chlorellou

Zdravé bonbóny? Ano, tyto bonbóny, připravené dle našeho receptu z arašídového másla, karobu, medu a sezamových semínek, zdravé jsou. Zdraví prospěšné vlastnosti ještě doplňuje dávka chlorelly.

Ingredience:

  • lžíce chlorelly
  • lžíce arašídového másla
  • lžíce kakaa
  • 2 lžíce karobu
  • 3 lžíce bílých sezamových semínek
  • 3 – 4 lžíce včelího medu

Příprava:

Nejprve ve vodní lázni rozehřejte med a arašídové máslo. Vmíchejte karob, kakao, chlorellu a nakonec i sezamová semínka.

Na mírném ohni mícháme směs tak dlouho, dokud nezíská lesklý povrch. Poté ji vylijeme na plech vysypaný karobem a necháme vychladnout, nejlépe v lednici po dobu asi dvou hodin.

Po zchladnutí ztvrdlou hmotu rozkrájíme na kostičky. Jednotlivé kousky můžeme ještě zasypat karobem.

Nakonec nezbývá než se do bonbónů pustit.

.

 

Přehled použitých zdrojů

Chlorella z Japonska, Taiwanu nebo z Třeboně?

O unikátní zelené řase, chlorelle, již slyšel jistě téměř každý z nás. Většina lidí si chlorellu spojuje s detoxikací a také ví o jejich rozsáhlých zdravotních benefitech. Mnoho z nás si chlorellu vybaví také v souvislosti s blahodárným složením. Zpravidla máme představu, co od chlorelly očekávat, ale méně často již víme o tom, co přesně vlastně chlorella je a odkud pochází. V tomto článku se to dozvíte. Mj. se podíváme do Asie, kde má chlorella svoji domovinu, kde započala její popularita a kde se dnes také nejčastěji pěstuje. Na druhé straně se však pěstování chlorelly věnují i v jihočeské Třeboni. Zdejší farma je světovým unikátem, proto vás v článku zavedeme i do míst, kde se vyrábí tzv. česká chlorella.

Co to je chlorella?

Chlorella, detailMnohé napoví samotný název, který pochází z řeckých slov „chloros“ (zelený) a „ella“ (malý). Chlorella je tedy malým, jednobuněčným zeleným organismem. Má kulovitý tvar a velikost srovnatelnou s velikostí červené krvinky (2 – 8 mikronů v průměru). Zelenou barvu ji dává obsažený chlorofyl, a že ho není zrovna málo. Chlorella je jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu vůbec. Obsah chlorofylu ve chlorelle se dle American Canser Society pohybuje mezi 3 – 5 procenty (dle některých zdrojů je ještě vyšší), zatímco třeba listová zelenina obsahuje do 1 % chlorofylu. Ve složení chlorelly však najdeme i další prospěšné látky, jde o enzymy, antioxidanty, vitamíny a minerály. Až 60 % obsahu chlorelly tvoří cenné proteiny. Mezi obsaženými kyselinami najdeme i tryptofan, který se v lidském těle mění na hormon serotonin. Ten mj. ovlivňuje pocity štěstí a spokojenosti. Z hlediska složení stojí za pozornost také tzv. chlorella růstový faktor. Jedná se o komplex nukleových kyselin, aminokyselin, peptidů, polysacharidů, betaglukanů, vitamínů, minerálů a dalších, dosud neidentifikovaných látek, které povzbuzují růst, regeneraci buněk a samouzdravovací procesy. VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky.  https://www.youtube.com/watch?v=9xSI9hwm6pQ

Doplněk stravy nebo něco víc?

V současnosti je chlorella (Chlorella japan, Chlorella taiwan či česká chlorela Třeboň) známá zejména jako doplněk stravy, který může být buď jako prášek, nebo jde o tablety, příp. tekuté výtažky. Složení chlorelly je však tak komplexní, že doplněk stravy není přesným pojmem. Chlorella je především potravinou nabízející rozsáhlou paletu významných nutrientů. Proto bývá označována jako superpotravina. Chlorella - prášek
O praktickém využití chlorelly se dozvíte v našich dalších článcích:
Chlorellu řadíme také mezi zelené potraviny, vedle spiruliny, mladého ječmene apod. Jako doplněk stravy a potravina se uplatňuje nejvíce Chlorella vulgaris (Chlorella japan), Chlorella pyrenoidosa (Chlorella sorokiniana) a Parachlorella kessleri (Chlorella kessleri). Co chlorella a vědecké výzkumy? Z biologického pohledu je chlorella rodem sladkovodních jednobuněčných zelených řas. Jako jednobuněčný mikroorganismus zahrnuje chlorella v jediné buňce vše, co potřebuje pro život, pro vývoj, růst i rozmnožování. Energii čerpá především ze slunečního záření prostřednictvím procesů fotosyntézy. Dá se tak říct, že konzumace chlorelly je způsobem, jak využít energii slunečního záření. Energie

Jaké jsou druhy chlorelly?

Chlorella (někdy také označovaná počeštěně jako chlorela) se vyskytuje v množství druhů a podruhů. Existuje ve více než desítce samostatných rodů. Mezi ty nejvýznamnější patří:
  • Chlorella vulgaris (známá také jako Chlorella japan),
  • Chlorella pyrenoidosa (biologicky přesněji Chlorella sorokiniana),
  • Parachlorella (nebo jen Chlorella) kessleri,
  • Chlorella lobophora,
  • Chromochloris zofingiensis (Chlorella zofingiensis),
  • Chlorella protothecoides (Auxenochlorella),
  • Mychonastes homosphaera (Chlorella homosphaera),
  • Heterochlorella luteoviridis,
  • Chloroidium ellipsoideum (Chlorella ellipsoidea),
  • Chlorella (Chlorela) SP, tzv. česká, resp. třeboňská chlorella

Původ chlorelly

Chlorella a její příbuzní osídlují planetu Zemi již od prekambria. Tyto mikroskopické řasy se postaraly o kyslíkatou atmosféru, a byly tak základem života mnohobuněčných organismů. Chlorella je tedy stará dvě až tři miliardy let. Přesto trvalo velmi dlouho, než byla chlorella objevena a dostala svůj název. Bylo to až v roce 1890, kdy ji popsal nizozemský vědec Martinus Wilhelm Beijerinck. Až ve 20. století se pak přišlo na to, jak chlorellu využít pro lidské zdraví. Cenný obsah má totiž chlorella uložený až za buněčnou stěnou z celulózy. Ta je pro lidský organismus nestravitelná. Lidský zažívací systém neumí celulózu narušit tak, aby využil prospěšné nutrienty skrývající se uvnitř buňky chlorelly. Řešením je dezintegrace buněčné stěny chlorelly. Výroba, pěstování, kultivace chlorelly Biotechnologické využití řas odstartovalo někdy v padesátých letech minulého století. Chlorella se začala pěstovat a uplatňovat zejména v Japonsku, kde se hledal prostředek proti ozáření. Dodnes je Japonsko, spolu s Taiwanem a Čínou největším producentem chlorelly. Klimatické podmínky jihovýchodní a východní Asie jsou pro kultivaci chlorelly optimální. Kultivace chlorelly však probíhá také v USA, Izraeli nebo Itálii. Od roku 1960 se chlorella, pod záštitou Akademie věd ČR, množí také v kaskádovém systému v Třeboni.

Kde najít nejkvalitnější chlorellu?

Chlorella potřebuje pro svůj život především dostatek slunečního záření. Japonsko, Taiwan či Čína tak mohou využít ideálních klimatických podmínek pro pěstování chlorelly. Na druhé straně se někdy zpochybňuje čistota ovzduší a vody, ze které Chlorella Japan, Chlorella Taiwan či Chlorella China pochází. Výroba, pěstování, kultivace chlorelly Česká kotlina se pochopitelně v množství slunečního svitu nemůže Japonsku či jiným asijským zemím rovnat. Kaskádový systém v Třeboni pro rychlou kultivaci chlorelly však vyniká vysokou čistotou, tím i zaručenou kvalitou chlorelly. Kmen chlorelly Třeboň byl vybrán tak, aby obstál i v našem klimatickém pásu. Moderní kultivační zařízení, kterému dal vznik tým vědců Akademie věd ČR, je dokonce předlohou pro mnohé systémy v zahraničí.

Benefity chlorelly dle místa původu

Chlorella Japan, Taiwan, China
  • hojné sluneční záření
  • vysoký podíl chlorofylu
  • tradiční postupy kultivace
Chlorella Třeboň
  • čistá voda a ovzduší
  • kmen řasy odpovídající českým podmínkám
  • progresivní vědecké metody

Jak se chlorella vyrábí?

Chlorella je přírodním produktem, který se pěstuje buď přirozeně ve sladké vodě, nebo v umělých nádobách. Ke kultivaci chlorelly stačí několik dnů. Chlorella se pěstuje zpravidla asi 10 dnů, aby se následně sklidila, odstředila a zahustila. Kvůli vyšší stravitelnosti pro lidský organismus probíhá po sklizení dezintegrace chlorelly, kdy dochází k narušení pevných buněčných struktur. Zároveň není žádoucí úplné odstranění buněčné stěny, protože s ní by chlorella přišla také o velkou část cenného obsahu. Po dezintegraci se za mírné teploty chlorella sušší. Tak se rodí smaragdově zelený prášek, který se balí buď přímo v této podobě, nebo se lisuje do tablet. Tablety kvalitní chlorelly vznikají bez jakýchkoliv pojiv, chemických příměsí, barviv, dochucovadel či konzervantů. S kvalitou produktu a výrobou samozřejmě souvisí také cena, která pochopitelně odráží výrobní náklady.
Jak se chlorella pěstuje v Třeboni? Českou chlorellu a její pěstování ve speciálním kaskádovém systému v Třeboni názorně zobrazuje toto video:
https://youtu.be/8EGpc3zrNsY

Máte s chlorellou vlastní zkušenosti?

Doposud znáte chlorellu jenom z doslechu? Není na čase vyzkoušet na vlastní kůži, co všechno tento zelený mikroorganismus dokáže? Kterou chlorellu si vyberete? Bude to Chlorella Japan, Chlorella Taiwan, ta čínská nebo česká chlorela?
DÁLE ČTĚTE: Souboj spirulina vs. chlorella. Kdo je vítěz? 
Spirulina nebo chlorela? Kdo je vítěz?

Spirulina nebo chlorela? Kdo je vítěz?

Za posledních pár let se i na českém trhu objevila celá řada nových potravin, které slibují nevídané zdravotní účinky. K těm nejzajímavějším potravinám se jistě řadí chlorella a spirulina, zelené potraviny nabízející nutričně bohatý obsah a mnoho prospěšných vlastností.

Přestože se často označují jako řasy, o řasy nejde, alespoň v případě spiruliny. Společného však mají více než dost. Oba zelené mikroorganismy se díky svému složení označují jako superpotraviny, jde o nejvýživnější potraviny vůbec. Obsahují vysoký podíl proteinů, chlorofylu, antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Jsou si podobné i svými účinky.

V našich podmínkách a českém jídelníčku si spirulina a chlorella teprve hledají své místo. Není tedy divu, že často narazíme na otázku, zda sáhnout po té nebo oné superpotravině. Spirulina nebo chlorella? Kdo je vítěz? Odpověď není tak jednoduchá. Můžeme však slíbit, že ji najdete na řádcích níže.

 

Spirulina vs. chlorella pod lupou

Obě jsou malé a zelené, podíváme-li se však zblízka, zjistíme, že stejné nejsou.

Spirulina má typický spirálovitý tvar, podle kterého také dostala svůj název. Jde o fotosyntetizující kyanobakterii, resp. jednoduchou vláknitou sinici řádu Ascillatoriales (česky drkalka).

Název chlorella pochází sice ze slov „zelený“ (chloros) a „malý“ (ella), ale obraz chlorelly nedává přesný. Buňka chlorelly je totiž nápadně kulovitá, může být až stokrát menší než spirála spiruliny.

Z biologického pohledu je chlorella rodem sladkovodních jednobuněčných zelených řas. Vyskytuje se v množství druhů a podruhů, mezi ty nejvýznamnější patří: Chlorella vulgaris (známá také jako Chlorella japan), Chlorella pyrenoidosa (biologicky přesněji Chlorella sorokiniana) nebo Chlorella kessleri.

spirulina_ucinky

 

Není zelená jako zelená

Spirulina i chlorella fungují jako zdroj životadárné energie, proměňují a zprostředkovávají sluneční energii i lidskému organismu.

Obě potřebují pro život sluneční záření, protože získávají energii prostřednictvím fotosyntézy. Fotosyntéza probíhá uvnitř zelených organismů za účasti fotosyntetických pigmentů (barviv), nejvýznamnějším je jistě chlorofyl.

Chlorella, sytě až temně zelená řasa, se může pochlubit tím, že je jedním z nejvýznamnějších přírodních zdrojů chlorofylu vůbec. Dle American Cancer Society obsahuje od 3 do 5 % chlorofylu, dle některých zdrojů dokonce obsahuje až 7 % chlorofylu/Bewicke/. Podílem chlorofylu ve svém obsahu chlorella zdaleka předčí jiné řasy, ale i listovou zeleninu s obsahem chlorofylu do 1 %.

Zatímco u chlorelly dominuje, již dle názvu, samotný chlorofyl, spirulina má ve svém složení oproti chlorelle chlorofylu asi 10x méně. Pyšní se však obsahem dalších barviv, zejména vzácného fykocyaninu (také xantofylu, betakarotenu aj.). I proto je barva spiruliny modro-zelená.

 

Není voda jako voda

Spirulina i chlorella osídlují vodní prostředí planety Země, dokonce již miliardy let. Pohromadě je však nenajdeme. Ačkoliv chlorella zpravidla roste ve společnosti jiných organismů, spirulina mezi nimi není. Spirulině se totiž přirozeně daří ve vysoce alkalických vodách, kde najdeme jen velmi málo jiných organismů. Zpracování spiruliny je proto méně náročné, protože se nemusí složitě filtrovat a oddělovat od jiných vodních kultur.

Z hlediska zpracování má spirulina oproti chlorelle ještě jednu podstatnou výhodu – je lidským organismem přímo vstřebatelná. Buněčná membrána chlorelly je tvořena celulózou. Ta se v lidském zažívacím traktu nerozkládá a celá buňka chlorelly tak v lidském těle nedokáže předat své nutričně cenné látky. Zpracování chlorelly proto sestává také z narušení buněčné stěny (dezintegrace) tak, aby byla chlorella v lidském těle kompletně využitelná.

Pokud jde o trávení, i po dezintegraci chlorelly platí, že spirulina se v lidském zažívacím traktu vstřebává snáze, je lépe stravitelná. Chlorella a další řasy jsou pro trávicí systém problematičtější. S chlorellou se proto doporučuje začínat postupně, dávkování by mělo být pozvolné tak, aby si tělo na chlorellu zvyklo.

 

Spirulina vs. chlorella 

Spirulina a její jedinečné vlastnosti

  • spirálovitě vláknitá sinice
  • obsah chlorofylu, fykocyaninu, betakarotenu
  • obsah kyseliny GLA
  • žije ve vysoce alkalické vodě, zpravidla jako jedna z mála forem života
  • lépe a okamžitě vstřebatelná v lidském těle (bez nutnosti dezintegrace)

TIP: Spirulinu ve 100 % čistotě a BIO kvalitě nabízíme pod značkou Blendea ve formě kapslí.

Klikněte na tlačítko, objednejte a do 2 dnů je máte doma.
.
 

Chlorella a její jedinečné vlastnosti

  • jednobuněčná řasa kulovitého tvaru
  • velmi vysoký obsah chlorofylu
  • žije ve společnosti jiných mikroorganismů
.

 

Superpotraviny jsou obě…

Jak spirulina, tak chlorella se právem řadí mezi tzv. superpotraviny (superfood). Je to kvůli jejich složení. Neobsahují pouze jeden z mikro či makronutrientů, ale celý komplex nutričně hodnotných prvků. Oba zelené mikroorganismy nabízejí vysoký podíl proteinů, ale také zmiňovaný chlorofyl a jiné antioxidanty. Jsou zdrojem cenných aminokyselin, některých vitamínů, minerálů a dalších užitečných látek. Ve složení spiruliny najdeme i vzácnou protizánětlivou kyselinu GLA.

Spirulina i chlorella jsou k dispozici v podobě sušeného prášku, může jít také o tablety, méně často o tekutý extrakt. Obě se kombinují s vodou nebo ovocnými šťávami, dokonce nacházejí i kulinářské využití.

 

Recept pro vás - Pomerančové smoothie s chlorellou a vůní skořice

Pomeranč je i u nás jedním z nejoblíbenějších citrusů a také exotických plodů vůbec. Pomerančová šťáva je nejenom velmi chutná a osvěžující, ale také bohatá na vitamín C a antioxidanty. To platí i pro citronovou šťávu, která ve smoothie pomáhá tlumit „zelenou“ chuť chlorelly. Chlorella pomerančovou šťávu doplní o životadárnou energii a dodá ji energizující vlastnosti. Povzbuzení, ale také příjemnou chuť s orientálním nádechem smoothie propůjčuje hřejivá skořice.

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly v prášku
  • půlka citronu
  • 2 pomeranče
  • špetka skořice

Příprava:

Citron a pomeranče oloupeme, vložíme do mixéru a důkladně promícháme i se skořicí a chlorellou.

Smoothie chutná nejlépe chlazené.

Místo chlorelly můžete využít i sušený prášek spiruliny.

smoothie_z_chlorelly_a_spiruliny

 

Spirulina vs. chlorella. Jak je to s účinky?

Chlorella: 5 klíčových, vědecky ověřených účinků

  • Detoxikuje organismus, brání ukládání těžkých kovů ve tkáních a orgánech, podporuje vylučování škodlivin.
  • Povzbuzuje činnost imunitního systému.
  • Podporuje hubnutí, snižuje množství tělesného tuku.
  • Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje hladinu krevního cukru.
  • Funguje jako antioxidant, snižuje oxidativní stres způsobený mj. škodlivinami z ovzduší, nadměrným slunečním zářením, nezdravým stravováním a vůbec nezdravým životním stylem, také psychickým vypětím aj.
.

 

Spirulina: 6 klíčových, výzkumy potvrzených účinků

  • Podporuje a stimuluje činnost imunitního systému.
  • Odráží se na příznivém složení střevní mikroflóry.
  • Posiluje regenerační schopnosti lidského těla.
  • Příznivě působí na nervový systém, omlazuje buňky.
  • Detoxikuje organismus, pomáhá vylučování škodlivin.
  • Působí jako antioxidant, zlepšuje zrak.
.

 

Synergické působení

Spirulina a chlorella mají obdobné složení, a tím i účinky. Vynikají především svými detoxikačními vlastnostmi. Jejich působení se může částečně překrývat, ale více k pravdě má tvrzení, že se svými účinky výhodně doplňují a synergicky posilují. Pokud tedy vybíráte mezi spirulinou a chlorellou, lepší je sáhnout po obou současně.

Kdo je vítěz? Spirulina či chlorella? Každá má svá specifika a výhody, přesto vítězem není ani jedna, resp. po podrobném pátrání po informacích o každé z nich, si troufáme tvrdit, že vítězem jsou obě.

Jak je to u vás? Vyhrává spirulina nebo chlorella? Po které ze zelených potravin saháte nejraději?

 

Přehled použitých zdrojů