Lepek – zbytečný strašák nebo tichý nepřítel?

Lepek není nic nového. Není to nic chemického či umělého. Nejedná se o žádný moderní vynález z laboratoře, naopak. Lepek se v lidské stravě vyskytuje od pradávna, naši předkové s lepkem neměli sebemenší problém.Přesto se v poslední době o lepku začíná pochybovat. Objevují se hlasy, které lepek zcela zavrhují, ačkoli odborníci tak radikální nejsou. Jakkoli, roste počet lidí s intolerancí lepku nebo alergií na lepek.Objevuje se také celiakie, autoimunitní onemocnění, kdy lepek vyvolává nebezpečné imunitní reakce na sliznicích tenkého střeva. Negativně pak působí i na další orgány a tkáně.Jak to s tím lepkem vlastně je? Je lepek opravdu tak škodlivý? A co bezlepková dieta? Je tak prospěšná, jak o ní někteří její nadšení propagátoři tvrdí? To vše se dozvíte v tomto článku.

Lepek není nic nového. Není to nic chemického či umělého. Nejedná se o žádný moderní vynález z laboratoře, naopak. Lepek se v lidské stravě vyskytuje od pradávna, naši předkové s lepkem neměli sebemenší problém.

Přesto se v poslední době o lepku začíná pochybovat. Objevují se hlasy, které lepek zcela zavrhují, ačkoli odborníci tak radikální nejsou. Jakkoli, roste počet lidí s intolerancí lepku nebo alergií na lepek.

Objevuje se také celiakie, autoimunitní onemocnění, kdy lepek vyvolává nebezpečné imunitní reakce na sliznicích tenkého střeva. Negativně pak působí i na další orgány a tkáně.

Jak to s tím lepkem vlastně je? Je lepek opravdu tak škodlivý? A co bezlepková dieta? Je tak prospěšná, jak o ní někteří její nadšení propagátoři tvrdí? To vše se dozvíte v tomto článku.

Doplněk pro bezlepkovou dietu Blendea SUPERGREENS

Blendea SUPERGREENS je směs bezlepkových zelených potravin v BIO kvalitě.

Vždy platí, že pestrý bezlepkový jídelníček skvěle doplní kvalitní zelené potraviny, třeba v podobě BIO směsi Blendea SUPERGRENS. Blendea nejen, že je bezlepková, neobsahuje přídatný cukr, laktózu ani žádná chemická aditiva. Je proto vhodná i pro celiaky, osoby vyznávající bezlepkovou dietu nebo vegany.

objednat blendeu

Co je to vlastně lepek?

Lepek (gluten) je směs rostlinných bílkovin. Skládá se ze dvou proteinů – gliadinu a gluteninu.

Přirozeně se vyskytuje zejména v zrnech pšenice a dalších obilovin jako je ječmen nebo žito. Vlastnosti gliadinů a gluteninů v pšenici se přitom odlišují od proteinů v jiných obilovinách.

VĚDĚLA JSTE, že lepek NEobsahuje třeba zelený ječmen ani mladá pšenice? Jsou to zatím pouze stébla plná živin, které budou vyživovat klasy. Takové suroviny jsou velice dobré i pro tělo. 

Kde se lepek vyskytuje přirozeně?

  • pšenice
  • ječmen
  • žito

pšeničné pole

Pšenice – jedna z nejpěstovanějších plodin světa, hlavní zdroj lepku.

Potraviny s přirozeným obsahem lepku

  • pšeničná krupice a pšeničná mouka (také mouka grahamová, špaldová, kamutová, semolinová)
  • ječná, žitná a ovesná mouka
  • obilné vločky, otruby, müsli, kroupy
  • pečivo, které není označeno jako bezlepkové
  • těstoviny, které nejsou označeny jako bezlepkové
  • některé druhy sušenek, crackerů a sladkostí
  • některé náhražky masa (například robi, seitan)
  • tradiční strouhanka aj.

Potraviny s přídavkem lepku

  • uzeniny, párky a salámy
  • instantní potraviny s obsahem mouky a škrobů
  • dochucovadla (kečup, majonéza, sójová omáčka)
  • mléčné výrobky zahuštěné škrobem
  • cukrovinky a dezerty
  • některé potravinové doplňky a léky

Lepek leze najít i v některých druzích kosmetiky, v zubních pastách nebo modelovacích hmotách pro děti.

Lepek, jako zbytky obilovin, také obilný škrob nebo pšeničný sirup, je v potravinářském průmyslu natolik rozšířený, že dnes je součástí většiny průmyslově vyráběných potravin. Lepek v potravinách plní funkci pojidla a změkčovadla. Na druhé straně s rostoucím počtem celiaků a ještě rychleji rostoucím zájmem o bezlepkovou dietu se rozšiřuje i nabídka bezlepkových potravin.

symbol bez lepku

Lepek je lepivý

Lepek je již dle svého názvu charakteristický svojí lepkavostí. I jeho latinský název gluten se dá přeložit jako lepidlo. Tato vlastnost je výhodná v pekárenství, protože právě díky lepku se s těstem lépe pracuje. V pekárenství platí, že čím více lepku, tím je mouka kvalitnější. Ve stravě už to však zcela neplatí.

Lepek není rozpustný ve vodě, avšak při kontaktu s vodou nabobtnává. Jeho trávení je i kvůli tomu problematické. Stejně jako trávení jiných bílkovin i trávení lepku začíná v žaludku, prostřednictvím enzymů žaludečních šťáv. Lepek se však vyskytuje ve společnosti obilných škrobů, které se štěpí výhradně prostřednictvím enzymu ptyalinu, který je součástí slin.

Pokud dojde k rozložení škrobu na základní aminokyseliny, následně dochází k jejich trávení prostřednictvím žaludečních šťáv a dále pak i ve střevě. Většina z nás však jí natolik rychle, že štěpení složek stravy prostřednictvím slin probíhá jen minimálně. Nestrávené škroby pak ve střevech za společnosti lepku mohou působit potíže.

V ideálním případě je nestrávený lepek i s nestrávenými škroby vyloučen ven z těla. Odpůrci lepku tvrdí, že častěji se lepek se škroby slepuje, aby zanášel střeva. Omezuje tak funkci střev a vstřebatelnost živin. Navíc vytváří kyselé prostředí vhodné pro patogenní mikroorganismy. S tím souvisí i zhoršení obranyschopnosti organismu, zahleňování, ale i mnohé zažívací potíže jako je zácpa či průjem, nadýmání aj.

bezlepková dieta

Bezlepková dieta vám zcela jistě neuškodí. Lepek není pro tělo potřebný, takže vám nebude nic scházet

Pravdy a mýty o lepku

Odborníci se neshodnou v tom, zda je obecně lepek tak škodlivý nebo ne. Jisté je, že obsah lepku v současné stravě je mnohonásobně vyšší, než tomu bylo u našich předků. Současný lepek má také jinou podobu, než ji měl dříve. Za posledních sto let lepek změnil své vlastnosti s tím, jak se měnilo zemědělství a docházelo k hybridizaci obilovin.

Významnou roli hraje také změna technologie mletí obilovin, kdy se odstraňuje klíček a povrchové vrstvy zrna – právě ty výživově nejbohatší části. Bílá část zrna a tedy i bílá mouka pak obsahuje asi 70 % škrobu a 30 % bílkovin tvořených převážně lepkem. O takové mouce, která má díky chybějícímu klíčku mnohem vyšší trvanlivost, si naši předkové mohli nechat jen zdát.

Naši předkové však také neznali nemoc zvanou celiakie, kdy lepek prokazatelně uvnitř organismu škodí.

ČTĚTE TAKÉ: Více o celiakii najdete v našem dalším článku: Bezlepková dieta – ano či ne? Co říkají lékaři?

Neexistují žádné důkazy, že by se na vzniku celiakie podílela nadměrná konzumace lepku. Přesto neustále roste počet lidí, kteří vyznávají bezlepkovou dietu bez toho, aby dietu měli podloženou zdravotní diagnózou celiakie nebo alergie na lepek. Patří k nim i slavné osobnosti jako je Lady Gaga, Miley Cyrus, Gwyneth Palthrow nebo Victoria Beckham.

Výživový experti i lékaři jsou zajedno v tom, že bezlepková dieta je velkou módou a také dobrým businessem. Nedokážou však zatím vysvětlit, proč i lidé, kteří prokazatelně netrpí celiakií nebo alergií na lepek, mají pocit, že jim lepek nedělá dobře. Zavedli proto pojem neceliakální glutenová senzitivita – intolerance, nesnášenlivost lepku, která je dána subjektivním vnímáním a pozitivním efektem po vysazení lepku.

O tom, jak je to s intolerancí lepku, se něco dozvíte i ve videu

Zkušenosti s bezlepkovou dietou

Celá řada lidí z vlastních zkušeností potvrdí, že se díky bezlepkové dietě zbavila nejrůznějších zdravotních obtíží, například pálení žáhy, průjmů, nadýmání, bolestí břicha a dalších zažívacích problémů, nejrůznější vyrážky a ekzémy, poruchy spánku nebo třeba brnění končetin – to vše údajně může pomoci vyřešit bezlepková dieta.

Z lékařského pohledu by každé dietě mělo předcházet vyšetření, té bezlepkové pak vyšetření na celiakii či potravinovou alergii. Pokud totiž někdo vysadí lepek, nedá se pak celiakie jednoznačně diagnostikovat.

Pozor, nejenom lékaři, i výživoví experti varují – každá bezlepková dieta není automaticky zdravá. Všechny bezlepkové potraviny nemusejí odpovídat zásadám zdravého stravování. I při bezlepkové dietě je třeba dbát na výživnou hodnotu potravin. Aby byla bezlepková strava skutečně zdravá, musí být kvalitní.

Jídelníček by měl být pestrý a vyvážený, měl by respektovat individuální zvyklosti, životní styl, zažívání a metabolismus každého jednotlivce. To platí vždy, i při bezlepkové dietě.

Blendea a bezlepkové potraviny

Blendea SUPERGREENS a další superpotraviny – kterou si vyberete? Jednu – anebo všechny?

DÁLE ČTĚTE: Druhou část článku o rozdílech mezi alergií na lepek a lepkovou intolerancí. 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Jeden komentář: “Lepek – zbytečný strašák nebo tichý nepřítel?”

    1. 1. Škrob je makromolekula glukózy. Takže jeho rozkladem nevznikají bílkoviny.
      2. Lepek jsou bílkoviny, varem a pečením se jako každé bílkoviny denaturují.
      3. Množství alergií v naší civilizaci stoupá. Jsou dnes i lidi alergiční na zimu, ořechy, mořské plody nebo sluníčko. To dříve nebylo. Proč by neměl vzrůstat počet alergií na “lepek”, t.j. makromolekulu tvořenou denaturovanými bílkovinami?
      4. Obiloviny lidstvo používá přes 30 tisíc let (od objevení ohně), déle než spoustu jiných potravin (v Evropě rajčata, brambory, kukuřice).
      5. Je zajímavé, že v zemích, kde je bída a hlad se nesnášenlivost lepku nevyskytuje. U nás ani v sedmdesátých letech nesnášenlivost žádná nebyla…

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    PCOS (Syndrom polycystických ovarií) vám ubere na kráse a může způsobit i neplodnost

    08.04.2021

    Syndrom polycystických ovarií je vážné gynekologické onemocnění, které postihuje ženy. Nemoc známá také pod zkratkou PCOS způsobuje nežádoucí nadměrnou tvorbu mužských hormonů, zejména testosteronu, což se projevuje růstem chloupků na místech typických pro muže, nepravidelnou menstruací, ztrátou ovulace a neplodností. U žen trpících PCOS se zvyšuje riziko vzniku zhoubného nádoru dělohy. Aby se tak nestalo, […]

    Číst celý článek

    10 dostupných superpotravin, které podpoří zdravé, šťastné a bezpečné těhotenství 👶

    24.03.2021

    Pro zdravý vývoj plodu je důležité, aby budoucí maminka těhotenství prožívala v klidu a zdraví jak po duševní, tak i fyzické stránce. Zásadní roli vedle pohodového prostředí hraje vyvážený jídelníček obsahující všechny nezbytné živiny, vitamíny a minerály pro matku i dítě. Ve snaze dodat miminku nezbytné živiny a neublížit mu těhotné ženy podléhají různým mýtům […]

    Číst celý článek

    Jak oživit zimou zničené konečky vlasů? 🌨💁‍♀️

    05.03.2021

    Jaro už je téměř za dveřmi, ale mrazivé večery vám stále připomínají polámané konečky vlasů? Předtím, než se rozhodnete sáhnout po nůžkách, zkuste několik tipů, které dokáží vlasy oživit a vrátit jim tu původní vitalitu.

    Číst celý článek

    “Dech s naším rozpoložením dělá velké zázraky,” upozorňuje jogínka Petra Kozejová

    24.02.2021

    Petra Kozejová je jogínka, sportovkyně a ambassadorka Blendea produktů. V dnešním rozhovoru jsme ji trošku vyzpovídali. Dozvěděli jsme se, jaké byly její začátky s jógou, jaké jsou její zdravé návyky a kde čerpá inspiraci. Pohodlně se usaďte, jdeme na to 🙂

    Číst celý článek

    Meduňka lékařská vás rychle uspí, prohloubí spánek a zažene zlé sny

    17.02.2021

    Meduňka lékařská (Melissa officinalis) patří mezi oblíbené, skoro by se dalo napsat lidové bylinky. Známá je především díky příznivému působení na lidskou psychiku. Je schopná navodit duševní pohodu a podpořit tak intenzivní relaxaci. Prospěšných účinků má však voňavá bylinka mnohem více. Na prvním místě nás budou zajímat vědecky potvrzené účinky meduňky na lidské zdraví. Vycházet […]

    Číst celý článek

    “Pokud chceme mít hezké vztahy, nejdůležitější je rozvíjet vztah k sobě,” motivuje koučka Dagmar Kožinová

    10.02.2021

    Každý z nás si jistě prošel vztahem, který nebyl úplně stoprocentní a nepovedl se tak, jak jsme si představovali. Rozchody a jiná zklamání mohou zanechat hluboké šrámy a ovlivnit nás více, než bychom chtěli nebo vůbec čekali. Usoudili jsme proto, že k tomuto tématu by bylo nejlepší přizvat si odborníka. Oslovili jsme lektorku a životní […]

    Číst celý článek

    Horké koupele a jejich učinek na tělo i mysl 🛁

    03.02.2021

    Možná mají mnozí z nás zafixované večerní koupele jen jako rutinu a očistu, abychom nechodili spát zašpinění. Pravdou však je, že objetí teplé vody má na organismus mnohem více pozitivních účinků. Jaké to jsou se dozvíte v tomto článku 😊

    Číst celý článek

    Kozlík lékařský pro klidné nervy, hluboký spánek i zdravé trávení

    20.01.2021

    Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je krásná vytrvalá bylinka, jejíž účinky jsou od dávných dob spojovány s celkovým zklidněním organismu a léčbou nespavosti. Velké oblibě se těší i u koček. Proč, se dočtete v článku 🙂 Nejvíce nás budou zajímat příznivé účinky kozlíku lékařského na zdraví potvrzené potravinářskou inspekcí SZPI a dalšími vědeckými studiemi, které se […]

    Číst celý článek

    Intuitivní stravování: Krátkodobý trend nebo konečně ta správná cesta ke zdraví?

    13.01.2021

    Stravování je nekonečné téma plné trendů a odříkání potravin, které máme rádi, jen kvůli neustálé snaze zhubnout a nespokojeností s vlastní postavou. Existuje nespočet diet, po kterých je výsledek sice hezký, ale rozhodně ne udržitelný a ještě za cenu toho, že si nemůžeme dát svou oblíbenou čokoládu. Zdá se, že řešením je právě intuitivní stravování.

    Číst celý článek

    Novoroční výzva s Blendeou aneb vstupte s námi do roku 2021 zdravější a silnější 💪

    04.01.2021

    S novým rokem přichází i nové začátky. Všichni teď jistě doufáme, že tento rok bude lepší, než byl 2020. Co si budeme povídat, k tomuto ďábelskému číslu se asi nebude nikdo rád vracet. Pojďme tedy společně vykročit a začít trochu lépe. Zdravěji. Připravili jsme si pro vás novoroční výzvu. Každodenní dávka inspirace na cvičení, zdravé […]

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]