Kyselina listová – seznamte se!

Pojem kyselina listová zřejmě již někdy každý z nás slyšel. Co si však pod ním představit?

O co jde, proč je tak důležitá a proč se po ní shánět? Jak je kyselina listová užitečná pro zdraví a proč by se o ni měly zajímat zejména těhotné ženy?

Jak se postarat o dostatečný příjem kyseliny listové a jaké potraviny patří k jejím hlavní zdrojům? Odpovědi na tyto otázky najdete na řádcích níže.

Pojem kyselina listová zřejmě již někdy každý z nás slyšel. Co si však pod ním představit?

O co jde, proč je tak důležitá a proč se po ní shánět? Jak je kyselina listová užitečná pro zdraví a proč by se o ni měly zajímat zejména těhotné ženy?

Jak se postarat o dostatečný příjem kyseliny listové a jaké potraviny patří k jejím hlavní zdrojům? Odpovědi na tyto otázky najdete na řádcích níže.

Kyselina listová – životně důležitý vitamín

Kazimierz Funk
Kazimierz Funk – otec vitamínů

Kyselina listová, acidum folicum, také folát, folacin nebo vitamín B9 se řadí k vitamínům skupiny B, tzv. B-komplexu.

B-komplex známe od roku 1912, v rýžových otrubách ho tehdy objevil polský biochemik Kazimierz Funk. Samostatný vitamín B9 – kyselina listová byla objevena až v roce 1941, a to v listech špenátu.

Vitamín B9 se řadí k vitamínům rozpustným ve vodě, stejně jako všechny vitamíny skupiny B:

  • vitamín B1 – thiamin
  • vitamín B2 – riboflavin
  • vitamín B3 – niacin
  • vitamín B5 – kyselina pantothenová
  • vitamín B6 – pyridoxin
  • vitamín B7 – biotin (vitamín H)
  • vitamín B9 – kyselina listová
  • vitamín B12 – kobalamin

Vitamíny B-komplexu jsou nezbytné pro fungování metabolických pochodů v lidském těle.

kyselina listová ve špenátu
Kyselina listová byla objevena ve špenátu v roce 1941

Bohatým zdrojem kyseliny listové je Blendea SUPERGREENS

Kyselina listová je v hojném množství zastoupena i v zelených superpotravinách. Směs 5 zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS obsahuje hned 731 µg kyseliny listové/100 g.

blendea supergreens produkt
Klikněte na obrázek a podívejte se na všechny zdravotní benefity směsi Blendea SUPERGREENS.

Účinky kyseliny listové v lidském těle

Kyselina listová se podílí na krvetvorbě, spolu s vitamínem B12 nebo železem. Je nezbytná pro tvorbu červených krvinek.

Nedostatek folátu může vést k tzv. megaloblastické anémii, kdy červené krvinky mění velikost a tvar. Tím snižují svoji schopnost přenášet kyslík a zkracují svoji životnost.

Projevem této anémie pak mohou být i zažívací potíže, nechutenství, nevolnosti nebo únava.

Vitamín B9 je užitečný zejména pro oběhovou soustavu a harmonizaci krevního tlaku.

Hovoří se také o preventivním působení, kdy chrání před kardiovaskulárními chorobami, ale má snižovat také riziko dalších civilizačních chorob (rakovinová onemocnění trávicího traktu, Alzheimerova choroba, deprese aj.).

Podílí se totiž na vzniku celé řady důležitých aminokyselin (tryptofan, glycin, methionin), a v souvislosti s tím i na snižování hladinu homocysteinu.

Dle některých vědeckých závěrů právě přebytek homocysteinu zvyšuje riziko vzniku některých civilizačních chorob.

Aktivní podoba kyseliny listové, tzv. tetrahydrofolát je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin a látek odpovědných za metabolické procesy v buňce.

Účastní se i všech významných procesů v celém lidském těle. Kyselina listová se vyzdvihuje zejména v souvislosti s těhotenstvím.

kyselina listová v těhotenství
Kyselina listová je v těhotenství nezbytná pro správný vývoj plodu

Kyselina listová v těhotenství

Folacin má klíčový význam pro správný vývoj plodu, především v počátečním stavu těhotenství, kdy se tvoří zárodky všech hlavních orgánů.

Nedostatek kyseliny listové v těhotenství se může negativně podepsat na růstu plodu, protože tato kyselina napomáhá správnému dělení buněk a diferenciaci tkání. Ohrožený je zejména nervový systém.

PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. pro ceskatelevize.cz

Pokud jste na začátku těhotentství je vhodné užívat preparát s obsahem kyseliny listové,která výrazně z 50% snižuje výskyt malformačních změn u miminka.

Doktor Michal Koucký z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pro tyden.cz

Užívá-li žena kyselinu listovou více než rok před otěhotněním a pokračuje v něm i během těhotenství, znatelně snižuje pravděpodobnost předčasného porodu, a to až o 70 procent.

Hrozí rozštěp páteře, srdeční vady, ale také předčasný porod nebo dokonce potrat. Kyselina listová snižuje v těhotenství riziko vrozených vývojových vad plodu.

Těhotné ženy by si proto měly příjem kyseliny listové hlídat, především v prvním trimestru, ideálně ještě před otěhotněním. Nedostatečný příjem kyseliny listové se může odrážet i na neplodnosti.

Projevy nedostatku kyseliny listové:

  • nechutenství, úbytek tělesné hmotnosti
  • průjem, zažívací potíže
  • únava a malátnost, bolesti hlavy
  • špatná paměť, snížená koncentrace
  • psychická nepohoda, náladovost, deprese
  • změny na sliznicích

To vše jsou projevy nedostatku kyseliny listové. Tímto nedostatkem trpí údajně velká část populace.

V hojné míře se s ním setkáváme u pacientů s onemocněním jater nebo ledvin, pacientů s poruchou vstřebávání živin, u seniorů, žen užívajících antikoncepci nebo kuřaček. Nedostatek kyseliny listové je hojně pozorován také u alkoholiků.

ČTĚTE TAKÉ: 8 pomocníků z přírody proti bolestem hlavy. 

Předávkování kyselinou listovou

Většina odborných zdrojů předávkování kyselinou listovou bere za neškodné, nadbytek folátu se z těla údajně bez potíží vyloučí.

Přesto se doporučuje obezřetnost u lidí, kteří nejsou zcela zdraví, například u pacientů s epilepsií.

Vysoká dávka vitamínu B9 v kombinaci s nedostatkem vitamínu B12 může být příčinou křečí.

Při předávkování se výjimečně mohou objevit zažívací potíže, podrážděnost žaludku, nadýmání, nevolnost, nervové poruchy, náladovost, hyperaktivita či nespavost.

Vysoké dávky folátu nejsou žádoucí v případě pernicozní anémie neléčené vitamínem B12. V případě anémie je proto nutné nejprve kontaktovat lékaře, aby stanovil přesnou diagnózu, konkrétní formu anémie, její příčinu a také vhodnou léčbu.

Doporučená denní dávka kyseliny listové

V Česku je průměrná doporučená denní dávka kyseliny listové 200 μg. *Doporučená denní dávka acidum folicum dle Wikipedie (v μg):

  • děti od 1 – 3 let: 50
  • děti od 4 – 11 let: 75 – 100
  • děti od 11 – 14 let: 150
  • muži (15+): 200
  • ženy (15+): 180
  • těhotné ženy: 400 – 600
kyselina listová ve potravinách
Kyselinu listovu najdete hlavně ve zelené listové zelenině, bylinkách a zelenině obecně. Čím zelenější, tím lepší.

Kyselina listová v potravinách

Již samotný název je nápovědou, kde kyselinu listovou hledat. Pochází z latinského „folium“ – česky „list“.

K jejím hlavním zdrojům patří listová zelenina (špenát, kapusta, brokolice aj.), potom také luštěniny, některé druhy ovoce, obilniny, ořechy nebo kvasnice, z živočišných zdrojů například játra.

Malou dávku vitamínu B9 lidské tělo vytváří samo, prostřednictvím střevních bakterií.

Kyselina listová v některých potravinách

  • čerstvé droždí: 1250 μg /100 g
  • pšeničné klíčky: 331 – 520 μg /100 g
  • kuřecí játra: 380 μg /100 g
  • sója: 54 – 240 μg /100 g
  • chřest: 100 – 155 μg /100 g
  • špenát: 80 – 145 μg /100 g
  • brokolice: 33 – 111 μg /100 g
  • vlašské ořechy: 66 – 77 μg /100 g
  • karotka: 28 – 55 μg /100 g
  • květák: 17 – 29 μg /100 g
  • Blendea SUPERGREENS – 731 µg/100 g
zelené smoothie s obsahem kyseliny listové
Smoothie lze připravit ze zeleniny nebo do něj přidejte lžičku Blendea SUPERGREENS, čím také posilníte zdravotní účinky

Pozor, jak s kyselinou zacházíte

Jakkoli je kyselina listová užitečná, bohužel má jednu nepříjemnou vlastnost. Není stabilní.

Její vstřebatelnost je pouze 50 – 70 %, a ještě se snižuje tepelnou úpravou či špatným skladováním.

Vstřebatelnost z potravinových doplňků je mnohem vyšší. Na druhé straně v nich chybí další živiny, které vstřebatelnost acidum folicum mohou podpořit, především jde o vitamín C a vitamín B12.

Je citlivá nejenom na teplo, ale reaguje i na kyslík, zásadité pH nebo luhování ve vodě.

Vařením se údajně ztrácí až 95 % kyseliny listové. Pokud chceme kyselinu listovou doplnit prostřednictvím potravy, je nutné, aby tato potrava byla čerstvá a syrová.

Mezi hlavní pokrmy, které dodají dostatečné množství kyseliny listové, tedy patří čerstvé zeleninové saláty, zeleninové šťávy nebo smoothies.

Doplňte kyselinu listovou? 

špenátové smoothie

Umixujte si některé z našich výživných smoothies, nabitých nejenom vitamínem B9, ale i mnoha dalšími mikroživinami. Připravte si vitamínový koktejl plný zdraví, např.:

Umixujte si některé z našich výživných smoothies, nabitých nejenom vitamínem B9, ale i mnoha dalšími mikroživinami. Připravte si vitamínový koktejl plný zdraví, např.:

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    2 komentáře: “Kyselina listová – seznamte se!”

    1. Dobrý den, přes 5 let užívám warfarin 5 mg. Nyní mi oční lékařka doporučila užívat vitamin.doplňky skupiny B. V lékárně jsem zakoupil přírodní B komplex PANGAMIN, ale zjistil jsem, že tento přípravek obsahuje i kyselinu listovou. V lékárně mi nedali jednoznačnou odpověď na otázku, zda pro mne není nebezpečné současné užívání warfarinu a pangaminu. Mám proto stejnou otázku na vás. Děkuji za odpověď.
      Petr C. Hr.Králové

      • Dobrý den,

        lituji, ale nejsme lékařský web a na dotaz nedovedu odpovědět. Dotaz prosím směrujte na oční lékařku, která Vám tyto doplňky doporučila. Má nejlepší přehled o Vašem zdravotním stavu, a proto Vám poradí nejlépe.

        Přeji krásný den a pevné zdraví.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Odlesňování dusí celou planetu. I vy můžete pomoct společně se značkou Blendea.

    19.10.2020

    Deforestace (odlesňování) doma i ve světě je alarmující problém a týká se nás všech, i když si to v Česku zatím ne každý uvědomuje. Stromy a flóra hrají v našich životech a e stavu celé Země důležitou roli. Vyrábí nám kyslík a udržují funkci vodního ekosystému. A i přesto si jich lidstvo neváží tak, jak […]

    Číst celý článek

    Skořicové overnight oats s ovocem a SUPERGREENS (napumpujte se vitamíny 💚 )

    09.10.2020

    Večer naplníte zavařovačku samými dobrými surovinami a necháte přes noc uležet. Ráno na vás bude v lednici čekat sytá a sladká snídaně plná vitamínů do sychravého dne. Přesně tak jednoduchý je recept na overnight oats s ovocem, skořicí a Blendeou SUPERGREENS.

    Číst celý článek

    Zakladatelka Soulmio.com Simona Zábržová: Padlo tabu, že jít k psychologovi rovná se být blázen (rozhovor)

    07.10.2020

    Zakladatelka Soulmio.com Simona Zábržová mluví o tom, zda se české firmy starají o psychickou pohodu svých zaměstnanců, jaké psychické problémy sebou nese dnešní uspěchaná doba zaměřená na výkon a poradí, co dělat doma pro každodenní psychohygienu.

    Číst celý článek

    “22 kilogramů šlo dolů a cítím se dobře,” pochvaluje si změnu životosprávy zákaznice Aneta

    30.09.2020

    Mladá maminka Aneta je naše spokojená zákaznice. Popisuje zdravotní problémy, které ji trápily a změny v životosprávě, díky kterým se komplikací zbavila. Aneta užívá Blendea SUPERGREENS a popisuje, jak přesně jí zelená směs pomohla.

    Číst celý článek

    Maracuja – exotické ovoce pro podporu imunity, snížení zánětů s výbornými nutričními hodnotami

    16.09.2020

    Maracuja je slaďoučké exotické ovoce, které lze v sezoně koupit i u nás. Článek popíše všechny prospěšné benefity plodů marakuje na vaše zdraví. Čtěte dál, abyste zjistili, v čem přesně je maracuja pro tělo prospěšná a jaké má výživové hodnoty.

    Číst celý článek

    Eleuterokok ostnitý (Sibiřský ženšen) – pozitivní účinky na imunitu, výkon a kondici potvrzené vědci

    19.08.2020

    Eleuterok je velice zajímavá, “jedovatě” vypadající rostlina, která má ale znamenité účinky na imunitu kondici a výkon. Článek přečtete za 6 minut. Naučí vás Sibiřský ženšen správně užívat a upozorní na případná negativa. V článku budu používat oficiální název Eleuterokok ostnitý. Sibiřský ženšen je pouze přezdívka a lidové označení.

    Číst celý článek

    5 nejšílenějších superpotravin, které ale má smysl vyzkoušet (pokud vám nepřijde špatně :) )

    05.08.2020

    Superpotraviny jsou potraviny se zvýšeným obsahem živin. Některé dobře znáte a chutnají vám. Třeba lahodné borůvky, tradiční kysané zelí nebo pikantní zázvor. Některé prospěšné superpotraviny ale nevypadají právě jako lahůdky a možná si je ani nebudete chtít “vpustit do baráku” 🙂 Každopádně jejich výživové hodnoty a účinky na lidské zdraví jsou nepopíratelné. Zde je 5 […]

    Číst celý článek

    Silné potraviny pro přirozené posílení imunity. Pochutnáte si a dlouhodobě odoláte nemocem.

    05.08.2020

    Článek přečtete za 6 minut a doporučí vám konkrétní potraviny pro podporu imunity (obranyschopnosti organismu), které je vhodné do jídelníčku zařadit celoročně. Některé máte doma, další teprve poznáte.

    Číst celý článek

    NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

    28.07.2020

    Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

    Číst celý článek

    Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

    28.07.2020

    Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]