Crohnova choroba pomalu a tiše napadá střeva

Crohnova choroba je často skloňované téma. Počet nemocných totiž podle statistik každým rokem narůstá a tato nemoc je obestřena mnoha nejasnostmi. O co vlastně jde?

Co přesně je Crohnova nemoc?

Jedná se o chronický zánět trávicího traktu. Nejčastěji bývá postižena koncová část tenkého střeva a jeho napojení na tlusté střevo, zánět se však může objevit kdekoliv v zažívacím traktu.

Nemoc je pojmenována podle Dr. Burrila Crohna, který ji diagnostikoval a poprvé popsal společně s L. Ginzburgem a G. Oppenheimerem v roce 1932.

Na správnost údajů a zdravotních tvrzení v článku dohlíží odborný garant, Ing. Hana Střítecká, Ph.D.

Crohnova nemoc – hlavní příznaky

Crohnova choroba se ve vnějších projevech podobá ulcerózní kolitidě nebo syndromu dráždivého tračníku a její diagnostika je obtížná.

Rozdíl mezi nimi je především v tom, že zánět u Crohnovy choroby postihuje nejen sliznici, ale i hlubší vrstvy trávicí trubice a jeho ohnisko bývá většinou na konci tenkého střeva.

Může se ale také dál rozšiřovat a v krajních případech může i protrhnout střevní stěnu.

Zrádnost této nemoci spočívá v tom, že se většinou ohlašuje jen pozvolnou změnou zdravotního stavu.

Prevence Crohnovy choroby díky Blendea SUPERGREENS

Vyhněte se Crohnově i dalším chorobám díky přírodní síle 5 superpotravin. Blendea SUPERGREENS je kombinací chlorelly, spiruliny, zeleného ječmene a pšenice, ověřenou tisícemi spokojených zákazníků.

blendea supergreens produkt
Klikněte na obrázek a podívejte se na všechny zdravotní benefity směsi Blendea SUPERGREENS.

Časté projevy Crohnovy choroby:

  • Bolesti břicha – jsou typickým projevem nemoci, nejčastěji v podobě křečí v pravé dolní oblasti
  • Průjem – příčinou bývá více faktorů, např. narušená funkce střevní sliznice postižené zánětem, nadměrná sekrece tekutin nebo zvýšená pohyblivost střev
  • Úbytek na váze – tělo má sníženou schopnost potravu trávit a vstřebávat z ní živiny, nemoc navíc způsobuje sníženou chuť k jídlu
  • Krev ve stolici – pochází ze zanícené části střeva a krevní ztráty mohou způsobit až chudokrevnost (anémii)
  • Změny na střevní sliznici – v důsledku zánětu se mohou na sliznici tvořit vředy, které se postupem času zvětšují a pronikají hluboko do střevní stěny (někdy i skrze ni a vytvářejí se tzv. píštěle – nepřirozená kanálkovitá spojení mezi dvěma orgány), nebo stenózy (zužování postiženého úseku střeva)

Mohou se objevit také další systémové příznaky jako je horečka, únava, např. kožní problémy, artritida, zánět oka a další.

Jedná se o onemocnění dlouhodobého charakteru, které může člověka provázet celým životem.

zelene_potraviny_zazivani

Co je příčinou Crohnovy nemoci?

Původ této nemoci není doposud zcela známý. Existuje několik teorií o tom, co je primární příčinou, ale ani jedna z nich se nikdy jednoznačně neprokázala.

Z výzkumů vyplývá, že velkou roli sehrávají nejméně tři základní faktory. Těmito faktory jsou:

  • genetické předpoklady
  • faktory vnějšího prostředí
  • nepřiměřená imunitní reakce organismu
cigarety

Z vnějších faktorů se předpokládá vliv stravy, ale také psychiky, např. stresu. Hovoří se rovněž o infekčních příčinách. Zjistilo se, že riziko vzniku Crohnovy choroby zvyšuje zejména kouření. 

Také lidé, v jejichž rodině se již Crohnova nemoc vyskytuje, mají mnohonásobně vyšší riziko této nemoci a měli by být pod lékařským dohledem.

Mnoho pacientů vyhledá lékařskou pomoc až při přetrvávajících obtížích, bez léčby však může Crohnova choroba způsobovat značné komplikace.

VIDEO: Co vás čeká na kolonoskopickém vyšetření? 

Kdo by se měl mít před Crohnem na pozoru?

Podle statistických údajů výskyt Crohnovy choroby postihuje čím dál více lidí.

Předpokládá se však, že počet nediagnostikovaných pacientů je značně vyšší, nemoc totiž může být dlouhou dobu jen nenápadná.

Projeví se obvykle mezi 15. a 40. rokem života, nejčastěji ale dochází k prvnímu vrcholu příznaků během dospívání nebo v mladém dospělém věku.

Výskyt u žen a mužů je přibližně stejný, zajímavé však je, že vykazuje značné geografické rozdíly.

Nemoc je častější především ve vyspělých zemích severní polokoule. Také se častěji vyskytuje v některých etnických skupinách, zvýšené riziko mají především lidé židovského původu.

V Česku Crohnovou chorobou onemocní zhruba 20 ze 100 000 obyvatel.

Na pozoru byste se určitě měli mít, pokud nemocí trpí někdo z vašich rodinných příslušníků. Na nemoc má vliv také kouření, špatná strava i stres. Přetrvávající zažívací potíže určitě nepodceňujte.

Závažnost Crohnovy nemoci lze hodnotit jednak z pohledu medicínského, jednak psychologického.

Z medicínského pohledu je důležitá přítomnost chronického zánětu a mnohočetných komplikací onemocnění, jež byly zmíněny výše (průjmy, teploty, bolesti břicha, poruchy střevní pasáže, tvorba píštělí, hubnutí, malnutrice a mnoho dalších, které mohou vyústit až ve fatální komplikace).

Z hlediska psychologického se jedná o složitý problém typický pro všechny pacienty s chronickým onemocněním, kteří se musejí naučit s ním žít.

Praktický a interní lékař lékařského centra Canadian Medical Care na Praze 6 MUDr. Štefan Kukura pro mojezdravi.cz

Léčba Crohnovy choroby

Léčba Crohnovy choroby je zdlouhavá a nemocný musí užívat léky i v době, kdy se nemoc nijak neprojevuje. Zároveň by neměl tělo příliš fyzicky zatěžovat, je tak nutné omezit náročné sportovní aktivity.

Pokud Crohnovou chorobou trpíte, jistě vám lékař také doporučil určitou dietu. Reakce nemocného na jídlo je však velmi individuální a osvědčená dieta neexistuje.

Doporučení se navíc liší se i podle toho, zda se pacient nachází v akutní zánětlivé fázi či v období klidu.

V období vymizení akutních projevů by měl pacient konzumovat vyváženou nedráždivou šetřící stravu (šetřící dieta) , která dodá dostatek energie, minerálních látek a vitaminů.

Nutný je individuální přístup dle snášenlivosti jednotlivých pokrmů.  Doporučená je dieta s omezením zbytků, to znamená vyloučit ze stravy hlavně hrubou vlákninu (v zelenině, slupkách a jadérkách ovoce, luštěninách) a hůře stravitelná jídla.

Upravte svůj jídelníček, vyhněte se dráždivým jídlům. Pokud kouříte, rozhodně co nejdříve přestaňte. Bylo prokázáno, že kouření a nikotin zhoršují zánět a urychlují průběh onemocnění. Ve stádiu vzplanutí se vyvarujte zvýšené tělesné námahy.

Gastroenterolog MUDr. Josafat Molnár vyšetřující nemoci trávicího ústrojí na poliklinice Modřany
VIDEO: Rozhovor s pacientem a názorné vysvětlení příznaků. 

Prevence Crohnovy nemoci

Protože není přesně známá příčina nemoci, neexistuje ani osvědčený lék, který nemoc léčí. Obvykle podávané léky pouze snižují příznaky. Podobně je to také s prevencí.

Obecně by člověk měl dodržovat zásady zdravého životního stylu a nekouřit.

Zdraví střev a příznivé složení střevního mikrobiomu lze podpořit pomocí probiotik, dostatečného příjmu vlákniny a nenasycených mastných kyselin

Zelený ječmen jako silná prevence střevních potíží

Pacienti trpící chronickým onemocněním střev by obecně k potravinovým doplňkům měli přistupovat obzvlášť ostražitě.

O jejich užívání je vhodné poradit se s gastroenterologem.

Zelený ječmen je účinným pomocníkem pro prevenci i pozdější léčbu Crohnovy choroby.

Pokud již nemocí trpíte, je důležité užívat ječmen bez obsahu travní vlákniny, která by vaše střeva zatěžovala, a tedy čerstvou nebo sušenou šťávu.

Jako prevence je však vláknina užitečná. Zelený ječmen má velmi dobrý vliv na trávení a vyniká lehkou stravitelností, protože se užívá ve formě nápoje.

Mezi jeho benefity patří:

  • očištění střev od nánosů a zbytků jídla
  • ochrana střevních stěn
  • podpora tvorby zdraví prospěšných bakterií
  • harmonizace trávicího procesu
  • zmírnění ekzémů a dalších kožních problémů

NEPŘEHLÉDNĚTE! O dalších účincích zeleného ječmene jsme již psali ZDE. 

Je velmi důležité vybírat zelený ječmen z kvalitních zdrojů v BIO kvalitě. Zvláště pokud již nějakou poruchou zažívání trpíte, nekvalitní zelený ječmen by vám mohl spíše uškodit. Myslete na zdraví!

Další články o nemocech a zdravotních komplikacích

AFTY
BOLEST HLAVY
HISTAMINOVÁ INTOLERANCE
CHUDOKREVNOST (ANÉMIE)
CROHNOVA NEMOC
POPRASKANÉ KOUTKY
SYNDROM DRÁŽDIVÉHO TRAČNÍKU - IBS
autor

Veronika Maleňáková

O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

6 komentářů: “Crohnova choroba pomalu a tiše napadá střeva”

  1. Dobrý den,

    Mám Crohnovu nemoc, obsahuje vás přípravek travní vlákninu?
    Píšete že by se neměla při nemoci užívat.
    Dekuji

    • Dobrý den, lituji, ale ano. Blendea obsahuje vlákninu, což je sice velice zdravé, ale během Crohnovy nemoci se bohužel nedoporučuje. Hledejte usušené šťávy ze zelených superpotravin. Blendea totiž obsahuje jemně mletou buničinu.

      Přeji krásný den a brzké uzdravení.
      Lukáš

  2. Dobrý den také trpím už nějakou dobu Grohnovou nemoci.Chci se zeptat jaké má účinnost konopi ve formě stavy.Cetl jsem to v knize konopi léčí.Dekuji pan Matlas

  3. Zdravím,mám už řadu let potíže s průjmy a bojím se jít s tím k lékaři.Pred 4 roky jsem byla na vyšetření na kolonoskopie a zjistily mi že mám divertikly ve střevech. Nevím jak dál, prosím poraďte mi,bojím se že mohu mít Cronovu nemoc nebo celiakie

    • Dobrý den, Ladislavo.
      Všechna Vaše podezření potvrdí nebo vyvrátí lékař. Máte zdravotní problém a chcete jej řešit přes internetovou diskuzi v komentářích pod článkem. To je velmi nezodpovědné, nerozumné a pouze prodlužujete svůj zhoršený stav. Vůbec tomuto nerozumím. Běžte ihned, ideálně ještě dnes nebo zítra k lékaři. Nikdo Vám nepomůže lépe ani rychleji, bez vyšetření Vám dokonce nepomůže nikdo. Nyní pouze tipujete, co s se s Vámi asi děje. Možná se nakonec neděje vůbec nic, ale nepodceňoval bych to.
      Přeji hezký den a co nejrychlejší cestu správným směrem.
      Lukáš Chládek z blogu Blendea.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek

Atopický ekzém: Najděte konkrétní spouštěč a vyhněte se mu 🚫

07.09.2023

Atopický ekzém (atopická dermatitida) je zdravotní stav způsobující suchou, svědící, olupující se a zanícenou pokožku. Atopický ekzém je velmi častý u novorozenců a dětí, ale trápí a znesnadňuje život i mnoha dospělým. Ekzém je většinou dlouhotrvající, a tedy chronické povahy. Navíc může často měnit intenzitu od téměř nepatrných svědivých flíčků až po velká zanícená a […]

Číst celý článek

Pískavice řecké seno: Cenná rostlinka pro podporu laktace s mnoha dalšími zdravotními benefity

31.08.2023

Pískavice řecké seno si dnes představíme hlavně díky její podpoře laktace, a tedy podpoře produkce mateřského mléka. Zároveň uvedu další zdravotní benefity pískavice a to na ženské i mužské zdraví. Pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru, cholesterolu a zvyšuje hladinu hormonu testosteronu. Některé účinky zatím nejsou potvrzené vědeckými studiemi, proto se zaměřím na ty, které již […]

Číst celý článek