Histaminová intolerance a jak ji ustát ve zdraví

Může to začít úplně nevinně a může to přijít kdykoli. Najednou vám začne vadit nějaká potravina.

A potom další. A další, a další a další. A najedou zjistíte, že skoro po všem, co sníte, je vám špatně, bolí vás břicho, svědí vás v krku, máte kopřivku po těle, a to vás navíc strašně svědí.

A potom už jen slýcháte: „Cože? Ty nemůžeš jíst jablka a meruňky? Cože? Ani oříšky? Ne, sýry? To mi neříkej. Chudáku!“

A pak následují další dotazy: „A jak se to projevuje? A z čeho to máš?!“ A vám se ze všech těch otázek zatočí hlava.

Jako byste už neměli dost toho, že řešíte každé sousto… Ještě odpovídat na otázky, na které možná zprvu ani neznáte odpověď. Ach, ten zrádný histamin. O co vlastně jde? 

Syndrom histaminové intolerance

Syndrom histaminové intolerance je onemocnění trápící v současné době 2 – 3 % lidí. Ano, je to celkem smůla, když se to dotkne práv vás.

Histaminová intolerance (HIT) vznikne důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle.

Přitom histamin obsahují všechny potraviny, které přijímáme. Většina lidí však po konzumaci potravin bohatých na histamin potíže nemá.

U lidí, kteří histamin odbourávají hůř, dochází k rozšiřování cév, a tím snížení krevního tlaku.

Jeho nadměrné uvolnění při alergické reakci způsobuje zúžení průdušek nebo kopřivku. 

Zatím ale nikdo neví, jestli je to problém vrozený, nebo získaný postupem života špatnou životosprávou. Propuknout totiž může kdykoli během života.

Podle údajů jedné francouzské studie, při které bylo ohledně potravinových nesnášenlivostí dotazováno 33 000 lidí, lze předpokládat, že skutečnou intolerancí histaminu trpí sotva 2 % celkové populace.

Vzhledem k tomu, že 80 % nemocných tvoří ženy ve věku okolo 40 let, je možná souvislost s úbytkem ženských pohlavních hormonů.

Histamin je nejzásadnějším spouštěčem alergických onemocnění, jako je senná rýma a astma bronchiale.

Kromě toho je histamin také typickým původcem kopřivky a hraje důležitou roli u alergií na léky, respektive u nesnášenlivosti léků.

Histamin sám o sobě až tak nebezpečný není, ale jeho nebezpečí spočívá v nesprávném fungování mechanismů, které mají za úkol ho odbourávat.

projevy histamínové intolerance
I obyčejná rýmička může poukazovat na intoleranci histamínu

Histamin a potravinové či jiné alergie

Bohužel, mají hodně společného. Pokud se zaměříme jen na potravinové alergie, máme hned několik typů:

Primární potravinová alergie

Ten, kdo ji má, nesnese vejce, mléko, obilniny, sóju, arašídy, ořechy, ryby, měkkýše, korýše.

Zkřížená potravinová alergie

K té dochází hlavně u pacientů alergických na pyly. Nesnesou pak potraviny,jako jsou jablka, ořechy, mrkev, ale také malvice a peckovité ovoce.

Intolerance histaminu

Při ní dochází k nesnášenlivosti potravin, potažmo alkoholických nápojů, které obsahují histamin.

Alergie na potraviny zkřížená s alergií na latex

Zde postižení nesnesou banány, avokádo, jedlé kaštany, kiwi, broskve a mandle.

 Histamino-liberátoři

Sem řadíme intoleranci na jahody, citrusové plody, měkkýše a korýše.

Při konzumaci těchto potravin pak samovolně dochází ke zvýšenému uvolňování histaminu v těle, což, jak už víme, způsobuje nemalé obtíže.

projevy histaminové intolerance
Dalším projevem může být náhlá únava po konzumaci některých potravin

Lze intoleranci léčit?

Povzbudivé zjištění je to, že se s tím dá pracovat, dokonce se člověk může i úplně vyléčit.

Ze začátku však musíte držet přísnou nízkohistaminovou dietu, zkusit ideálně nějakou očistu těla nebo třeba můžete zkusit přerušovaný půst a následně je potřeba tuto očistu ještě několikrát zopakovat (třeba každý půlrok po dobu tří až pěti let).

A samozřejmě se hlídat. V neposlední řadě je nutné si uvědomit, že každé tělo může reagovat na tutéž diagnózu odlišně.

Každý máme jiné příznaky, jinou hladinu tolerance, každému z nás vadí některé potraviny více a jiné méně či vůbec. Každý zkrátka máme svou „hladinu tolerance“.

K histaminové dietě a očistě vám pomůžou následující potraviny:

Doporučené potraviny

Předně je důležité vědět, že všechny potraviny by měly být co nejčerstvější a co nejméně zralé. A co tedy jíst?

Obecně zeleninu, hrušky, banány, bílé hrozno bez pecek, žlutý meloun, rýži a bezvaječné těstoviny, ovesné vločky, brambory, čerstvé mléko, čerstvý sýr typu Cottage, neochucený jogurt z plnotučného mléka, maso – čisté, čerstvé, libové, bez šlach, nemleté, nebalené vakuově, ideálně bílé ryby, vždy ale co nejčerstvější… Pít můžete vodu, neochucenou minerálku, zelený či mátový čaj, kávu.

UŽ JSTE ZKUSILI ZDRAVĚJŠÍ ALTERNATIVU KE KLASICKÉ KÁVĚ?

Blendea SUPERCOFFE spojuje kávy arabiku a robustu s medicinálními houbami a kořenem čekanky.

SUPERCOFFE posiluje imunitu a zlepšuje zažívání, skvěle chutná a pro tělo je prospěšnější, než klasické kávy.

Po měsíci byste měli pociťovat značné zlepšení, co se týká vaší potravinové (in)tolerance, svědění kůže, citlivosti kůže apod.

TIP: Klikněte a podívejte se na skvěle zpracovanou a přehlednou tabulku s nerizikovými potravinami.

Zdrave_potraviny
Magazín www.spektrumzdravi.cz říká:
 
Nízkohistamonová dieta může pomoci i alergikům, lidem s ekzémy a lidem se zažívacími problémy. 

 

Co nejíst anebo se tomu alespoň po dobu očisty snažit vyhnout?

Rizikové potraviny

Lilek, špenát, houby, jakékoli přezrálé ovoce, konkrétně potom jahody, červený rybíz, angrešt, maliny, ostružiny, brusinky, pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomelo, ananas, červené hrozno, kiwi, kokos, třešně, višně, meruňky, nektarinky, broskve, švestky, blumy, mirabelky, špendlíky, papája, fíky, datle, avokádo, větší množství vodního melounu, sušené či kandované ovoce.

Ideálně se vyhněte i komerčně vyrobenému pečivu s kvasnicovým extraktem. Všechny hotové mléčné výrobky, ochucené jogurty, zrající sýry, tavené sýry, tofu, kozí sýr, feta, sójové mléko…

Zapomeňte na všechny uzeniny, ořechy, marmelády, kompoty a čokoládu včetně všech dalších sladkostí. A ideálně samozřejmě bez alkoholu (především bez červeného vína, piva a bublinek). Další rizikové potraviny najdete opět v tabulce tady.

 
nevhodné potraviny při histamínové intoleranci
 
I tyto oblíbené a jinak zdravé potraviny patří mezi ty nevhodné
 

Co se bude dít po histamínové dietě?

Poté, co se naše tělo stabilizuje (tedy po očistné kúře nebo dietě), by nám hladina histaminu v těle měla klesnout. Je možné, že potraviny, které nám dříve způsobovaly zdravotní problémy, nám už vadit nebudou.

Můžeme je zkoušet zařazovat zpět do jídelníčku a pozorovat, jestli je opravdu vše v pořádku a žádné další komplikace a zdravotní problémy nám nezpůsobují. Samozřejmě i tato záležitost je velmi individuální a u každého funguje jinak. Chce to prostě opatrně zkoušet a pozorovat reakce.

 

V případě intolerancí jde i o psychiku

Je to tak, i když se to na první pohled může zdát zvláštní. Ale faktem je, že naše psychika ovlivňuje jakýkoli průběh jakékoli nemoci či formy alergie. Právě proto je moc je důležité, aby se člověk cítil dobře hlavně v hlavě. Potom jsou projevy mnohem slabší.

Člověk si musí najít svůj styl, jak se se vším vyrovnat a jak s danými omezeními a projevy nakládat. A ještě se u toho cítit fajn. Už jenom proto, že právě třeba přepracování a dlouhodobý stres ( a to i ten, který sami možná ani nevnímáme), je jedním z hlavních spouštěčů celého výše popsaného onemocnění.

 

Několik tipů, jak vše snadněji zvládnout

  • Nad svým jídelníčkem přemýšlejte, ale neudělejte si z toho noční můru
  • Zaměstnejte hlavu i tělo něčím jiným, jděte do fitka, na jógu, na procházku, zkuste nějaké DIY výrobky, jeďte na výlet, fotografujte, pohlídejte kamarádce mimčo
  • Dopřejte si klidně jednou týdně „cheat day„, kdy si dáte cokoli, na co máte chuť
  • Po každém hřešícím dnu si dejte extra čistící den, kdy si připravíte spoustu zeleniny a čistící bylinkové čaje
  • Netrapte se, berte změnu jídelníčku jako pozitivum, děláte něco dobrého pro sebe
  • Zapomeňte na reakce typu „nesmím“ a „nemůžu“. Vy nabízený šlehačkový zákusek nechcete, protože víte, že bez něj vám teď bude líp
  • Těšte se na to, že touto očistou i shodíte nějaké to kilčo

TIP: Přečtěte si také jeden příběh ze života člověka s HIT.

život bez intolerance
Pokud vše zvládnete tak, jak radíme, budete vypadat přesně takhle spokojeně

Co říci závěrem?

Jídelníček i veškeré vaše další aktivity celý proces „léčby“ samozřejmě hodně ovlivňují a nesmíte ho ani v nejmenším podcenit. Vlastně je to všechno taková dlouhodobá strategie, všechno je třeba plánovat.

Je zkrátka potřeba myslet na to, že všechno se dá v klidu zvládnout, musíte mít jen srovnané priority a taky čas starat se sami o sebe. Postarat se o to, abyste měli dostatek všeho, co vám dělá dobře a eliminovat to, co vám naopak ubližuje. Ať už psychicky nebo fyzicky.

Jakmile si tohle uvědomíte a začnete na tom pracovat, váš stav se začne brzy lepšit. A dokonce se vám přestane stýskat i po vyloučených potravinách, přestanete na ně mít chuť. I to je především ve vaší hlavě.

DÁLE ČTĚTE: Tip na zdravý detoxikační jídelníček

 

 

Další články o nemocech a zdravotních komplikacích

AFTY
BOLEST HLAVY
HISTAMINOVÁ INTOLERANCE
CHUDOKREVNOST (ANÉMIE)
CROHNOVA NEMOC
POPRASKANÉ KOUTKY
SYNDROM DRÁŽDIVÉHO TRAČNÍKU - IBS
autor

Adriana Martinovičová

Jsem věčný optimista a většinou beru věci s nadhledem. Nerada ztrácím čas čímkoli neefektivním. A protože už léta čelím všemožným nejen potravinovým alergiím, přecitlivělé pokožce a poslední dobou i histaminové intoleranci, vím, jak důležité je dělat všechno promyšleně. Včetně přípravy jídla a péče o sebe sama. A přesně v tom vám ráda poradím ve svých článcích

6 komentářů: “Histaminová intolerance a jak ji ustát ve zdraví”

  1. Článek moc hezky napsanej, ale kdo se s problematikou setkal osobně, tak po pár dní googlení zjistí, že celá situace je mnohem složitější a skladbu potravin je třeba rozdělit do několika vrstev.

    Například zelenej čaj se bere jako low histamine nápoj, ale zároveň blokuje DAO enzymy, které zajišťují odbourávání histaminu, takže pokud budete toho čaje pít pravidelně hodně, tak vám hladina histaminu pravděpodobně poroste nahoru (u mě je to poznat asi po půl týdnu). A podobných potravin, které fungují obráceně, nebo naopak v malé míře konzumace neuškodí je jistě mnohem víc. Testovat projev jednotlivých potravin, když může mít i víc než den zpoždění je hodně složité a jak se doporučuje např. u cukru nebo bílé mouky je vhodné hlavně urychlit proces trávení a vylučování např. ovocem.

    • Dobrý den, Novisi.

      Děkujeme za přínosný komentář. Musím zdůraznit, že články podobného charakteru na internetových stránkách mají vždy bohužel pouze obecný a informativní charakter a nelze vždy na 100% radit každému pacientovi stejné postupy a jídelníček. Ty musí vždy posoudit a doporučit konkrétní ošetřeující lékař.

      Články jsou obecně pro čtenáře, kteří buď mají na onemocnění podezření a chtějí se dopátrat příčin, projevů a pravděpodobné léčby či jídelníčků, které v případě prokázání nemoci budou muset podstoupit.

      Určitě doporučujeme nebrat ani naše, ani jiné stránky s podobným obsahem jako směrodatné metody léčby, to v žádném případě.

      Články jsou pouze informativního charakteru v obecné rovině a finální doporučení zůstává až na samotném lékaři.

      Děkuji za pochopení i příspěvek a přeji krásný den.

  2. Dobrý den. Neví se, jestli nemoc histamin je dědičná. Mám sestru a obě dvě máme tuto nemoc, tak asi ano. Zdravím Mária

    • Dobrý den, ano, může se jednat o dědičné onemocnění, ale přítomnost nemoci v rodině není vždy stoprocentním viníkem nemoci.
      Přeji hezký den.

  3. Dobrý den,

    mockrát děkuji za hezký a dobře napsaný článek. Je to zřejmě první článek, týkající se histaminové intolerance, po jehož přečtení se mi nechce brecet. Většina ostatních stránek vyjmenovává potraviny, které proste nesmíte a vyplývá z nich to, ze už je asi nikdy smět ani nebudete :). Líbí se mi pozitivní přístup autora článku a realisticke pojetí, hlavně zdůraznění faktu, ze hladina DAO se muže časem zvednout a striktní dietu málokdo bude dodržovat cely život. Mockrát děkuji a dávám velký palec nahoru.

    • Dobrý den, děkuji za Vaši odezvu a pochvalu 🙂 Autorka pro nás sice již nepíše, ale stejně si vážíme, že naše články se zájmem čtete.
      Přeji krásný den a pevné zdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Sleepy girl mocktail podpoří spánek, ale neohrozí linii 🍒😴

16.07.2024

Dnes se podíváme na nový tiktokový trend, kterým je sleepy girl mocktail a tedy moktejl ospalé dívky. Přiznám se, že TikTok nesleduji, nicméně jako značka Blendea trendy sledujeme a přizpůsobujeme jim svou nabídku. Jako zdravější alternativu přeslazených mocktailů, které zvlášť v létě neoceníte kvůli snaze udržet si štíhlou postavu do plavek a do svých tiktokových […]

Číst celý článek

Kyselina listová v těhotenství: Nebeská mana pro plod i kojence 👼🍀

05.06.2024

Kyselina listová se doporučuje každé těhotné ženě a také kojícím matkám. Pokud jste těhotná nebo otěhotnět teprve plánujete, váš lékař vám již kyselinu listovou pravděpodobně doporučil. Mimo zelených druhů zeleniny a dalších rostlinných potravin obsahují kyselinu listovou také doplňky stravy, ve kterých lze efektivněji dávkovat optimální denní množství v dobře vstřebatelné formě. V menším množství […]

Číst celý článek

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek