Překyselení organismu – riziko moderní stravy?

Žijeme v době, kdy moderní lékařství téměř vymýtilo mnoho závažných chorob. Objevují se však jiné, nové zdravotní problémy, které jsou způsobené právě moderním způsobem života. Takovéto nemoci nazýváme civilizační choroby a řadíme mezi ně např. obezitu, cukrovku, rakovinu, infarkt, mozkovou cévní příhodu nebo i Alzheimerovu chorobu.

Žijeme v době, kdy moderní lékařství téměř vymýtilo mnoho závažných chorob. Objevují se však jiné, nové zdravotní problémy, které jsou způsobené právě moderním způsobem života. Takovéto nemoci nazýváme civilizační choroby a řadíme mezi ně např. obezitu, cukrovku, rakovinu, infarkt, mozkovou cévní příhodu nebo i Alzheimerovu chorobu.

Vedle těchto zákeřných nemocí ale mnohé z nás trápí také méně závažné a zjevné zdravotní komplikace, jenž často nevíme, čím jsou způsobeny, ale znepříjemňují nám život. Víte, kde mohou mít tyto více i méně závažné zdravotní problémy svůj původ? Mnohdy je to právě kvůli překyselení organismu. Zjistěte, jak se projevuje a jak se ho zbavit!

Co je to překyselení organismu?

Naše tělo potřebuje pro své správné fungování udržovat tzv. acidobazickou rovnováhu (tedy rovnováhu kyselin a zásad v organismu). Tělo si kyselé látky vytváří samo. Během látkové výměny v organismu neustále vznikají kyseliny, jako močová, mléčná, uhličitá, octová nebo solná.

V těle mají svou funkci, avšak jejich přemíra může být velmi škodlivá. K tomu, aby mohlo tělo kyseliny účinně odbourávat a udržovat acidobazickou rovnováhu, potřebuje dostatek zásaditých látek. Na rozdíl od kyselin si ale organismus zásady vytvářet neumí a získává je prostřednictvím potravy.

Dlouho bylo popíráno, že se acidobazická rovnováha v těle může narušit a že může dojít k přebytku kyselin. Nové výzkumy ovšem dokládají, že v důsledku nezdravého životního stylu se v těle skutečně tvoří příliš mnoho kyselin. Mladý zdravý člověk je dokáže bez problému vyloučit močí, ovšem s rostoucím věkem výkonnost ledvin klesá a kyseliny se ukládají v tkáních a kostech.

bolest zad a ledvin

Ledviny vylučují kyseliny z našeho organismu, s věkem však jejich výkonnost klesá. Oslabení se projevuje i bolestmi zad.

Jak se projevuje překyselení organismu?

V počáteční fázi je překyselení organismu velmi nenápadné. Projevuje se nevysvětlitelnou únavou, sníženou výkonností, bolestmi hlavy, zad a kloubů, tlakem v žaludku, pálením žáhy či střevními potížemi. Může způsobovat ale také ekzémy, zhoršené hojení ran, paradontózu, pocit chladu v těle a mnoho dalšího.

Výrazné překyselení organismu podle odborníků může být příčinou i závažnějších zdravotních problémů. Je spojováno zejména s civilizačními chorobami jako obezita, různá kardiovaskulární onemocnění nebo rakovina. Ta ke svému šíření totiž potřebuje právě kyselé prostředí.

POZOR! Přemíra kyselin v těle ničí minerály, které jsou životně důležité!

Jak změřit vlastní překyselení?

Překyselení se může projevovat rozmanitými způsoby. Zjistit, zda máte překyselený organismus i vy však můžete poměrně snadno. Stačí ponořit do ranní moči lakmusový papírek.

Hodnota pH moči se obvykle pohybuje v rozmezí 5 – 7. Hodnoty pod 5 signalizují překyselení a nahromaděné škodlivé látky v těle. I při nepatrném překyselení bychom měli zbystřit, může snadno přerůst v akutní, které způsobuje závažné zdravotní problémy.

Co způsobuje překyselení?

Překyselení je způsobeno především špatnou životosprávou. Málo spánku, málo pohybu, stres, znečištěné okolí a nezdravý jídelníček – to jsou základní faktory pro překyselení organismu.

Nejvíce má na něj však vliv právě jídelníček. Nejde jen o chemické konzervační látky, barviva, umělá sladidla či jiné všeobecně známé nezdravé potraviny, které tělu v tomto ohledu škodí. Kyselinotvorných potravin je poměrně mnoho a v jejich případě se nedá řídit chutí. Např. takový citrón sice má velmi kyselou chuť, ale je zásadotvorný.

Kyselinotvorné potraviny

Především jde o:

  • maso, vejce a živočišné tuky
  • mléčné produkty (výjma kefíru)
  • obiloviny
  • alkohol a kávu
  • rafinovaný cukr
  • hrách, čočku
  • čokoládu
  • vlašské ořechy

Tyto potraviny podporují v těle kyselé prostředí a při konzumaci ve vysoké míře způsobují zdravotní problémy. Není nutné se jim zcela vyhýbat, měli bychom je však konzumovat uvážlivě a v případě, že máme zdravotní problémy, o kterých bylo napsáno výše, si je dopřát jen výjimečně, i když ideálně bychom je měli vyřadit úplně.

alkohol, tabák a káva jsou kyselinotvorné

Alkohol a káva přispívají k překyselení organismu a neměly by vůbec patřit do zdravého jídelníčku

Potraviny pro optimalizaci acidobázické rovnováhy

Potravin, které pomáhají udržovat v těle mírně zásadité prostředí, je spoustu. Jedná se o téměř veškeré rostlinné potraviny vyjma některých obilovin a luštěnin. Máte-li podezření, že trpíte překyselením organismu, nebo chcete-li mu předcházet, do svého jídelníčku byste určitě měli zařadit:

  • syrové ovoce a zeleninu
  • brambory
  • naklíčená semena
  • sóju
  • bílé fazole
  • lískové ořechy
  • slunečnicová semena
  • bylinné čaje
  • mák
  • koření a bylinky
  • některé obiloviny – celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, žitný chléb,  jáhly, kuskus, kroupy, krupici
  • některé maso – hovězí filet, husí prsa, krůtí maso, platýs, slepice, srnčí kýta, telecí filé, telecí stehno, ústřice

Všechny tyto potraviny napomáhají obnovit acidobazickou rovnováhu našeho organismu. Vedle nich jsou zde také potraviny neutrální, mezi ně řadíme kefír, rostlinné tuky a včelí med.

Překyselení je způsobeno také vnějšími vlivy a pomoci nám můžou bylinky. Podívejte se na videorozhovor s bylinkářkou Hankou Parmovou, která vše přehledně vysvětluje.

Prevence proti překyselení organismu

Aby bylo naše tělo schopné neutralizovat přebytečné kyseliny a vylučovat je z těla ven, je nutné dodržovat nejen správný jídelníček, ale také celkovou životosprávu. Dostatek spánku a pohybu pomůže nastartovat organismus a procesy nutné pro jeho správné fungování. Velmi důležitý je i pitný režim, bez kterého nemá tělo přebytečné kyseliny jak ředit.

Toto jsou základní pravidla pro nastolení a udržení acidobazické rovnováhy organismu. Překyselení se neléčí žádnými chemickými léky, můžeme si ale pomoci alternativními přírodními doplňky stravy.

Jedním z nejúčinnějších je zelený ječmen, přesněji šťáva lisovaná z výhonků mladého ječmene. Navrací tělu mírně zásadité prostředí a odstraňuje příznaky překyselení. Napravuje trávení poškozené přemírou kyselin a dodává tělu spoustu vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Jedna sklenice denně navrátí tělu vitalitu a posílí imunitní systém.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobné účinky zeleného ječmene na organismus. Velkou dávku zeleného ječmene najdete i v BIO směsi zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS. 

zelený ječmen

Proti překyselení pomáhá zelený ječmen

Překyselení organismu se dá vyhnout!

Sport, zdravá strava a hlavně zařadit potraviny se zásaditým účinkem. Omezit to, co tělu škodí. Pokud se neumíte vzdát oblíbených laskomin, zkuste najít jejich zdravější náhrady.

Pamatujte, že není těžké změnit životosprávu a stravování. Chce to pouze pevnou vůli a jde to samo! Fandíme vám!

DÁLE ČTĚTE: 10 tipů na změnu životosprávy k vašemu zdravějšímu já. 

 

autor

    Veronika Maleňáková

    O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Dráždivý tračník – palčivé projevy, babské rady a zkušenosti s léčbou

    18.09.2019

    3 až 20 % Američanů zažije symptomy syndromu dráždivého tračníku (IBS). Jen polovina z nich vyhledá lékařskou pomoc. Avšak správná diagnostika od lékaře je pro správnou léčbu i úlevu klíčová. Lék proti IBS neexistuje. S pomocí doktora to však zvládnout lze. Dráždivý tračník patří mezi nejčastější onemocnění trávicí trubice. Stav postihuje více žen než mužů. […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Vyčerpání organismu – kdy jde pouze o chvilkovou slabost a kdy o nebezpečnou tetanii?

    28.08.2019

    V dnešním článku zjistíte, zda jste jednoduše jen nevyspaní, ve stresu, dehydratovaní, nebo se o vás pokouší těžší problém – velice těžké vyčerpání organismu neboli tetanie. Únava je přirozeným signálem organismu k odpočinku, stejně jako hlad k doplnění energie. Z běžné únavy nebo stresu stačí dobře se vyspat. Při dlouhodobém vypětí a přepínání se však […]

    Číst celej článek

    Letní únava a 10 triků, jak na ni lehce vyzrát

    21.08.2019

    Po dovolené se vám nedaří zařadit do pracovního procesu, připadáte si snad ještě unavenější než tehdy, když jste přemýšleli že vás zmáhá jarní únava. A to jste tolik doufali, že vám baterky dobijí teplé sluneční paprsky.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Spirulina na hubnutí působí velice intenzivně, potvrzují vědci

    14.08.2019

    Výsledky randomizované klinické studie z Mexika ukazují, že suplementace modrozelené sinice spiruliny může zlepšit účinek cvičení na tělesné složení i kardiorespirační schopnost.

    Číst celej článek

    Jak se v létě nenachladit? 10 tipů, abyste si léto užili zdraví, vitální a naplno

    07.08.2019

    Léto je nejoblíbenějším obdobím, na který se většina lidí čeká celý rok. Ať už jste školák a nemůžete se dočkat zaslouženého prázdninového odpočinku od lavice a táborového dobrodružství, mladý dospělý toužící odvázat se na festivalu nebo trochu starší těšící se na vychlazené pivko u vody, exotickou dovolenou nebo třeba první hříbky v lese a dlouhé […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    MIKROBIOM může za kila navíc, zubní kazy i slabou imunitu. Jak mikrobiom vyléčit a sebe taky?

    24.07.2019

    Lidé mají 20 000-25 000 párů genů. V těle ale máte něco, co má genů 100 000x více. Mikrobi s vámi žijí v symbióze, na vašem těle i uvnitř něj. Když mají více genetické informace než vy sami, nejspíš vás také hodně ovlivňují. Teoreticky vlastně nejsme lidé, ale mikrobi 🙂 Mikrobi jsou taková malá “zvířátka” […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Houba reishi má příznivý vliv na střevní bakterie u myší, potvrzují vědci

    11.07.2019

    Kdo houbu denně sní, k tomu lékař nechodí. Vědci tvrdí, že účinné látky asijské houby mohou bakterie ve vašem břichu změnit k lepšímu. Změnou střevních bakterií houba reishi (Ganoderma lucidum) brání a zamezuje symptomům obezity u myší – včetně zvyšování tělesné hmotnosti a inzulínové rezistence.

    Číst celej článek

    Detoxikace plic vám prodlouží život. Jak plíce vyčistit a už nikdy nesáhnout po cigaretě?

    04.07.2019

    Konečně jste udělali ten velký krok správným směrem – rozhodli jste se přestat kouřit a zahodili jste svou poslední cigaretu. Tím to však ještě nekončí a k vítězství v podobě zdravého těla a čistých plic je ještě daleko. Poradíme vám, jak plíce zanesené od kouření vyčistit a co všechno vás ještě může čekat v cestě za zdravými plícemi.

    Číst celej článek

    Pomozte Vláďovi a jeho rodině. Každá koruna se počítá

    25.06.2019

    Dvaačtyřicetiletý Vladimír Mikuláš je hrdý tatínek 4 letých dvojčat Samuela a Gabriela a manžel úžasné Denisy. Když před 2 roky s Denisou plánovali svatbu, diagnostikovali mu zákeřnou nevyléčitelnou nemoc amyotrofickou laterální sklerózu (ALS) neboli Lou Gehrigovu nemoc.

    Číst celej článek

    10 mýtů o “zdravé” snídani aneb proč jsou instagramové snídaně blbost

    25.06.2019

    Ráno při snídani zapnete Instagram, chleba se sýrem v druhé ruce, slintáte nad nádhernými snídaněmi ostatních. Macaté toasty natřískané slaninkou a majonézou, nutella vyvěrající z croissaintu, mrakodrap máslem pořádně promaštěných tlustých palačinek s řádně naloženou vrstvou karamelu a marmelády, pudinkové koblížky. K tomu jahodové latte a muffin ze Starbucks jako sladká tečka.

    Číst celej článek