• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Přídatné látky v potravinách (aditiva): Vliv na zdraví a proč jim říct sbohem?

Přídatné látky v potravinách (aditiva): Vliv na zdraví a proč jim říct sbohem?

Aditiva jsou obvykle umělé látky, které se přidávají do potravin kvůli zlepšení chuti, zvýraznění barvy, prodloužení životnosti nebo vylepšení konzistence. Toho lze docílit i za pomoci látek přírodního původu. Je to zdravější, ale také náročnější na výrobu a dražší. Cena tak zůstává hlavním důvodem, proč se riziková aditiva používají i za cenu negativního vlivu na zdraví.

Nic však není černobílé a svět aditiv nepředstavuje výjimku. Ne všechna škodí zdraví, jsou-li použitá v přiměřeném množství. Používání aditiv usměrňují přísné regule definující povolené a zakázané přídatné látky včetně stanoveného maximálního množství, ve kterém mohou být přidány do potravin. To se týká zejména rizikových aditiv. Od kritizovaných syntetických aditiv je třeba oddělit nezávadná přírodní aditiva

aditiva v potravinách

Přehled nejčastěji používaných aditiv

Chránit zdraví pomáhá znalost nejčastěji používaných přídatných látek a jejich negativních účinků na zdraví. Nízkou kvalitu potraviny a použití většího množství aditiv naznačuje nízká cena, nepřirozeně výrazná barva či chuť a podezřele dlouhá trvanlivost.

Syntetickým aditivům se v současně době nelze zcela vyhnout. Jejich konzumaci je možné eliminovat. Čtěte složení nejen běžných potravin, ale i doplňků stravy. 

Upřednostňujte bezpečné a čisté produkty, které uvádí přesné složení, používají kvalitní přírodní suroviny a sází na přirozenou chuť a barvu bez použití umělých aditiv.

Potravinářská barviva 

Nejvíce problematickou skupinou z pohledu vlivu na zdraví představují syntetická barviva, která potravinám dodávají barvu. Bývají dráždivá, karcinogenní a mohou vyvolávat alergické reakce. Spousta syntetických barviv je považována za potenciálně riziková, jejich použití není doporučováno a některá jsou dokonce v některých zemích zakázána. 

Mezi zdraví škodlivá barviva patří například:

  • potravinářská žluť SY (E110) – vyvolává alergické a astmatické reakce, hyperaktivitu u dětí a nevolnost,
  • amaranth (E123) – alergenní a karcinogenní účinky, 
  • indigotin (E132) – nevolnost, zvracení, kožní vyrážky, zvýšený krevní tlak a další,
  • brilantní modř (E133) – hyperaktivita u dětí, údajně zvyšuje riziko vzniku rakoviny,

Naštěstí se stále častěji používají nezávadná přírodní barviva (např. žlutý curcumin, hnědý karamel, červený karmín). Také existují potraviny, které je zakázáno dobarvovat. Jedná se například o dětskou výživu, ovocné šťávy, nektary a med.

TIP NA ZDRAVÝ DOPLNĚK STRAVY BEZ ADITIV:

Naštěstí se objevují zodpovědní výrobci potravin a doplňků stravy, kteří se bez syntetických aditiv hravě obejdou. Nahradí je totiž přírodními surovinami. Naší Blendee SUPERGREENS svěží chuť dodává aromatická mátaazelenou barvu nic jiného, než sušené zelené superpotraviny.

blendea supergreens bez potravinářských barviv
Blendea.cz si zakládá na pověsti zdravé značky, která používá zásadně kvalitní suroviny a sází na přirozenou chuť přírodních surovin.

Konzervanty, antioxidanty a stabilizátory

Konzervanty brání působení mikroorganismů a růstu patogenů a prodlužují tak trvanlivost potravin. Antioxidanty brání žluknutí tuků a barevným změnám označovaným jako enzymatické hnědnutí. Stabilizátory udržují fyzikálně chemický stav potravin, stabilizují, udržují nebo zintenzivňují barvu potravin, zvyšují pojivost určité potraviny apod. 

Diskutovaná aditiva:

  • kyselina benzoová (E210) – může vyvolat kopřivku a výjimečně i anafylaktický šok,
  • dusitan sodný (E250) – způsobuje kožní problémy, bolesti hlavy, může mít karcinogenní účinky,
  • butylhydroxyanisol (E320) a butylhydroxytoluen (E321) – vyvolávají kopřivku a dle některých studií podporují vznik rakoviny.

ŽÁDNÉ KONZERVANTY, SLADIDLA, ANI BARVIVA. Usínací směs Blendea SUPERCHILL obsahuje pečlivě vybranou směs bylinek a skvělou chuť ji dodává kakao, banán a špetka vanilky.

blendea superchill bez konzervantů
Čistá směs bylin, kakaa a banánů podporuje duševní zdraví a hluboký spánek.

Umělá sladidla

Náhradní sladidla dodávají sladší chuť bez použití řepného cukru a jsou tak využitelná i pro osoby, které si z různých důvodů hlídají obsah cukru. V posledních letech se používají dobře hodnocená sladidla typu stévie, sukralóza či erythritol. 

Ve složení doplňků stravy a léků jsou však ještě vidět zastaralá a méně pozitivně hodnocená sladidla typu sacharin, cyklamáty, aspartam nebo acesulfam K

  • cyklamáty (E952) – mohou zvyšovat účinek karcinogenních látek a násobit šanci na onemocnění rakovinou močového měchýře. V USA jsou zakázané, v ČR a EU stále povolené.
  • aspartam (E951) – u citlivých osob způsobuje závratě, bolesti hlavy, kožní vyrážky, u dětí až poruchy chování. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy. Je povolen pouze v omezeném množství.

Látky zvýrazňující chuť a vůni

Používají si pro zintenzivnění vůně nebo chuti. Do této skupiny patří kyselina glutamová, kyselina guanylová, kyselina inosinová včetně jejich solí. Do žvýkaček se přidává také acesulfam K, aspartam, neohesperidin a thaumatin. 

  • L-glutaman (E621)nadměrná konzumace způsobuje bolesti hlavy, nevolnosti, kožní vyrážky, astmatické potíže a výjimečně i halucinace.

TIP NA ZDRAVÝ A CHUTNÝ KÁVOVÝ NÁPOJ: 

I přes původně hořkou chuť použitých hub má Blendea SUPERCOFFEE lahodnou chuť. Důvodem naštěstí nejsou škodlivá aditiva, ale špetka vynikající cejlonské skořice.

Blendea SUPERCOFFEE je speciální kávová směs s jednoduchým, ale účinným složením. Směs kávových zrn obohacují funkční houby reishi, chaga a hercium, kořen čekanky a špetka skořice.

Emulgátory

Látky umožňující smíchání dvou či více nemísitelných surovin (např. olej a voda) a vytvořit tak homogenní směs. Používají se při výrobě jemného pečiva, cukrářských výrobků, zmrzlin, dezertů, čokoládových výrobků, žvýkaček, mléka a smetany v prášku, emulgovaných tuků a omáček, tepelně opracovaných masných výrobků i doplňků stravy.

Nadměrná konzumace potravin obsahujících emulgátory vede k narušení střevní mikroflóry, která může vést až ke vzniku chronického zánětů střev.

Mezi nejčastěji používané emulgátory patří:

  • lecitin, 
  • estery mono- a diglyceridů mastných kyselin, 
  • polysorbáty, 
  • cukroestery, 
  • stearoyl laktáty,
  • sorbitanmonostearáty. 

Tavicí soli 

Tavící soli, převážně fosforečnany, se používají při výrobě tavených sýrů. Jejich negativní vliv tkví v tom, že zvyšují příjem fosforu, jehož nadměrné množství v těle může vést až k odvápnění kostí a jejich oslabení. Už tak je příjem fosforu v populaci všeobecně vysoký.

Další aditiva běžně přidávaná do potravin a doplňků stravy:

  • Kyseliny a regulátory kyselosti přidávají kyselou nebo zvyšují kyselost, řídí nebo mění kyselost potravin.
  • Protispékavé látky brání lepení částic potravin k sobě, přidává se do rýže, jedlé soli, plátkových či strouhaných sýry, koření, potravin v prášku, doplňcích stravy apod. 
  • Plnidla zvyšují objem potravin.
  • Zpevňovače ovoce a zeleniny je dělají pevnými nebo křehkými. 
  • Želírující látky (např. kyselina alginová a její soli, agar, karagenan, karubin, guma guar, arabská guma, pektiny, celulózy a různě upravovaný škrob) vytváří nebo ztužují gel.
  • Leštící látky vytváří ochranný či lesklý povrch. Upravují povrch ovoce, aby vypadalo lákavěji nebo se používá ke glazování potravin (cukrovinek, snacků, ořechů, zrnkové kávy). 
  • Zvlhčující látky brání vysychání nebo podporují rozpouštění práškových potravin v tekutinách.
  • Balicí plyny se zavádí do obalu za účelem prodloužení trvanlivosti. Jejich obsah označuje popisek „Baleno v ochranné atmosféře“.
  • Zahušťovadla umělé zvyšují hustotu (viskozitu) potravin.

VÍTE, CO JE TO CLEAN LABEL? Clean Label používají výrobci potravin a doplňků stravy, mezi něž patří také Blendea, kteří své zákazníky chtějí obeznámit s čistotou svých produktů.

Žádné otázky nejsou třeba, vše vyčtete z etikety, která vedle podrobného složení obsahuje způsob dávkování i doporučené skladování a upozorňuje na absenci zdraví škodlivých aditiv a jiných nežádoucích “zlepšováků”.

blendea superboost bez aditiv
Imunitní směs Blendea SUPERBOOST pro silný imunitní systém obsahuje směs osmi pečlivě vybraných superpotravin, žádná sladidla, ani jiné přídatné látky. Pikantní chuť ji dodává zázvor a kurkuma.

Dejte sbohem aditivům a jezte zdravěji 🙂

Přístup ke zdravému stravování se za poslední roky hodně změnil. Opouští se od striktního omezování tuků a sacharidů a doporučuje se pestrost a vyváženost stravy. Mnohem více pozornosti se také věnuje složení a původu potravin. 

Trendem, což je pozitivní, jsou zdravější a kvalitnější potraviny. Lidi zajímá, co opravdu jedí, a leckdy neúmyslně vyvíjí tlak na výrobce. Ti pečlivěji zvažují, co do svých výrobků přidají. Nabídka potravin a doplňků stravy bez aditiv se tak neustále rozšiřuje 🙂

POKUD HLEDÁTE ČISTÉ PRODUKTY, DÁLE ČTĚTE:

Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

Směsi superpotravin Blendea spolu

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

2 komentáře: “Přídatné látky v potravinách (aditiva): Vliv na zdraví a proč jim říct sbohem?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Kelp (Ascophyllum nodosum), štítná žláza, správný vývoj dítěte a další vědecky potvrzené zdravotní účinky

31.01.2023

Kelp je výživná mořská řasa s výrazným vlivem na funkce a kondici štítné žlázy. Má vysoký obsah jódu, který štítná žláza rovněž potřebuje pro správné fungování. Kelp pro vás nově vyrábíme v kapslích Blendea pro každodenní užívání. V článku proto vysvětlím zdravotní účinky kelpu a odkážu na odborné a vědecké zdroje, které tyto účinky potvrzují.

Číst celý článek

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) jako „nejlepší přítel žen“: Vědecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví (menstruační komfort a menopauza)

25.01.2023

Kontryhel obecný extrahujeme a zpracováváme jako tradiční léčivou bylinu do olejových kapek s MCT olejem pod značkou Blendea. Ač je kontryhel prospěšný i pro zdraví muže, v článku představím hlavně vedecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví. Významná je pomoc s bolestivou menstruací, nadměrným krvácením a podpora menopauzálního komfortu. Pokud si kapky objednáte, do 2 […]

Číst celý článek

Holistický detox: Zdravý a účinný postup očisty

06.01.2023

Holistický přístup k životu je čím dál oblíbenější. Stále více a více lidí si uvědomuje, že síla přírody je daleko mocnější než všechny možné léky a praktiky, které nám nabízí klasické zdravotnictví. Možná je právě tato cesta tou vhodnou variantou, jak začít znovu a provést tolik potřebný detox těla i mysli. Očistit se od škodlivých […]

Číst celý článek

Ženšen pravý (Panax ginseng, Všehoj ženšenový): Vědecky podložené pozitivní účinky, vedlejší účinky a dávkování

16.11.2022

Ženšen pravý je vytrvalá rostlina s původem v Asii. Roste i v Rusku a Americe. Za nejučinnější se považuje ženšen s původem v Koreji. Pro lidské zdraví je důležitý ženšenový kořen, který obsahuje cenné ginsenosidy. Prohledal jsem odborné zdroje, abych vám představil všechny vědecky potvrzené zdravotní účinky pravého ženšenu. Kapsle se sušeným kořenem ženšenu vyrábíme […]

Číst celý článek

Nootropika podpoří paměť, soustředění a funkce mozku. Které chytré drogy jsou nejsilnější?

27.10.2022

Nootropika neboli chytré drogy (anglicky smart drugs) jsou psychoaktivní látky příznivě ovlivňující funkce mozku, myšlení, paměť, bdělost, soustředění i motivaci a úroveň stresu. Zpomalují stárnutí mozku a zmírňují neurodegenerativní procesy, kvůli kterým ubývá mozkových buněk (neuronů). Určitě se nelekejte označení chytré drogy. Ty přírodní jsou legální a můžete je bez omezení normálně nakupovat a užívat. […]

Číst celý článek

Jak snížit cholesterol dlouhodobě i rychle? Co jíst a jak změnit životosprávu?

25.10.2022

Jak snížit cholesterol, když jej ve zdravé míře potřebujeme všichni? Již nepatrně zvýšená hladina začne pomalu ucpávat cévy. Jelikož se zvýšený cholesterol prakticky nijak citelně neprojevuje, vysoká hladina zvyšuje riziko infarktů a mrtvic. „Tradiční“ český jídelníček obsahuje velmi tučné a nevhodně upravené potraviny, které cholesterol zvyšují. Je chudý na zdravé rostlinné tuky, které hladinu dovedou […]

Číst celý článek

Jak mi funkční houby doslova změnily život (zkušenost mladé maminky Niky)

11.10.2022

Před pár lety jsem byla na nějakém mém pomyslném životním dně, kde se mi nedařilo a vše se mi hroutilo. Hodinu před státnicemi se se mnou po šesti letech rozešel přes sms bývalý přítel. Nejen že proběhl rozchod, ale ke státnicím jsem v tom stavu nedošla, a tak jsem se “nemohla” a hlavně nechtěla vracet […]

Číst celý článek

Třezalka tečkovaná – ta ti zvedne náladu ? (přírodní antidepresivum, rychlejší hojení ran, tlumení příznaků menopauzy)

27.09.2022

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je tradiční bylinka s původem v Evropě. Mezi Čechy je velmi oblíbená díky prospěšným zdravotním účinkům. Nejčastěji se konzumuje sušená ve formě třezalkového čaje. Za nejvýznamnější účinek lze považovat pomoc s depresemi a zhoršeným duševním stavem. Pro některé lidi ale není vhodná a nedoporučuje se kombinovat ji s některými léky. V […]

Číst celý článek

4 novinky v prodeji: Bylinné olejové kapky Blendea s MCT olejem. Jak je vyrábíme a jaké mají účinky?

12.09.2022

Neúnavně vyvíjíme nové produkty a na e-shop právě přidáváme 4 nové druhy bylinných kapek s MCT olejem. V článku vám chci představit olejové kapky, účinky jednotlivých extraktů a zároveň účinky kokosového MCT oleje. Všechny olejové kapky Blendea jsou určeny pro každodenní užívání a já již dnes věřím, že si je rychle oblíbíte 🙂

Číst celý článek

Jak snížit kortizol? Kromě redukce stresu jsou nezbytné zdravé návyky (11 tipů)

15.08.2022

Různým druhům stresu čelíme každý den všichni. Stres zvyšuje sekreci hormonu kortizolu, který sice potřebujeme, ale dlouhodobě vysoká hladina je škodlivá. Našim společným cílem je proto snížení hladiny kortizolu.

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.