Mladý ječmen – nejstarší zelená superpotravina?

Zelené potraviny jsou dnes v módě. Údajně až polovina současné populace má se zelenými potravinami nějakou zkušenost a užívá jednu nebo více z nich jako zdroj vitality a zdraví.

Mohlo by se zdát, že zelené potraviny jsou moderním výdobytkem, avšak jejich historie čítá tisíce let.

V případě mladého ječmene historie sahá až do dob starého Říma, a dokonce ještě dál.

Mladý ječmen, který je zmiňovaný již v antických textech, je považovaný za nejstarší zelenou potravinu. Dal by se zařadit také mezi nejstarší doplňky stravy.

V tomto článku se o pozoruhodné historii ječmene dozvíte více. Osvětlíme vám také důvody, proč ječmen, především mladý zelený BIO ječmen zařadit do svého jídelníčku.

Mladý ječmen – zdravotní výhody

Mladý ječmen představuje několik dnů staré rostlinky ječmene, které jsou vysoké 10 – 20 cm.

Zelené výhonky se sklízí ve velmi raném stádiu, v době, kdy jsou nabité energií a prospěšnými prvky. Mladý zelený ječmen BIO vyniká obsahem antioxidantů.

Je zdrojem životadárného chlorofylu, mnohých vitamínů, minerálů, enzymů a dalších cenných látek.

Tento blahodárný obsah stojí také za zdraví prospěšnými účinky zeleného ječmene.

Tady je výčet těch nejzajímavějších účinků, tak, jak ho popisuje koučka zdravého životního stylu Ing. Lenka Diblíková, Ph.D. pro server Vitalia.

  • Mladý ječmen je zdrojem chlorofylu a mnoha dalších biologicky aktivních látek ve vyváženém poměru a ve snadno vstřebatelné podobě. Funguje jako energetická vzpruha.
  • Má antioxidační účinky, chrání buňky před negativním působením volných radikálů.
  • Buňky chrání také proti bakteriím, působí antibakteriálně a protizánětlivě.
  • Posiluje imunitu, funguje jako prevence závažných civilizačních chorob.
  • Harmonizuje metabolické procesy v lidském organismu. Podporuje detoxikaci.
zelený ječmen účinky

Není mladý ječmen jako mladý ječmen

Nejhodnotnější mladý ječmen pochází z organické (BIO) produkce. Pěstuje se v čisté, na minerály bohaté půdě, pochopitelně bez použití pesticidů nebo chemických hnojiv.

BIO mladý ječmen není tepelně ani chemicky upravovaný. Při jeho zpracování se využívají šetrné přírodní postupy.

Tak si zachovává maximum obsažených fytonutrientů a také svých prospěšných účinků.

TIP: Nejkvalitnější mladý ječmen v BIO kvalitě najdete jako 30 % obsahu směsi zelených superpotravin blendea. 

Mladý zelený BIO ječmen má nejčastěji podobu šťávy. Aby bylo možné ji zpracovat, suší se za velmi nízkých teplot.

Jen tak si může zachovat své cenné nutriční vlastnosti. Šťáva se pak opět ředí vodou a pije jako zdravý nápoj.

Pokud jsou dostupné rostlinky mladého ječmene přímo, dá se šťáva připravovat a konzumovat i čerstvá.

Více se dozvíte v článku o pěstování zeleného ječmene.

Gladiátoři i další pojídači ječmene

Nápoj z mladého ječmene si dnes dopřáváme doma, ale můžeme si ho dát i jinde. Již několik let je nedílnou součástí nabídky restaurací zdravé výživy.

Díky svým účinkům, ale i nepřehlédnutelné zářivě zelené barvě stále znovu a znovu poutá pozornost.

Zřejmě tomu tak je po celá tisíciletí. Ječmen hrál významnou úlohu již ve starém Římě, kde nápoj zelený nápoj také popíjeli.

A nejenom to. Ječmen zde s oblibou konzumovali také v jiných podobách.

Gladiátoři, starý Řím

Jako zdroj síly a vytrvalosti si nápoje a pokrmy z ječmene dopřávali i gladiátoři.

Právě od slova ječmen má také pocházet samotné označení gladiátor. Gladiátoři se dají přeložit jako „ti, co pojídají ječmen“.

Ječmen však rozhodně římští gladiátoři nepojídali sami, inspirací jim měli být staří Řekové a jejich olympijští závodníci.

Ti zase navázali na odkaz od starých Egypťanů. Ve stravě Egypťanů měl být ječmen (spolu s pšenicí) klíčovou složkou.

V teplém podnebí a bahnité půdě podél řeky Nil se ječmenu výsostně dařilo. Do Egypta se přitom dostal z území tzv. úrodného půlměsíce, již v době neolitu.

Šlo o oblast, která zahrnovala dnešní Irák, Sýrii, Izrael, Palestinu a Libanon. Zde má údajně ječmen svůj domov.

Léčivé účinky ječmene popisoval ve své lékařské encyklopedii slavný perský lékař Avicena, zakladatel moderní medicíny.

Doporučoval ječmen pro zdraví například v polévce, jako vývar. Vyzdvihoval také oblíbený asijský nápoj – pečený čaj z ječmene.

Zmínky o ječmenu najdeme v mezopotámské, také indické nebo čínské mytologii. Jako jedna ze základních potravin se ječmen pojí také s Tibetem.

Ječmen v českých zemích

Nejstarší archeologický nález divokého ječmene pochází z doby 8 500 před naším letopočtem.

Na našem území se ječmen pěstuje už nejméně 5 000 let, dokládají to místní archeologická naleziště.

Údajně se k nám dostal prostřednictvím stěhovavých národů z jihovýchodní Asie. Představuje nejstarší pěstovanou obilovinu na českých polích.

Ječmen setý

V našich podmínkách nacházel ječmen uplatnění především v podobě mouky, zejména pro výrobu pečiva.

Nabýval také podoby ječných krup a krupek, které se využívaly při přípravě různých kaší, dušených pokrmů, polévek apod.

I naši předkové však věděli o energií nabitých zelených výhoncích ječmene a jarní ječmen zařazovali do své stravy.

Svou popularitu si po celá staletí udrželo tradiční české pivo, nápoj, ve kterém je ječmen, resp. slad z ječmene, jednou ze základních ingrediencí.

Dnes se pro výrobu sladu využívá až třetina celkové produkce ječmene. Velká část vypěstovaného ječmene se uplatňuje ke krmným účelům.

Ve výživě českých obyvatel ječmen postupem času nahradila pšenice, aby dnes zažíval renezanci, především ve své zelené variantě. 

Nápoje z ječmene

Pokud je řeč o nápojích z ječmene, nesmíme opomenout ani oblíbený japonský čaj, resp. nečaj.

V Japonsku, také v Korei nebo Číně se totiž z praženého ječmene připravuje speciální čaj označovaný jako mugi-cha, někdy také bori-cha, daimaicha nebo maicha.

Obdobný čaj se popíjí i ve Spojených státech nebo v Evropě, kde se uplatňuje jako náhražka kávy. Neobsahuje kofein, zato se pyšní obsahem antioxidantů a dalších fytonutrientů.

V Itálii si tento ječmenný čaj, resp. kávu můžete dát jako Caffè d'orzo. Připravuje se zde stejným způsobem jako espresso.

Pozor, ječmen však najdeme i v tradiční české kávovinové směsi, která je známá pod názvem melta. Melta obsahuje vedle kořene čekanky a cukrové řepy také drcené obilky žita a konečně i ječmene.

Nápoj z mladého BIO ječmene neprochází žádnou tepelnou úpravou /RAW/, naopak, nese v sobě většinu látek, které se v obilce tvoří při klíčení.

Nese v sobě všechno, co mladá rostlinka potřebuje pro svůj život. Tyto látky pak ochotně přijímá a zužitkovává i lidský organismus.

Dejte si nápoj pro zdraví!

Prášek, který představuje trvanlivou podobu organické šťávy z mladého zeleného ječmene, se dá jednoduše zakoupit.

Tento sušený prášek pak stačí rozpustit ve sklenici studené vody (cca lžička prášku na 200 ml).

Jak doporučuje výživová koučka, aby došlo k dokonalému promíchání, vyplatí se využít shaker.

Nápoj z mladého ječmene je vhodné popíjet ráno, nalačno, minimálně s hodinovým odstupem od běžně užívaných léků.

šťáva z ječmene

Zelený ječmen – nežádoucí účinky

Nedoporučuje se však pacientům po operacích orgánů trávicího traktu, při akutních zánětech hlubokého žilního systému nebo při akutní plicní embolii.

Obezřetnost se doporučuje pacientům s poruchou krevní srážlivosti, kteří užívají léky na ředění krve.

V těhotenství by se zelený ječmen měl užívat přiměřeně, s ohledem na reakce organismu.

Zatímco některé zdroje užívání zeleného ječmene v těhotenství zcela vylučují nebo oficiálně nedoporučují, další v rozumném užívání nevidí problém.

DÁLE ČTĚTE: Existují negativní účinky chlorelly

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    0 komentářů: “Mladý ječmen – nejstarší zelená superpotravina?”

    1. Dobrý den,
      nenašel jsem zde žádný odkaz na ony články paní Diblíkové, které zmiňujete v textu u indexu č.2.
      Můžete je do článku vložit nebo mi poslat na mail odkaz?
      Děkuji
      Mainx

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    5 nejšílenějších superpotravin, které ale má smysl vyzkoušet (pokud vám nepřijde špatně :) )

    05.08.2020

    Superpotraviny jsou potraviny se zvýšeným obsahem živin. Některé dobře znáte a chutnají vám. Třeba lahodné borůvky, tradiční kysané zelí nebo pikantní zázvor. Některé prospěšné superpotraviny ale nevypadají právě jako lahůdky a možná si je ani nebudete chtít “vpustit do baráku” 🙂 Každopádně jejich výživové hodnoty a účinky na lidské zdraví jsou nepopíratelné. Zde je 6 […]

    Číst celý článek

    Silné potraviny pro přirozené posílení imunity. Pochutnáte si a dlouhodobě odoláte nemocem.

    05.08.2020

    Článek přečtete za 6 minut a doporučí vám konkrétní potraviny pro podporu imunity (obranyschopnosti organismu), které je vhodné do jídelníčku zařadit celoročně. Některé máte doma, další teprve poznáte.

    Číst celý článek

    NOVINKY Blendea: SUPERBOOST pro skálopevnou imunitu a SUPERBEAUTY pro krásné a pevné vlasy, nehty a pleť

    28.07.2020

    Hlásíme úspěšné rozšíření produktové řady Blendea o 2 nové přírůstky. SUPERBOOST posílí vaši obranyschopnost, aby vás letos nerozhodila žádná rýmička a aby jste byli připravení čelit virům, bakteriím, toxinům a škodlivinám. SUPERBEAUTY podporuje přirozenou krásu a vitalitu ukazatelů krásy, kterými jsou vlasy, nehty a pleť. Článek přečtete za 3 minuty a podrobně vysvětlí, jaký užitek […]

    Číst celý článek

    Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?

    28.07.2020

    Všechny produkty Blendea vyrábíme z celých čerstvých plodů, prospěšných kořenů, medicinálních hub a koření. Nepoužíváme extrakty. Článek vám vysvětlí, proč jdeme cestou zpracování celých rostlin namísto extrahování jednotlivých složek.

    Číst celý článek

    Všechny produkty Blendea mají Clean Label. Jaká je výhoda pro vás, naše zákazníky?

    23.07.2020

    Clean Label je označení pro “čistou, srozumitelnou a upřímnou” etiketu jakýchkoliv výrobků. Nejde ale o prázdnou etiketu, která zákazníkovi nic neřekne a najdete na ní maximálně hezký obrázek či líbivý dizajn. Právě naopak. Co přesně je Clean Label a v čem vám jako zákazníkovi pomůže?

    Číst celý článek

    Protizánětlivé potraviny uleví organismu od zánětu a poslouží jako prevence před jeho vznikem

    22.07.2020

    Článek přečtete za 6 minut. Vysvětlí vám, jak a proč záněty v těle vznikají a které protizánětlivé potraviny je vhodné jíst pro jeho rychlé a přirozené zmírnění.

    Číst celý článek

    Arónie černá (Temnoplodec, Černý jeřáb) – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví

    08.07.2020

    Arónie (Temnoplodnec, Černý jeřáb) je keř nebo malý strom s bobulovitými plody, které lze konzumovat. V článku se budu věnovat potvrzeným zdravotním účinkům a metodám zpracování. Zjistíte, jak přesně Arónie a její výživné látky působí na organismus, a také jak a v jakých formách jí můžete konzumovat nejchutněji. Pozor, plody Arónie jsou velice trpké, takže […]

    Číst celý článek

    Baobab – významné benefity plodů a prášku z nich na lidské zdraví podepřené vědeckými studiemi

    10.06.2020

    Baobab je robustní strom dosahující rekordních rozměrů. Ohromná síla a velkolepost stromu se odzrcadluje i v pozitivních účincích jeho plodů, šťávy a oleje na lidské zdraví. Baobab se zpracovává, konzumuje a užívá tisíce let a je to tradiční zdroj jídla i materiálu pro lidi. Článek přečtete za 6 minut. Přesně vám vysvětlí všechny prospěšné účinky […]

    Číst celý článek

    Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

    27.05.2020

    Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

    Číst celý článek

    Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

    20.05.2020

    Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

    Číst celý článek
    [value^="om-"]
    [value^="om-"]