Doprava se Zásilkovnou ZDARMA až do Vánoc 🎄
+420 608 255 816 Po - Pá: 08:00 - 17:00

Histaminová intolerance a jak ji ustát ve zdraví

Může to začít úplně nevinně a může to přijít kdykoli. Najednou vám začne vadit nějaká potravina.

A potom další. A další, a další a další. A najedou zjistíte, že skoro po všem, co sníte, je vám špatně, bolí vás břicho, svědí vás v krku, máte kopřivku po těle, a to vás navíc strašně svědí.

A potom už jen slýcháte: „Cože? Ty nemůžeš jíst jablka a meruňky? Cože? Ani oříšky? Ne, sýry? To mi neříkej. Chudáku!“

A pak následují další dotazy: „A jak se to projevuje? A z čeho to máš?!“ A vám se ze všech těch otázek zatočí hlava.

Jako byste už neměli dost toho, že řešíte každé sousto… Ještě odpovídat na otázky, na které možná zprvu ani neznáte odpověď. Ach, ten zrádný histamin. O co vlastně jde? 

Syndrom histaminové intolerance

Syndrom histaminové intolerance je onemocnění trápící v současné době 2 – 3 % lidí. Ano, je to celkem smůla, když se to dotkne práv vás.

Histaminová intolerance (HIT) vznikne důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle.

Přitom histamin obsahují všechny potraviny, které přijímáme. Většina lidí však po konzumaci potravin bohatých na histamin potíže nemá.

U lidí, kteří histamin odbourávají hůř, dochází k rozšiřování cév, a tím snížení krevního tlaku.

Jeho nadměrné uvolnění při alergické reakci způsobuje zúžení průdušek nebo kopřivku. 

Zatím ale nikdo neví, jestli je to problém vrozený, nebo získaný postupem života špatnou životosprávou. Propuknout totiž může kdykoli během života.

Podle údajů jedné francouzské studie, při které bylo ohledně potravinových nesnášenlivostí dotazováno 33 000 lidí, lze předpokládat, že skutečnou intolerancí histaminu trpí sotva 2 % celkové populace.

Vzhledem k tomu, že 80 % nemocných tvoří ženy ve věku okolo 40 let, je možná souvislost s úbytkem ženských pohlavních hormonů.

Histamin je nejzásadnějším spouštěčem alergických onemocnění, jako je senná rýma a astma bronchiale.

Kromě toho je histamin také typickým původcem kopřivky a hraje důležitou roli u alergií na léky, respektive u nesnášenlivosti léků.

Histamin sám o sobě až tak nebezpečný není, ale jeho nebezpečí spočívá v nesprávném fungování mechanismů, které mají za úkol ho odbourávat.

projevy histamínové intolerance
I obyčejná rýmička může poukazovat na intoleranci histamínu

Histamin a potravinové či jiné alergie

Bohužel, mají hodně společného. Pokud se zaměříme jen na potravinové alergie, máme hned několik typů:

Primární potravinová alergie

Ten, kdo ji má, nesnese vejce, mléko, obilniny, sóju, arašídy, ořechy, ryby, měkkýše, korýše.

Zkřížená potravinová alergie

K té dochází hlavně u pacientů alergických na pyly. Nesnesou pak potraviny,jako jsou jablka, ořechy, mrkev, ale také malvice a peckovité ovoce.

Intolerance histaminu

Při ní dochází k nesnášenlivosti potravin, potažmo alkoholických nápojů, které obsahují histamin.

Alergie na potraviny zkřížená s alergií na latex

Zde postižení nesnesou banány, avokádo, jedlé kaštany, kiwi, broskve a mandle.

 Histamino-liberátoři

Sem řadíme intoleranci na jahody, citrusové plody, měkkýše a korýše.

Při konzumaci těchto potravin pak samovolně dochází ke zvýšenému uvolňování histaminu v těle, což, jak už víme, způsobuje nemalé obtíže.

projevy histaminové intolerance
Dalším projevem může být náhlá únava po konzumaci některých potravin

Lze intoleranci léčit?

Povzbudivé zjištění je to, že se s tím dá pracovat, dokonce se člověk může i úplně vyléčit.

Ze začátku však musíte držet přísnou nízkohistaminovou dietu, zkusit ideálně nějakou očistu těla nebo třeba můžete zkusit přerušovaný půst a následně je potřeba tuto očistu ještě několikrát zopakovat (třeba každý půlrok po dobu tří až pěti let).

A samozřejmě se hlídat. V neposlední řadě je nutné si uvědomit, že každé tělo může reagovat na tutéž diagnózu odlišně.

Každý máme jiné příznaky, jinou hladinu tolerance, každému z nás vadí některé potraviny více a jiné méně či vůbec. Každý zkrátka máme svou „hladinu tolerance“.

K histaminové dietě a očistě vám pomůžou následující potraviny:

Doporučené potraviny

Předně je důležité vědět, že všechny potraviny by měly být co nejčerstvější a co nejméně zralé. A co tedy jíst?

Obecně zeleninu, hrušky, banány, bílé hrozno bez pecek, žlutý meloun, rýži a bezvaječné těstoviny, ovesné vločky, brambory, čerstvé mléko, čerstvý sýr typu Cottage, neochucený jogurt z plnotučného mléka, maso – čisté, čerstvé, libové, bez šlach, nemleté, nebalené vakuově, ideálně bílé ryby, vždy ale co nejčerstvější… Pít můžete vodu, neochucenou minerálku, zelený či mátový čaj, kávu.

UŽ JSTE ZKUSILI ZDRAVĚJŠÍ ALTERNATIVU KE KLASICKÉ KÁVĚ?

Blendea SUPERCOFFE spojuje kávy arabiku a robustu s medicinálními houbami a kořenem čekanky.

SUPERCOFFE posiluje imunitu a zlepšuje zažívání, skvěle chutná a pro tělo je prospěšnější, než klasické kávy.

Produkt SUPERCOFFEE

Po měsíci byste měli pociťovat značné zlepšení, co se týká vaší potravinové (in)tolerance, svědění kůže, citlivosti kůže apod.

TIP: Klikněte a podívejte se na skvěle zpracovanou a přehlednou tabulku s nerizikovými potravinami.

Zdrave_potraviny
Magazín www.spektrumzdravi.cz říká:
 
Nízkohistamonová dieta může pomoci i alergikům, lidem s ekzémy a lidem se zažívacími problémy. 

 

Co nejíst anebo se tomu alespoň po dobu očisty snažit vyhnout?

Rizikové potraviny

Lilek, špenát, houby, jakékoli přezrálé ovoce, konkrétně potom jahody, červený rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, brusinky, pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, ananas, červené hrozno, kiwi, kokos, třešně, višně, meruňky, nektarinky, broskve, švestky, blumy, mirabelky, špendlíky, papája, fíky, datle, avokádo, větší množství vodního melounu, sušené či kandované ovoce.

Ideálně se vyhněte i komerčně vyrobenému pečivu s kvasnicovým extraktem. Všechny hotové mléčné výrobky, ochucené jogurty, zrající sýry, tavené sýry, tofu, kozí sýr, feta, sójové mléko…

Zapomeňte na všechny uzeniny, ořechy, marmelády, kompoty a čokoládu včetně všech dalších sladkostí. A ideálně samozřejmě bez alkoholu (především bez červeného vína, piva a bublinek). Další rizikové potraviny najdete opět v tabulce tady.

 
nevhodné potraviny při histamínové intoleranci
 
I tyto oblíbené a jinak zdravé potraviny patří mezi ty nevhodné
 

Co se bude dít po histamínové dietě?

Poté, co se naše tělo stabilizuje (tedy po očistné kúře nebo dietě), by nám hladina histaminu v těle měla klesnout. Je možné, že potraviny, které nám dříve způsobovaly zdravotní problémy, nám už vadit nebudou.

Můžeme je zkoušet zařazovat zpět do jídelníčku a pozorovat, jestli je opravdu vše v pořádku a žádné další komplikace a zdravotní problémy nám nezpůsobují. Samozřejmě i tato záležitost je velmi individuální a u každého funguje jinak. Chce to prostě opatrně zkoušet a pozorovat reakce.

 

V případě intolerancí jde i o psychiku

Je to tak, i když se to na první pohled může zdát zvláštní. Ale faktem je, že naše psychika ovlivňuje jakýkoli průběh jakékoli nemoci či formy alergie. Právě proto je moc je důležité, aby se člověk cítil dobře hlavně v hlavě. Potom jsou projevy mnohem slabší.

Člověk si musí najít svůj styl, jak se se vším vyrovnat a jak s danými omezeními a projevy nakládat. A ještě se u toho cítit fajn. Už jenom proto, že právě třeba přepracování a dlouhodobý stres ( a to i ten, který sami možná ani nevnímáme), je jedním z hlavních spouštěčů celého výše popsaného onemocnění.

 

Několik tipů, jak vše snadněji zvládnout

  • Nad svým jídelníčkem přemýšlejte, ale neudělejte si z toho noční můru
  • Zaměstnejte hlavu i tělo něčím jiným, jděte do fitka, na jógu, na procházku, zkuste nějaké DIY výrobky, jeďte na výlet, fotografujte, pohlídejte kamarádce mimčo
  • Dopřejte si klidně jednou týdně „cheat day„, kdy si dáte cokoli, na co máte chuť
  • Po každém hřešícím dnu si dejte extra čistící den, kdy si připravíte spoustu zeleniny a čistící bylinkové čaje
  • Netrapte se, berte změnu jídelníčku jako pozitivum, děláte něco dobrého pro sebe
  • Zapomeňte na reakce typu „nesmím“ a „nemůžu“. Vy nabízený šlehačkový zákusek nechcete, protože víte, že bez něj vám teď bude líp
  • Těšte se na to, že touto očistou i shodíte nějaké to kilčo

TIP: Přečtěte si také jeden příběh ze života člověka s HIT.

život bez intolerance
Pokud vše zvládnete tak, jak radíme, budete vypadat přesně takhle spokojeně

Co říci závěrem?

Jídelníček i veškeré vaše další aktivity celý proces „léčby“ samozřejmě hodně ovlivňují a nesmíte ho ani v nejmenším podcenit. Vlastně je to všechno taková dlouhodobá strategie, všechno je třeba plánovat.

Je zkrátka potřeba myslet na to, že všechno se dá v klidu zvládnout, musíte mít jen srovnané priority a taky čas starat se sami o sebe. Postarat se o to, abyste měli dostatek všeho, co vám dělá dobře a eliminovat to, co vám naopak ubližuje. Ať už psychicky nebo fyzicky.

Jakmile si tohle uvědomíte a začnete na tom pracovat, váš stav se začne brzy lepšit. A dokonce se vám přestane stýskat i po vyloučených potravinách, přestanete na ně mít chuť. I to je především ve vaší hlavě.

DÁLE ČTĚTE: Tip na zdravý detoxikační jídelníček

 

 

Další články o nemocech a zdravotních komplikacích

AFTY
BOLEST HLAVY
HISTAMINOVÁ INTOLERANCE
CHUDOKREVNOST (ANÉMIE)
CROHNOVA NEMOC
POPRASKANÉ KOUTKY
SYNDROM DRÁŽDIVÉHO TRAČNÍKU - IBS
autor

Adriana Martinovičová

Jsem věčný optimista a většinou beru věci s nadhledem. Nerada ztrácím čas čímkoli neefektivním. A protože už léta čelím všemožným nejen potravinovým alergiím, přecitlivělé pokožce a poslední dobou i histaminové intoleranci, vím, jak důležité je dělat všechno promyšleně. Včetně přípravy jídla a péče o sebe sama. A přesně v tom vám ráda poradím ve svých článcích

6 komentářů: “Histaminová intolerance a jak ji ustát ve zdraví”

  1. Článek moc hezky napsanej, ale kdo se s problematikou setkal osobně, tak po pár dní googlení zjistí, že celá situace je mnohem složitější a skladbu potravin je třeba rozdělit do několika vrstev.

    Například zelenej čaj se bere jako low histamine nápoj, ale zároveň blokuje DAO enzymy, které zajišťují odbourávání histaminu, takže pokud budete toho čaje pít pravidelně hodně, tak vám hladina histaminu pravděpodobně poroste nahoru (u mě je to poznat asi po půl týdnu). A podobných potravin, které fungují obráceně, nebo naopak v malé míře konzumace neuškodí je jistě mnohem víc. Testovat projev jednotlivých potravin, když může mít i víc než den zpoždění je hodně složité a jak se doporučuje např. u cukru nebo bílé mouky je vhodné hlavně urychlit proces trávení a vylučování např. ovocem.

    • Dobrý den, Novisi.

      Děkujeme za přínosný komentář. Musím zdůraznit, že články podobného charakteru na internetových stránkách mají vždy bohužel pouze obecný a informativní charakter a nelze vždy na 100% radit každému pacientovi stejné postupy a jídelníček. Ty musí vždy posoudit a doporučit konkrétní ošetřeující lékař.

      Články jsou obecně pro čtenáře, kteří buď mají na onemocnění podezření a chtějí se dopátrat příčin, projevů a pravděpodobné léčby či jídelníčků, které v případě prokázání nemoci budou muset podstoupit.

      Určitě doporučujeme nebrat ani naše, ani jiné stránky s podobným obsahem jako směrodatné metody léčby, to v žádném případě.

      Články jsou pouze informativního charakteru v obecné rovině a finální doporučení zůstává až na samotném lékaři.

      Děkuji za pochopení i příspěvek a přeji krásný den.

  2. Dobrý den. Neví se, jestli nemoc histamin je dědičná. Mám sestru a obě dvě máme tuto nemoc, tak asi ano. Zdravím Mária

    • Dobrý den, ano, může se jednat o dědičné onemocnění, ale přítomnost nemoci v rodině není vždy stoprocentním viníkem nemoci.
      Přeji hezký den.

  3. Dobrý den,

    mockrát děkuji za hezký a dobře napsaný článek. Je to zřejmě první článek, týkající se histaminové intolerance, po jehož přečtení se mi nechce brecet. Většina ostatních stránek vyjmenovává potraviny, které proste nesmíte a vyplývá z nich to, ze už je asi nikdy smět ani nebudete :). Líbí se mi pozitivní přístup autora článku a realisticke pojetí, hlavně zdůraznění faktu, ze hladina DAO se muže časem zvednout a striktní dietu málokdo bude dodržovat cely život. Mockrát děkuji a dávám velký palec nahoru.

    • Dobrý den, děkuji za Vaši odezvu a pochvalu 🙂 Autorka pro nás sice již nepíše, ale stejně si vážíme, že naše články se zájmem čtete.
      Přeji krásný den a pevné zdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Ženšen pravý (Panax ginseng, Všehoj ženšenový): Vědecky podložené pozitivní účinky, vedlejší účinky a dávkování

16.11.2022

Ženšen pravý je vytrvalá rostlina s původem v Asii. Roste i v Rusku a Americe. Za nejučinnější se považuje ženšen s původem v Koreji. Pro lidské zdraví je důležitý ženšenový kořen, který obsahuje cenné ginsenosidy. Prohledal jsem odborné zdroje, abych vám představil všechny vědecky potvrzené zdravotní účinky pravého ženšenu. Kapsle se sušeným kořenem ženšenu vyrábíme […]

Číst celý článek

Nootropika podpoří paměť, soustředění a funkce mozku. Které chytré drogy jsou nejsilnější?

27.10.2022

Nootropika neboli chytré drogy (anglicky smart drugs) jsou psychoaktivní látky příznivě ovlivňující funkce mozku, myšlení, paměť, bdělost, soustředění i motivaci a úroveň stresu. Zpomalují stárnutí mozku a zmírňují neurodegenerativní procesy, kvůli kterým ubývá mozkových buněk (neuronů). Určitě se nelekejte označení chytré drogy. Ty přírodní jsou legální a můžete je bez omezení normálně nakupovat a užívat. […]

Číst celý článek

Jak snížit cholesterol dlouhodobě i rychle? Co jíst a jak změnit životosprávu?

25.10.2022

Jak snížit cholesterol, když jej ve zdravé míře potřebujeme všichni? Již nepatrně zvýšená hladina začne pomalu ucpávat cévy. Jelikož se zvýšený cholesterol prakticky nijak citelně neprojevuje, vysoká hladina zvyšuje riziko infarktů a mrtvic. „Tradiční“ český jídelníček obsahuje velmi tučné a nevhodně upravené potraviny, které cholesterol zvyšují. Je chudý na zdravé rostlinné tuky, které hladinu dovedou […]

Číst celý článek

Jak mi funkční houby doslova změnily život (zkušenost mladé maminky Niky)

11.10.2022

Před pár lety jsem byla na nějakém mém pomyslném životním dně, kde se mi nedařilo a vše se mi hroutilo. Hodinu před státnicemi se se mnou po šesti letech rozešel přes sms bývalý přítel. Nejen že proběhl rozchod, ale ke státnicím jsem v tom stavu nedošla, a tak jsem se “nemohla” a hlavně nechtěla vracet […]

Číst celý článek

Třezalka tečkovaná – ta ti zvedne náladu 😊 (přírodní antidepresivum, rychlejší hojení ran, tlumení příznaků menopauzy)

27.09.2022

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je tradiční bylinka s původem v Evropě. Mezi Čechy je velmi oblíbená díky prospěšným zdravotním účinkům. Nejčastěji se konzumuje sušená ve formě třezalkového čaje. Za nejvýznamnější účinek lze považovat pomoc s depresemi a zhoršeným duševním stavem. Pro některé lidi ale není vhodná a nedoporučuje se kombinovat ji s některými léky. V […]

Číst celý článek

4 novinky v prodeji: Bylinné olejové kapky Blendea s MCT olejem. Jak je vyrábíme a jaké mají účinky?

12.09.2022

Neúnavně vyvíjíme nové produkty a na e-shop právě přidáváme 4 nové druhy bylinných kapek s MCT olejem. V článku vám chci představit olejové kapky, účinky jednotlivých extraktů a zároveň účinky kokosového MCT oleje. Všechny olejové kapky Blendea jsou určeny pro každodenní užívání a já již dnes věřím, že si je rychle oblíbíte 🙂

Číst celý článek

Jak snížit kortizol? Kromě redukce stresu jsou nezbytné zdravé návyky (11 tipů)

15.08.2022

Různým druhům stresu čelíme každý den všichni. Stres zvyšuje sekreci hormonu kortizolu, který sice potřebujeme, ale dlouhodobě vysoká hladina je škodlivá. Našim společným cílem je proto snížení hladiny kortizolu.

Číst celý článek

Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji i bez inzulinu? (14 tipů pro zdravé lidi a diabetiky)

05.08.2022

Zvýšený krevní cukr (hyperglykemie) se může objevit krátkodobě, ale také chronicky. Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi je zdraví škodlivá a nebezpečná, i pokud stav zatím nepřerostl až do cukrovky. V článku poradím, jak snížit cukr v krvi a tím i riziko problémů se zrakem, cévami, hybností končetin a samotným diabetem. Zdravým životním stylem a […]

Číst celý článek

Tulsi – prospěšné účinky, možná rizika a dávkování Bazalky posvátné

04.08.2022

Tulsi, česky bazalka posvátná, je vytrvalá rostlina, jejíž zdraví prospěšné účinky využívali již staří Řekové a Římané. Tradiční indická medicína ajurvéda si ji cení, jelikož podporuje mysl, dýchání a srdce. V podrobném profilu tulsi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na pozitivní účinky byliny, na negativní účinky a pro koho tulsi není vhodná, na bezpečné […]

Číst celý článek

9 způsobů přirozené podpory funkce jater včetně potravin, bylinek a životosprávy

19.07.2022

Játra mají jako životně důležitý orgán jasné funkce, které musí fungovat správně a bez přestávek. V článku vysvětlím, co přesně játra dělají a které nemoci je nejčastěji ohrožují. Zmíním i příznaky nesprávné funkce a selhávání. Hlavně ale poradím, jak podpořit přirozenou funkci jater díky správným a zodpovědným životním návykům, stravě a bylinkám a ochránit tak […]

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.