• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru.

Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

Z květů se sbírá sladká míza, z ní se vyredukuje hustý sirup a z něj se vyrábí pomalým vařením kokosový cukr. Kvalitní, bezpečné, a hlavně chutné přírodní sladidlo.

Proč vlastně píši o kokosovém cukru?

Protože jsme se rozhodli přidávat jej jako nutričně bohatější a chutné sladidlo do našeho kakaového SUPERPROTEINu Blendea.

SUPERPROTEIN kakao se postará o namožené svaly, klouby a šlachy, a také posilní růst a pevnost nehtů a vlasů.

Podrobnosti o SUPERPROTEINu si přečtěte zde. Nyní už ale o tom, zda je kokosový cukr skutečně tak skvělý 🙂

Kokosový cukr tvoří 5 % objemu SUPERPROTEINu Blendea.

Denní dávka 25 gramů SUPERPROTEINU obsahuje 1,25 gramu kokosového cukru. Je to bezpečné množství?

Ano, protože Světová zdravotnická organizace doporučuje ženám denní příjem kolem 25 gramů cukru, což je cca. 6 čajových lžiček.

Denní dávka proteinu Blendea tedy obsahuje 1/20 (jednu dvacetinu) doporučené denní dávky cukru pro ženy a pouze 1/30 (jednu třicetinu) pro muže.

Dávejte ale pozor, protože téměř každá surovina a většina zpracovaných potravin obsahuje hodně cukru.

Člověk tak doporučené a bezpečné množství lehce překročí a obvykle si to ani neuvědomuje.

Je kokosový cukr zdravější, než bílý rafinovaný cukr?

Ano, v rámci možností je. Běžný cukr, který se přidává do zpracovaných potravin a ve skutečnosti jej vůbec nepotřebujeme, je kvůli technologii zpracování zbaven nutrientů (výživných látek).

Kokosový cukr tímto výrobním procesem neprochází, díky čemu si jisté množství potřebných živin zachovává. Co tedy obsahuje?

Výživové (nutriční) hodnoty kokosového cukru

Uvedené hodnoty jsou orientační a mohou se malinko lišit v závislosti od výrobce daného cukru a vstupních surovin.

Kokosový cukr na rozdíl od rafinovaných cukrů obsahuje i draslík, zinek, železo a vápník.

Dále menší množství mastných kyselin s krátkým řetězcem (příznivý vliv na prospěšné střevní bakterie a některé trávící potíže), polyfenoly (antioxidační účinky) a antioxidanty (chrání tělo před oxidačním stresem).

Obsahuje také nestravitelnou rostlinnou vlákninu inulin, která čistí střeva jako kartáč a vyživuje prospěšné střevní bakterie.

Bílkoviny2 g
Sacharidy92 g
*z toho cukry88 g
Tuky0,5 g
Vláknina4 g
Energetická hodnota1636 kJ
Glykemický index35, 50-54 – odborné zdroje se různí
Přibližné hodnoty platné pro 100 gramů kokosového cukru

Obávaný glykemický index

Obsažená vláknina inulin zpomaluje vstřebávání glukózy do krve. Kokosový cukr má nižší glykemický index, než „tradiční“ české druhy cukru – bílý rafinovaný nebo kukuřičný sirup.

Glykemický index kokosového cukru se uvádí mezi hodnotami 35 až 55 jednotek.

To je bohužel velice podobné číslo, jaké má i běžný bílý cukr.

Co to pro vás znamená?

Podobné hodnoty pro konzumenta znamenají, že tělo spálí energii z těchto cukrů stejně rychle.

Jedinou výhodou kokosového cukru je proto vyšší obsah výživných látek, které bílý cukr neobsahuje vůbec.

CO JE TO GLYKEMICKÝ INDEX?

Je to hodnota rychlosti, za kterou potravina zvýší hladinu cukru v krvi. Čím vyšší číslo, tím rychleji se cukr vstřebá do krve.

Rychlé vstřebání do krve ale znamená rychlé „vytěžení“ energie. Dávejte si pozor na potraviny s vysokým glykemickým indexem.

Naopak, čím je číslo nižší, tím pomaleji se energie uvolňuje a člověk tak dovede čerpat energii delší dobu.

Když sníte potravinu s vysokým GI, tělo velice rychle vyčerpá energii, kvůli čemu se rychle unaví a vyžaduje další rychlý přísun energie v podobě dalších potravin s vysokým GI.

Člověk má tehdy tendenci se přejídat a to hlavně sladkými potravinami.

Cílem zdravého stravování je konzumovat potraviny s nízkým GI, které energii uvolní pomaleji a postupně.

Díky tomu budeme mít dostatek energie a nebude nás propadat vlčí hlad nebo náhlá únava.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem – POZOR NA NĚPotraviny s nízkým glykemickým indexem – S TĚMI BUĎTE KAMARÁDI 🙂
světlý chléb, housky a pečivo, cornflakes, slazené musli směsi, obiloviny, bílá rýže, světlé těstoviny, bílý cukr a kukuřičný sirup, zavařeniny, téměř všechny sladkosti, popcorn, chipsy a slané snacky, limonády a slazené nápoje, vodní a cukrový meloun, jakýkoliv alkohol, zpracované potraviny a polotovary, vařená mrkev, kukuřicerýže, brambory, celozrnné výrobky a pečivo, ovesné vločky, mléčné a sójové výrobky, tvrdé sýry, šunka, ryby, syrová mrkev, brokolice, špenát, hrášek, ředkvičky, ředkev, česnek, cibule, chřest, rajčata, okurky, paprika, celer, hlávkový salát, avokádo, pórek, zelí, citrony, jablka, hrušky, pomeranče, grapefruity, kiwi, broskve, nektarinky, meruňky, mandarinky, třešně, višně, jahody, švestky, maliny, olivy, hořká čokoláda, čerstvé sýry, olivy, ořechy, semínka a luštěniny – naklíčená čočka, sója, houby

Je kokosový cukr vhodný a bezpečný pro diabetiky?

Zde veliký pozor, obzvlášť pokud jste dabetik.

Prohledal jsem za vás spousty stránek, které napsaly, že je kokosák pro diabetiky vhodný nebo dokonce bezpečný.

NENÍ TO PRAVDA, je to nebezpečná lež a pokud máte diabetes, ke kokosovému cukru přistupujte stejně, jako ke kterémukoliv jinému druhu cukru.

OPAKUJI:

Kokosový cukr je pro diabetiky stejně rizikový, jako jiné cukry.

Nehledejte v něm žádnou zázračnou záchranu vašich choutek na sladké.

Chyba je také v tom, že diabetici mohou kvůli zavádějící reklamě nabýt pocit, že co je přírodní a nezpracované, to je pro nich automaticky bezpečné.

Pravda to ale není, glykemický index je přibližně stejný, a tedy i negativní účinky a riziko pro diabetiky jsou stejně silné.

Lze kokosový cukr vnímat jako zdravou potravinu?

Zde bohužel musím zklamat.

Víte, jak se jídlo sladí zdravě? Nijak. Ve skutečnosti člověk nepotřebuje nic přislazovat.

Většina potravin již svůj přirozený, a tedy nijak neupravený, nedoplněný a nezpracovaný cukr obsahuje.

Člověk je zvyklý přisladit si, protože mu sladké potraviny jednoduše chutnají. Pro tělo to ale není nikdy zdravé. Rozdíl spočívá pouze v množství použitých sladidel.

Jako zastánci zdravého stravování přílišné doslazování a lpění na sladkých potravinách a cukrovinkách nedoporučujeme.

Je však jasné, že ne každá potravina by bez přidaného cukru chutnala dobře.

Přesně proto i náš SUPERPROTEIN dochucujeme 5 % kokosového cukru a slaďoučkým ovocem lucuma.

Jde ale o kvalitní, nezpracované a nerafinované cukry v malém, a tedy bezpečném množství.

Jak si vede kokosový cukr vede ve srovnání s řepným cukrem?

V Česku se nejčastěji sladí bílým řepným cukrem a kukuřičným sirupem.

Jsou sice nejlevnější, ale daní za to je nulový obsah výživných látek.

Jde o staré známé prázdné kalorie.

Kokosový cukr obsahuje výživné látky (viz nutriční tabulka).

Proč se z cukru tloustne a jak je na tom kokosový cukr?

Cukru se nelze dokonale vyhnout. Lze se ale snažit nakupovat a jíst takové potraviny, které obsahují své přirozené cukry a ne přidané, rafinované a pro zdraví bezcenné, či dokonce škodlivé.

Cukry jsou vlastně sacharidy (nebo také karbohydráty, uhlohydráty, nebo uhlovodany).

Spolu s bílkovinami a tuky patří mezi základní živiny a tvoří až 60 % celkového energetického příjmu. Naše tělo tedy až z 60 % „běží“ právě na cukrech.

K tloustnutí dojde, pokud bude příjem cukrů vyšší, než výdej.

Zjednodušeně – pokud se přejídám, přijímám spousty cukru a tělo je nespaluje. Kvůli tomu tloustne.

MŮŽE KOKOSOVÝ CUKR ZPŮSOBOVAT TLOUSTNUTÍ?

Ano, zcela pochopitelně a jednoduše. Stačí si nehlídat příjem a nemít dostatečný výdej energie.

Pokud tělo nespaluje energii v cukrech, ukládá je a my nemilosrdně tloustneme.

Kokosový cukr tedy není zázrak, kterým bychom mohli bezedně sladit a čekat, že váha zůstane neměnná.

Lituji, ale takovou potravinu ještě nikdo nevymyslel. Mějte to na paměti.

Z čeho, kde a jak se kokosový cukr získává?

Kokosový cukr se vyrábí z nektaru květů palem Cocos nucifera. Květy se otrhají a nařežou jemnými řezy, ze kterých vytéká hustá míza (nektar).

Nektar se stáčí do nádob, a poté pomalu zahřívá, aby vznikl hustý sirup.

Pokračuje se až do úplného odpaření vody, kdy se na dně nádob ze zredukované mízy vytvoří krystalky hotového a čerstvého kokosového cukru.

Cukr se v případě potřeby mele na jemnější, až práškovou konzistenci, balí a putuje do prodeje.

Tato tradiční metoda zaručuje, že je kokosový cukr dokonale přírodní sladidlo.

cocos nucifera pro výrobu kokosového cukru
Tato krásná palma kvete květem, ze kterého se získává míza pro výrobu kokosového cukru.

JE KOKOSOVÝ CUKR TO SAMÉ CO PALMOVÝ CUKR?

Nikoliv a nemusíte se bát. Palmový cukr se vyrábí z jiných druhů palem a má jiné vlastnosti, než jeho kokosový bráška.

Pokud byste hledali na internetu fotografie kokosového cukru, často narazíte na obrázky, jak se cukr přímo sype z kokosových ořechů.

To je ale pouze líbivé znázornění toho, že pochází z kokosových palem.

Jak už víme, kokosový cukr pochází z květů a s ořechy nemá nic společného.

Kokosový cukr se nejvíce podobá na třtinový cukr (barva, vůně a chuť). Je o něco jemnější a má menší krystalky.

Květy se mohou nařezat i přímo na palmě, kde se pod ně zavěsí nádoba na sběr nektaru.

Často kladené otázky – FAQ

Je kokosový cukr zdravá a zázračná potravina?

Ne. Je to běžná potravina rostlinného původu a přírodní sladidlo s vyšším stopovým množstvím nutrientů, než rafinované cukry.

Je bez bělení, rafinace, bez konzervačních látek a už to je v dnešní době úspěch.

Lze od něj čekat zajímavé zdravotní účinky či další benefity?

Obsah živin není tak vysoký a na to, aby měly na organismus pozitivní účinek, by bylo potřeba spořádat mnoho kilogramů kokosového cukru denně.

To ale logicky není možné, jelikož přemíra cukru je zdraví škodlivá.

Jde pořád pouze o potravinu, která nemá léčivé účinky a vzhledem k množství nutrientů neslouží ani jako prostředek či náhrada zdravého stravování.

Jak chutná a voní?

Kokosový cukr má jemnou chuť a připomíná karamel.

Jakou má sladivost?

Přibližně stejnou, jako běžný bílý cukr.

Jak jej konzumovat a používat?

Standardně jako jste zvyklí na jiné druhy cukru.

Oslaďte si čaj, kávu nebo smoothie, přidejte jej do koláčů a dalších receptů.

Nic nepřehánějte. Neexistuje žádná povinnost všechno masivně doslazovat jako. Zvykněte si i na přirozenou chuť potravin.

Kolik stojí kokosový cukr a kde jej seženu?

Nasledující ceník berte pouze orientačně.

Kokosový cukr je mnohem dražší, než rafinovaný bílý, kterého kilo stojí kolem 15 Kč.

Prokliky do obchodů záměrně neuvádím.

Je kokosový cukr bezpečný?

Je stejné bezpečný, jako jiné druhy cukru.

Vysoký příjem vede k civilizačním nemocím, nízký nebo žádný příjem vede k únavě, vyčerpání a oslabeným funkcím orgánů.

Je kokosový cukr ekologický výrobek?

Podle definice výroby ano. Nevzniká zbytečný odpad, výrobě se často věnují i chudí domorodci podle tradičních metod.

Otázka na ekologičnost by vznikla, pokud bychom uvažovali, kolik půdy se využívá pěstování kokosových palem na úkor jiných komodit či chovu zvěři.

Jde o RAW a BIO výrobek?

Zde záleží na konkrétním výrobci.

Označení RAW (syrová nebo živá strava) znamená, že během výroby cukr neprošel teplotou vyšší než 42 °C.

Jelikož se ale voda z původního nektaru odpařuje při vyšších teplotách, hotový cukr nemůže být RAW.

Nálepka BIO značí, že palmy, ze kterých se cukr získává, jsou pěstovány a hnojeny přírodními metodami bez škodlivin.

To je však dotaz na konkrétní výrobce, kterých je ve světě nespočet.

Mohu vás ale ujistit, že kokosový cukr, kterým sladíme Blendea SUPERPROTEIN je ve vysoké BIO kvalitě stejně, jako většina ostatních složek našich produktů.

SLOVO AUTORA:

Lukáš Chládek, autor článku a redaktor blogu Blendea

Kokosový cukr je výživnější, než běžný cukr. Obsahuje prospěšné živiny a není zpracovaný. Jde o přírodní sladidlo.

Každopádně se to s ním nesmí přehánět a vysoký příjem jakéhokoliv cukru je pro tělo škodlivý. Kokosový není výjimkou.

Pamatujte, že zdravý jídelníček je pestrý, čerstvý, střídmý a příjem žádné živiny by neměl převažovat nad ostatními.

Věřím, že se mi povedlo zodpovědět všechny vaše dotazy. Pokud náhodou ne, ptejte se v komentáři.

I PRODUKTY BLENDEA SLADÍME KOKOSOVÝM CUKREM:

Směs proteinů a superpotravin Blendea SUPERPROTEIN KAKAO pro pevné svaly, kosti, šlachy a klouby chutná skvěle díky kakau, ovoci a také kokosovému cukru.

Navíc podporuje růst a pevnost vlasů a nehtů.

Výborný nejenom pro sportovce, ale i lidí s křehkými kostmi nebo bolavými klouby.

Klikněte na tlačítko níže a čtěte o podrobných účincích SUPERPROTEINu. Můžete si jej také vložit do košíku a do 48 hodin je u vás doma 🙂

Další články o sladidlech a co možná nejzdravějším slazení

4 způsoby, jak si zdravě osladit smoothie
Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?
Melasa – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
Kokosový cukr – je bezpečný?
Přidaný cukr do smoothie nepatří. Proč?
Přírodní sirupy – nejzdravější možný způsob slazení?

Použité zdroje:

autor

Lukáš Chládek

Ve firmě eMarkest, s.r.o. jsem začal jako prodejce, a právě to mě dovedlo k podrobnému studiu našich výrobků, a hlavně jejich účinků. Jako redaktor blogu Blendea Vám podrobně představím naše produkty. V článcích vysvětlím všechny pozitivní účinky složek produktů Blendea. Podíváme se i na nejčastější zdravotní komplikace, které naše zákazníky trápí, jejich příčiny a projevy. Poradíme, jak se jich nejrychleji zbavit. Kdykoliv mi můžete napsat na chladek.emarkest@gmail.com. Odpovídám během pracovních dnů mezi 09:00 až 18:00. Děkuji, že čtete náš blog a nakupujete u nás. Přeji Vám krásný den a pevné zdraví :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Léčba akné: Jak docílit krásné pleti pomocí vhodné stravy? 👩🏽

22.09.2021

Akné je velkým otazníkem a zároveň strašákem nejen pro mnoho slečen. Problematická pleť se projevuje hlavně v období dospívání, ale také v případě vysazení hormonální antikoncepce nebo také při nadmíře stresu. Naši pleť ale ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z těch dalších, na které bychom neměli zapomínat, je strava.

Číst celý článek

Matcha čaj a prášek: Zahazujte kávu a zelený čaj, je tady mnohem prospěšnější nápoj pro zdraví (+ RECEPTY)

25.08.2021

Představím vám velice zvláštní odrůdu zeleného čaje, která se pěstuje a používá úplně jinak než klasické zelené čaje. Obsahuje ohromné množství účinných látek, zejména antioxidantů, ovlivňuje lidskou psychiku a údajně podporuje i spalování tuků. Tento práškový čaj se sytě zelenou barvou se nazývá matcha (také mača, mačča). Sytě zelený a velmi jemný prášek matcha je […]

Číst celý článek

Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

17.08.2021

Zdravé tuky patří mezi základní živiny. Ty jsou jsou tři. Žádná z nich není nezdravá nebo dokonce škodlivá. Potřebujeme je všechny, ne dvě a už vůbec ne pouze jednu. Vyvážená konzumace sacharidů, bílkovin a tuků představuje jediný správný princip zdravého stravování.  Léta trvající démonizace tuků, které byly označeny za hlavní příčinu rostoucí obezity a dalších […]

Číst celý článek

„Největším nebezpečím jsme my sami,“ říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikola van Waardenburg

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

23.06.2021

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk. Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

Číst celý článek

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

08.06.2021

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také. Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí […]

Číst celý článek

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

02.06.2021

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Číst celý článek

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

14.05.2021

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže. Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené […]

Číst celý článek