Aditiva jsou obvykle umělé látky, které se přidávají do potravin kvůli zlepšení chuti, zvýraznění barvy, prodloužení životnosti nebo vylepšení konzistence. Toho lze docílit i za pomoci látek přírodního původu. Je to zdravější, ale také náročnější na výrobu a dražší. Cena tak zůstává hlavním důvodem, proč se riziková aditiva používají i za cenu negativního vlivu na zdraví.
Nic však není černobílé a svět aditiv nepředstavuje výjimku. Ne všechna škodí zdraví, jsou-li použitá v přiměřeném množství. Používání aditiv usměrňují přísné regule definující povolené a zakázané přídatné látky včetně stanoveného maximálního množství, ve kterém mohou být přidány do potravin. To se týká zejména rizikových aditiv. Od kritizovaných syntetických aditiv je třeba oddělit nezávadná přírodní aditiva.
![aditiva v potravinách](https://www.blendea.cz/wp-content/uploads/2021/04/aditiva-v-potravinach-1024x536.jpg)
Přehled nejčastěji používaných aditiv
Chránit zdraví pomáhá znalost nejčastěji používaných přídatných látek a jejich negativních účinků na zdraví. Nízkou kvalitu potraviny a použití většího množství aditiv naznačuje nízká cena, nepřirozeně výrazná barva či chuť a podezřele dlouhá trvanlivost.
Syntetickým aditivům se v současně době nelze zcela vyhnout. Jejich konzumaci je možné eliminovat. Čtěte složení nejen běžných potravin, ale i doplňků stravy.
Upřednostňujte bezpečné a čisté produkty, které uvádí přesné složení, používají kvalitní přírodní suroviny a sází na přirozenou chuť a barvu bez použití umělých aditiv.
Potravinářská barviva
Nejvíce problematickou skupinou z pohledu vlivu na zdraví představují syntetická barviva, která potravinám dodávají barvu. Bývají dráždivá, karcinogenní a mohou vyvolávat alergické reakce. Spousta syntetických barviv je považována za potenciálně riziková, jejich použití není doporučováno a některá jsou dokonce v některých zemích zakázána.
Mezi zdraví škodlivá barviva patří například:
- potravinářská žluť SY (E110) – vyvolává alergické a astmatické reakce, hyperaktivitu u dětí a nevolnost,
- amaranth (E123) – alergenní a karcinogenní účinky,
- indigotin (E132) – nevolnost, zvracení, kožní vyrážky, zvýšený krevní tlak a další,
- brilantní modř (E133) – hyperaktivita u dětí, údajně zvyšuje riziko vzniku rakoviny,
Naštěstí se stále častěji používají nezávadná přírodní barviva (např. žlutý curcumin, hnědý karamel, červený karmín). Také existují potraviny, které je zakázáno dobarvovat. Jedná se například o dětskou výživu, ovocné šťávy, nektary a med.
TIP NA ZDRAVÝ DOPLNĚK STRAVY BEZ ADITIV:
Naštěstí se objevují zodpovědní výrobci potravin a doplňků stravy, kteří se bez syntetických aditiv hravě obejdou. Nahradí je totiž přírodními surovinami. Naší Blendee SUPERGREENS svěží chuť dodává aromatická mátaazelenou barvu nic jiného, než sušené zelené superpotraviny.
![blendea supergreens bez potravinářských barviv](https://www.blendea.cz/wp-content/uploads/2021/04/hraskovy-hummus-se-supergeens.jpg)
Konzervanty, antioxidanty a stabilizátory
Konzervanty brání působení mikroorganismů a růstu patogenů a prodlužují tak trvanlivost potravin. Antioxidanty brání žluknutí tuků a barevným změnám označovaným jako enzymatické hnědnutí. Stabilizátory udržují fyzikálně chemický stav potravin, stabilizují, udržují nebo zintenzivňují barvu potravin, zvyšují pojivost určité potraviny apod.
Diskutovaná aditiva:
- kyselina benzoová (E210) – může vyvolat kopřivku a výjimečně i anafylaktický šok,
- dusitan sodný (E250) – způsobuje kožní problémy, bolesti hlavy, může mít karcinogenní účinky,
- butylhydroxyanisol (E320) a butylhydroxytoluen (E321) – vyvolávají kopřivku a dle některých studií podporují vznik rakoviny.
ŽÁDNÉ KONZERVANTY, SLADIDLA, ANI BARVIVA. Usínací směs Blendea SUPERCHILL obsahuje pečlivě vybranou směs bylinek a skvělou chuť ji dodává kakao, banán a špetka vanilky.
![blendea superchill bez konzervantů](https://www.blendea.cz/wp-content/uploads/2020/09/superchill-blendea-kakao.jpg)
Umělá sladidla
Náhradní sladidla dodávají sladší chuť bez použití řepného cukru a jsou tak využitelná i pro osoby, které si z různých důvodů hlídají obsah cukru. V posledních letech se používají dobře hodnocená sladidla typu stévie, sukralóza či erythritol.
Ve složení doplňků stravy a léků jsou však ještě vidět zastaralá a méně pozitivně hodnocená sladidla typu sacharin, cyklamáty, aspartam nebo acesulfam K.
- cyklamáty (E952) – mohou zvyšovat účinek karcinogenních látek a násobit šanci na onemocnění rakovinou močového měchýře. V USA jsou zakázané, v ČR a EU stále povolené.
- aspartam (E951) – u citlivých osob způsobuje závratě, bolesti hlavy, kožní vyrážky, u dětí až poruchy chování. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy. Je povolen pouze v omezeném množství.
Látky zvýrazňující chuť a vůni
Používají si pro zintenzivnění vůně nebo chuti. Do této skupiny patří kyselina glutamová, kyselina guanylová, kyselina inosinová včetně jejich solí. Do žvýkaček se přidává také acesulfam K, aspartam, neohesperidin a thaumatin.
- L-glutaman (E621) – nadměrná konzumace způsobuje bolesti hlavy, nevolnosti, kožní vyrážky, astmatické potíže a výjimečně i halucinace.
TIP NA ZDRAVÝ A CHUTNÝ KÁVOVÝ NÁPOJ:
I přes původně hořkou chuť použitých hub má Blendea SUPERCOFFEE lahodnou chuť. Důvodem naštěstí nejsou škodlivá aditiva, ale špetka vynikající cejlonské skořice.
![](https://www.blendea.cz/wp-content/uploads/2021/03/napoj-blendea-supercoffee-priprava.jpg)
Emulgátory
Látky umožňující smíchání dvou či více nemísitelných surovin (např. olej a voda) a vytvořit tak homogenní směs. Používají se při výrobě jemného pečiva, cukrářských výrobků, zmrzlin, dezertů, čokoládových výrobků, žvýkaček, mléka a smetany v prášku, emulgovaných tuků a omáček, tepelně opracovaných masných výrobků i doplňků stravy.
Nadměrná konzumace potravin obsahujících emulgátory vede k narušení střevní mikroflóry, která může vést až ke vzniku chronického zánětů střev.
Mezi nejčastěji používané emulgátory patří:
- lecitin,
- estery mono- a diglyceridů mastných kyselin,
- polysorbáty,
- cukroestery,
- stearoyl laktáty,
- sorbitanmonostearáty.
Tavicí soli
Tavící soli, převážně fosforečnany, se používají při výrobě tavených sýrů. Jejich negativní vliv tkví v tom, že zvyšují příjem fosforu, jehož nadměrné množství v těle může vést až k odvápnění kostí a jejich oslabení. Už tak je příjem fosforu v populaci všeobecně vysoký.
Další aditiva běžně přidávaná do potravin a doplňků stravy:
- Kyseliny a regulátory kyselosti přidávají kyselou nebo zvyšují kyselost, řídí nebo mění kyselost potravin.
- Protispékavé látky brání lepení částic potravin k sobě, přidává se do rýže, jedlé soli, plátkových či strouhaných sýry, koření, potravin v prášku, doplňcích stravy apod.
- Plnidla zvyšují objem potravin.
- Zpevňovače ovoce a zeleniny je dělají pevnými nebo křehkými.
- Želírující látky (např. kyselina alginová a její soli, agar, karagenan, karubin, guma guar, arabská guma, pektiny, celulózy a různě upravovaný škrob) vytváří nebo ztužují gel.
- Leštící látky vytváří ochranný či lesklý povrch. Upravují povrch ovoce, aby vypadalo lákavěji nebo se používá ke glazování potravin (cukrovinek, snacků, ořechů, zrnkové kávy).
- Zvlhčující látky brání vysychání nebo podporují rozpouštění práškových potravin v tekutinách.
- Balicí plyny se zavádí do obalu za účelem prodloužení trvanlivosti. Jejich obsah označuje popisek „Baleno v ochranné atmosféře“.
- Zahušťovadla umělé zvyšují hustotu (viskozitu) potravin.
VÍTE, CO JE TO CLEAN LABEL? Clean Label používají výrobci potravin a doplňků stravy, mezi něž patří také Blendea, kteří své zákazníky chtějí obeznámit s čistotou svých produktů.
Žádné otázky nejsou třeba, vše vyčtete z etikety, která vedle podrobného složení obsahuje způsob dávkování i doporučené skladování a upozorňuje na absenci zdraví škodlivých aditiv a jiných nežádoucích “zlepšováků”.
![blendea superboost bez aditiv](https://www.blendea.cz/wp-content/uploads/2021/03/hummus-z-cervene-cocky.jpg)
Dejte sbohem aditivům a jezte zdravěji 🙂
Přístup ke zdravému stravování se za poslední roky hodně změnil. Opouští se od striktního omezování tuků a sacharidů a doporučuje se pestrost a vyváženost stravy. Mnohem více pozornosti se také věnuje složení a původu potravin.
Trendem, což je pozitivní, jsou zdravější a kvalitnější potraviny. Lidi zajímá, co opravdu jedí, a leckdy neúmyslně vyvíjí tlak na výrobce. Ti pečlivěji zvažují, co do svých výrobků přidají. Nabídka potravin a doplňků stravy bez aditiv se tak neustále rozšiřuje 🙂
POKUD HLEDÁTE ČISTÉ PRODUKTY, DÁLE ČTĚTE:
Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?
![Směsi superpotravin Blendea spolu](https://www.blendea.cz/wp-content/uploads/2020/07/blendea-smesi.jpg)
[…] Přehledný a stručný přehled přídatných látek a zdravotních důsledků, které se k nim vážou, najdete ve článku Moniky Šaríkové na webu Blendea: https://www.blendea.cz/aditiva-v-potravinach/ […]
[…] i celý organismus neustále zatěžovat škodlivými přídatnými látkami moderní doby: léky, aditiva ve stravě, těžké kovy ze znečištěného prostředí, zbytky z chemizace zemědělství, ale třeba i […]