Éčka v potravinách: Konzervanty – škodí zdraví?

Konzervanty v potravinách patří mezi tzv. éčka – přídatné látky. Jejich funkce je v potravinách klíčová. Konzervují potravinu, a tím prodlužují její trvanlivost. Některé typy potravin by se bez konzervantů vůbec nedaly prodávat, v některých potravinách jsou tedy tato éčka nezbytná. Jak moc konzervanty jsou nebo nejsou nebezpečné pro lidské zdraví? Jak se v konzervantech, kterých je více než čtyřicet, orientovat a na co si dát pozor? To se dozvíte na řádcích níže.

Konzervanty v potravinách patří mezi tzv. éčka – přídatné látky. Jejich funkce je v potravinách klíčová. Konzervují potravinu, a tím prodlužují její trvanlivost. Některé typy potravin by se bez konzervantů vůbec nedaly prodávat, v některých potravinách jsou tedy tato éčka nezbytná.

Jak moc konzervanty jsou nebo nejsou nebezpečné pro lidské zdraví? Jak se v konzervantech, kterých je více než čtyřicet, orientovat a na co si dát pozor? To se dozvíte na řádcích níže.

konzervované potraviny

Proč bychom vlastně měli jíst vše konzervované, když zeleninu a ovoce seženeme celoročně? 

Vážně to nejde bez konzervantů?

Konzervační funkce spočívá v antimikrobiálním působení. Tzn. aditivum brání rozvoji nežádoucích mikroorganismů, jako jsou bakterie nebo plísně. Konzervační funkci však plní i tzv. antioxidanty – látky, které brání oxidativním procesům v potravině.

Jako konzervanty se tradičně uplatňují přírodní látky jako je ocet, sůl nebo cukr, dále kyselina jablečná nebo kyselina mléčná. V průmyslovém zpracování nahrazují přírodní konzervanty bohužel konzervanty syntetické.

Právě výrobní postup a podmínky, zejména pH potraviny ovlivňují to, který z konzervantů se využije. V potaz se berou také typy mikroorganismů, které mohou být v potravině přítomny a které mají prostor se v ní rozvíjet.

Nejčastěji používané konzervanty

  • E 200 – E 203 kyselina sorbová a její soli
  • E 210 – E 213 kyselina benzoová a její soli
  • E 214 – E 219 parahydroxybenzoáty, parabeny (PHB)
  • zejména E 214 ethylparaben a E 218 methyparaben
  • E 220 – E 228 oxid siřičitý a siřičitany

Méně časté konzervanty

  • E 231 – E 232 ortofenylfenol
  • E 234 nisin
  • E 235 natamycin, pimaricin
  • E 239 hexametylentetramin
  • E 242 dimetyldikarbonát
  • E 280 – E 283 kyselina propionová a propionáty
  • E 284 – E 285 kyselina tetraboritá a její sodná sůl
  • E 1105 lysozym

TIP: Hledáte potravinu naprostou čistou, v BIO kvalitě, bez bariv a konzervantů? Objednejte si zdravou směs zelených superpotravin Blendea. 

Zlepšuje trávení, dodává energii a posilňuje imunitu. Klikněte na obrázek. 

Blendea SUPERGREENS

Zvláštní kategorií konzervantů jsou dusičnany a dusitany (E 249 – E 252), které se využívají při konzervaci uzenin. Jsou povolené pouze u některých masných a rybích výrobků a sýrů. Brání rozvoji nebezpečného botulinu, který na lidský organismus působí jako jeden z nejsilnějších jedů.

Samotné užití dusitanů se však považuje za rizikové. V lidském organismu se přeměňují na látky, které mohou mít karcinogenní vlastnosti.

Za dusitany však není náhrada. Spotřebitel je navíc zvyklý na růžovou barvu uzenin. Tu zajišťují právě dusitany. Šunka bez dusitanů má hnědavou barvu a pro spotřebitele nevypadá lákavě. Paradoxně je na šunku, která není růžová, pohlíženo jako na zkaženou.

konzervanty v uzeninách

Také máte rádi krásně růžovoučkou šunku? Barva je výsledkem použitých konzervantů

Konzervanty jsou dnes (téměř) všude

Konzervanty najdeme takřka ve všech potravinách. Výjimkou jsou potraviny, kde není použití aditiv povoleno a také potraviny určené speciálně pro kojence a malé děti.

V BIO potravinách najdeme především přírodní konzervanty. Povolený je pouze dusitan sodný při výrobě uzenin, protože není možné ho nahradit jinou látkou.

Konzervace potravin

Trvanlivost potravin zajišťují nejenom konzervanty, ale také různé metody konzervace. V průmyslové výrobě jde například o pasterizaci. Jedná se o krátkodobé zvýšení teploty, které zničí velkou část mikroorganismů bez toho, aby došlo k zásadnímu snížení kvality potraviny.

Existují i šetrné konzervační metody jako je nakládání do octa, soli, cukru nebo medu.

Zvláštní konzervační metodou je fermentace (kvašení), která zlepšuje stravitelnost a posiluje výživnou hodnotu potraviny. Jde o proces přeměny sacharidů či jiných organických látek za účasti mikroorganismů, které již potravina obsahuje nebo se do ní přidávají.

  • Fermentace může probíhat v kyslíkové atmosféře – například octové kvašení,
  • anebo bez kyslíku – alkoholové nebo mléčné kvašení.

Kvašení se využívá u mléčných výrobků, ale také kysané zeleniny (zelí, okurky). Pro fermentaci se zdaleka nehodí všechny potraviny. Mnohem více potravin je možné konzervovat sušením.

VIDEO: Domácí sušení rajčat na slunci popisuje Majkl 

Sušení je jedním z nejstarších a současně nejšetrnějších způsobů konzervace. Využívá se pro ovoce, zeleninu, ale tradičně také bylinky. Je založené na snížení podílu vody, tím se omezí rozvoj škodlivých organismů.

Potravina ztratí vodu, ale zachová si maximum obsažených živin, vitamínů a minerálních látek. Sušená potravina je trvanlivá, nabízí přitom koncentrované složení plné živin a většinou také výraznější chuť.

Také směs zelených potravin Blendea SUPERGREENS se konzervuje sušením. Je to naprosto šetrná metoda, která uchová všechny cenné prvky. Přitom není třeba žádných aditiv a syntetických látek. Vše je přírodní, v organické BIO kvalitě.

Bezpečnost potravin

Éčka jsou bezesporu strašákem, který údajně ohrožuje naše zdraví. Přírodní konzervanty nebo antioxidanty, které mezi éčky také najdeme, dokazují, že to tak ve skutečnosti úplně není.

Každé přírodní i syntetické aditivum prochází náročnými testy a schvalovacím procesem. Značení s počátečním písmenem E potvrzuje bezpečnost daného aditiva. Informuje spotřebitele o tom, že příslušné aditivum je schválené a za přesně vymezených podmínek povolené při výrobě potravin.

Každá přídatná látka má stanovené konkrétní množství, kdy nejsou pozorovány žádné nepříznivé vlivy na lidský organismus. Jenže každý lidský organismus je jedinečný. Pochopitelně záleží na věku, kondici a zdraví konkrétního člověka. I látky laboratorně označené jako bezpečné mohou u citlivých jedinců vyvolat potíže.

Navíc se většinou nezkoumají vzájemné interakce aditiv mezi sebou. Jídelníček, ve kterém převažují potraviny s obsahem přídatných látek, tak představuje potenciální riziko. Nemusí překonat maximální dávku konkrétního aditiva, ale může se jí přibližovat. Pokud člověk takto přijímá vysoké dávky velkého množství éček, není prokázáno, že to nebude mít negativní vliv na jeho zdraví.

čerstvé těstoviny bez éček

Na obrázku vidíte čerstvé těstoviny, sušený parmazán a čerstvou zeleninu. Minimum konzervantů, minimum éček

Zdravý jídelníček bez konzervantů a nechtěných éček

Zdravý jídelníček má být čerstvý a pestrý. Najdeme v něm nejenom základní živiny (cukry, tuky a bílkoviny), ale také mikroživiny jako vitamíny, minerální látky nebo živé enzymy. Obsahuje minimum syntetických aditiv. Naopak ho z velké části tvoří ovoce a zelenina, pokud možno čerstvá nebo zpracovaná šetrnými metodami.

TIP: Ovoce a zeleninu si můžete dát i v podobě lahodných domácích šťáv a smoothies. Desítky receptů najdete na našem blogu.

Na co si dát pozor?

Aditivům se v současné nabídce potravin vyhneme jen stěží. Máme však dostupné informace, které nám pomohou s orientací ve složení potravin. Nemusíme se nutně bránit všemu, co začíná písmenem E.

Rozhodně bychom se však měli vyvarovat zakázaným éčkům, se kterými se v některých potravinách bohužel můžeme také setkat. Pozor bychom si měli dávat také na ta éčka, která sice nejsou zakázaná, ale spekuluje se o jejich negativních účincích na lidské zdraví.

Pokud půjde o konzervanty, podezření o negativním působení na lidské zdraví budí například E 201 sorban sodný, E 236 kyselina mravenčí nebo E 265 kyselina octová bezvodá. Aktuálně nejsou v zemích EU povolena, ale ještě nedávno to bylo jinak. Jakkoli, ve výrobcích zahraničního původu na ně můžeme narazit.

Pozor si dejte i na konzeranty E 210 – E 213 kyselinu benzoovou a její soli, které mohou vyvolávat alergické reakce. Mezi nebezpečná éčka se řadí také E 249 dusitan draselný nebo E 250 dusitan sodný.

A to bohužel stále není vše. Pořád vznikají éčka nová, kterých dlouhodobý vliv na organismus se sleduje zdlouhavě.

omáčky a dipy s konzervanty

Omáčky a dipy si udělejte vlastní

Přehled použitých zdrojů:

  • http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76496.aspx
  • https://www.novinky.cz/zena/zdravi/298479-problematicke-konzervanty-na-ktere-se-vyplati-davat-pozor.html
  • https://www.plusprovas.cz/clanek/konzervanty-v-potravinach-na-co-jsou-dobre
  • https://www.ceff.info/cz/clanek/322/jsou-konzervanty-v-potravinach-skodlive
  • https://dieta.vitalia.cz/clanky/proc-jsou-ecka-strasak/
  • http://www.rozhlas.cz/plzen/zdravi/_zprava/syndrom-cinske-restaurace-a-kontroverzni-ecka-hlidejte-si-glutamaty-v-jidle–1745266

DÁLE ČTĚTE: 1. část éček v potravinách – škodí všechny? 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Blendea SUPERCOFFEE je prostě „jiný kafe“. Řeknu vám proč.

31.05.2023

Není žádným tajemstvím, že Blendea SUPERCOFFEE je aktuálně nejprodávanějším produktem, a tedy bestsellerem naší značky. Není se čemu divit, protože nás spokojení zákazníci „bombardují“ pochvalnými zkušenostmi a skvělými recenzemi. Několik jich přikládám níže. Pokud SUPERCOFFEE zatím ještě neznáte, rád bych vás seznámil s hlavními rozdíly mezi klasickou kávou a naší instantní, zdravější alternativou. Vyjmenuji prospěšné […]

Číst celý článek

Jak zlepšit kvalitu spánku a pokaždé spinkat jako dudek? (vaše nová spánková hygiena)

27.04.2023

Spánek je nezbytný pro každou živou bytost. O kvalitním spánku si mnozí bohužel můžeme „nechat jenom zdát“. To, jak a kolik spíme, má přímý vliv na regeneraci organismu, zdravotní kondici, tělesnou i mentální energii a v neposlední řadě i na náš vzhled. Jistě to znáte. Pokud se jednu-dvě noci dobře nevyspíte, jste bledí nebo naopak […]

Číst celý článek

Tribulus terrestris (Kotvičník zemní): Cenná soupiska potvrzených účinků i rizik

26.04.2023

Tribulus terrestris (česky Kotvičník zemní) vyvolává zvýšený zájem mužů, protože pomáhá stimulovat přirozenou tvorbu vlastního testosteronu. Pod značkou Blendea jsme začali prodávat kapsle s extraktem z tribulusu. Zajímavý je 40% obsah saponínů. V článku srozumitelně vysvětlím, jak tribulus pomáhá s hladinou testosteronu, a samozřejmě odkáži na výsledky vědeckých studií, které všechny informace potvrzují. Zmíním i […]

Číst celý článek

Nafouklé břicho a změny stravování, které vás jej zbaví

29.03.2023

Nafouklé břicho dnes řeším, protože zmírnění až odstranění pocitů nafouklého břicha hlásíte jako jeden z nejčastějších prospěšných účinků směsi Blendea SUPERGREENS. Výrobek zároveň doporučuji hned na úvod. Než článek dočtete, směs může být na cestě k vám 🙂 Do té doby ale vysvětlím, kvůli kterým příčinám se vlastně břicho nafukuje a jak se problému zbavit […]

Číst celý článek

Artyčok a extrakt z artyčoku: Potvrzené zdravotní účinky na játra, cukr, cholesterol a další

22.03.2023

Artyčok na pizzu patří! Ale to nás dnes zajímat nebude 🙂 Zajímat se budeme o zdravotní účinky artyčoku, a hlavně extraktu v doplňcích stravy, a tedy v tabletách a kapslích. Extrakt z artyčoku totiž přidáváme do nových kapslí Blendea se 400 mg extraktu v jedné. V článku vám vysvětlím, s čím vším vám může artyčok […]

Číst celý článek

Detoxikace jater: Odděluji fakta od mýtů. Co dělat, co nepomáhá a co je nemožné?

02.03.2023

Detoxikace jater je velice populární téma, zvlášť po zimě začátkem jara. Bohužel v této oblasti existuje více mýtů a dezinformací, než vědecky potvrzených, pravdivých a bezpečných informací. Skoro každá stránka se vás bude snažit přesvědčit, že díky detoxikaci jater se stanete téměř nesmrtelní a zbavíte se všech možných i nemožných nemocí. Není to pravda. Játra […]

Číst celý článek

Vypadávání vlasů: Zdravotní příčiny a rady pro podporu růstu

28.02.2023

Vypadávání vlasů běžně trápí ženy i muže. Ženy problém vnímají intenzivněji, protože přicházejí o jeden ze symbolů ženskosti a své přirozené krásy. Muži přemýšlejí stejně a čím méně vlasů mají, o to se cítí starší a méně přitažliví. V článku vám vysvětlím nejčastější zdravotní příčiny padání vlasů a také příčiny, za které si (bohužel) můžeme […]

Číst celý článek

Kelp (Ascophyllum nodosum), štítná žláza, správný vývoj dítěte a další vědecky potvrzené zdravotní účinky

31.01.2023

Kelp je výživná mořská řasa s výrazným vlivem na funkce a kondici štítné žlázy. Má vysoký obsah jódu, který štítná žláza rovněž potřebuje pro správné fungování. Kelp pro vás nově vyrábíme v kapslích Blendea pro každodenní užívání. V článku proto vysvětlím zdravotní účinky kelpu a odkážu na odborné a vědecké zdroje, které tyto účinky potvrzují.

Číst celý článek

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) jako „nejlepší přítel žen“: Vědecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví (menstruační komfort a menopauza)

25.01.2023

Kontryhel obecný extrahujeme a zpracováváme jako tradiční léčivou bylinu do olejových kapek s MCT olejem pod značkou Blendea. Ač je kontryhel prospěšný i pro zdraví muže, v článku představím hlavně vedecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví. Významná je pomoc s bolestivou menstruací, nadměrným krvácením a podpora menopauzálního komfortu. Pokud si kapky objednáte, do 2 […]

Číst celý článek

Holistický detox: Zdravý a účinný postup očisty

06.01.2023

Holistický přístup k životu je čím dál oblíbenější. Stále více a více lidí si uvědomuje, že síla přírody je daleko mocnější než všechny možné léky a praktiky, které nám nabízí klasické zdravotnictví. Možná je právě tato cesta tou vhodnou variantou, jak začít znovu a provést tolik potřebný detox těla i mysli. Očistit se od škodlivých […]

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.