Dýně – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

V podrobném profilu superpotraviny dýně zjistíte:

  • jak přesně vám dýně může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv dýně na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil dýně
  • nežádoucí účinky a kdo by dýni užívat neměl

profil dýně

Dýně je jedním z nejlepších zdrojů betakarotenu

dýněDýně je zdravou podzimní ingrediencí. Je velmi výživná a navíc i nízkokalorická. Využití najde ve slané i sladké kuchyni. Pro získání co nejvíce zdravotních výhod z dýně byste ji však měli konzumovat především jako zeleninu, ne v dezertech.

Dýně má tlustou vnější slupku, na které je přichycená dužina. Zvenčí je hladká s žebrováním, podobně jako stopka, která dýni spojuje se zbytkem listnaté rostliny. Uvnitř je dýně dutá – vnitřek vyplňují pouze slonovinová semínka pokrytá vláknitou dužinou.

Nejčastěji se konzumuje dužina dýně. Jedlé jsou však také listy, semínka, vlákna kolem semínek a slupka.

Nejběžnější jedlé druhy dýně

Dýně je zpravidla kulatá a oranžová. Velikost, tvar i barva se však liší druh od druhu. Nejčastěji se u nás pěstuje dýně obecná, která může mít až několik desítek kilo.

Hokaido – nejoblíbenější druh dýně s nasládlou chutí a sytě oranžovou barvou. Konzumuje se i se slupkou.

hokaido dýně

Dýně hokaido se hodí například na gril nebo do polévky

Muškátová dýně – může vyrůst až do hmotnosti 20 kilo. Má tmavězelenou barvu a sytěoranžovou dužinu. Slupka se loupe.

Máslová dýně – má šedou až nažloutlou slupku, oranžovou dužinu a tvar hrušky. Chutí připomíná lískové oříšky.

máslová dýně

Máslová dýně tvarem připomíná hrušku

Špagetová dýně – má oproti ostatním druhům dýní protáhlý, oválný tvar. Slupka je žlutá a loupat se nemusí. Dužina zralé špagetové dýně vytváří špagetová vlákna, která mohou být plnohodnotnou náhradou těstovin.

okrasné dýně

Dýně se pěstují jedlé i okrasné

MUDr. Václava Kunová

Dýně jsou technicky vzato ovocem, ale z výživového hlediska je řadíme mezi zeleninu. Mají totiž nízký obsah sacharidů a nízký glykemický index, vykazují tedy i nízkou glykemickou nálož. Existují v řadě různých variant, z nichž některé jsou okrasné, ale pro kulinářskou úpravu se nejčastěji využívají tyto dýně : máslová, muškátová, hokkaido nebo špagetová.

Důležité informace o dýni

  • Známá také jako: Cucurbita pepo, tykev, pumpkin, dýně obecná, tykev obecná, hokaido, muškátová dýně, máslová dýně, špagetová dýně
  • Krajina původu: Evropa, Severní Amerika, Jižní Amerika, Austrálie, Afrika, Asie
  • Prodává se ve formě: syrová, pečená, vařená, polévka, koláč, marmeláda, konzervovaná, latté, pyré, humus, džus, máslo, salát, grilovaná
  • Dostupnost v ČR a SR– ano

dýně mapa

Dýně se kromě Antarktidy pěstuje na všech kontinentech

Fakta o dýni

Věděli jste, že …

  • Dýně je zimní příbuzná okurky a melounu.
  • Dýně pochází ze Severní Ameriky. Pěstuje se zde už déle než 5000 let. Dodnes tam patří mezi hlavní ingredienci dvou svátků – vykrajuje se na Halloween a na Den díkuvzdání se z ní pečou koláče.

vykrajování dýně

K americkému svátku Halloween neodmyslitelně patří vydlabávání a vykrajování dýní

  • Dýně rostou po celém světě – všude kromě antarktidy.
  • Vysoký obsah betakarotenu dodává dýni zářivě oranžovou barvu.
  • Největší dýně vážila 911 kilo.

VIDEO: Největší dýně

  • Podle University of Illinois konzervovaná dýně obsahuje více vitamínu A, železa i sacharidů než dýně čerstvá.

VÍTE, ŽE dýně je ve skutečnosti ovoce (protože obsahuje semínka)? Podle nutričního složení je však spíše zeleninou.

Předpokládané účinky dýně

Dýně je zdravé ovoce kvůli vysokému obsahu mikroživin, vlákniny a naopak nízkému obsahu sacharidů. Pro objektivní posouzení všech zdravotních benefitů chybí dostatek vědeckých výzkumů. Obsahuje však několik živin, u kterých jejich účinky na zdraví již stanoveny byly. Pokud máte nějaké zdravotní potíže, vždy se poraďte se svým lékařem.

  • Dýně vám dodá pořádnou dávku betakarotenu, který je částečně přeměněn na vitamín A. Vitamín A je důležitý pro posilování střevní výstelky a pomáhá tak vašemu tělu v boji proti infekcím.
  • Vitamín A pomáhá také sítnici absorbovat světlo a udržovat ostrý zrak i za horších světelných podmínek, ničí zárodky bakterií a stará se o to, aby váš reprodukční systém fungoval správně. Pomáhá také zdraví srdce, plic, ledvin a dalších orgánů.
  • Vitamín A může snižovat riziko rakoviny plic nebo například prostaty. Studie ukazují, že vitamín A takto působí pouze pokud je konzumován v jídle, nikoli jako doplněk stravy.

VIDEO: Růst dýně

  • Dýně obsahuje spoustu vitamínů pomáhajících udržovat zdravý zrak i v pokročilém věku.
  • Vitamíny C, E, folát a železo obsažené v dýni mohou pomoci zvýšit imunitu. Lidé trpící nedostatkem vitamínu A mívají imunitní systém slabší.
  • Vitamín C pomáhá produkci bílých krvinek a urychluje hojení.
  • Kombinace vitamínů (zinek, vitamín C a E, betakaroten a měď) v dýni může být prevencí věkem podmíněné makulární degenerace a šedému zákalu.
  • Antioxidanty z dýně (betakaroten, vitamín C a E) jsou důležité pro zdraví vaší pokožky. Předběžný výzkum na zvířatech prokázal, že betakaroten může chránit před škodlivými UV paprsky ze slunce, zlepšovat vzhled a texturu kůže.
  • Studie ukazují že konzumace dýně může vést ke snížení rizika obezity a předčasného úmrtí.

květ dýně se včelou

Konzumují se i květy dýně

  • Karotenoidy z dýně mohou působit jako přírodní opalovací krém.
  • Vitamín C vaše tělo potřebuje k tvorbě kolagenu a udržování vaší pokožky silné a zdravé.
  • Antioxidanty z dýně mohou chránit vaše buňky před poškozením volnými radikály a snižovat riziko chronických onemocnění (například nemoci srdce a rakovina).
  • Studie ukazují, že antioxidanty z dýně mohou být prevencí rakoviny žaludku, krku, pankreatu a prsu i astmatu.

dýně

Dýně může mít až několik kilo

  • Antioxidanty z dýně mohou chránit “špatný” LDL cholesterol před oxidací. Oxidace vede k jeho lepení na stěny cév a zvyšování srdečních onemocnění.
  • Konzumace ovoce a zeleniny obecně je pro zdraví srdce prospěšná. Dýně navíc obsahuje vlákninu, vitamín C a draslík, které mohou zlepšovat váš krevní tlak a hladinu cholesterolu.
  • Konzumace potravin bohatých na betakaroten můžete snížit riziko metabolického syndromu. Metabolický syndrom je skupina příznaků spojená s břišní obezitou a zároveň faktory zvyšujícími riziko srdečních onemocnění a cukrovky (vysoký krevní tlak, špatná kontrola cukru v krvi a zvýšená hladina triglyceridů).

pěstování dýní

Pěstování dýní

  • Studie ukazují, že lidé s vyšším příjmem draslíku mívají nižší tlak a riziko mrtvice.
  • Studie ukazují, že draslík může být prevencí ledvinových kamenů a cukrovky typu 2. Může také zvyšovat minerální hustotu kostí a udržovat je zdravé. Chránit může i před ztrátou svalové hmoty.
  • Dýně může být prevencí zácpy i průjmu.

Zdravotní a kosmetické využití dýně

Dýně a hubnutí

Přesto, že dýně obsahuje spoustu živin, je nízkokalorická. Protože obsahuje méně kalorií než například brambory a rýže, do hubnoucího jídelníčku patří. Dýně je navíc skvělým zdrojem vlákniny, což vám může pomoci zkrotit apetit.

grilovaná dýně

Dýně je lahodná a zdravá i na grilu

Dýně a zdravá pokožka i vlasy

Dýně může zlepšit stav vašich vlasů a pokožky. Vitamín A napomůže jejich výživě a růstu. Vitamín C podporuje tvorbu kolagenu, který se podílí na tvorbě struktury kůže a vlasů.

dýně

Konzumace dýně může vést ke zdravější kůži i vlasům.  Roste i v českých zahradách

Dýně pro klidnou pokožku i tělo

Antioxidant beta karoten z dýně bojuje proti stárnutí pokožky. Pomáhá také se záněty a udržuje pokožku i celé vaše tělo klidnější a šťastnější.

Nutriční hodnoty dýně

100 g vařené (usušené, bez soli) dýně obsahuje zhruba tyto hodnoty (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční hodnoty:

  • sacharidy – 88 % – 4,9 g – 2 % DDD
  • vláknina – 1,1 g – 4 % DDD
  • tuky – 3 % – 0,1 g – 0 % DDD
  • omega-3 mastné kyseliny – 2 mg
  • omega-6 mastné kyseliny – 2 mg
  • bílkoviny – 9 % – 0,7 g – 1 % DDD
  • 20 kalorií – 83,7 kJ – 1 % DDD
  • voda – 93,7 g
  • popel – 0,6 g
Vitamíny:

  • vitamín A – 4992 IU – 100 % DDD
  • vitamín C – 4,7 mg – 8 % DDD
  • vitamín E – 0,8 mg – 4 % DDD
  • vitamín K – 0,8 mcg – 1 % DDD
  • thiamin – 0 mg – 2 % DDD
  • riboflavin – 0,1 mg – 5 % DDD
  • niacin – 0,4 mg – 2 % DDD
  • vitamín B6 – 0 mg – 2 % DDD
  • folát – 9 mcg – 2 % DDD
  • kyselina pantothenová – 0,2 mg – 2 % DDD
  • cholin – 6,2 mg
Minerály:

  • vápník – 15 mg – 1 % DDD
  • železo – 0,6 mg – 3 % DDD
  • hořčík – 9 mg – 2 % DDD
  • fosfor – 30 mg – 3 % DDD
  • draslík – 230 mg – 7 % DDD
  • sodík – 1 mg – 0 % DDD
  • zinek – 0,2 mg – 2 % DDD
  • měď – 0,1 mg – 5 % DDD
  • mangan – 0,1 mg – 4 % DDD
  • selen – 0,2 mcg – 0 % DDD

Registrovaná dietetička při UT Southwestern Medical Center Dr. JoAnn Carson

Jeden šálek konzervovaná dýně obsahuje více živin než čerstvě uvařená dýně, což je hlavně výsledkem částečného odstranění vody.

Dávkování dýně

Doporučená denní dávka dýně zatím nebyla vědecky stanovena. Konzumujte ji v množstvích jako běžnou potravinu. Pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo pravidelně užíváte nějaké léky, konzultujte zařazení dýně do vaše jídelníčku nejdříve s lékařem.

dýňová polévka

Dýňová polévka je oblíbeným podzimním jídlem

Užívání dýně

Dýně je oblíbenou přísadu muffinů, palačinek a pudinků. Skvěle se vyjímá také v pikantních pokrmech. Nejzdravější je z ní připravit například polévku či ji zapéct se zeleninou. Konzervovanou dýni můžete zkombinovat s kokosovým mlékem, kořením a jednoduše tak vytvořit krémový kari základ. Dýně (pyré nebo konzervovaná) se občas používá dokonce i jako náhražka másla nebo oleje při pečení.

Můžete konzumovat i další části dýně. Ze semínek můžete připravit opečenou křupavou svačinu, rostliny se nejčastěji naklepou a osmaží.

dýňové muffiny

Dýně se hodí do slaných i sladkých pokrmů. Konzumovat ji můžete dokonce i syrovou

Nežádoucí účinky dýně

Pro většinu zdravých dospělých je střídmá konzumace dýně bezpečná. Problémy však může způsobit v kombinaci s některými léky. Nadbytek draslíku v krvi může způsobit hyperkalémii (únava, křeče, slabost a dokonce i smrt) a předávkování vitamínem A (žloutenka, žloutnutí očí a kůže, problémy s játry a ledvinami, poškození jater, narušení vývoje a růstu u dětí).

Dýně je mírně močopudná. Pokud jí sníte velké množství, vaše tělo bude možná močí vylučovat více vody a soli.

VIDEO: Produkce dýní

Někteří lidé mohou být na dýni alergičtí

Alergie na dýni se nejčastěji objevuje u lidí s alergií na citrusy, meloun, rajčata, cuketu, okurky a banány.

dýňová semínka a dužina

Alergii může vyvolat už kontakt kůže s dužinou či dýňovými semínky

Vyvarujte se nezdravým jídlům s příchutí dýně

Že má něco dýni v názvu rozhodně nezaručuje, že je to zdravé. Například dýňové latté s konzumací opravdové dýně opravdu nemá společné žádné zdravotní benefity.

Pečivo z dýně jako jsou například chleba a koláče vám sice dodají nějaké extra vitamíny, minerály a vlákninu – ale také spoustu cukru a rafinované sacharidy.

dýňový koláč

Dýňový koláč vašemu tělu dodá živiny, cukr i rafinované sacharidy

Kdo by dýni jíst neměl

Lidé s problémy s ledvinami

Lidé s ledvinovými problémy by se měli vyhnout konzumaci velkého množství draslíku. Následky neschopnosti ledvin odstranit nadbytečný draslík z krve mohou být fatální.

S jakými léky dýni neužívat?

Beta-blokátory a ACE inhibitory

Užívání betablokátorů nebo ACE inhibitorů společně s dýní (nebo jinými potravinami bohatými na draslík) může znamenat předávkování draslíkem nebo hyperkalemii.

Léky s obsahem lithia

Konzumace velkého množství dýně vašemu tělu může ztížit čištění od lithia, což může vést k vedlejším účinkům způsobovaným konkrétními léky.

dýně

Dýně je mírně močopudná, což může být problém v kombinaci s nějakými léky, zejména s obsahem lithia

FAQ – často kladené dotazy

Jaký je rozdíl mezi dýní a tykví?

Dýně je stejně jako například cuketa nebo patizon tykev.

Jak dýni před pečením nakrájet?

Dýni rozřežte na půl. Má velmi tvrdou slupku, takže se možná budete muset trochu snažit. Poté z ní vyjměte všechny vláknité části, semínka a dýni nakrájejte na klínky.

Jsou semínka dýně jedovatá?

Semínka dýně jsou jedlá a plná živin. Dýňová semínka mohou mít pozitivní vliv například na močový měchýř a zdraví srdce.

Jak se dýně používá?

Nejjednodušší je nakrájenou dýni ochutit solí a pepřem a péct chvíli v troubě. Zvlášť v zimě lidé dýni rádi mixují do polévky nebo z ní pečou koláče. Jedlá jsou také dýňová semínka.

Je čerstvá dýně zdravější než konzervovaná?

Nutriční poradkyně Katherine Zeratsky

Čerstvé jídlo obecně obsahuje více živin než konzervované či vařené. Čerstvá i konzervovaná dýně však obsahují draslík, vitamín A a železo.

Jak čerstvou dýni vybrat?

Hledejte dýni bez škrábanců, pevnou a těžkou přiměřeně velikosti.

Jak dýni skladovat?

Dýně v celku může být na chladném tmavém místě skladována až dva měsíce.

Mám semínka z dýně vyhodit?

Pokud připravujete dýňový chleba, polévku nebo jiný recept z čerstvé dýně, semínka nevyhazujete. Upečte je a získejte zdravou křupavou svačinu.

Můžu jíst dýni když mám cukrovku?

Dýně obsahuje sacharidy, které mohou hladinu cukru ve vaší krvi zvýšit. Zároveň však obsahuje také řadu látek tento efekt minimalizujících. Dýně je proto vhodná i pro diabetiky. Podle studií může dýně zlepšovat inzulínovou rezistenci a glukózovou toleranci, zpomalovat vývoj cukrovky a snižovat hladinu krevního cukru.

Můžu jíst syrovou dýni?

Ano, můžete. Přidat ji můžete například do proteinového smoothie.

 
Další profily superpotravin: 
 

POUŽITÉ ZDROJE:

  • Fridell, R., 2009. Pumpkin. 1. vyd.: Heinemann Library.
  • Home | University of Illinois Urbana-Champaign. 2018. Home | University of Illinois Urbana-Champaign. [ONLINE] Dostupné z: https://illinois.edu. [citováno 9. listopadu 2018].
  • Nelson, R., 2008. Pumpkins. 1. vyd.: LernerClassroom.
  • Ott, C., 2012. Pumpkin: The Curious History of an American Icon. 1. vyd.: University of Washington Press.
  • Stovel, D., 2017. The Pumpkin Cookbook, 2nd Edition: 139 Recipes Celebrating the Versatility of Pumpkin and Other Winter Squash. 1. vyd.: Storey Publishing.
  • UT Southwestern Medical Center. 2018. UT Southwestern Medical Center. [ONLINE] Dostupné z: https://www.utsouthwestern.edu. [citováno 9. listopadu 2018].