Co jíme v týmu Blendea? 1. díl – šéfredaktor Lukáš Chládek

My v týmu Blendea nechceme působit pouze jako anonymní prodejci doplňků výživy. O zdravé stravě píšeme a mluvíme pořád, a proto jsme se rozhodli naše stravovací návyky, které ale nejsou vždy úplně ukázkové, sepsat veřejně v sérii rozhovorů s námi. V 1. díle odpovídá šéfredaktor blogu Blendea Lukáš Chládek, který razí cestu zdravé stravy, ale má i svoje "guilty pleasures". Jak tedy jíš ty, Lukáši? 

My v týmu Blendea nechceme působit pouze jako anonymní prodejci doplňků výživy. O zdravé stravě píšeme a mluvíme pořád, a proto jsme se rozhodli naše stravovací návyky, které ale nejsou vždy úplně ukázkové, sepsat veřejně v sérii rozhovorů s námi.

V 1. díle odpovídá šéfredaktor blogu Blendea Lukáš Chládek, který razí cestu zdravé stravy, ale má i svoje „guilty pleasures“. Jak tedy jíš ty, Lukáši? 

Co všechno si představuješ pod pojmem “jídlo”, a co už pro tebe jídlo není?

Razím jednostrannú myšlienku “čerstvo, pestro a zdravo”. Ako jedlo teda vnímam všetko, čo bolo minimálne upravované a spracované. Pokiaľ áno, tak prirodzenými metódami ako sušenie, mrazenie, udenie, zaváranie alebo kvasenie.

Toto sú tisícročné metódy a to, že dnešná výroba potravín (znižovanie nákladov, neprirodzená trvanlivosť, znižovanie výživových hodnôt, všetko čo najlacnejšie) sa uberá úplne iným smerom, vnímam ako veľký podraz na ľudské zdravie.

Príkladom takejto NEpotraviny je pre mňa obyčajný párok – mäso nikde, všetko len umelo navoňaný a nafarbený odpad.

VÍTE, ŽE Lukáš a redaktorka Marta připravují i seriál „Šmejdi v potravinách? Poukazují na „šmejďácké“ praktiky potravinářů a sledují, zda potraviny dodržují aspoň zákonem dané standardy. Sledujte seriál a budete vědět, čemu se vyhnout a jak nakupovat a jíst lépe

Zdědil” jsi stravovací návyky po rodičích?

Čiastočne áno. Žil som len s mamou, ktorá varila prevažne zdravo. Zároveň sme mali záhradu, kde som vždy chrúmal vlastné ovocie a zeleninku.

Ako dieťa som síce vyžadoval “pohon” v podobe čokolád a cukríkov, ale postupne ma tieto chute prešli a dnes na také veci ani nemyslím.

Mama a starí rodičia vo mne vybudovali určité chuťové preferencie a ja som vďačný za to, že boli správne.

Ľutujem deti rodičov, ktorí sami nemajú správne návyky a nerobí im problém ládovať do detí McDonaldy, Brumíky, Coca-coly. Tieto “deti, čo majú deti” sú bohužiaľ prvotným dôvodom dnešných nesprávnych návykov ďalších generácií.

Dokážeš odolat mamince/babičce, když během návštěvy na stůl “nakládá” tuny jídla?

Jasné. Možno to vyznie niekedy drzo, ale ja naozaj jem len než sa zasýtim. Potom už na stole môže byť čokoľvek. Jem, keď som hladný. Bez milosti 😀

Stravuješ se zdravě už dlouho, nebo tě ovlivnilo až posledních pár let “zdravého boomu”?

Úplne prvý zdravý ošiaľ som dostal, keď som sa pred 7 rokmi osamostatnil a presťahoval do Prahy. Odvtedy si viacmenej dávam pozor čo a koľko jem.

Stravujete se s partnerem stejně, nebo chystáte jídlo nadvakrát?

Doma varím hlavne ja, takže priateľka zje to, čo jej naložím a zabalím do práce. Ak ale navariť nestihnem, môžem iba dúfať, že nešla do McDonaldu 😀

Lukáš Chládek recepty

Z tajů Lukášovy kuchyně – cheesecake s meruňkami, novoroční hummus i slané quiche. „Navařím cokoliv,“ tvrdí Lukáš.

Vaříš, nebo se spoléháš na menu restaurací?

Vo voľnom čase som dosť rozbehaný, takže ak je vonku krásne, pri sporáku nestojím. Ak ale prší alebo mám čas cez víkend, vždy rád niečo pripravím. Je to moje hobby a dobrý oddych.

Navyše reštaurácie sa cenovo takmer vyrovnávajú domácej príprave, takže človek kalkuluje, či sa mu vôbec oplatí niečo variť.

Momentálne som niekde medzi – ak chcem, varím, ak som lenivý alebo zaneprázdnený, niečo si objednám alebo niekam zájdem.

Kolik času týdně věnuješ přípravě jídla?

V “sezóne” som stál pri sporáku kľudne aj 7-8 hodín týždenne. Teraz v lete je to pár minút, za ktoré nakrájam nejaký rýchly šalát alebo niečo narýchlo upečiem.

Je pravda, že ak chce byť človek v tomto smere naozaj sebestačný, investuje do varenia mnoho času. Tým sa ale predražuje aj finálne jedlo.

Zpozoroval si po změně jídelníčku nějaké změny?

Pred tými 7 rokmi som výrazne schudol. Ani som si neuvedomil, že som predtým mal nejaké kilá navyše, ale oni tam vážne boli 😀 Už sú ale preč.

Bez jaké potraviny si nedokážeš představit svůj běžný den?

Určite je to biely jogurt a kyslé mliečne výrobky. Osobne odporúčam českú Hollandiu ako najkvalitnejší možný jogurt na bežnom trhu.

Jaké jídlo nebo surovinu si svátečně dopřeješ?

Isto nejaké rýchlovky typu McDonalds. Keď sa človek vracia v noci zo skušobne, po ceste nič iné nie je a ísť spať hladný je horšie, než tie blafy z McD.

Lukáš Chládek stravování

Rychlovka někde u okýnka nemusí být nutně nezdravá, pokud je jídlo čerstvé a suroviny vhodně zvolené

Je něco, co bys nikdy dobrovolně nevložil do pusy?

Áno, sú to tie nechutné, ale trendové farebné zmrzliny, koláče, milkshaky a podobné “instagramové” záležitosti.

Sú plné jedovatých umelých farbív a pre mňa to nie je jedlo, ale odpad. Je to výsmech gastronómii.

Potřebuješ k životu maso, nebo na něm nejsi závislý?

Určite ho potrebujem a telo si ho aj samo žiada, ale nezačínam deň steakom. Bez mäsa viem vydržať 2-3 dni, ale akonáhle mám chuť na dobré grilované prsko či guláš, nikto ma nezastaví.

Jak vypadá tvůj denní jídelníček?

Na raňajky jednoznačne biely jogurt alebo iná “kyselosť”, ovsené vločky kvôli vláknine a dobrému tráveniu, semienka a ovocie.

Na obed mäsko so zeleninou a prílohou. Nie som vyberavý, takže ak sa niečo netopí v oleji a nie je to z konzervy, moje stravovacie svedomie je čisté.

Večeru ladím podobne. Neprejedám sa a snažím sa nehladovať. Sladké svačinky, čokolády a sušienky nejem. Nenapadne ma ísť a kúpiť si ich. Podľa mňa je to zbytočný prežitok, a navyše zas ide o nenávidené spracované potraviny.

Na jedle sa šetriť neoplatí. Je to tá najzákladnejšia potreba.

Lukáš Chládek instagram

Tohle jsou recepty, které si Lukáš připravil přímo v kanceláři. Nic složitého, pouze nakrájená zelenina, sýry a jogurty. Inspirací mu byla „salátová bible“, knížka Saláty s láskou.

Stravuješ se jako zaměstnaný a vytížený člověk pravidelně, nebo nárazově, když máš čas?

Našťastie je u nás v redakcii priestor na jedlo kedykoľvek, takže nemusím čakať na prestávku a jem vždy, keď som hladný.

Moje bruško si jedlo pýta zvyčajne pravidelne. Môj režim je približne:

  • 9.00 raňajky
  • 12.00 obed
  • 15.30 nejaká dobrá vlastnoručná bagetka
  • 18.00 večera
  • ak idem spať neskoro, okolo 22.00 ešte niečo “zobnem”

Máš přibližnou představu, kolik měsíčně “projíš”?

O tomto mám celkom jasné čísla. Na stravu “v sezóne”, a teda keď varím často, miniem okolo 5000 Kč – 200 €.

O niečo málo sa mi to predražuje v lete, keď chodíme po výletoch a jem častejšie mimo domov.

Je podle tebe náročné dodržet zdravé stravování, když je na každém rohu fastfood, kde jídlo dostaneš během 5 minut?

Každý zodpovedá za vlastné stravovanie. Úspech fastfoodov pramení z týchto 3 vecí:

  • ľudská lenivosť nájsť si čas na zdravšiu alternatívu alebo prípravu
  • ľudská neschopnosť – týmto zdravím všetkých ľudí nad 25 rokov, ktorí vedia ohriať maximálne čaj a párky
  • zle nastavené chute a preferencie z detstva – opäť je to ale dospelý človek, ktorý  sa môže z týchto zlých nastavení celkom rýchlo vymaniť

Dokážeš tomuto typu stravování odolat? Jestli ano, jak?

Nikdy som mu nefandil, takže áno, dokážem a rád. Opakujem ale, že niekde uprostred noci si občas človek nevyberie.

Piješ kafe, kouříš?

Kávičku si dám rád a bohužiaľ áno, fajčím.

Co tvůj pitný režim? Co všechno a kolik si pil za minulý týden?

Pijem hlavne čistú vodu z kohútika. Minerálkam v plaste som nikdy nefandil a myslím, že sú aj zbytočne drahé.

Ráno si dávam kávu s mliekom. Večer si rád dám dobré české pivko alebo červené vínko 😀

Keď sa cítim prechladnutý, tak pijem bylinkový čaj so zázvorom. Ak sa zamyslím, tak vlastne nič iné nepijem.

Máš zkušenosti s půstem?

Nemám, a pokiaľ mi ho nevnúti nejaká nečakaná zdravotná komplikácia, tak o ňom ani uvažovať nebudem.

Stačí počúvať svoje telo. To moje mi ešte nikdy nešepkalo “Lukino, ale teraz budeš 2 dni hladovať.” 😀  

ČTĚTE TAKÉ: Květka sepsala megarozhovor se specialistou na půst Martinem Jelínkem.

Martin Jelínek

Máš tip na rychlé, ale zdravé zahnání hladu? Nosíš s sebou nějakou “rychlou pomoc”?

Žijem v Prahe, takže tieto nečakané návaly hladu hravo vyrieši večierka. Kus syra s nejakou paprikou zoženiete vždy.

Jaký máš názor na veganství? Dokázal by ses takto stravovat?

Nikomu nič nevnucujem a nerád by som niekoho ovplyvňoval. Každý má vlastné preferencie, ale ja by som sa vegánom nerád stal.

Podľa mňa je vegánstvo nezmysel.

Co přesně vnímáš jako nesmysl?

Najčastejšie sa vegáni ohrádzajú názorom, že vyspelý a moderný človek by nemal jesť iné živočíchy, prípadne piť ich materské mlieko alebo zárodky v podobe vajec.

Vravia aj to, že taká strava patrí niekam do praveku, keď sa o seba ľudia nevedeli postarať inak.

Ja ale tvrdím, že práve schopnosť prehistorického človeka vyberať si cielene vhodné a potrebné zdroje potravy, upravovať ich a zásobovať sa nimi na horšie časy môže za to, že je človek dnes tak vyspelým tvorom.

Zjednodušene – ak by sme jedli tisíce rokov ako zvieratá, pravdepodobne by sme sa nikdy nedostali na dnešnú inteligenčnú úroveň a so zvieratami by sme sa stále bili o nejaké kosti na lúke.

Mozog a iné orgány sa bez plnohodnotných zdrojov nezaobídu. Ak by sme ich odpradávna neživili pestrejšie a výživnejšie, nikdy by sme sa nedostali až sem.

Vegáni ale na toto nemyslia a idú si s klapkami na očiach za svojou morálnou “čistotou”. V prírode je však vždy predátor a obeť, nech to znie akokoľvek smutne. Aj ten strom žije na úkor zeme. Huby a plesne vedia tiež parazitovať na inej rastline aj na živočíchu. 

Ja si slobodne vyberám cestu všežravca a verím, že sa nikto nebude “fanaticky” pokúšať nasmerovať ma inam.

Zkoušel jsi někdy omezit maso a další živočišné produkty?

Ako som písal, stravujem sa pestro a snažím sa jedlá stále meniť. Obmedzovať niektoré som sa nepokúšal.

Samozrejme okrem tých, ktoré sú podľa mňa nesprávne spracované alebo pripravené.

Dej nám tip na dobrou pražskou restauraci, bistro nebo jiné stravování, které navštěvuješ.

Často jem vo vietnamských a thajských bistrách na Žižkove. Pozor, nemýľte si ich s čínskymi reštauráciami, kde je základom hustá, hnusná hnedá omáčka a pochybné mäso. To je novodobé dno gastronómie.

Naopak Thajci a Vietnamci varia vždy čerstvo, veľmi chutne a diétne.

Co ty a produkty Blendea? Užíváš je, nebo je vnímáš jen jako předmět svojí práce?

Blendeu sústavne ochutnávam, sledujem a hodnotím, aby sme zákazníkom poslali vždy prvotriedny tovar. Pravidelne ju ale neužívam.

Podľa mňa je totiž základom zdravej stravy stále len a len jedlo, nie doplnky stravy.

Trendy sa ale menia a ja chápem, že ľudia tento typ potravín chcú a vyhľadávajú. My im ho s radosťou vyrábame a posielame.

V příštím díle vyzpovídáme redaktorku a veganku Martičku. Do té doby mrkněte na další zajímavé, a hlavně užitečné rozhovory

autor

Marta Svačinová

Psaní a přírodu jsem milovala vždy, k zájmu o aktivní zdravý styl života mě přivedlo až podlomené zdraví. Zjistila jsem, jaké zázraky se začnou dít, když tělu a duši namísto rozkazování začneme naslouchat. Nyní se snažím tyto 3 koníčky skloubit dohromady a zkušenosti s hledáním harmonie a spokojenosti sama se sebou předávat i mým čtenářům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

„Největším nebezpečím jsme my sami,“ říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikola van Waardenburg

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Háňa s Vérou z blogu Peaches: Za nejzásadnější považujeme znalost fungování ženského těla a cykličnosti

07.05.2021

Nesoustředěnost, náladovost, zhoršení akné, paranoia, únava, nespavost, úzkost, plačtivost, bolest svalů a zad. I to všechno mohou být příznaky PMS neboli premenstruačního syndromu, který se u žen objevuje přibližně v posledním týdnu před menstruací. Studie odhadují, že nějakou formu PMS zažívá až 20 – 40 % všech žen. O svůj pohled na tuto problematiku, zkušenosti […]

Číst celý článek

„Dech s naším rozpoložením dělá velké zázraky,“ upozorňuje jogínka Petra Kozejová

24.02.2021

Petra Kozejová je jogínka, sportovkyně a ambassadorka Blendea produktů. V dnešním rozhovoru jsme ji trošku vyzpovídali. Dozvěděli jsme se, jaké byly její začátky s jógou, jaké jsou její zdravé návyky a kde čerpá inspiraci. Pohodlně se usaďte, jdeme na to 🙂

Číst celý článek

„Pokud chceme mít hezké vztahy, nejdůležitější je rozvíjet vztah k sobě,“ motivuje koučka Dagmar Kožinová

10.02.2021

Každý z nás si jistě prošel vztahem, který nebyl úplně stoprocentní a nepovedl se tak, jak jsme si představovali. Rozchody a jiná zklamání mohou zanechat hluboké šrámy a ovlivnit nás více, než bychom chtěli nebo vůbec čekali. Usoudili jsme proto, že k tomuto tématu by bylo nejlepší přizvat si odborníka. Oslovili jsme lektorku a životní […]

Číst celý článek

„Padlo tabu, že jít k psychologovi rovná se být blázen,“ ujisťuje zakladatelka Soulmio.com Simona Zábržová

07.10.2020

Zakladatelka Soulmio.com Simona Zábržová mluví o tom, zda se české firmy starají o psychickou pohodu svých zaměstnanců, jaké psychické problémy sebou nese dnešní uspěchaná doba zaměřená na výkon a poradí, co dělat doma pro každodenní psychohygienu.

Číst celý článek

„22 kilogramů šlo dolů a cítím se dobře,“ pochvaluje si změnu životosprávy zákaznice Aneta

30.09.2020

Mladá maminka Aneta je naše spokojená zákaznice. Popisuje zdravotní problémy, které ji trápily a změny v životosprávě, díky kterým se komplikací zbavila. Aneta užívá Blendea SUPERGREENS a popisuje, jak přesně jí zelená směs pomohla.

Číst celý článek

„Zadýchal jsem se i u vázání tkaniček,“ rozhovor se zakladatelem značky Blendea Petrem Chodelkou, MSc.

13.05.2020

My v týmu Blendea nechceme působit pouze jako anonymní prodejci doplňků výživy. O zdravé stravě píšeme a mluvíme pořád, a proto jsme se rozhodli naše stravovací návyky, které ale nejsou vždy úplně ukázkové, sepsat veřejně v sérii rozhovorů s námi. Ve 2. díle odpovídá zakladatel značky Blendea Peter Chodelka, MSc., který razí cestu zdravé stravy, ale […]

Číst celý článek

„Ak si chcete uľahčiť pôst, detox či diétu, odporúčam začať v deň splnu,“ radí Alexandra Kováčová

20.11.2019

Přerušovaný půst se těší čím dál větší pozornosti a lidé od něj mají velká očekávání.  Na prvním místě je snaha očistit organismus, zvýšit energii i imunitu, a dokonce podpořit hubnutí.  Pro ty, kteří se na plný nebo přerušovaný půst teprve chystáte, jsem sepsala dnešní rozhovor s Alexandrou Kováčovou, na Instagramu známou jako @CrazySexyFunTraveler.  S půstem […]

Číst celý článek

Na tento recept byl použit produkt - SUPERGREENS 90g

„Je to poprvé, co nedělám něco podobného pro hubnutí, ale pro své zdraví,“ rozhovor se Símou Dočkalovou o detoxu na štávách

13.11.2019

Simona Dočkalová je ambassadorkou značky Blendea. V dnešním rozhovoru ale budeme rozebírat její očistnou kůru na zeleninových a ovocných šťávách, kterou nedávno absolvovala.  Jak dlouho detox držela, jaké výsledky díky němu dosáhla, zda se jí povedlo zhubnout, co pro ni bylo nejtěžší a zda se ke šťávám ještě někdy vrátí se dozvíte v dnešním milém […]

Číst celý článek

Na tento recept byl použit produkt - SUPERGREENS 90g

„Díky zdravotním problémům bych nebyla tam, kde jsem“, rozhovor s Barčou Millerovou

22.10.2019

Vyzpovídala jsem Barču Millerovou, mladou studentku, která by svým zdravím a zodpovědným přístupem k životu mohla inspirovat nejednoho dospěláka. Usměvavá a pozitivní Barča se také pochválila, jak ji Blendea SUPERGREENS pomohla s kvalitou pleti a trávením.

Číst celý článek

Na tento recept byl použit produkt - SUPERGREENS 90g