• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • „Potrava ani pohyb nic nevyřeší, pokud nebudete vnímat své pocity.“ – rozhovor s Hankou Havlátovou

„Potrava ani pohyb nic nevyřeší, pokud nebudete vnímat své pocity.“ – rozhovor s Hankou Havlátovou

To říká Hanka Havlátová, specialistka na zdravé hubnutí a zelené potraviny, autorka knihy o hubnutí a spokojená maminka. Hanka nám poskytla rozhovor, který může pomoci mnoha ženám (i mužům), kteří chtějí zhubnout. Ocení ho zejména lidé, kteří se všemožně snaží, ale hubnutí ne a ne přijít.

To říká Hanka Havlátová, specialistka na zdravé hubnutí a zelené potraviny, autorka knihy o hubnutí a spokojená maminka. Hanka nám poskytla rozhovor, který může pomoci mnoha ženám (i mužům), kteří chtějí zhubnout. Ocení ho zejména lidé, kteří se všemožně snaží, ale hubnutí ne a ne přijít.

Dobrý den, Hanko, jsem ráda za rozhovor s Vámi. Jste totiž výživovou specialistou, který pomáhá s hubnutím. O hubnutí jste dokonce napsala knihu jako návod. Návod na hubnutí jistě zajímá každou ženu a jistě také nejednoho muže. Ten Váš je navíc osvědčený přímo Vaší vlastní praxí a zkušenostmi.

Jako jedna z mála máte dokonce vlastní metodu hubnutí, kterou nazýváte 3P. Můžete nám popsat, jak jste k této metodě došla? Jaký je váš příběh?

Vezmu to od začátku. Před 12 lety, po dvou porodech, jsem chtěla zhubnout. Změnila jsem tedy jídelníček a začala s hubnutím. Tenkrát jsem také každý den celých 20 minut cvičila. Byly to jednoduché cviky, cvičila jsem doma, sama. Vydržela jsem rok a půl a výsledky se skutečně dostavily. Za tu dobu jsem zhubla asi 12 kilogramů. Měla jsem za to, že recept na hubnutí znám.

Čas běžel, já jsem znovu otěhotněla, a nabrala. Začala jsem tedy zase hubnout. Oprášila již svůj osvědčený jídelníček a cviky. Bohužel, k mému velikému údivu a zklamání, stejný režim, jídelníček a cvičení tentokrát k úspěchu nevedly. Hubnutí se nedostavilo. Nebyla jsem schopná začít hubnout. A tak jsem začala zjišťovat proč.

Nejdříve jsem zavedla žvýkání potravy. Pak jsem prováděla různé detoxikace. Snažila jsem se hubnout pohodově. Stejně jsem zažila chvíle, kdy hubnutí šlo a také chvíle, kdy to prostě nešlo. To už jsem věděla, že je nutné zařadit do hubnutí i hlavu. Přitom jsem zjistila, že způsob myšlení je velice spjat s pocity. A tak vznikla tří pilířová metoda, tedy 3P – potrava, pohyb a pocit.

Zdravá strava, dieta, hubnutí - metoda 3P

3P: Potrava, Pohyb, Pocit – to je při hubnutí to podstatné

Takže nestačí jenom správný jídelníček a správné cvičení? Nestačí podle Vás hlídat energetický příjem a výdej? Můžete nám přiblížit principy svojí metody hubnutí?

Zjistila jsem, že je velice důležité vnímat své pocity. To jsem si ověřila na různých seminářích a také na vlastní kůži zažila prostřednictvím svých zkušeností. Pocity jsou to podstatné, nejenom při hubnutí.

Pokud začneme vnímat své pocity, objevíme způsoby, jak lépe žít a dosáhnout svých cílů. Postupně se nám začnou objevovat i situace, které nezvládáme, a nějakým způsobem jsme se je doposud snažili obejít. Někdo tyto situace řeší množstvím jídla, někdo sladkostmi a tak podobně. Většinou je pro nás to řešení destruktivní, ubližuje nám, škodí zdraví, ničí pohodu. Důležité je rozklíčovat, kdy k tomuto dochází, tzn. najít si hlavní spínače nezdravého chování. Ty mohou být různé, například stres, strach, nuda, konflikty s partnerem apod.

A pak je zde ještě druhá věc. To je nastavení mysli, které si neseme z dětství. Převážně rodiče nám vetkli do hlavy základy našeho chování. My jsme je přijali za své bez toho, abychom řešili, zda nám pomáhají, anebo ne. Pokud jde o hubnutí, mohou to být třeba tyto příklady: Jí se 5x denně, na oběd musí být polévka, vše se musí dojídat, porce mají být co největší…

Takže si musíme uvědomit své pocity a spínače, které nás vedou k nežádoucímu chování. A také odhalit nastavení mysli, které nám škodí. Pak lze využít mnoha terapeutických metod, jak to změnit. Změny se odrazí v celém našem životě. Pak změna jídelníčku není vůbec žádný problém a přichází zcela automaticky. To je celá tří pilířová metoda 3P.

Hubnutí - metoda 3P

3P: „Změna jídelníčku nemusí být vůbec žádný problém a přichází úplně automaticky.“

Hanko, přece jenom bych se od pocitů přesunula k potravě, dalšímu z pilířů Vaší 3P metody. Správné stravovací návyky totiž podle Vás nejsou pouze prostředkem ke štíhlé postavě, ale můžou pomoci od civilizačních chorob. Jak jste dospěla k tomuto poznání?

Byla to strastiplná cesta. Moje druhorozená dcera byla od svých třech týdnů po narození neustále nachlazená. Měla nekončící rýmy. A aby toho nebylo málo, asi v roce se k tomu přidal ještě atopický ekzém. Nechtěla jsem to řešit drastickou léčbou kortikoidy a ničit jí imunitu antibiotiky. Nejdříve jsem proto změnila jídelníček. Moje dcera tak dva roky nepoznala lepek, mléčné výrobky (kromě jogurtů) nebo sladkosti. A s ní většinou i celá rodina. Vše jsem vařila. Nepoužívala jsem ani polotovary. Vyhýbala jsem se glutamátu, umělým sladidlům, aromatům, barvivům a konzervantům. Používala jsem zeleninu v BIO kvalitě… Výsledek? Ekzém se časem vytratil.

Nachlazení a rýmy bohužel přetrvávaly. Stav se ještě zhoršil, když začala dcera chodit do školky. Kvůli častým nemocem do ní spíše nechodila, než chodila. Pak jsem zjistila, že má dcera alergii na mléko (kasein). Opět jsem začala změnou jídelníčku. Upravila jsem stravu, úplně eliminovala mléko – a rýma zmizela.

Chtěla jsem mít jistotu, že v našem jídelníčku nechybí žádné důležité prvky. Tak jsem objevila zelené potraviny. Za tři roky od zjištění alergie se její stav natolik zlepšil, že opět může jíst všechny mléčné výrobky.

I já jsem trpěla častými angínami, extrémní únavou a zánětem štítné žlázy. Úpravou jídelníčku se zlepšil i můj zdravotní stav. Začala jsem jíst zelené potraviny a za rok se ze mě stal úplně jiný člověk. Prostě jsem zdravá.

zelený pšeničný klas

Zelené potraviny mají zelenou i v hubnutí

Zelené potraviny – velké téma. Vy jste se k nim dostala přes zdravotní potíže. Myslíte, že mohou být prospěšné i lidem zcela zdravým?

Určitě. Říká se, že neexistuje zdravý člověk. Jen špatně vyšetřený. To je samozřejmě nadsázka. Jenže to, že nyní nemá člověk žádné problémy, ještě neznamená, že je nebude mít za nějaký ten pátek.

Zelené potraviny fungují jako skvělá prevence. Pomáhají udržovat tělo v rovnováze. Nikdy nevíte, s čím se setkáte a kdy budete zdravé tělo potřebovat.

A jaký je Váš názor na spojení zelených potravin a hubnutí?

Je to ideální spojení. Jednak je zajištěno, že má tělo vše podstatné, jednak pomáhá tělo zbavit všech nechtěných škodlivých nánosů. Celkově pomáhá ke zrychlení hubnutí.

Hubnutí a zrychlení hubnutí. To je snem mnoha žen. Možná jste některým k naplnění tohoto snu pomohla, děkuji za rozhovor.

Hanka HavlátováVIZITKA: Ing. Hana Havlátová problematiku potravin vystudovala, dokonce působila jako manažerka kvality v potravinářství, ale až vlastní zkušenosti ji přivedly ke skutečně zdravému hubnutí a zdravému životnímu stylu. Svých zdravotních potíží se zbavila prostřednictvím zdravé stravy, zelených potravin, meditací, modlitby a objevování zákonitostí těla a mysli. Své poznatky Hanka předává dál, zejména prostřednictvím svého PRŮVODCE HUBNUTÍM a také svého blogu.

ČTĚTE TAKÉ: Další rozhovory se zákazníky i s členy Blendea týmu. 

Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti?

Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail kveta@blendea.cz. Budeme se těšit!

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek