Crohnova choroba pomalu a tiše napadá střeva

Crohnova choroba je často skloňované téma. Počet nemocných totiž podle statistik každým rokem narůstá a tato nemoc je obestřena mnoha nejasnostmi. O co vlastně jde?

Co přesně je Crohnova nemoc?

Jedná se o chronický zánět trávicího traktu. Nejčastěji bývá postižena koncová část tenkého střeva a jeho napojení na tlusté střevo, zánět se však může objevit kdekoliv v zažívacím traktu.

Nemoc je pojmenována podle Dr. Burrila Crohna, který ji diagnostikoval a poprvé popsal společně s L. Ginzburgem a G. Oppenheimerem v roce 1932.

Na správnost údajů a zdravotních tvrzení v článku dohlíží odborný garant, Ing. Hana Střítecká, Ph.D.

Crohnova nemoc – hlavní příznaky

Crohnova choroba se ve vnějších projevech podobá ulcerózní kolitidě nebo syndromu dráždivého tračníku a její diagnostika je obtížná.

Rozdíl mezi nimi je především v tom, že zánět u Crohnovy choroby postihuje nejen sliznici, ale i hlubší vrstvy trávicí trubice a jeho ohnisko bývá většinou na konci tenkého střeva.

Může se ale také dál rozšiřovat a v krajních případech může i protrhnout střevní stěnu.

Zrádnost této nemoci spočívá v tom, že se většinou ohlašuje jen pozvolnou změnou zdravotního stavu.

Prevence Crohnovy choroby díky Blendea SUPERGREENS

Vyhněte se Crohnově i dalším chorobám díky přírodní síle 5 superpotravin. Blendea SUPERGREENS je kombinací chlorelly, spiruliny, zeleného ječmene a pšenice, ověřenou tisícemi spokojených zákazníků.

blendea supergreens produkt
Klikněte na obrázek a podívejte se na všechny zdravotní benefity směsi Blendea SUPERGREENS.

Časté projevy Crohnovy choroby:

  • Bolesti břicha – jsou typickým projevem nemoci, nejčastěji v podobě křečí v pravé dolní oblasti
  • Průjem – příčinou bývá více faktorů, např. narušená funkce střevní sliznice postižené zánětem, nadměrná sekrece tekutin nebo zvýšená pohyblivost střev
  • Úbytek na váze – tělo má sníženou schopnost potravu trávit a vstřebávat z ní živiny, nemoc navíc způsobuje sníženou chuť k jídlu
  • Krev ve stolici – pochází ze zanícené části střeva a krevní ztráty mohou způsobit až chudokrevnost (anémii)
  • Změny na střevní sliznici – v důsledku zánětu se mohou na sliznici tvořit vředy, které se postupem času zvětšují a pronikají hluboko do střevní stěny (někdy i skrze ni a vytvářejí se tzv. píštěle – nepřirozená kanálkovitá spojení mezi dvěma orgány), nebo stenózy (zužování postiženého úseku střeva)

Mohou se objevit také další systémové příznaky jako je horečka, únava, např. kožní problémy, artritida, zánět oka a další.

Jedná se o onemocnění dlouhodobého charakteru, které může člověka provázet celým životem.

zelene_potraviny_zazivani

Co je příčinou Crohnovy nemoci?

Původ této nemoci není doposud zcela známý. Existuje několik teorií o tom, co je primární příčinou, ale ani jedna z nich se nikdy jednoznačně neprokázala.

Z výzkumů vyplývá, že velkou roli sehrávají nejméně tři základní faktory. Těmito faktory jsou:

  • genetické předpoklady
  • faktory vnějšího prostředí
  • nepřiměřená imunitní reakce organismu
cigarety

Z vnějších faktorů se předpokládá vliv stravy, ale také psychiky, např. stresu. Hovoří se rovněž o infekčních příčinách. Zjistilo se, že riziko vzniku Crohnovy choroby zvyšuje zejména kouření. 

Také lidé, v jejichž rodině se již Crohnova nemoc vyskytuje, mají mnohonásobně vyšší riziko této nemoci a měli by být pod lékařským dohledem.

Mnoho pacientů vyhledá lékařskou pomoc až při přetrvávajících obtížích, bez léčby však může Crohnova choroba způsobovat značné komplikace.

VIDEO: Co vás čeká na kolonoskopickém vyšetření? 

Kdo by se měl mít před Crohnem na pozoru?

Podle statistických údajů výskyt Crohnovy choroby postihuje čím dál více lidí.

Předpokládá se však, že počet nediagnostikovaných pacientů je značně vyšší, nemoc totiž může být dlouhou dobu jen nenápadná.

Projeví se obvykle mezi 15. a 40. rokem života, nejčastěji ale dochází k prvnímu vrcholu příznaků během dospívání nebo v mladém dospělém věku.

Výskyt u žen a mužů je přibližně stejný, zajímavé však je, že vykazuje značné geografické rozdíly.

Nemoc je častější především ve vyspělých zemích severní polokoule. Také se častěji vyskytuje v některých etnických skupinách, zvýšené riziko mají především lidé židovského původu.

V Česku Crohnovou chorobou onemocní zhruba 20 ze 100 000 obyvatel.

Na pozoru byste se určitě měli mít, pokud nemocí trpí někdo z vašich rodinných příslušníků. Na nemoc má vliv také kouření, špatná strava i stres. Přetrvávající zažívací potíže určitě nepodceňujte.

Závažnost Crohnovy nemoci lze hodnotit jednak z pohledu medicínského, jednak psychologického.

Z medicínského pohledu je důležitá přítomnost chronického zánětu a mnohočetných komplikací onemocnění, jež byly zmíněny výše (průjmy, teploty, bolesti břicha, poruchy střevní pasáže, tvorba píštělí, hubnutí, malnutrice a mnoho dalších, které mohou vyústit až ve fatální komplikace).

Z hlediska psychologického se jedná o složitý problém typický pro všechny pacienty s chronickým onemocněním, kteří se musejí naučit s ním žít.

Praktický a interní lékař lékařského centra Canadian Medical Care na Praze 6 MUDr. Štefan Kukura pro mojezdravi.cz

Léčba Crohnovy choroby

Léčba Crohnovy choroby je zdlouhavá a nemocný musí užívat léky i v době, kdy se nemoc nijak neprojevuje. Zároveň by neměl tělo příliš fyzicky zatěžovat, je tak nutné omezit náročné sportovní aktivity.

Pokud Crohnovou chorobou trpíte, jistě vám lékař také doporučil určitou dietu. Reakce nemocného na jídlo je však velmi individuální a osvědčená dieta neexistuje.

Doporučení se navíc liší se i podle toho, zda se pacient nachází v akutní zánětlivé fázi či v období klidu.

V období vymizení akutních projevů by měl pacient konzumovat vyváženou nedráždivou šetřící stravu (šetřící dieta) , která dodá dostatek energie, minerálních látek a vitaminů.

Nutný je individuální přístup dle snášenlivosti jednotlivých pokrmů.  Doporučená je dieta s omezením zbytků, to znamená vyloučit ze stravy hlavně hrubou vlákninu (v zelenině, slupkách a jadérkách ovoce, luštěninách) a hůře stravitelná jídla.

Upravte svůj jídelníček, vyhněte se dráždivým jídlům. Pokud kouříte, rozhodně co nejdříve přestaňte. Bylo prokázáno, že kouření a nikotin zhoršují zánět a urychlují průběh onemocnění. Ve stádiu vzplanutí se vyvarujte zvýšené tělesné námahy.

Gastroenterolog MUDr. Josafat Molnár vyšetřující nemoci trávicího ústrojí na poliklinice Modřany
VIDEO: Rozhovor s pacientem a názorné vysvětlení příznaků. 

Prevence Crohnovy nemoci

Protože není přesně známá příčina nemoci, neexistuje ani osvědčený lék, který nemoc léčí. Obvykle podávané léky pouze snižují příznaky. Podobně je to také s prevencí.

Obecně by člověk měl dodržovat zásady zdravého životního stylu a nekouřit.

Zdraví střev a příznivé složení střevního mikrobiomu lze podpořit pomocí probiotik, dostatečného příjmu vlákniny a nenasycených mastných kyselin

Zelený ječmen jako silná prevence střevních potíží

Pacienti trpící chronickým onemocněním střev by obecně k potravinovým doplňkům měli přistupovat obzvlášť ostražitě.

O jejich užívání je vhodné poradit se s gastroenterologem.

Zelený ječmen je účinným pomocníkem pro prevenci i pozdější léčbu Crohnovy choroby.

Pokud již nemocí trpíte, je důležité užívat ječmen bez obsahu travní vlákniny, která by vaše střeva zatěžovala, a tedy čerstvou nebo sušenou šťávu.

Jako prevence je však vláknina užitečná. Zelený ječmen má velmi dobrý vliv na trávení a vyniká lehkou stravitelností, protože se užívá ve formě nápoje.

Mezi jeho benefity patří:

  • očištění střev od nánosů a zbytků jídla
  • ochrana střevních stěn
  • podpora tvorby zdraví prospěšných bakterií
  • harmonizace trávicího procesu
  • zmírnění ekzémů a dalších kožních problémů

NEPŘEHLÉDNĚTE! O dalších účincích zeleného ječmene jsme již psali ZDE. 

Je velmi důležité vybírat zelený ječmen z kvalitních zdrojů v BIO kvalitě. Zvláště pokud již nějakou poruchou zažívání trpíte, nekvalitní zelený ječmen by vám mohl spíše uškodit. Myslete na zdraví!

Další články o nemocech a zdravotních komplikacích

AFTY
BOLEST HLAVY
HISTAMINOVÁ INTOLERANCE
CHUDOKREVNOST (ANÉMIE)
CROHNOVA NEMOC
POPRASKANÉ KOUTKY
SYNDROM DRÁŽDIVÉHO TRAČNÍKU - IBS
autor

    Veronika Maleňáková

    O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

    2 komentáře: “Crohnova choroba pomalu a tiše napadá střeva”

    1. Dobrý den,

      Mám Crohnovu nemoc, obsahuje vás přípravek travní vlákninu?
      Píšete že by se neměla při nemoci užívat.
      Dekuji

      • Dobrý den, lituji, ale ano. Blendea obsahuje vlákninu, což je sice velice zdravé, ale během Crohnovy nemoci se bohužel nedoporučuje. Hledejte usušené šťávy ze zelených superpotravin. Blendea totiž obsahuje jemně mletou buničinu.

        Přeji krásný den a brzké uzdravení.
        Lukáš

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Maracuja – exotické ovoce pro podporu imunity, snížení zánětů s výbornými nutričními hodnotami

    16.09.2020

    Maracuja je slaďoučké exotické ovoce, které lze v sezoně koupit i u nás. Článek popíše všechny prospěšné benefity plodů marakuje na vaše zdraví. Čtěte dál, abyste zjistili, v čem přesně je maracuja pro tělo prospěšná a jaké má výživové hodnoty.

    Číst celý článek

    Eleuterokok ostnitý (Sibiřský ženšen) – pozitivní účinky na imunitu, výkon a kondici potvrzené vědci

    19.08.2020

    Eleuterok je velice zajímavá, “jedovatě” vypadající rostlina, která má ale znamenité účinky na imunitu kondici a výkon. Článek přečtete za 6 minut. Naučí vás Sibiřský ženšen správně užívat a upozorní na případná negativa. V článku budu používat oficiální název Eleuterokok ostnitý. Sibiřský ženšen je pouze přezdívka a lidové označení.

    Číst celý článek

    5 nejšílenějších superpotravin, které ale má smysl vyzkoušet (pokud vám nepřijde špatně :) )

    05.08.2020

    Superpotraviny jsou potraviny se zvýšeným obsahem živin. Některé dobře znáte a chutnají vám. Třeba lahodné borůvky, tradiční kysané zelí nebo pikantní zázvor. Některé prospěšné superpotraviny ale nevypadají právě jako lahůdky a možná si je ani nebudete chtít “vpustit do baráku” 🙂 Každopádně jejich výživové hodnoty a účinky na lidské zdraví jsou nepopíratelné. Zde je 5 […]

    Číst celý článek

    Silné potraviny pro přirozené posílení imunity. Pochutnáte si a dlouhodobě odoláte nemocem.

    05.08.2020

    Článek přečtete za 6 minut a doporučí vám konkrétní potraviny pro podporu imunity (obranyschopnosti organismu), které je vhodné do jídelníčku zařadit celoročně. Některé máte doma, další teprve poznáte.

    Číst celý článek

    NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

    28.07.2020

    Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

    Číst celý článek

    Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

    28.07.2020

    Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

    Číst celý článek

    Všechny produkty Blendea mají Clean Label. Jaká je výhoda pro vás, naše zákazníky?

    23.07.2020

    Clean Label je označení pro “čistou, srozumitelnou a upřímnou” etiketu jakýchkoliv výrobků. Nejde ale o prázdnou etiketu, která zákazníkovi nic neřekne a najdete na ní maximálně hezký obrázek či líbivý dizajn. Právě naopak. Co přesně je Clean Label a v čem vám jako zákazníkovi pomůže?

    Číst celý článek

    Protizánětlivé potraviny uleví organismu od zánětu a poslouží jako prevence před jeho vznikem

    22.07.2020

    Článek přečtete za 6 minut. Vysvětlí vám, jak a proč záněty v těle vznikají a které protizánětlivé potraviny je vhodné jíst pro jeho rychlé a přirozené zmírnění.

    Číst celý článek

    Arónie černá (Temnoplodec, Černý jeřáb) – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví

    08.07.2020

    Arónie (Temnoplodnec, Černý jeřáb) je keř nebo malý strom s bobulovitými plody, které lze konzumovat. V článku se budu věnovat potvrzeným zdravotním účinkům a metodám zpracování. Zjistíte, jak přesně Arónie a její výživné látky působí na organismus, a také jak a v jakých formách jí můžete konzumovat nejchutněji. Pozor, plody Arónie jsou velice trpké, takže […]

    Číst celý článek

    Baobab – významné benefity plodů a prášku z nich na lidské zdraví podepřené vědeckými studiemi

    10.06.2020

    Baobab je robustní strom dosahující rekordních rozměrů. Ohromná síla a velkolepost stromu se odzrcadluje i v pozitivních účincích jeho plodů, šťávy a oleje na lidské zdraví. Baobab se zpracovává, konzumuje a užívá tisíce let a je to tradiční zdroj jídla i materiálu pro lidi. Článek přečtete za 6 minut. Přesně vám vysvětlí všechny prospěšné účinky […]

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]