• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin.

Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů.

Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy. 

Cejlonská skořice je pro tělo ještě o něco prospěšnější. Třeba už jen v tom, že obsahuje nejméně toxického kumarínu (o něm níže).

cejlonská skořice a skořicovník
Cejlonská skořice se získává sušením tenkých a křehkých vrstev kůry skořicovníku

Základní informace 

  • Další názvy: Pravá skořice, Cinammomum zeylonicum
  • Země původu: Srí Lanka (ostrov Cejlon)
  • Prodává se v podobě: na kousky nařezaná vnitřní kůra, najemno namletá vnitřní kůra skořicovníku
  • Dostupnost v ČR a SR: ano
  • Produkt s obsahem cejlonské skořice: Blendea SUPERCOFFEE, Skořice olejová tunktura
cejlonská skořice
Pravá cejlonská skořice se vyznačuje příjemnou vůní, jemnou a sladkou chutí a příznivými účinky na zdraví.

Co přesně je cejlonská skořice?

Oblíbené koření skořice se získává z kůry rostliny známé pod názvem skořicovník, který se například v tradiční ajurvédské medicíně používá jako účinný lék při dýchacích a zažívacích potížích.

Charakteristickou vůni a chuť skořici dodává látka cinnamaldehyd, podle níž také získala své latinské jméno. Nejkvalitnější skořice pochází z osmiletých keřů skořicovníku.

Skořice se vyrábí tím, že se ořeže stonek skořicovníku, až zůstane vnitřní kůra. Z té se ještě odstraní zbytky dřevěných částí. Vnitřní kůra se poté suší tak dlouho, až vzniknou typické srolované tyčinky připomínající doutníky.

Skořice se prodává buď jako celé “tyčinky” nebo se usušená kůra mele na jemný prášek používaný jako koření.

VÍTE, že cejlonskou skořicí dochucujeme kávovou směs Blendea SUPERCOFFEE?

Společně s výbornou a intenzivní kávou si tak dopřejete skvělý chuťový zážitek.

Mleté medicinální houby v BIO kvalitě (chaga, reishi a hericium) zase posílí vaši imunitu.

Balení Supercoffee ležící na stole

Dva druhy skořice – pravá vs. falešná skořice

Pravá skořice, které se budeme v následujícím článku detailně věnovat, je díky svému původu označována jako cejlonská skořice.

Rozdíly mezi pravou a falešnou skořicí jsou velmi zásadní a nejedná se pouze o původ.

Té „falešné“ z Číny totiž chybí jemná a sladká chuť cejlonské skořice a navíc obsahuje větší množství jedovaté látky kumarin.

Existují dva různé druhy skořice:

  • Cejlonská (pravá) skořice
  • Čínská (Cassia) skořice 

Cejlonská skořice pěstovaná na Srí Lance bývá označovaná také jako pravá skořice.

Tou falešnou je myšlen druhý rozšířenější druh skořice čínská neboli Cassia, která se pěstuje v Číně.

Falešná skořice je běžnější zejména kvůli podstatně nižší ceně. Jak se tyto dva druhy liší?

  • Cejlonská skořice má jemnější a sladší chuť a aroma.
  • Čínská skořice je chuťově výraznější, ostřejší a aromatičtější.
  • Pravá cejlonská skořice obsahuje minimum jedovaté látky kumarin, která poškozuje játra.
  • Čínská skořice je levnější a v obchodech běžnější.
  • Cejlonská skořice je světle hnědá a křehká na dotyk, má daleko jemnější chuť a aroma.
  • Čínská skořice je hrubší, má tmavší červenější barvu a usušená kůra tvoří žlábkovité trubky.
  • Zatímco cejlonská skořice se pěstuje pouze na Srí Lance, čínská skořice se pěstuje v Číně, Barmě, Indii a Indonésii.
pravá cejlonská skořice
Všimněte si, jak je cejlonská skořice křehká a jemná..
falešná čísnká skořice
…a zde hrubá, na pohled až umělá, ale samozřejmě levnější čínská skořice.

Léčivé účinky cejlonské skořice

Léčivými účinky skořice se zabývají vědci po celém světě. Není na tom nic zvláštního, vždyť medicína využívá celou řadu léčivých bylin a rostlin.

Prospěšnější je cejlonská skořice, která obsahuje minimum jedovaté látky kumarin, a zato spoustu zdraví prospěšných látek.

Cejlonská skořice obsahuje celou řadu účinných a zdraví prospěšných látek jako silice, které obsahují cinnamaldehyd (aldehyd kyseliny skořicové, phellandrin a eugenol), bílkoviny, sacharidy, vlákninu, minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, sodík, selen), nenasycené mastné kyseliny, vitaminy (C, E, K), lutein, betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.

  • Uklidňuje a dodává pozitivní energii
  • Posiluje imunitní systém 
  • Snižuje cholesterol
  • Reguluje hladinu cukru v krvi
  • Podporuje léčbu cukrovky
  • Působí jako přírodní antioxidant
  • Pomáhá krevnímu oběhu a snižuje riziko vzniku srdečního onemocnění
  • Chrání tělo před oxidačním stresem
  • Má příznivý vliv na zažívání
  • Mírní bolesti žaludku a chrání před vznikem žaludečních vředů
  • protizánětlivé účinky
  • Blokuje virus HIV před napadením buněk
  • Pozitivní vliv při léčbě rakoviny
  • Preventivně chrání před neurodegenerativními onemocněními
  • Zrychluje metabolismus a mírní chuť na sladké
  • Posiluje kognitivní a paměťové funkce
Benefity cejlonské skořice v pár kapkách. Vyzkoušejte skořicovou tinkturu na báze MCT oleje.

Snižuje hladinu cukru a cholesterolu

Vědci například prokázali prospěšný vliv skořice u cukrovky, jelikož snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost na inzulin, hormonu odpovědného za transport krevního cukru z cév do buněk.

Částečně je dokonce skořice schopna napodobit a plnit funkce inzulinu. Podobné je to s regulací cholesterolu. 

Patří mezi silné antioxidanty

Zkoumají se také antioxidační účinky skořice. Pravá skořice obsahuje antioxidant epikatechin, který se nachází v borůvkách, tmavé čokoládě a červeném víně.

Tato látka má velký význam, protože chrání tělo před oxidačním stresem. Skořice je lepší antioxidant než oregano a česnek.

Má protizánětlivé, antimykotické a antibakteriální účinky

Skořice má silné protizánětlivé účinky, pomáhá tělu zbavit se infekcí a udržet zdravé buňky, podporuje vylučování odpadních látek z těla ven a účastní se obnovení poškozených tkání.

Konzumací skořice lze zmírnit projevy vzniklého zánětu v těle. 

Podporuje léčbu vážných onemocnění

Souvislost byla také nalezená při léčbě HIV díky obsahu látek zvaných flavonoidy, které virus blokují před napadením zdravých buněk.

Zkoumá se také vliv má skořice na léčbu roztroušené sklerózy a rakoviny.

Vědecké studie ukazují, že skořice brání růstu nádorových buněk. Skořice rovněž oddaluje projevy Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Bezpečné užívání a dávkování

S konzumací pravé cejlonské skořice nejsou spojené vedlejší účinky. U čínské je třeba být opatrný kvůli několikanásobně vyššímu obsahu jedovaté látky kumarin. 

Vzhledem k tomu, že u levnější skořice není často znám nejen původ, ale ani obsah kumarinu, je doporučeno konzumovat maximálně 1 lžičku skořice denně.

U ověřené pravé cejlonské skořice lze použít až 2,5 lžičky denně bez obav o zdraví. To platí u dospělého člověka.

TIP: Začněte každé ráno šálkou Blendea SUPERCOFFEE.

Nabije energií, povzbudí imunitu, zklidní zažívání a skvěle chutná.

Latte z kávy s medicinálními houbami
Skořicové latté z Blendea SUPERCOFFEE

Má cejlonská skořice i negativní účinky?

Při rozumné konzumace skořice žádné vedlejší negativní účinky nehrozí.

Při nadměrné konzumaci skořice se však objevují informace, že by mohla:

  • zvýšit riziko vzniku některých druhů rakovin (např. rakovina plic, ledvin a jater)
  • vyvolat nepříjemnou alergickou reakci v ústech (otoky, pálení, svědění, bílé skvrny)
  • způsobit nízkou hladinu cukru (hypoglykémii)

Co je to kumarin a proč je škodlivý?

Kumarin je jedovatá látka, která se nachází primárně v čínské skořici.

Pravá skořice kumarin obsahuje sice také v minimálním množství a to cca 300 mg v 1 kg skořice, u čínské skořice je obsah až desetinásobně vyšší.

Ve větším množství je kumarin toxický a může poškodit játra. Jeho denní příjem by neměl překročit 0,1 mg na 1 kg tělesné váhy.

Dále může kumarin reagovat s různými léky (např. aspirin, ibuprofen, warfarin a další) a vyvolat zdravotní komplikace.

Kumarin obsahují i běžné potraviny jako mrkev, petržel, celer, pastiňák, tabák, vanilka, jahody, meruňky a řada bylin (tomka vonná, koriandr, lékořice, andělika, mařinka, komonice atd.).

čínská skořice s kumarinem
Čínská skořice obsahuje několikanásobně vyšší množství toxické látky kumarin.

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Potenciál skořice se zdá být ohromný. Důležité však je vybrat si pravou skořici.

Sice si připlatíte, ale falešná skořice takové léčivé účinky prostě nemá. Ideální je mletá skořice, která se hodí do celé řady jídel, přidávat si ji můžete také do snídaňových jídel, jako jsou müsli, kaše, smoothie apod. 

Skořice neobsahuje téměř žádné kalorie, jídlům dodá sladší chuť, příjemné aroma a navíc má antioxidační účinky.

Vyzkoušet můžete například prémiovou kávovou směs Blendea SUPERCOFFEE, která kromě cejlonské skořice obsahuje medicinální houby (chaga, reishi, hericium pro podporu imunity) a vlákninu inulin z kořene čekanky (pro klidná střeva a žaludek) 😉

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

8 komentářů: “Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo”

  1. Přeji pěkný večer,
    mohu se zeptat jestli si mohu přidávat každé ráno i večer do kávy čajovou lžičku cejlonské skořice? Nebo máte nějaké recepty se skořicí jako doplněk? Moc děkuji a s přáním pěkného večera s pozdravem Snopek

    • Dobrý den, Ladislave.
      Podle odborníků je bezpečné denní množství 2 až 4 gramy skořice denně (polovina až jedna celá čajová lžička). ZDROJ > https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon
      Co se týče receptů, na internetu jich najdete spoustu, ale ty s takovým množstvím neuvažují, protože by výsledný pokrm chutnal jenom po skořici. TIPY > https://fresh.iprima.cz/sbirka-receptu-s-vonavou-skorici
      Z doplňků Blendea mohu doporučit naši SUPERCOFFEE, která obsahuje 0,33 g cejlonské skořice na dávku jedné čajové lžičky. Já osobně si dělám kávu ze 2 lžiček a to 2x za den. To je přibližně 1,3 gramu skořice, takže se toto množství přibližuje bezpečné doporučené dávce > https://www.blendea.cz/produkt/supercoffee/
      Jiné doplňky bohužel neznám, i když jistě existují 🙂
      Přeji krásný den a pevné zdraví.
      Lukáš z blogu Blendea

  2. Dobrý den .mužu skořici když mám nemocnou šitnou žlázu děkuji.mám sníženou

    • Dobrý den, Jano.
      Ano, podle dostupných důkazů je skořice bezpečná a velmi vhodná. Cituji:
      „Bylinky a koření jako zázvor, kurkuma, skořice a koriandr jsou dobré zahřívací byliny, které pomáhají zvýšit funkce metabolismu, které jsou velmi důležité pro osoby se sníženou funkcí štítné žlázy.“ (zdroj)
      Bylinky určitě různě střídejte a neužívejte pouze samotnou skořici ve zvýšeném množství. Berte ji jako součást zdravého jídelníčku.
      Přeji krásný den a pevné zdraví 🙂
      Lukáš z blogu Blendea

  3. MÓÓÓC pěkný článek, to jsem nevěděl o čínské skořici a říkal jsem si proč ty levnější chutnaji tak mdle🙈. Děkuji 👍

  4. Dobrý den. Co říkáte kombinaci cejlonské skořice s medem? Případně jaké s tím máte zkušenosti. My si to děláme sami již mnoho let, jako prevenci v zimním období. Ráno malou lžičku před jídlem a navečer před spaním. Skořicový med se dá koupit, ale k tomu důvěru nemám.

    • Dobrý den.
      Této kombinaci říkám pouze „Dobrou chuť, Františku“ 🙂 . Pokud Vám skořice s medem chutná, není důvod přestat ji takto konzumovat. O to lépe, pokud vidíte nějaké účinky v období nachlazení.
      Kupovaný skořicový med by také neměl být problém, ale sledujte si na etiketě, zda obsahuje pouze nějaké skořicové aroma nebo skutečnou skořici. Pokud si směs vyrobíte doma, určitě ušetříte a přesně víte, kolik čeho jste použil. Zdá se mi to tak výhodnější.
      Přeji krásný den a v aktuálním období nachlazení hlavně pevné zdraví 🙂
      Lukáš Chládek z blogu Blendea

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek