Hrachový protein – tuzemská, rostlinná posila svalů, kloubů a šlach

Hrachový protein

Protein, resp. proteinový prášek je jistě nejoblíbenějším doplňkem stravy sportovců. Jako zdroj bílkovin, aminokyselin a dalších cenných látek se však hodí každému. Každý organismus pro své fungování potřebuje bílkoviny.

Hrachový protein nabízí velkou dávku rostlinných bílkovin s vysokou biologickou hodnotou. Je alternativou běžně užívaných proteinů na živočišné bázi, a také doplňkem stravy, který pomůže zvýšit příjem proteinů v situacích, kdy jich organismus nemá dostatek.

 

Proteiny jsou důležité. Jaká je jejich funkce a účinky toho hrachového?

Proteiny – bílkoviny jsou základní stavební jednotkou lidského těla. Všechny buňky lidského těla se po celý život vyvíjí, rostou a obnovují. Všechny buňky, tkáně a orgány jsou z velké části tvořeny právě bílkovinami. Jde o svaly, ale také kosti, šlachy, vazy nebo kůži.

Bílkoviny tvoří až čtvrtinu hmotnosti lidského těla. Jsou nezbytné pro růst a vývoj, také regeneraci organismu nebo formování postavy. Mají nezastupitelné místo v jídelníčku jako jedna ze tří klíčových makroživin (dalšími jsou sacharidy – cukry a tuky).

Význam bílkovin si uvědomují zejména sportovci, kteří budují nebo chtějí udržet svalovou hmotu. O bílkovinách se hodně mluví ve fitness světě, ale třeba ženy toužící po hubnutí omezující jídelníček často trpí jejich nedostatkem. Mnoho lidí ve stravě upřednostňuje sacharidy, a bílkoviny pak bohužel stojí stranou. Lidské tělo se bez nich přitom neobejde.

TIP NA ZDRAVÝ NÁKUP: Směs rostlinných bílkovin Blendea SUPERPROTEIN obsahuje hrachový, ale i rýžový protein. Navíc se důrazně doporučuje jejich kombinace, aby je tělo využilo co nejlépe.

Superprotein mockup

 

 

Funkce bílkovin v lidském těle

Nedostatek bílkovin v dlouhodobém měřítku nese celou řadu negativních efektů. Jde o zpomalený růst a vývoj, nedostatečnou regeneraci buněk, špatné hojení, ale také snížení obranyschopnosti organismu. Odráží se v omezení funkce významných orgánů, například nervové soustavy, také jater a ledvin.

Játra a ledviny jsou také prvními orgány, které jsou ohroženy v případě nadbytku bílkovin. I ten je závažným, zdraví ohrožujícím stavem. Lidé však častěji trpí nedostatkem než nadbytkem bílkovin. Hrachový proteinový prášek je jedním ze způsobů, jak zvýšit potřebný příjem bílkovin.

hrachový protein pro sportovce

Hrachový protein ocení vytížení sportovci, ale i lidé bez náročné aktivity. Bílkoviny mají v těle řadu důležitých funkcí. 

 

Kdo ocení hrachový protein a jeho silné účinky?

hrách

Pozitivní je i to, že hrách je lokální a dostupná surovina. Nemusí k nám procestovat tisíce kilometrů někde na lodích. Naše těla jsou na lokální potraviny mnohem více zvyklé.

 

Hrachový protein – o co jde?

Hrachový protein představuje jednosložkový protein. Je srovnatelný s nejčastěji užívaným proteinem syrovátkovým, avšak na rozdíl od něho má rostlinný původ. Získává se ze žlutého hrachu. Kvalitní hrachový protein je izolovaný šetrnými technologiemi tak, aby zůstalo zachováno maximum živin.

K dostání je i RAW hrachový protein, vyráběný jenom postupy za studena. Raw hrachový protein, nejlépe v BIO kvalitě, ocení především vitariáni.

Hrachový protein eliminuje nevýhody syrovátkového proteinu také z hlediska obsahu. Neobsahuje laktózu (mléčnou bílkovinu), která nezřídka způsobuje alergie nebo intolerance. Hodí se i pro vegetariány, vegany a všechny, kteří chtějí v jídelníčku omezit mléčné produkty.

Bez rizika alergie nebo dalších nežádoucích účinků v souvislosti se vstřebatelností a zpracováním v lidském těle, jako jsou například zažívací potíže, přináší hrachový protein účinky srovnatelné s nejčastěji využívaným proteinem syrovátkovým.

benefity rostlinného proteinu

 

Účinky a přínosy hrachového proteinu

Formování postavy a budování kondice

Existují vědecké studie srovnávající nárůst svalové hmoty při užívání syrovátkového a hrachového proteinu. Jedna z nich vyšla v roce 2015 v Journal of the International Society of Sports Nutrition. Studie zkoumala účinky podávání syrovátkového a hrachového proteinu po dobu dvanácti týdnů. Výsledky užívání obou proteinů byly podobné, oba druhy proteinů přispěly k nárůstu svalové hmoty.

Hrachový protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, ale má nízký podíl aminokyselin methionin a cystein. Ve srovnání s proteinem ze syrovátky má také nižší podíl aminokyselin leucin, izoleucin a valin. Zdá se, že tyto nedostatky kompenzuje vysoký podíl aminokyseliny arginin. Hrachový protein obsahuje oproti syrovátkovému až třikrát více argininu. Právě arginin má být dle vědců důvodem, proč hrachový protein nabízí obdobné účinky jako živočišné proteiny, ačkoli má nižší obsah některých aminokyselin.

Arginin v lidském těle podporuje prokrvení svalů a orgánů. Lepší prokrvení znamená více živin a kyslíku, a s tím i lepší fungování každého z orgánů i svalů. Arginin se skloňuje nejenom s nárůstem svalové hmoty, ale také lepším spalováním podkožního tuku nebo stimulací činnosti imunitního systému. Jeho další účinky jsou regulace krevního tlaku, zlepšení pružnosti cév a snížení rizika aterosklerózy.

Hrachový protein obsahem argininu vyniká. Pyšní se i vysokým podílem aminokyseliny lysin.

Také lysin hraje svoji významnou roli při budování svalů, ale účastní se také tvorby některých enzymů, protilátek imunitního systému nebo hormonů. Pozitivně se odráží na regeneraci a rekonvalescenci organismu, například po náročných operacích.

Hrachový protein se díky obsahu lysinu ideálně kombinuje s rýžovým proteinem. I rýžový protein má rostlinný původ, je vhodný pro vegany a vegetariány. Obsah lysinu má nižší, zato se pyšní vyšším podílem aminokyselin, kterých má hrachový protein méně.

Ve výčtu aminokyselin, které najdeme ve složení hrachového proteinu, stojí za zmínku i glutamin. Nejde sice o esenciální aminokyselinu, je to však ta nejhojnější aminokyselina lidského těla. Tvoří velký podíl kosterního svalstva, také se výrazně podílí na jeho tvorbě a výkonu.

Glutamin má funkce v imunitních reakcích organismu.

Glutamin je prospěšný i při detoxikaci, hubnutí a dietách, protože se podílí na detoxikačních procesech v játrech nebo zažívacích procesech. Funguje jako zdroj dusíku pro celou řadu biochemických pochodů uvnitř lidského těla. Pomáhá od únavy, je prospěšný ve stresových situacích.

 

Detoxikace, diety a hubnutí

Hrachový protein je jedním z nejlepších proteinů při hubnutí. Je to i kvůli jeho nižší biologické hodnotě, tzn. že nepodporuje nárůst svalové hmoty v takové míře jako jiné proteiny. Přesto přispívá k atraktivně formované postavě, což ocení ženy i muži. Dokládají to i zkušenosti a recenze, které znějí například takto (redakčně upravené citace):

Hrachový protein zasytí, skvěle krémuje. Nenadýmá, nezpůsobuje žádné potíže při konzumaci ani trávení. Jednoduše je to dobře stravitelný veganský protein nabízející hodnotný aminokyselinový profil.
Hrachový protein se dá využít jako podpůrný prostředek čistící a redukční kúry. Při takové kúře přijde vhod nejenom jako doplněk stravy, ale i jako kulinářská ingredience. Skvěle zahustí dýňovou polévku, ale i jiné. Dá se využít všude, kde hladká mouka, například jako těstíčko při smažení. Samozřejmě se uplatní i do vaječných palačinek a lívanců, smoothies, čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. Výsledek mé kúry? Zhubla jsem hned 6 kg a cítím se skvěle.

hubnutí a hrachový protein

Hrachový protein využijete i při hubnutí, ideálně ve spojení s rýžovým. Kombinaci nabízí Blendea SUPERPROTEIN.

 

Jaké jsou výhody hrachového proteinu?

 

UKAŽ BENEFITY PROTEINU BLENDEA

 

Jak používat hrachový protein?

Hrachový protein slouží pro přípravu proteinového nápoje nebo jako součást jídel a dalších nápojů. Prášek se jednoduše promíchá s vodou, případně džusem nebo rostlinným mlékem. K přípravě nápoje se hodí shaker. Diskuze a zkušenosti hovoří o značné pěnivosti hrachového proteinu. To je jeho nevýhoda, pěna však rychle opadá.

Chuť hrachového proteinu je pro někoho neutrální, další ji vnímají jako příliš „hrachovou“. Recenze chuť tohoto proteinového prášku přesto hodnotí vesměs pozitivně, a to i proto, že není problém ji případně překrýt nějakým přírodním aromatem.

Do proteinového nápoje se dá přidat například vanilkový extrakt, také stéviové kapky, javorový sirup, kakao nebo karob. To vše nápoj zpestří o zajímavou chuť, ale také částečně změní jeho výživové složení.

Hrachový protein lze využít i při přípravě nejrůznějších pokrmů. Nejenže se hodí do koktejlů, smoothies, smoothie bowls nebo cereálních kaší, uplatní se i při vaření, pečení nebo smažení. Poslouží jako ingredience pro zdravé lívance, palačinky, placičky. Hodí se i do omáček a polévek, kde nahradí zahušťovadlo.

TIP NA RECEPT: Letní melounovo-okurkové smoothie s Blendea SUPERPROTEINEM

melounové smoothie se superproteinem

 

Dávkování hrachového proteinu

Dávkování proteinu se odvíjí od složení jídelníčku a fyzické aktivity. Proto je velmi individuální, rozhodující je celkový denní příjem bílkovin a jejich potřeba daná životním stylem.

 

Nežádoucí účinky hrachového proteinu

Nejsou známy nežádoucí účinky hrachového proteinu. Hrachový protein je snadno stravitelný, zpravidla se nepojí ani s nadýmáním, které trápí některé jedince po požití luštěnin. Je vhodný i pro alergiky a celiaky.

Jde o doplněk stravy, takže těhotné ženy a děti do 3 let by se o jeho užívání měli poradit s lékařem.

Maximální doporučená denní dávka bílkovin pro dospělé jsou 2 gramy/kilogram tělesné váhy. S tím je třeba počítat při dávkování proteinu. Nadměrné dávky proteinů přinášejí nežádoucí účinky, mj. ohrožují funkci jater a ledvin.

 

Recenze, zkušenosti, diskuse

Zajímá vás, co se o hrachovém proteinu říká a píše jinde na internetu? Hledali jsme recenze a diskuze o hrachovém proteinu a narazili na zajímavé postřehy. Hovoří o praktické stránce, jako je například pěnivost nebo dobrá rozpustnost hrachového proteinu.

Zkušenosti poukazují na lehce svíravou hrachovou chuť, pro někoho je na obtíž, další ji bez větších obtíží přebije například pomocí ovesných vloček. Složení hrachového proteinu je pro uživatele často důležitější než jeho chuť, ostatně protein si lidé pořizují v první řadě především kvůli doplnění bílkovin, ne jako lahůdku pro potěšení chuťových pohárků. Stačí však trocha fantazie nebo nějaký fitness recept a z hrachového proteinu se pochoutka klidně může stát!

 

RECEPT: Jednoduché proteinové lívance

Na jedno vejce budete potřebovat 25 g hrachového proteinu a asi 75 ml vody nebo rostlinného mléka. Mouku, bez které se neobejdou klasické lívance, můžete vynechat. Mouku plně nahrazuje hrachový protein. Lívance můžete smažit nasucho nebo na rostlinném oleji, hodí se například olej kokosový.

Proteinové lívance bez mouky

Proteinové lívance – jde to i bez mouky, kterou nahradí hrachový protein

 

Postup:

 

Co jsou to vlastně proteiny?

Jako bílkoviny neboli proteiny se označují organické sloučeniny složené z aminokyselin spojených peptidickou vazbou. Lidskou bílkovinu tvoří 23 druhů aminokyselin. Ty se dělí na:

Celkem existuje 8 esenciálních aminokyselin. Jde o leucin, izoleucin, valin, methionin, treonin, lysin, fenylalanin a tryptofan.

Vedle nich známe ještě tzv. semiesenciální aminokyseliny (někdy se označují i přímo jako esenciální) – arginin a histidin. V lidském těle se jich nevytváří tolik, aby zajistily růst. Jsou proto esenciální pro děti a dospívající jedince.

Leucin, izoleucin a valin jsou ve sportovním a fitness světě známé také jako BCAA aminokyseliny nebo aminokyseliny s rozvětveným řetězcem. Na rozdíl od jiných aminokyselin se BCAA aminokyseliny metabolizují přímo ve svalech. To je důvod, proč jsou tak oblíbené u sportovců usilujících o nárůst svalové hmoty.

 

Druhy proteinů

Někdy se proteiny podle obsahu aminokyselin rozlišují na plnohodnotné a neplnohodnotné. Plnohodnotný protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny ve vyváženém poměru. Za takový se považuje protein z vajec. Obecně se jako plnohodnotné označují proteiny živočišného původu, a proteiny rostlinného původu jako neplnohodnotné.

Lze se však setkat i s názory, že teorie plnohodnotných a neplnohodnotných proteinů je mýtus, například v článku vyhlášeného výživového specialisty Jeffa Novicka.

V základním dělení rozlišujeme proteiny dle zdroje

proteiny živočišné, například:

  • syrovátkový protein
  • kasein
  • sušený vaječný bílek
proteiny rostlinné, například:

  • hrachový protein
  • rýžový protein
  • sójový protein
  • konopný protein

Proteinový prášek však vždy představuje pouze doplněk stravy. Většinu bílkovin bychom měli přijímat prostřednictvím zdravého jídelníčku, pestré a vyvážené stravy.

 

Zdroje proteinů

Základním zdrojem proteinů ve výživě je maso. To funguje jako komplexní zdroj bílkovin, jenže vegetariáni a vegani to pochopitelně neocení. Maso vedle bílkovin obsahuje i velkou dávku tuků, což není úplně žádoucí.

Velkou dávku bílkovin nabízí i vejce, mléko a mléčné výrobky. Přestože nabízejí plnohodnotné bílkoviny a snadnou stravitelnost, nejsou pro každého. Pro alergiky mohou být dokonce nestravitelné.

Alternativou jsou rostlinné zdroje. Sója sice nabízí celé spektrum aminokyselin, avšak často je také původcem alergií. Bezproblémovým rostlinným zdrojem bílkovin tak jsou především luštěniny. Oproti živočišným zdrojům mohou mít horší vstřebatelnost, na druhé straně však organismus nezatěžují tukem.

Pokud hledáte způsoby, jak do jídelníčku zařadit více bílkovin, vybírejte si potraviny dle složení. Řiďte se obsahem bílkovin, ale zohledněte i obsah tuků – viz tabulka.

 Bílkoviny/100 gTuk/100 g
Maso a masné výrobky
Kuřecí prsa231
Vepřová panenka204
Vepřová krkovice1916
Hovězí zadní205
Hovězí přední1813
Losos2010
Treska171
Libová šunka172
Salám Vysočina1838
Vejce
Vejce1310
Vaječný žloutek1627
Vaječný bílek110
Mléko a mléčné výrobky
Mléko polotučné31,5
Jogurtové mléko32
Jogurt bílý 3%53
Tvaroh10 - 130 - 10
Hermelín2023
Cottage124
Lučina7,526
Eidam 30%2715
Mozzarella1816
Luštěniny
Cizrna195
Čočka241
Fazole212
Hrách202
Sójové boby3420
Tofu166
Tempeh188

Zdroj: https://www.stobklub.cz/clanek/obsah-bilkovin-a-tuku-v-potravinach/

 

Biologická hodnota bílkovin

Obsahové složení není jediným faktorem, který hraje roli. Nejde jenom o samotný obsah bílkovin, ale také o tzv. biologickou hodnotu. Ta značí využitelnost dané bílkoviny v lidském těle. Udává, kolik gramů tělesných bílkovin vznikne ze 100 g přijaté bílkoviny.

Biologická hodnota 100 připadá na vaječnou bílkovinu, která je základním měřítkem. Vaječný bílek má hodnotu 95. Maso dosahuje biologické hodnoty nad 90. Hrách má dle wikipedie biologickou hodnotu 56. Hrachový protein mívá biologickou hodnotu 65 – 80.

Biologická hodnota bude z klíčových parametrů, které budou zajímat ty, kteří proteiny vyhledávají kvůli nárůstu svalové hmoty. Jednoduše řečeno vypovídá právě o schopnosti přispět k tvorbě svalové hmoty. To pochopitelně není tak zajímavé pro ženy, proto budou hrachový protein upřednostňovat před proteiny s vyšší biologickou hodnotou.

Je však podstatné zmínit, že biologická hodnota se může zvyšovat vzájemnou kombinací bílkovin. Důmyslné kombinace bílkovin také dokážou efektivně dodávat celé spektrum esenciálních aminokyselin. Takto se například hrachový protein výhodně kombinuje s proteinem rýžovým.

 

NEZAPOMEŇTE NA PŘÍSUN BÍLKOVIN. Nový český Blendea SUPERPROTEIN kobinuje hrachový a rýžový protein se 4 superpotravinami

blendea superprotein recenze

UKAŽ BENEFITY SUPERPROTEINU

 

 

Hrachový protein – tuzemská, rostlinná posila svalů, kloubů a šlach
5 (100%) 2 hlas[ů]

Přidejte komentář

XHTML: Můžete použít tyto značky: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>