Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin.
Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů.
Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.
Cejlonská skořice je pro tělo ještě o něco prospěšnější. Třeba už jen v tom, že obsahuje nejméně toxického kumarínu (o něm níže).
Základní informace
- Další názvy: Pravá skořice, Cinammomum zeylonicum
- Země původu: Srí Lanka (ostrov Cejlon)
- Prodává se v podobě: na kousky nařezaná vnitřní kůra, najemno namletá vnitřní kůra skořicovníku
- Dostupnost v ČR a SR: ano
- Produkt s obsahem cejlonské skořice: Blendea SUPERCOFFEE, Skořice olejová tunktura
Co přesně je cejlonská skořice?
Oblíbené koření skořice se získává z kůry rostliny známé pod názvem skořicovník, který se například v tradiční ajurvédské medicíně používá jako účinný lék při dýchacích a zažívacích potížích.
Charakteristickou vůni a chuť skořici dodává látka cinnamaldehyd, podle níž také získala své latinské jméno. Nejkvalitnější skořice pochází z osmiletých keřů skořicovníku.
Skořice se vyrábí tím, že se ořeže stonek skořicovníku, až zůstane vnitřní kůra. Z té se ještě odstraní zbytky dřevěných částí. Vnitřní kůra se poté suší tak dlouho, až vzniknou typické srolované tyčinky připomínající doutníky.
Skořice se prodává buď jako celé “tyčinky” nebo se usušená kůra mele na jemný prášek používaný jako koření.
VÍTE, že cejlonskou skořicí dochucujeme kávovou směs Blendea SUPERCOFFEE?
Společně s výbornou a intenzivní kávou si tak dopřejete skvělý chuťový zážitek.
Mleté medicinální houby v BIO kvalitě (chaga, reishi a hericium) zase posílí vaši imunitu.
-
SUPERCOFFEE 100 gOd 548 Kč
Dva druhy skořice – pravá vs. falešná skořice
Pravá skořice, které se budeme v následujícím článku detailně věnovat, je díky svému původu označována jako cejlonská skořice.
Rozdíly mezi pravou a falešnou skořicí jsou velmi zásadní a nejedná se pouze o původ.
Té „falešné“ z Číny totiž chybí jemná a sladká chuť cejlonské skořice a navíc obsahuje větší množství jedovaté látky kumarin.
Existují dva různé druhy skořice:
- Cejlonská (pravá) skořice
- Čínská (Cassia) skořice
Cejlonská skořice pěstovaná na Srí Lance bývá označovaná také jako pravá skořice.
Tou falešnou je myšlen druhý rozšířenější druh skořice čínská neboli Cassia, která se pěstuje v Číně.
Falešná skořice je běžnější zejména kvůli podstatně nižší ceně. Jak se tyto dva druhy liší?
- Cejlonská skořice má jemnější a sladší chuť a aroma.
- Čínská skořice je chuťově výraznější, ostřejší a aromatičtější.
- Pravá cejlonská skořice obsahuje minimum jedovaté látky kumarin, která poškozuje játra.
- Čínská skořice je levnější a v obchodech běžnější.
- Cejlonská skořice je světle hnědá a křehká na dotyk, má daleko jemnější chuť a aroma.
- Čínská skořice je hrubší, má tmavší červenější barvu a usušená kůra tvoří žlábkovité trubky.
- Zatímco cejlonská skořice se pěstuje pouze na Srí Lance, čínská skořice se pěstuje v Číně, Barmě, Indii a Indonésii.
Léčivé účinky cejlonské skořice
Léčivými účinky skořice se zabývají vědci po celém světě. Není na tom nic zvláštního, vždyť medicína využívá celou řadu léčivých bylin a rostlin.
Prospěšnější je cejlonská skořice, která obsahuje minimum jedovaté látky kumarin, a zato spoustu zdraví prospěšných látek.
Cejlonská skořice obsahuje celou řadu účinných a zdraví prospěšných látek jako silice, které obsahují cinnamaldehyd (aldehyd kyseliny skořicové, phellandrin a eugenol), bílkoviny, sacharidy, vlákninu, minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, sodík, selen), nenasycené mastné kyseliny, vitaminy (C, E, K), lutein, betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.
- Uklidňuje a dodává pozitivní energii
- Posiluje imunitní systém
- Snižuje cholesterol
- Reguluje hladinu cukru v krvi
- Podporuje léčbu cukrovky
- Působí jako přírodní antioxidant
- Pomáhá krevnímu oběhu a snižuje riziko vzniku srdečního onemocnění
- Chrání tělo před oxidačním stresem
- Má příznivý vliv na zažívání
- Mírní bolesti žaludku a chrání před vznikem žaludečních vředů
- Má protizánětlivé účinky
- Blokuje virus HIV před napadením buněk
- Pozitivní vliv při léčbě rakoviny
- Preventivně chrání před neurodegenerativními onemocněními
- Zrychluje metabolismus a mírní chuť na sladké
- Posiluje kognitivní a paměťové funkce
Benefity cejlonské skořice v pár kapkách. Vyzkoušejte skořicovou tinkturu na báze MCT oleje.
-
Skořice olejové kapky 10 mlOd 399 Kč
Snižuje hladinu cukru a cholesterolu
Vědci například prokázali prospěšný vliv skořice u cukrovky, jelikož snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost na inzulin, hormonu odpovědného za transport krevního cukru z cév do buněk.
Částečně je dokonce skořice schopna napodobit a plnit funkce inzulinu. Podobné je to s regulací cholesterolu.
Patří mezi silné antioxidanty
Zkoumají se také antioxidační účinky skořice. Pravá skořice obsahuje antioxidant epikatechin, který se nachází v borůvkách, tmavé čokoládě a červeném víně.
Tato látka má velký význam, protože chrání tělo před oxidačním stresem. Skořice je lepší antioxidant než oregano a česnek.
Má protizánětlivé, antimykotické a antibakteriální účinky
Skořice má silné protizánětlivé účinky, pomáhá tělu zbavit se infekcí a udržet zdravé buňky, podporuje vylučování odpadních látek z těla ven a účastní se obnovení poškozených tkání.
Konzumací skořice lze zmírnit projevy vzniklého zánětu v těle.
Podporuje léčbu vážných onemocnění
Souvislost byla také nalezená při léčbě HIV díky obsahu látek zvaných flavonoidy, které virus blokují před napadením zdravých buněk.
Zkoumá se také vliv má skořice na léčbu roztroušené sklerózy a rakoviny.
Vědecké studie ukazují, že skořice brání růstu nádorových buněk. Skořice rovněž oddaluje projevy Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
Bezpečné užívání a dávkování
S konzumací pravé cejlonské skořice nejsou spojené vedlejší účinky. U čínské je třeba být opatrný kvůli několikanásobně vyššímu obsahu jedovaté látky kumarin.
Vzhledem k tomu, že u levnější skořice není často znám nejen původ, ale ani obsah kumarinu, je doporučeno konzumovat maximálně 1 lžičku skořice denně.
U ověřené pravé cejlonské skořice lze použít až 2,5 lžičky denně bez obav o zdraví. To platí u dospělého člověka.
TIP: Začněte každé ráno šálkou Blendea SUPERCOFFEE.
Nabije energií, povzbudí imunitu, zklidní zažívání a skvěle chutná.
Má cejlonská skořice i negativní účinky?
Při rozumné konzumace skořice žádné vedlejší negativní účinky nehrozí.
Při nadměrné konzumaci skořice se však objevují informace, že by mohla:
- zvýšit riziko vzniku některých druhů rakovin (např. rakovina plic, ledvin a jater)
- vyvolat nepříjemnou alergickou reakci v ústech (otoky, pálení, svědění, bílé skvrny)
- způsobit nízkou hladinu cukru (hypoglykémii)
Co je to kumarin a proč je škodlivý?
Kumarin je jedovatá látka, která se nachází primárně v čínské skořici.
Pravá skořice kumarin obsahuje sice také v minimálním množství a to cca 300 mg v 1 kg skořice, u čínské skořice je obsah až desetinásobně vyšší.
Ve větším množství je kumarin toxický a může poškodit játra. Jeho denní příjem by neměl překročit 0,1 mg na 1 kg tělesné váhy.
Dále může kumarin reagovat s různými léky (např. aspirin, ibuprofen, warfarin a další) a vyvolat zdravotní komplikace.
Kumarin obsahují i běžné potraviny jako mrkev, petržel, celer, pastiňák, tabák, vanilka, jahody, meruňky a řada bylin (tomka vonná, koriandr, lékořice, andělika, mařinka, komonice atd.).
SLOVO AUTORKY:
Potenciál skořice se zdá být ohromný. Důležité však je vybrat si pravou skořici.
Sice si připlatíte, ale falešná skořice takové léčivé účinky prostě nemá. Ideální je mletá skořice, která se hodí do celé řady jídel, přidávat si ji můžete také do snídaňových jídel, jako jsou müsli, kaše, smoothie apod.
Skořice neobsahuje téměř žádné kalorie, jídlům dodá sladší chuť, příjemné aroma a navíc má antioxidační účinky.
Vyzkoušet můžete například prémiovou kávovou směs Blendea SUPERCOFFEE, která kromě cejlonské skořice obsahuje medicinální houby (chaga, reishi, hericium pro podporu imunity) a vlákninu inulin z kořene čekanky (pro klidná střeva a žaludek) 😉
-
SUPERCOFFEE 100 gOd 548 Kč
Přeji pěkný večer,
mohu se zeptat jestli si mohu přidávat každé ráno i večer do kávy čajovou lžičku cejlonské skořice? Nebo máte nějaké recepty se skořicí jako doplněk? Moc děkuji a s přáním pěkného večera s pozdravem Snopek
Dobrý den, Ladislave.
Podle odborníků je bezpečné denní množství 2 až 4 gramy skořice denně (polovina až jedna celá čajová lžička). ZDROJ > https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon
Co se týče receptů, na internetu jich najdete spoustu, ale ty s takovým množstvím neuvažují, protože by výsledný pokrm chutnal jenom po skořici. TIPY > https://fresh.iprima.cz/sbirka-receptu-s-vonavou-skorici
Z doplňků Blendea mohu doporučit naši SUPERCOFFEE, která obsahuje 0,33 g cejlonské skořice na dávku jedné čajové lžičky. Já osobně si dělám kávu ze 2 lžiček a to 2x za den. To je přibližně 1,3 gramu skořice, takže se toto množství přibližuje bezpečné doporučené dávce > https://www.blendea.cz/produkt/supercoffee/
Jiné doplňky bohužel neznám, i když jistě existují 🙂
Přeji krásný den a pevné zdraví.
Lukáš z blogu Blendea
Dobrý den .mužu skořici když mám nemocnou šitnou žlázu děkuji.mám sníženou
Dobrý den, Jano.
Ano, podle dostupných důkazů je skořice bezpečná a velmi vhodná. Cituji:
„Bylinky a koření jako zázvor, kurkuma, skořice a koriandr jsou dobré zahřívací byliny, které pomáhají zvýšit funkce metabolismu, které jsou velmi důležité pro osoby se sníženou funkcí štítné žlázy.“ (zdroj)
Bylinky určitě různě střídejte a neužívejte pouze samotnou skořici ve zvýšeném množství. Berte ji jako součást zdravého jídelníčku.
Přeji krásný den a pevné zdraví 🙂
Lukáš z blogu Blendea
MÓÓÓC pěkný článek, to jsem nevěděl o čínské skořici a říkal jsem si proč ty levnější chutnaji tak mdle🙈. Děkuji 👍
Děkujeme pěkně za pochvalu, Pietro 🙂
Pouze připomenu, že 5% cejlonské skořice obsahuje náš produkt SUPERCOFFEE, takže jej můžete vyzkoušet.
Přeji krásný den a vždy pevné zdraví.
Lukáš z blogu Blendea
Dobrý den. Co říkáte kombinaci cejlonské skořice s medem? Případně jaké s tím máte zkušenosti. My si to děláme sami již mnoho let, jako prevenci v zimním období. Ráno malou lžičku před jídlem a navečer před spaním. Skořicový med se dá koupit, ale k tomu důvěru nemám.
Dobrý den.
Této kombinaci říkám pouze „Dobrou chuť, Františku“ 🙂 . Pokud Vám skořice s medem chutná, není důvod přestat ji takto konzumovat. O to lépe, pokud vidíte nějaké účinky v období nachlazení.
Kupovaný skořicový med by také neměl být problém, ale sledujte si na etiketě, zda obsahuje pouze nějaké skořicové aroma nebo skutečnou skořici. Pokud si směs vyrobíte doma, určitě ušetříte a přesně víte, kolik čeho jste použil. Zdá se mi to tak výhodnější.
Přeji krásný den a v aktuálním období nachlazení hlavně pevné zdraví 🙂
Lukáš Chládek z blogu Blendea
Dobrý den, mám crohnovu nemoc a před cca 14 dny jsem začala pít kávu s pravou cejlonskou skořicí.Chci se zeptat,zda mi nezpůsobuje problém, neboť jsem začala častěji chodit na toaletu.Dávám si
trochu na lžičku.
Děkuji za odpověď.Jana T
Dobrý den.
Zde bych se orientoval čistě podle selského rozumu a to vyřadit skořici na 2-3 dny a sledovat, zda se komplikce neztratí. Pokud ano, mohlo jít o její důsledek, a pokud ne, problém bude jinde. Možná jste citlivější na konkrétní kávu, kterou pijete. Můžete si to odzkoušet a kávu na čas vyměnit za jinou značku nebo typ.
Cituji jeden odborný zdroj, který jsem dohledal:
„Užívání velkých dávek cejlonské skořice po dlouhou dobu nebo pití velkého množství skořicového čaje může způsobit zažívací potíže. Ty mohou zahrnovat běžné komplikace, jako je nevolnost, bolest žaludku, zvracení a průjem. Skořice může také oddálit vyprazdňování žaludku, což pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi.“
Vyzkoušejte si dát pauzu a poté se nám zase klidně ozvěte 🙂
Přeji hezký den a vždy pevné zdraví.
Lukáš Chládek z blogu Blendea