Kyselina listová – seznamte se!

Pojem kyselina listová zřejmě již někdy každý z nás slyšel. Co si však pod ním představit?

O co jde, proč je tak důležitá a proč se po ní shánět? Jak je kyselina listová užitečná pro zdraví a proč by se o ni měly zajímat zejména těhotné ženy?

Jak se postarat o dostatečný příjem kyseliny listové a jaké potraviny patří k jejím hlavní zdrojům? Odpovědi na tyto otázky najdete na řádcích níže.

Pojem kyselina listová zřejmě již někdy každý z nás slyšel. Co si však pod ním představit?

O co jde, proč je tak důležitá a proč se po ní shánět? Jak je kyselina listová užitečná pro zdraví a proč by se o ni měly zajímat zejména těhotné ženy?

Jak se postarat o dostatečný příjem kyseliny listové a jaké potraviny patří k jejím hlavní zdrojům? Odpovědi na tyto otázky najdete na řádcích níže.

Kyselina listová – životně důležitý vitamín

Kazimierz Funk
Kazimierz Funk – otec vitamínů

Kyselina listová, acidum folicum, také folát, folacin nebo vitamín B9 se řadí k vitamínům skupiny B, tzv. B-komplexu.

B-komplex známe od roku 1912, v rýžových otrubách ho tehdy objevil polský biochemik Kazimierz Funk. Samostatný vitamín B9 – kyselina listová byla objevena až v roce 1941, a to v listech špenátu.

Vitamín B9 se řadí k vitamínům rozpustným ve vodě, stejně jako všechny vitamíny skupiny B:

  • vitamín B1 – thiamin
  • vitamín B2 – riboflavin
  • vitamín B3 – niacin
  • vitamín B5 – kyselina pantothenová
  • vitamín B6 – pyridoxin
  • vitamín B7 – biotin (vitamín H)
  • vitamín B9 – kyselina listová
  • vitamín B12 – kobalamin

Vitamíny B-komplexu jsou nezbytné pro fungování metabolických pochodů v lidském těle.

kyselina listová ve špenátu
Kyselina listová byla objevena ve špenátu v roce 1941

Bohatým zdrojem kyseliny listové je Blendea SUPERGREENS

Kyselina listová je v hojném množství zastoupena i v zelených superpotravinách. Směs 5 zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS obsahuje hned 731 µg kyseliny listové/100 g.

blendea supergreens produkt
Klikněte na obrázek a podívejte se na všechny zdravotní benefity směsi Blendea SUPERGREENS.

Účinky kyseliny listové v lidském těle

Kyselina listová se podílí na krvetvorbě, spolu s vitamínem B12 nebo železem. Je nezbytná pro tvorbu červených krvinek.

Nedostatek folátu může vést k tzv. megaloblastické anémii, kdy červené krvinky mění velikost a tvar. Tím snižují svoji schopnost přenášet kyslík a zkracují svoji životnost.

Projevem této anémie pak mohou být i zažívací potíže, nechutenství, nevolnosti nebo únava.

Vitamín B9 je užitečný zejména pro oběhovou soustavu a harmonizaci krevního tlaku.

Hovoří se také o preventivním působení, kdy chrání před kardiovaskulárními chorobami, ale má snižovat také riziko dalších civilizačních chorob (rakovinová onemocnění trávicího traktu, Alzheimerova choroba, deprese aj.).

Podílí se totiž na vzniku celé řady důležitých aminokyselin (tryptofan, glycin, methionin), a v souvislosti s tím i na snižování hladinu homocysteinu.

Dle některých vědeckých závěrů právě přebytek homocysteinu zvyšuje riziko vzniku některých civilizačních chorob.

Aktivní podoba kyseliny listové, tzv. tetrahydrofolát je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin a látek odpovědných za metabolické procesy v buňce.

Účastní se i všech významných procesů v celém lidském těle. Kyselina listová se vyzdvihuje zejména v souvislosti s těhotenstvím.

kyselina listová v těhotenství
Kyselina listová je v těhotenství nezbytná pro správný vývoj plodu

Kyselina listová v těhotenství

Folacin má klíčový význam pro správný vývoj plodu, především v počátečním stavu těhotenství, kdy se tvoří zárodky všech hlavních orgánů.

Nedostatek kyseliny listové v těhotenství se může negativně podepsat na růstu plodu, protože tato kyselina napomáhá správnému dělení buněk a diferenciaci tkání. Ohrožený je zejména nervový systém.

PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. pro ceskatelevize.cz

Pokud jste na začátku těhotentství je vhodné užívat preparát s obsahem kyseliny listové,která výrazně z 50% snižuje výskyt malformačních změn u miminka.

Doktor Michal Koucký z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pro tyden.cz

Užívá-li žena kyselinu listovou více než rok před otěhotněním a pokračuje v něm i během těhotenství, znatelně snižuje pravděpodobnost předčasného porodu, a to až o 70 procent.

Hrozí rozštěp páteře, srdeční vady, ale také předčasný porod nebo dokonce potrat. Kyselina listová snižuje v těhotenství riziko vrozených vývojových vad plodu.

Těhotné ženy by si proto měly příjem kyseliny listové hlídat, především v prvním trimestru, ideálně ještě před otěhotněním. Nedostatečný příjem kyseliny listové se může odrážet i na neplodnosti.

Projevy nedostatku kyseliny listové:

  • nechutenství, úbytek tělesné hmotnosti
  • průjem, zažívací potíže
  • únava a malátnost, bolesti hlavy
  • špatná paměť, snížená koncentrace
  • psychická nepohoda, náladovost, deprese
  • změny na sliznicích

To vše jsou projevy nedostatku kyseliny listové. Tímto nedostatkem trpí údajně velká část populace.

V hojné míře se s ním setkáváme u pacientů s onemocněním jater nebo ledvin, pacientů s poruchou vstřebávání živin, u seniorů, žen užívajících antikoncepci nebo kuřaček. Nedostatek kyseliny listové je hojně pozorován také u alkoholiků.

ČTĚTE TAKÉ: 8 pomocníků z přírody proti bolestem hlavy. 

Předávkování kyselinou listovou

Většina odborných zdrojů předávkování kyselinou listovou bere za neškodné, nadbytek folátu se z těla údajně bez potíží vyloučí.

Přesto se doporučuje obezřetnost u lidí, kteří nejsou zcela zdraví, například u pacientů s epilepsií.

Vysoká dávka vitamínu B9 v kombinaci s nedostatkem vitamínu B12 může být příčinou křečí.

Při předávkování se výjimečně mohou objevit zažívací potíže, podrážděnost žaludku, nadýmání, nevolnost, nervové poruchy, náladovost, hyperaktivita či nespavost.

Vysoké dávky folátu nejsou žádoucí v případě pernicozní anémie neléčené vitamínem B12. V případě anémie je proto nutné nejprve kontaktovat lékaře, aby stanovil přesnou diagnózu, konkrétní formu anémie, její příčinu a také vhodnou léčbu.

Doporučená denní dávka kyseliny listové

V Česku je průměrná doporučená denní dávka kyseliny listové 200 μg. *Doporučená denní dávka acidum folicum dle Wikipedie (v μg):

  • děti od 1 – 3 let: 50
  • děti od 4 – 11 let: 75 – 100
  • děti od 11 – 14 let: 150
  • muži (15+): 200
  • ženy (15+): 180
  • těhotné ženy: 400 – 600
kyselina listová ve potravinách
Kyselinu listovu najdete hlavně ve zelené listové zelenině, bylinkách a zelenině obecně. Čím zelenější, tím lepší.

Kyselina listová v potravinách

Již samotný název je nápovědou, kde kyselinu listovou hledat. Pochází z latinského „folium“ – česky „list“.

K jejím hlavním zdrojům patří listová zelenina (špenát, kapusta, brokolice aj.), potom také luštěniny, některé druhy ovoce, obilniny, ořechy nebo kvasnice, z živočišných zdrojů například játra.

Malou dávku vitamínu B9 lidské tělo vytváří samo, prostřednictvím střevních bakterií.

Kyselina listová v některých potravinách

  • čerstvé droždí: 1250 μg /100 g
  • pšeničné klíčky: 331 – 520 μg /100 g
  • kuřecí játra: 380 μg /100 g
  • sója: 54 – 240 μg /100 g
  • chřest: 100 – 155 μg /100 g
  • špenát: 80 – 145 μg /100 g
  • brokolice: 33 – 111 μg /100 g
  • vlašské ořechy: 66 – 77 μg /100 g
  • karotka: 28 – 55 μg /100 g
  • květák: 17 – 29 μg /100 g
  • Blendea SUPERGREENS – 731 µg/100 g
zelené smoothie s obsahem kyseliny listové
Smoothie lze připravit ze zeleniny nebo do něj přidejte lžičku Blendea SUPERGREENS, čím také posilníte zdravotní účinky

Pozor, jak s kyselinou zacházíte

Jakkoli je kyselina listová užitečná, bohužel má jednu nepříjemnou vlastnost. Není stabilní.

Její vstřebatelnost je pouze 50 – 70 %, a ještě se snižuje tepelnou úpravou či špatným skladováním.

Vstřebatelnost z potravinových doplňků je mnohem vyšší. Na druhé straně v nich chybí další živiny, které vstřebatelnost acidum folicum mohou podpořit, především jde o vitamín C a vitamín B12.

Je citlivá nejenom na teplo, ale reaguje i na kyslík, zásadité pH nebo luhování ve vodě.

Vařením se údajně ztrácí až 95 % kyseliny listové. Pokud chceme kyselinu listovou doplnit prostřednictvím potravy, je nutné, aby tato potrava byla čerstvá a syrová.

Mezi hlavní pokrmy, které dodají dostatečné množství kyseliny listové, tedy patří čerstvé zeleninové saláty, zeleninové šťávy nebo smoothies.

Doplňte kyselinu listovou? 

špenátové smoothie

Umixujte si některé z našich výživných smoothies, nabitých nejenom vitamínem B9, ale i mnoha dalšími mikroživinami. Připravte si vitamínový koktejl plný zdraví, např.:

Umixujte si některé z našich výživných smoothies, nabitých nejenom vitamínem B9, ale i mnoha dalšími mikroživinami. Připravte si vitamínový koktejl plný zdraví, např.:

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

3 komentáře: “Kyselina listová – seznamte se!”

  1. Dobrý den, přes 5 let užívám warfarin 5 mg. Nyní mi oční lékařka doporučila užívat vitamin.doplňky skupiny B. V lékárně jsem zakoupil přírodní B komplex PANGAMIN, ale zjistil jsem, že tento přípravek obsahuje i kyselinu listovou. V lékárně mi nedali jednoznačnou odpověď na otázku, zda pro mne není nebezpečné současné užívání warfarinu a pangaminu. Mám proto stejnou otázku na vás. Děkuji za odpověď.
    Petr C. Hr.Králové

    • Dobrý den,

      lituji, ale nejsme lékařský web a na dotaz nedovedu odpovědět. Dotaz prosím směrujte na oční lékařku, která Vám tyto doplňky doporučila. Má nejlepší přehled o Vašem zdravotním stavu, a proto Vám poradí nejlépe.

      Přeji krásný den a pevné zdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek