• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Přírodní sirupy – nejzdravější možný způsob slazení?

Přírodní sirupy – nejzdravější možný způsob slazení?

Řepný cukr se označuje jako bílý zabiják. Konzumujeme ho totiž tolik, že ohrožuje naše zdraví. Nadměrná konzumace bílého cukru se odráží v řadě zdravotních obtíží. Přestože bychom to neměli přehánět s bílým cukrem, ale ani cukrem tmavým či dalšími přírodními sladidly, nemusíme sladkou chuť zcela zavrhovat.

Sladká chuť nemusí hned značit něco nezdravého. Vždyť takové ovoce jako přirozený zdroj sladké chuti patří obecně k nejzdravějším potravinám a je nedílnou součástí zdravého jídelníčku. Ve zdravém jídelníčku nebudou chybět ani přírodní sladidla jako zdravější varianta klasického cukru. Mezi ta nejoblíbenější patří přírodní sirupy.

Přírodní sirupy jako zdravá alternativa sladidla

Přírodní sirupy jako sladidla mají oproti běžnému cukru a běžným sladidlům výhodu ve výhodnějším poměru jednoduchých sacharidů a sacharidů složených. Pyšní se také vyšším obsahem vitamínů a minerálů.

Přírodní sirupy jsou zdravé již pro svůj přírodní původ. Zpracovávají se přirozenými a šetrnými metodami. I proto nabízejí lepší složení a vlastnosti ve srovnání s bílým i tmavým cukrem.

Sirupy mají nižší glykemický index než bílý cukr, to znamená, že se vstřebávají pozvolna a nevyvolávají přílišné výkyvy v hladině krevního cukru, tím tolik nezatěžují slinivku břišní.

Sirup lze vyrobit prakticky z čeholkoliv

Mezi přírodními sirupy najdeme obilné slady a sirupy, které vznikají přirozenou fermentací obilí. Obsahují fruktózu, glukózu, maltózu a polysacharidy. Jsou také zdrojem vitamínů skupiny B, ale také vápníku, hořčíku, železa a dalších minerálních látek.

Jde například o ječmenný slad, tzv. sladěnku, také kukuřičný, špaldový nebo pšeničný sirup, který však není bezlepkový. Obdobným způsobem jako obilné sirupy vzniká i rýžový sirup.

Další sirupy se vyrábějí z ovoce (datlový sirup), listů rostlin (agáve sirup) nebo se získávají z mízy stromů (javorový sirup). Setkat se můžeme i s takovými specialitami jako je jakonový sirup, který se získává odpařováním šťávy vylizované z hlíz peruánské rostliny jakon.

domácí javorový sirup

Nejlepší pocit ze sirupu budete mít, pokud si připravíte domácí z lokálních surovin

Vlastnosti přírodních sirupů

Všechny sirupy mají podobné využití, avšak liší se složením, konzistencí, barvou a nakonec i chutí. Každý sirup chutná trochu jinak a svoji chuť předává i pokrmům. Pro výběr konkrétního sirupu je prvořadá právě chuť.

  • Pro doslazení smoothie a smoothie bowl doporučujeme zejména rýžový sirup. Je to jeden z mála sirupů s čistou neutrální chutí. Nenarušuje výslednou chuť, hodí se proto do každého pokrmu.
  • Na druhé straně přijde vhod i javorový sirup, který nese výraznou chuť připomínající med či oříšky. Jeho jedinečná chuť dokáže zpestřit smoothie, ale také oblíbené lívance, palačinky a nejrůznější sladké dezerty.

1. Rýžový sirup

Rýžový sirup se vyrábí hydrolýzou rýžového škrobu za působení přirozených enzymů. Obsahuje některé vitamíny skupiny B, také draslík, hořčík, mangan a zinek. Má nulový obsah fruktózy. Je tvořen maltózou, glukózou a polysacharidy. Má nižší glykemický index, ale relativně vysokou energetickou hodnotu.

Využití rýžového sirupu

Rýžový sirup má světlou barvu a řidší konzistenci. Je méně sladký než bílý cukr. Stejně jako cukr má však neutrální chuť, která zapadne do mnoha pokrmů studené i teplé kuchyně. Uplatní se i při domácí přípravě ovocných džemů a marmelád, ale třeba také bylinkových sirupů.

2. Javorový sirup

Javorový sirup je tradičním produktem z Kanady. Pochází z javoru, který je také kanadským národním stromem. Jde o koncentrovanou stromovou mízu. Na litr sirupu je třeba asi 40 litrů mízy. Ta se ze stromu zachytává a následně filtruje. Tímto způsobem vzniká přírodní sirup zajímavé chuti a ještě zajímavějšího obsahu.

Sladkou chuť dává javorovému sirupu především sacharóza. V menší míře obsahuje také fruktózu a glukózu. Pyšní se i obsahem organických kyselin, především kyseliny jablečné, která mu také dává mírně nakyslou chuť. Ve složení javorového oleje najdeme i draslík, vápník, zinek a mangan, také aminokyseliny nebo aromatický vanilin.

VÍTE, ŽE existuje několik tříd javorového sirupu? Značí se písmeny A, B a C. Javorový sirup třídy A je nejkvalitnější a také nejsvětlejší. Javorový sirup třídy C je nejtmavší a chuťově nejvýraznější.

Javorový sirup má nízký glykemický index, nezpůsobuje výraznější výkyvy hladiny krevního cukru. Jsou mu přičítány i mnohé zdraví prospěšné vlastnosti:

  • napomáhá při detoxikaci organismu
  • zklidňuje zažívání, je prospěšný při zažívacích potížích
  • působí jako prevence onemocnění srdce a cév
  • povzbuzuje činnost imunitního systému
  • má antioxidační vlastnosti

Využití javorového sirupu

Javorový sirup se tradičně využívá k doslazení a zpestření chutí lívanců a palačinek. Skvěle si rozumí i s ovesnými, rýžovými nebo jáhlovými kašemi. Dochutí nejrůznější dezerty a sladké pokrmy. Samozřejmě se hodí i do smoothie a smoothie bowls.

javorový sirup

Někomu se může javorový sirup zdát až moc sladký, a tedy nezdravý. Kupodivu má ale spoustu dobrých vlastností a cenných živin. Nevyhýbejte se mu. 

Ani se sirupy to nesmíme přehánět

Přestože jsou přírodní sirupy zdravější variantou bílého cukru, pořád jsou bohatým zdrojem jednoduchých cukrů. Výživoví specialisté doporučují spíše zvyknout si na méně sladkou chuť.

Nejde jenom o sacharózu s vysokým glykemickým indexem. Také přemíra fruktózy má negativní dopad na zdraví. Nezatěžuje sice slinivku, ale zatěžuje játra. Nadměrné dávky fruktózy se přitom velmi snadno přeměňují na tuky. Jedním z nejbohatších, vysoce koncentrovaných zdrojů fruktózy je přitom agáve sirup, dříve doporučovaný jako sladidlo zdravé výživy.

V současnosti však agáve sirup odborníci spíše nedoporučují – viz video výživové expertky Margit Slimákové:

Dá se sirup z agáve označit za čistě přírodní? 

Potíží agáve sirupu není jen vysoký obsah fruktózy, ale také jeho zpracování. Přestože je agáve sukulentní rostlinou, agáve sirup je v praxi často vysoce rafinovaným produktem. Při výběru sirupu je proto nutné ověřit, že je opravdu přírodní. Záleží také na kvalitě původní suroviny, ta by měla být nejlépe organická, tedy BIO.

Podobně jako agáve sirup ani sladidla na bázi stévie často nebývají tak přírodní, jak by se mohlo zdát. Stévie je sice bylinkou jihoamerické přírody, produkty ze stévie však z této bylinky nezřídka obsahují jen malý podíl. Charakterizuje je bohužel vysoké průmyslové zpracování.

Sladidla ze stévie navíc řadíme mezi tzv. umělá sladidla, která sladkou chuť nenabízejí prostřednictvím obsahu jednoduchých cukrů, ale skrze jiné látky. Tato umělá sladidla neodpovídají svým složením informaci, která se do mozku dostává z chuťových pohárků. Ve finále nejenže neuspokojují chutě na sladké, ale ještě je prohlubují, stejně tak pocity hladu. Rozhodně se proto nelze doporučit pro zdravé slazení.

umělá sladidla

Ani umělá sladidla nejsou ta nejvhodnější volba. Zpracovaným potravinám se co nejvíce vyhýbejte.

Další články o sladidlech a co možná nejzdravějším slazení

4 způsoby, jak si zdravě osladit smoothie
Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?
Melasa – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
Kokosový cukr – je bezpečný?
Přidaný cukr do smoothie nepatří. Proč?
Přírodní sirupy – nejzdravější možný způsob slazení?
autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Blendea SUPERCOFFEE je prostě „jiný kafe“. Řeknu vám proč.

31.05.2023

Není žádným tajemstvím, že Blendea SUPERCOFFEE je aktuálně nejprodávanějším produktem, a tedy bestsellerem naší značky. Není se čemu divit, protože nás spokojení zákazníci „bombardují“ pochvalnými zkušenostmi a skvělými recenzemi. Několik jich přikládám níže. Pokud SUPERCOFFEE zatím ještě neznáte, rád bych vás seznámil s hlavními rozdíly mezi klasickou kávou a naší instantní, zdravější alternativou. Vyjmenuji prospěšné […]

Číst celý článek

Jak zlepšit kvalitu spánku a pokaždé spinkat jako dudek? (vaše nová spánková hygiena)

27.04.2023

Spánek je nezbytný pro každou živou bytost. O kvalitním spánku si mnozí bohužel můžeme „nechat jenom zdát“. To, jak a kolik spíme, má přímý vliv na regeneraci organismu, zdravotní kondici, tělesnou i mentální energii a v neposlední řadě i na náš vzhled. Jistě to znáte. Pokud se jednu-dvě noci dobře nevyspíte, jste bledí nebo naopak […]

Číst celý článek

Tribulus terrestris (Kotvičník zemní): Cenná soupiska potvrzených účinků i rizik

26.04.2023

Tribulus terrestris (česky Kotvičník zemní) vyvolává zvýšený zájem mužů, protože pomáhá stimulovat přirozenou tvorbu vlastního testosteronu. Pod značkou Blendea jsme začali prodávat kapsle s extraktem z tribulusu. Zajímavý je 40% obsah saponínů. V článku srozumitelně vysvětlím, jak tribulus pomáhá s hladinou testosteronu, a samozřejmě odkáži na výsledky vědeckých studií, které všechny informace potvrzují. Zmíním i […]

Číst celý článek

Nafouklé břicho a změny stravování, které vás jej zbaví

29.03.2023

Nafouklé břicho dnes řeším, protože zmírnění až odstranění pocitů nafouklého břicha hlásíte jako jeden z nejčastějších prospěšných účinků směsi Blendea SUPERGREENS. Výrobek zároveň doporučuji hned na úvod. Než článek dočtete, směs může být na cestě k vám 🙂 Do té doby ale vysvětlím, kvůli kterým příčinám se vlastně břicho nafukuje a jak se problému zbavit […]

Číst celý článek

Artyčok a extrakt z artyčoku: Potvrzené zdravotní účinky na játra, cukr, cholesterol a další

22.03.2023

Artyčok na pizzu patří! Ale to nás dnes zajímat nebude 🙂 Zajímat se budeme o zdravotní účinky artyčoku, a hlavně extraktu v doplňcích stravy, a tedy v tabletách a kapslích. Extrakt z artyčoku totiž přidáváme do nových kapslí Blendea se 400 mg extraktu v jedné. V článku vám vysvětlím, s čím vším vám může artyčok […]

Číst celý článek

Detoxikace jater: Odděluji fakta od mýtů. Co dělat, co nepomáhá a co je nemožné?

02.03.2023

Detoxikace jater je velice populární téma, zvlášť po zimě začátkem jara. Bohužel v této oblasti existuje více mýtů a dezinformací, než vědecky potvrzených, pravdivých a bezpečných informací. Skoro každá stránka se vás bude snažit přesvědčit, že díky detoxikaci jater se stanete téměř nesmrtelní a zbavíte se všech možných i nemožných nemocí. Není to pravda. Játra […]

Číst celý článek

Vypadávání vlasů: Zdravotní příčiny a rady pro podporu růstu

28.02.2023

Vypadávání vlasů běžně trápí ženy i muže. Ženy problém vnímají intenzivněji, protože přicházejí o jeden ze symbolů ženskosti a své přirozené krásy. Muži přemýšlejí stejně a čím méně vlasů mají, o to se cítí starší a méně přitažliví. V článku vám vysvětlím nejčastější zdravotní příčiny padání vlasů a také příčiny, za které si (bohužel) můžeme […]

Číst celý článek

Kelp (Ascophyllum nodosum), štítná žláza, správný vývoj dítěte a další vědecky potvrzené zdravotní účinky

31.01.2023

Kelp je výživná mořská řasa s výrazným vlivem na funkce a kondici štítné žlázy. Má vysoký obsah jódu, který štítná žláza rovněž potřebuje pro správné fungování. Kelp pro vás nově vyrábíme v kapslích Blendea pro každodenní užívání. V článku proto vysvětlím zdravotní účinky kelpu a odkážu na odborné a vědecké zdroje, které tyto účinky potvrzují.

Číst celý článek

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) jako „nejlepší přítel žen“: Vědecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví (menstruační komfort a menopauza)

25.01.2023

Kontryhel obecný extrahujeme a zpracováváme jako tradiční léčivou bylinu do olejových kapek s MCT olejem pod značkou Blendea. Ač je kontryhel prospěšný i pro zdraví muže, v článku představím hlavně vedecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví. Významná je pomoc s bolestivou menstruací, nadměrným krvácením a podpora menopauzálního komfortu. Pokud si kapky objednáte, do 2 […]

Číst celý článek

Holistický detox: Zdravý a účinný postup očisty

06.01.2023

Holistický přístup k životu je čím dál oblíbenější. Stále více a více lidí si uvědomuje, že síla přírody je daleko mocnější než všechny možné léky a praktiky, které nám nabízí klasické zdravotnictví. Možná je právě tato cesta tou vhodnou variantou, jak začít znovu a provést tolik potřebný detox těla i mysli. Očistit se od škodlivých […]

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.