Celozrnný prvomájový chlebíček pro všechny zamilované, hladové duše

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proč tedy na prvního máje nepřipravit něco skladkého, zdravého a s velkou dávkou lásky? Venku už se dávno probudilo jaro a příroda nám dává plno jedlých květů, kterými můžeme dezerty zdobit. Mezi takové patří i šeřík. Osobně ho mám najraději. Krásně voní, má krásné barvy a právě pod ním se na 1. Máje každý rok líbáme s manželem :)

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proč tedy na prvního máje nepřipravit něco skladkého, zdravého a s velkou dávkou lásky? Venku už se dávno probudilo jaro a příroda nám dává plno jedlých květů, kterými můžeme dezerty zdobit.

Mezi takové patří i šeřík. Osobně ho mám najraději. Krásně voní, má krásné barvy a právě pod ním se na 1. Máje každý rok líbáme s manželem 🙂

Gábi v kuchyni instagram

 

Zdravý celozrnný chlebíček

Těsto budeme připravovat 2x. Jedno tmavé a druhé světlé.

První těsto obsahuje kakao.

Do druhého těsta kakao nedáme.

Uvedené množství je na 1 těsto.

  • Doba přípravy: 30 minut + 40 minut pečení
  • Náročnost střední
  • Množství 12 porcí (1 chlebíček)

Ingredience:

  • 150g špladové hladké mouky
  • 150g špaldové celozrnné mouky
  • 50g třtinového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 3 lžíce karobu (kakaa)
  • 4 vejce
  • 4 lžíce horké vody
  • 8 lžic řepkového oleje
  • šťáva z 1/2 limety
  • třtinový moučkový cukr a šeřík na ozdobu
  • 30g SUPERPROTEINU Blendea (1 celá odměrka)

 

Postup:  

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si tři misky.

  1. V první misce smícháme suché ingredience. Přes sítko prosajeme mouky, přidáme kypřící prášek, superprotein a karob nebo kakao.
  2. V druhé misce vyšleháme 4 bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
  3. Ve třetí misce vyšleháme 4 žloutky s cukrem. Poté přidáme limetovou šťávu, 4 lžíce horké vody a olej.

celozrnný chlebíček recept

 

Do misky k vyšlehaným žloutkům přidáme misku se suchými ingrediencemi. Směs je hustá až tuhá. Postupně vmícháváme vyšlehané bílky. Hotovou směs pečeme cca. 40 minut při 180 stupních v silikonové formě na chlebíček. Pokud nemáme silikonovou, použijeme klasickou, ale vymažeme jí máslem.

Po upečení počkáme až chlebíček vychladne. Nakrájíme ho na plátky, z kterých následně vykrajujeme srdíčka.

Přiravíme si druhé těsto. Jen navíc nepřidáme kakao.

Vykrájená srdíčka naskládáme do formy na chlebíček a zalijeme světlým těstem. Pečeme opět 40 minut při 180 stupních. Po upečení opět počkáme až chlebíček vystydne. Naklájíme, posypeme moučkovým třtinovým cukrem a zdobíme šeříkem.

celozrnný prvomájový chlebíček

 

Myslete na zdraví, tohle jsou zdravotní účinky použitých surovin:

  • Limetková šťáva je nejen bohatá na obsah vitamínu C, pomáhá také při žaludečních potíží a má perfektní detoxikační účinky
  • Špaldová celozrnná mouka se vyznačuje svou oříškovou chutí a vůní. Hodí se na přípravu sladkých i slaných receptů.
  • Třtinový cukr je považován za zdroj minerálních látek,který obsahuje kromě sacharózy i glukózu a fruktózu. Je nutričně hodnotnější jako bílý cukr, v těle je lépe využitelný a organismus tolik nezatěžuje. Ale pozor, nadměrné slazení jakýmkoli cukrem škodí.
  • Blendea SUPERPROTEIN obsahuje 2 rostlinné proteiny a 4 superpotraviny. Regeneruje svaly, dodává energii, posiluje vlasy, nehty i pokožku.

 NA SUPERPROTEIN POSLOUCHÁME SAMOU CHVÁLU: Díky nasládlé ale nerušivé chuti je perfektní i do vašich zamilovaných receptů.

Objednejte si ho jako součást celoroční zdravé kuchyně a to i pokud právě nesportujete. Pro vaše zdraví to má veliký smysl 🙂blendea superprotein

 

PODOBNÝ RECEPT DO ZÁSOBY: Proteinové muffiny pro perfektní fit postavičku.

proteinové muffiny

 

 

autor

Gábi Pospíšilová

Řádím v Blendea kuchyni :) Do zdravých receptů přidávám SUPERGREENS nebo SUPERPROTIN, aby bylo každé jídlo ještě prospěšnější. Račte se inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Domácí proteinovo-ořechové tyčinky s brusinkami bez přidaného cukru 🌱

14.07.2021

Kupované proteinové dobroty občas nejsou úplně takové, jaké si je představujeme. Buď mají pochybné složení nebo se nám příčí jejich chuť. Najít tedy tu pravou proteinovou tyčinku je opravdu složité. Co si tento super snack, který přijde vhod například po tréninku nebo během náročnějšího dne, udělat doma? Pokud jste odpověděli “Ano”, není o čem přemýšlet. […]

Číst celý článek

10 receptů na domácí letní drinky úplně bez cukru 🍹 Osvěžte se sugarfree 🥰

07.07.2021

Vypité kalorie jsou skutečným zabijákem hubnutí a udržování formy. Jelikož nás léto vábí dát si skvěle vychlazený drink, rozhodla jsme se pro vás vymyslet pár receptů na nízkokalorické nápoje, na kterých si pochutnáte, ale zárověň do sebe nedostanete zbytečný přidaný cukr. Nechte se tedy inspirovat následujícími recepty. Zaručuji vám, že je zvládne úplně každý, ať […]

Číst celý článek

Ovocné nepečené bezlepkové košíčky se směsí Blendea SUPERBEAUTY 🌸💗

02.07.2021

Venku to hraje všemi barvami, kytky kvetou a ovoce zraje, teploty už jsou hodně vysoké a v takových vedrech většina z nás sahá spíše po nějakých svěžích a lehkých dobrotách, jako jsou například tyhle nepečené košíčky, které jistě potěší mlsné jazýčky.

Číst celý článek

Měkké bezlepkové sušenky se směsí Blendea SUPERBOOST, které mají opravdovou sílu 🌱

16.06.2021

Jestli má něco fakt sílu, vitamínovou sílu, tak jsou to tyhle měkoučké sušenky se směsí Blendea SUPERBOOST. Ocení je hlavně milovníci zázvoru a kurkumy, ale na své si přijdou i ostatní. Sušenky jsou měkoučké, slaďoučké a navíc bez lepku.

Číst celý článek

Jablečný crumble s křupavou drobenkou z ovesných vloček a kokosu 🥥🥧

26.05.2021

V jednoduchosti je síla, to víme. Recept na jablečný crumble je skutečně jednoduchá rychlovka a jeho chuť si zamilují pravděpodobně úplně všichni. Není potřeba složitě připravovat těsto, bohatě si tu totiž vystačíte s drobenkou, proto se nebojím říct, že to zvádne úplně každý. A navíc vám zabere pouhých 35 minut 🙂

Číst celý článek

Jemné asijské tofu na kari s kokosovým mlékem a Blendeou SUPERBOOST 😍🌱

19.05.2021

Asijská kuchyně je se vyznačuje rychlostí přípravy, exotickými chutěmi a rozmanitostí ingrediencí. Tento recept na veganské tofu na kari zvládnete připravit za 20 minut a věřte, že si opravdu pochutnáte. Kokosové mléko v kombinaci se směsí Blendea SUPERBOOST pokrmu dodá jemnost, ale zároveň vůni zázvoru a kurkumy, což k asijské kuchyni neodmyslitelně patří.

Číst celý článek

Lahodná drožďová pomazánka pro pohodové víkendové ráno 🥖🌤

03.05.2021

Dobrých receptů na pomazánky není nikdy dost. Pokud zrovna přemýšlíte, co si dáte přes víkend ke snídani nebo co připravíte na posezení s přáteli či rodinou, jste tu správně. Její název možná není úplně lákavý, ale jen si představte tu vůni droždí. Určitě stojí za to, dát jí šanci a drožďovou pomazánku si připravit. S […]

Číst celý článek

Jarní zelená polévka z medvědího česneku a špenátu 💚

20.04.2021

Našli jste na procházce mladičký medvědí česnek nebo vás mile překvapili na tržnici? V tom případě máte štěstí. Tyto šťavnaté a živinami nabité mladé lístky jsou pokladem jarní kuchyně. Přidejte špenát, cibulku a kadeřávek a rychlá jarní polévka je na stole 🙂 Pamatujte, že co je zelené, to je zdravé a na jaře to platí […]

Číst celý článek

Lehký a vláčný mrkvový dort z kokosové mouky pro každou příležitost 🍰

01.04.2021

Není mrkvový dort jako mrkvový dort. Jedno ale všechny ty recepty spojuje. Neskutečná vláčnost. Mrkev je totiž zázračná ingredience. Zajišťuje nadýchanost těsta a navíc obsahuje mnoho tělu prospěšných látek jako je třeba betakaroten, který se v těle přeměňuje na důležitý vitamin A. Můj recept na mrkvový dortík je bez lepku, plný výživných bílkovin a přitom […]

Číst celý článek

Veganská velikonoční vajíčková pomazánka bez vajec (s fazolemi) 🌱💚

26.03.2021

Veganská kuchyně není vůbec složitá, jak se někomu může zdát. Chuťově i výživově lze nahradit témeř vše. My pro vás tentokrát máme recept na veganskou vajíčkovou pomazánku. Ano, plně veganskou, takže bez vajec 😋 Můžete ji servírovat třeba s topinkami na Velikonoce, které už klepou na dveře. Tajemství chuti vajíček je v černé soli. Na […]

Číst celý článek