Moringa BIO Organic kapsle máme právě v akci 2+1 balení zdarma

+420 608 255 816 Po - Pá: 09:00 - 18:00
  • Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte:

  • jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici,
  • jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu,
  • jaký je kompletní výživový profil aceroly,
  • jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.
acerola, plod

Acerola je ovoce s vysokým obsahem vitamínu C

acerola, ovoce
Ovocné plody aceroly mají velikost třešně nebo malého jablíčka

Malý stálezelený hustý keř nebo nízký strom acerola roste v teplých tropických oblastech Jižní a Střední Ameriky, Kalifornie, Texasu, Mexika, Karibiku a Floridy. Drobné jasně červené plody dorůstají do velikosti 1 až 3 centimetrů. Ovoce acerola roste v trsech po dvou nebo třech plodech a obsahuje tři trojúhelníková semena. Vzhledem aceroly připomínají třešně, pravou třešní však nejsou.

Acerola se kazí už 4 hodiny po sběru. Rychle kvasí, do 3 – 5 dnů ztrácí většinu živin a stává se nejedlou. Při zmrazení se uchovává dobře, ale často se rozpadá. Používá se tedy v sušené formě nejčastěji při výrobě prášku kapslí, tablet a čerstvá jako džemy, sirupy a džusy. Pokud nejsou přidány konzervanty, rychle se však kazí i acerolový džus.

Hledáte čistou acerolu v BIO kvalitě?

Pod značou Blednea pro vás vyrábíme kapsle s práškem z plodů aceroly přímo z Brazílie. Jedna kapsle obsahuje 700 miligramů sušeného ovoce, z toho 100 mg vitamínu C. Toto množství představuje 125 % doporučené denní dávky vitamínu C.

Klikněte na tlačítko a podívejte se na všechny účinky kapslí. Objednávku vám doručíme do 2 pracovních dnů. Ihned můžete těžit z prospěšných účinků čisté aceroly a vitamínu C v přirozené formě.

Důležité informace o ovoci acerola

  • Známá také jako: Malpígie lysá, acerola cherry, Barbados cherry, West Indian Cherry, třešeň acerola, acerola berry, wild crepe myrtle, Malpighia glabra, Malpighia punicifolia, Malpighia emarginata, seriz, barbadoská třešeň
  • Krajina původu: rovníková oblast – Jižní a Střední Amerika, Kalifornie, Texas, Mexiko, Karibik, Florida, Portoriko, Dominikánská republika, Haiti, Brazílie, Indie, Kanárské ostrovy, Ghana, Etiopie, Šrí Lanka, Havaj, Austrálie
  • Prodává se ve formě: tablety, kapsle, prášek, džem, sirup, džus, vařená, pečená, mražená, žvýkací tablety, tinktura, polevy dortů, pudink, zmrzlina, ovocné saláty a poháry, želé, víno
  • Dostupnost v ČR a SR – ano ve zpracované formě, čerstvou acerolu u nás prakticky nelze sehnat
acerola, mapa oblastí pěstování
Acerola se nejčastěji pěstuje v teplých oblastech rovníku

Fakta o acerole

Věděli jste, že …

  • Acerola má příjemnou chuť. Je kyselá, voňavá, nasládlá a trochu svíravá.
  • Používá se v moderní i lidové medicíně. Tradičně se používá při problémech s játry, průjmech, úplavici a k prevenci kašle, chřipky a nachlazení.
  • Podle U.S. department of Agriculture acerola obsahuje mnohem více vitamínu C než jiné potraviny (podobně jako camu camu). Podle jiné studie acerolu co do obsahu vitamínu C překonají jen šípky.
acerola, plod
Slupka zralé aceroly je zářivě šarlatově červená. 
  • Čerstvý acerolový džus obsahuje 13x více vitamínu C než stejné množství džusu pomerančového. Některé odborné zdroje uvádí, že 180 ml sklenice acerolového džusu obsahuje stejné množství vitamínu C jako 14 litrů džusu pomerančového.
  • Nezralá zelená acerola vitamínu C obsahuje pravděpodobně ještě 2x víc.
  • Kůra malpígie se někdy používá k čištění kůží.
  • Článek publikovaný roku 2009 v Journal of Food Composition and Analysis uvádí, že acerolový džus obsahuje mnohem méně antioxidantů flavonoidů než syrová acerola.

VÍTE, ŽE z aceroly se vyrábí také víno, které si uchovává až 60 % původního obsahu vitamínu C?

Předpokládané účinky aceroly

Acerola se jako doplněk stravy užívá zejména pro svůj extrémně vysoký obsah vitamínu C.

Vitamín C (neboli kyselina askorbová) se podílí na vstřebávání a využití kolagenu v organismu, chrání sliznice a je prevencí kurdějů. Důležitý je také pro kalcifikaci zubů a kostí, správnou funkci imunitního systému, hojení ran, tvorbu hemoglobinu, růst a další metabolické funkce. Pomáhá tělu bojovat s infekcemi, viry a možná i rakovinou. Jedna studie ukázala, že acerola bohatá na antioxidanty a vitamín C může pomoci zastavit růst rakoviny tlustého střeva.

O acerole existuje spousta tvrzení, ne všechny jsou však podpořeny vědeckými výzkumy. Pro objektivní posouzení vlivu aceroly na lidské zdraví je potřeba více studií a výzkumů.

acerola, obsah vitamínu C
Nezralé zelené plody aceroly obsahují až 2x více vitamínu C než po dozrání

Acerola může být potencionálně účinná:

  • pomoc a prevence nachlazení i chřipky, otoků krku, krvácení sítnice, zubních kazů, infekce dásní, senné rýmy a poruch využití kolagenu
  • antioxidant (chrání buňky před poskozením a zrychluje jejich obnovu)
  • antimikrobiální ústní voda (čistí ústní dutinu od mikrobů)
  • antidepresivum (navozuje dobrou náladu a zlepšuje duševní stav)
  • antimykotikum (chrání před plísněmi a houbovitými onemocněními)
  • diuretikum (podporuje močení)
  • prevence poškození volnými radikály a prevece některých onemocnění díky vysokému obsahu antioxidantů vitamínu C a A
  • prevence onemocnění srdce, kornatění cév a krevních sraženin
  • proti průjmu a úplavici
  • pro zlepšení pokožky, sliznic a vlasů
  • pro zvyšování imunity a sportovní vytrvalosti
  • díky svým stahujícím vlastnostem při kožních skvrnách, podpoře pružnosti pokožky i trávení

Acerola patří mezi nejbohatší zdroje vitamínu C

Vyšší dávky vitamínu C mohou urychlovat tvorbu proteinu zpomalujícího množení virů (interferon), posílit imunitní systém i zastavit růst nádorových buněk.

acerola na stromě
Dužina aceroly je sladkokyselá a šťavnatá

Acerola v kuchyni

Acerola může být součástí například nápojů, dezertů, dortových polev, zmrzlin, pudinků, ovocných salátů a pohárů, želé a džemů. Vyrábí se z ní také víno.

Nutriční výživové hodnoty aceroly

Za nejvýznamnější považujeme velmi vysoký obsah vitamínu C. Acerolou a pomocí výrobků z ní lze velmi pohodlně a přirozeně nahradit výrobky se syntetickým vitamínem C, který není pro organismus v přirozené formě.

100 g syrové aceroly obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční hodnoty:Vitamíny:Minerály:
sacharidy – 88 % – 7,7 g – 3 % DDDvitamín A – 767 IU – 15 % DDDvápník – 12 mg – 1 % DDD
vláknina – 1,1 g – 4 % DDDvitamín C – 1677 mg – 2796 % DDDželezo – 0,2 mg – 1 % DDD
tuky – 8 % – 0,3 g – 0% DDDvitamín B1 (thiamin) – 0 g – 1 % DDDhořčík – 18 mg – 5 % DDD
omega-3 mastné kyseliny – 44 mgvitamín B3 (niacin) – 0,4 mg – 2 % DDDfosfor – 11 mg – 1 % DDD
omega-6 mastné kyseliny – 46 mgvitamín B9 (folát, kyselina listová) – 14 mcg – 3 % DDDfosfor – 11 mg – 1 % DDD
bílkoviny – 4 % – 0,4 g – 1 % DDDvitamín B5 (kyselina pantothenová) – 0,3 mg – 3 % DDDdraslík – 146 mg – 4 % DDD
32 kalorií – 134 kJ – 2 % DDDzinek – 0,1 mg – 1 % DDD
voda – 91,4 gměď – 0,1 mg – 4 % DDD
popel – 0,2 gselen – 0,6 mcg – 1 % DDD
Tabulka výživových hodnot plodů aceroly

Pokud se zajímáte o acerolu pro vysoký obsahu vitamínu C, jedna acerolová kapsle Blendea obsahuje 100 mg, a tedy 125 % denní doporučené dávky.

Acerola v kapslích Blendea má původ v Brazílii a splňuje přísné požadavky na BIO produkt.

Užívání aceroly

Acerolu můžete jíst syrovou i ji použít při pečení a vaření. Acerolu v Česku pravděpodobně čerstvou neseženete. Protože rychle podléhá zkáze, prodává se u nás ve formě džusů či doplňků stravy. Narazit můžete i na mraženou acerolu, která se nejčastěji používá při výrobě smoothies.

Velké oblibě se těší acerola ve formě sušeného prášku. Vyrábí se z dehydratovaného acerolového džusu. Prášek se přidává například do nápojů, džusů a smoothies.

acerola
Syrovou acerolu koupíte pravděpodobně pouze v oblastech, kde se i pěstuje

Dávkování aceroly

Žádný klinický výzkum bezpečnou doporučenou denní dávku aceroly zatím nepotvrdil. Protože acerola obsahuje zejména vitamín C, je při jejím užívání obecně odkazováno na jeho doporučené denní dávky.

Office of Dietary supplements doporučuje nekonzumovat více než 2000 mg (2 g) vitamínu C denně. Doporučená denní dávka vitamínu C je 90 mg pro muže, 75 mg pro ženy. Těhotné ženy potřebují 85 mg denně, kojící 120 mg a kuřáci cigaret + 35 mg denně.

Vždy důsledně dodržuje pokyny uvedené na příbalových letácích konkrétních výrobků.

Nežádoucí a vedlejší účinky aceroly

Acerola je díky vysokému obsahu vitamínu C silným antioxidantem. Má však i podobné nežádoucí účinky jako tento důležitý vitamín.

MedlinePlus varuje, že při pití acerolového džusu v kombinaci se suplementací vitamínu C hrozí předávkování. Podle Office of Dietary Supplements k vedlejším účinkům předávkování vitamínem C patří zažívací problémy – průjem, nevolnost, závratě, mdloby, časté močení, bolest hlavy, migréna, zvracení a trávicí křeče.

Tyto vedlejší účinky hrozí při užívání více než 2 g vitamínu C denně (v některých případech už při 1 g, a tedy 1000 mg denně). Objevit se může také zvýšená ospalost či nespavost.

strom acerola
Ovoce acerola může mít spoustu zdravotních benefitů, ale i rizik kvůli zvýšenému obsahu vitamínu C

Dlouhodobá nadměrná suplementace vitamínu C může způsobit problémy s ledvinami (symptomem může být bolest zad ve spodní části), zvýšit absorpci železa (což může u vzácné choroby hemochromatózy vést k otravě železem) a způsobit hemolýzu (což může vést k anémii). Při sběru aceroly se může objevit kontaktní dermatitida, a tedy kožní alergická reakce.

„V minulosti se zkoušelo podávání vysokých dávek až několika set miligramů vitaminu C denně, ale nepotvrdil se pozitivní účinek na lidské zdraví, naopak existuje riziko poškození ledvin,“

vysvětluje PharmDr. Lenka Zemanová z Alphega lékárny U Svatého Mikuláše v Lounech

Kdo by acerolu užívat neměl a pro koho není vhodná?

Acerola je ovoce, takže se u lidí může objevit alergie jako na kterékoliv jiné ovoce. Kvůli obsahu vitamínu C může dojít k předávkování, které se projeví nevolností.

Těhotné, kojící ženy a acerola

O bezpečnosti užívání aceroly během kojení a těhotenství neexistuje dostatek spolehlivých důkazů. Pokud jste těhotná nebo kojíte, užívání aceroly se raději vyhněte a stejně tak nadměrným dávkám vitamínu C.

Pacienti s dnou a acerola

Vitamín C obsažený v acerole může zvýšit hladinu kyseliny močové a tím zhoršit i onemocnění dnou.

Lidé náchylní k močovým kamenům a acerola

Velké dávky aceroly mohou být kvůli vysokému obsahu vitamínu C rizikem vzniku ledvinových kamenů.

„Nejasnost panuje i kolem vitaminu C, kterému věří lékaři i pacienti. Jeho přijímání ve formě doplňků ale také bývá zpochybňováno a dokonce jsou známy nežádoucí zdravotní komplikace, které hrozí při konzumaci vysokých dávek vitaminu C. Jmenovat se z nich dá například vznik ledvinových kamenů,“

upozorňuje Předseda Mladých praktiků a praktický lékař MUDr. Norbert Král

Se kterými léky acerolu neužívat?

Pokud pravidelně užíváte nějaké léky nebo doplňky stravy, konzultujte konzumaci aceroly nejdříve s vaším lékařem. Vliv může mít především na antikoncepční pilulky a další hormonální léky obsahující estrogen. Užívání aceroly může snižovat hladinu léku fluphenazine v krvi i antikoagulační aktivitu warfarinu.

VIDEO: Přirozené pěstování aceroly

Acerola a často kladené dotazy FAQ

Co je to acerola?

Acerola je drobný ovocný plod nízkého keře nebo stromku Malpígie lysé, který roste v rovníkové oblasti.

Jaké jsou hlavní prospěšné účinky aceroly?

Je výborným zdrojem přírodního vitamínu C, díky čemu je vhodná pro lidi s jeho nedostatkem. Posiluje imunitní systém a působí jako prevence nemocí srdce, proti kornatění cév a vzniku krevních sraženin. Snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Je acerola superpotravina?

Ano a to díky obsahu vitamínu C, kterého obsahuje více, než kterákoliv jiná potravina. Čerstvý plod obsahuje 1000 až 4500 miligramů Céčka na 100 g ovoce.

Je acerola dobrá pro zdraví vlasů a pokožky?

Ano, protože podporuje vstřebávání a správné využití kolagenu nezbytného pro růst a kvalitu vlasů a pevnost a pružnost pokožky. Acerola tak pomáhá chránit vlasy před vypadáváním a pleť před tvorbou vrásek, čímž zpomaluje příznaky stárnutí.

Pomáhá acerola proti rakovině?

Acerola je potravina a rakovinu neléčí ani před ní člověka neochrání. Významně však snižuje riziko jejího rozvoje a zhoršování u lidí, kteří jsou na toto onemocnění náchylnější.

Mohu mít alergii na acerolu?

Alergie je poměrně vzácná, jelikož je ale acerola ovoce, může se objevit. V případě podráždění acerolu nekonzumujte.

Jak acerola vypadá?

Acerola je podobná naší české třešni nebo jablku. Je zářivě červená. Najdete v ní však 3 semena a má jinou chuť.

Kde koupím čerstvou acerolu?

Acerola se začne kazit už 4 hodiny po sběru, po 5 dnech se jíst nedá. Čerstvou ji seženete jedině v těch oblastech, kde se pěstuje.

Jak mám acerolu užívat?

Acerolu seženete nejčastěji jako sušený prášek z ovoce nebo v kapslích s obsahem prášku z ovoce. Samotný prášek přidávejte do džusů a smoothies, jogurtu nebo kaší. Kapsle s acerolou stačí pouze zapít čistou vodou.

Je acerola vhodná pro děti?

Děti mohou konzumovat čerstvou acerolu nebo potraviny s jejím přídavkem. Co se týče doplňků stravy z aceroly, děti do 15 let mohou užívat poloviční dávky a pro děti do 3 let nejsou vhodné žádné doplňky stravy.

Jak mám použít mraženou acerolu?

Mražená acerola je výborná například ve smoothies.

Jak acerola chutná?

Acerola je kyselkavá, sladká a mírně trpká.

Obsahuje nějaký plod ještě více vitamínu C než acerola?

Na vitamín C je bohatší třeba šípek.

Je na vitamín C bohatší zralá nebo nezralá acerola?

Nezralá acerola vitamínu C obsahuje až 2x více.

Obsahuje acerolové víno nějaký vitamín C?

Ano, acerolové víno si uchovává až 60 % původního vitamínu C.

Mohou acerolu konzumovat těhotné ženy?

Bezpečnost užívání aceroly během těhotenství není dostatečně prokázána. Pokud jste těhotná, její konzumaci byste se raději měla vyhnout.

Je acerola bezlepková?

Ano, acerola patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny.

Kolik vitamínu C je až moc?

Nežádoucí účinky se objevují po překročení 2 g vitamínu C denně. U citlivějších jedinců se mohou objevit už po 1 g.

Kde seženu tablety nebo kapsle s acerolou?

Kapsle se 100 % čistou brazilskou acerolou v BIO kvalitě pro vás vyrábíme pod značkou Blendea. Jedna kapsle obsahuje 700 mg acerolového prášku, ve kterém je 100 mg vitamínu C. Jedna kapsle tak doplní až 125 % denní doporučené dávky vitamínu C.

Lze acerolu pěstovat i v Česku?

Ano, pěstovaní je možné. V zahradnictví se ptejte na Malpígii. Plody aceroly, ze kterých byste získali semena, v Česku pravděpodobně neseženete. Sazeničku nebo semena seženete přes internet. Pěstování není náročné, ale acerola má ráda teplo a pravidelné zalévání. Roste poměrně rychle, takže se musí přesadit do většího květináče. Plody a první sklizeň očekávejte až po 3-4 letech.

Nezapomeňte, že acerolu z Brazílie v BIO kvalitě pro vás vyrábíme ve formě snadno polykatelných kapslí.

Klikněte na tlačítko a podívejte se na všechny účinky kapslí. Objednávku vám doručíme do 2 pracovních dnů. Ihned můžete těžit z prospěšných účinků čisté aceroly a vitamínu C v přirozené formě.

Použité odborné zdroje a studie aceroly

 
Další profily superpotravin: 
 
autor

Marta Svačinová

Psaní a přírodu jsem milovala vždy, k zájmu o aktivní zdravý styl života mě přivedlo až podlomené zdraví. Zjistila jsem, jaké zázraky se začnou dít, když tělu a duši namísto rozkazování začneme naslouchat. Nyní se snažím tyto 3 koníčky skloubit dohromady a zkušenosti s hledáním harmonie a spokojenosti sama se sebou předávat i mým čtenářům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Ostropestřec mariánský – zdravotní účinky nenápadného bodláku potvrzené studiemi

06.05.2022

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) znáte spíše jako bodlák s výrazným fialovým květem. V Česku běžně roste. Prakticky celá rostlina je jedlá. Možná jste ostropestřec přehlíželi, což je ale škoda, protože má řadu prospěšných účinků, pro které se užívají drcená semena. Hlavním z nich je podpora zdraví a očista jater. V článku vyjmenuji i další účinky, […]

Číst celý článek

Brahmi – prospěšné účinky, rizika a dávkování Bakopy drobnolisté

02.05.2022

Brahmi (Bakopa drobnolistá) je drobná plazivá rostlina s prospěšným vlivem nejen na kondici mozku a paměť. V podrobném profilu brahmi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na negativní účinky a pro koho brahmi není vhodná, na bezpečné a účinné dávkování.

Číst celý článek

Ashwagandha – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

29.04.2022

Ashwaganha neboli Vitánie snodárná je rostlina s prospěšnými zdravotními účinky. Pro ně se využívá hlavně kořen, ale konzumovat ze i plody a listy. V podrobném profilu superpotraviny ashwagandha zjistíte: jak přesně vám ashwagandha může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv ashwagandhy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je výživový profil ashwagandhy, jaké jsou nežádoucí […]

Číst celý článek

Kurkuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

28.04.2022

Kurkuma patří díky mnoha prospěšným účinkům mezi superpotraviny. V podrobném profilu kurkumy zjistíte: jak přesně vám kurkuma může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv kurkumy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil kurkumy, proč kurkumu užívat spolu s piperinem z černého pepře, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by kurkumu užívat […]

Číst celý článek

Sinice spirulina – účinky, rizika a nutriční profil

27.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny spirulina zjistíte: jaké má spirulina pozitovní účinky na zdravotní stav a kondici, jaký je vliv spiruliny na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil spiruliny, odkud spirulina pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Reishi – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

14.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny reishi neboli Ganoderma lucidum zjistíte: jak přesně vám houba reishi může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv reishi na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil reishi, nežádoucí účinky a kdo by reishi užívat neměl.

Číst celý článek

Řasa chlorella – účinky, rizika a profil

08.04.2022

Chlorella je sladkovodní řasa původem z Asie. Díky zvýšenému obsahu živin a prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Má velmi prospěšné účinky na organismus. V podrobném profilu chlorelly zjistíte: jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv chlorelly na hubnutí, imunitu, detoxikaci, krásu a vitalitu, jaké jsou kompletní výživové hodnoty […]

Číst celý článek

Guarana podpoří bdělost, soustředěnost, paměť, hubnutí i zdraví srdce a očí (podloženo studiemi)

04.04.2022

Guarana je název pro semena rostliny Paulinie nápojné. Základním účinkem, díky kterému si lidé guaranu a výrobky z ní oblíbili, je stimulace energie, výkonu, soustředění a mozkové aktivity. V podrobném profilu vysvětlím: všechny prospěšné účinky a benefity guarany podložené studiemi, a tedy účinky semen, prášku nebo výrobků z nich, doporučené a bezpečné užívání, případné riziko […]

Číst celý článek

Maca – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

30.03.2022

Maca je hlíznatý jedlý kořen rostliny Maca peruánská. V podrobném profilu superpotraviny maca zjistíte: jak přesně vám maca může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv macy na libido, plodnost a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil macy, odkud maca pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Nemoc zažívacího traktu celiakie: Jak se projevuje a jak zmírnit její projevy 🙏🏼

28.03.2022

Zatímco někteří mohou jíst cokoliv a v jakékoliv kombinaci, aniž by je trápily žaludeční potíže, jiní mají problémy i při konzumaci obyčejného rohlíku. Různé poruchy zažívání nejsou neobvyklé a při správném přístupu nemusí ohrožovat zdraví. Mezi ty častější patří celiakie. Co to je a jak se s ní vypořádat?

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.