Lepek – zbytečný strašák nebo tichý nepřítel?

Lepek není nic nového. Není to nic chemického či umělého. Nejedná se o žádný moderní vynález z laboratoře, naopak. Lepek se v lidské stravě vyskytuje od pradávna, naši předkové s lepkem neměli sebemenší problém.Přesto se v poslední době o lepku začíná pochybovat. Objevují se hlasy, které lepek zcela zavrhují, ačkoli odborníci tak radikální nejsou. Jakkoli, roste počet lidí s intolerancí lepku nebo alergií na lepek.Objevuje se také celiakie, autoimunitní onemocnění, kdy lepek vyvolává nebezpečné imunitní reakce na sliznicích tenkého střeva. Negativně pak působí i na další orgány a tkáně.Jak to s tím lepkem vlastně je? Je lepek opravdu tak škodlivý? A co bezlepková dieta? Je tak prospěšná, jak o ní někteří její nadšení propagátoři tvrdí? To vše se dozvíte v tomto článku.

Lepek není nic nového. Není to nic chemického či umělého. Nejedná se o žádný moderní vynález z laboratoře, naopak. Lepek se v lidské stravě vyskytuje od pradávna, naši předkové s lepkem neměli sebemenší problém.

Přesto se v poslední době o lepku začíná pochybovat. Objevují se hlasy, které lepek zcela zavrhují, ačkoli odborníci tak radikální nejsou. Jakkoli, roste počet lidí s intolerancí lepku nebo alergií na lepek.

Objevuje se také celiakie, autoimunitní onemocnění, kdy lepek vyvolává nebezpečné imunitní reakce na sliznicích tenkého střeva. Negativně pak působí i na další orgány a tkáně.

Jak to s tím lepkem vlastně je? Je lepek opravdu tak škodlivý? A co bezlepková dieta? Je tak prospěšná, jak o ní někteří její nadšení propagátoři tvrdí? To vše se dozvíte v tomto článku.

Doplněk pro bezlepkovou dietu Blendea SUPERGREENS

Blendea SUPERGREENS je směs bezlepkových zelených potravin v BIO kvalitě.

Vždy platí, že pestrý bezlepkový jídelníček skvěle doplní kvalitní zelené potraviny, třeba v podobě BIO směsi Blendea SUPERGRENS. Blendea nejen, že je bezlepková, neobsahuje přídatný cukr, laktózu ani žádná chemická aditiva. Je proto vhodná i pro celiaky, osoby vyznávající bezlepkovou dietu nebo vegany.

objednat blendeu

Co je to vlastně lepek?

Lepek (gluten) je směs rostlinných bílkovin. Skládá se ze dvou proteinů – gliadinu a gluteninu.

Přirozeně se vyskytuje zejména v zrnech pšenice a dalších obilovin jako je ječmen nebo žito. Vlastnosti gliadinů a gluteninů v pšenici se přitom odlišují od proteinů v jiných obilovinách.

VĚDĚLA JSTE, že lepek NEobsahuje třeba zelený ječmen ani mladá pšenice? Jsou to zatím pouze stébla plná živin, které budou vyživovat klasy. Takové suroviny jsou velice dobré i pro tělo. 

Kde se lepek vyskytuje přirozeně?

  • pšenice
  • ječmen
  • žito

pšeničné pole

Pšenice – jedna z nejpěstovanějších plodin světa, hlavní zdroj lepku.

Potraviny s přirozeným obsahem lepku

  • pšeničná krupice a pšeničná mouka (také mouka grahamová, špaldová, kamutová, semolinová)
  • ječná, žitná a ovesná mouka
  • obilné vločky, otruby, müsli, kroupy
  • pečivo, které není označeno jako bezlepkové
  • těstoviny, které nejsou označeny jako bezlepkové
  • některé druhy sušenek, crackerů a sladkostí
  • některé náhražky masa (například robi, seitan)
  • tradiční strouhanka aj.

Potraviny s přídavkem lepku

  • uzeniny, párky a salámy
  • instantní potraviny s obsahem mouky a škrobů
  • dochucovadla (kečup, majonéza, sójová omáčka)
  • mléčné výrobky zahuštěné škrobem
  • cukrovinky a dezerty
  • některé potravinové doplňky a léky

Lepek leze najít i v některých druzích kosmetiky, v zubních pastách nebo modelovacích hmotách pro děti.

Lepek, jako zbytky obilovin, také obilný škrob nebo pšeničný sirup, je v potravinářském průmyslu natolik rozšířený, že dnes je součástí většiny průmyslově vyráběných potravin. Lepek v potravinách plní funkci pojidla a změkčovadla. Na druhé straně s rostoucím počtem celiaků a ještě rychleji rostoucím zájmem o bezlepkovou dietu se rozšiřuje i nabídka bezlepkových potravin.

symbol bez lepku

Lepek je lepivý

Lepek je již dle svého názvu charakteristický svojí lepkavostí. I jeho latinský název gluten se dá přeložit jako lepidlo. Tato vlastnost je výhodná v pekárenství, protože právě díky lepku se s těstem lépe pracuje. V pekárenství platí, že čím více lepku, tím je mouka kvalitnější. Ve stravě už to však zcela neplatí.

Lepek není rozpustný ve vodě, avšak při kontaktu s vodou nabobtnává. Jeho trávení je i kvůli tomu problematické. Stejně jako trávení jiných bílkovin i trávení lepku začíná v žaludku, prostřednictvím enzymů žaludečních šťáv. Lepek se však vyskytuje ve společnosti obilných škrobů, které se štěpí výhradně prostřednictvím enzymu ptyalinu, který je součástí slin.

Pokud dojde k rozložení škrobu na základní aminokyseliny, následně dochází k jejich trávení prostřednictvím žaludečních šťáv a dále pak i ve střevě. Většina z nás však jí natolik rychle, že štěpení složek stravy prostřednictvím slin probíhá jen minimálně. Nestrávené škroby pak ve střevech za společnosti lepku mohou působit potíže.

V ideálním případě je nestrávený lepek i s nestrávenými škroby vyloučen ven z těla. Odpůrci lepku tvrdí, že častěji se lepek se škroby slepuje, aby zanášel střeva. Omezuje tak funkci střev a vstřebatelnost živin. Navíc vytváří kyselé prostředí vhodné pro patogenní mikroorganismy. S tím souvisí i zhoršení obranyschopnosti organismu, zahleňování, ale i mnohé zažívací potíže jako je zácpa či průjem, nadýmání aj.

bezlepková dieta

Bezlepková dieta vám zcela jistě neuškodí. Lepek není pro tělo potřebný, takže vám nebude nic scházet

Pravdy a mýty o lepku

Odborníci se neshodnou v tom, zda je obecně lepek tak škodlivý nebo ne. Jisté je, že obsah lepku v současné stravě je mnohonásobně vyšší, než tomu bylo u našich předků. Současný lepek má také jinou podobu, než ji měl dříve. Za posledních sto let lepek změnil své vlastnosti s tím, jak se měnilo zemědělství a docházelo k hybridizaci obilovin.

Významnou roli hraje také změna technologie mletí obilovin, kdy se odstraňuje klíček a povrchové vrstvy zrna – právě ty výživově nejbohatší části. Bílá část zrna a tedy i bílá mouka pak obsahuje asi 70 % škrobu a 30 % bílkovin tvořených převážně lepkem. O takové mouce, která má díky chybějícímu klíčku mnohem vyšší trvanlivost, si naši předkové mohli nechat jen zdát.

Naši předkové však také neznali nemoc zvanou celiakie, kdy lepek prokazatelně uvnitř organismu škodí.

ČTĚTE TAKÉ: Více o celiakii najdete v našem dalším článku: Bezlepková dieta – ano či ne? Co říkají lékaři?

Neexistují žádné důkazy, že by se na vzniku celiakie podílela nadměrná konzumace lepku. Přesto neustále roste počet lidí, kteří vyznávají bezlepkovou dietu bez toho, aby dietu měli podloženou zdravotní diagnózou celiakie nebo alergie na lepek. Patří k nim i slavné osobnosti jako je Lady Gaga, Miley Cyrus, Gwyneth Palthrow nebo Victoria Beckham.

Výživový experti i lékaři jsou zajedno v tom, že bezlepková dieta je velkou módou a také dobrým businessem. Nedokážou však zatím vysvětlit, proč i lidé, kteří prokazatelně netrpí celiakií nebo alergií na lepek, mají pocit, že jim lepek nedělá dobře. Zavedli proto pojem neceliakální glutenová senzitivita – intolerance, nesnášenlivost lepku, která je dána subjektivním vnímáním a pozitivním efektem po vysazení lepku.

O tom, jak je to s intolerancí lepku, se něco dozvíte i ve videu

Zkušenosti s bezlepkovou dietou

Celá řada lidí z vlastních zkušeností potvrdí, že se díky bezlepkové dietě zbavila nejrůznějších zdravotních obtíží, například pálení žáhy, průjmů, nadýmání, bolestí břicha a dalších zažívacích problémů, nejrůznější vyrážky a ekzémy, poruchy spánku nebo třeba brnění končetin – to vše údajně může pomoci vyřešit bezlepková dieta.

Z lékařského pohledu by každé dietě mělo předcházet vyšetření, té bezlepkové pak vyšetření na celiakii či potravinovou alergii. Pokud totiž někdo vysadí lepek, nedá se pak celiakie jednoznačně diagnostikovat.

Pozor, nejenom lékaři, i výživoví experti varují – každá bezlepková dieta není automaticky zdravá. Všechny bezlepkové potraviny nemusejí odpovídat zásadám zdravého stravování. I při bezlepkové dietě je třeba dbát na výživnou hodnotu potravin. Aby byla bezlepková strava skutečně zdravá, musí být kvalitní.

Jídelníček by měl být pestrý a vyvážený, měl by respektovat individuální zvyklosti, životní styl, zažívání a metabolismus každého jednotlivce. To platí vždy, i při bezlepkové dietě.

Blendea a bezlepkové potraviny

Blendea SUPERGREENS a další superpotraviny – kterou si vyberete? Jednu – anebo všechny?

DÁLE ČTĚTE: Druhou část článku o rozdílech mezi alergií na lepek a lepkovou intolerancí. 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

    04.03.2020

    Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek

    “Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

    29.01.2020

    Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

    22.01.2020

    Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Zelené potraviny a zvířata – mohou je užívat a proč?

    15.01.2020

    Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu? Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak. Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS