Odstartujte nový rok v plné síle. Použijte slevový kód LEDEN15 pro 15 % slevu na celý nákup.

+420 608 255 816 Po - Pá: 09:00 - 18:00
  • Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin.

O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu.

V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

VAŠE TĚLO POTŘEBUJE INULIN JAKO VÝŽIVU PRO STŘEVNÍ MIKROBIOM.

Aby se probiotika šířila a měla pozitivní vliv na zažívání, potřebují potravu v podobě prebiotik.

Inulin je prebiotikum, které přidáváme do kávové směsi Blendea SUPERCOFFEE.

Podpoří vaší imunitu, zažívání a doplní potřebnou energii.

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
SUPERCOFFEE vám doručíme do 2 dnů a hned můžete začít s podporou energie, imunity a zdravého zažívání.

Co přesně je inulin?

O inulinu se hodně mluví v souvislosti s trávením a bezproblémovým vyprazdňováním.

Inulin je polysacharid označovaný za nízkokalorickou rozpustnou vlákninu, protože jej živočišný a tedy ani lidský organismus nedokáže štěpit a využít.

Na rozdíl od ostatních sacharidů však obsahuje pouze málo kalorií (cca 1,5 kcal v 1 g).

To je také důvod, proč je inulin pro zdravý a funkční trávicí systém nezbytný.

Inulin se ve střevech chová jako druh rozpustné vlákniny. Po konzumaci inulin absorbuje vodu, nabyde na objemu a získá gelovou konzistenci.

V této podobě v rámci trávicího procesu putuje tenkým střevem, který jej nevstřebá, do tlustého střeva, kde slouží jako “potrava” pro zdraví prospěšné střevní bakterie – probiotika.

Inulin tedy funguje jako prebiotikum, podporuje množení dobrých bakterií a nepřímo brání přemnožení škodlivých bakterií.

Inulin se vyskytuje hlavně v zelenině, proto na ni nezapomínejte, až budete nejblíže nakupovat

Inulin a jeho výhody:

  • Nízká kalorická hodnota
  • Nezvyšuje hladinu krevního cukru
  • Sladká chuť – náhrada cukru či tuku 
kořen čekanky, zdroj inulinu
Inulin jako doplněk stravy se vyrábí z kořene čekanky.

Účinky na lidské zdraví

Inulin by měl být samozřejmou součástí vyváženého a zdravého jídelníčku. Stačí myslet na správné potraviny, které jsou uvedené v následujícím odstavci.

Pokud tyto potraviny z nějakého důvodů nejíte, pak lze sehnat doplněk stravy s jeho obsahem.

Proč bychom vůbec měli dbát na dostatek inulinu v každodenním stravování?

Pozitivní účinky inulinu na lidské zdraví:

Inulin a nevýhody:

  • Ve vyšších dávkách může inulin způsobit nadýmání
  • Nevhodné pro osoby trpící intoleranci fruktózy (FODMAP)

Inulin a zdravé trávení

V tlustém střevě žije přes 400 druhů různých bakterií, které jsou důležité pro zdravé trávení.

Významnou roli hrají zejména “dobré” bakterie, které se musí “krmit”, aby se úspěšně množily a udržovaly zdravou střevní mikroflóru. 

Inulin napomáhá udržet zdravou rovnováhu ve střevech. Funguje jako prebiotikum, tedy jako potrava pro tyto dobré a zdraví prospěšné střevní bakterie, a podporuje tak jejich růst.

To má ve výsledku vliv na silnější imunitu a snižuje potíže s trávením, zejména pak pomáhá při zácpě.

Lidé užívající inulin mají lepší peristaltiku střev i konzistenci stolice.

Inulin a kontrola tělesné hmotnosti

Rozpustná vláknina zvyšuje pocit sytosti, snižuje pocit hladu a neustále chuti k jídlu.

Pokud se snažíte zhubnout, nezapomínejte na vlákninu inulin, která vaši snahu podpoří. Jak přesně to funguje? 

Inulin působí na hormony hladu a sytosti. Na jedné straně zvyšuje produkci prospěšného hormonu sytosti leptin a na straně druhé snižuje množství nežádoucího hormonu hladu ghrelin

Díky inulinu toho člověk v průběhu dne sní mnohem méně, ale přitom se cítí déle sytý. Sníží tak svůj denní kalorický příjem a podpoří hubnutí.  

Inulin a kontrola hladiny cukru

Inulin se hodně přidává do potravin určených pro diabetiky s cukrovkou 2. typu.

Kromě toho, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, rovněž snižuje množství tuku v játrech, což zvyšuje citlivost organismu na inzulín.

Inzulin je hormon důležitý pro přesun glukózy z krve do jater nebo svalů. U diabetiků tento proces nefunguje tak jak má, ale inulin jej může podpořit a vést také ke snížení a lepší kontrole krevního tlaku.

cibule a česnek, zdroje inulinu
Inulin obsahuje také obyčejná cibule a česnek.

Doporučené dávkování a užívání

Užívání inulinu je bezpečné a nemá žádné vedlejší účinky, pokud se dodržuje doporučené denní dávkování.

To je přibližně 5-10 g inulinu za den z celkové doporučené dávky vlákniny 25 g na den.

V případě užívání inulinu v prášku lze tento prášek přidat v podstatě do jakéhokoliv nápoje či jídla. Nemá žádný vliv na chuť, vůni ani vzhled jídla. 

POZOR: Někteří lidé mohou být na inulin citlivější a mohou se u nich projevit trávicí potíže, jakmile začnou inulin užívat.

V takovém případě je doporučeno snížit denní dávku a nechat tělo navyknout pomaleji. 

Kdo by neměl inulin užívat?

Pozor by si měli dávat lidé, kteří trpí intolerancí fruktózy (inulin tvoří molekuly fruktózy) a alergií na ambrozii.

Možné vedlejší účinky spojené s užíváním inulinu:

  • Plynatost
  • Otoky
  • Průjem
  • Střevní a zažívací potíže
  • Pálení žáhy
  • Křeče
artyčoky, zdroj inulinu
Inulin obsahují také artyčoky, ze kterých lze připravit celou řadu chutných jídel.

Nejbohatší zdroje inulinu v potravinách

Inulin se nachází v kořenech a hlízách mnoha rostlin (přes 3000 druhů). Jen některé z nich však obsahují významné množství inulinu.

Inulin je rovněž možné získat z přírodních zdrojů a přidat do různých produktů zdravé výživy (jogurty, tyčinky nebo klidně i káva).

Nejbohatší přírodní zdroje inulinu mohou obsahovat 14 až 20 % inulinu, ty ostatní cca 1 až 8 % inulinu.

Všechny mají smysl, pokud zdravě zvýší příjem rozpustné vlákniny.

K hlavním zdrojům inulinu z běžně dostupných potravin patří:

PotravinaJedlá částmnožství inulinu v %
Čekanka obecná (cikorka)kořen15-20
Slunečnice topinamburhlíza14-19
Česnek kuchyňskýcibulka rostliny9-16
Cibule kuchyňskácibulka rostliny2-6
Pórek zahradnícibulka rostliny3-10
Artyčok zeleninovýlisty3-10
Banányplod0,3-0,5
Žitoobilka0,5-1
Ječmen setýobilka0,5-1,5
Smetánka lékařskálisty12-15
Jakonhlíza3-19
Ovesný kořen (Salsify)kořen4-11

Čekanka obecná 15 až 20 g inulinu na 100 g kořene

Čekanka vyžaduje výhřevnější na živiny bohatou půdu a sklízí se v druhé polovině října, kdy obsahuje nejvíce inulinu.

Kořen čekanky má blahodárné účinky na žaludek, ledviny a játra.

Nadrcený kořen se praží a připravuje se z něj lahodný nápoj připomínající kávu (cikorka, cikorková káva).

pražený kořen čekanky, zdroj inulinu
Z drceného praženého kořene čekanky se mimo jiné připravuje lahodný nápoj připomínající kávu – cikorka. Neobsahuje kofein, takže jej může pít každý.

Slunečnice topinambur (židovské brambory, jeruzalémské artyčoky) – 14 až 19 g inulinu na 100 g hlízy

Židovské brambory pochází původně z Mexika, odkud se rozšířily do Severní Ameriky a poté i Evropy, kde je největším pěstitelem Francie.

Jedná se o nenáročnou  a odolnou plodinu, která snaší vlhké i suché oblasti a nevadí ji ani mráz do -30 stupňů.

Hlízy topinambur jsou bohaté na vlákninu a kromě výroby fruktózového sirupu se používají v kuchyni například do polévek, dušených jídel či zeleninových salátů. 

topinambury, zdroj inulínu
Topinambury jsou v Česku dobře známé a lze je jíst jako náhradu brambor. Chutnají i syrové, třeba v salátech.

Černý kořen (hadí mord) – jednotky gramů inulinu na 100 g kořene

Další zajímavá rostlina obsahující pochází ze Středozemí a dnes se pěstuje také Itálii, Švýcarsku, Německu a na jihu Ruska.

Kořeny lze konzumovat syrové (např. do salátů) i vařené (do polévek a omáček).

Nakrájené plátky černého kořenu lze smažit podobně jako řízky.

Černý kořen, zdroj inulínu
Zdravé a čerstvé kořeny jemnou krémovitou chuť.

Ovesný kořen (salsify, kozí brada) – 4 až 11 g inulinu na 100 g kořene

Tato méně známá rostlina má velmi chutné kořeny připomínající chuť petrželky či chřestu podávaných společně s ústřicemi.

Kořen je možné vařit, dusit, smažit, zapékat, přidat do polévek, ale pomazánek a salátů.

ovesný kořen, zdroj inulinu
Ovesný kořen není úplně znám rostlina, její kořen je ale delikatesa.

Jakon (yacon) – 3 až 19 g inulinu na 100 g kořene

Až z daleké jižní Ameriky pochází hlíza jakon bohatá na inulin.

Největším producentem je Peru, ale pěstován je také v Evropě (Itálie, Francie a Německo).

V Americe jej berou jako ovoce kvůli sladší chuť hlíz a přidávající jej do ovocných salátů. Lze jej také vařit, dusit i smažit.

Z jakonu se vyrábí sladký sirup, která má o polovinu nižší kalorickou hodnotu než med.

jakon, zdroj inulinu
Jakon se podobá bramorám, ale je sladký a má více způsobů využití.

Artyčok zeleninový – 3 až 10 g inulinu na 100 g listů

Artyčoky pochází ze severní Afriky, odkud se pravděpodobně prostřednictvím Arabů dostal do jižní Evropy.

Právě zde jsou artyčoky velmi oblíbené a přidávají se zejména do salátů, výborné jsou ale i pečené, dušené, smažené či grilované.

artyčoky, zdroj inulinu
Oblíbené jsou artyčoky zejména na jihu Evropy.

Využití inulinu v potravinářství

Inulin se používá při výrobě různých potravin, kde snižuje kalorickou hodnotu a zvyšuje množství rozpustné vlákniny, aniž by ovlivnil jejich výslednou chuť. 

Inulin se přidává zejména do pečiva a cukrovinek, ale i do masných a mléčných výrobků, ovocných šťáv, bezkofeinové kávy “cikorky” a dalších nealkoholických nápojů.

Z topinamburu se vyrábí sladký sirob, který se přidává do nealkoholických nápojů, mléčných výrobků, čokolády, zavařenin a ovocných konzerv.

  • Inulin v cukrářství. Cukrářské výrobků s inulinem obsahují méně sacharidů a více vlákniny. Čokolády s inulinem mají nižší glykemický index.
  • Inulin a mléčné výrobky. V mléčných výrobcích inulin nahrazuje cukr i tuk a opět tak snižuje energetickou hodnotu. Jogurty s přidaným inulinem navíc zvyšují využitelnost vápníku v organismu.
  • Inulin a masné produkty. Inulin se přidává také do masných výrobků, v nichž pomáhá snížit obsah tuku až na 10 %. Ani v tomto případě nemá vliv na chuť. Masné výrobky (paštiky, párky, játrovky, vařená šunka apod.) obsahující přidaný inulin jsou mnohem lépe stravitelné a pro zdravou výživu tak vhodnější.
  • Inulin v pečivu. Přidání inulinu má za následek snížení energetické hodnoty. Nejčastěji se inulin přidává do bezlepkového pečiva kvůli lepšímu obsahu vlákniny.
artyčoky v omáčce s krevetami jako zdroj inulinu
Artyčoková omáčka na středozemní způsob 😉

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Vláknina je jedna z nezbytných složek zdravé výživy důležité pro zdravé trávení. Jednoznačně nejlepším způsobem, jak tělu dodat dostatek vlákniny, je pestrý jídelníček obsahující i méně známou zeleninu, jako jsou v článku zmiňované topinambury, kořen čekanku, artyčoky a další.

Kromě zpestření jídelníčku svému tělu zajistíte přísun rozpustné vlákniny. A pokud vás z toho nic neláká, zkuste doplněk stravy obsahující inulin 😉

Blendea SUPERCOFFEE káva s medicinálnimi houbami
Blendea SUPERCOFFEE s inulinem podpoří nejenom vaši střevní mikroflóru, ale také imunitu a celkovou energii. Do 2 dnů je u vás.

DÁLE ČTĚTE:

Probiotika pro vaše spokojená střeva a 14 běžných zdrojů.

probiotika na střeva

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Jak lehce a úspěšně zvládnout zkouškové? Máme pro vás 5 tipů, jak na to. 🙏🏼

17.11.2021

Vysoká škola je občas radost, ale sem tam přináší i trápení a nervy. Hlavně v období zkoušek. To pak přichází prokrastinace, stres a kvůli strachu často i selhání sebevědomí. To ale nechceme. Studentské období by přece mělo být plné zábavy a užívání si života. Proto jsem si pro vás připravila tento článek o tom, jak […]

Číst celý článek

Začátek veganství: Na co si dát pozor a jak nahrazovat živočišné produkty? 🌱

27.10.2021

Vegetariánství a veganství se pomalu ale jistě rozrůstá. V obchodech přibývají rostlinné produkty a suroviny, v restauracích už na vás nekoukají tak překvapeně, když se snažíte vysvětlit, že to maso pro vás není úplně lákavé. Jednoduše, začíná to být trochu trend. A my z toho máme obrovskou radost, ale to je přesně ten důvod, proč […]

Číst celý článek

Nemusíte zvládat 10 věcí najednou aneb: Jak se nezbláznit před Vánoci? 🎄

19.10.2021

Vánoce. Svátky klidu a míru. Ne jedna maminka by nám dala za pravdu, že je toto tvrzení občas dost k smíchu. Minimálně po dobu příprav až do chvíle, kdy na poslední chvíli smažíte kapra nebo jeho veganskou alternativu. Poté už je, nebo by alespoň měl být, klid. A ten je opravdu kouzelný. Zasloužený. Jak se […]

Číst celý článek

Co je to kofein: Jak ovlivňuje zdraví, kdy pomáhá a kdy naopak škodí? 🤔

07.10.2021

Kofein je velmi zajímavá látka. Jde o přírodní stimulant vyznačující se řadou účinků na zdraví, ať už pozitivních, tak i těch negativních. O tom, jaký účinek převáží, rozhoduje více faktorů od přijímaného množství až po vybraný zdroj.   Vůbec nejznámějším zdrojem kofeinu jsou kávové boby, z nichž se připravuje káva. Nápoj, který si každý den dopřávají […]

Číst celý článek

Léčba akné: Jak docílit krásné pleti pomocí vhodné stravy? 👩🏽

22.09.2021

Akné je velkým otazníkem a zároveň strašákem nejen pro mnoho slečen. Problematická pleť se projevuje hlavně v období dospívání, ale také v případě vysazení hormonální antikoncepce nebo také při nadmíře stresu. Naši pleť ale ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z těch dalších, na které bychom neměli zapomínat, je strava.

Číst celý článek

Matcha čaj a prášek: Zahazujte kávu a zelený čaj, je tady mnohem prospěšnější nápoj pro zdraví (+ RECEPTY)

25.08.2021

Představím vám velice zvláštní odrůdu zeleného čaje, která se pěstuje a používá úplně jinak než klasické zelené čaje. Obsahuje ohromné množství účinných látek, zejména antioxidantů, ovlivňuje lidskou psychiku a údajně podporuje i spalování tuků. Tento práškový čaj se sytě zelenou barvou se nazývá matcha (také mača, mačča). Sytě zelený a velmi jemný prášek matcha je […]

Číst celý článek

Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

17.08.2021

Zdravé tuky patří mezi základní živiny. Ty jsou jsou tři. Žádná z nich není nezdravá nebo dokonce škodlivá. Potřebujeme je všechny, ne dvě a už vůbec ne pouze jednu. Vyvážená konzumace sacharidů, bílkovin a tuků představuje jediný správný princip zdravého stravování.  Léta trvající démonizace tuků, které byly označeny za hlavní příčinu rostoucí obezity a dalších […]

Číst celý článek

„Největším nebezpečím jsme my sami,“ říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikola van Waardenburg

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek