Crohnova choroba pomalu a tiše napadá střeva

Crohnova choroba je často skloňované téma. Počet nemocných totiž podle statistik každým rokem narůstá a tato nemoc je obestřena mnoha nejasnostmi. O co vlastně jde?

Co přesně je Crohnova nemoc?

Jedná se o chronický zánět trávicího traktu. Nejčastěji bývá postižena koncová část tenkého střeva a jeho napojení na tlusté střevo, zánět se však může objevit kdekoliv v zažívacím traktu.

Nemoc je pojmenována podle Dr. Burrila Crohna, který ji diagnostikoval a poprvé popsal společně s L. Ginzburgem a G. Oppenheimerem v roce 1932.

Na správnost údajů a zdravotních tvrzení v článku dohlíží odborný garant, Ing. Hana Střítecká, Ph.D.

Crohnova nemoc – hlavní příznaky

Crohnova choroba se ve vnějších projevech podobá ulcerózní kolitidě nebo syndromu dráždivého tračníku a její diagnostika je obtížná.

Rozdíl mezi nimi je především v tom, že zánět u Crohnovy choroby postihuje nejen sliznici, ale i hlubší vrstvy trávicí trubice a jeho ohnisko bývá většinou na konci tenkého střeva.

Může se ale také dál rozšiřovat a v krajních případech může i protrhnout střevní stěnu.

Zrádnost této nemoci spočívá v tom, že se většinou ohlašuje jen pozvolnou změnou zdravotního stavu.

Prevence Crohnovy choroby díky Blendea SUPERGREENS

Vyhněte se Crohnově i dalším chorobám díky přírodní síle 5 superpotravin. Blendea SUPERGREENS je kombinací chlorelly, spiruliny, zeleného ječmene a pšenice, ověřenou tisícemi spokojených zákazníků.

blendea supergreens produkt
Klikněte na obrázek a podívejte se na všechny zdravotní benefity směsi Blendea SUPERGREENS.

Časté projevy Crohnovy choroby:

  • Bolesti břicha – jsou typickým projevem nemoci, nejčastěji v podobě křečí v pravé dolní oblasti
  • Průjem – příčinou bývá více faktorů, např. narušená funkce střevní sliznice postižené zánětem, nadměrná sekrece tekutin nebo zvýšená pohyblivost střev
  • Úbytek na váze – tělo má sníženou schopnost potravu trávit a vstřebávat z ní živiny, nemoc navíc způsobuje sníženou chuť k jídlu
  • Krev ve stolici – pochází ze zanícené části střeva a krevní ztráty mohou způsobit až chudokrevnost (anémii)
  • Změny na střevní sliznici – v důsledku zánětu se mohou na sliznici tvořit vředy, které se postupem času zvětšují a pronikají hluboko do střevní stěny (někdy i skrze ni a vytvářejí se tzv. píštěle – nepřirozená kanálkovitá spojení mezi dvěma orgány), nebo stenózy (zužování postiženého úseku střeva)

Mohou se objevit také další systémové příznaky jako je horečka, únava, např. kožní problémy, artritida, zánět oka a další.

Jedná se o onemocnění dlouhodobého charakteru, které může člověka provázet celým životem.

zelene_potraviny_zazivani

Co je příčinou Crohnovy nemoci?

Původ této nemoci není doposud zcela známý. Existuje několik teorií o tom, co je primární příčinou, ale ani jedna z nich se nikdy jednoznačně neprokázala.

Z výzkumů vyplývá, že velkou roli sehrávají nejméně tři základní faktory. Těmito faktory jsou:

  • genetické předpoklady
  • faktory vnějšího prostředí
  • nepřiměřená imunitní reakce organismu
cigarety

Z vnějších faktorů se předpokládá vliv stravy, ale také psychiky, např. stresu. Hovoří se rovněž o infekčních příčinách. Zjistilo se, že riziko vzniku Crohnovy choroby zvyšuje zejména kouření. 

Také lidé, v jejichž rodině se již Crohnova nemoc vyskytuje, mají mnohonásobně vyšší riziko této nemoci a měli by být pod lékařským dohledem.

Mnoho pacientů vyhledá lékařskou pomoc až při přetrvávajících obtížích, bez léčby však může Crohnova choroba způsobovat značné komplikace.

VIDEO: Co vás čeká na kolonoskopickém vyšetření? 

Kdo by se měl mít před Crohnem na pozoru?

Podle statistických údajů výskyt Crohnovy choroby postihuje čím dál více lidí.

Předpokládá se však, že počet nediagnostikovaných pacientů je značně vyšší, nemoc totiž může být dlouhou dobu jen nenápadná.

Projeví se obvykle mezi 15. a 40. rokem života, nejčastěji ale dochází k prvnímu vrcholu příznaků během dospívání nebo v mladém dospělém věku.

Výskyt u žen a mužů je přibližně stejný, zajímavé však je, že vykazuje značné geografické rozdíly.

Nemoc je častější především ve vyspělých zemích severní polokoule. Také se častěji vyskytuje v některých etnických skupinách, zvýšené riziko mají především lidé židovského původu.

V Česku Crohnovou chorobou onemocní zhruba 20 ze 100 000 obyvatel.

Na pozoru byste se určitě měli mít, pokud nemocí trpí někdo z vašich rodinných příslušníků. Na nemoc má vliv také kouření, špatná strava i stres. Přetrvávající zažívací potíže určitě nepodceňujte.

Závažnost Crohnovy nemoci lze hodnotit jednak z pohledu medicínského, jednak psychologického.

Z medicínského pohledu je důležitá přítomnost chronického zánětu a mnohočetných komplikací onemocnění, jež byly zmíněny výše (průjmy, teploty, bolesti břicha, poruchy střevní pasáže, tvorba píštělí, hubnutí, malnutrice a mnoho dalších, které mohou vyústit až ve fatální komplikace).

Z hlediska psychologického se jedná o složitý problém typický pro všechny pacienty s chronickým onemocněním, kteří se musejí naučit s ním žít.

Praktický a interní lékař lékařského centra Canadian Medical Care na Praze 6 MUDr. Štefan Kukura pro mojezdravi.cz

Léčba Crohnovy choroby

Léčba Crohnovy choroby je zdlouhavá a nemocný musí užívat léky i v době, kdy se nemoc nijak neprojevuje. Zároveň by neměl tělo příliš fyzicky zatěžovat, je tak nutné omezit náročné sportovní aktivity.

Pokud Crohnovou chorobou trpíte, jistě vám lékař také doporučil určitou dietu. Reakce nemocného na jídlo je však velmi individuální a osvědčená dieta neexistuje.

Doporučení se navíc liší se i podle toho, zda se pacient nachází v akutní zánětlivé fázi či v období klidu.

V období vymizení akutních projevů by měl pacient konzumovat vyváženou nedráždivou šetřící stravu (šetřící dieta) , která dodá dostatek energie, minerálních látek a vitaminů.

Nutný je individuální přístup dle snášenlivosti jednotlivých pokrmů.  Doporučená je dieta s omezením zbytků, to znamená vyloučit ze stravy hlavně hrubou vlákninu (v zelenině, slupkách a jadérkách ovoce, luštěninách) a hůře stravitelná jídla.

Upravte svůj jídelníček, vyhněte se dráždivým jídlům. Pokud kouříte, rozhodně co nejdříve přestaňte. Bylo prokázáno, že kouření a nikotin zhoršují zánět a urychlují průběh onemocnění. Ve stádiu vzplanutí se vyvarujte zvýšené tělesné námahy.

Gastroenterolog MUDr. Josafat Molnár vyšetřující nemoci trávicího ústrojí na poliklinice Modřany
VIDEO: Rozhovor s pacientem a názorné vysvětlení příznaků. 

Prevence Crohnovy nemoci

Protože není přesně známá příčina nemoci, neexistuje ani osvědčený lék, který nemoc léčí. Obvykle podávané léky pouze snižují příznaky. Podobně je to také s prevencí.

Obecně by člověk měl dodržovat zásady zdravého životního stylu a nekouřit.

Zdraví střev a příznivé složení střevního mikrobiomu lze podpořit pomocí probiotik, dostatečného příjmu vlákniny a nenasycených mastných kyselin

Zelený ječmen jako silná prevence střevních potíží

Pacienti trpící chronickým onemocněním střev by obecně k potravinovým doplňkům měli přistupovat obzvlášť ostražitě.

O jejich užívání je vhodné poradit se s gastroenterologem.

Zelený ječmen je účinným pomocníkem pro prevenci i pozdější léčbu Crohnovy choroby.

Pokud již nemocí trpíte, je důležité užívat ječmen bez obsahu travní vlákniny, která by vaše střeva zatěžovala, a tedy čerstvou nebo sušenou šťávu.

Jako prevence je však vláknina užitečná. Zelený ječmen má velmi dobrý vliv na trávení a vyniká lehkou stravitelností, protože se užívá ve formě nápoje.

Mezi jeho benefity patří:

  • očištění střev od nánosů a zbytků jídla
  • ochrana střevních stěn
  • podpora tvorby zdraví prospěšných bakterií
  • harmonizace trávicího procesu
  • zmírnění ekzémů a dalších kožních problémů

NEPŘEHLÉDNĚTE! O dalších účincích zeleného ječmene jsme již psali ZDE. 

Je velmi důležité vybírat zelený ječmen z kvalitních zdrojů v BIO kvalitě. Zvláště pokud již nějakou poruchou zažívání trpíte, nekvalitní zelený ječmen by vám mohl spíše uškodit. Myslete na zdraví!

Další články o nemocech a zdravotních komplikacích

AFTY
BOLEST HLAVY
HISTAMINOVÁ INTOLERANCE
CHUDOKREVNOST (ANÉMIE)
CROHNOVA NEMOC
POPRASKANÉ KOUTKY
SYNDROM DRÁŽDIVÉHO TRAČNÍKU - IBS
autor

Veronika Maleňáková

O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

4 komentáře: “Crohnova choroba pomalu a tiše napadá střeva”

  1. Dobrý den,

    Mám Crohnovu nemoc, obsahuje vás přípravek travní vlákninu?
    Píšete že by se neměla při nemoci užívat.
    Dekuji

    • Dobrý den, lituji, ale ano. Blendea obsahuje vlákninu, což je sice velice zdravé, ale během Crohnovy nemoci se bohužel nedoporučuje. Hledejte usušené šťávy ze zelených superpotravin. Blendea totiž obsahuje jemně mletou buničinu.

      Přeji krásný den a brzké uzdravení.
      Lukáš

  2. Dobrý den také trpím už nějakou dobu Grohnovou nemoci.Chci se zeptat jaké má účinnost konopi ve formě stavy.Cetl jsem to v knize konopi léčí.Dekuji pan Matlas

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Ostropestřec mariánský – zdravotní účinky nenápadného bodláku potvrzené studiemi

06.05.2022

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) znáte spíše jako bodlák s výrazným fialovým květem. V Česku běžně roste. Prakticky celá rostlina je jedlá. Možná jste ostropestřec přehlíželi, což je ale škoda, protože má řadu prospěšných účinků, pro které se užívají drcená semena. Hlavním z nich je podpora zdraví a očista jater. V článku vyjmenuji i další účinky, […]

Číst celý článek

Brahmi – prospěšné účinky, rizika a dávkování Bakopy drobnolisté

02.05.2022

Brahmi (Bakopa drobnolistá) je drobná plazivá rostlina s prospěšným vlivem nejen na kondici mozku a paměť. V podrobném profilu brahmi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na negativní účinky a pro koho brahmi není vhodná, na bezpečné a účinné dávkování.

Číst celý článek

Ashwagandha – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

29.04.2022

Ashwaganha neboli Vitánie snodárná je rostlina s prospěšnými zdravotními účinky. Pro ně se využívá hlavně kořen, ale konzumovat ze i plody a listy. V podrobném profilu superpotraviny ashwagandha zjistíte: jak přesně vám ashwagandha může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv ashwagandhy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je výživový profil ashwagandhy, jaké jsou nežádoucí […]

Číst celý článek

Kurkuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

28.04.2022

Kurkuma patří díky mnoha prospěšným účinkům mezi superpotraviny. V podrobném profilu kurkumy zjistíte: jak přesně vám kurkuma může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv kurkumy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil kurkumy, proč kurkumu užívat spolu s piperinem z černého pepře, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by kurkumu užívat […]

Číst celý článek

Sinice spirulina – účinky, rizika a nutriční profil

27.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny spirulina zjistíte: jaké má spirulina pozitovní účinky na zdravotní stav a kondici, jaký je vliv spiruliny na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil spiruliny, odkud spirulina pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

20.04.2022

Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte: jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil aceroly, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.

Číst celý článek

Reishi – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

14.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny reishi neboli Ganoderma lucidum zjistíte: jak přesně vám houba reishi může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv reishi na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil reishi, nežádoucí účinky a kdo by reishi užívat neměl.

Číst celý článek

Řasa chlorella – účinky, rizika a profil

08.04.2022

Chlorella je sladkovodní řasa původem z Asie. Díky zvýšenému obsahu živin a prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Má velmi prospěšné účinky na organismus. V podrobném profilu chlorelly zjistíte: jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv chlorelly na hubnutí, imunitu, detoxikaci, krásu a vitalitu, jaké jsou kompletní výživové hodnoty […]

Číst celý článek

Guarana podpoří bdělost, soustředěnost, paměť, hubnutí i zdraví srdce a očí (podloženo studiemi)

04.04.2022

Guarana je název pro semena rostliny Paulinie nápojné. Základním účinkem, díky kterému si lidé guaranu a výrobky z ní oblíbili, je stimulace energie, výkonu, soustředění a mozkové aktivity. V podrobném profilu vysvětlím: všechny prospěšné účinky a benefity guarany podložené studiemi, a tedy účinky semen, prášku nebo výrobků z nich, doporučené a bezpečné užívání, případné riziko […]

Číst celý článek

Maca – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

30.03.2022

Maca je hlíznatý jedlý kořen rostliny Maca peruánská. V podrobném profilu superpotraviny maca zjistíte: jak přesně vám maca může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv macy na libido, plodnost a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil macy, odkud maca pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.