• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Nemoc zažívacího traktu celiakie: Jak se projevuje a jak zmírnit její projevy ??

Nemoc zažívacího traktu celiakie: Jak se projevuje a jak zmírnit její projevy ??

Zatímco někteří mohou jíst cokoliv a v jakékoliv kombinaci, aniž by je trápily žaludeční potíže, celiaci mají problémy i při konzumaci obyčejného rohlíku. Různé poruchy zažívání nejsou neobvyklé a při správném přístupu nemusí ohrožovat zdraví. Mezi ty častější patří celiakie. Co to je a jak se s ní vypořádat?

Některé druhy obilovin obsahují lepek, který někteří jedinci nedokáží v pohodě strávit.

Co znamená celiakie

Mezi lidmi není celiakie neznámým pojmem. Obecně se ví, že je to autoimunitní nemoc, jež postihuje zažívací trakt a souvisí s obilovinami a jejich produkty, jako jsou pečivo a těstoviny, ale také většina běžných sladkostí, domácí buchty a koláče. 

Příčinou nejsou samotné obiloviny, ale jedna ze složek, kterou obsahují. Jde o lepek neboli gluten. Někteří lidé mohou mít s trávením této látky značné potíže, jež se mohou projevovat jako celoživotní nesnášenlivost (intolerance) lepku nebo alergie na lepek.

Alergie na lepek versus intolerance lepku

Nepleťte si celiakii s alergií na lepek. Ve skutečnosti se jedná se o dvě různé nemoci, které se liší způsobem reakce na lepek. 

  • Alergie na lepek se projevuje jako okamžitá alergická reakce hned po konzumaci lepku v podobě bolestí, průjmu, plynatosti, dušnosti, otok v krku a vyrážka. Pomáhá vyloučit lepek z potravy. Alergie na lepek se může po nějaké době vytratit.
  • Celiakie znamená celoživotní nesnášenlivost lepku. Nekontrolovaný příjem lepku vede k poškození tenkého střeva až atrofii střevní tkáně. To znamená, že se povrch tenkého střeva zmenšuje, dochází ke snižování jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. To může vést i k vážnému narušení funkcí metabolismu. Nemoc sama od sebe nezmizí a až na úplné vyloučení lepku ze stravy neexistuje jiná úspěšná léčba.
  • Nejméně zastoupeným typem nesnášenlivost lepku je tzv. neceliakální citlivost na lepek. Dotyčná osoba netrpí celiakií, nicméně mu bezlepková dieta přináší úlevu a mírní opakované zažívací potíže.

Co je lepek a ve kterých potravinách se nachází

Lepek představuje základní bílkovinnou složku některých druh obilovin. V rostlinné stravě patří ke kvalitním a dobře stravitelným zdrojům bílkovin, se kterým si zdravý trávicí trakt bez problémů poradí.

Je přítomen v obalu zna. Těsto připravené z obilovin se s ostatními surovinami velmi dobře spojí, hotové těsto je pružné a nadýchané a dobře se z něj peče. Hotový produkt drží tvar a je chutný.  

Největší množství lepku obsahuje pšenice, žito, ječmen a oves. Z nich nejméně závadnou obilovinou je oves, který je pro celiaky je za ideálních podmínek vhodný. Při jeho zpracování však hrozí riziko kontaminace pšenicí, a proto se raději nedoporučuje.

Nejznámější zdroje lepku:

  • pšeničná mouka a její druhy – špalda, khorasan (kamut), jednozrnka a dvouzrnka,
  • ječná, žitná, grahamová a ovesná mouka, bulgur, slad, krupice, jáhly
  • slané a sladké pečivo vyrobené z výše uvedených druh muk – chléb, rohlíky, koláče, bagety a další,
  • těstoviny vyrobené z výše uvedených druh muk,
  • hranolky, krokety a těsto na bramborové knedlíky, kaši a bramboráky,
  • cukrářské výrobky – sušenky, oplatky, zákusky, buchty, plněné čokolády a bonbóny, piškoty a další,
  • kypřící prášek do pečiva,
  • hotové kořenící směsi, instantní polévky a omáčky,
  • vybrané masné výrobky – jitrnice, prejt, uzeniny a jiné,
  • rostlinné maso klasi, robi a seitan.

Lepek ale nemusí obsahovat pouze potraviny. V malém množství se může se nacházet také v pečující a estetické kosmetice (rtěnka, lesk a balzám na rty, přípravky na pleť a vlasy) a v dětské modelovací hmotě (modelíně).

VÍTE, ŽE se lepek může, byť ve stopovém množství, nacházet v polotovarech, kde byste ho nečekali. Jsou to zmrzlina, pudink, marcipán, kečup, hořčice, kupované salátové dresinky a vývary, výživové doplňky, léky a další. Do potravin je lepek přidáván kvůli dobré schopnosti ochucování. Trpíte-li vy nebo vaši blízcí celiakií, vždy pozorně čtěte složení a informace na etiketě potravin.

Celiakie znamená doživotní zákaz pečivo a dalších potravin obsahující rizikové obiloviny.

Jak intolerance lepku vzniká, u koho a jak se projevuje

Hlavní příčinou vzniku celiakie jsou genetické predispozice. Vliv mohou mít další takzvané spouštěcí (rizikové) faktory, mezi něž patří například dlouhodobý stres, virová infekce, těhotenství, cukrovka (diabetes 1. typu), lupus, onemocnění štítné žlázy a další. 

Celiakie postihuje děti i dospělé po celém světě a je běžnější u žen než u mužů. Objevuje se pouze u osob s určitými geny a je také pravděpodobné, že se rozvine u těch osob, v jejichž rodině už tuto nemoc někdo měl nebo má. Celiakie se vyskytuje častěji u jedinců, kteří mají Downův syndrom, Turnerův syndrom a Williamsův syndrom.

Nejčastěji se celiakie začíná projevovat už v útlém dětství mezi 6 měsícem a 2 rokem věku poté, co dítěti začne být podávaná strava obsahující lepek. Vypuknout ale může v každém věku. U starších dětí a dospělých se může projevit po výrazné zátěži (např. nemoc) a kromě uvedených střevních problémů se mohou projevit mimostřevní příznaky.

Výjimečnými jsou i jedinci, u nichž se neobjeví žádné příznaky, a na celiakii se přijde doslova náhodou. Pro velkou rozmanitost příznaků se celiakii často přezdívá nemoc chameleon.

Běžné příznaky celiakie u dětí a dospělých

Příznaky celiakie se dělí typické a atypické. Typické se projevují většinou v dětském věku a jedná se zejména o střevní potíže. Atypické projevy celiakie jsou běžnější i dospělých lidí, u nichž nebyla nemoc odhalena, a tudíž ani léčena. Většinou se jedná o mimostřevní obtíže.

Typické příznaky celiakie:

Atypické projevy celiakie:

Jaké existují formy celiakie

  1. Klasická (symptomatická) – běžné projevy, přítomnost celiakálních protilátek v krvi a pozitivní biopsie (tj. nález atrofie sliznice tenkého střeva),
  2. Atypická – mimostřevní projevy (např. chudokrevnost a osteoporóza), protilátky jsou v krvi, biopsie je pozitivní,
  3. Silentní (tichá) – bez obvyklých příznaků, protilátky v krvi, biopsie pozitivní. Není-li celiakie včas rozpoznána, může dojít ke komplikacím.
  4. Latentní – žádné příznaky, biopsie je normální a v krvi se nachází protilátky.

PRO ZAJÍMAVOST: Celiakie je autoimunitní choroba s prevalencí 0,5 až 2 % ve vyspělých zemích. V ČR se odhaduje 40 000 až 50 000 nemocných. Diagnostikováno je však cca 10 až 15 % z nich. (Zdroj: celiak.cz – cílený screening celiakie

Je možné celiakie vyléčit? Jak?

Včasná diagnóza nemoci je velmi důležitá. Čím dříve je celiakie odhalena, tím méně škod na zdraví stihne napáchat. Vyléčit nelze, je však možné úplně eliminovat její příznaky. 

U malých dětí je doporučeno sledovat často se opakující zažívací obtíže, u dospělých osob jakékoliv dlouhotrvající zdravotní problémy, které by mohly signalizovat celiakii, ale i jiné méně či více závažné onemocnění. 

Jak diagnóza celiakie probíhá 

Vyšetření zahrnuje lékařské a rodinné anamnézy, fyzické vyšetření a výsledků provedených testů. K diagnostice celiakie se využívají krevní testy a biopsie tenkého střeva.

  1. vyšetření krve – v krvi celiaka se mohou nacházet protilátky působící proti vlastním tkáním,
  2. gastroskopie s enterobiopsii – odebrání vzorku sliznice střeva a následné zjištění možného poškození,
  3. genetické vyšetření a ultrazvuk střev – doplňkové vyšetřovací metody, kterou mohou nemoc potvrdit.

Na celiakii nebyl dosud objeven žádný lék. Jediným řešením, jak se s nemocí vypořádat, tak zůstává bezlepková dieta. Její princip je jednoduchý, o to hůře se však dodržuje. Princip spočívá ve vyloučení veškerých potravin obsahujících lepek ze stravy. Přísná dieta je jedinou možností, jak sliznici střeva ochránit před dalšími záněty, vrátit ji do původního stavu a zbavit se všech projevů nemoci.

Léky se užívají při léčbě některých vedlejších projevů (např. dermatitis herpetiformis) a ve výjimečných případech, kdy u pacienta dojde k celiakální krizi, refrakterní celiakii nebo ulcerózní jejunoileitidě), kdy se podávají glukokortikoidy a imunosupresiva schopná zmírnit nepřiměřenou imunitní reakci.

Vzácným případem je refrakterní celiakie, kdy příznaky a poškození tenkého střeva přetrvávají nebo se vracejí i přes dodržování  velmi přísné bezlepkové diety.  Může vést k vážným zdravotním komplikacím, jako je podvýživa či rakovina nazývaná lymfom spojený s enteropatií.

Bezlepková dieta – co jíst a nejíst při celiakii

Strava zdravého člověka obsahuje 7 až 13 gramů lepku denně. Pro celiaka však představuje problém už 100 miligramů lepku denně. Za zdraví bezpečnou dávku je považováno 20 až 50 miligramu lepku za den. Méně je lepší než více.

Pro normálního člověka může být přechod z běžné stravy na bezlepkovou dietu náročný. Ze stravy je nutno vyloučit všechny rizikové obiloviny a jejich produkty

Celiak nesmí vůbec konzumovat běžné pečivo, těstoviny a pokrmy obsahující pšeničnou a žitnou mouku, ječmen a většinou i oves. Tyto potraviny však tvoří podstatnou část jídelníčku a je nutné nahradit jinými na podobné živiny bohatými potraviny.

Celiaci a doplňky stravy

Vhodné jsou rovněž pravidelné návštěvy gastroenterologa, který mimo jiné sleduje stav výživy pacienta. Při zjištění nedostatku živin, minerálů a vitamínů, je doporučeno užívat doplňky stravy. Většinou je nutné doplňovat vápník, železo, vitaminy A, B, C a D.

Směs zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS tělu doplní železo, vitamin A a zároveň příznivě podpoří zažívání.

Co jsou bezlepkové potraviny?

Potraviny, které si zaslouží označení bezlepkové, nesmí obsahovat více než 20 miligramů lepku na 1 kilogram potraviny. Bezlepkové potraviny mohou být označeny mezinárodně uznávaným symbolem přeškrtnutého pšeničného klasu a nápisem “gluten free” (česky bez lepku).

Celiaci by s měli dávat pozor na potraviny s velmi nízkým obsahem lepku, které obsahují méně než 100 miligramu lepku na 1 kilogram potraviny. V případě nejasného složení je lepší potraviny nekupovat a nekonzumovat.

Při návštěvě restauračního zařízení má každý zákazník právo vyžádat si seznam alergenů, které vybrané jídlo může obsahovat. Při vaření a přípravě jídel doma je nutno naučit se, jak standardní obiloviny a jejich produkty nahradit. 

Seznam potravin, které neobsahují lepek:

  • obiloviny bez lepku – proso, pohanka, amarant, quinoa, kukuřice, hnědá rýže,
  • luštěniny – fazole, čočka, hrách, cizrna, sója,
  • zelenina a ovoce – včetně brambor jako jedné z nejčastějších příloh,
  • ořechy a semena,
  • maso a ryby,
  • vejce,
  • mléko a mléčné výrobky bez přidaných obilovin a cereálií,
  • speciální bezlepkové suroviny (pečivo, těstoviny, cereálie, sušenky a další).
Bezlepkové potraviny jsou označený speciálním symbolem a nápisem.

Potraviny, které dělají celiakům dobře

Nápoje z aloe vera

Aloe vera má protizánětlivé účinky a pomáhá léčit i zánět tenkého střevy a navíc podporuje zdravé trávení. Každodenní užívání může zklidnit podrážděný trávicí trakt a obnovit střevní mikroflóru.

Nápoje z aloe vera může celiakům pomoci vyléčit záněty tenkého střeva způsobený nesnášenlivostí lepku.

Probiotika

Také probiotika mají na střeva ozdravný vliv a mohou je chránit je před poškozením kvůli celiakii. Celiakům prospívají potraviny s vyšším obsahem těchto zdraví prospěšných látek, které obsahují jogurty, kefír, acidofilní mléka, kysané zelí a další, případně doplňky stravy s probiotiky. Ty je však vhodné užívat až na základě doporučení lékaře.

Zázvor 

Tato chuťově výrazná bylina a koření má silné protizánětlivé a antioxidační účinky na lidský organismus a napomáhá snížit otoky v tenkém střevě. Rovněž zlepšuje trávení. Připravit si z něj můžete čaj nebo ho do pokrmu přidat jako koření.

Blendea SUEPRBOOST je směs zázvoru, kurkumy, pepře a dalších superpotravin, které pomáhají při nachlazení a přirozeně posilují obranyschopnost.

Rybí olej

Je to důležitý zdroj omega-3 mastných kyselin, které mají taktéž protizánětlivé účinky, a jsou přínosné i pro celiaky. Je ale vhodné užívání rybího oleje nejprve zkonzultovat s lékařem. V jídelníčku celiaků by neměly chybět ani tučné ryby, jako jsou losos a tuňák.

Červená paprika 

Protizánětlivé látky najdeme také v paprice. Přidat ji můžete nejen do salátů, ale i dalších slaných jídel. Vynikající je syrová i tepelně upravená.

Melasa

Obsahuje vápník, železo, hořčík, mangan, draslík, měď, selen, kyselinu listovou a další ze skupiny vitaminů B. Neobsahuje ani gram lepku, a tudíž je jako zdroj celé řady vitaminů a minerálů bezpečná i pro celiaky. 

Závěrečné shrnutí: I bez lepku je možné normálně žít a hlavně jíst

Celiakie je nepříjemná nemoc, se kterou se lze naučit žít a nemít přitom zdravotní problémy. Je to sice trochu omezující, většině nemocným však bezlepková dieta prospívá. Jde jen o to, naučit se, co je zakázané a povolené. I bez klasického pečiva a těstovin se lze velmi dobře a chutně najíst.

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

2 komentáře: “Nemoc zažívacího traktu celiakie: Jak se projevuje a jak zmírnit její projevy ??”

  1. V článku je psáno: „Červená paprika
    Protizánětlivé látky najdeme také v paprice. Přidat ji můžete nejen do salátů, ale i dalších slaných jídel. Vynikající je syrová i tepelně upravená (např. plněné papriky s kuskusem). “

    Kuskus není bezlepkový! Ale papriky plněné jáhlovou nádivku anebo rýží jsou bezlepkové a chutné.

    • Dobrý den, děkujeme za postřeh a chybu v článku opravuji. Autorka patrně myslela alternativní druhy kuskusu třeba z kukuřice, fermentovaného manioku a podobně, které lepek neobsahují.
      Děkuji, že nás čtete a přeji krásný den 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Kyselina listová v těhotenství: Nebeská mana pro plod i kojence 👼🍀

05.06.2024

Kyselina listová se doporučuje každé těhotné ženě a také kojícím matkám. Pokud jste těhotná nebo otěhotnět teprve plánujete, váš lékař vám již kyselinu listovou pravděpodobně doporučil. Mimo zelených druhů zeleniny a dalších rostlinných potravin obsahují kyselinu listovou také doplňky stravy, ve kterých lze efektivněji dávkovat optimální denní množství v dobře vstřebatelné formě. V menším množství […]

Číst celý článek

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek