Vláknina ve stravě a vše, co o ní musíte vědět

Bez vlákniny se nedá žít zdravý život. Většina z nás tuší, že vláknina je prospěšná. Bohužel už méně z nás bude umět vysvětlit proč. Vláknina je potřebná a v jídelníčku nesmí chybět. Bohužel většina z nás vlákniny ve stravě nemá dostatek. Potvrzují to statistiky, podle kterých denní příjem vlákniny průměrného Čecha odpovídá pouze polovině doporučené denní dávky. Co s tím?Nejprve si osvětlíme, proč je vláknina tak prospěšná, i když se vlastně v lidském těle nevstřebává.

Bez vlákniny se nedá žít zdravý život. Většina z nás tuší, že vláknina je prospěšná. Bohužel už méně z nás bude umět vysvětlit proč. Vláknina je potřebná a v jídelníčku nesmí chybět. Bohužel většina z nás vlákniny ve stravě nemá dostatek. Potvrzují to statistiky, podle kterých denní příjem vlákniny průměrného Čecha odpovídá pouze polovině doporučené denní dávky. Co s tím?

Nejprve si osvětlíme, proč je vláknina tak prospěšná, i když se vlastně v lidském těle nevstřebává.

Proč je vláknina tak nezbytná?

Vláknina primárně neslouží jako zdroj energie nebo výživny pro tělo. Trávicí enzymy lidského těla ji neumějí rozložit nebo ji rozkládají pouze omezeně, přesto je vláknina ve stravě nezbytná.

  • Vláknina se odráží ve správné funkci střev a také dostatečném vylučování odpadních látek.
  • Vláknina funguje jako prevence mnoha zažívacích potíží, ale také závažných onemocnění a civilizačních chorob.
  • V neposlední řadě napomáhá udržovat optimální hmotnost, mj. tím, že vyvolává pocity sytosti a tlumí chutě na sladké.

Doplňte vlákninu snadno a rychle

Zelený ječmen, mladá pšenice a sinice spirulina a řasa chlorella. Tyto čtyři složky tvoří vysoce vláknitou směs Blendea SUPERGREENS, která zaujme cenným bioaktivním obsahem, ve kterém nechybí ani vláknina.

ukaž složení Blendea

Vláknina sníží chutě na sladké a hubnutí je jednodušší

Význam vlákniny pro lidské zdraví vyzdvihoval údajně již legendární Hippokrates. V novodobé historii to byl například americký vědec Alexander R. P. Walker, který vlákninu prosazoval jako prevenci všech potíží a chorob zažívacího traktu, ale spojoval ji také se sníženým rizikem onemocnění kardiovaskulárního systému.

To potvrzuje i dlouhodobá americká studie CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults). Dostatek vlákniny ve stravě dle této studie snižuje riziko vzniku onemocnění srdce a cévního systému. Je to zejména díky schopnosti regulovat hladinu krevního cukru, a tím i hladinu inzulínu v krvi. Tato schopnost je prospěšná i při hubnutí. I proto je vláknina spojována také s prevencí obezity.

celozrnné pečivo bohaté na vlákninu

Každé jídlo dne by mělo obsahovat alespoň trošku nestravitelné vlákniny

Jak působí vláknina v lidském těle?

Vláknina, především nerozpustná vláknina funguje jako kartáč, který čistí střeva od nánosů škodlivin. Ve střevech na sebe váže toxiny, také odpadní látky metabolismu nebo cholesterol, aby došlo k jejich vyloučení ven z těla.

Vláknina podporuje střevní peristaltiku, urychluje průchod tráveniny zažívacím ústrojím. Tím eliminuje působení toxických látek ve střevech. Také brání hnilobným procesům, které ve střevech probíhají, pokud je v nich trávenina příliš dlouho. Tyto procesy neadekvátně zatěžují játra. Vláknina se tedy přímo i nepřímo podílí na detoxikaci organismu.

Vláknina na sebe ve střevech váže vodu. Zvětšuje svůj objem, a tím i objem stolice. Rozpustná vláknina také podporuje zdravou střevní mikroflóru. Představuje potravu pro probiotické bakterie osídlující střevní sliznice. Vláknina střevní sliznice také zvlhčuje.

POZOR! I zde platí pravidlo “všeho s mírou”, jelikož nadbytek vlákniny může způsobit nadýmání a zácpu. 

potraviny bohaté na vlákninu

Dá se tvrdit, že to, co obsahuje vlákninu, je pro tělo zdravé

Co je to vlastně vláknina?

Jako vláknina se neoznačuje jediná látka, ale celá řada rozdílných látek s rozdílnými vlastnostmi. Spojuje je jejich rostlinný původ a také to, že jsou nestravitelné nebo stravitelné omezeně. Jde především o polysacharidy – celulózu, hemicelulózu, škrob, rostlinné slizy, vosky, pektin, lignin, chinin, agar, guar, beta-glukany a oligosacharid inulin.

Dělení vlákniny dle rozpustnosti ve vodě:

  • nerozpustná vláknina
  • rozpustná vláknina

Vláknina je součástí zdravé stravy. Bohužel, současná strava zahrnuje přespříliš chemických aditiv, tuků a cukrů, zatímco vlákniny je v ní žalostně málo, pokud vůbec. Souvisí to také s průmyslovým zpracováním potravy. Nedostatek vlákniny ve stravě je také jedním z faktorů rostoucího výskytu civilizačních chorob. Řešení? Co nejméně zpracovaných a co nejvíce čerstvých potravin!

Jaké množství vlákniny obsahuje zdravý jídelníček?

  • Dle Světové zdravotnické organizace by dospělý člověk měl denně přijmout 20 – 35 g vlákniny. To je doporučená denní dávka vlákniny.
  • Pokud jde o děti, platí jednoduché pravidlo: věk dítěte + 5. Pro desetileté dítě je tedy doporučená denní dávka vlákniny 15 g (10 + 5).
  • Poměr nerozpustné a rozpustné vlákniny, který doporučují odborníci, je 3:1.

Příjem vlákniny neodporuje žádným pravidlům zdravého jídelníčku a vyváženého stravování. Důležitá je pestrost, pravidelnost a také pitný režim.

Je stanovena i maximální denní dávka vlákniny. Ta je 60 g na dospělého člověka. Je to především proto, že vláknina může omezovat vstřebávání některých mikroživin. Nadále však platí, že v současné stravě je vlákniny nedostatek a na maximální hranici se tak člověk vůbec nedostane.

Hlavní zdroje vlákniny

  • Vlákninu hojně najdeme v ovoci. Pokud půjde o rozpustnou vlákninu, budou to například jablka nebo banány.
  • Vedle ovoce je významným zdrojem vlákniny také zelenina. Rozpustnou vlákninu najdeme zejména v listové a kořenové zelenině. Kořenová zelenina přitom obsahuje také vysoký podíl nerozpustné vlákniny.
  • Rozpustnou i nerozpustnou vlákninu v bohatém množství najdeme v obilovinách (oves, ječmen, žito), zrnech, semenech a oříšcích.
  • Vysoký obsah vlákniny nabízejí i mořské řasy.

7 tipů jak jíst více vlákniny

  1. Jezte ovoce a zeleninu. Pokud vám některé druhy nesvědčí, najděte si jiné. V široké paletě ovoce a zeleniny si musí vybrat každý, navíc dávají prostor k mnoha kulinářským variacím. Obzvlášť bohaté jsou na vlákninu sušené plody. Ovoce a zelenina skvěle poslouží také pro přípravu lahodných a zdravých smoothies – recepty najdete v našem receptáři.
  2. Ještě nejíte ovesné kaše? Je to škoda. Ovesná kaše představuje zdravou snídani či svačinu, skvěle se kombinuje s ovocem, kefírem, jogurtem nebo tvarohem. Můžete ji zpestřit i dalšími obilovinami, ořechy nebo semínky.
  3. Přijďte na chuť semínkům. Mohou to být lněná semínka, konopná semínka, slunečnicová semínka, sezamová semínka nebo třeba semínka chia. Každé z nich se dá přidat nejenom do ovesné kaše, ale i do nejrůznějších pomazánek nebo zeleninových salátů. Semínky můžete posypat téměř jakýkoliv pokrm.
  4. Nahraďte klasické bílé pečivo celozrnným, bílou rýži rýží natural.
  5. Dopřávejte si luštěniny, patří k nejvýživnějším potravinám vůbec. Pokud se obáváte nadýmání, využijte sílu bylinek. Jednoduše do luštěnin při vaření přidejte trochu kmínu, proti nadýmání pomůže i majoránka nebo estragon.
  6. Objevte zázrak klíčení, kličte a jezte klíčky.
  7. Pořiďte si směs zelených potravin Blendea SUPERGREENS. Vláknina s celým spektrem bioaktivních látek dělá ze směsi mimořádný životabudič. Získáte tak energii i pro zdravější stravování, detoxikaci, redukční dietu nebo třeba hubnutí.

detoxikační smoothie

Pár obyčejných surovin a výživné detoxikační smoothie je na světě

Připravte si zdravé vláknité smoothies!

DÁLE ČTĚTE: Šokující statistika – až 98 % Čechů trpí nedostatkem vlákniny. 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    0 komentářů: “Vláknina ve stravě a vše, co o ní musíte vědět”

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

    04.03.2020

    Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek

    “Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

    29.01.2020

    Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

    22.01.2020

    Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Zelené potraviny a zvířata – mohou je užívat a proč?

    15.01.2020

    Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu? Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak. Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS