Vláknina ve stravě a vše, co o ní musíte vědět

Bez vlákniny se nedá žít zdravý život. Většina z nás tuší, že vláknina je prospěšná. Bohužel už méně z nás bude umět vysvětlit proč. Vláknina je potřebná a v jídelníčku nesmí chybět. Bohužel většina z nás vlákniny ve stravě nemá dostatek. Potvrzují to statistiky, podle kterých denní příjem vlákniny průměrného Čecha odpovídá pouze polovině doporučené denní dávky. Co s tím?

Nejprve si osvětlíme, proč je vláknina tak prospěšná, i když se vlastně v lidském těle nevstřebává.

Proč je vláknina tak nezbytná?

Vláknina primárně neslouží jako zdroj energie nebo výživny pro tělo. Trávicí enzymy lidského těla ji neumějí rozložit nebo ji rozkládají pouze omezeně, přesto je vláknina ve stravě nezbytná.

  • Vláknina se odráží ve správné funkci střev a také dostatečném vylučování odpadních látek.
  • Vláknina funguje jako prevence mnoha zažívacích potíží, ale také závažných onemocnění a civilizačních chorob.
  • V neposlední řadě napomáhá udržovat optimální hmotnost, mj. tím, že vyvolává pocity sytosti a tlumí chutě na sladké.

Doplňte vlákninu snadno a rychle

Zelený ječmen, mladá pšenice a sinice spirulina a řasa chlorella. Tyto čtyři složky tvoří vysoce vláknitou směs Blendea SUPERGREENS, která zaujme cenným bioaktivním obsahem, ve kterém nechybí ani vláknina.

blendea supergreens produkt
Klikněte a čtěte o všech prospěšných účincích.

Vláknina sníží chutě na sladké a hubnutí je jednodušší

Význam vlákniny pro lidské zdraví vyzdvihoval údajně již legendární Hippokrates. V novodobé historii to byl například americký vědec Alexander R. P. Walker, který vlákninu prosazoval jako prevenci všech potíží a chorob zažívacího traktu, ale spojoval ji také se sníženým rizikem onemocnění kardiovaskulárního systému.

To potvrzuje i dlouhodobá americká studie CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults). Dostatek vlákniny ve stravě dle této studie snižuje riziko vzniku onemocnění srdce a cévního systému. Je to zejména díky schopnosti regulovat hladinu krevního cukru, a tím i hladinu inzulínu v krvi. Tato schopnost je prospěšná i při hubnutí. I proto je vláknina spojována také s prevencí obezity.

celozrnné pečivo bohaté na vlákninu

Každé jídlo dne by mělo obsahovat alespoň trošku nestravitelné vlákniny

Jak působí vláknina v lidském těle?

Vláknina, především nerozpustná vláknina funguje jako kartáč, který čistí střeva od nánosů škodlivin. Ve střevech na sebe váže toxiny, také odpadní látky metabolismu nebo cholesterol, aby došlo k jejich vyloučení ven z těla.

Vláknina podporuje střevní peristaltiku, urychluje průchod tráveniny zažívacím ústrojím. Tím eliminuje působení toxických látek ve střevech. Také brání hnilobným procesům, které ve střevech probíhají, pokud je v nich trávenina příliš dlouho. Tyto procesy neadekvátně zatěžují játra. Vláknina se tedy přímo i nepřímo podílí na detoxikaci organismu.

Vláknina na sebe ve střevech váže vodu. Zvětšuje svůj objem, a tím i objem stolice. Rozpustná vláknina také podporuje zdravou střevní mikroflóru. Představuje potravu pro probiotické bakterie osídlující střevní sliznice. Vláknina střevní sliznice také zvlhčuje.

POZOR! I zde platí pravidlo „všeho s mírou“, jelikož nadbytek vlákniny může způsobit nadýmání a zácpu. 

potraviny bohaté na vlákninu

Dá se tvrdit, že to, co obsahuje vlákninu, je pro tělo zdravé

Co je to vlastně vláknina?

Jako vláknina se neoznačuje jediná látka, ale celá řada rozdílných látek s rozdílnými vlastnostmi. Spojuje je jejich rostlinný původ a také to, že jsou nestravitelné nebo stravitelné omezeně. Jde především o polysacharidy – celulózu, hemicelulózu, škrob, rostlinné slizy, vosky, pektin, lignin, chinin, agar, guar, beta-glukany a oligosacharid inulin.

Dělení vlákniny dle rozpustnosti ve vodě:

  • nerozpustná vláknina
  • rozpustná vláknina

Vláknina je součástí zdravé stravy. Bohužel, současná strava zahrnuje přespříliš chemických aditiv, tuků a cukrů, zatímco vlákniny je v ní žalostně málo, pokud vůbec. Souvisí to také s průmyslovým zpracováním potravy. Nedostatek vlákniny ve stravě je také jedním z faktorů rostoucího výskytu civilizačních chorob. Řešení? Co nejméně zpracovaných a co nejvíce čerstvých potravin!

 

Jaké množství vlákniny obsahuje zdravý jídelníček?

  • Dle Světové zdravotnické organizace by dospělý člověk měl denně přijmout 20 – 35 g vlákniny. To je doporučená denní dávka vlákniny.
  • Pokud jde o děti, platí jednoduché pravidlo: věk dítěte + 5. Pro desetileté dítě je tedy doporučená denní dávka vlákniny 15 g (10 + 5).
  • Poměr nerozpustné a rozpustné vlákniny, který doporučují odborníci, je 3:1.

Příjem vlákniny neodporuje žádným pravidlům zdravého jídelníčku a vyváženého stravování. Důležitá je pestrost, pravidelnost a také pitný režim.

Je stanovena i maximální denní dávka vlákniny. Ta je 60 g na dospělého člověka. Je to především proto, že vláknina může omezovat vstřebávání některých mikroživin. Nadále však platí, že v současné stravě je vlákniny nedostatek a na maximální hranici se tak člověk vůbec nedostane.

 

Hlavní zdroje vlákniny

  • Vlákninu hojně najdeme v ovoci. Pokud půjde o rozpustnou vlákninu, budou to například jablka nebo banány.
  • Vedle ovoce je významným zdrojem vlákniny také zelenina. Rozpustnou vlákninu najdeme zejména v listové a kořenové zelenině. Kořenová zelenina přitom obsahuje také vysoký podíl nerozpustné vlákniny.
  • Rozpustnou i nerozpustnou vlákninu v bohatém množství najdeme v obilovinách (oves, ječmen, žito), zrnech, semenech a oříšcích.
  • Vysoký obsah vlákniny nabízejí i mořské řasy.

 

7 tipů jak jíst více vlákniny

  1. Jezte ovoce a zeleninu. Pokud vám některé druhy nesvědčí, najděte si jiné. V široké paletě ovoce a zeleniny si musí vybrat každý, navíc dávají prostor k mnoha kulinářským variacím. Obzvlášť bohaté jsou na vlákninu sušené plody. Ovoce a zelenina skvěle poslouží také pro přípravu lahodných a zdravých smoothies – recepty najdete v našem receptáři.
  2. Ještě nejíte ovesné kaše? Je to škoda. Ovesná kaše představuje zdravou snídani či svačinu, skvěle se kombinuje s ovocem, kefírem, jogurtem nebo tvarohem. Můžete ji zpestřit i dalšími obilovinami, ořechy nebo semínky.
  3. Přijďte na chuť semínkům. Mohou to být lněná semínka, konopná semínka, slunečnicová semínka, sezamová semínka nebo třeba semínka chia. Každé z nich se dá přidat nejenom do ovesné kaše, ale i do nejrůznějších pomazánek nebo zeleninových salátů. Semínky můžete posypat téměř jakýkoliv pokrm.
  4. Nahraďte klasické bílé pečivo celozrnným, bílou rýži rýží natural.
  5. Dopřávejte si luštěniny, patří k nejvýživnějším potravinám vůbec. Pokud se obáváte nadýmání, využijte sílu bylinek. Jednoduše do luštěnin při vaření přidejte trochu kmínu, proti nadýmání pomůže i majoránka nebo estragon.
  6. Objevte zázrak klíčení, kličte a jezte klíčky.
  7. Pořiďte si směs zelených potravin Blendea SUPERGREENS. Vláknina s celým spektrem bioaktivních látek dělá ze směsi mimořádný životabudič. Získáte tak energii i pro zdravější stravování, detoxikaci, redukční dietu nebo třeba hubnutí.
detoxikační smoothie

Pár obyčejných surovin a výživné detoxikační smoothie je na světě

Připravte si zdravé vláknité smoothies!

DÁLE ČTĚTE: Šokující statistika – až 98 % Čechů trpí nedostatkem vlákniny. 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

0 komentářů: “Vláknina ve stravě a vše, co o ní musíte vědět”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Ostropestřec mariánský – zdravotní účinky nenápadného bodláku potvrzené studiemi

06.05.2022

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) znáte spíše jako bodlák s výrazným fialovým květem. V Česku běžně roste. Prakticky celá rostlina je jedlá. Možná jste ostropestřec přehlíželi, což je ale škoda, protože má řadu prospěšných účinků, pro které se užívají drcená semena. Hlavním z nich je podpora zdraví a očista jater. V článku vyjmenuji i další účinky, […]

Číst celý článek

Brahmi – prospěšné účinky, rizika a dávkování Bakopy drobnolisté

02.05.2022

Brahmi (Bakopa drobnolistá) je drobná plazivá rostlina s prospěšným vlivem nejen na kondici mozku a paměť. V podrobném profilu brahmi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na negativní účinky a pro koho brahmi není vhodná, na bezpečné a účinné dávkování.

Číst celý článek

Ashwagandha – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

29.04.2022

Ashwaganha neboli Vitánie snodárná je rostlina s prospěšnými zdravotními účinky. Pro ně se využívá hlavně kořen, ale konzumovat ze i plody a listy. V podrobném profilu superpotraviny ashwagandha zjistíte: jak přesně vám ashwagandha může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv ashwagandhy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je výživový profil ashwagandhy, jaké jsou nežádoucí […]

Číst celý článek

Kurkuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

28.04.2022

Kurkuma patří díky mnoha prospěšným účinkům mezi superpotraviny. V podrobném profilu kurkumy zjistíte: jak přesně vám kurkuma může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv kurkumy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil kurkumy, proč kurkumu užívat spolu s piperinem z černého pepře, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by kurkumu užívat […]

Číst celý článek

Sinice spirulina – účinky, rizika a nutriční profil

27.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny spirulina zjistíte: jaké má spirulina pozitovní účinky na zdravotní stav a kondici, jaký je vliv spiruliny na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil spiruliny, odkud spirulina pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

20.04.2022

Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte: jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil aceroly, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.

Číst celý článek

Reishi – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

14.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny reishi neboli Ganoderma lucidum zjistíte: jak přesně vám houba reishi může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv reishi na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil reishi, nežádoucí účinky a kdo by reishi užívat neměl.

Číst celý článek

Řasa chlorella – účinky, rizika a profil

08.04.2022

Chlorella je sladkovodní řasa původem z Asie. Díky zvýšenému obsahu živin a prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Má velmi prospěšné účinky na organismus. V podrobném profilu chlorelly zjistíte: jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv chlorelly na hubnutí, imunitu, detoxikaci, krásu a vitalitu, jaké jsou kompletní výživové hodnoty […]

Číst celý článek

Guarana podpoří bdělost, soustředěnost, paměť, hubnutí i zdraví srdce a očí (podloženo studiemi)

04.04.2022

Guarana je název pro semena rostliny Paulinie nápojné. Základním účinkem, díky kterému si lidé guaranu a výrobky z ní oblíbili, je stimulace energie, výkonu, soustředění a mozkové aktivity. V podrobném profilu vysvětlím: všechny prospěšné účinky a benefity guarany podložené studiemi, a tedy účinky semen, prášku nebo výrobků z nich, doporučené a bezpečné užívání, případné riziko […]

Číst celý článek

Maca – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

30.03.2022

Maca je hlíznatý jedlý kořen rostliny Maca peruánská. V podrobném profilu superpotraviny maca zjistíte: jak přesně vám maca může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv macy na libido, plodnost a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil macy, odkud maca pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.