Řasa chlorella – účinky, rizika a profil

V podrobném profilu superpotraviny chlorella zjistíte:

  • jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv chlorelly na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil chlorelly
  • odkud chlorella pochází a jak se pěstuje

 

řasa chlorella

 

Chlorella je přirozený, čistý a koncentrovaný zdroj důležitých živin

Chlorella, detail

Chlorella je jednobuněčná, sladkovodní, tmavě zelená (nebo modrozelená) řasa používaná v celé řadě výživových doplňků a léků. Z chlorelly se vyrábí tablety a tekuté extrakty, v Japonsku se používá dokonce jako potravinářská přísada.

Chlorella je přirozený, čistý zdroj bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, chlorofylu, vitamínů, antioxidantů i minerálů. Může obsahovat látky účinné proti bakteriím, houbám, nádorům i virům a urychlovat hojení poškozené tkáně.

Chlorella byla objevena po druhé světové válce v 19. století. Zdravotní přínosy začaly být studovány v Japonsku od 60. let.

 

Výroba, pěstování, kultivace chlorelly

Takto vypadá moderní pěstování chlorelly – čisté prostředí neohrožené škodlivinami a vysoká výtěžnost

 

 

Fakta o chlorelle

Věděli jste, že …

  • Chlorella je jedna z potravin na Zemi, které nejúčinněji koncentrují sluneční svit.
  • Chlorella je nejbohatším známým zdrojem chlorofylu. Obsahuje ho téměř 10x více než vojtěška, ze které se chlorofyl pro komerční využití nejčastěji získává.
  • Chlorofyl čistí střeva, játra a krev, urychluje hojení ran a brání toxinu aflatoxin (ten se nachází například v plesnivých zrnech, luštěninách a arašídech) poškozovat DNA. Chlorofyl může také blokovat některé toxiny způsobující rakovinu, snižovat místní záněty a působit jako vnitřní pachový deodorant. Nachází se zejména v zelené listové zelenině. Problémem je, že zelená zelenina chlorofylu obsahuje méně než 0,5 %. Chlorella chlorofylu obsahuje 3 až 5 %.

 

Zásadité pH zelených potravin podporuje léčení všech typů zánětů, které mohou v organismu probíhat. Zelené potraviny výrazně povzbuzují činnost imunitního systému a to jak přímo, tak i nepřímo.vysvětluje MUDr. Miloslav Lacina (red. upraveno)

 

  • Aby chlorellu lidé mohli dobře strávit, musí se nejprve narušit její buněčná stěna. Chlorella je poté 2x stravitelnější a představuje ohromný zdroj koncentrované výživy.
  • Chlorella je jedním z nejstarších organismů na Zemi. Jak ukazují fosílie, genetická integrita chlorelly zůstává stejná již více než 2 miliardy let. Člověk pro pěstování vybral ty nejlepší kmeny chlorelly, nezměnil však její genetickou strukturu.
  • Chlorella se pěstuje k tekutém prostředí z čisté vody a výživných látek bez toxinů a stopových prvků. Chlorella je proto čisté jídlo. Neobsahuje toxické zbytky ani chemické přísady.
  • Bazény pro pěstování chlorelly například v japonské Okinawě (s ideálním podnebím pro její rychlý růst) mají průměr přes 54 metrů. Chlorella se sbírá, vysuší a rozdrtí na pastu, ze které se vyrábí tablety.
  • Chlorella je zároveň jednou z nejrychleji rostoucích rostlin. Byla zkoumána také jako možný obnovitelný zdroj pohonných hmot pro zemědělskou techniku.

 

 

Důležité informace

  • Známá také jako: chlorella, Chlorella vulgaris, Chlorella pyrenoidosa, Parachlorella kessleri, Chlorella SP, Chlorella sorokiniana
  • Krajina původu: nejčastěji Japonsko, Taiwan, Nový Zéland, Evropa, Austrálie
  • Prodává se ve formě: tablety, sušený prášek, tekutý extrakt
  • Dostupnost v ČR a SR – ano

chlorella mapa

Chlorella se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

 

 

Účinky chlorelly

Pro objektivní hodnocení účinnosti chlorelly je potřeba více vědeckých důkazů. Lékařská věda mnoho výhod chlorelly nepotvrdila, přesto by mohla být minimálně díky vysokému obsahu živin přínosná pro ty, kdo jejich trpí jejich nedostatkem.

 

Chlorella je poměrně bohatým zdrojem některých vitamínů a minerálních látek, což může být tělu prospěšné. Účinky Chlorelly na imunitní systém ani přesvědčivé důkazy o schopnosti potírat nádorové bujení se však nikdy nepotvrdily.uvádí MUDr. Hana Ferdinandová (red. upraveno)

 

Klinický výzkum žádná tvrzení definitivně neprokázal, výzkumy byly prováděny většinou na zvířatech nikoli lidech.

  • Podle Americké společnosti pro boj s rakovinou může mít chlorella některé protirakovinné vlastnosti a může také zpomalit růst rakovinných buněk.
  • Americká společnost pro boj s rakovinou uvádí, že chlorella obsahuje antioxidanty vitamín C a karotenoidy, i vysokou koncentraci vitamínů B. Antioxidační aktivita umožňuje neutralizovat škodlivé volné radikály, které přispívají k poškozování DNA a rakovině.
  • Jako pomocníka chlorellu její zastánci používají nejčastěji k předcházení nachlazení, demenci i rakovině, snížení nežádoucích účinků ozařování, chemoterapie i hladiny cholesterolu, zlepšení reakce těla na očkování proti chřipce, zvýšení počtu bílých krvinek pro obranu proti infekcím (zejména u pacientů nakažených HIV nebo s rakovinou), jako ochranu těla před zářením a toxickými kovy (například olovo a rtuť) i zpomalovač stárnutí.
  • V Japonsku testovali účinky chlorelly na kognitivní pokles a stárnutí u myší. Studie z roku 2009 naznačuje, že dlouhodobé užívání chlorelly snižuje oxidační stres a může zpomalovat stárnutí.
  • Chlorella je používaná také k zlepšení trávení (podporuje zdravou střevní mikroflóru – zvyšuje prospěšné střevní bakterie, které pomáhají předcházet žaludečním nevolnostem nebo třeba průjmům), vysokého krevního tlaku, příznaků anémie i jako pomoc při léčbě vředů, kolitidy, Crohnovy choroby, zácpy, divertikulózy, zápachu z úst, hypertenze a fibromyalgie.
  • Někteří ji používají jako prevenci žaludečních vředů, antioxidant, pro zvýšení energie a detoxikaci, zdroj hořčíku pro duševní zdraví, zmírnění premenstruačního syndromu a snížení astmatických záchvatů. Používá se také pro zlepšení imunitního systému a nízké hladiny vitamínu B12.
  • Aplikovaná na kůži může pomoci s léčbou kožních vředů, vyrážek způsobených ozařováním, pohlavně přenosnou nemocí Trichomonádová infekce nebo bílých skvrn na pohlavních orgánech nazývaných vulvární leukoplakie.

 

Zdá se, že chlorella spouští geny řídící způsob, jakým buňky normálně inzulín používají v těle. Výzkum ukázal, že chlorella teoreticky může pomoci napravit problémy metabolického syndromu. Není to však kouzelná hůlka, ale jedno z dalších preventivních opatření, podobně jako cvičení a sledování vaší stravy.říká profesor neurochirurgie a anatomie na Virginia Commonwealth University Randall Merchant

 

 

Využití chlorelly

Zvyšování energie, hubnutí a zlepšení celkového zdraví chlorellou

Chlorella může redukovat tělesný tuk, pomoci při trávení, detoxikaci i boji proti obezitě. Pomáhat může také s posílením imunity, snížováním rizika rakoviny a demence, zvyšováním energie, i s depresí. Vědecký výzkum však tyto účinky chlorelly zatím nepodpořil.

Vitamín B12, proteiny, chlorella a vegani

Chlorella je vzácným rostlinným zdrojem vitamínu B12, což ocení zejména vegani a vegetariáni. Není však doporučováno spoléhat na ni jako na výhradný zdroj, a doplňovat B12 i jinak.

Avšak protein z chlorelly je lidským tělem absorbován téměř stejně jako třeba u vajec nebo mléka, což je u rostlinných bílkovin vzácné jako vitamín B12. Chlorella je proto pro vegany a vegetariány také skvělým zdrojem bílkovin.

Fibromyalgie a chlorella

Fibromyalgie způsobuje svalovou bolest, únavu a skvrny na těle. Není známa její příčina ani léčba. Podle lékařského centra University of Maryland by příznaky fibromyalgie mohla snižovat právě chlorella. I zde je však třeba více výzkumů.

 

 

Nutriční hodnoty

Produkty z chlorelly se výrazně liší podle toho, jak byla pěstována, sklízená i zpracovávaná. Sušené přípravky z chlorelly mohou mít 7 až 88 % bílkovin, 6 % až 68 % sacharidů a 7 až 75 % tuků.

Chlorella je bohatá na rostlinné bílkoviny, vitamíny, minerály, esenciální mastné kyseliny a aminokyseliny. Chlorella s vysokým obsahem chlorofylu nabízí organismu také hořčík a železo.

 

Ve 100 gramech chlorelly je přibližně:

  • 57 % – proteinů – 58.4 g
  • 20 % – tuků – 9.3 g
  • 23 % – vlákniny – 23.2 g
  • popel – 4.9 g
  • voda – 4.6 g
  • Kalorií 410 (1717 kJ)
Vitamíny:

  • Vitamin A – 51300 IU
  • Vitamin C – 10.4 g
  • Vitamin E – 1.5 mg
  • Thiamin – 1.7 mg
  • Riboflavin – 4.3 mg
  • Niacin – 23.8 mg
  • Vitamin B6 – 1.4 mg
  • Folát – 94 mcg
  • Vitamin B12 – 0.1 mcg
  • Kyselina pantothenová – 1.1 mg
Minerály:

  • Vápník – 221 mg
  • Železo – 130 mg
  • Hořčík – 315 mg
  • Fosfor – 895 mg
  • Zinek – 71 mg

 

 

Užívání a dávkování chlorelly

Chlorella se užívá ideálně půl hodiny před jídlem. Tablety je vhodné rozkousat a zapít dostatečným množství tekutin. Prášek můžete smíchat například se smoothie nebo přidat do jídla.

Pokud chlorellu užíváte dlouhodobě, doporučuje se dávkovat ji 1 – 3x denně. Po každých 3 týdnech je vhodné udělat 7 denní pauzu.

Užívání chlorelly:

Při ústním, krátkodobém užívání (do 2 měsíců) je chlorella pravděpodobně zcela bezpečná.

 

 

Pro koho není chlorella vhodná?

Mezi nejčastější nežádoucí vedlejší účinky zejména v prvním týdnu užívání patří průjem, nevolnost, plynatost, zelené zbarvení stolice a žaludeční křeče.

Chlorella může způsobovat také vážné alergické reakce včetně astmatu a dalších dýchacích problémů. Alergie na chlorellu se projevuje nejčastěji vyrážkou nebo svěděním.

Dalším nežádoucím účinkem může být i zvýšená citlivost na sluneční záření. Především lidem se světlou pletí bývá při pobytu na sluníčku doporučováno používat opalovací krémy s vyšším UV ochranným faktorem.

POZOR: Chlorellu neužívejte místo léčby

Chlorella by neměla být používána místo konvenční medicíny. Mnoho zdravotních přínosů chlorelly zatím nebylo vědecky prokázáno.

Při kupování chlorelly si ověřte, jakého má výrobce dodavatele, jestli je chlorella čistá a bezpečná.

 

 

Kdo by neměl chlorellu užívat?

Těhotné, kojící ženy a chlorella

Americká společnost pro boj s rakovinou uvádí, že 6 gramů chlorelly denně může být prevencí anémie, která se v těhotenství často objevuje.

Studie publikovaná v roce 2009 časopisem Journal of Medicinal food zjistila, že chlorella snižuje dioxiny (chemické sloučeniny negativně ovlivňující zdraví). V mateřském mléce zvyšuje koncentraci protilátek zásadních pro imunitu.

O bezpečnosti chlorelly během těhotenství a kojení však není dostatek spolehlivých informací, její konzumaci je tedy bezpečnější se v těchto obdobích zcela vyhnout nebo ji konzultovat s lékařem.

Osoby se zvýšenou citlivostí na jód a chlorella

Chlorella může jód obsahovat a proto i způsobit alergickou reakci u osob na něj citlivých.

Alergici na plíseň a chlorella

Chlorella může způsobit alergickou reakci také u lidí alergických na plíseň.

Lidé se slabým imunitním systémem

Pokud máte slabý imunitní systém, buďte u užívání chlorelly obezřetní. Existuje podezření, že by u takovýchto osob mohla způsobit množení “špatných” bakterií ve střevech.

Pacienti s autoimunitními onemocněními (například roztroušená skleróza, lupus, revmatoidní artritida)

Chlorella může podporovat imunitní systém, což zvyšuje také příznaky autoimunitních chorob. Pacienti s těmito onemocněními by se proto používání chlorelly měli raději vyvarovat.

 

 

Se kterými léky chlorellu neužívat?

Léky snižující imunitní systém

Chlorella může zvyšovat imunitní systém a omezovat tedy účinnost léků používaných k jeho snižování. Léky snižující funkci imunitního systému zahrnují například azathioprin (Imuran), basiliximab (Simulect), cyklosporin (Neoral, Sandimmune), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3), mykofenolát (CellCept), sirolimus (Rapamune), prednison (Deltasone, Orasone) nebo kortikostreroidy (glukokortikoidy).

Léky obsahující látku Warfarin

Chlorella obsahuje spoustu vitaminu K, který v těle napomáhá srážení krve. Látka Warfarin (Coumadin) se používá naopak ke snižování krevní srážlivosti a chlorella tedy může účinek Warfarinu snižovat.

Vitamín C a chlorella

Chlorella váže těžké kovy. Vitamín C však tyto vazby narušuje. Pokud užíváte vitamin C, konzumujte chlorellu minimálně s hodinovým odstupem.

 

 

FAQ – často kladené dotazy

Jak mám chlorellu skladovat?

Doplňky stravy z chlorelly uchovávejte nejlépe ve vzduchotěsné nádobě. Vyvarujte se slunečního tepla a vlhkosti.

Měl bych chlorellu skladovat v lednici?

Postupujte podle návodu na štítku výrobku. V ledničce jej však pravděpodobně skladovat nemusíte.

Je chlorella vhodná pro vegany?

Chlorella je 100% rostlinného původu. Je přírodním zdrojem proteinů, železa, chlorofylu i dalších vitamínů, minerálů a jiných nutričních hodnot, které ve veganském jídelníčku často chybí.

Je chlorella bezlepková?

Ano, chlorella je přirozeně bezlepková potravina.

Jaký je rozdíl mezi chlorellou a spirulinou?

Chlorella je řasa, spirulina sinice. Chlorella má buněčné stěny z celulózy, které jsou schopné absorbovat a usnadňovat vylučování nečistot. Stěny spiruliny jsou stravitelné, nemá proto tento  čistící efekt. Obě jsou však cenným zdrojem živin.

Co je to chlorella?

Chlorella je jednobuněčná zelená řasa, která roste ve vodě a obsahuje nejvíce chlorofylu ze všech rostlin.

Jak chlorela chutná?

Chuť chlorelly je poněkud silná a lehce nahořklá.

Jaký je rozdíl mezi chutí chlorelly a spiruliny?

Chlorella se většině lidí zdá trochu chutnější – její chuť je travnatá a jí se snadno. Spirulina chutná více jako mořské řasy a její chuť je pronikavější.

Kde chlorellu koupím?

Chlorellu seženete ve specializovaných zdravých obchodech a e-shopech.

Jak prášek z chlorelly užívat?

Prášek z chlorelly můžete vypít v čisté vodě, džusu nebo přidat třeba do smoothie či zdravého receptu.

 

 
Další profily superpotravin: 
 

 

 

POUŽITÉ ZDROJE:

NOVÝ PRODUKT

Blendea
SUPERPROTEIN

Pořiďte si kvalitní zdroj rostlinných bílkovin se superpotravinami.

Zjístit více