Moringa BIO Organic kapsle máme právě v akci 2+1 balení zdarma

+420 608 255 816 Po - Pá: 09:00 - 18:00
  • Domov
  • Recepty
  • Blog
  • „Potrava ani pohyb nic nevyřeší, pokud nebudete vnímat své pocity.“ – rozhovor s Hankou Havlátovou

„Potrava ani pohyb nic nevyřeší, pokud nebudete vnímat své pocity.“ – rozhovor s Hankou Havlátovou

To říká Hanka Havlátová, specialistka na zdravé hubnutí a zelené potraviny, autorka knihy o hubnutí a spokojená maminka. Hanka nám poskytla rozhovor, který může pomoci mnoha ženám (i mužům), kteří chtějí zhubnout. Ocení ho zejména lidé, kteří se všemožně snaží, ale hubnutí ne a ne přijít.

To říká Hanka Havlátová, specialistka na zdravé hubnutí a zelené potraviny, autorka knihy o hubnutí a spokojená maminka. Hanka nám poskytla rozhovor, který může pomoci mnoha ženám (i mužům), kteří chtějí zhubnout. Ocení ho zejména lidé, kteří se všemožně snaží, ale hubnutí ne a ne přijít.

Dobrý den, Hanko, jsem ráda za rozhovor s Vámi. Jste totiž výživovou specialistou, který pomáhá s hubnutím. O hubnutí jste dokonce napsala knihu jako návod. Návod na hubnutí jistě zajímá každou ženu a jistě také nejednoho muže. Ten Váš je navíc osvědčený přímo Vaší vlastní praxí a zkušenostmi.

 

Jako jedna z mála máte dokonce vlastní metodu hubnutí, kterou nazýváte 3P. Můžete nám popsat, jak jste k této metodě došla? Jaký je váš příběh?

Vezmu to od začátku. Před 12 lety, po dvou porodech, jsem chtěla zhubnout. Změnila jsem tedy jídelníček a začala s hubnutím. Tenkrát jsem také každý den celých 20 minut cvičila. Byly to jednoduché cviky, cvičila jsem doma, sama. Vydržela jsem rok a půl a výsledky se skutečně dostavily. Za tu dobu jsem zhubla asi 12 kilogramů. Měla jsem za to, že recept na hubnutí znám.

Čas běžel, já jsem znovu otěhotněla, a nabrala. Začala jsem tedy zase hubnout. Oprášila již svůj osvědčený jídelníček a cviky. Bohužel, k mému velikému údivu a zklamání, stejný režim, jídelníček a cvičení tentokrát k úspěchu nevedly. Hubnutí se nedostavilo. Nebyla jsem schopná začít hubnout. A tak jsem začala zjišťovat proč.

Nejdříve jsem zavedla žvýkání potravy. Pak jsem prováděla různé detoxikace. Snažila jsem se hubnout pohodově. Stejně jsem zažila chvíle, kdy hubnutí šlo a také chvíle, kdy to prostě nešlo. To už jsem věděla, že je nutné zařadit do hubnutí i hlavu. Přitom jsem zjistila, že způsob myšlení je velice spjat s pocity. A tak vznikla tří pilířová metoda, tedy 3P – potrava, pohyb a pocit.

Zdravá strava, dieta, hubnutí - metoda 3P

3P: Potrava, Pohyb, Pocit – to je při hubnutí to podstatné

Takže nestačí jenom správný jídelníček a správné cvičení? Nestačí podle Vás hlídat energetický příjem a výdej? Můžete nám přiblížit principy svojí metody hubnutí?

Zjistila jsem, že je velice důležité vnímat své pocity. To jsem si ověřila na různých seminářích a také na vlastní kůži zažila prostřednictvím svých zkušeností. Pocity jsou to podstatné, nejenom při hubnutí.

Pokud začneme vnímat své pocity, objevíme způsoby, jak lépe žít a dosáhnout svých cílů. Postupně se nám začnou objevovat i situace, které nezvládáme, a nějakým způsobem jsme se je doposud snažili obejít. Někdo tyto situace řeší množstvím jídla, někdo sladkostmi a tak podobně. Většinou je pro nás to řešení destruktivní, ubližuje nám, škodí zdraví, ničí pohodu. Důležité je rozklíčovat, kdy k tomuto dochází, tzn. najít si hlavní spínače nezdravého chování. Ty mohou být různé, například stres, strach, nuda, konflikty s partnerem apod.

A pak je zde ještě druhá věc. To je nastavení mysli, které si neseme z dětství. Převážně rodiče nám vetkli do hlavy základy našeho chování. My jsme je přijali za své bez toho, abychom řešili, zda nám pomáhají, anebo ne. Pokud jde o hubnutí, mohou to být třeba tyto příklady: Jí se 5x denně, na oběd musí být polévka, vše se musí dojídat, porce mají být co největší…

Takže si musíme uvědomit své pocity a spínače, které nás vedou k nežádoucímu chování. A také odhalit nastavení mysli, které nám škodí. Pak lze využít mnoha terapeutických metod, jak to změnit. Změny se odrazí v celém našem životě. Pak změna jídelníčku není vůbec žádný problém a přichází zcela automaticky. To je celá tří pilířová metoda 3P.

Hubnutí - metoda 3P

3P: „Změna jídelníčku nemusí být vůbec žádný problém a přichází úplně automaticky.“

Hanko, přece jenom bych se od pocitů přesunula k potravě, dalšímu z pilířů Vaší 3P metody. Správné stravovací návyky totiž podle Vás nejsou pouze prostředkem ke štíhlé postavě, ale můžou pomoci od civilizačních chorob. Jak jste dospěla k tomuto poznání?

Byla to strastiplná cesta. Moje druhorozená dcera byla od svých třech týdnů po narození neustále nachlazená. Měla nekončící rýmy. A aby toho nebylo málo, asi v roce se k tomu přidal ještě atopický ekzém. Nechtěla jsem to řešit drastickou léčbou kortikoidy a ničit jí imunitu antibiotiky. Nejdříve jsem proto změnila jídelníček. Moje dcera tak dva roky nepoznala lepek, mléčné výrobky (kromě jogurtů) nebo sladkosti. A s ní většinou i celá rodina. Vše jsem vařila. Nepoužívala jsem ani polotovary. Vyhýbala jsem se glutamátu, umělým sladidlům, aromatům, barvivům a konzervantům. Používala jsem zeleninu v BIO kvalitě… Výsledek? Ekzém se časem vytratil.

Nachlazení a rýmy bohužel přetrvávaly. Stav se ještě zhoršil, když začala dcera chodit do školky. Kvůli častým nemocem do ní spíše nechodila, než chodila. Pak jsem zjistila, že má dcera alergii na mléko (kasein). Opět jsem začala změnou jídelníčku. Upravila jsem stravu, úplně eliminovala mléko – a rýma zmizela.

Chtěla jsem mít jistotu, že v našem jídelníčku nechybí žádné důležité prvky. Tak jsem objevila zelené potraviny. Za tři roky od zjištění alergie se její stav natolik zlepšil, že opět může jíst všechny mléčné výrobky.

I já jsem trpěla častými angínami, extrémní únavou a zánětem štítné žlázy. Úpravou jídelníčku se zlepšil i můj zdravotní stav. Začala jsem jíst zelené potraviny a za rok se ze mě stal úplně jiný člověk. Prostě jsem zdravá.

zelený pšeničný klas

Zelené potraviny mají zelenou i v hubnutí

Zelené potraviny – velké téma. Vy jste se k nim dostala přes zdravotní potíže. Myslíte, že mohou být prospěšné i lidem zcela zdravým?

Určitě. Říká se, že neexistuje zdravý člověk. Jen špatně vyšetřený. To je samozřejmě nadsázka. Jenže to, že nyní nemá člověk žádné problémy, ještě neznamená, že je nebude mít za nějaký ten pátek.

Zelené potraviny fungují jako skvělá prevence. Pomáhají udržovat tělo v rovnováze. Nikdy nevíte, s čím se setkáte a kdy budete zdravé tělo potřebovat.

 

A jaký je Váš názor na spojení zelených potravin a hubnutí?

Je to ideální spojení. Jednak je zajištěno, že má tělo vše podstatné, jednak pomáhá tělo zbavit všech nechtěných škodlivých nánosů. Celkově pomáhá ke zrychlení hubnutí.

 

Hubnutí a zrychlení hubnutí. To je snem mnoha žen. Možná jste některým k naplnění tohoto snu pomohla, děkuji za rozhovor.

 

Hanka HavlátováVIZITKA: Ing. Hana Havlátová problematiku potravin vystudovala, dokonce působila jako manažerka kvality v potravinářství, ale až vlastní zkušenosti ji přivedly ke skutečně zdravému hubnutí a zdravému životnímu stylu. Svých zdravotních potíží se zbavila prostřednictvím zdravé stravy, zelených potravin, meditací, modlitby a objevování zákonitostí těla a mysli. Své poznatky Hanka předává dál, zejména prostřednictvím svého PRŮVODCE HUBNUTÍM a také svého blogu.

 

ČTĚTE TAKÉ: Další rozhovory se zákazníky i s členy Blendea týmu. 

Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti?

Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail kveta@blendea.cz. Budeme se těšit!

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Ostropestřec mariánský – zdravotní účinky nenápadného bodláku potvrzené studiemi

06.05.2022

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) znáte spíše jako bodlák s výrazným fialovým květem. V Česku běžně roste. Prakticky celá rostlina je jedlá. Možná jste ostropestřec přehlíželi, což je ale škoda, protože má řadu prospěšných účinků, pro které se užívají drcená semena. Hlavním z nich je podpora zdraví a očista jater. V článku vyjmenuji i další účinky, […]

Číst celý článek

Brahmi – prospěšné účinky, rizika a dávkování Bakopy drobnolisté

02.05.2022

Brahmi (Bakopa drobnolistá) je drobná plazivá rostlina s prospěšným vlivem nejen na kondici mozku a paměť. V podrobném profilu brahmi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na negativní účinky a pro koho brahmi není vhodná, na bezpečné a účinné dávkování.

Číst celý článek

Ashwagandha – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

29.04.2022

Ashwaganha neboli Vitánie snodárná je rostlina s prospěšnými zdravotními účinky. Pro ně se využívá hlavně kořen, ale konzumovat ze i plody a listy. V podrobném profilu superpotraviny ashwagandha zjistíte: jak přesně vám ashwagandha může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv ashwagandhy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je výživový profil ashwagandhy, jaké jsou nežádoucí […]

Číst celý článek

Kurkuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

28.04.2022

Kurkuma patří díky mnoha prospěšným účinkům mezi superpotraviny. V podrobném profilu kurkumy zjistíte: jak přesně vám kurkuma může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv kurkumy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil kurkumy, proč kurkumu užívat spolu s piperinem z černého pepře, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by kurkumu užívat […]

Číst celý článek

Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

20.04.2022

Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte: jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil aceroly, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.

Číst celý článek

Reishi – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

14.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny reishi neboli Ganoderma lucidum zjistíte: jak přesně vám houba reishi může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv reishi na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil reishi, nežádoucí účinky a kdo by reishi užívat neměl.

Číst celý článek

Řasa chlorella – účinky, rizika a profil

08.04.2022

Chlorella je sladkovodní řasa původem z Asie. Díky zvýšenému obsahu živin a prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Má velmi prospěšné účinky na organismus. V podrobném profilu chlorelly zjistíte: jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv chlorelly na hubnutí, imunitu, detoxikaci, krásu a vitalitu, jaké jsou kompletní výživové hodnoty […]

Číst celý článek

Guarana podpoří bdělost, soustředěnost, paměť, hubnutí i zdraví srdce a očí (podloženo studiemi)

04.04.2022

Guarana je název pro semena rostliny Paulinie nápojné. Základním účinkem, díky kterému si lidé guaranu a výrobky z ní oblíbili, je stimulace energie, výkonu, soustředění a mozkové aktivity. V podrobném profilu vysvětlím: všechny prospěšné účinky a benefity guarany podložené studiemi, a tedy účinky semen, prášku nebo výrobků z nich, doporučené a bezpečné užívání, případné riziko […]

Číst celý článek

Maca – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

30.03.2022

Maca je hlíznatý jedlý kořen rostliny Maca peruánská. V podrobném profilu superpotraviny maca zjistíte: jak přesně vám maca může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv macy na libido, plodnost a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil macy, odkud maca pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Nemoc zažívacího traktu celiakie: Jak se projevuje a jak zmírnit její projevy 🙏🏼

28.03.2022

Zatímco někteří mohou jíst cokoliv a v jakékoliv kombinaci, aniž by je trápily žaludeční potíže, jiní mají problémy i při konzumaci obyčejného rohlíku. Různé poruchy zažívání nejsou neobvyklé a při správném přístupu nemusí ohrožovat zdraví. Mezi ty častější patří celiakie. Co to je a jak se s ní vypořádat?

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.