Chlorella – recept na zdraví a spokojenost

Chlorella (někdy také jen chlorela), unikátní modrozelená řasa původem z východní a jihovýchodní Asie, budí v poslední době velkou pozornost. Je vyzdvihována jako superpotravina s mimořádnými zdravotními benefity. Bez nadsázky se dá označit jako zelený recept pro zdravý život.Chcete vědět proč? To se dozvíte na řádcích níže. Čekají vás zejména praktické tipy na využití chlorelly. Chlorellu totiž nemusíte pouze polykat jako tablety. Jako superpotravina nabízí i kulinářské využití a najde různorodé uplatnění ve zdravé kuchyni. Pokud chcete chlorellu využít i v receptech zdravé výživy a nevíte jak na to, jste na správném místě.

Chlorella (někdy také jen chlorela), unikátní modrozelená řasa původem z východní a jihovýchodní Asie, budí v poslední době velkou pozornost. Je vyzdvihována jako superpotravina s mimořádnými zdravotními benefity. Bez nadsázky se dá označit jako zelený recept pro zdravý život.

Chcete vědět proč? To se dozvíte na řádcích níže. Čekají vás zejména praktické tipy na využití chlorelly. Chlorellu totiž nemusíte pouze polykat jako tablety. Jako superpotravina nabízí i kulinářské využití a najde různorodé uplatnění ve zdravé kuchyni. Pokud chcete chlorellu využít i v receptech zdravé výživy a nevíte jak na to, jste na správném místě.

Chlorella – komplex užitečných látek v jediné potravině

Chlorella je čistě přírodním produktem s vysokým obsahem proteinů (až 60 %) a vzácných aminokyselin. V jejím složení najdeme mj. aminokyselinu tryptofan, která se v lidském těle přeměňuje na serotonin – hormon štěstí. Chlorella je proto prospěšná jak fyzickému, tak duševnímu zdraví. Podporuje také duševní pohodu a spokojenost.

Pyšní se obsahem enzymů, cenných vitamínů (vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín K1, kyselina listová) nebo minerálů (vápník, hořčík, draslík, jód, zinek, železo, měď). Mnoho z těchto látek v lidském těle působí jako antioxidanty, které pomáhají proti buněčnému stresu a stárnutí buněk. Chlorella je prospěšná také díky vláknině, která podporuje zdravé trávení a vylučování. To však ještě stále není vše.

VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky. 

Zelená pro život

Chlorella, detailChlorella je jedním z nejbohatších zdrojů chlorofylu, který je klíčem k životu na Zemi. Životadárnou energii umí chlorella předat i lidskému tělu. Nejenom prostřednictvím chlorofylu, ale také unikátního chlorella růstového faktoru (CGF – Chlorella Growth Factor).

CGF – Chlorella růstový faktor 

  • poskytuje energii na buněčné úrovni
  • oživuje unavené buňky,
  • dodává vitalitu,
  • podporuje regeneraci prospěšných buněk,
  • a naopak brání rozvoji buněk škodlivých.

To potvrzují také mnohé vědecké studie, první z nich provedl tým Dr. Fujimakiho z Japonska.

Ještě než vám představíme, jak všechny prospěšné složky a benefity chlorelly využít pro své zdraví, shrneme si ve zkratce závěry studií, které se chlorellou zabývaly.

5 klíčových, vědecky ověřených účinků chlorelly

  • Detoxikuje organismus, brání ukládání těžkých kovů ve tkáních a orgánech, podporuje vylučování toxinů. /zdroj: 2,3/
  • Povzbuzuje činnost imunitního systému. /zdroj: 4/
  • Podporuje hubnutí, snižuje množství tělesného tuku. /zdroj: 5/
  • Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje hladinu krevního cukru. /zdroj: 6,7/
  • Funguje jako antioxidant, snižuje oxidativní stres způsobený mj. škodlivinami z ovzduší, nadměrným slunečním zářením, nezdravým stravováním a vůbec nezdravým životním stylem, také psychickým vypětím aj. /zdroj: 8/

Jak užívat chlorellu? Jaký je tedy slibovaný praktický návod?

Předně je třeba vzít v potaz, že dávkování chlorelly je velmi individuální. Každý lidský organismus je jedinečný a může na chlorellu reagovat jinak, proto jsou všechny informace o užívání a dávkování chlorelly pouze doporučením.

Jedná se o obecný návod. Vždy je třeba přihlížet k vlastnímu zdravotnímu stavu a kondici, jednoduše se řídit vlastním rozumem a naslouchat svému tělu.

Dávkování chlorelly

Chlorella se užívá 1 – 3x denně (ráno, v poledne a večer).

Jedna dávka sestává cca ze dvou tablet (0,5 – 3 g), případně má podobu prášku rozmíchaného ve sklenici vody nebo džusu. Zarovnaná čajová lžička představuje asi 3 g chlorelly.

Jak začít? Vždy je lepší začít s menší dávkou a postupně přecházet až k doporučované denní dávce. Pokud tedy s chlorellou začínáte, stačí 1 dávka 1x denně, nejlépe ráno před jídlem.

Doporučená denní dávka činí cca 5 g – pro dospělé muže, cca 4 g pro dospělé ženy a cca 3 g pro děti ve věku od 6 let.

Dávkování, chlorella dávkování

Chlorella by se měla užívat cca půl hodiny před jídlem. Měla by se zapít dostatečným množstvím vody, příp. zeleninové či ovocné šťávy.

Pokud chlorellu konzumujete v podobě tablet, měli byste je vždy důkladně rozkousat.

Není vhodné chlorellu konzumovat společně s léky (pokud užíváte léky, dávkujte je minimálně s hodinovým odstupem od chlorelly). Také se nedoporučuje chlorellu kombinovat s čistým vitamínem C. Naopak, účinky chlorelly se násobí synergickým efektem spolu s užíváním dalších zelených potravin, například se spirulinou.

Prospěch přináší zejména při dlouhodobém užívání. Po třech týdnech užívání chlorelly by však měla následovat alespoň týdenní pauza.

Nelekněte se nepříjemného pocitu!

Pokud s užíváním zelených potravin teprve začínáte, můžete ze začátku pociťovat i nepříjemné projevy detoxikace. Tyto nežádoucí účinky se mohou projevovat jako bolesti hlavy, únava, nadýmání, zažívací potíže, podráždění kůže apod. Organismus se tímto způsobem čistí. Nemusíte ihned snižovat dávky, stačí setrvat na současném stavu a případně zvýšit pitný režim. Tyto nežádoucí účinky sami odezní během několika dnů.

chlorela benefity vs vedlejší účinky

Pro koho chlorella není vhodná?

Chlorella je sice superpotravina, která může být velmi prospěšná, ale není prospěšná pro všechny. Stejně jako další zelené potraviny se například neužívá v průběhu léčebného ozařování. Není také vhodná pro osoby trpící akutní plicní embólii, těžkými průjmy aj. Kompletní přehled je níže.

Zelené potraviny neužívejte, pokud

  • se léčíte ozařováním (vždy několik dnů před a po ozařování)
  • se připravujete na transplantaci orgánů (nebo máte do 9 měsíců po transplantaci)
  • trpíte akutní plicní embólii nebo zánětem hlubokého žilního systému
  • trpíte těžkými průjmy, chronickými průjmy nebo zvracením
  • jste prodělal/a operaci zažívacího ústrojí nebo jeho části (máte do 2 měsíců po operaci)
  • máte alergii na zelené potraviny (nebo přímo na chlorellu)

Při dalších závažných chorobách (např. Crohnově chorobě či epilepsii) konzultujte užívání chlorelly se svým ošetřujícím lékařem. Diabetici by chlorellu měli dávkovat do více dávek, po menších dávkách by ji měli užívat min. 5x denně.

Některé zdroje nedoporučují chlorellu ani pro těhotné a kojící ženy.

Jak užívat chlorellu v kuchyni?

Zelené potraviny jsou více než doplňkem stravy racionální potravinou. Chlorella (rozmíchaná ve sklenici vody či lépe ovocné šťávy) tak může být alternativou běžné snídaně, svačinky či večeře. Nabízí se však nejenom jako doplnění ovocných šťáv, džusů, příp. ingredience smoothie, její využití je širší. Jak na to?

Základní pravidlo zní – nevařit. Chlorella by neměla být vystavována vysokým teplotám, kdy dochází k degradaci obsažených bioaktivních látek. Chlorella se tedy nevaří (ani nijak jinak tepelně neupravuje). Může se stát zdravou ingrediencí pokrmů studené kuchyně. Samozřejmě ji najdeme i ve vegetariánské nebo raw kuchyni.

Kuchyně, chlorella recepty

Zelené potraviny jsou více než doplňkem stravy racionální potravinou

Kam přidat chlorellu?

  • ovocné šťávy, džusy a smoothies
  • polévky (zejména studené)
  • saláty, dresingy, dipy
  • ovesné a jiné obilninové kaše

Recepty s chlorellou

Využijte své běžné recepty. Vezměte třeba ten na své oblíbené smoothie, studenou polévku nebo obilninovou kaši. K ingrediencím jednoduše vmíchejte půl čajové lžičky chlorelly a postarejte se o to, aby se v pokrmu důkladně promíchala (nejlépe pomocí mixéru).

Taková dávka chlorelly nenaruší výslednou chuť pokrmu, ale dokáže ho obohatit o cenné nutrienty.

Zajímají vás konkrétní recepty?

Hledáte u nás inspiraci pro své kulinářské výtvory? Konkrétní recepty, třeba na dezert v podobě čokoládového krému s avokádem a chlorellou najdete v našem dalším článku: Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte.

Čokoládový krém s chlorellou, recept

INSPIRUJTE SE a prohlédněte si kategorii zdravých a svěžích smoothies. 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

    04.03.2020

    Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek

    “Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

    29.01.2020

    Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

    22.01.2020

    Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Zelené potraviny a zvířata – mohou je užívat a proč?

    15.01.2020

    Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu? Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak. Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS