Překyselení organismu – riziko moderní stravy?

Žijeme v době, kdy moderní lékařství téměř vymýtilo mnoho závažných chorob. Objevují se však jiné, nové zdravotní problémy, které jsou způsobené právě moderním způsobem života. Takovéto nemoci nazýváme civilizační choroby a řadíme mezi ně např. obezitu, cukrovku, rakovinu, infarkt, mozkovou cévní příhodu nebo i Alzheimerovu chorobu.

Žijeme v době, kdy moderní lékařství téměř vymýtilo mnoho závažných chorob. Objevují se však jiné, nové zdravotní problémy, které jsou způsobené právě moderním způsobem života. Takovéto nemoci nazýváme civilizační choroby a řadíme mezi ně např. obezitu, cukrovku, rakovinu, infarkt, mozkovou cévní příhodu nebo i Alzheimerovu chorobu.

Vedle těchto zákeřných nemocí ale mnohé z nás trápí také méně závažné a zjevné zdravotní komplikace, jenž často nevíme, čím jsou způsobeny, ale znepříjemňují nám život. Víte, kde mohou mít tyto více i méně závažné zdravotní problémy svůj původ? Mnohdy je to právě kvůli překyselení organismu. Zjistěte, jak se projevuje a jak se ho zbavit!

Co je to překyselení organismu?

Naše tělo potřebuje pro své správné fungování udržovat tzv. acidobazickou rovnováhu (tedy rovnováhu kyselin a zásad v organismu). Tělo si kyselé látky vytváří samo. Během látkové výměny v organismu neustále vznikají kyseliny, jako močová, mléčná, uhličitá, octová nebo solná.

V těle mají svou funkci, avšak jejich přemíra může být velmi škodlivá. K tomu, aby mohlo tělo kyseliny účinně odbourávat a udržovat acidobazickou rovnováhu, potřebuje dostatek zásaditých látek. Na rozdíl od kyselin si ale organismus zásady vytvářet neumí a získává je prostřednictvím potravy.

Dlouho bylo popíráno, že se acidobazická rovnováha v těle může narušit a že může dojít k přebytku kyselin. Nové výzkumy ovšem dokládají, že v důsledku nezdravého životního stylu se v těle skutečně tvoří příliš mnoho kyselin. Mladý zdravý člověk je dokáže bez problému vyloučit močí, ovšem s rostoucím věkem výkonnost ledvin klesá a kyseliny se ukládají v tkáních a kostech.

bolest zad a ledvin

Ledviny vylučují kyseliny z našeho organismu, s věkem však jejich výkonnost klesá. Oslabení se projevuje i bolestmi zad.

Jak se projevuje překyselení organismu?

V počáteční fázi je překyselení organismu velmi nenápadné. Projevuje se nevysvětlitelnou únavou, sníženou výkonností, bolestmi hlavy, zad a kloubů, tlakem v žaludku, pálením žáhy či střevními potížemi. Může způsobovat ale také ekzémy, zhoršené hojení ran, paradontózu, pocit chladu v těle a mnoho dalšího.

Výrazné překyselení organismu podle odborníků může být příčinou i závažnějších zdravotních problémů. Je spojováno zejména s civilizačními chorobami jako obezita, různá kardiovaskulární onemocnění nebo rakovina. Ta ke svému šíření totiž potřebuje právě kyselé prostředí.

POZOR! Přemíra kyselin v těle ničí minerály, které jsou životně důležité!

Jak změřit vlastní překyselení?

Překyselení se může projevovat rozmanitými způsoby. Zjistit, zda máte překyselený organismus i vy však můžete poměrně snadno. Stačí ponořit do ranní moči lakmusový papírek.

Hodnota pH moči se obvykle pohybuje v rozmezí 5 – 7. Hodnoty pod 5 signalizují překyselení a nahromaděné škodlivé látky v těle. I při nepatrném překyselení bychom měli zbystřit, může snadno přerůst v akutní, které způsobuje závažné zdravotní problémy.

Co způsobuje překyselení?

Překyselení je způsobeno především špatnou životosprávou. Málo spánku, málo pohybu, stres, znečištěné okolí a nezdravý jídelníček – to jsou základní faktory pro překyselení organismu.

Nejvíce má na něj však vliv právě jídelníček. Nejde jen o chemické konzervační látky, barviva, umělá sladidla či jiné všeobecně známé nezdravé potraviny, které tělu v tomto ohledu škodí. Kyselinotvorných potravin je poměrně mnoho a v jejich případě se nedá řídit chutí. Např. takový citrón sice má velmi kyselou chuť, ale je zásadotvorný.

Kyselinotvorné potraviny

Především jde o:

  • maso, vejce a živočišné tuky
  • mléčné produkty (výjma kefíru)
  • obiloviny
  • alkohol a kávu
  • rafinovaný cukr
  • hrách, čočku
  • čokoládu
  • vlašské ořechy

Tyto potraviny podporují v těle kyselé prostředí a při konzumaci ve vysoké míře způsobují zdravotní problémy. Není nutné se jim zcela vyhýbat, měli bychom je však konzumovat uvážlivě a v případě, že máme zdravotní problémy, o kterých bylo napsáno výše, si je dopřát jen výjimečně, i když ideálně bychom je měli vyřadit úplně.

alkohol, tabák a káva jsou kyselinotvorné

Alkohol a káva přispívají k překyselení organismu a neměly by vůbec patřit do zdravého jídelníčku

Potraviny pro optimalizaci acidobázické rovnováhy

Potravin, které pomáhají udržovat v těle mírně zásadité prostředí, je spoustu. Jedná se o téměř veškeré rostlinné potraviny vyjma některých obilovin a luštěnin. Máte-li podezření, že trpíte překyselením organismu, nebo chcete-li mu předcházet, do svého jídelníčku byste určitě měli zařadit:

  • syrové ovoce a zeleninu
  • brambory
  • naklíčená semena
  • sóju
  • bílé fazole
  • lískové ořechy
  • slunečnicová semena
  • bylinné čaje
  • mák
  • koření a bylinky
  • některé obiloviny – celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, žitný chléb,  jáhly, kuskus, kroupy, krupici
  • některé maso – hovězí filet, husí prsa, krůtí maso, platýs, slepice, srnčí kýta, telecí filé, telecí stehno, ústřice

Všechny tyto potraviny napomáhají obnovit acidobazickou rovnováhu našeho organismu. Vedle nich jsou zde také potraviny neutrální, mezi ně řadíme kefír, rostlinné tuky a včelí med.

Překyselení je způsobeno také vnějšími vlivy a pomoci nám můžou bylinky. Podívejte se na videorozhovor s bylinkářkou Hankou Parmovou, která vše přehledně vysvětluje.

Prevence proti překyselení organismu

Aby bylo naše tělo schopné neutralizovat přebytečné kyseliny a vylučovat je z těla ven, je nutné dodržovat nejen správný jídelníček, ale také celkovou životosprávu. Dostatek spánku a pohybu pomůže nastartovat organismus a procesy nutné pro jeho správné fungování. Velmi důležitý je i pitný režim, bez kterého nemá tělo přebytečné kyseliny jak ředit.

Toto jsou základní pravidla pro nastolení a udržení acidobazické rovnováhy organismu. Překyselení se neléčí žádnými chemickými léky, můžeme si ale pomoci alternativními přírodními doplňky stravy.

Jedním z nejúčinnějších je zelený ječmen, přesněji šťáva lisovaná z výhonků mladého ječmene. Navrací tělu mírně zásadité prostředí a odstraňuje příznaky překyselení. Napravuje trávení poškozené přemírou kyselin a dodává tělu spoustu vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Jedna sklenice denně navrátí tělu vitalitu a posílí imunitní systém.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobné účinky zeleného ječmene na organismus. Velkou dávku zeleného ječmene najdete i v BIO směsi zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS. 

zelený ječmen

Proti překyselení pomáhá zelený ječmen

Překyselení organismu se dá vyhnout!

Sport, zdravá strava a hlavně zařadit potraviny se zásaditým účinkem. Omezit to, co tělu škodí. Pokud se neumíte vzdát oblíbených laskomin, zkuste najít jejich zdravější náhrady.

Pamatujte, že není těžké změnit životosprávu a stravování. Chce to pouze pevnou vůli a jde to samo! Fandíme vám!

DÁLE ČTĚTE: 10 tipů na změnu životosprávy k vašemu zdravějšímu já. 

 

autor

Veronika Maleňáková

O zdravý životní styl se zajímám již pěknou řadu let a moje domácí knihovna přetéká literaturou na toto téma. Díky tomu jsem se dostala k týmu Blendea. Zdravý životní styl je stále můj velký koníček, i když nyní se mu věnuji více prakticky :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Kelp (Ascophyllum nodosum), štítná žláza, správný vývoj dítěte a další vědecky potvrzené zdravotní účinky

31.01.2023

Kelp je výživná mořská řasa s výrazným vlivem na funkce a kondici štítné žlázy. Má vysoký obsah jódu, který štítná žláza rovněž potřebuje pro správné fungování. Kelp pro vás nově vyrábíme v kapslích Blendea pro každodenní užívání. V článku proto vysvětlím zdravotní účinky kelpu a odkážu na odborné a vědecké zdroje, které tyto účinky potvrzují.

Číst celý článek

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) jako „nejlepší přítel žen“: Vědecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví (menstruační komfort a menopauza)

25.01.2023

Kontryhel obecný extrahujeme a zpracováváme jako tradiční léčivou bylinu do olejových kapek s MCT olejem pod značkou Blendea. Ač je kontryhel prospěšný i pro zdraví muže, v článku představím hlavně vedecky potvrzené účinky na ženské intimní zdraví. Významná je pomoc s bolestivou menstruací, nadměrným krvácením a podpora menopauzálního komfortu. Pokud si kapky objednáte, do 2 […]

Číst celý článek

Holistický detox: Zdravý a účinný postup očisty

06.01.2023

Holistický přístup k životu je čím dál oblíbenější. Stále více a více lidí si uvědomuje, že síla přírody je daleko mocnější než všechny možné léky a praktiky, které nám nabízí klasické zdravotnictví. Možná je právě tato cesta tou vhodnou variantou, jak začít znovu a provést tolik potřebný detox těla i mysli. Očistit se od škodlivých […]

Číst celý článek

Ženšen pravý (Panax ginseng, Všehoj ženšenový): Vědecky podložené pozitivní účinky, vedlejší účinky a dávkování

16.11.2022

Ženšen pravý je vytrvalá rostlina s původem v Asii. Roste i v Rusku a Americe. Za nejučinnější se považuje ženšen s původem v Koreji. Pro lidské zdraví je důležitý ženšenový kořen, který obsahuje cenné ginsenosidy. Prohledal jsem odborné zdroje, abych vám představil všechny vědecky potvrzené zdravotní účinky pravého ženšenu. Kapsle se sušeným kořenem ženšenu vyrábíme […]

Číst celý článek

Nootropika podpoří paměť, soustředění a funkce mozku. Které chytré drogy jsou nejsilnější?

27.10.2022

Nootropika neboli chytré drogy (anglicky smart drugs) jsou psychoaktivní látky příznivě ovlivňující funkce mozku, myšlení, paměť, bdělost, soustředění i motivaci a úroveň stresu. Zpomalují stárnutí mozku a zmírňují neurodegenerativní procesy, kvůli kterým ubývá mozkových buněk (neuronů). Určitě se nelekejte označení chytré drogy. Ty přírodní jsou legální a můžete je bez omezení normálně nakupovat a užívat. […]

Číst celý článek

Jak snížit cholesterol dlouhodobě i rychle? Co jíst a jak změnit životosprávu?

25.10.2022

Jak snížit cholesterol, když jej ve zdravé míře potřebujeme všichni? Již nepatrně zvýšená hladina začne pomalu ucpávat cévy. Jelikož se zvýšený cholesterol prakticky nijak citelně neprojevuje, vysoká hladina zvyšuje riziko infarktů a mrtvic. „Tradiční“ český jídelníček obsahuje velmi tučné a nevhodně upravené potraviny, které cholesterol zvyšují. Je chudý na zdravé rostlinné tuky, které hladinu dovedou […]

Číst celý článek

Jak mi funkční houby doslova změnily život (zkušenost mladé maminky Niky)

11.10.2022

Před pár lety jsem byla na nějakém mém pomyslném životním dně, kde se mi nedařilo a vše se mi hroutilo. Hodinu před státnicemi se se mnou po šesti letech rozešel přes sms bývalý přítel. Nejen že proběhl rozchod, ale ke státnicím jsem v tom stavu nedošla, a tak jsem se “nemohla” a hlavně nechtěla vracet […]

Číst celý článek

Třezalka tečkovaná – ta ti zvedne náladu ? (přírodní antidepresivum, rychlejší hojení ran, tlumení příznaků menopauzy)

27.09.2022

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je tradiční bylinka s původem v Evropě. Mezi Čechy je velmi oblíbená díky prospěšným zdravotním účinkům. Nejčastěji se konzumuje sušená ve formě třezalkového čaje. Za nejvýznamnější účinek lze považovat pomoc s depresemi a zhoršeným duševním stavem. Pro některé lidi ale není vhodná a nedoporučuje se kombinovat ji s některými léky. V […]

Číst celý článek

4 novinky v prodeji: Bylinné olejové kapky Blendea s MCT olejem. Jak je vyrábíme a jaké mají účinky?

12.09.2022

Neúnavně vyvíjíme nové produkty a na e-shop právě přidáváme 4 nové druhy bylinných kapek s MCT olejem. V článku vám chci představit olejové kapky, účinky jednotlivých extraktů a zároveň účinky kokosového MCT oleje. Všechny olejové kapky Blendea jsou určeny pro každodenní užívání a já již dnes věřím, že si je rychle oblíbíte 🙂

Číst celý článek

Jak snížit kortizol? Kromě redukce stresu jsou nezbytné zdravé návyky (11 tipů)

15.08.2022

Různým druhům stresu čelíme každý den všichni. Stres zvyšuje sekreci hormonu kortizolu, který sice potřebujeme, ale dlouhodobě vysoká hladina je škodlivá. Našim společným cílem je proto snížení hladiny kortizolu.

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.