• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru.

Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

Z květů se sbírá sladká míza, z ní se vyredukuje hustý sirup a z něj se vyrábí pomalým vařením kokosový cukr. Kvalitní, bezpečné, a hlavně chutné přírodní sladidlo.

Je kokosový cukr zdravější, než bílý rafinovaný cukr?

Ano, v rámci možností je. Běžný cukr, který se přidává do zpracovaných potravin a ve skutečnosti jej vůbec nepotřebujeme, je kvůli technologii zpracování zbaven nutrientů (výživných látek).

Kokosový cukr tímto výrobním procesem neprochází, díky čemu si jisté množství potřebných živin zachovává. Co tedy obsahuje?

Výživové (nutriční) hodnoty kokosového cukru

Uvedené hodnoty jsou orientační a mohou se malinko lišit v závislosti od výrobce daného cukru a vstupních surovin.

Kokosový cukr na rozdíl od rafinovaných cukrů obsahuje i draslík, zinek, železo a vápník.

Dále menší množství mastných kyselin s krátkým řetězcem (příznivý vliv na prospěšné střevní bakterie a některé trávící potíže), polyfenoly (antioxidační účinky) a antioxidanty (chrání tělo před oxidačním stresem).

Obsahuje také nestravitelnou rostlinnou vlákninu inulin, která čistí střeva jako kartáč a vyživuje prospěšné střevní bakterie.

Bílkoviny2 g
Sacharidy92 g
*z toho cukry88 g
Tuky0,5 g
Vláknina4 g
Energetická hodnota1636 kJ
Glykemický index35, 50-54 – odborné zdroje se různí
Přibližné hodnoty platné pro 100 gramů kokosového cukru

Obávaný glykemický index

Obsažená vláknina inulin zpomaluje vstřebávání glukózy do krve. Kokosový cukr má nižší glykemický index, než „tradiční“ české druhy cukru – bílý rafinovaný nebo kukuřičný sirup.

Glykemický index kokosového cukru se uvádí mezi hodnotami 35 až 55 jednotek.

To je bohužel velice podobné číslo, jaké má i běžný bílý cukr.

Co to pro vás znamená?

Podobné hodnoty pro konzumenta znamenají, že tělo spálí energii z těchto cukrů stejně rychle.

Jedinou výhodou kokosového cukru je proto vyšší obsah výživných látek, které bílý cukr neobsahuje vůbec.

CO JE TO GLYKEMICKÝ INDEX?

Je to hodnota rychlosti, za kterou potravina zvýší hladinu cukru v krvi. Čím vyšší číslo, tím rychleji se cukr vstřebá do krve.

Rychlé vstřebání do krve ale znamená rychlé „vytěžení“ energie. Dávejte si pozor na potraviny s vysokým glykemickým indexem.

Naopak, čím je číslo nižší, tím pomaleji se energie uvolňuje a člověk tak dovede čerpat energii delší dobu.

Když sníte potravinu s vysokým GI, tělo velice rychle vyčerpá energii, kvůli čemu se rychle unaví a vyžaduje další rychlý přísun energie v podobě dalších potravin s vysokým GI.

Člověk má tehdy tendenci se přejídat a to hlavně sladkými potravinami.

Cílem zdravého stravování je konzumovat potraviny s nízkým GI, které energii uvolní pomaleji a postupně.

Díky tomu budeme mít dostatek energie a nebude nás propadat vlčí hlad nebo náhlá únava.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem – POZOR NA NĚPotraviny s nízkým glykemickým indexem – S TĚMI BUĎTE KAMARÁDI 🙂
světlý chléb, housky a pečivo, cornflakes, slazené musli směsi, obiloviny, bílá rýže, světlé těstoviny, bílý cukr a kukuřičný sirup, zavařeniny, téměř všechny sladkosti, popcorn, chipsy a slané snacky, limonády a slazené nápoje, vodní a cukrový meloun, jakýkoliv alkohol, zpracované potraviny a polotovary, vařená mrkev, kukuřicerýže, brambory, celozrnné výrobky a pečivo, ovesné vločky, mléčné a sójové výrobky, tvrdé sýry, šunka, ryby, syrová mrkev, brokolice, špenát, hrášek, ředkvičky, ředkev, česnek, cibule, chřest, rajčata, okurky, paprika, celer, hlávkový salát, avokádo, pórek, zelí, citrony, jablka, hrušky, pomeranče, grapefruity, kiwi, broskve, nektarinky, meruňky, mandarinky, třešně, višně, jahody, švestky, maliny, olivy, hořká čokoláda, čerstvé sýry, olivy, ořechy, semínka a luštěniny – naklíčená čočka, sója, houby

Je kokosový cukr vhodný a bezpečný pro diabetiky?

Zde veliký pozor, obzvlášť pokud jste dabetik.

Prohledal jsem za vás spousty stránek, které napsaly, že je kokosák pro diabetiky vhodný nebo dokonce bezpečný.

NENÍ TO PRAVDA, je to nebezpečná lež a pokud máte diabetes, ke kokosovému cukru přistupujte stejně, jako ke kterémukoliv jinému druhu cukru.

OPAKUJI:

Kokosový cukr je pro diabetiky stejně rizikový, jako jiné cukry.

Nehledejte v něm žádnou zázračnou záchranu vašich choutek na sladké.

Chyba je také v tom, že diabetici mohou kvůli zavádějící reklamě nabýt pocit, že co je přírodní a nezpracované, to je pro nich automaticky bezpečné.

Pravda to ale není, glykemický index je přibližně stejný, a tedy i negativní účinky a riziko pro diabetiky jsou stejně silné.

Lze kokosový cukr vnímat jako zdravou potravinu?

Zde bohužel musím zklamat.

Víte, jak se jídlo sladí zdravě? Nijak. Ve skutečnosti člověk nepotřebuje nic přislazovat.

Většina potravin již svůj přirozený, a tedy nijak neupravený, nedoplněný a nezpracovaný cukr obsahuje.

Člověk je zvyklý přisladit si, protože mu sladké potraviny jednoduše chutnají. Pro tělo to ale není nikdy zdravé. Rozdíl spočívá pouze v množství použitých sladidel.

Jako zastánci zdravého stravování přílišné doslazování a lpění na sladkých potravinách a cukrovinkách nedoporučujeme.

Je však jasné, že ne každá potravina by bez přidaného cukru chutnala dobře.

Jak si vede kokosový cukr vede ve srovnání s řepným cukrem?

V Česku se nejčastěji sladí bílým řepným cukrem a kukuřičným sirupem.

Jsou sice nejlevnější, ale daní za to je nulový obsah výživných látek.

Jde o staré známé prázdné kalorie.

Kokosový cukr obsahuje výživné látky (viz nutriční tabulka).

Proč se z cukru tloustne a jak je na tom kokosový cukr?

Cukru se nelze dokonale vyhnout. Lze se ale snažit nakupovat a jíst takové potraviny, které obsahují své přirozené cukry a ne přidané, rafinované a pro zdraví bezcenné, či dokonce škodlivé.

Cukry jsou vlastně sacharidy (nebo také karbohydráty, uhlohydráty, nebo uhlovodany).

Spolu s bílkovinami a tuky patří mezi základní živiny a tvoří až 60 % celkového energetického příjmu. Naše tělo tedy až z 60 % „běží“ právě na cukrech.

K tloustnutí dojde, pokud bude příjem cukrů vyšší, než výdej.

Zjednodušeně – pokud se přejídám, přijímám spousty cukru a tělo je nespaluje. Kvůli tomu tloustne.

MŮŽE KOKOSOVÝ CUKR ZPŮSOBOVAT TLOUSTNUTÍ?

Ano, zcela pochopitelně a jednoduše. Stačí si nehlídat příjem a nemít dostatečný výdej energie.

Pokud tělo nespaluje energii v cukrech, ukládá je a my nemilosrdně tloustneme.

Kokosový cukr tedy není zázrak, kterým bychom mohli bezedně sladit a čekat, že váha zůstane neměnná.

Lituji, ale takovou potravinu ještě nikdo nevymyslel. Mějte to na paměti.

Z čeho, kde a jak se kokosový cukr získává?

Kokosový cukr se vyrábí z nektaru květů palem Cocos nucifera. Květy se otrhají a nařežou jemnými řezy, ze kterých vytéká hustá míza (nektar).

Nektar se stáčí do nádob, a poté pomalu zahřívá, aby vznikl hustý sirup.

Pokračuje se až do úplného odpaření vody, kdy se na dně nádob ze zredukované mízy vytvoří krystalky hotového a čerstvého kokosového cukru.

Cukr se v případě potřeby mele na jemnější, až práškovou konzistenci, balí a putuje do prodeje.

Tato tradiční metoda zaručuje, že je kokosový cukr dokonale přírodní sladidlo.

cocos nucifera pro výrobu kokosového cukru
Tato krásná palma kvete květem, ze kterého se získává míza pro výrobu kokosového cukru.

JE KOKOSOVÝ CUKR TO SAMÉ CO PALMOVÝ CUKR?

Nikoliv a nemusíte se bát. Palmový cukr se vyrábí z jiných druhů palem a má jiné vlastnosti, než jeho kokosový bráška.

Pokud byste hledali na internetu fotografie kokosového cukru, často narazíte na obrázky, jak se cukr přímo sype z kokosových ořechů.

To je ale pouze líbivé znázornění toho, že pochází z kokosových palem.

Jak už víme, kokosový cukr pochází z květů a s ořechy nemá nic společného.

Kokosový cukr se nejvíce podobá na třtinový cukr (barva, vůně a chuť). Je o něco jemnější a má menší krystalky.

Květy se mohou nařezat i přímo na palmě, kde se pod ně zavěsí nádoba na sběr nektaru.

Často kladené otázky – FAQ

Je kokosový cukr zdravá a zázračná potravina?

Ne. Je to běžná potravina rostlinného původu a přírodní sladidlo s vyšším stopovým množstvím nutrientů, než rafinované cukry.

Je bez bělení, rafinace, bez konzervačních látek a už to je v dnešní době úspěch.

Lze od něj čekat zajímavé zdravotní účinky či další benefity?

Obsah živin není tak vysoký a na to, aby měly na organismus pozitivní účinek, by bylo potřeba spořádat mnoho kilogramů kokosového cukru denně.

To ale logicky není možné, jelikož přemíra cukru je zdraví škodlivá.

Jde pořád pouze o potravinu, která nemá léčivé účinky a vzhledem k množství nutrientů neslouží ani jako prostředek či náhrada zdravého stravování.

Jak chutná a voní?

Kokosový cukr má jemnou chuť a připomíná karamel.

Jakou má sladivost?

Přibližně stejnou, jako běžný bílý cukr.

Jak jej konzumovat a používat?

Standardně jako jste zvyklí na jiné druhy cukru.

Oslaďte si čaj, kávu nebo smoothie, přidejte jej do koláčů a dalších receptů.

Nic nepřehánějte. Neexistuje žádná povinnost všechno masivně doslazovat jako. Zvykněte si i na přirozenou chuť potravin.

Kolik stojí kokosový cukr a kde jej seženu?

Nasledující ceník berte pouze orientačně.

Kokosový cukr je mnohem dražší, než rafinovaný bílý, kterého kilo stojí kolem 15 Kč.

Prokliky do obchodů záměrně neuvádím.

Je kokosový cukr bezpečný?

Je stejné bezpečný, jako jiné druhy cukru.

Vysoký příjem vede k civilizačním nemocím, nízký nebo žádný příjem vede k únavě, vyčerpání a oslabeným funkcím orgánů.

Je kokosový cukr ekologický výrobek?

Podle definice výroby ano. Nevzniká zbytečný odpad, výrobě se často věnují i chudí domorodci podle tradičních metod.

Otázka na ekologičnost by vznikla, pokud bychom uvažovali, kolik půdy se využívá pěstování kokosových palem na úkor jiných komodit či chovu zvěři.

Jde o RAW a BIO výrobek?

Zde záleží na konkrétním výrobci.

Označení RAW (syrová nebo živá strava) znamená, že během výroby cukr neprošel teplotou vyšší než 42 °C.

Jelikož se ale voda z původního nektaru odpařuje při vyšších teplotách, hotový cukr nemůže být RAW.

Nálepka BIO značí, že palmy, ze kterých se cukr získává, jsou pěstovány a hnojeny přírodními metodami bez škodlivin.

To je však dotaz na konkrétní výrobce, kterých je ve světě nespočet.

SLOVO AUTORA:

Lukáš Chládek, autor článku a redaktor blogu Blendea

Kokosový cukr je výživnější, než běžný cukr. Obsahuje prospěšné živiny a není zpracovaný. Jde o přírodní sladidlo.

Každopádně se to s ním nesmí přehánět a vysoký příjem jakéhokoliv cukru je pro tělo škodlivý. Kokosový není výjimkou.

Pamatujte, že zdravý jídelníček je pestrý, čerstvý, střídmý a příjem žádné živiny by neměl převažovat nad ostatními.

Věřím, že se mi povedlo zodpovědět všechny vaše dotazy. Pokud náhodou ne, ptejte se v komentáři.

Další články o sladidlech a co možná nejzdravějším slazení

4 způsoby, jak si zdravě osladit smoothie
Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?
Melasa – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
Kokosový cukr – je bezpečný?
Přidaný cukr do smoothie nepatří. Proč?
Přírodní sirupy – nejzdravější možný způsob slazení?

Použité zdroje:

autor

Lukáš Chládek

Ve firmě eMarkest, s.r.o. jsem začal jako prodejce, a právě to mě dovedlo k podrobnému studiu našich výrobků, a hlavně jejich účinků. Jako redaktor blogu Blendea Vám podrobně představím naše produkty. V článcích vysvětlím všechny pozitivní účinky složek produktů Blendea. Podíváme se i na nejčastější zdravotní komplikace, které naše zákazníky trápí, jejich příčiny a projevy. Poradíme, jak se jich nejrychleji zbavit. Kdykoliv mi můžete napsat na chladek.emarkest@gmail.com. Odpovídám během pracovních dnů mezi 09:00 až 18:00. Děkuji, že čtete náš blog a nakupujete u nás. Přeji Vám krásný den a pevné zdraví :)

2 komentáře: “Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný”

  1. Dobrý den, pane Chládku,

    vzhledem k tomu, že na Váš článek není možnost vyjádřit sympatie pouhým palcem nahoru 👍, tak mě to přimělo napsat Vám tady, za skvělé vysvětlení. Napsal jste to příjemným způsobem, ne příliš fundovaně, ale pro běžné konzumenty a zvídavce, jako jsem já 😊, ale přesto dost odborně a uvěřitelně, právě pro to, že nevyvyšujete příliš žádnou potravinu, ani neděsíte dopady našich nezdravých návyků. Zkrátka, každý jsme si zodpovědný za sebe sám. Máme možnost výběru 😏

    Moc děkuji za skvělá slova a Vaši práci.

    S pozdravem
    Lenka Švecová

    • Dobrý den, Magdaléno.
      Děkuji krásně za Vaši pochvalu. Ani nevíte, jak jste mi zpříjemnila den 🙂 Málokdo čte články pozorně celé, protože je píši delší, než je dnes standardem, a proto se málokdo dostane až ke komentářům. Náš facebook nesleduji, takže nemám příliš přehled, jak lidé reagují tam. Váš komentář mě ale přesvědčil, že pořád máme pozorné čtenáře a to těší mě i pana vedoucího 🙂
      Děkuji pěkně ještě jednou a přeji Vám krásný den a hlavně vždy pevné zdraví.
      Lukáš Chládek, autor článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 🥰

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek