Zvládněte léto zdravá díky 3 důležitým zásadám

Léto je v plném proudu a možná přemýšlíte, jak ta letní parna zvládnout svěží a vitální. Horké sluneční paprsky jsou příjemné, ale také nebezpečné. Vysoké teploty mohou být příčinou mnoha zdravotních těžkostí.

Dlouhodobý pobyt na slunci může vyvolat přehřátí organismu, úžeh nebo úpal. Ohroženi jsou zejména starší lidé, chronicky nemocní pacienti nebo děti, avšak kolaps z tepla hrozí každému z nás. Jak si léto užít a vyhnout se možným krizovým stavům? Jak zvládnout léto ve zdraví? To se dozvíte v tomto článku.

Léto je v plném proudu a možná přemýšlíte, jak ta letní parna zvládnout svěží a vitální. Horké sluneční paprsky jsou příjemné, ale také nebezpečné. Vysoké teploty mohou být příčinou mnoha zdravotních těžkostí.

Dlouhodobý pobyt na slunci může vyvolat přehřátí organismu, úžeh nebo úpal. Ohroženi jsou zejména starší lidé, chronicky nemocní pacienti nebo děti, avšak kolaps z tepla hrozí každému z nás. Jak si léto užít a vyhnout se možným krizovým stavům? Jak zvládnout léto ve zdraví? To se dozvíte v tomto článku.

3 zásady pro zdravé a spokojené prožití letních pařáků

PITNÝ REŽIM

Až 2/3 lidského těla tvoří voda. Voda má v lidském organismu nespočet důležitých funkcí, mj. jde také o termoregulaci.

Pitný režim patří k těm nejdůležitějším faktorům, které pomáhají zvládnout ve zdraví zátěžové situace. Horké léto takovou zátěžovou situací jistě je.

V létě je voda potřeba ještě více než kdy jindy. I v létě přitom platí, že pocity žízně se dostavují zpravidla až jako projev začínající dehydratace organismu, tedy pozdě.

Nečekejte, až budete mít žízeň, dodržujte pravidelný pitný režim!

Na význam pitného režimu v létě upozornil i dlouholetý záchranář Mgr. Jozef Minár, lektor odborné přípravy Operačního střediska záchranné zdravotní služby SR. Ten popisuje:

„Pokud málo pijeme, máme v těle málo vody. Následkem je zahuštěná krev, dochází mj. k horšímu prokrvení tkání a mozku. To vede až ke kolapsovým stavům.“

ledová voda s limetou
Léto ve zdraví? Bez vody to nejde

Dle zdravotníka je nejlepším nápojem čistá pitná voda, zapovězený by měl být naopak alkohol.

Část pitného režimu můžete doplnit minerální vodou. Nahradí tekutiny, ale i minerály, které organismus ztrácí pocením.

Obdobně poslouží různé ředěné ovocné a zeleninové šťávy, které navíc nabízí ve svém složení i vitamíny a enzymy.

Pro cenný obsah si můžete dopřát také nápoj ze zelených potravin. Je mu připisován chladivý efekt, stejně jako vlažnému zelenému čaji.

Do zdravého pitného režimu patří i slabé bylinkové či ovocné čaje, klidně ve studené (nikoli ledové) variantě.

Černý čaj, káva a alkohol odvodňují, proto se do pitného režimu nedají počítat. Naopak, pokud si dáte černý čaj či kávu, vždy byste si měli dát i sklenici vody.

mořské plody se sušenými rajčaty
Léto ve zdraví? Myslete na letní jídelníček!

LETNÍ JÍDELNÍČEK

Pitný režim v létě doplní i vhodný jídelníček. Letní strava by měla být lehká a dobře stravitelná, základem by měla být zelenina a ovoce, které mají vysoký podíl vody.

Ovoce představuje zdravou letní svačinku, zelenina je zase základem různých zeleninových salátů, ideálního letního pokrmu.

Kvůli obsahu vody v létě přijdou vhod studené polévky ze zeleniny i ovoce, také nejrůznější zeleninové a ovocné šťávy či smoothies ředěné vodou.

Proč ovoce a zelenina?

  • V široké nabídce druhů ovoce a zeleniny si jistě vybere každý. Navíc nabízejí pestré kulinářské využití. Umožňují sladké i slané variace pokrmů i nápojů.
  • V létě jsou snadno dostupné a také levné. K dispozici je množství tuzemských plodů, ale i nejrůznější exotické pochoutky.
  • Kvůli vysokému podílu vody doplňuje ovoce a zelenina pitný režim. Kvůli nízké kalorické hodnotě podporují hubnutí a napomáhají k přitažlivé postavě.
  • Ovoce a zelenina jsou hodnotným zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro správnou činnost střev. Vláknina podporuje očistu střev, tzv. rozpustná vláknina se navíc stará o zdravé složení střevní mikroflóry.
  • Nejde jenom o vlákninu. Ovoce a zelenina ve svém složení skýtají také cenné vitamíny a minerální látky, které doplní ty, které se v létě z těla ztrácí pocením.
  • Ovoce a zelenina představují také hodnotný zdroj antioxidantů, které působí proti volným radikálům. Volné radikály přitom mohou vznikat i ve vrstvách pokožky vystavené slunečnímu záření. Antioxidanty podporují obranyschopnost pokožky, zpomalují stárnutí buněk a pomáhají tak zdravému opálení.
  • Ovoce a zelenina mají chladivé účinky. Zvláště jahody, broskve, kiwi, mango, meloun, okurky, rajčata, ředkvičky, salát, zelí, květák, chřest, cuketa nebo lilek dokáží v létě přirozeně ochladit organismus.

Ochlazující potraviny a ty další

Ovoce a zelenina patří mezi chladivé potraviny, stejně tak bylinky jako je máta či meduňka, mořské řasy, mladá pšenice nebo vlažný zelený čaj.

Naopak, existují i zahřívací potraviny, které pochopitelně v létě vhodné nejsou. Zahřívací účinky má třeba pohanka, rýže, plísňové sýry, ostré koření nebo černý čaj.

Zahřívací účinky má například červené maso, naopak maso drůbeží nebo králičí spíše ochlazuje. Zahřívají i těžké pokrmy, tučná masitá jídla a smetanové omáčky, které v létě pochopitelně nedoporučujeme.

Ochlazující potraviny se dají kombinovat i s potravinami neutrálními jako jsou brambory, luštěniny nebo mořské plody.

VIDEO: K létu patří i grilování. Jak grilovat zdravě ve svém videu vysvětluje výživová expertka Margit Slimáková.

OCHLAZENÍ ORGANISMU

Teplo může vést až k předkolapsovému či dokonce kolapsovému stavu.

Lékař Jozef Minár radí:

„V případě, že organismus teplo nezvládá, je třeba co nejrychleji vyhledat chládek a doplnit tekutiny.“

Nic se však nemá přehánět, ani s teplem ani s chládkem, dokonce ani s pitným režimem.

Tekutiny je třeba doplňovat průběžně během celého dne. Jednorázové extrémní množství tekutin rozhodně není zdravé, ani dlouhodobý nadměrný příjem tekutin, protože zatěžuje ledviny.

Tak jako v létě přijdou vhod chladivé potraviny, extrém v podobě mražených potravin nebo ledových nápojů naopak vhodný úplně není. Mohou být příčinou nachlazení nebo zánětu v krku.

Na nebezpečí ledových nápojů upozorňuje i vyhlášený výživový expert Martin Škába. Jako zdravé letní osvěžení doporučuje vlažný zelený čaj.

Letní nápoje by měly být vlažné, nikoli ledové. Teplota nápoje by neměla klesnout pod patnáct stupňů Celsia. Pokud je nápoj příliš chladný, způsobuje organismu šok a neosvěží tak, jak by se mohlo zdát.“

svěží letní květina
Letní ochlazení? Stín je lepší než extrémní klimatizace

Zátěží pro lidský organismus jsou i přespříliš klimatizované prostory. Velký rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou klimatizovaného prostoru lidské tělo nemusí zvládat dobře.

Dle zdravotníka Jozefa Minára by rozdíl neměl být větší než pět nebo šest stupňů Celsia.

Ochlazení ano, ale s rozumem. Místo extrémně klimatizovaného prostoru tak raději vyhledejte stín stromu.

Místo ledového nápoje si dejte raději vlažný zelený čaj. Místo zmrzliny sáhněte raději třeba po zeleném smoothie, které nemusí být úplně ledové, a přesto vás příjemně zchladí.

Recepty na smoothies najdete u nás na blogu. Klikněte!

proteinové smoothie z lesniho ovoce

 

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 🥰

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek