5 tipů pro zdravé, pohodové a skvělé léto

Léto je časem zážitků a radosti. Je to čas života, volna a pohody. Letní dny a noci nabízejí pestré vyžití, každý si může vybrat to, co mu vyhovuje. Samozřejmě má tento sluncem naplněný čas i svá úskalí.Hrozí například spálením pokožky, dehydratací, úpalem či úžehem, ale znamená také zvýšené riziko zažívacích potíží nebo kožních plísní a mykóz. Letní pohodu mohou tyto potíže snadno narušit.Na druhé straně jim lze relativně snadno předcházet. Stačí se držet doporučení, která pro letní dny dávají odborníci. Stačí tělu dopřát to, co v létě skutečně potřebuje. Stačí znát pár tipů pro pohodové léto. Tady je 5 z nich.

Léto je časem zážitků a radosti. Je to čas života, volna a pohody. Letní dny a noci nabízejí pestré vyžití, každý si může vybrat to, co mu vyhovuje. Samozřejmě má tento sluncem naplněný čas i svá úskalí.

Hrozí například spálením pokožky, dehydratací, úpalem či úžehem, ale znamená také zvýšené riziko zažívacích potíží nebo kožních plísní a mykóz. Letní pohodu mohou tyto potíže snadno narušit.

Na druhé straně jim lze relativně snadno předcházet. Stačí se držet doporučení, která pro letní dny dávají odborníci. Stačí tělu dopřát to, co v létě skutečně potřebuje. Stačí znát pár tipů pro pohodové léto. Tady je 5 z nich.

Jak zabezpečit, aby bylo léto skutečně pohodové?

 1. Čerstvá čistá voda

Voda je synonymem života. Horké počasí a sluneční paprsky vedou k tomu, že lidský organismus vodu ztrácí. Voda se přitom v těle podílí na celé řadě životně nutných funkcí a pochodů, mj. zajišťuje látkovou výměnu, vylučování škodlivin nebo termoregulaci.

Voda je pro lidské tělo nenahraditelná, přestože není zdrojem živin ani energie. Příjem tekutin je pro fungování lidského těla nezbytný vždy, v létě však více než kdy jindy. Nedostatečný pitný režim vede k dehydrataci organismu, poklesu výkonnosti, únavě, bolestem hlavy a nevolnostem. Může být příčinou kolapsu, negativně se podílí na úpalu či úžehu. Dlouhodobá dehydratace vede k vážným zdravotním potížím, může být například příčinou zácpy, ale také selhání ledvin.

MUDr. Josef Jakovský k tomu dodává: „Dle Světové zdravotnické organizace je špatný pitný režim původcem celých 6 % nemocí lidstva. Souvisí jednak s nedostatečným příjmem tekutin, jednak s příjmem tekutin špatné kvality.“

Pokud si tedy chcete opravdu zajistit pohodové léto, dodržujte pitný režim. Pijte, pijte nejlépe čistou vodu, pijte v průběhu celého dne. Nečekejte, až se dostaví pocity žízně, ty již totiž značí počínající dehydrataci organismu.

čistá pitná voda

Úplně nejlepší nápoj pro člověka je čistá voda, samozřejmě za předpokladu, že doprovází čerstvou a kvalitní stravu 

2. Minerální látky

Jen čistá voda nemusí v létě stačit. Jak uvedl Dr. Rastislav Maďar pro Český rozhlas: „V létě se člověk více potí. A pokud se člověk potí, ztrácí soli. Ty je třeba nahradit.“ 

Lékař mj. doporučuje třeba obohatit vodu o čerstvě vymačkanou ovocnou šťávu. Ta dodá vodě nejenom chuť, ale také potřebné minerály a vitamíny./2/

Ovoce představuje skvělý způsob, jak se v létě nenásilně osvěžit. S ovocem současně doplníte vodu, která má v ovoci velký podíl. K tomu vám prospějí i obsažené vitamíny a minerály. Obdobně je to i se zeleninou. Zelenina oproti ovoci neobsahuje tolik jednoduchých cukrů. Cenné minerály můžete získat také z nejrůznějších smoothies nebo nápoje ze zelených potravin, a získáte mnohem víc než jenom vodu či minerály….

Na druhé straně není v létě zcela žádoucí pít ve velkém minerální vody. Jsou léčivé, a proto je třeba s nimi zacházet obezřetně. Rozhodně by neměly být jedinou složkou pitného režimu.

Také se vyplatí ohlídat složení minerální vody. Například pokud se potíme v důsledku extrémních letních teplot nebo vysoké sportovní zátěže, ztrácíme zejména sodík. Ten je třeba nahradit, třeba minerálkou s vysokým obsahem sodíku. Pokud ztrácíme minerály v důsledku průjmu, jde zejména o hořčík, který je třeba doplnit zvenčí. Pak se hodí minerálka s obsahem hořčíku.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobný článek o významu minerálů pro lidské tělo. 

3. Přírodní antioxidanty

Některé minerály, například zinek, selen, mangan nebo měď, také vitamíny C a E, karotenoidy, flavonoidy nebo fenoly fungují v lidském organismu jako antioxidanty.

Jejich největší přínos je v tom, že mají schopnost eliminovat destruktivní působení volných radikálů. Ty vznikají v důsledku nezdravého životního stylu, nevhodné stravy, užívání léků, ale také prostřednictvím znečištěného ovzduší nebo vody. Volné radikály ohrožují i kůži, největší lidský orgán. Objevují se také v důsledku nadměrného slunění.

Antioxidanty fungují jako ochrana pokožky a celého organismu proti volným radikálům. Některé antioxidanty (vitamín E) navíc posilují odolnost pokožky a také podporují opálení.

Nejlepším způsobem, jak organismu dodat antioxidanty, je zdravá strava. Významným zdrojem antioxidantů je ovoce a zelenina, také bylinky nebo třeba zelený čaj.

čerstvé letní ovoce

Antioxidanty – pomůžou k pohodovému létu, a ještě chutnají!

4. Zelený chlorofyl

Chlorofyl představuje velmi silný antioxidant, už jenom proto přijde v létě vhod. V rostlinných pletivech se chlorofyl stará o přeměnu slunečního záření v prospěšnou energii. V lidském těle se stará o to, aby sluneční záření působilo jen prospěšně.

Chlorofyl podporuje okysličení tkání, chrání buňky a zvyšuje jejich odolnost. Působí protizánětlivě, podporuje regeneraci a pomáhá také zdravému trávení. Má hojivé vlastnosti.

Jedním z nejbohatších přírodních zdrojů chlorofylu vůbec je zelená řasa chlorella. Nabízí 3 – 5% obsah chlorofylu, čím mnohonásobně předčí jiné řasy, ale třeba i listovou zeleninu, která obsahuje do 1 % chlorofylu.

zelené potraviny jako významný zdroj chlorofylu

Chlorofyl a zelené potraviny – pomocníci pro pohodové léto

 5. Prospěšná probiotika

Léto je dobou dovolených, je dobou změn, které zpravidla vnímáme velmi pozitivně. Měníme denní režim, měníme místo pobytu, cestujeme, méně spíme, více užíváme života.

Pro organismus to však znamená stres, který se spolu se změnou stravování může odrazit i v zažívacích problémech. Svůj podíl jistě mají i vyšší teploty, a s nimi i potraviny, které se rychleji kazí. Nejeden z nás v létě zažil nepříjemný průjem.

TIP: Jakou dietu držet při průjmu? 

Zažívacím potížím se přitom dá relativně snadno předcházet. Aby střeva fungovala tak, jak mají, pomůžou zajistit tzv. probiotika.

Probiotika doporučují v létě i lékaři. Například MUDr. Jan Rutsch je doporučil zejména před cestou do zemí s nižší hygienickou úrovní. Mohou být však prospěšné i během dovolené. To potvrzuje MUDr. Ilona Kochová a Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. z Očkovacího centra.cz. 

Probiotika můžeme užívat jako potravinové doplňky (např. pivovarské kvasnice). Najdeme je však také v zakysaných mléčných výrobcích, kvašené zelenině a potravinových specialistách jako je kombucha, tempeh nebo japonská miso polévka. Užitečný je přitom i příjem tzv. rozpustné vlákniny, která se někdy označuje jako tzv. prebiotikum. Prebiotika slouží jako potrava pro probiotika.

A když už je řeč o zdravém trávení, nelze opomenout zelené potraviny. Ty totiž obsahují celé spektrum prvků, díky kterým působí jako prevence zažívacích potíží. Nápoj ze zelených potravin oceníte kvůli obsahu cenných minerálů, antioxidantů, vlákniny aj. Mimo to má přirozeně chladivé účinky. Zelené potraviny navíc nabízejí úžasné kombinace svěžích letních smoothies, např.:melounovo-okurkové smoothie

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Moringa olejodárná – studiemi podepřené pozitivní účinky na zdraví a krásu pleti, vlasů a nehtů

    27.05.2020

    Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je nenápadný stromek s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, ale také krásu a vitalitu pleti, vlasů a nehtů. Vysvětlím, jak lze moringu konzumovat a jak ji přesně používat pro vytěžení maxima prospěšných vlastností.

    Číst celej článek

    Antioxidanty a jejich pozitivní vliv na kvalitu a kondici pleti

    20.05.2020

    Antioxidanty jsou nevyhnutné pro správné fungování celého organismu. Mají mnohé ochranné funkce. Jejich nedostatek vede k nadbytku volných radikálů a projeví se i na kvalitě a kráse pleti. Zjistíte, jak přirozeně udržovat prospěšnou (a tedy dostatečnou a ne nadlimitní) hladinu antioxidantů, jakou stravu konzumovat a jak vám ke zkvalitnění pleti dopomůže směs zelených superpotravin Blendea […]

    Číst celej článek

    Kokosový cukr – zastavme konečně paniku a zjistěme, zda je bezpečný

    29.04.2020

    Kokosový cukr se aktuálně řadí mezi zdravé potraviny. Přisuzují se mu prospěšnější vlastnosti, než jiným druhům cukru. Proto se podívám na jeho výživové hodnoty, posoudím, zda je vhodný a bezpečný pro diabetiky, kolik má kalorií a nutričních hodnot, zda se po něm tloustne a jak jej vhodně používat.

    Číst celej článek

    Káva robusta – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    15.04.2020

    Jen málokterý keř si zaslouží takové pocty jako kávovník. Z jeho sušených a pražených zrn si již dlouhá staletí den co den člověk, tvor vybíravý, připravuje lahodný a voňavý nápoj jménem káva, o jehož kladném i záporném vlivu na lidské zdraví se vedou vášnivé a nikdy nekončící diskuse. Málokdo přitom ví, že ze stovek známých […]

    Číst celej článek

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Medicinální houby – druhy, zdravotní benefity a účinky, užívání

    04.03.2020

    Každý, kdo alespoň z části dbá o své zdraví a zaobírá se zdravým životním stylem nebo přírodními doplňky stravy, už jistě slyšel o medicinálních houbách. Tedy o takových houbách, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Podívejte se, které houby mají tyto účinky. Představíme i náš produkt Blendea SUPERCOFFE, do kterého přidáváme 3 mleté medicinální houby […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek