• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • “Potrava ani pohyb nic nevyřeší, pokud nebudete vnímat své pocity.“ – rozhovor s Hankou Havlátovou

“Potrava ani pohyb nic nevyřeší, pokud nebudete vnímat své pocity.“ – rozhovor s Hankou Havlátovou

To říká Hanka Havlátová, specialistka na zdravé hubnutí a zelené potraviny, autorka knihy o hubnutí a spokojená maminka. Hanka nám poskytla rozhovor, který může pomoci mnoha ženám (i mužům), kteří chtějí zhubnout. Ocení ho zejména lidé, kteří se všemožně snaží, ale hubnutí ne a ne přijít.

To říká Hanka Havlátová, specialistka na zdravé hubnutí a zelené potraviny, autorka knihy o hubnutí a spokojená maminka. Hanka nám poskytla rozhovor, který může pomoci mnoha ženám (i mužům), kteří chtějí zhubnout. Ocení ho zejména lidé, kteří se všemožně snaží, ale hubnutí ne a ne přijít.

Dobrý den, Hanko, jsem ráda za rozhovor s Vámi. Jste totiž výživovou specialistou, který pomáhá s hubnutím. O hubnutí jste dokonce napsala knihu jako návod. Návod na hubnutí jistě zajímá každou ženu a jistě také nejednoho muže. Ten Váš je navíc osvědčený přímo Vaší vlastní praxí a zkušenostmi.

 

Jako jedna z mála máte dokonce vlastní metodu hubnutí, kterou nazýváte 3P. Můžete nám popsat, jak jste k této metodě došla? Jaký je váš příběh?

Vezmu to od začátku. Před 12 lety, po dvou porodech, jsem chtěla zhubnout. Změnila jsem tedy jídelníček a začala s hubnutím. Tenkrát jsem také každý den celých 20 minut cvičila. Byly to jednoduché cviky, cvičila jsem doma, sama. Vydržela jsem rok a půl a výsledky se skutečně dostavily. Za tu dobu jsem zhubla asi 12 kilogramů. Měla jsem za to, že recept na hubnutí znám.

Čas běžel, já jsem znovu otěhotněla, a nabrala. Začala jsem tedy zase hubnout. Oprášila již svůj osvědčený jídelníček a cviky. Bohužel, k mému velikému údivu a zklamání, stejný režim, jídelníček a cvičení tentokrát k úspěchu nevedly. Hubnutí se nedostavilo. Nebyla jsem schopná začít hubnout. A tak jsem začala zjišťovat proč.

Nejdříve jsem zavedla žvýkání potravy. Pak jsem prováděla různé detoxikace. Snažila jsem se hubnout pohodově. Stejně jsem zažila chvíle, kdy hubnutí šlo a také chvíle, kdy to prostě nešlo. To už jsem věděla, že je nutné zařadit do hubnutí i hlavu. Přitom jsem zjistila, že způsob myšlení je velice spjat s pocity. A tak vznikla tří pilířová metoda, tedy 3P – potrava, pohyb a pocit.

Zdravá strava, dieta, hubnutí - metoda 3P

3P: Potrava, Pohyb, Pocit – to je při hubnutí to podstatné

Takže nestačí jenom správný jídelníček a správné cvičení? Nestačí podle Vás hlídat energetický příjem a výdej? Můžete nám přiblížit principy svojí metody hubnutí?

Zjistila jsem, že je velice důležité vnímat své pocity. To jsem si ověřila na různých seminářích a také na vlastní kůži zažila prostřednictvím svých zkušeností. Pocity jsou to podstatné, nejenom při hubnutí.

Pokud začneme vnímat své pocity, objevíme způsoby, jak lépe žít a dosáhnout svých cílů. Postupně se nám začnou objevovat i situace, které nezvládáme, a nějakým způsobem jsme se je doposud snažili obejít. Někdo tyto situace řeší množstvím jídla, někdo sladkostmi a tak podobně. Většinou je pro nás to řešení destruktivní, ubližuje nám, škodí zdraví, ničí pohodu. Důležité je rozklíčovat, kdy k tomuto dochází, tzn. najít si hlavní spínače nezdravého chování. Ty mohou být různé, například stres, strach, nuda, konflikty s partnerem apod.

A pak je zde ještě druhá věc. To je nastavení mysli, které si neseme z dětství. Převážně rodiče nám vetkli do hlavy základy našeho chování. My jsme je přijali za své bez toho, abychom řešili, zda nám pomáhají, anebo ne. Pokud jde o hubnutí, mohou to být třeba tyto příklady: Jí se 5x denně, na oběd musí být polévka, vše se musí dojídat, porce mají být co největší…

Takže si musíme uvědomit své pocity a spínače, které nás vedou k nežádoucímu chování. A také odhalit nastavení mysli, které nám škodí. Pak lze využít mnoha terapeutických metod, jak to změnit. Změny se odrazí v celém našem životě. Pak změna jídelníčku není vůbec žádný problém a přichází zcela automaticky. To je celá tří pilířová metoda 3P.

Hubnutí - metoda 3P

3P: “Změna jídelníčku nemusí být vůbec žádný problém a přichází úplně automaticky.”

Hanko, přece jenom bych se od pocitů přesunula k potravě, dalšímu z pilířů Vaší 3P metody. Správné stravovací návyky totiž podle Vás nejsou pouze prostředkem ke štíhlé postavě, ale můžou pomoci od civilizačních chorob. Jak jste dospěla k tomuto poznání?

Byla to strastiplná cesta. Moje druhorozená dcera byla od svých třech týdnů po narození neustále nachlazená. Měla nekončící rýmy. A aby toho nebylo málo, asi v roce se k tomu přidal ještě atopický ekzém. Nechtěla jsem to řešit drastickou léčbou kortikoidy a ničit jí imunitu antibiotiky. Nejdříve jsem proto změnila jídelníček. Moje dcera tak dva roky nepoznala lepek, mléčné výrobky (kromě jogurtů) nebo sladkosti. A s ní většinou i celá rodina. Vše jsem vařila. Nepoužívala jsem ani polotovary. Vyhýbala jsem se glutamátu, umělým sladidlům, aromatům, barvivům a konzervantům. Používala jsem zeleninu v BIO kvalitě… Výsledek? Ekzém se časem vytratil.

Nachlazení a rýmy bohužel přetrvávaly. Stav se ještě zhoršil, když začala dcera chodit do školky. Kvůli častým nemocem do ní spíše nechodila, než chodila. Pak jsem zjistila, že má dcera alergii na mléko (kasein). Opět jsem začala změnou jídelníčku. Upravila jsem stravu, úplně eliminovala mléko – a rýma zmizela.

Chtěla jsem mít jistotu, že v našem jídelníčku nechybí žádné důležité prvky. Tak jsem objevila zelené potraviny. Za tři roky od zjištění alergie se její stav natolik zlepšil, že opět může jíst všechny mléčné výrobky.

I já jsem trpěla častými angínami, extrémní únavou a zánětem štítné žlázy. Úpravou jídelníčku se zlepšil i můj zdravotní stav. Začala jsem jíst zelené potraviny a za rok se ze mě stal úplně jiný člověk. Prostě jsem zdravá.

zelený pšeničný klas

Zelené potraviny mají zelenou i v hubnutí

Zelené potraviny – velké téma. Vy jste se k nim dostala přes zdravotní potíže. Myslíte, že mohou být prospěšné i lidem zcela zdravým?

Určitě. Říká se, že neexistuje zdravý člověk. Jen špatně vyšetřený. To je samozřejmě nadsázka. Jenže to, že nyní nemá člověk žádné problémy, ještě neznamená, že je nebude mít za nějaký ten pátek.

Zelené potraviny fungují jako skvělá prevence. Pomáhají udržovat tělo v rovnováze. Nikdy nevíte, s čím se setkáte a kdy budete zdravé tělo potřebovat.

 

A jaký je Váš názor na spojení zelených potravin a hubnutí?

Je to ideální spojení. Jednak je zajištěno, že má tělo vše podstatné, jednak pomáhá tělo zbavit všech nechtěných škodlivých nánosů. Celkově pomáhá ke zrychlení hubnutí.

 

Hubnutí a zrychlení hubnutí. To je snem mnoha žen. Možná jste některým k naplnění tohoto snu pomohla, děkuji za rozhovor.

 

Hanka HavlátováVIZITKA: Ing. Hana Havlátová problematiku potravin vystudovala, dokonce působila jako manažerka kvality v potravinářství, ale až vlastní zkušenosti ji přivedly ke skutečně zdravému hubnutí a zdravému životnímu stylu. Svých zdravotních potíží se zbavila prostřednictvím zdravé stravy, zelených potravin, meditací, modlitby a objevování zákonitostí těla a mysli. Své poznatky Hanka předává dál, zejména prostřednictvím svého PRŮVODCE HUBNUTÍM a také svého blogu.

 

ČTĚTE TAKÉ: Další rozhovory se zákazníky i s členy Blendea týmu. 

Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti?

Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail kveta@blendea.cz. Budeme se těšit!

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Odlesňování dusí celou planetu. I vy můžete pomoct společně se značkou Blendea.

    19.10.2020

    Deforestace (odlesňování) doma i ve světě je alarmující problém a týká se nás všech, i když si to v Česku zatím ne každý uvědomuje. Stromy a flóra hrají v našich životech a e stavu celé Země důležitou roli. Vyrábí nám kyslík a udržují funkci vodního ekosystému. A i přesto si jich lidstvo neváží tak, jak […]

    Číst celý článek

    Skořicové overnight oats s ovocem a SUPERGREENS (napumpujte se vitamíny 💚 )

    09.10.2020

    Večer naplníte zavařovačku samými dobrými surovinami a necháte přes noc uležet. Ráno na vás bude v lednici čekat sytá a sladká snídaně plná vitamínů do sychravého dne. Přesně tak jednoduchý je recept na overnight oats s ovocem, skořicí a Blendeou SUPERGREENS.

    Číst celý článek

    Zakladatelka Soulmio.com Simona Zábržová: Padlo tabu, že jít k psychologovi rovná se být blázen (rozhovor)

    07.10.2020

    Zakladatelka Soulmio.com Simona Zábržová mluví o tom, zda se české firmy starají o psychickou pohodu svých zaměstnanců, jaké psychické problémy sebou nese dnešní uspěchaná doba zaměřená na výkon a poradí, co dělat doma pro každodenní psychohygienu.

    Číst celý článek

    “22 kilogramů šlo dolů a cítím se dobře,” pochvaluje si změnu životosprávy zákaznice Aneta

    30.09.2020

    Mladá maminka Aneta je naše spokojená zákaznice. Popisuje zdravotní problémy, které ji trápily a změny v životosprávě, díky kterým se komplikací zbavila. Aneta užívá Blendea SUPERGREENS a popisuje, jak přesně jí zelená směs pomohla.

    Číst celý článek

    Maracuja – exotické ovoce pro podporu imunity, snížení zánětů s výbornými nutričními hodnotami

    16.09.2020

    Maracuja je slaďoučké exotické ovoce, které lze v sezoně koupit i u nás. Článek popíše všechny prospěšné benefity plodů marakuje na vaše zdraví. Čtěte dál, abyste zjistili, v čem přesně je maracuja pro tělo prospěšná a jaké má výživové hodnoty.

    Číst celý článek

    Eleuterokok ostnitý (Sibiřský ženšen) – pozitivní účinky na imunitu, výkon a kondici potvrzené vědci

    19.08.2020

    Eleuterok je velice zajímavá, “jedovatě” vypadající rostlina, která má ale znamenité účinky na imunitu kondici a výkon. Článek přečtete za 6 minut. Naučí vás Sibiřský ženšen správně užívat a upozorní na případná negativa. V článku budu používat oficiální název Eleuterokok ostnitý. Sibiřský ženšen je pouze přezdívka a lidové označení.

    Číst celý článek

    5 nejšílenějších superpotravin, které ale má smysl vyzkoušet (pokud vám nepřijde špatně :) )

    05.08.2020

    Superpotraviny jsou potraviny se zvýšeným obsahem živin. Některé dobře znáte a chutnají vám. Třeba lahodné borůvky, tradiční kysané zelí nebo pikantní zázvor. Některé prospěšné superpotraviny ale nevypadají právě jako lahůdky a možná si je ani nebudete chtít “vpustit do baráku” 🙂 Každopádně jejich výživové hodnoty a účinky na lidské zdraví jsou nepopíratelné. Zde je 5 […]

    Číst celý článek

    Silné potraviny pro přirozené posílení imunity. Pochutnáte si a dlouhodobě odoláte nemocem.

    05.08.2020

    Článek přečtete za 6 minut a doporučí vám konkrétní potraviny pro podporu imunity (obranyschopnosti organismu), které je vhodné do jídelníčku zařadit celoročně. Některé máte doma, další teprve poznáte.

    Číst celý článek

    NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

    28.07.2020

    Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

    Číst celý článek

    Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

    28.07.2020

    Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]