• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte:

  • jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici,
  • jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu,
  • jaký je kompletní výživový profil aceroly,
  • jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.
acerola, plod

Acerola je ovoce s vysokým obsahem vitamínu C

acerola, ovoce
Ovocné plody aceroly mají velikost třešně nebo malého jablíčka

Malý stálezelený hustý keř nebo nízký strom acerola roste v teplých tropických oblastech Jižní a Střední Ameriky, Kalifornie, Texasu, Mexika, Karibiku a Floridy. Drobné jasně červené plody dorůstají do velikosti 1 až 3 centimetrů. Ovoce acerola roste v trsech po dvou nebo třech plodech a obsahuje tři trojúhelníková semena. Vzhledem aceroly připomínají třešně, pravou třešní však nejsou.

Acerola se kazí už 4 hodiny po sběru. Rychle kvasí, do 3 – 5 dnů ztrácí většinu živin a stává se nejedlou. Při zmrazení se uchovává dobře, ale často se rozpadá. Používá se tedy v sušené formě nejčastěji při výrobě prášku kapslí, tablet a čerstvá jako džemy, sirupy a džusy. Pokud nejsou přidány konzervanty, rychle se však kazí i acerolový džus.

Hledáte čistou acerolu v BIO kvalitě?

Pod značou Blednea pro vás vyrábíme kapsle s práškem z plodů aceroly přímo z Brazílie. Jedna kapsle obsahuje 700 miligramů sušeného ovoce, z toho 100 mg vitamínu C. Toto množství představuje 125 % doporučené denní dávky vitamínu C.

Klikněte na tlačítko a podívejte se na všechny účinky kapslí. Objednávku vám doručíme do 2 pracovních dnů. Ihned můžete těžit z prospěšných účinků čisté aceroly a vitamínu C v přirozené formě.

Důležité informace o ovoci acerola

  • Známá také jako: Malpígie lysá, acerola cherry, Barbados cherry, West Indian Cherry, třešeň acerola, acerola berry, wild crepe myrtle, Malpighia glabra, Malpighia punicifolia, Malpighia emarginata, seriz, barbadoská třešeň
  • Krajina původu: rovníková oblast – Jižní a Střední Amerika, Kalifornie, Texas, Mexiko, Karibik, Florida, Portoriko, Dominikánská republika, Haiti, Brazílie, Indie, Kanárské ostrovy, Ghana, Etiopie, Šrí Lanka, Havaj, Austrálie
  • Prodává se ve formě: tablety, kapsle, prášek, džem, sirup, džus, vařená, pečená, mražená, žvýkací tablety, tinktura, polevy dortů, pudink, zmrzlina, ovocné saláty a poháry, želé, víno
  • Dostupnost v ČR a SR – ano ve zpracované formě, čerstvou acerolu u nás prakticky nelze sehnat
acerola, mapa oblastí pěstování
Acerola se nejčastěji pěstuje v teplých oblastech rovníku

Fakta o acerole

Věděli jste, že …

  • Acerola má příjemnou chuť. Je kyselá, voňavá, nasládlá a trochu svíravá.
  • Používá se v moderní i lidové medicíně. Tradičně se používá při problémech s játry, průjmech, úplavici a k prevenci kašle, chřipky a nachlazení.
  • Podle U.S. department of Agriculture acerola obsahuje mnohem více vitamínu C než jiné potraviny (podobně jako camu camu). Podle jiné studie acerolu co do obsahu vitamínu C překonají jen šípky.
acerola, plod
Slupka zralé aceroly je zářivě šarlatově červená. 
  • Čerstvý acerolový džus obsahuje 13x více vitamínu C než stejné množství džusu pomerančového. Některé odborné zdroje uvádí, že 180 ml sklenice acerolového džusu obsahuje stejné množství vitamínu C jako 14 litrů džusu pomerančového.
  • Nezralá zelená acerola vitamínu C obsahuje pravděpodobně ještě 2x víc.
  • Kůra malpígie se někdy používá k čištění kůží.
  • Článek publikovaný roku 2009 v Journal of Food Composition and Analysis uvádí, že acerolový džus obsahuje mnohem méně antioxidantů flavonoidů než syrová acerola.

VÍTE, ŽE z aceroly se vyrábí také víno, které si uchovává až 60 % původního obsahu vitamínu C?

Předpokládané účinky aceroly

Acerola se jako doplněk stravy užívá zejména pro svůj extrémně vysoký obsah vitamínu C.

Vitamín C (neboli kyselina askorbová) se podílí na vstřebávání a využití kolagenu v organismu, chrání sliznice a je prevencí kurdějů. Důležitý je také pro kalcifikaci zubů a kostí, správnou funkci imunitního systému, hojení ran, tvorbu hemoglobinu, růst a další metabolické funkce. Pomáhá tělu bojovat s infekcemi, viry a možná i rakovinou. Jedna studie ukázala, že acerola bohatá na antioxidanty a vitamín C může pomoci zastavit růst rakoviny tlustého střeva.

O acerole existuje spousta tvrzení, ne všechny jsou však podpořeny vědeckými výzkumy. Pro objektivní posouzení vlivu aceroly na lidské zdraví je potřeba více studií a výzkumů.

acerola, obsah vitamínu C
Nezralé zelené plody aceroly obsahují až 2x více vitamínu C než po dozrání

Acerola může být potencionálně účinná:

  • pomoc a prevence nachlazení i chřipky, otoků krku, krvácení sítnice, zubních kazů, infekce dásní, senné rýmy a poruch využití kolagenu
  • antioxidant (chrání buňky před poskozením a zrychluje jejich obnovu)
  • antimikrobiální ústní voda (čistí ústní dutinu od mikrobů)
  • antidepresivum (navozuje dobrou náladu a zlepšuje duševní stav)
  • antimykotikum (chrání před plísněmi a houbovitými onemocněními)
  • diuretikum (podporuje močení)
  • prevence poškození volnými radikály a prevece některých onemocnění díky vysokému obsahu antioxidantů vitamínu C a A
  • prevence onemocnění srdce, kornatění cév a krevních sraženin
  • proti průjmu a úplavici
  • pro zlepšení pokožky, sliznic a vlasů
  • pro zvyšování imunity a sportovní vytrvalosti
  • díky svým stahujícím vlastnostem při kožních skvrnách, podpoře pružnosti pokožky i trávení

Acerola patří mezi nejbohatší zdroje vitamínu C

Vyšší dávky vitamínu C mohou urychlovat tvorbu proteinu zpomalujícího množení virů (interferon), posílit imunitní systém i zastavit růst nádorových buněk.

acerola na stromě
Dužina aceroly je sladkokyselá a šťavnatá

Acerola v kuchyni

Acerola může být součástí například nápojů, dezertů, dortových polev, zmrzlin, pudinků, ovocných salátů a pohárů, želé a džemů. Vyrábí se z ní také víno.

Nutriční výživové hodnoty aceroly

Za nejvýznamnější považujeme velmi vysoký obsah vitamínu C. Acerolou a pomocí výrobků z ní lze velmi pohodlně a přirozeně nahradit výrobky se syntetickým vitamínem C, který není pro organismus v přirozené formě.

100 g syrové aceroly obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční hodnoty:Vitamíny:Minerály:
sacharidy – 88 % – 7,7 g – 3 % DDDvitamín A – 767 IU – 15 % DDDvápník – 12 mg – 1 % DDD
vláknina – 1,1 g – 4 % DDDvitamín C – 1677 mg – 2796 % DDDželezo – 0,2 mg – 1 % DDD
tuky – 8 % – 0,3 g – 0% DDDvitamín B1 (thiamin) – 0 g – 1 % DDDhořčík – 18 mg – 5 % DDD
omega-3 mastné kyseliny – 44 mgvitamín B3 (niacin) – 0,4 mg – 2 % DDDfosfor – 11 mg – 1 % DDD
omega-6 mastné kyseliny – 46 mgvitamín B9 (folát, kyselina listová) – 14 mcg – 3 % DDDfosfor – 11 mg – 1 % DDD
bílkoviny – 4 % – 0,4 g – 1 % DDDvitamín B5 (kyselina pantothenová) – 0,3 mg – 3 % DDDdraslík – 146 mg – 4 % DDD
32 kalorií – 134 kJ – 2 % DDDzinek – 0,1 mg – 1 % DDD
voda – 91,4 gměď – 0,1 mg – 4 % DDD
popel – 0,2 gselen – 0,6 mcg – 1 % DDD
Tabulka výživových hodnot plodů aceroly

Pokud se zajímáte o acerolu pro vysoký obsahu vitamínu C, jedna acerolová kapsle Blendea obsahuje 100 mg, a tedy 125 % denní doporučené dávky.

Acerola v kapslích Blendea má původ v Brazílii a splňuje přísné požadavky na BIO produkt.

Užívání aceroly

Acerolu můžete jíst syrovou i ji použít při pečení a vaření. Acerolu v Česku pravděpodobně čerstvou neseženete. Protože rychle podléhá zkáze, prodává se u nás ve formě džusů či doplňků stravy. Narazit můžete i na mraženou acerolu, která se nejčastěji používá při výrobě smoothies.

Velké oblibě se těší acerola ve formě sušeného prášku. Vyrábí se z dehydratovaného acerolového džusu. Prášek se přidává například do nápojů, džusů a smoothies.

acerola
Syrovou acerolu koupíte pravděpodobně pouze v oblastech, kde se i pěstuje

Dávkování aceroly

Žádný klinický výzkum bezpečnou doporučenou denní dávku aceroly zatím nepotvrdil. Protože acerola obsahuje zejména vitamín C, je při jejím užívání obecně odkazováno na jeho doporučené denní dávky.

Office of Dietary supplements doporučuje nekonzumovat více než 2000 mg (2 g) vitamínu C denně. Doporučená denní dávka vitamínu C je 90 mg pro muže, 75 mg pro ženy. Těhotné ženy potřebují 85 mg denně, kojící 120 mg a kuřáci cigaret + 35 mg denně.

Vždy důsledně dodržuje pokyny uvedené na příbalových letácích konkrétních výrobků.

Nežádoucí a vedlejší účinky aceroly

Acerola je díky vysokému obsahu vitamínu C silným antioxidantem. Má však i podobné nežádoucí účinky jako tento důležitý vitamín.

MedlinePlus varuje, že při pití acerolového džusu v kombinaci se suplementací vitamínu C hrozí předávkování. Podle Office of Dietary Supplements k vedlejším účinkům předávkování vitamínem C patří zažívací problémy – průjem, nevolnost, závratě, mdloby, časté močení, bolest hlavy, migréna, zvracení a trávicí křeče.

Tyto vedlejší účinky hrozí při užívání více než 2 g vitamínu C denně (v některých případech už při 1 g, a tedy 1000 mg denně). Objevit se může také zvýšená ospalost či nespavost.

strom acerola
Ovoce acerola může mít spoustu zdravotních benefitů, ale i rizik kvůli zvýšenému obsahu vitamínu C

Dlouhodobá nadměrná suplementace vitamínu C může způsobit problémy s ledvinami (symptomem může být bolest zad ve spodní části), zvýšit absorpci železa (což může u vzácné choroby hemochromatózy vést k otravě železem) a způsobit hemolýzu (což může vést k anémii). Při sběru aceroly se může objevit kontaktní dermatitida, a tedy kožní alergická reakce.

„V minulosti se zkoušelo podávání vysokých dávek až několika set miligramů vitaminu C denně, ale nepotvrdil se pozitivní účinek na lidské zdraví, naopak existuje riziko poškození ledvin,“

vysvětluje PharmDr. Lenka Zemanová z Alphega lékárny U Svatého Mikuláše v Lounech

Kdo by acerolu užívat neměl a pro koho není vhodná?

Acerola je ovoce, takže se u lidí může objevit alergie jako na kterékoliv jiné ovoce. Kvůli obsahu vitamínu C může dojít k předávkování, které se projeví nevolností.

Těhotné, kojící ženy a acerola

O bezpečnosti užívání aceroly během kojení a těhotenství neexistuje dostatek spolehlivých důkazů. Pokud jste těhotná nebo kojíte, užívání aceroly se raději vyhněte a stejně tak nadměrným dávkám vitamínu C.

Pacienti s dnou a acerola

Vitamín C obsažený v acerole může zvýšit hladinu kyseliny močové a tím zhoršit i onemocnění dnou.

Lidé náchylní k močovým kamenům a acerola

Velké dávky aceroly mohou být kvůli vysokému obsahu vitamínu C rizikem vzniku ledvinových kamenů.

„Nejasnost panuje i kolem vitaminu C, kterému věří lékaři i pacienti. Jeho přijímání ve formě doplňků ale také bývá zpochybňováno a dokonce jsou známy nežádoucí zdravotní komplikace, které hrozí při konzumaci vysokých dávek vitaminu C. Jmenovat se z nich dá například vznik ledvinových kamenů,“

upozorňuje Předseda Mladých praktiků a praktický lékař MUDr. Norbert Král

Se kterými léky acerolu neužívat?

Pokud pravidelně užíváte nějaké léky nebo doplňky stravy, konzultujte konzumaci aceroly nejdříve s vaším lékařem. Vliv může mít především na antikoncepční pilulky a další hormonální léky obsahující estrogen. Užívání aceroly může snižovat hladinu léku fluphenazine v krvi i antikoagulační aktivitu warfarinu.

VIDEO: Přirozené pěstování aceroly

Acerola a často kladené dotazy FAQ

Co je to acerola?

Acerola je drobný ovocný plod nízkého keře nebo stromku Malpígie lysé, který roste v rovníkové oblasti.

Jaké jsou hlavní prospěšné účinky aceroly?

Je výborným zdrojem přírodního vitamínu C, díky čemu je vhodná pro lidi s jeho nedostatkem. Posiluje imunitní systém a působí jako prevence nemocí srdce, proti kornatění cév a vzniku krevních sraženin. Snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Je acerola superpotravina?

Ano a to díky obsahu vitamínu C, kterého obsahuje více, než kterákoliv jiná potravina. Čerstvý plod obsahuje 1000 až 4500 miligramů Céčka na 100 g ovoce.

Je acerola dobrá pro zdraví vlasů a pokožky?

Ano, protože podporuje vstřebávání a správné využití kolagenu nezbytného pro růst a kvalitu vlasů a pevnost a pružnost pokožky. Acerola tak pomáhá chránit vlasy před vypadáváním a pleť před tvorbou vrásek, čímž zpomaluje příznaky stárnutí.

Pomáhá acerola proti rakovině?

Acerola je potravina a rakovinu neléčí ani před ní člověka neochrání. Významně však snižuje riziko jejího rozvoje a zhoršování u lidí, kteří jsou na toto onemocnění náchylnější.

Mohu mít alergii na acerolu?

Alergie je poměrně vzácná, jelikož je ale acerola ovoce, může se objevit. V případě podráždění acerolu nekonzumujte.

Jak acerola vypadá?

Acerola je podobná naší české třešni nebo jablku. Je zářivě červená. Najdete v ní však 3 semena a má jinou chuť.

Kde koupím čerstvou acerolu?

Acerola se začne kazit už 4 hodiny po sběru, po 5 dnech se jíst nedá. Čerstvou ji seženete jedině v těch oblastech, kde se pěstuje.

Jak mám acerolu užívat?

Acerolu seženete nejčastěji jako sušený prášek z ovoce nebo v kapslích s obsahem prášku z ovoce. Samotný prášek přidávejte do džusů a smoothies, jogurtu nebo kaší. Kapsle s acerolou stačí pouze zapít čistou vodou.

Je acerola vhodná pro děti?

Děti mohou konzumovat čerstvou acerolu nebo potraviny s jejím přídavkem. Co se týče doplňků stravy z aceroly, děti do 15 let mohou užívat poloviční dávky a pro děti do 3 let nejsou vhodné žádné doplňky stravy.

Jak mám použít mraženou acerolu?

Mražená acerola je výborná například ve smoothies.

Jak acerola chutná?

Acerola je kyselkavá, sladká a mírně trpká.

Obsahuje nějaký plod ještě více vitamínu C než acerola?

Na vitamín C je bohatší třeba šípek.

Je na vitamín C bohatší zralá nebo nezralá acerola?

Nezralá acerola vitamínu C obsahuje až 2x více.

Obsahuje acerolové víno nějaký vitamín C?

Ano, acerolové víno si uchovává až 60 % původního vitamínu C.

Mohou acerolu konzumovat těhotné ženy?

Bezpečnost užívání aceroly během těhotenství není dostatečně prokázána. Pokud jste těhotná, její konzumaci byste se raději měla vyhnout.

Je acerola bezlepková?

Ano, acerola patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny.

Kolik vitamínu C je až moc?

Nežádoucí účinky se objevují po překročení 2 g vitamínu C denně. U citlivějších jedinců se mohou objevit už po 1 g.

Kde seženu tablety nebo kapsle s acerolou?

Kapsle se 100 % čistou brazilskou acerolou v BIO kvalitě pro vás vyrábíme pod značkou Blendea. Jedna kapsle obsahuje 700 mg acerolového prášku, ve kterém je 100 mg vitamínu C. Jedna kapsle tak doplní až 125 % denní doporučené dávky vitamínu C.

Lze acerolu pěstovat i v Česku?

Ano, pěstovaní je možné. V zahradnictví se ptejte na Malpígii. Plody aceroly, ze kterých byste získali semena, v Česku pravděpodobně neseženete. Sazeničku nebo semena seženete přes internet. Pěstování není náročné, ale acerola má ráda teplo a pravidelné zalévání. Roste poměrně rychle, takže se musí přesadit do většího květináče. Plody a první sklizeň očekávejte až po 3-4 letech.

Nezapomeňte, že acerolu z Brazílie v BIO kvalitě pro vás vyrábíme ve formě snadno polykatelných kapslí.

Klikněte na tlačítko a podívejte se na všechny účinky kapslí. Objednávku vám doručíme do 2 pracovních dnů. Ihned můžete těžit z prospěšných účinků čisté aceroly a vitamínu C v přirozené formě.

Použité odborné zdroje a studie aceroly

 
Další profily superpotravin: 
 
autor

Marta Svačinová

Psaní a přírodu jsem milovala vždy, k zájmu o aktivní zdravý styl života mě přivedlo až podlomené zdraví. Zjistila jsem, jaké zázraky se začnou dít, když tělu a duši namísto rozkazování začneme naslouchat. Nyní se snažím tyto 3 koníčky skloubit dohromady a zkušenosti s hledáním harmonie a spokojenosti sama se sebou předávat i mým čtenářům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 🥰

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek