Moringa BIO Organic kapsle máme právě v akci 2+1 balení zdarma

+420 608 255 816 Po - Pá: 09:00 - 18:00

Řasa chlorella – účinky, rizika a profil

Chlorella je sladkovodní řasa původem z Asie. Díky zvýšenému obsahu živin a prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Má velmi prospěšné účinky na organismus.

V podrobném profilu chlorelly zjistíte:

  • jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici,
  • jaký je vliv chlorelly na hubnutí, imunitu, detoxikaci, krásu a vitalitu,
  • jaké jsou kompletní výživové hodnoty chlorelly,
  • jak chlorellu bezpečně dávkovat,
  • jaké má chlorella negativní vedlejší účinky a kdo by ji neměl užívat,
  • odkud chlorella pochází a jak se pěstuje.

Chlorella je přírodní, čistý a koncentrovaný zdroj důležitých živin

chlorella prášek
Mletý prášek ze sušené chlorelly je nejvhodnější pro praktické užívání.

Chlorella je jednobuněčná, sladkovodní, tmavě zelená (nebo modrozelená) řasa. Užívá se samostatně jako prášek nebo v celé řadě výživových doplňků. Z chlorelly se vyrábí kapsle, tvrdé tablety a tekuté extrakty. Používá se i jako potravinářská přísada, kdy potraviny přirozeně zabarvuje a obohacuje o živiny.

Chlorella je přirozený a čistý zdroj rostlinných bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, chlorofylu, vitamínů, antioxidantů i minerálů. Může obsahovat látky účinné proti bakteriím, houbám, nádorům i virům a urychlovat hojení poškozené tkáně.

Chlorella byla objevena po druhé světové válce v 19. století. Zdravotní přínosy začaly být studovány v Japonsku od 60. let. Jako potravina se ale běžně konzumuje stovky let.

Výroba, pěstování, kultivace chlorelly
Takto vypadá moderní pěstování chlorelly – čisté prostředí neohrožené škodlivinami a vysoká výtěžnost

Zajímavá fakta o chlorelle

prášek z chlorelly
Na českém trhu najdete chlorellu v prášku a doplňky z něj vyrobené

Věděli jste, že …

  • Chlorella je nejbohatším známým zdrojem chlorofylu. Obsahuje ho téměř 10x více než vojtěška, ze které se chlorofyl pro komerční využití nejčastěji získává.
  • Chlorofyl čistí střeva, játra a krev, urychluje hojení ran a brání karcinogennímu toxinu aflatoxin (ten se nachází například v plesnivých zrnech, luštěninách a arašídech) poškozovat DNA. Chlorofyl může také blokovat některé toxiny způsobující rakovinu, snižovat místní záněty a působit jako vnitřní pachový deodorant. Nachází se zejména v zelené listové zelenině. Problémem je, že zelená zelenina chlorofylu obsahuje pouze kolem než 0,5 %. Chlorella obsahuje 3 až 5 % chlorofylu.

Zásadité pH zelených potravin podporuje léčení všech typů zánětů, které mohou v organismu probíhat. Zelené potraviny výrazně povzbuzují činnost imunitního systému a to jak přímo, tak i nepřímo.vysvětluje MUDr. Miloslav Lacina (red. upraveno)

  • Aby chlorellu lidé mohli dobře strávit, musí se nejprve narušit její buněčná stěna. Chlorella je poté 2x stravitelnější a představuje ohromný zdroj koncentrované výživy.
  • Chlorella je jedním z nejstarších organismů na Zemi. Jak ukazují fosílie, genetická integrita (celistvost a stálost) chlorelly zůstává stejná již více než 2 miliardy let. Člověk pro pěstování vybral ty nejlepší kmeny chlorelly, nezměnil však její genetickou strukturu.
  • Chlorella se pěstuje v tekutém prostředí čisté vody a výživných látek bez toxinů a stopových prvků. Chlorella je proto čistá potravina. Neobsahuje toxické zbytky ani chemické přísady.
  • Bazény pro pěstování chlorelly například v japonské Okinawě s ideálním podnebím pro její rychlý růst mají průměr přes 54 metrů. Chlorella se sbírá, vysuší a rozdrtí na prášek, který lze konzumovat samotný. Dále se z něj vyrábí pasta, ze které se vyrábí tablety.
  • Chlorella je zároveň jednou z nejrychleji rostoucích rostlin. Byla zkoumána také jako možný obnovitelný zdroj pohonných hmot pro zemědělskou techniku.

Pokud chcete užívat pouze samotnou chlorellu, pod značkou Blendea pro vás vyrábíme kapsle s BIO práškem z čisté taiwanské chlorelly.

Denní dávka jsou 3 kapsle s 1500 mg chlorelly, které pouze zapijete čistou vodou. Nemusíte připravovat žádné recepty ani směsi a denní dávku cenných živin přijmete v okamžiku.

Důležité informace

  • Další názvy: chlorella, Chlorella vulgaris, Chlorella pyrenoidosa, Parachlorella kessleri, Chlorella SP, Chlorella sorokiniana
  • Krajina původu: nejčastěji Asie – Japonsko a Taiwan, Nový Zéland, Evropa, Austrálie
  • Vyrábí se ve formách: kapslí a tobolek, tvrdých tablet, jemného sušeného prášku, tekutého extraktu, kapek a různých potravin s obahem sušené chlorelly
  • Dostupnost v ČR a SR – ano v prodejnách zdravé výživy, v e-shopech a lékárnách
lokality pěstování chlorelly
Chlorella se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

Účinky chlorelly

Pro objektivní hodnocení účinnosti chlorelly je potřeba více vědeckých důkazů a studie pořád probíhají. Věda některé předpokládané účinky chlorelly nepotvrdila, přesto by mohla být minimálně díky vysokému obsahu živin přínosná pro ty, kdo jejich trpí jejich nedostatkem.

Chlorella je poměrně bohatým zdrojem některých vitamínů a minerálních látek, což může být tělu prospěšné. Účinky Chlorelly na imunitní systém ani přesvědčivé důkazy o schopnosti potírat nádorové bujení se však nikdy nepotvrdily.uvádí MUDr. Hana Ferdinandová (red. upraveno)

Klinický výzkum žádná tvrzení definitivně neprokázal, výzkumy byly prováděny většinou na zvířatech nebo na buňkách ve zkumavkách.

  • Podle Americké společnosti pro boj s rakovinou může mít chlorella některé protirakovinné vlastnosti a může také zpomalit růst rakovinných buněk.
  • Americká společnost pro boj s rakovinou uvádí, že chlorella obsahuje antioxidanty vitamín C a karotenoidy, i vysokou koncentraci vitamínů B. Antioxidační aktivita umožňuje neutralizovat škodlivé volné radikály, které přispívají k poškozování DNA a rakovině.
  • Jako pomocníka chlorellu její zastánci používají nejčastěji k předcházení nachlazení, demenci i rakovině, snížení nežádoucích účinků ozařování, chemoterapie i hladiny cholesterolu, zlepšení reakce těla na očkování proti chřipce, zvýšení počtu bílých krvinek pro obranu proti infekcím (zejména u pacientů nakažených HIV nebo s rakovinou), jako ochranu těla před zářením a toxickými kovy (například olovo a rtuť) i zpomalovač stárnutí.
  • V Japonsku testovali účinky chlorelly na pokles kognitivních funkcí a stárnutí u myší. Studie z roku 2009 naznačuje, že dlouhodobé užívání chlorelly snižuje oxidační stres a může zpomalovat stárnutí.
  • Chlorella je používaná také k zlepšení trávení (podporuje zdravou střevní mikroflóru – zvyšuje prospěšné střevní bakterie, které pomáhají předcházet žaludečním nevolnostem nebo třeba průjmům), vysokého krevního tlaku, příznaků anémie i jako pomoc při léčbě vředů, kolitidy, Crohnovy choroby, zácpy, divertikulózy, zápachu z úst, hypertenze a fibromyalgie.
  • Někteří ji používají jako prevenci žaludečních vředů, antioxidant, pro zvýšení energie a detoxikaci, jako zdroj hořčíku pro duševní zdraví a uvolnění svalů, zmírnění premenstruačního syndromu a snížení astmatických záchvatů. Používá se také pro zlepšení imunitního systému a nízké hladiny vitamínu B12.Chlorella aplikovaná na kůži může pomoci zmírnit kožních vředy, vyrážky způsobené ozařováním, pohlavně přenosnou nemocí Trichomonádová infekce nebo bílých skvrn na pohlavních orgánech nazývaných vulvární leukoplakie.

Zdá se, že chlorella spouští geny řídící způsob, jakým buňky normálně inzulín používají v těle. Výzkum ukázal, že chlorella teoreticky může pomoci napravit problémy metabolického syndromu. Není to však kouzelná hůlka, ale jedno z dalších preventivních opatření, podobně jako cvičení a sledování vaší stravy.říká profesor neurochirurgie a anatomie na Virginia Commonwealth University Randall Merchant

Zvyšování energie, podpora hubnutí a zlepšení celkového zdraví chlorellou

Chlorella může redukovat tělesný tuk, pomoci při trávení, detoxikaci i boji proti obezitě. Pomáhat může také s posílením imunity, snížováním rizika rakoviny a demence, zvyšováním energie, i s depresí. Vědecký výzkum však tyto účinky chlorelly zatím plně nepodpořil.

Chlorella v rámci detoxikace čistí organismus od těžkých kovů

Těžké kovy poškozují struktury živých organismů. Jsou rizikové pro zdraví člověka.

Jsou všude kolem nás a hromadí v živých tkáních. Mezi ty nejtoxičtější a nejnebezpečnější těžké kovy řadíme olovo, rtuť, arsen nebo kadmium. To jsou také ty, kterým je lidský organismus vystavován nejčastěji.

Vzpomeňme například tolik diskutované amalgámové plomby s obsahem rtuti. Těžké kovy najdeme také v dalších předmětech kolem nás. I v běžné domácnosti mohou být skryty v úklidových a čisticích prostředcích, dokonce v obalech, nádobí, hračkách nebo bižuterii.

K nejvýznamnějším zdrojům znečištění patří zpracování kovů a průmyslové využití. Je to těžba a metalurgie, automobilový průmysl, výroba barviv nebo plastů. Těžké kovy se však v přírodě vyskytují také jako produkty farmaceutického průmyslu.

Svoji roli hraje samozřejmě také zemědělství a nebezpečná hnojiva. Z kontaminované půdy se přitom těžké kovy dostávají do vody a ovzduší. Ve svých pletivech je ukládají rostliny pěstované ve znečištěné půdě. Rostlinnou potravou se dostávají do orgánů živočichů a člověka, který je na konci potravinového řetězce.

Rtuť, olovo nebo kadmium se na talíř mohou dostat i z mořských ryb, které osídlují znečištěné mořské vody. Na to upozorňuje i RNDr. Anna Strunecká, DrSc. ve své publikaci Doba jedová. Právě velké mořské ryby jako je oblíbený tuňák, mečoun či žralok mají být největším zdrojem příjmu rtuti potravou.

Těžkými kovy se zabývají také vědci z ČZU v Praze. Podívejte se na video:

V čem spočívá nebezpečí těžkých kovů?

  • Těžké kovy poškozují především nervový systém a cévní soustavu.
  • Hromadí se ve tkáních a orgánech, zejména v játrech a ledvinách a snižují jejich funkci.
  • Údajně stojí za mnohými chronickými zdravotními potížemi.
  • Představují jeden z faktorů, který způsobuje chronické záněty.
  • Narušují jednotlivé funkce imunitního systému.
  • Jsou jim připisovány i karcinogenní účinky.

Usazování těžkých kovů ve tkáních je postupné a účinky se neprojeví hned. Jejich působení nemusí být delší dobu přímo patrné.

  • Těžké kovy způsobují oxidativní stres.
  • Poškozují strukturu buněčných membrán.
  • Působí jako enzymatické jedy.

Molekulárně se přímo vážou do látek, které jsou základem živých organismů (enzymy, bílkoviny, nukleové kyseliny). Ve tkáních obsazují místa, která patří esenciálním minerálním látkám. Těžké kovy obsazují volné vazby. Například:

  • olovo nahrazuje vápník v kostech
  • kadmium nahrazuje zinek
  • arsen nahrazuje fosfor
  • nikl nahrazuje hořčík nebo měď

Na hromadění těžkých kovů ve tkáních má vliv i nedostatek minerálů. Významným zdrojem celé řady cenných minerálů je právě BIO chlorella. To z ní dělá přírodní detoxikační prostředek. Ale nejde jenom o samotný obsah minerálů.

Jak chlorella pomáhá detoxikaci od těžkých kovů?

  • Dodává tělu potřebné minerály. Znesnadňuje tak vazbu těžkých kovů.
  • Působí zásaditě. Právě kyselé prostředí jde ruku v ruce s hromaděním toxinů ve tkáních.
  • Je nejenom zdrojem minerálů, ale také cenných vitamínů. Řada z nich funguje jako antioxidanty. Antioxidanty jsou prospěšné při detoxikačních a regeneračních procesech v organismu.
  • Díky obsahu vlákniny podporuje vylučování škodlivin prostřednictvím zažívacího traktu.
  • BIO chlorella je užitečná také pro obsah proteinů a aminokyselin.
  • Mimo to je významným zdrojem chlorofylu, kterému jsou rovněž připisovány detoxikační účinky.

Chlorella po 8 týdnech silně podporuje imunitu, zjistila studie

Vědci z Jižní Koreji v randomizované klinické studii na lidech zveřejněné v Nutrition Journal potvrdili, že krátkodobé užívání doplňků stravy s chlorellou může zdravým lidem podpořit imunitu i léčbu zánětů.

8 týdnů užívání chlorelly stačí k tomu, aby se zvýšila aktivita NK buněk, která je hlavní zbraní naší vrozené rezistence proti různým patogenům. Dokáže rychle zabít nádorové buňky i buňky infikované virem, bakteriemi a parazitárními infekcemi.

Výzkumníci z univerzity Yonsei a Daesang.Co.Ltd tvrdí: 

Výsledky naší klinické studie na lidech, stejně jako rostoucí množství literatury, podporují tvrzení o prospěšném imunostimulačním účinku chlorelly jako doplňku stravy.

Testované skupině posilněné chlorellou významně vzrostly hladiny interferonu-gamma (IFN-gamma) a interleukinu-1 beta (IL-1 beta). IFN-gamma je životně důležitá pro vrozenou a adaptivní imunitu proti virovým infekcím, zatímco IL-1 beta hraje důležitou roli při zánětlivých reakcích.

Korejští vědci shrnují svoji studii:

Osmi týdenní užívání chlorelly u zdravých Korejců zvýšilo NK buněčnou aktivitu, produkci IFN-gamma IL-1 beta. Změny aktivity NK buněk mají navíc pozitivní vliv na aktivity v cytokinech po zákrocích.

Podrobnosti studie vlivu chlorelly na imunitu

Vědci vybrali 51 zdravých Korejců. Výzkum byl skutečně objektivní – randomizovaný, dvojitě zaslepený a kontrolovaný placebem.

Účastníci byli náhodně rozdělení do dvou skupin. Jedni denně po dobu 8 týdnů dostávali 5 gramů chlorelly v tabletách, druzí placebo (neúčinnou látku ve formě tabletek, které chutnaly a vypadaly jako ty chlorellové – ale žádnou aktivní látku neobsahovaly).

Výsledky výzkumu ukázaly, že aktivita NK buněk u skupiny, která dostávala chlorellu, vzrostla přibližně o 10 %. U skupiny s placebem došlo k mírnému (statisticky nevýznamnému) poklesu.

Vitamín B12, proteiny, chlorella a vegani

Chlorella je vzácným rostlinným zdrojem vitamínu B12, což ocení zejména vegani a vegetariáni. Není však doporučováno spoléhat na ni jako na výhradný zdroj, a doplňovat B12 i jinak.

Avšak protein z chlorelly je lidským tělem absorbován téměř stejně jako třeba z vajec nebo mléka. Chlorella je proto pro vegany a vegetariány také skvělým a bezpečným zdrojem bílkovin.

Fibromyalgie a chlorella

Fibromyalgie způsobuje svalovou bolest, únavu a skvrny na těle. Není známa její příčina ani přesná léčba. Podle lékařského centra University of Maryland by příznaky fibromyalgie mohla snižovat právě chlorella. I zde je však třeba více výzkumů.

Nutriční (výživové) hodnoty chlorelly

Produkty z chlorelly se výrazně liší podle toho, jak byla pěstována, sklízená i zpracovávaná. Sušené přípravky z chlorelly mohou mít 7 až 88 % bílkovin, 6 % až 68 % sacharidů a 7 až 75 % tuků.

Chlorella je bohatá na rostlinné bílkoviny, vitamíny, minerály, esenciální mastné kyseliny a aminokyseliny. Chlorella s vysokým obsahem chlorofylu nabízí organismu také hořčík a železo.

Ve 100 gramech chlorelly je přibližně:

  • 57 % – proteinů – 58.4 g
  • 20 % – tuků – 9.3 g
  • 23 % – vlákniny – 23.2 g
  • popel – 4.9 g
  • voda – 4.6 g
  • Kalorií 410 (1717 kJ)
Vitamíny:

  • Vitamin A – 51300 IU
  • Vitamin C – 10.4 g
  • Vitamin E – 1.5 mg
  • Thiamin – 1.7 mg
  • Riboflavin – 4.3 mg
  • Niacin – 23.8 mg
  • Vitamin B6 – 1.4 mg
  • Folát – 94 mcg
  • Vitamin B12 – 0.1 mcg
  • Kyselina pantothenová – 1.1 mg
Minerály:

  • Vápník – 221 mg
  • Železo – 130 mg
  • Hořčík – 315 mg
  • Fosfor – 895 mg
  • Zinek – 71 mg

Užívání a dávkování chlorelly

Chlorella se užívá ideálně půl hodiny před jídlem. Tablety je vhodné rozkousat a zapít dostatečným množství tekutin. Prášek můžete smíchat například se smoothie nebo přidat do jídla.

Pokud chlorellu užíváte dlouhodobě, doporučuje se dávkovat ji 1 – 3x denně. Po každých 3 týdnech je vhodné udělat 7 denní pauzu. Při ústním, krátkodobém užívání (do 2 měsíců) je chlorella pravděpodobně zcela bezpečná.

Pokud užíváte kapsle nebo tabletky, vždy je užívejte podle příbalové informace a doporučení výrobce.

Tip: Užívejte chlorellu z Taiwanu v přísně hlídané BIO kvalitě. Denní dávka jsou 3 kapsle s čistou chlorellou bez přídatných látek. Doporučená denní dávka obsahuje 1500 miligramů.

Klikněte na tlačítko a podívejte se na podrobné informace. Balíček vám pošleme do 2 pracovních dnů.

Jak chlorellu používat v kuchyni?

Chlorellový prášek rozmíchaný ve sklenici vody či ovocné nebo zeleninové šťávy, kaši nebo smoothie může být alternativou běžné snídaně, svačinky či lehké večeře.

Základní pravidlo zní – nevařit. Chlorella by neměla být vystavována vysokým teplotám, kdy dochází k degradaci obsažených bioaktivních látek. Chlorella se tedy nevaří (ani nijak jinak tepelně neupravuje). Může se stát zdravou ingrediencí pokrmů studené kuchyně. Samozřejmě ji najdeme i ve vegetariánské nebo raw kuchyni.

Do jakých jídel přidat chlorellu v prášku?

  • ovocné šťávy, džusy a smoothies
  • polévky (zejména studené)
  • saláty, dresingy, dipy
  • ovesné a jiné obilninové kaše

Recepty s chlorellou

Vylepšete své běžné recepty. Vezměte třeba ten na své oblíbené smoothie, studenou polévku nebo obilninovou kaši. K ingrediencím jednoduše vmíchejte půl čajové lžičky chlorelly a postarejte se o to, aby se v pokrmu důkladně promíchala (nejlépe pomocí mixéru).

Taková dávka chlorelly nenaruší výslednou chuť pokrmu, ale dokáže ho obohatit o cenné nutrienty.

Hledáte inspiraci pro své kulinářské výtvory? Konkrétní recepty, třeba na dezert v podobě čokoládového krému s avokádem a chlorellou najdete v článku: Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte.

Nežádoucí a vedlejší účinky chlorelly

Chlorella je v podstatě velmi bezpečnou potravinou a její vedlejší účinky nebývají nijak závažné, neohrožují život a většinou rychle odezní.

Doba zvykání si na chlorellu je u každého jiná. Pokud se u vás vyskytne některý z projevů, doporučuji omezit užívání chlorelly, případně snížit dávku. Tělo si většinou zvykne.

Mezi nejčastější nežádoucí vedlejší účinky zejména v prvním týdnu užívání patří průjem, nevolnost, plynatost, zelené zbarvení stolice, žaludeční křeče, akné, pupínky a podráždění pleti.

Chlorella může způsobovat vážné alergické reakce včetně astmatu a dýchacích problémů. Alergie na chlorellu se projevuje nejčastěji vyrážkou nebo svěděním.

Dalším nežádoucím účinkem může být i zvýšená citlivost na sluneční záření. Především lidem se světlou pletí bývá při pobytu na sluníčku doporučováno používat opalovací krémy s vyšším UV ochranným faktorem.

POZOR: Chlorella není náhradou léčby a nefunguje jako prevence nemocí. Jde pouze o zdravou potravinu, resp. superpotravinu.

Chlorella by neměla být používána místo konvenční medicíny. Mnoho zdravotních přínosů chlorelly zatím nebylo vědecky prokázáno.

Při kupování chlorelly si ověřte, jakého má výrobce dodavatele, jestli je chlorella v BIO kvalitě, čistá a bezpečná.

Chlorella – velmi oblíbená zelená superpotravina, má skvělé vlastnosti a účinky na naše zdraví. 

I přes všechna pozitiva se při konzumaci chlorelly mohou objevit nežádoucí účinky. Jaké a jak se projevují? Je někdo, pro koho chlorella není vhodná?

Znamená nákup nekvalitní chlorelly špatné účinky? 

Chcete-li předejít nežádoucím účinkům, objednejte si chlorellu z kvalitních a ověřených zdrojů, ideálně čistou BIO taiwanskou chlorellu značky Blendea v kapslích.

VÍTE, ŽE pro pěstování chlorelly je nejtypičtější Taiwan, Japonsko, Čínu a Koreu? 

Z provedeného testu vyplývá, že nejvyšší kontaminaci škodlivinami má chlorella z Číny a z Japonska. Chlorella z Taiwanu je nejčistší a nejkvalitnější.

Pokud chcete předejít nechtěným stavům a nechcete při konzumaci škodit svému tělu, dávejte si pozor na to, z jakého zdroje vaše chlorella pochází. Právě proto jsme si vybrali taiwanskou chlorellu i my.

chlorela benefity vs vedlejší účinky

Lékaři chlorellu nedoporučují různým skupinám lidí

Jsou mezi námi takoví, kteří by chlorellu neměli užívat vůbec, nebo pro ně v některých obdobích není vhodná. U těchto skupin doporučuji konzultovat užívání chlorelly s lékařem.

Děti

Děti do 3 let by neměly konzumovat chlorellu ve formě tvrdých tablet nebo tobolek, protože ještě nemají dobře vyvinutý polykací reflex. Zároveň se těmto dětem nedoporučuje užívat žádné doplňky sravy, pokud lékař nerozhodne jinak a vysloveně vám nějaké nedoporučí. Děti od 3 let již mohou užívat chlorellu i doplňky a to v polovičních dávkách.

Těhotné ženy

Ohledně těhotných se názory liší. Chlorella jako zdroj živin, by těhotným ženám měla pomoci předejít zdravotním problémům – otokům a chudokrevnosti.

Měla by také chránit plod před toxickými chemikáliemi (dioxiny). Na toto téma nebyl ale dosud proveden dostatek výzkumů, které by přesný vliv prokázaly.

Těhotným ženám se všeobecně nedoporučuje užívat jakékoliv doplňky stravy, takže ani chlorellu a výrobky z ní. 

Kojící ženy

V jejich mateřském mléce se při konzumaci chlorelly objevuje menší počet dioxinů.

Užívání chlorelly může mít dobrý vliv i na rozvoj imunity kojence, díky zvýšení hodnoty IgA v mateřském mléce.

Existují opačné názory, které užívání při kojení nedoporučují, protože vlivem chlorelly jsou špatné látky z těla (detoxikace) vylučovány tělními sekrety, a tedy i mateřským mlékem.

Lidé užívající léky na ředění krve

Vitamín K v chlorelle utlumuje působení léků na ředění krve, což pro pacienty představuje komplikace. 

Lidé po transplantaci

Užívání chlorelly by se měli vyhýbat i lidé po transplantaci jakéhokoliv orgánu. Chlorella posiluje obranyschopnost a následkem může být problém s přijetím nebo odmítnutí transplantovaného orgánu tělem.

Lidé citliví na jód

Pokud jste citliví nebo alergičtí na jód, měli byste vědět, že chlorella také může obsahovat jód.

Lidé s autoimunitním onemocněním

Chlorella posiluje imunitní systém, následkem může být vyšší výskyt příznaků autoimunitního onemocnění.

Alergici na plíseň

Chlorella může způsobit alergickou reakci také u lidí alergických na plíseň.

Maximální benefity vs. minimální vedlejší účinky

Výše uvedené vedlejší účinky, případně alergické reakce mohou být rizikem a je dobré o nich vědět, než s chlorellou začnete. Vyskytují se ale velmi zřídka a když už se objeví, většinou velmi rychle vymizí. Chlorellu konzumujeme kvůli jejím skvělým vlastnostem. Tyto vlastnosti jistě převáží nad nízkým rizikem vzniku nežádoucích účinků.

Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum pro prozeny.cz

Nejčastěji se používá při detoxikačních kúrách, doporučuje se jako kvalitní zdroj železa pro nemocné anémií. Popisují se její pozitivní účinky a vliv na metabolismus tuků a cukrů, protizánětlivé a hojivé účinky. Vláknina z chlorelly na sebe váže toxický odpad a pomáhá jej odvádět z těla a tím může mít příznivý vliv na snížení hmotnosti.

Praktický lékař pro dospělé MUDr. Leoš Russitzki

Chlorella je řasa o velikosti červené krvinky, která je velmi bohatým zdrojem chlorofylu a má výraznou schopnost vyvázat různé toxiny z těla. Chlorellová vláknina mechanicky strhává nahromaděné odpadní látky ve střevě a tím podpoří vyprazdňování i snížení hmotnosti. Tato jednobuněčná řasa oživuje unavené tkáně a má vitalizující vlastnosti. Naši předkové jedli pouze syrovou stravu. Teprve ve 20. století jsme začali produkci potravin kombinovat s chemickou syntézou.

Shrnutí benefitů chlorelly

  • detoxikace organismu, protizánětlivé účinky, snížení rizika vzniku rakoviny
  • zlepšení imunity
  • vysoký obsah vitamínů
  • zpomalení předčasného stárnutí
  • pomoc při trávení, udržování střevní mikroflóry
  • bohatý zdroj bílkovin
  • vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem – hypertenzí
VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky 

Se kterými léky chlorellu neužívat?

Léky snižující imunitní systém

Chlorella může posilovat imunitní systém a omezovat účinnost léků používaných k jeho snižování. Léky snižující funkci imunitního systému zahrnují například azathioprin (Imuran), basiliximab (Simulect), cyklosporin (Neoral, Sandimmune), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3), mykofenolát (CellCept), sirolimus (Rapamune), prednison (Deltasone, Orasone) nebo kortikostreroidy (glukokortikoidy).

Léky obsahující látku Warfarin

Chlorella obsahuje spoustu vitaminu K, který v těle napomáhá srážení krve. Látka Warfarin (Coumadin) se používá naopak ke snižování krevní srážlivosti a chlorella tedy může účinek Warfarinu snižovat.

Vitamín C a chlorella

Chlorella váže těžké kovy. Vitamín C však tyto vazby narušuje. Pokud užíváte vitamin C, konzumujte chlorellu minimálně s hodinovým odstupem.

Nezapomeňte, že čistou taiwanskou chlorellu v prvotřídní BIO kvalitě pro vás vyrábíme pod českou značkou Blendea.

Balení obsahuje 90 kapslí a je určeno na 3 měsíce. Užívejte 3 kapsle denně s obsahem 1500 miligramů čisté chlorelly. Klikněte na tlačítko a objednávku vám doručíme do 2 pracovních dnů.

Chlorella a často kladené dotazy FAQ

Jak mám chlorellu skladovat?

Doplňky stravy z chlorelly uchovávejte nejlépe ve vzduchotěsné nádobě. Vyvarujte se slunečního tepla a vlhkosti.

Měl bych chlorellu skladovat v lednici?

Postupujte podle návodu na etiketě výrobku. V ledničce jej však pravděpodobně skladovat nemusíte.

Je chlorella vhodná pro vegany?

Chlorella je 100% rostlinného původu. Je přírodním zdrojem rostlinných proteinů, železa, chlorofylu i dalších vitamínů, minerálů a jiných nutričních látek, které ve veganském jídelníčku často chybí.

Je chlorella bezlepková?

Ano, chlorella je přirozeně bezlepková potravina.

Jaký je rozdíl mezi chlorellou a spirulinou?

Chlorella je řasa, spirulina sinice. Chlorella má buněčné stěny z celulózy, které jsou schopné absorbovat a usnadňovat vylučování nečistot. Stěny spiruliny jsou stravitelné, nemá proto tento čistící efekt. Obě jsou však cenným zdrojem živin.

Dá se užívat chlorella a sirulina společně?

Ano, společně je užívat můžete. Hlídejte si doporučené dávkování jednotlivých výrobků, abyste nezvýšili riziko předávkování.

Jak užívat chlorella tablety nebo kapsle?

Vždy podle výrobcem doporučeného dávkování.

Jak dlouho užívat chlorellu?

V rámci obohacení stravy o výživnou potravinu lze chlorellu užívat prakticky nepřetržitě. Pokud se s ní snažíte zlepšit zdravotní komplikaci, chlorellu užívejte než se vám to povede. V případě vedlejších účinků přestaňte chlorellu užívat.

Kdy začne chlorella působit?

Jelikož jde o potravinu, citelné účinky lze očekávat po několika týdnech.

Lze chlorellu užívat v těhotenství a během kojení?

Ani chlorellu ani žádné jiné doplňky stravy se obecně nedoporučuje užívat těhotným ani kojícím ženám.

Je chlorella vhodná pro děti?

Pro děti do 3 let chlorella není vhodná, děti do 15 let by měly užívat pouze poloviční dávky. V pŕípadě alergických reakcí dítěti chlorellu nepodávejte.

Co je to chlorella?

Chlorella je jednobuněčná zelená řasa, která roste ve vodě a obsahuje nejvíce chlorofylu ze všech rostlin.

Jak chlorella chutná?

Chuť chlorelly je rostlinná, poněkud silná a lehce nahořklá.

Je chlorella vhodná pro psy?

Na psy má chlorella podobný účinek jako na lidi. Jde o rostlinnou potravinu, která pro ně není nebezpečná. Cenově ale nejde o levný doplněk krmiva.

Jaký je rozdíl mezi chutí chlorelly a spiruliny?

Chlorella se většině lidí zdá trochu chutnější – její chuť je travnatá a jí se snadno. Spirulina chutná více jako mořské řasy a její chuť je pronikavější.

Jaký je názor lékaře na chlorellu?

Lékař může chlorellu doporučit pro obohacení jídelníčku jako doplněk stravy. Vědecké a lékařské studie probíhají obecně na zvířatech nebo ve zkumavce, kvůli čemu se názory lékařů různí. Spolehlivých výsledků na lidech není mnoho. Chlorelle jako potravině nelze připisovat léčivé nebo preventivní účinky a má spíše stimulační a podpůrný efekt na očistu organismu a imunitu.

Podporuje chlorella hubnutí?

Podle některých důkazů má chlorella příznivý vliv na hubnutí.

Vyvolává chlorella akné?

V rámci vedlejších účinků a případné alergie může chlorella vyvolat akné a podráždění pleti.

Kde chlorellu koupím?

Chlorellu seženete ve specializovaných zdravých obchodech a e-shopech. Doporučujeme taiwanskou chlorellu v BIO kvalitě, kterou pro vás vyrábíme v kapslích pod značkou Blendea.

Která je nejkvalitnější chlorella?

Podle rozborů a výzkumů je nejkvalitnější, a tedy nejčistší a s nejnižsím obsahem škodlivých látek chlorella z Taiwanu.

Jak kapsle a prášek z chlorelly užívat?

Kapsle nebo tablety užívejte vždy podle doporučeného dávkování. Prášek z chlorelly můžete vypít v čisté vodě, džusu nebo přidat třeba do smoothie či zdravého receptu.

 
Další profily superpotravin: 
 

Použité odborné zdroje a vědecké studie chlorelly

autor

Marta Svačinová

Psaní a přírodu jsem milovala vždy, k zájmu o aktivní zdravý styl života mě přivedlo až podlomené zdraví. Zjistila jsem, jaké zázraky se začnou dít, když tělu a duši namísto rozkazování začneme naslouchat. Nyní se snažím tyto 3 koníčky skloubit dohromady a zkušenosti s hledáním harmonie a spokojenosti sama se sebou předávat i mým čtenářům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Ostropestřec mariánský – zdravotní účinky nenápadného bodláku potvrzené studiemi

06.05.2022

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) znáte spíše jako bodlák s výrazným fialovým květem. V Česku běžně roste. Prakticky celá rostlina je jedlá. Možná jste ostropestřec přehlíželi, což je ale škoda, protože má řadu prospěšných účinků, pro které se užívají drcená semena. Hlavním z nich je podpora zdraví a očista jater. V článku vyjmenuji i další účinky, […]

Číst celý článek

Brahmi – prospěšné účinky, rizika a dávkování Bakopy drobnolisté

02.05.2022

Brahmi (Bakopa drobnolistá) je drobná plazivá rostlina s prospěšným vlivem nejen na kondici mozku a paměť. V podrobném profilu brahmi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na negativní účinky a pro koho brahmi není vhodná, na bezpečné a účinné dávkování.

Číst celý článek

Ashwagandha – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

29.04.2022

Ashwaganha neboli Vitánie snodárná je rostlina s prospěšnými zdravotními účinky. Pro ně se využívá hlavně kořen, ale konzumovat ze i plody a listy. V podrobném profilu superpotraviny ashwagandha zjistíte: jak přesně vám ashwagandha může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv ashwagandhy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je výživový profil ashwagandhy, jaké jsou nežádoucí […]

Číst celý článek

Kurkuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

28.04.2022

Kurkuma patří díky mnoha prospěšným účinkům mezi superpotraviny. V podrobném profilu kurkumy zjistíte: jak přesně vám kurkuma může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv kurkumy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil kurkumy, proč kurkumu užívat spolu s piperinem z černého pepře, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by kurkumu užívat […]

Číst celý článek

Sinice spirulina – účinky, rizika a nutriční profil

27.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny spirulina zjistíte: jaké má spirulina pozitovní účinky na zdravotní stav a kondici, jaký je vliv spiruliny na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil spiruliny, odkud spirulina pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

20.04.2022

Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte: jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil aceroly, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.

Číst celý článek

Reishi – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

14.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny reishi neboli Ganoderma lucidum zjistíte: jak přesně vám houba reishi může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv reishi na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil reishi, nežádoucí účinky a kdo by reishi užívat neměl.

Číst celý článek

Guarana podpoří bdělost, soustředěnost, paměť, hubnutí i zdraví srdce a očí (podloženo studiemi)

04.04.2022

Guarana je název pro semena rostliny Paulinie nápojné. Základním účinkem, díky kterému si lidé guaranu a výrobky z ní oblíbili, je stimulace energie, výkonu, soustředění a mozkové aktivity. V podrobném profilu vysvětlím: všechny prospěšné účinky a benefity guarany podložené studiemi, a tedy účinky semen, prášku nebo výrobků z nich, doporučené a bezpečné užívání, případné riziko […]

Číst celý článek

Maca – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

30.03.2022

Maca je hlíznatý jedlý kořen rostliny Maca peruánská. V podrobném profilu superpotraviny maca zjistíte: jak přesně vám maca může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv macy na libido, plodnost a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil macy, odkud maca pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Nemoc zažívacího traktu celiakie: Jak se projevuje a jak zmírnit její projevy 🙏🏼

28.03.2022

Zatímco někteří mohou jíst cokoliv a v jakékoliv kombinaci, aniž by je trápily žaludeční potíže, jiní mají problémy i při konzumaci obyčejného rohlíku. Různé poruchy zažívání nejsou neobvyklé a při správném přístupu nemusí ohrožovat zdraví. Mezi ty častější patří celiakie. Co to je a jak se s ní vypořádat?

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.