Mladý ječmen – nejstarší zelená superpotravina?

Zelené potraviny jsou dnes v módě. Údajně až polovina současné populace má se zelenými potravinami nějakou zkušenost a užívá jednu nebo více z nich jako zdroj vitality a zdraví.

Mohlo by se zdát, že zelené potraviny jsou moderním výdobytkem, avšak jejich historie čítá tisíce let.

V případě mladého ječmene historie sahá až do dob starého Říma, a dokonce ještě dál.

Mladý ječmen, který je zmiňovaný již v antických textech, je považovaný za nejstarší zelenou potravinu. Dal by se zařadit také mezi nejstarší doplňky stravy.

V tomto článku se o pozoruhodné historii ječmene dozvíte více. Osvětlíme vám také důvody, proč ječmen, především mladý zelený BIO ječmen zařadit do svého jídelníčku.

Mladý ječmen – zdravotní výhody

Mladý ječmen představuje několik dnů staré rostlinky ječmene, které jsou vysoké 10 – 20 cm.

Zelené výhonky se sklízí ve velmi raném stádiu, v době, kdy jsou nabité energií a prospěšnými prvky. Mladý zelený ječmen BIO vyniká obsahem antioxidantů.

Je zdrojem životadárného chlorofylu, mnohých vitamínů, minerálů, enzymů a dalších cenných látek.

Tento blahodárný obsah stojí také za zdraví prospěšnými účinky zeleného ječmene.

Tady je výčet těch nejzajímavějších účinků, tak, jak ho popisuje koučka zdravého životního stylu Ing. Lenka Diblíková, Ph.D. pro server Vitalia.

  • Mladý ječmen je zdrojem chlorofylu a mnoha dalších biologicky aktivních látek ve vyváženém poměru a ve snadno vstřebatelné podobě. Funguje jako energetická vzpruha.
  • Má antioxidační účinky, chrání buňky před negativním působením volných radikálů.
  • Buňky chrání také proti bakteriím, působí antibakteriálně a protizánětlivě.
  • Posiluje imunitu, funguje jako prevence závažných civilizačních chorob.
  • Harmonizuje metabolické procesy v lidském organismu. Podporuje detoxikaci.
zelený ječmen účinky

Není mladý ječmen jako mladý ječmen

Nejhodnotnější mladý ječmen pochází z organické (BIO) produkce. Pěstuje se v čisté, na minerály bohaté půdě, pochopitelně bez použití pesticidů nebo chemických hnojiv.

BIO mladý ječmen není tepelně ani chemicky upravovaný. Při jeho zpracování se využívají šetrné přírodní postupy.

Tak si zachovává maximum obsažených fytonutrientů a také svých prospěšných účinků.

TIP: Nejkvalitnější mladý ječmen v BIO kvalitě najdete jako 30 % obsahu směsi zelených superpotravin blendea. 

Mladý zelený BIO ječmen má nejčastěji podobu šťávy. Aby bylo možné ji zpracovat, suší se za velmi nízkých teplot.

Jen tak si může zachovat své cenné nutriční vlastnosti. Šťáva se pak opět ředí vodou a pije jako zdravý nápoj.

Pokud jsou dostupné rostlinky mladého ječmene přímo, dá se šťáva připravovat a konzumovat i čerstvá.

Více se dozvíte v článku o pěstování zeleného ječmene.

Gladiátoři i další pojídači ječmene

Nápoj z mladého ječmene si dnes dopřáváme doma, ale můžeme si ho dát i jinde. Již několik let je nedílnou součástí nabídky restaurací zdravé výživy.

Díky svým účinkům, ale i nepřehlédnutelné zářivě zelené barvě stále znovu a znovu poutá pozornost.

Zřejmě tomu tak je po celá tisíciletí. Ječmen hrál významnou úlohu již ve starém Římě, kde nápoj zelený nápoj také popíjeli.

A nejenom to. Ječmen zde s oblibou konzumovali také v jiných podobách.

Gladiátoři, starý Řím

Jako zdroj síly a vytrvalosti si nápoje a pokrmy z ječmene dopřávali i gladiátoři.

Právě od slova ječmen má také pocházet samotné označení gladiátor. Gladiátoři se dají přeložit jako „ti, co pojídají ječmen“.

Ječmen však rozhodně římští gladiátoři nepojídali sami, inspirací jim měli být staří Řekové a jejich olympijští závodníci.

Ti zase navázali na odkaz od starých Egypťanů. Ve stravě Egypťanů měl být ječmen (spolu s pšenicí) klíčovou složkou.

V teplém podnebí a bahnité půdě podél řeky Nil se ječmenu výsostně dařilo. Do Egypta se přitom dostal z území tzv. úrodného půlměsíce, již v době neolitu.

Šlo o oblast, která zahrnovala dnešní Irák, Sýrii, Izrael, Palestinu a Libanon. Zde má údajně ječmen svůj domov.

Léčivé účinky ječmene popisoval ve své lékařské encyklopedii slavný perský lékař Avicena, zakladatel moderní medicíny.

Doporučoval ječmen pro zdraví například v polévce, jako vývar. Vyzdvihoval také oblíbený asijský nápoj – pečený čaj z ječmene.

Zmínky o ječmenu najdeme v mezopotámské, také indické nebo čínské mytologii. Jako jedna ze základních potravin se ječmen pojí také s Tibetem.

Ječmen v českých zemích

Nejstarší archeologický nález divokého ječmene pochází z doby 8 500 před naším letopočtem.

Na našem území se ječmen pěstuje už nejméně 5 000 let, dokládají to místní archeologická naleziště.

Údajně se k nám dostal prostřednictvím stěhovavých národů z jihovýchodní Asie. Představuje nejstarší pěstovanou obilovinu na českých polích.

Ječmen setý

V našich podmínkách nacházel ječmen uplatnění především v podobě mouky, zejména pro výrobu pečiva.

Nabýval také podoby ječných krup a krupek, které se využívaly při přípravě různých kaší, dušených pokrmů, polévek apod.

I naši předkové však věděli o energií nabitých zelených výhoncích ječmene a jarní ječmen zařazovali do své stravy.

Svou popularitu si po celá staletí udrželo tradiční české pivo, nápoj, ve kterém je ječmen, resp. slad z ječmene, jednou ze základních ingrediencí.

Dnes se pro výrobu sladu využívá až třetina celkové produkce ječmene. Velká část vypěstovaného ječmene se uplatňuje ke krmným účelům.

Ve výživě českých obyvatel ječmen postupem času nahradila pšenice, aby dnes zažíval renezanci, především ve své zelené variantě. 

Nápoje z ječmene

Pokud je řeč o nápojích z ječmene, nesmíme opomenout ani oblíbený japonský čaj, resp. nečaj.

V Japonsku, také v Korei nebo Číně se totiž z praženého ječmene připravuje speciální čaj označovaný jako mugi-cha, někdy také bori-cha, daimaicha nebo maicha.

Obdobný čaj se popíjí i ve Spojených státech nebo v Evropě, kde se uplatňuje jako náhražka kávy. Neobsahuje kofein, zato se pyšní obsahem antioxidantů a dalších fytonutrientů.

V Itálii si tento ječmenný čaj, resp. kávu můžete dát jako Caffè d'orzo. Připravuje se zde stejným způsobem jako espresso.

Pozor, ječmen však najdeme i v tradiční české kávovinové směsi, která je známá pod názvem melta. Melta obsahuje vedle kořene čekanky a cukrové řepy také drcené obilky žita a konečně i ječmene.

Nápoj z mladého BIO ječmene neprochází žádnou tepelnou úpravou /RAW/, naopak, nese v sobě většinu látek, které se v obilce tvoří při klíčení.

Nese v sobě všechno, co mladá rostlinka potřebuje pro svůj život. Tyto látky pak ochotně přijímá a zužitkovává i lidský organismus.

Dejte si nápoj pro zdraví!

Prášek, který představuje trvanlivou podobu organické šťávy z mladého zeleného ječmene, se dá jednoduše zakoupit.

Tento sušený prášek pak stačí rozpustit ve sklenici studené vody (cca lžička prášku na 200 ml).

Jak doporučuje výživová koučka, aby došlo k dokonalému promíchání, vyplatí se využít shaker.

Nápoj z mladého ječmene je vhodné popíjet ráno, nalačno, minimálně s hodinovým odstupem od běžně užívaných léků.

šťáva z ječmene

Zelený ječmen – nežádoucí účinky

Nedoporučuje se však pacientům po operacích orgánů trávicího traktu, při akutních zánětech hlubokého žilního systému nebo při akutní plicní embolii.

Obezřetnost se doporučuje pacientům s poruchou krevní srážlivosti, kteří užívají léky na ředění krve.

V těhotenství by se zelený ječmen měl užívat přiměřeně, s ohledem na reakce organismu.

Zatímco některé zdroje užívání zeleného ječmene v těhotenství zcela vylučují nebo oficiálně nedoporučují, další v rozumném užívání nevidí problém.

DÁLE ČTĚTE: Existují negativní účinky chlorelly

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

0 komentářů: “Mladý ječmen – nejstarší zelená superpotravina?”

  1. Dobrý den,
    nenašel jsem zde žádný odkaz na ony články paní Diblíkové, které zmiňujete v textu u indexu č.2.
    Můžete je do článku vložit nebo mi poslat na mail odkaz?
    Děkuji
    Mainx

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Léčba akné: Jak docílit krásné pleti pomocí vhodné stravy? 👩🏽

22.09.2021

Akné je velkým otazníkem a zároveň strašákem nejen pro mnoho slečen. Problematická pleť se projevuje hlavně v období dospívání, ale také v případě vysazení hormonální antikoncepce nebo také při nadmíře stresu. Naši pleť ale ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z těch dalších, na které bychom neměli zapomínat, je strava.

Číst celý článek

Matcha čaj a prášek: Zahazujte kávu a zelený čaj, je tady mnohem prospěšnější nápoj pro zdraví (+ RECEPTY)

25.08.2021

Představím vám velice zvláštní odrůdu zeleného čaje, která se pěstuje a používá úplně jinak než klasické zelené čaje. Obsahuje ohromné množství účinných látek, zejména antioxidantů, ovlivňuje lidskou psychiku a údajně podporuje i spalování tuků. Tento práškový čaj se sytě zelenou barvou se nazývá matcha (také mača, mačča). Sytě zelený a velmi jemný prášek matcha je […]

Číst celý článek

Zdravé tuky: Role ve vyvážené stravě a nejlepší zdroje v rostlinných a živočišných potravinách

17.08.2021

Zdravé tuky patří mezi základní živiny. Ty jsou jsou tři. Žádná z nich není nezdravá nebo dokonce škodlivá. Potřebujeme je všechny, ne dvě a už vůbec ne pouze jednu. Vyvážená konzumace sacharidů, bílkovin a tuků představuje jediný správný princip zdravého stravování.  Léta trvající démonizace tuků, které byly označeny za hlavní příčinu rostoucí obezity a dalších […]

Číst celý článek

„Největším nebezpečím jsme my sami,“ říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikola van Waardenburg

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

23.06.2021

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk. Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

Číst celý článek

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

08.06.2021

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také. Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí […]

Číst celý článek

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

02.06.2021

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Číst celý článek

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

14.05.2021

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže. Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené […]

Číst celý článek