Histaminová intolerance a jak ji ustát ve zdraví

Může to začít úplně nevinně a může to přijít kdykoli. Najednou vám začne vadit nějaká potravina.

A potom další. A další, a další a další. A najedou zjistíte, že skoro po všem, co sníte, je vám špatně, bolí vás břicho, svědí vás v krku, máte kopřivku po těle, a to vás navíc strašně svědí.

A potom už jen slýcháte: „Cože? Ty nemůžeš jíst jablka a meruňky? Cože? Ani oříšky? Ne, sýry? To mi neříkej. Chudáku!“

A pak následují další dotazy: „A jak se to projevuje? A z čeho to máš?!“ A vám se ze všech těch otázek zatočí hlava.

Jako byste už neměli dost toho, že řešíte každé sousto… Ještě odpovídat na otázky, na které možná zprvu ani neznáte odpověď. Ach, ten zrádný histamin. O co vlastně jde? 

Syndrom histaminové intolerance

Syndrom histaminové intolerance je onemocnění trápící v současné době 2 – 3 % lidí. Ano, je to celkem smůla, když se to dotkne práv vás.

Histaminová intolerance (HIT) vznikne důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle.

Přitom histamin obsahují všechny potraviny, které přijímáme. Většina lidí však po konzumaci potravin bohatých na histamin potíže nemá.

U lidí, kteří histamin odbourávají hůř, dochází k rozšiřování cév, a tím snížení krevního tlaku.

Jeho nadměrné uvolnění při alergické reakci způsobuje zúžení průdušek nebo kopřivku. 

Zatím ale nikdo neví, jestli je to problém vrozený, nebo získaný postupem života špatnou životosprávou. Propuknout totiž může kdykoli během života.

Podle údajů jedné francouzské studie, při které bylo ohledně potravinových nesnášenlivostí dotazováno 33 000 lidí, lze předpokládat, že skutečnou intolerancí histaminu trpí sotva 2 % celkové populace.

Vzhledem k tomu, že 80 % nemocných tvoří ženy ve věku okolo 40 let, je možná souvislost s úbytkem ženských pohlavních hormonů.

Histamin je nejzásadnějším spouštěčem alergických onemocnění, jako je senná rýma a astma bronchiale.

Kromě toho je histamin také typickým původcem kopřivky a hraje důležitou roli u alergií na léky, respektive u nesnášenlivosti léků.

Histamin sám o sobě až tak nebezpečný není, ale jeho nebezpečí spočívá v nesprávném fungování mechanismů, které mají za úkol ho odbourávat.

projevy histamínové intolerance
I obyčejná rýmička může poukazovat na intoleranci histamínu

Histamin a potravinové či jiné alergie

Bohužel, mají hodně společného. Pokud se zaměříme jen na potravinové alergie, máme hned několik typů:

Primární potravinová alergie

Ten, kdo ji má, nesnese vejce, mléko, obilniny, sóju, arašídy, ořechy, ryby, měkkýše, korýše.

Zkřížená potravinová alergie

K té dochází hlavně u pacientů alergických na pyly. Nesnesou pak potraviny,jako jsou jablka, ořechy, mrkev, ale také malvice a peckovité ovoce.

Intolerance histaminu

Při ní dochází k nesnášenlivosti potravin, potažmo alkoholických nápojů, které obsahují histamin.

Alergie na potraviny zkřížená s alergií na latex

Zde postižení nesnesou banány, avokádo, jedlé kaštany, kiwi, broskve a mandle.

 Histamino-liberátoři

Sem řadíme intoleranci na jahody, citrusové plody, měkkýše a korýše.

Při konzumaci těchto potravin pak samovolně dochází ke zvýšenému uvolňování histaminu v těle, což, jak už víme, způsobuje nemalé obtíže.

projevy histaminové intolerance
Dalším projevem může být náhlá únava po konzumaci některých potravin

Lze intoleranci léčit?

Povzbudivé zjištění je to, že se s tím dá pracovat, dokonce se člověk může i úplně vyléčit.

Ze začátku však musíte držet přísnou dietu, zkusit ideálně nějakou očistu těla nebo třeba můžete zkusit přerušovaný půst a následně je potřeba tuto očistu ještě několikrát zopakovat (třeba každý půlrok po dobu tří až pěti let).

A samozřejmě se hlídat. V neposlední řadě je nutné si uvědomit, že každé tělo může reagovat na tutéž diagnózu odlišně.

Každý máme jiné příznaky, jinou hladinu tolerance, každému z nás vadí některé potraviny více a jiné méně či vůbec. Každý zkrátka máme svou „hladinu tolerance“.

K histaminové dietě a očistě vám pomůžou následující potraviny:

Doporučené potraviny

Předně je důležité vědět, že všechny potraviny by měly být co nejčerstvější a co nejméně zralé. A co tedy jíst?

Obecně zeleninu, hrušky, banány, bílé hrozno bez pecek, žlutý meloun, rýži a bezvaječné těstoviny, ovesné vločky, brambory, čerstvé mléko, čerstvý sýr typu Cottage, neochucený jogurt z plnotučného mléka, maso – čisté, čerstvé, libové, bez šlach, nemleté, nebalené vakuově, ideálně bílé ryby, vždy ale co nejčerstvější… Pít můžete vodu, neochucenou minerálku, zelený či mátový čaj, kávu.

UŽ JSTE ZKUSILI ZDRAVĚJŠÍ ALTERNATIVU KE KLASICKÉ KÁVĚ?

Blendea SUPERCOFFE spojuje kávy arabiku a robustu s medicinálními houbami a kořenem čekanky.

SUPERCOFFE posiluje imunitu a zlepšuje zažívání, skvěle chutná a pro tělo je prospěšnější, než klasické kávy.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami

Po měsíci byste měli pociťovat značné zlepšení, co se týká vaší potravinové (in)tolerance, svědění kůže, citlivosti kůže apod.

TIP: Klikněte a podívejte se na skvěle zpracovanou a přehlednou tabulku s nerizikovými potravinami.

Zdrave_potraviny
Magazín www.spektrumzdravi.cz říká:
 
Nízkohistamonová dieta může pomoci i alergikům, lidem s ekzémy a lidem se zažívacími problémy. 

 

Co nejíst anebo se tomu alespoň po dobu očisty snažit vyhnout?

Rizikové potraviny

Lilek, špenát, houby, jakékoli přezrálé ovoce, konkrétně potom jahody, červený rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, brusinky, pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, ananas, červené hrozno, kiwi, kokos, třešně, višně, meruňky, nektarinky, broskve, švestky, blumy, mirabelky, špendlíky, papája, fíky, datle, avokádo, větší množství vodního melounu, sušené či kandované ovoce.

Ideálně se vyhněte i komerčně vyrobenému pečivu s kvasnicovým extraktem. Všechny hotové mléčné výrobky, ochucené jogurty, zrající sýry, tavené sýry, tofu, kozí sýr, feta, sójové mléko…

Zapomeňte na všechny uzeniny, ořechy, marmelády, kompoty a čokoládu včetně všech dalších sladkostí. A ideálně samozřejmě bez alkoholu (především bez červeného vína, piva a bublinek). Další rizikové potraviny najdete opět v tabulce tady.

 
nevhodné potraviny při histamínové intoleranci
 
I tyto oblíbené a jinak zdravé potraviny patří mezi ty nevhodné
 

Co se bude dít po histamínové dietě?

Poté, co se naše tělo stabilizuje (tedy po očistné kúře nebo dietě), by nám hladina histaminu v těle měla klesnout. Je možné, že potraviny, které nám dříve způsobovaly zdravotní problémy, nám už vadit nebudou.

Můžeme je zkoušet zařazovat zpět do jídelníčku a pozorovat, jestli je opravdu vše v pořádku a žádné další komplikace a zdravotní problémy nám nezpůsobují. Samozřejmě i tato záležitost je velmi individuální a u každého funguje jinak. Chce to prostě opatrně zkoušet a pozorovat reakce.

 

V případě intolerancí jde i o psychiku

Je to tak, i když se to na první pohled může zdát zvláštní. Ale faktem je, že naše psychika ovlivňuje jakýkoli průběh jakékoli nemoci či formy alergie. Právě proto je moc je důležité, aby se člověk cítil dobře hlavně v hlavě. Potom jsou projevy mnohem slabší.

Člověk si musí najít svůj styl, jak se se vším vyrovnat a jak s danými omezeními a projevy nakládat. A ještě se u toho cítit fajn. Už jenom proto, že právě třeba přepracování a dlouhodobý stres ( a to i ten, který sami možná ani nevnímáme), je jedním z hlavních spouštěčů celého výše popsaného onemocnění.

 

Několik tipů, jak vše snadněji zvládnout

  • Nad svým jídelníčkem přemýšlejte, ale neudělejte si z toho noční můru
  • Zaměstnejte hlavu i tělo něčím jiným, jděte do fitka, na jógu, na procházku, zkuste nějaké DIY výrobky, jeďte na výlet, fotografujte, pohlídejte kamarádce mimčo
  • Dopřejte si klidně jednou týdně “cheat day“, kdy si dáte cokoli, na co máte chuť
  • Po každém hřešícím dnu si dejte extra čistící den, kdy si připravíte spoustu zeleniny a čistící bylinkové čaje
  • Netrapte se, berte změnu jídelníčku jako pozitivum, děláte něco dobrého pro sebe
  • Zapomeňte na reakce typu „nesmím“ a „nemůžu“. Vy nabízený šlehačkový zákusek nechcete, protože víte, že bez něj vám teď bude líp
  • Těšte se na to, že touto očistou i shodíte nějaké to kilčo

TIP: Přečtěte si také jeden příběh ze života člověka s HIT.

život bez intolerance
Pokud vše zvládnete tak, jak radíme, budete vypadat přesně takhle spokojeně

Co říci závěrem?

Jídelníček i veškeré vaše další aktivity celý proces „léčby“ samozřejmě hodně ovlivňují a nesmíte ho ani v nejmenším podcenit. Vlastně je to všechno taková dlouhodobá strategie, všechno je třeba plánovat.

Je zkrátka potřeba myslet na to, že všechno se dá v klidu zvládnout, musíte mít jen srovnané priority a taky čas starat se sami o sebe. Postarat se o to, abyste měli dostatek všeho, co vám dělá dobře a eliminovat to, co vám naopak ubližuje. Ať už psychicky nebo fyzicky.

Jakmile si tohle uvědomíte a začnete na tom pracovat, váš stav se začne brzy lepšit. A dokonce se vám přestane stýskat i po vyloučených potravinách, přestanete na ně mít chuť. I to je především ve vaší hlavě.

DÁLE ČTĚTE: Tip na zdravý detoxikační jídelníček

 

 

Další články o nemocech a zdravotních komplikacích

AFTY
BOLEST HLAVY
HISTAMINOVÁ INTOLERANCE
CHUDOKREVNOST (ANÉMIE)
CROHNOVA NEMOC
POPRASKANÉ KOUTKY
SYNDROM DRÁŽDIVÉHO TRAČNÍKU - IBS
autor

    Adriana Martinovičová

    Jsem věčný optimista a většinou beru věci s nadhledem. Nerada ztrácím čas čímkoli neefektivním. A protože už léta čelím všemožným nejen potravinovým alergiím, přecitlivělé pokožce a poslední dobou i histaminové intoleranci, vím, jak důležité je dělat všechno promyšleně. Včetně přípravy jídla a péče o sebe sama. A přesně v tom vám ráda poradím ve svých článcích

    2 komentáře: “Histaminová intolerance a jak ji ustát ve zdraví”

    1. Článek moc hezky napsanej, ale kdo se s problematikou setkal osobně, tak po pár dní googlení zjistí, že celá situace je mnohem složitější a skladbu potravin je třeba rozdělit do několika vrstev.

      Například zelenej čaj se bere jako low histamine nápoj, ale zároveň blokuje DAO enzymy, které zajišťují odbourávání histaminu, takže pokud budete toho čaje pít pravidelně hodně, tak vám hladina histaminu pravděpodobně poroste nahoru (u mě je to poznat asi po půl týdnu). A podobných potravin, které fungují obráceně, nebo naopak v malé míře konzumace neuškodí je jistě mnohem víc. Testovat projev jednotlivých potravin, když může mít i víc než den zpoždění je hodně složité a jak se doporučuje např. u cukru nebo bílé mouky je vhodné hlavně urychlit proces trávení a vylučování např. ovocem.

      • Dobrý den, Novisi.

        Děkujeme za přínosný komentář. Musím zdůraznit, že články podobného charakteru na internetových stránkách mají vždy bohužel pouze obecný a informativní charakter a nelze vždy na 100% radit každému pacientovi stejné postupy a jídelníček. Ty musí vždy posoudit a doporučit konkrétní ošetřeující lékař.

        Články jsou obecně pro čtenáře, kteří buď mají na onemocnění podezření a chtějí se dopátrat příčin, projevů a pravděpodobné léčby či jídelníčků, které v případě prokázání nemoci budou muset podstoupit.

        Určitě doporučujeme nebrat ani naše, ani jiné stránky s podobným obsahem jako směrodatné metody léčby, to v žádném případě.

        Články jsou pouze informativního charakteru v obecné rovině a finální doporučení zůstává až na samotném lékaři.

        Děkuji za pochopení i příspěvek a přeji krásný den.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek

    “Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

    29.01.2020

    Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

    22.01.2020

    Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Zelené potraviny a zvířata – mohou je užívat a proč?

    15.01.2020

    Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu? Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak. Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Veganský protein – zdroje v potravinách, účinky na vaše zdraví a rady, jak dobře nakoupit

    18.12.2019

    Není to zas tak dlouho, co byl protein spojován se zvedáním těžkých vah a budování svalové hmoty. V současné době si protein v prášku jako doplněk stravy pořizují obyčejní lidé, kteří nedokáží pokrýt dostatečné množství kvalitních bílkovin v normální stravě stravě.  Ne nutně se přitom musí jednat o náruživé sportovce, jejichž tělo požaduje zvýšený příjem […]

    Číst celej článek