Lepek – zbytečný strašák nebo tichý nepřítel?

Lepek není nic nového. Není to nic chemického či umělého. Nejedná se o žádný moderní vynález z laboratoře, naopak. Lepek se v lidské stravě vyskytuje od pradávna, naši předkové s lepkem neměli sebemenší problém.Přesto se v poslední době o lepku začíná pochybovat. Objevují se hlasy, které lepek zcela zavrhují, ačkoli odborníci tak radikální nejsou. Jakkoli, roste počet lidí s intolerancí lepku nebo alergií na lepek.Objevuje se také celiakie, autoimunitní onemocnění, kdy lepek vyvolává nebezpečné imunitní reakce na sliznicích tenkého střeva. Negativně pak působí i na další orgány a tkáně.Jak to s tím lepkem vlastně je? Je lepek opravdu tak škodlivý? A co bezlepková dieta? Je tak prospěšná, jak o ní někteří její nadšení propagátoři tvrdí? To vše se dozvíte v tomto článku.

Lepek není nic nového. Není to nic chemického či umělého. Nejedná se o žádný moderní vynález z laboratoře, naopak. Lepek se v lidské stravě vyskytuje od pradávna, naši předkové s lepkem neměli sebemenší problém.

Přesto se v poslední době o lepku začíná pochybovat. Objevují se hlasy, které lepek zcela zavrhují, ačkoli odborníci tak radikální nejsou. Jakkoli, roste počet lidí s intolerancí lepku nebo alergií na lepek.

Objevuje se také celiakie, autoimunitní onemocnění, kdy lepek vyvolává nebezpečné imunitní reakce na sliznicích tenkého střeva. Negativně pak působí i na další orgány a tkáně.

Jak to s tím lepkem vlastně je? Je lepek opravdu tak škodlivý? A co bezlepková dieta? Je tak prospěšná, jak o ní někteří její nadšení propagátoři tvrdí? To vše se dozvíte v tomto článku.

Doplněk pro bezlepkovou dietu Blendea SUPERGREENS

Blendea SUPERGREENS je směs bezlepkových zelených potravin v BIO kvalitě.

Vždy platí, že pestrý bezlepkový jídelníček skvěle doplní kvalitní zelené potraviny, třeba v podobě BIO směsi Blendea SUPERGRENS. Blendea nejen, že je bezlepková, neobsahuje přídatný cukr, laktózu ani žádná chemická aditiva. Je proto vhodná i pro celiaky, osoby vyznávající bezlepkovou dietu nebo vegany.

objednat blendeu

Co je to vlastně lepek?

Lepek (gluten) je směs rostlinných bílkovin. Skládá se ze dvou proteinů – gliadinu a gluteninu.

Přirozeně se vyskytuje zejména v zrnech pšenice a dalších obilovin jako je ječmen nebo žito. Vlastnosti gliadinů a gluteninů v pšenici se přitom odlišují od proteinů v jiných obilovinách.

VĚDĚLA JSTE, že lepek NEobsahuje třeba zelený ječmen ani mladá pšenice? Jsou to zatím pouze stébla plná živin, které budou vyživovat klasy. Takové suroviny jsou velice dobré i pro tělo. 

Kde se lepek vyskytuje přirozeně?

  • pšenice
  • ječmen
  • žito

pšeničné pole

Pšenice – jedna z nejpěstovanějších plodin světa, hlavní zdroj lepku.

Potraviny s přirozeným obsahem lepku

  • pšeničná krupice a pšeničná mouka (také mouka grahamová, špaldová, kamutová, semolinová)
  • ječná, žitná a ovesná mouka
  • obilné vločky, otruby, müsli, kroupy
  • pečivo, které není označeno jako bezlepkové
  • těstoviny, které nejsou označeny jako bezlepkové
  • některé druhy sušenek, crackerů a sladkostí
  • některé náhražky masa (například robi, seitan)
  • tradiční strouhanka aj.

Potraviny s přídavkem lepku

  • uzeniny, párky a salámy
  • instantní potraviny s obsahem mouky a škrobů
  • dochucovadla (kečup, majonéza, sójová omáčka)
  • mléčné výrobky zahuštěné škrobem
  • cukrovinky a dezerty
  • některé potravinové doplňky a léky

Lepek leze najít i v některých druzích kosmetiky, v zubních pastách nebo modelovacích hmotách pro děti.

Lepek, jako zbytky obilovin, také obilný škrob nebo pšeničný sirup, je v potravinářském průmyslu natolik rozšířený, že dnes je součástí většiny průmyslově vyráběných potravin. Lepek v potravinách plní funkci pojidla a změkčovadla. Na druhé straně s rostoucím počtem celiaků a ještě rychleji rostoucím zájmem o bezlepkovou dietu se rozšiřuje i nabídka bezlepkových potravin.

symbol bez lepku

Lepek je lepivý

Lepek je již dle svého názvu charakteristický svojí lepkavostí. I jeho latinský název gluten se dá přeložit jako lepidlo. Tato vlastnost je výhodná v pekárenství, protože právě díky lepku se s těstem lépe pracuje. V pekárenství platí, že čím více lepku, tím je mouka kvalitnější. Ve stravě už to však zcela neplatí.

Lepek není rozpustný ve vodě, avšak při kontaktu s vodou nabobtnává. Jeho trávení je i kvůli tomu problematické. Stejně jako trávení jiných bílkovin i trávení lepku začíná v žaludku, prostřednictvím enzymů žaludečních šťáv. Lepek se však vyskytuje ve společnosti obilných škrobů, které se štěpí výhradně prostřednictvím enzymu ptyalinu, který je součástí slin.

Pokud dojde k rozložení škrobu na základní aminokyseliny, následně dochází k jejich trávení prostřednictvím žaludečních šťáv a dále pak i ve střevě. Většina z nás však jí natolik rychle, že štěpení složek stravy prostřednictvím slin probíhá jen minimálně. Nestrávené škroby pak ve střevech za společnosti lepku mohou působit potíže.

V ideálním případě je nestrávený lepek i s nestrávenými škroby vyloučen ven z těla. Odpůrci lepku tvrdí, že častěji se lepek se škroby slepuje, aby zanášel střeva. Omezuje tak funkci střev a vstřebatelnost živin. Navíc vytváří kyselé prostředí vhodné pro patogenní mikroorganismy. S tím souvisí i zhoršení obranyschopnosti organismu, zahleňování, ale i mnohé zažívací potíže jako je zácpa či průjem, nadýmání aj.

bezlepková dieta

Bezlepková dieta vám zcela jistě neuškodí. Lepek není pro tělo potřebný, takže vám nebude nic scházet

Pravdy a mýty o lepku

Odborníci se neshodnou v tom, zda je obecně lepek tak škodlivý nebo ne. Jisté je, že obsah lepku v současné stravě je mnohonásobně vyšší, než tomu bylo u našich předků. Současný lepek má také jinou podobu, než ji měl dříve. Za posledních sto let lepek změnil své vlastnosti s tím, jak se měnilo zemědělství a docházelo k hybridizaci obilovin.

Významnou roli hraje také změna technologie mletí obilovin, kdy se odstraňuje klíček a povrchové vrstvy zrna – právě ty výživově nejbohatší části. Bílá část zrna a tedy i bílá mouka pak obsahuje asi 70 % škrobu a 30 % bílkovin tvořených převážně lepkem. O takové mouce, která má díky chybějícímu klíčku mnohem vyšší trvanlivost, si naši předkové mohli nechat jen zdát.

Naši předkové však také neznali nemoc zvanou celiakie, kdy lepek prokazatelně uvnitř organismu škodí.

ČTĚTE TAKÉ: Více o celiakii najdete v našem dalším článku: Bezlepková dieta – ano či ne? Co říkají lékaři?

Neexistují žádné důkazy, že by se na vzniku celiakie podílela nadměrná konzumace lepku. Přesto neustále roste počet lidí, kteří vyznávají bezlepkovou dietu bez toho, aby dietu měli podloženou zdravotní diagnózou celiakie nebo alergie na lepek. Patří k nim i slavné osobnosti jako je Lady Gaga, Miley Cyrus, Gwyneth Palthrow nebo Victoria Beckham.

Výživový experti i lékaři jsou zajedno v tom, že bezlepková dieta je velkou módou a také dobrým businessem. Nedokážou však zatím vysvětlit, proč i lidé, kteří prokazatelně netrpí celiakií nebo alergií na lepek, mají pocit, že jim lepek nedělá dobře. Zavedli proto pojem neceliakální glutenová senzitivita – intolerance, nesnášenlivost lepku, která je dána subjektivním vnímáním a pozitivním efektem po vysazení lepku.

O tom, jak je to s intolerancí lepku, se něco dozvíte i ve videu

Zkušenosti s bezlepkovou dietou

Celá řada lidí z vlastních zkušeností potvrdí, že se díky bezlepkové dietě zbavila nejrůznějších zdravotních obtíží, například pálení žáhy, průjmů, nadýmání, bolestí břicha a dalších zažívacích problémů, nejrůznější vyrážky a ekzémy, poruchy spánku nebo třeba brnění končetin – to vše údajně může pomoci vyřešit bezlepková dieta.

Z lékařského pohledu by každé dietě mělo předcházet vyšetření, té bezlepkové pak vyšetření na celiakii či potravinovou alergii. Pokud totiž někdo vysadí lepek, nedá se pak celiakie jednoznačně diagnostikovat.

Pozor, nejenom lékaři, i výživoví experti varují – každá bezlepková dieta není automaticky zdravá. Všechny bezlepkové potraviny nemusejí odpovídat zásadám zdravého stravování. I při bezlepkové dietě je třeba dbát na výživnou hodnotu potravin. Aby byla bezlepková strava skutečně zdravá, musí být kvalitní.

Jídelníček by měl být pestrý a vyvážený, měl by respektovat individuální zvyklosti, životní styl, zažívání a metabolismus každého jednotlivce. To platí vždy, i při bezlepkové dietě.

Blendea a bezlepkové potraviny

Blendea SUPERGREENS a další superpotraviny – kterou si vyberete? Jednu – anebo všechny?

DÁLE ČTĚTE: Druhou část článku o rozdílech mezi alergií na lepek a lepkovou intolerancí. 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Jeden komentář: “Lepek – zbytečný strašák nebo tichý nepřítel?”

    1. 1. Škrob je makromolekula glukózy. Takže jeho rozkladem nevznikají bílkoviny.
      2. Lepek jsou bílkoviny, varem a pečením se jako každé bílkoviny denaturují.
      3. Množství alergií v naší civilizaci stoupá. Jsou dnes i lidi alergiční na zimu, ořechy, mořské plody nebo sluníčko. To dříve nebylo. Proč by neměl vzrůstat počet alergií na “lepek”, t.j. makromolekulu tvořenou denaturovanými bílkovinami?
      4. Obiloviny lidstvo používá přes 30 tisíc let (od objevení ohně), déle než spoustu jiných potravin (v Evropě rajčata, brambory, kukuřice).
      5. Je zajímavé, že v zemích, kde je bída a hlad se nesnášenlivost lepku nevyskytuje. U nás ani v sedmdesátých letech nesnášenlivost žádná nebyla…

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Odlesňování dusí celou planetu. I vy můžete pomoct společně se značkou Blendea.

    19.10.2020

    Deforestace (odlesňování) doma i ve světě je alarmující problém a týká se nás všech, i když si to v Česku zatím ne každý uvědomuje. Stromy a flóra hrají v našich životech a e stavu celé Země důležitou roli. Vyrábí nám kyslík a udržují funkci vodního ekosystému. A i přesto si jich lidstvo neváží tak, jak […]

    Číst celý článek

    Skořicové overnight oats s ovocem a SUPERGREENS (napumpujte se vitamíny 💚 )

    09.10.2020

    Večer naplníte zavařovačku samými dobrými surovinami a necháte přes noc uležet. Ráno na vás bude v lednici čekat sytá a sladká snídaně plná vitamínů do sychravého dne. Přesně tak jednoduchý je recept na overnight oats s ovocem, skořicí a Blendeou SUPERGREENS.

    Číst celý článek

    Zakladatelka Soulmio.com Simona Zábržová: Padlo tabu, že jít k psychologovi rovná se být blázen (rozhovor)

    07.10.2020

    Zakladatelka Soulmio.com Simona Zábržová mluví o tom, zda se české firmy starají o psychickou pohodu svých zaměstnanců, jaké psychické problémy sebou nese dnešní uspěchaná doba zaměřená na výkon a poradí, co dělat doma pro každodenní psychohygienu.

    Číst celý článek

    “22 kilogramů šlo dolů a cítím se dobře,” pochvaluje si změnu životosprávy zákaznice Aneta

    30.09.2020

    Mladá maminka Aneta je naše spokojená zákaznice. Popisuje zdravotní problémy, které ji trápily a změny v životosprávě, díky kterým se komplikací zbavila. Aneta užívá Blendea SUPERGREENS a popisuje, jak přesně jí zelená směs pomohla.

    Číst celý článek

    Maracuja – exotické ovoce pro podporu imunity, snížení zánětů s výbornými nutričními hodnotami

    16.09.2020

    Maracuja je slaďoučké exotické ovoce, které lze v sezoně koupit i u nás. Článek popíše všechny prospěšné benefity plodů marakuje na vaše zdraví. Čtěte dál, abyste zjistili, v čem přesně je maracuja pro tělo prospěšná a jaké má výživové hodnoty.

    Číst celý článek

    Eleuterokok ostnitý (Sibiřský ženšen) – pozitivní účinky na imunitu, výkon a kondici potvrzené vědci

    19.08.2020

    Eleuterok je velice zajímavá, “jedovatě” vypadající rostlina, která má ale znamenité účinky na imunitu kondici a výkon. Článek přečtete za 6 minut. Naučí vás Sibiřský ženšen správně užívat a upozorní na případná negativa. V článku budu používat oficiální název Eleuterokok ostnitý. Sibiřský ženšen je pouze přezdívka a lidové označení.

    Číst celý článek

    5 nejšílenějších superpotravin, které ale má smysl vyzkoušet (pokud vám nepřijde špatně :) )

    05.08.2020

    Superpotraviny jsou potraviny se zvýšeným obsahem živin. Některé dobře znáte a chutnají vám. Třeba lahodné borůvky, tradiční kysané zelí nebo pikantní zázvor. Některé prospěšné superpotraviny ale nevypadají právě jako lahůdky a možná si je ani nebudete chtít “vpustit do baráku” 🙂 Každopádně jejich výživové hodnoty a účinky na lidské zdraví jsou nepopíratelné. Zde je 5 […]

    Číst celý článek

    Silné potraviny pro přirozené posílení imunity. Pochutnáte si a dlouhodobě odoláte nemocem.

    05.08.2020

    Článek přečtete za 6 minut a doporučí vám konkrétní potraviny pro podporu imunity (obranyschopnosti organismu), které je vhodné do jídelníčku zařadit celoročně. Některé máte doma, další teprve poznáte.

    Číst celý článek

    NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

    28.07.2020

    Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

    Číst celý článek

    Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

    28.07.2020

    Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]