Zvládněte léto zdravá díky 3 důležitým zásadám

Léto je v plném proudu a možná přemýšlíte, jak ta letní parna zvládnout svěží a vitální. Horké sluneční paprsky jsou příjemné, ale také nebezpečné. Vysoké teploty mohou být příčinou mnoha zdravotních těžkostí.

Dlouhodobý pobyt na slunci může vyvolat přehřátí organismu, úžeh nebo úpal. Ohroženi jsou zejména starší lidé, chronicky nemocní pacienti nebo děti, avšak kolaps z tepla hrozí každému z nás. Jak si léto užít a vyhnout se možným krizovým stavům? Jak zvládnout léto ve zdraví? To se dozvíte v tomto článku.

Léto je v plném proudu a možná přemýšlíte, jak ta letní parna zvládnout svěží a vitální. Horké sluneční paprsky jsou příjemné, ale také nebezpečné. Vysoké teploty mohou být příčinou mnoha zdravotních těžkostí.

Dlouhodobý pobyt na slunci může vyvolat přehřátí organismu, úžeh nebo úpal. Ohroženi jsou zejména starší lidé, chronicky nemocní pacienti nebo děti, avšak kolaps z tepla hrozí každému z nás. Jak si léto užít a vyhnout se možným krizovým stavům? Jak zvládnout léto ve zdraví? To se dozvíte v tomto článku.

3 zásady pro zdravé a spokojené prožití letních pařáků

PITNÝ REŽIM

Až 2/3 lidského těla tvoří voda. Voda má v lidském organismu nespočet důležitých funkcí, mj. jde také o termoregulaci.

Pitný režim patří k těm nejdůležitějším faktorům, které pomáhají zvládnout ve zdraví zátěžové situace. Horké léto takovou zátěžovou situací jistě je.

V létě je voda potřeba ještě více než kdy jindy. I v létě přitom platí, že pocity žízně se dostavují zpravidla až jako projev začínající dehydratace organismu, tedy pozdě.

Nečekejte, až budete mít žízeň, dodržujte pravidelný pitný režim!

Na význam pitného režimu v létě upozornil i dlouholetý záchranář Mgr. Jozef Minár, lektor odborné přípravy Operačního střediska záchranné zdravotní služby SR. Ten popisuje:

„Pokud málo pijeme, máme v těle málo vody. Následkem je zahuštěná krev, dochází mj. k horšímu prokrvení tkání a mozku. To vede až ke kolapsovým stavům.“

ledová voda s limetou
Léto ve zdraví? Bez vody to nejde

Dle zdravotníka je nejlepším nápojem čistá pitná voda, zapovězený by měl být naopak alkohol.

Část pitného režimu můžete doplnit minerální vodou. Nahradí tekutiny, ale i minerály, které organismus ztrácí pocením.

Obdobně poslouží různé ředěné ovocné a zeleninové šťávy, které navíc nabízí ve svém složení i vitamíny a enzymy.

Pro cenný obsah si můžete dopřát také nápoj ze zelených potravin. Je mu připisován chladivý efekt, stejně jako vlažnému zelenému čaji.

Do zdravého pitného režimu patří i slabé bylinkové či ovocné čaje, klidně ve studené (nikoli ledové) variantě.

Černý čaj, káva a alkohol odvodňují, proto se do pitného režimu nedají počítat. Naopak, pokud si dáte černý čaj či kávu, vždy byste si měli dát i sklenici vody.

mořské plody se sušenými rajčaty
Léto ve zdraví? Myslete na letní jídelníček!

LETNÍ JÍDELNÍČEK

Pitný režim v létě doplní i vhodný jídelníček. Letní strava by měla být lehká a dobře stravitelná, základem by měla být zelenina a ovoce, které mají vysoký podíl vody.

Ovoce představuje zdravou letní svačinku, zelenina je zase základem různých zeleninových salátů, ideálního letního pokrmu.

Kvůli obsahu vody v létě přijdou vhod studené polévky ze zeleniny i ovoce, také nejrůznější zeleninové a ovocné šťávy či smoothies ředěné vodou.

Proč ovoce a zelenina?

  • V široké nabídce druhů ovoce a zeleniny si jistě vybere každý. Navíc nabízejí pestré kulinářské využití. Umožňují sladké i slané variace pokrmů i nápojů.
  • V létě jsou snadno dostupné a také levné. K dispozici je množství tuzemských plodů, ale i nejrůznější exotické pochoutky.
  • Kvůli vysokému podílu vody doplňuje ovoce a zelenina pitný režim. Kvůli nízké kalorické hodnotě podporují hubnutí a napomáhají k přitažlivé postavě.
  • Ovoce a zelenina jsou hodnotným zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro správnou činnost střev. Vláknina podporuje očistu střev, tzv. rozpustná vláknina se navíc stará o zdravé složení střevní mikroflóry.
  • Nejde jenom o vlákninu. Ovoce a zelenina ve svém složení skýtají také cenné vitamíny a minerální látky, které doplní ty, které se v létě z těla ztrácí pocením.
  • Ovoce a zelenina představují také hodnotný zdroj antioxidantů, které působí proti volným radikálům. Volné radikály přitom mohou vznikat i ve vrstvách pokožky vystavené slunečnímu záření. Antioxidanty podporují obranyschopnost pokožky, zpomalují stárnutí buněk a pomáhají tak zdravému opálení.
  • Ovoce a zelenina mají chladivé účinky. Zvláště jahody, broskve, kiwi, mango, meloun, okurky, rajčata, ředkvičky, salát, zelí, květák, chřest, cuketa nebo lilek dokáží v létě přirozeně ochladit organismus.

Ochlazující potraviny a ty další

Ovoce a zelenina patří mezi chladivé potraviny, stejně tak bylinky jako je máta či meduňka, mořské řasy, mladá pšenice nebo vlažný zelený čaj.

Naopak, existují i zahřívací potraviny, které pochopitelně v létě vhodné nejsou. Zahřívací účinky má třeba pohanka, rýže, plísňové sýry, ostré koření nebo černý čaj.

Zahřívací účinky má například červené maso, naopak maso drůbeží nebo králičí spíše ochlazuje. Zahřívají i těžké pokrmy, tučná masitá jídla a smetanové omáčky, které v létě pochopitelně nedoporučujeme.

Ochlazující potraviny se dají kombinovat i s potravinami neutrálními jako jsou brambory, luštěniny nebo mořské plody.

VIDEO: K létu patří i grilování. Jak grilovat zdravě ve svém videu vysvětluje výživová expertka Margit Slimáková.

OCHLAZENÍ ORGANISMU

Teplo může vést až k předkolapsovému či dokonce kolapsovému stavu.

Lékař Jozef Minár radí:

„V případě, že organismus teplo nezvládá, je třeba co nejrychleji vyhledat chládek a doplnit tekutiny.“

Nic se však nemá přehánět, ani s teplem ani s chládkem, dokonce ani s pitným režimem.

Tekutiny je třeba doplňovat průběžně během celého dne. Jednorázové extrémní množství tekutin rozhodně není zdravé, ani dlouhodobý nadměrný příjem tekutin, protože zatěžuje ledviny.

Tak jako v létě přijdou vhod chladivé potraviny, extrém v podobě mražených potravin nebo ledových nápojů naopak vhodný úplně není. Mohou být příčinou nachlazení nebo zánětu v krku.

Na nebezpečí ledových nápojů upozorňuje i vyhlášený výživový expert Martin Škába. Jako zdravé letní osvěžení doporučuje vlažný zelený čaj.

Letní nápoje by měly být vlažné, nikoli ledové. Teplota nápoje by neměla klesnout pod patnáct stupňů Celsia. Pokud je nápoj příliš chladný, způsobuje organismu šok a neosvěží tak, jak by se mohlo zdát.“

svěží letní květina
Letní ochlazení? Stín je lepší než extrémní klimatizace

Zátěží pro lidský organismus jsou i přespříliš klimatizované prostory. Velký rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou klimatizovaného prostoru lidské tělo nemusí zvládat dobře.

Dle zdravotníka Jozefa Minára by rozdíl neměl být větší než pět nebo šest stupňů Celsia.

Ochlazení ano, ale s rozumem. Místo extrémně klimatizovaného prostoru tak raději vyhledejte stín stromu.

Místo ledového nápoje si dejte raději vlažný zelený čaj. Místo zmrzliny sáhněte raději třeba po zeleném smoothie, které nemusí být úplně ledové, a přesto vás příjemně zchladí.

Recepty na smoothies najdete u nás na blogu. Klikněte!

proteinové smoothie z lesniho ovoce

 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

    27.05.2020

    Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

    Číst celej článek

    Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

    20.05.2020

    Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

    Číst celej článek

    Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

    29.04.2020

    Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

    Číst celej článek

    Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    15.04.2020

    Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

    Číst celej článek

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek