Chlorella – recept na zdraví a spokojenost

Chlorella (někdy také jen chlorela), unikátní modrozelená řasa původem z východní a jihovýchodní Asie, budí v poslední době velkou pozornost. Je vyzdvihována jako superpotravina s mimořádnými zdravotními benefity. Bez nadsázky se dá označit jako zelený recept pro zdravý život. Chcete vědět proč? To se dozvíte na řádcích níže. Čekají vás zejména praktické tipy na využití chlorelly. Chlorellu totiž nemusíte pouze polykat jako tablety. Jako superpotravina nabízí i kulinářské využití a najde různorodé uplatnění ve zdravé kuchyni. Pokud chcete chlorellu využít i v receptech zdravé výživy a nevíte jak na to, jste na správném místě.

Chlorella (někdy také jen chlorela), unikátní modrozelená řasa původem z východní a jihovýchodní Asie, budí v poslední době velkou pozornost. Je vyzdvihována jako superpotravina s mimořádnými zdravotními benefity. Bez nadsázky se dá označit jako zelený recept pro zdravý život.

Chcete vědět proč? To se dozvíte na řádcích níže. Čekají vás zejména praktické tipy na využití chlorelly. Chlorellu totiž nemusíte pouze polykat jako tablety. Jako superpotravina nabízí i kulinářské využití a najde různorodé uplatnění ve zdravé kuchyni. Pokud chcete chlorellu využít i v receptech zdravé výživy a nevíte jak na to, jste na správném místě.

Chlorella – komplex užitečných látek v jediné potravině

Chlorella je čistě přírodním produktem s vysokým obsahem proteinů (až 60 %) a vzácných aminokyselin. V jejím složení najdeme mj. aminokyselinu tryptofan, která se v lidském těle přeměňuje na serotonin – hormon štěstí. Chlorella je proto prospěšná jak fyzickému, tak duševnímu zdraví. Podporuje také duševní pohodu a spokojenost.

Pyšní se obsahem enzymů, cenných vitamínů (vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín K1, kyselina listová) nebo minerálů (vápník, hořčík, draslík, jód, zinek, železo, měď). Mnoho z těchto látek v lidském těle působí jako antioxidanty, které pomáhají proti buněčnému stresu a stárnutí buněk. Chlorella je prospěšná také díky vláknině, která podporuje zdravé trávení a vylučování. To však ještě stále není vše.

VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky. 

Zelená pro život

Chlorella, detailChlorella je jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu, který je klíčem k životu na Zemi. Životadárnou energii umí chlorella předat i lidskému tělu. Nejenom prostřednictvím chlorofylu, ale také unikátního chlorella růstového faktoru (CGF – Chlorella Growth Factor).

CGF – Chlorella růstový faktor 

  • poskytuje energii na buněčné úrovni
  • oživuje unavené buňky,
  • dodává vitalitu,
  • podporuje regeneraci prospěšných buněk,
  • a naopak brání rozvoji buněk škodlivých.

To potvrzují také mnohé vědecké studie, první z nich provedl tým Dr. Fujimakiho z Japonska.

Ještě než vám představíme, jak všechny prospěšné složky a benefity chlorelly využít pro své zdraví, shrneme si ve zkratce závěry studií, které se chlorellou zabývaly.

5 klíčových, vědecky ověřených účinků chlorelly

  • Detoxikuje organismus, brání ukládání těžkých kovů ve tkáních a orgánech, podporuje vylučování toxinů. /zdroj: 2,3/
  • Povzbuzuje činnost imunitního systému. /zdroj: 4/
  • Podporuje hubnutí, snižuje množství tělesného tuku. /zdroj: 5/
  • Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje hladinu krevního cukru. /zdroj: 6,7/
  • Funguje jako antioxidant, snižuje oxidativní stres způsobený mj. škodlivinami z ovzduší, nadměrným slunečním zářením, nezdravým stravováním a vůbec nezdravým životním stylem, také psychickým vypětím aj. /zdroj: 8/

Jak užívat chlorellu? Jaký je tedy slibovaný praktický návod?

Předně je třeba vzít v potaz, že dávkování chlorelly je velmi individuální. Každý lidský organismus je jedinečný a může na chlorellu reagovat jinak, proto jsou všechny informace o užívání a dávkování chlorelly pouze doporučením.

Jedná se o obecný návod. Vždy je třeba přihlížet k vlastnímu zdravotnímu stavu a kondici, jednoduše se řídit vlastním rozumem a naslouchat svému tělu.

Dávkování chlorelly

Chlorella se užívá 1 – 3x denně (ráno, v poledne a večer).

Jedna dávka sestává cca ze dvou tablet (0,5 – 3 g), případně má podobu prášku rozmíchaného ve sklenici vody nebo džusu. Zarovnaná čajová lžička představuje asi 3 g chlorelly.

Jak začít? Vždy je lepší začít s menší dávkou a postupně přecházet až k doporučované denní dávce. Pokud tedy s chlorellou začínáte, stačí 1 dávka 1x denně, nejlépe ráno před jídlem.

Doporučená denní dávka činí cca 5 g – pro dospělé muže, cca 4 g pro dospělé ženy a cca 3 g pro děti ve věku od 6 let.

Dávkování, chlorella dávkování

Chlorella by se měla užívat cca půl hodiny před jídlem. Měla by se zapít dostatečným množstvím vody, příp. zeleninové či ovocné šťávy.

Pokud chlorellu konzumujete v podobě tablet, měli byste je vždy důkladně rozkousat.

Není vhodné chlorellu konzumovat společně s léky (pokud užíváte léky, dávkujte je minimálně s hodinovým odstupem od chlorelly). Také se nedoporučuje chlorellu kombinovat s čistým vitamínem C. Naopak, účinky chlorelly se násobí synergickým efektem spolu s užíváním dalších zelených potravin, například se spirulinou.

Prospěch přináší zejména při dlouhodobém užívání. Po třech týdnech užívání chlorelly by však měla následovat alespoň týdenní pauza.

Nelekněte se nepříjemného pocitu!

Pokud s užíváním zelených potravin teprve začínáte, můžete ze začátku pociťovat i nepříjemné projevy detoxikace. Tyto nežádoucí účinky se mohou projevovat jako bolesti hlavy, únava, nadýmání, zažívací potíže, podráždění kůže apod. Organismus se tímto způsobem čistí. Nemusíte ihned snižovat dávky, stačí setrvat na současném stavu a případně zvýšit pitný režim. Tyto nežádoucí účinky sami odezní během několika dnů.

chlorela benefity vs vedlejší účinky

Pro koho chlorella není vhodná?

Chlorella je sice superpotravina, která může být velmi prospěšná, ale není prospěšná pro všechny. Stejně jako další zelené potraviny se například neužívá v průběhu léčebného ozařování. Není také vhodná pro osoby trpící akutní plicní embólii, těžkými průjmy aj. Kompletní přehled je níže.

Zelené potraviny neužívejte, pokud

  • se léčíte ozařováním (vždy několik dnů před a po ozařování)
  • se připravujete na transplantaci orgánů (nebo máte do 9 měsíců po transplantaci)
  • trpíte akutní plicní embólii nebo zánětem hlubokého žilního systému
  • trpíte těžkými průjmy, chronickými průjmy nebo zvracením
  • jste prodělal/a operaci zažívacího ústrojí nebo jeho části (máte do 2 měsíců po operaci)
  • máte alergii na zelené potraviny (nebo přímo na chlorellu)

Při dalších závažných chorobách (např. Crohnově chorobě či epilepsii) konzultujte užívání chlorelly se svým ošetřujícím lékařem. Diabetici by chlorellu měli dávkovat do více dávek, po menších dávkách by ji měli užívat min. 5x denně.

Některé zdroje nedoporučují chlorellu ani pro těhotné a kojící ženy.

Jak užívat chlorellu v kuchyni?

Zelené potraviny jsou více než doplňkem stravy racionální potravinou. Chlorella (rozmíchaná ve sklenici vody či lépe ovocné šťávy) tak může být alternativou běžné snídaně, svačinky či večeře. Nabízí se však nejenom jako doplnění ovocných šťáv, džusů, příp. ingredience smoothie, její využití je širší. Jak na to?

Základní pravidlo zní – nevařit. Chlorella by neměla být vystavována vysokým teplotám, kdy dochází k degradaci obsažených bioaktivních látek. Chlorella se tedy nevaří (ani nijak jinak tepelně neupravuje). Může se stát zdravou ingrediencí pokrmů studené kuchyně. Samozřejmě ji najdeme i ve vegetariánské nebo raw kuchyni.

Kuchyně, chlorella recepty

Zelené potraviny jsou více než doplňkem stravy racionální potravinou

Kam přidat chlorellu?

  • ovocné šťávy, džusy a smoothies
  • polévky (zejména studené)
  • saláty, dresingy, dipy
  • ovesné a jiné obilninové kaše

Recepty s chlorellou

Využijte své běžné recepty. Vezměte třeba ten na své oblíbené smoothie, studenou polévku nebo obilninovou kaši. K ingrediencím jednoduše vmíchejte půl čajové lžičky chlorelly a postarejte se o to, aby se v pokrmu důkladně promíchala (nejlépe pomocí mixéru).

Taková dávka chlorelly nenaruší výslednou chuť pokrmu, ale dokáže ho obohatit o cenné nutrienty.

Zajímají vás konkrétní recepty?

Hledáte u nás inspiraci pro své kulinářské výtvory? Konkrétní recepty, třeba na dezert v podobě čokoládového krému s avokádem a chlorellou najdete v našem dalším článku: Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte.

Čokoládový krém s chlorellou, recept

INSPIRUJTE SE a prohlédněte si kategorii zdravých a svěžích smoothies. 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Léčba akné: Jak docílit krásné pleti pomocí vhodné stravy? 👩🏽

22.09.2021

Akné je velkým otazníkem a zároveň strašákem nejen pro mnoho slečen. Problematická pleť se projevuje hlavně v období dospívání, ale také v případě vysazení hormonální antikoncepce nebo také při nadmíře stresu. Naši pleť ale ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z těch dalších, na které bychom neměli zapomínat, je strava.

Číst celý článek

Matcha čaj a prášek: Zahazujte kávu a zelený čaj, je tady mnohem prospěšnější nápoj pro zdraví (+ RECEPTY)

25.08.2021

Představím vám velice zvláštní odrůdu zeleného čaje, která se pěstuje a používá úplně jinak než klasické zelené čaje. Obsahuje ohromné množství účinných látek, zejména antioxidantů, ovlivňuje lidskou psychiku a údajně podporuje i spalování tuků. Tento práškový čaj se sytě zelenou barvou se nazývá matcha (také mača, mačča). Sytě zelený a velmi jemný prášek matcha je […]

Číst celý článek

Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

17.08.2021

Zdravé tuky patří mezi základní živiny. Ty jsou jsou tři. Žádná z nich není nezdravá nebo dokonce škodlivá. Potřebujeme je všechny, ne dvě a už vůbec ne pouze jednu. Vyvážená konzumace sacharidů, bílkovin a tuků představuje jediný správný princip zdravého stravování.  Léta trvající démonizace tuků, které byly označeny za hlavní příčinu rostoucí obezity a dalších […]

Číst celý článek

„Největším nebezpečím jsme my sami,“ říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikola van Waardenburg

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

23.06.2021

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk. Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

Číst celý článek

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

08.06.2021

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také. Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí […]

Číst celý článek

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

02.06.2021

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Číst celý článek

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

14.05.2021

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže. Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené […]

Číst celý článek